ponponka1 28.01.05, 10:38 Szanowne kolezanki i szanowny kolego Uprzejmie donosze, ze przyszly czwartek bedzie tlusty, paczkowy, faworkowy i tak w ogole zaj..... slodki i smaczny )))) Pozdrawiam z Polski Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
komajto Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 11:27 a w naszej ksiazce kucharskiej jest przepis na faworki ? dobrze , ze przypomnialas,bo ja straszny lasuch jestem tylko robic mnie sie nie chce ............ oj zjadlo by sie tlustego paczusia do kawki Odpowiedz Link
bietka1 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 11:46 Ponponka, kochana jestes, ze o tym przypomnialas ) To ja robie impreze na slodko, bo ostatnia pozeram tyle slodyczy, ze przynajmniej w czwartem bede miala uzasadnienie... A przepis na faworki bardzo by sie przydal, bo zatesknilam Odpowiedz Link
datlik Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 14:30 To juz? Ponponko dzieki za przypomnienie Zupelnie mi wylecialo z glowy a szkoda by bylo. Jak dobrze pojdzie, to w czwartek bede sie juz zajadac faworkami i paczkami u rodzinki w W-wie. Czeskie paczki w ogole sie do polskich nie umywaja)) Odpowiedz Link
mulinka praepis na faworki 28.01.05, 14:43 szklanka maki,3 zoltka, 4 lychy gestej smietany, szczypta soli, plaska lyzeczka proszku do pieczenia(ale nie koniecznie), odrobina spirytusu (plaska lyzka) - wyrobic ciasto cienko walkowac, jak najmniej podsypywac maka pokroic na prostokaty, przeciac w srodku i przewinac smazyc na mocno goracym tluszczu, do zlotego koloru, po dwoch stronach odsaczyc na papierowych recznikach posypac cukrem pudrem z wanilia smacznego! Odpowiedz Link
greentea2 Re: praepis na faworki 28.01.05, 14:50 Dzieki Mulinko za przepis. Moze cos mi odbije i zrobie. Juz w tym roku je jadlam w swieta we Wloszech. Sprzedaja to w cukierniach w karnawale, sa plaskie, nie przewijane, ale tez pyszne. Takie domowe jeszcze cieple sa i tak najlepsze. A to karnawal juz sie konczy? Odpowiedz Link
tamsin Re: praepis na faworki 28.01.05, 15:13 zamiast podsypywac maka, mozna ugniatac na oleju, ja tak kiedys przypadkiem zrobilam (chyba ze 20 lat temu!!) faworki byly tak delikatne/kruche, przepycha po prostu. Chyba sie skusze i zrobie sobie tych faworkow, chociaz u nas mozna cos podobnego kupic w sklepie, ale co swoje to swoje, zawsze lepiej smakuje Odpowiedz Link
syswia Re: praepis na faworki 28.01.05, 16:19 fantastyczny pomysl... A wiecie ze "Hindusi" tez maja swoje faworki?... tylko, ze mniejsze i z kminkiem zagniataja (z sola)... Odpowiedz Link
beatrice73 do greentea2 30.01.05, 13:50 ciao greentea2, czyzbys mieszkala we wloszech? Odpowiedz Link
greentea2 Re: do greentea2 30.01.05, 16:12 Niestety nie, ale staram sie to zmienic. Moj M jest Wlochem, czesto tam bywamy. Beatrice, gdzie dokladnie mieszkasz? Pozdrawiam z Londynu Odpowiedz Link
ponponka1 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 15:39 Osmielilam sie napisac poniewaz sama co roku nie zauwazam i zapominam i dopiero jak w pracy roznosza paczki (mamy taka mila tradycje !!!) to sie dowiaduje, ze to juz!!! Wczoraj dowiedzialam sie o tym na zjaeciach na studium ))) Pozdrawiam z Polski ps. ale mi slinka poelciala jak sobie poczytalam mulinkowo-tamsinowe przepisy ))) Odpowiedz Link
aneta05 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 15:41 Dzieki za przypomnienie. Ja sobie zupelnie nie zdawalam sprawy ze to juz tuz, tuz, a jeszcze na zadnym balu nie bylam... Odpowiedz Link
mazurka313 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 16:12 ja moge wam podrzucic przepis na przepyszne rogaliki takie co to zawsze sie udaja Odpowiedz Link
syswia Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 16:20 to ja poprosze mam juz przepis na orzechowe, ale rogalikow nigdy dosc)) Odpowiedz Link
mulinka przepis na paczki 28.01.05, 17:06 10 dkg drozdzy (moze byc odpowiednia ilosc suszonych) rozetrzec z lyzka cukru,szklanka maki i szklanka cieplego mleka(masa powinna byc jak gesta smietana) - zostawic w cieplym miejscu, zeby wyrosly utrzec jajko i 7 zoltek z dwoma , trzema lyzkami cukru, polaczyc z 3 szklankami maki,szczypta soli, lyzka spirytusu (lub dwoma wodki), dodac zapachy i wyrosniete drozdze (rozczyn) - wyrabiac, az ciasto bedzie odstawac od reki i na ciescie beda pecherzyki powietrza, dodac (do ciasta) 6-7 lyzek oliwy albo 10dkg cieklego masla i jeszcze chwilke wyrobic zostawic na 15-20 min az wyrosnie nabierac lyzka ciasto z miski, i formowac palcami umoczonymi w oliwie,a w kulke ladowac konfiturki, marmolade, czy co sie chce paczusie ukladac na posypanej maka blaszce, przykryc sciereczka w garnku rozpuscic duza ilosc tluszczu (smalec, olej, co kto woli) - paczki podczas smazenie powinny swobodnie plywac w tluszczu obracac, tj.smazyc po dwoch stronach (do zarumienienia) odsaczyc na paierowym reczniku, posypac cukrem pudrem z wanilia albo polac lukrem (robi sie z cukru, wody i odrobiny octu) zajadac jak ostygna! podobno zbrodnia doskonala, to nakarmic kogos naczczo 4 goracymi paczkami - trzustka wysiada na smierc! dostane krolestwo? Odpowiedz Link
monhann2 Re: przepis na paczki 28.01.05, 17:21 mulinko, dziekujemy za przepisy. Z Ciebie to musi byc wspaniala 'kucharka')) Ja niestety do pieczenia dwie lewe raczki, ale moze sprobuje i cos mi z tego wyjdzie. pa Odpowiedz Link
greentea2 Re: przepis na paczki 28.01.05, 17:22 Pieczenie paczkow chyba mnie przerasta. Moja mama robi doskonale paczki slynne wsrod rodziny i jej znajomych i moich. Poprosze jak bede jechac do kraju. Angielskie donutsy sa wstretne, ble. Odpowiedz Link
cobaea Re: przepis na paczki 28.01.05, 17:54 Greentea, ale oni maja tam takie jedne paczusie z dziurka w srodku, jak nasze oponki, oblane czekolada i posypane migdalami. Pycha. Snia mi sie czasami A tlusty piatek to ja dzis mialam. Tyle dzis slodkosci pozarlam, ze szok. W przyszly czwartek bede sie oszczedzac, he he Odpowiedz Link
mijaczek Re: przepis na paczki 28.01.05, 18:53 Ale sie z malenstwem poobzeramy!!!!!! Mniam! A moze nawet sama zrobie paczki albo faworki!? Odpowiedz Link
cobaea Re: przepis na paczki 28.01.05, 18:56 No, Mijaczku, pamietaj, dwa paczusie dla Ciebie, jeden dla MalenstwaI tak dalej... Przeciez Malenstwo tez musi dostac swoja porcyjke, a ze malenkie jeszcze, to dlatego odrobine mniejsza. Odpowiedz Link
mazurka313 ROGALIKI 28.01.05, 19:11 1/2 kg maki 3 lyzki cukru 2 jaja 1 zoltko 10 lyzek mleka 1/2 paczki drizdzy 5 dkg 1 kostka margaryny make wymieszac z pokruszonymi drozdzami, cukrem i roztopiona przestudzona margaryna i mlekiem wyrobic ciasto zawinac w szmatke i wrzucic do zimnej wody tak zeby woda zakrywala ciasto gdy ciasto wyplynie na wierch robic rogaliki i piec w piekarniku Odpowiedz Link
asica74 Re: ROGALIKI 28.01.05, 20:50 mazurka... rogaliki to moja slabosc... dzieki... jak mnie przydusi to zrobie Odpowiedz Link
tamsin Re: przepis na paczki 28.01.05, 20:00 Mijaczku, najlepiej i paczki i faworki, co by malenstwo wiedzialo jak najszybciej jak smakuja polskie wypieki ) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 20:00 a kto idzie po tych paczkach na silownie?bo to wiosna i lato tuz tuz ) Odpowiedz Link
tamsin Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 20:01 do lata Sylwek jeszcze wyszczuplejemy, na razie zima jest i trzeba obrastac w tluszczyk. Odpowiedz Link
mulinka Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 20:18 bo jak mowia: nim gruby schudnie, to chudy zdechnie ) (a moze to dobry tekst na cytat dnia?) Odpowiedz Link
aneta05 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 20:54 mulinka napisała: > bo jak mowia: > nim gruby schudnie, to chudy zdechnie > ) > (a moze to dobry tekst na cytat dnia?) Doskonale. Ale mi sie chce smiac...a siedze w pracy i glupio mi wyc na glos. Odpowiedz Link
mulinka Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 21:06 to bylo ulubione powiedzinko mojego Taty lubil dobrze zjesc Odpowiedz Link
bietka1 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 17:21 Mulinko, bardzo dobry tekst na przyszly czwartek )) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 22:22 no nie moge sie doczekac tego tlustego czwartku i marzy mi sie paczek od Bliklegoz Wawy a zamiast tego bede jadla pewnie norweskie zakalce hihihi Odpowiedz Link
jollyvonne world's best cake 28.01.05, 22:28 gherarddottir napisała: > no nie moge sie doczekac tego tlustego czwartku i marzy mi sie paczek od > Bliklego z Wawy a zamiast tego bede jadla pewnie norweskie zakalce hihihi Nie skap na zakalce, zaszalej raz i kup "verdens beste kake" czyli "najlepsze ciato swiata", wszystkim smakuje, bez wzledu na narodowosc, a publicznosc ma zawsze racje, hehe pozdrawiam slodko jollyvonne Odpowiedz Link
ponponka1 Berlinerboller - mniam mniam 29.01.05, 09:01 Jadlam paczki w Norwegii i nie byly takie zle - ich jedyny mankament to ....cena!!!! A ja bede jadla w tym roku od Bliklego (maja rowniez sklep na Miodowej, kolo mojej pracy !!!)- malutkie, lukrowane, ze skorka pomaranczowa i konfitura z rozy.....Och Och!!!!! A znajoma przywiezie kruchutkie faworki - nam nam nam Pozdrawiam z Polski Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Berlinerboller - mniam mniam 29.01.05, 12:12 niestety moj silny patriotyzm odnosi sie rowniez do paczkow, sorry ale jak paczki to tylko polskie a nie berlinskie ))) Odpowiedz Link
ponponka1 Berlinerboller to paczki po norwesku ;) 29.01.05, 12:21 Dorka - nie wiedzialas????!!!!! Sa w kazdej norweskiej bakeri & koditori !!!!!! www.dagbladet.no/magasinet/2002/02/09/311476.html Pozdrawiam z Polski Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Berlinerboller to paczki po norwesku ;) 29.01.05, 17:09 wie wiem ...ale marzy mi sie taki prawdziwy polski z roza i skorka pomaranczowa ach.... ten aromat .... Odpowiedz Link
asica74 Re: Berlinerboller to paczki po norwesku ;) 29.01.05, 17:40 te co sa w tym sklepie maja lukier ze skorka... w srodku jest jakas marmoladka, calkiem smaczna... Co prawda nie z rozy, ale juz trudno. Odpowiedz Link
ponponka1 Re: Berlinerboller to paczki po norwesku ;) 29.01.05, 18:01 Jak bede jadla paczki od Bliklego to przekaze Wam telepatycznie ich smak )))) Pozdrawiam z Polski Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Berlinerboller to paczki po norwesku ;) 29.01.05, 18:25 ja sie zapisuje na conajmniej 5)))) o zgrozo a pozniej te kilogramy )) Odpowiedz Link
payuta Re: Do Mulinka 29.01.05, 10:51 Hmmmmmm,krolestwo chcesz za przepis na paczki???????????????? Za przepis to ja ci moge dac dwa kilo cukru i lysiejacego meza.Ty wpadnij do mnie nasmaz paczkow i wtedy pogadamy o tym krolestwie P.P. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 28.01.05, 22:37 ponponka1 napisała: > Szanowne kolezanki i szanowny kolego > Uprzejmie donosze, ze przyszly czwartek bedzie tlusty, paczkowy, faworkowy i > tak w ogole zaj..... slodki i smaczny )))) Piekny tekst ! U nas juz semle dzis w pracy podali. Moj stosunek do semli jest nienajlepszy po przeczytaniu waszych tu przepisow. Cos wymysle do tego zaj.... slodkiego czwartku ))) Odpowiedz Link
frankie36 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 02:41 Ponponka jak ci przyniosa te paczki do pracy moze podciagnij watek coby nam jeszcze raz przypomniec o tlustym czwartku. Odpowiedz Link
mulinka Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 02:53 z tego wszystkiego drozdze juz rosna i zaraz zaczynamy robienie paczkow :-0 Odpowiedz Link
tamsin Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 03:20 poniewaz nie pieke, lece jutro do piekarni i kupie sobie tiramisu, ehhh jak tutaj mozna sie kiedys odchudzic????? Odpowiedz Link
mulinka Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 03:24 no... tiramisu to pieczenia nie wymaga biszkopty kupujesz gotowe wiec...tiramisu to mozesz sama zrobic a przepisow to masz juz kilka Mazus kochany, ciasto wyrobil i sie zmeczyl teraz rosnie ide na fajke i bierzemy sie za robienie paczusiow mamy jedna Dziecinke do pomocy Odpowiedz Link
tamsin Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 03:27 ehhh, ja nie mam zadnych skladnikow, latwiej mi kupic gotowe, jutro mamy gosci wiec nie chce eksperymentowac )) Ale mam ochote zrobic faworki, chyba w niedziele sie zaczne mietolic z ciastem. Odpowiedz Link
asica74 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 16:02 hmmmmmmmmmmmmmmmmm usiadomilam sobie, ze chyba sie w czepku jednak urodzilam paczki mam pod bokiem w polskim sklepie... malo tego, sa bardzo dobre! Nawet lepsze niz u chmielewskiego w lublinie, bo nie sa BARDZO slodkie Odpowiedz Link
ulkaa Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 17:25 Asica - smacznego )) ja nie mam cierpliwosci do paczkow , ale dziewczyny z pracy robia i zawsze dostaje Na tlusty czwartek upieke faworki - lzejsze. A moja mama to robila chrusciki - wygladaja jak faworki , ale sa grubsze, bo nie na proszku, lecz z odrobina drozdzy. Zaraz wysylam na Twoja poczte zdjecia z Londynu. Pozdrowionka)) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 18:26 a ja kochane zamierzam faworki ze spirytusem zrobic!!!))' jak sie dodaje spirytus do ciasta to pozniej takie kruche wychodza haahha Odpowiedz Link
bietka1 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 17:28 Oj, to masz rzeczywiscie szczescie, bo te berlinskie to jakies takie inne, a w polskim sklepie nie ma paczkow Ale zrobie faworki Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 18:23 Ja z tego watku uciekam. Poszukam gdzies o Kielbasach i Musztardzie ;-P Na tlusty czwartek zrobie sobie smalec wlasnej roboty i dobrze bedzie. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 18:27 o Jezusicku, ale mi smaku narobilas! uwielbiam smalczyk domowej roboty z jabluszkiem i cebulka mniam ) Odpowiedz Link
st0krotka Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 18:29 Dorinka gdzies wyzej napisala o faworkach na spirytusie i mi sie przypomnialo, jak na studiach robilismy galaretke na wodce. galaretka byla bardzo popularna, scinala z nog po jednej porcji... ja przewaznie zajmowalam sie jej smakowaniem podczas robienia i wydawalam instrukcje 'wiecej wodki bo nic nie czuc' to byly czasy! Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 18:31 ha ha ha ale sie usmialam !!!! ja tez bedac studentka rozne eksperymenta ze tak powiem uskutecznialam ))) tak, to byly dobre czasy! mimo ze grosza przy duszy nie mialam, chodzilo sie w ubraniach po starszej siostrez to ten czar tamtych czasow pamietam do dzis ! Odpowiedz Link
ponponka1 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 18:43 Tak przy okazji - w przyszla sobote sa ostatki Pozdrawiam z Polski Odpowiedz Link
greentea2 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 19:04 Tak sie zastanawiam skad wziac spirytus? Moze skusilabym sie na kilka faworkow pomimo, ze luby krzywi sie na ten pomysl. Odpowiedz Link
asica74 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 29.01.05, 23:56 jak to skad? z barku mego M! specjalnie mu przywiozlam z polski alhohol co ma 97%.! Jak go ladnie poprosisz, to zmieknie i moze ci kieliszek odstapi Odpowiedz Link
greentea2 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 00:38 Mozemy sie wymienic, on mi kieliszek spirytusu, ja mu kieliszek zubrowki tudziez limoncello ;D Odpowiedz Link
asica74 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 01:15 hm... co by tu powiedziec by nie sklamac... powiem tak: TO SE NE DA. pociemu? Bo mamy i zubruwke i limocello! Ale mysle ze wymiana przejdzie za butelke Baileysa! To jak bedzie? (a na powaznie, to zapraszam, rzuc jakis termin najazdu) Odpowiedz Link
greentea2 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 01:25 M pije Baileysa, przynajmniej tak twierdzi. Ja po mesku wole te pierwsze. To kiedy chcecie sie poddac? Odpowiedz Link
asica74 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 01:36 ha... widze ze sprawa wymaga negocjacji. Jutro sie wybieram po laptopa (by go najpierw zobaczyc i pomacac), wrocimy wieczorkiem, i bedziemy bronic grodu. Moze wtedy? A moze sie spotkamy w miescie pod wieczor. Wezme bimber ze soba Albo w poniedzialek, wieczorem. (z tym Baileysem to sciema na przeciwnika?) Odpowiedz Link
greentea2 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 01:44 Ano mozemy sie spotkac jutro w miescie. Jak wezmiesz bimber to nie trzeba bedzie po knajpach lazic. Obalimy se w parczku, zajaramy. Cool. Odpowiedz Link
asica74 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 01:46 tylko nie wiem o ktorej sie wykonczyny z tym lazeniem. Czy eventualnie bede mogla dac znac moze jakas godzinke przez koncen zakupow, bysmy sie spotkali w okolicach Soho? (ale to na pewno nie wczeniej niz ok 5.) A ile tego bimbru ma byc? Odpowiedz Link
greentea2 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 02:03 Umowmy sie na ok. piata, jak nie bedziecie sie wyrabiac to dacie znac. Bimbru wez ile uniesiesz Ide spac. Dobranoc. Odpowiedz Link
asica74 Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 02:07 hm... bo wiesz, nie moge calej butelki moge odciagnac z jakies dwa kieliszki, moze trzy... ale czy to starczy??? na co mial byc ten spirytus? Odpowiedz Link
mulinka Re: Tlusty czwartek !!!!!! :O) 30.01.05, 02:11 na faworki, o ole sie dobrze doczytalam Odpowiedz Link
beatrice73 JESZCZE JEDEN PRZEPIS:) 30.01.05, 13:54 mam jeszcze jueden prosty przepis na faworki, gdyby ktos mial ochote poszalec i zrobic, a wiec: 0,5kg maki, lyzka masla, lyzka gestej smietany, 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, i ... szklanka piwa ,rozrobic, potem juz tradycyjnie rozwalkowac, pokroic w paseczki, wypiekac na glebokim goracym oleju, szybciutko przekrecajac, potem mieszanka cukru pudru z waniliowym na sam wierzch i... palce lizac! gwarantuje ze nie sa za slodkie i za tluste, mozna zjesc az do ostatniego smacznie i faworkowo pozdrawiam ciaooo, bea Odpowiedz Link
asica74 Re: JESZCZE JEDEN PRZEPIS:) 30.01.05, 14:12 kurka wodna... i jak ja mam spokojnie zyc? ...... teraz bede myslec o tych favorkach¬! Odpowiedz Link
ponponka1 tlusty czwartek !!!!!! :O) 03.02.05, 06:30 Napiesze teraz, poniewaz dzisiaj nie bede miala zapewne okazji siedziec za duzo przed komputerem w pracy. W ramach paczkowo-faworkowego spotkania dzialu bedzie zebranie omawiajace sukcesy i porazki roku ubieglego calego zespolu oraz omawianie planu pracy n ten rok ))) Oznajmiam zatem, ze okolo godziny 10.00 czasu wraszawskiego rozpoczne telepatyczne nadawanie smaku i zapachu rozanych paczkow od Bliklego i tak bedzie to trwac do 16.00 lub do zapchania calego zoladka ))) Cmok (jaki smok???) Odpowiedz Link