Dodaj do ulubionych

Wkurzajace telefony

06.05.05, 01:32
Mieszkam w Stanach (Nowy Meksyk) i codziennie dostaje pelno telefonow jakis
reklam i innych g... Zazwyczaj nie odbieram ale dzis czekalam na tel. i
odebralam i facet zaczal mi nawijac cos o pozarze i ze mam sprawdzic
bezpieczniki i tak mnie nakrecil ze w koncu podalam swoj adres i zgodzilam sie
zaplacic 15$, wszystko mi przysla poczta. Nie chodzi o te pieniadze bo to
niewiele a jesli idzie na dobry cel to juz wogole ale zla jestem sama na
siebie ze tak sie dalam zrolowac i ze maja moj adres. Teraz juz chyba wogole
sie nie odczepia? Jak myslicie? (Chyba musze popracowac nad swoim angielskim i
zanim powiem yes to bede wiedziala o co chodzi).
Obserwuj wątek
    • triskell Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 01:43
      Ja też przez jakiś czas się z tym męczyłam (a czasami trochę się też tym
      bawiłam, np. zadając telemarketerce pytanie "A czy pani wie, że Stan Washington
      wprowadził ostatnio karę śmierci za telemarketing?"). Ale od paru tygodni mam
      spokój błogi smile. Wejdź na stronę www.donotcall.gov i zarejestruj tam
      swój numer (można zgłaszać zarówno stacjonarne jak i komórki). Na stronie piszą,
      że telemarketerzy przestaną dzwonić po maksimum 30 dniach, ale moim zdaniem już
      po kilku dniach zauważysz różnicę smile.

Powodzenia smile
    • tamsin Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 01:45
      happiest, naprawde nikogo nie urazisz jezeli powiesz glosno "No, thanks" i
      odlozysz NATYCHMIAST sluchawke. Dopisz swoj numer do "do not call list"
      www.ftc.gov/donotcall/
      Ewentualnie przestana cie maltretowac..
      • jennifer_e Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 02:07
        kurcze, zeby u nas tez bylo takie donotcall!
        do mnie ostatnio dzwoni... automatyczna sekretarka, ktora oznajmia, ze wlasnie
        wygralam cudowna wycieczke do Orlando, musze tylko przycisnac 9, zeby
        potwierdzic swoj udzial. na szczescie tak naiwna nie jestem, ale the Guardian
        niedawno ujawnil podobny proceder w Londynie, ze po przycisnieciu 9 czy jakiej
        tam innej zadanej cyfry zostajesz polaczony z tzw premium number, ktory
        kosztuje cie jakies £10 za minute!
        Ja mam taki durny charakter, ze ludzi to mi jakos szkoda i staram sie ich
        grzecznie zbyc (wiem, nie da sie!) ale jak mi automatyczna Cindy dzwoni to juz
        przegiecie!
    • roseanne Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 02:24
      jestem w stanach od pol roku
      pierwsze 3 miesiace to byl makabra

nauczylam sie mowic, ze nie zajmuje sie w domu rachunkami, a osoby
      odpowiedzialnej nie ma w domu
      czesto powtarzam ze wiadomosci czytam tylko z internetu i nie chce zadnych
      prenumerat
      jak slysze automatyczna sekretarke to od razu odkladam sluchawke
      • mulinka Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 02:46
        hmmm
        krotko po przyjezdzie bylam gdzies tam z Mezusiem i cos chcielismy od jego
        syna, wiec powiedzialam, zeby zadzwonil do domu, a Maz na to
        - On nie odbierze telefonu
        zupelnie tego zrozumiec nie moglam
        teraz uprzedzam wszystkich znajomych : nie odbieram telefonu!
        - gadac do gadaczki, to podniose sluchawke
        a jak mi sie zdarzy z rozpedu odebrac, to jak juz sie tam ktos nagada, mowie
        spokojnie, ze nie rozumiem po angielsku i mam swiety spokoj
        smile
        • iwo19 Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 03:00
          To prawda ,zatrzymujemy domowy telefon tylko po to aby mozna sie dodzwonic do
          mlodszego dzieciaka(starsza ma juz wymarzona komure).
          Niestety mimo zarejestrowania sie na donotcall liscie to tych telefonow jest
          mniej ale jeszce sa.Nikogo nie odstrasza 10 000 kara.
          Ale ja sama boje sie zadzwonic czasami do do kogos jak mi mnie dal wyraznego
          pozwolenia.
          Wariatow i naciagaczy nie brakuje a my i tak musimy czasami dzwonic do ludzi.
          Polecam jednak krotkie No Thanks.To pomaga i nie jest to wcale niegrzeczne.
          Pozdrawiam z zachodnich okolic Chicago.
    • werata Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 04:01
      hehe, a ja w Sydey dopiero od miesiaca, ale co ja sie naodbieralam tych
      telefonow.........
      Czy w Australii tez jest jakas taka stronka, zeby zglosic, zeby nie dzwonili?
      papa
      • elagrubabela Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 04:44
        Mozna jeszcze polegac na call display. Najczesciej jestem grzeczna i mowie, ze
        zycze dzwoniacemu milego popoludnia. Osobom, ktore dzwonia z roznych charities
        mowie, ze jezdze na wozku i szukam sponsora, bo chce brac udzial w zawodach
        kajakarskich - zawsze sie szybko zegnaja smile Wychodze z zalozenia, ze
        telemarketer tez czlowiek i z czegos zyc musi, wiec te 2 sekundy mojego zycia
        moge ofiarowac na takie zarabianie na nie moj chleb. Nie podejrzewam, zeby
        ktokolwiek pracowal jako telemarketer z powolania wink
        Elka
        • kinky5 Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 05:25
          podoba mi sie twoj sposob na ogranizacje charytatywne....!
          • bibi1 Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 19:16
            o rety!ale macie wesolosad((
            to juz domowy telefon nie jest domowy?
            nawet nie wiedzialam,ze gdzies robia ludziom takie numery.
            jednak cale szczescie,ze do Nl ta praktyka nie dotarla,bo moj Kubus
            jak pies ogrodnika telefonu pilnuje i nawet jak czasem nie chce czy nie moge
            odebrac,to robi to za mnie nim sie obejrze
    • monie_pl ZLA WIADOMOSC 06.05.05, 19:24
      Niestety mam zla wiadomosc dla wszystkich wpisanych na "do not call list"

Otoz i moja historia. Moj M jak to czlowiek leniwy stwierdzil, ze woli wpisac
      sie na lsite niz reke i tylek ruszac, zeby te telefony od marketerow
      odbierac... Po wpisaniu sie na wyzej wymieniona liste mielismy spokoj przez
      czas jakis, ale.... nagle Moj M. dostal telefon i to na komorke! z .... KANADY,
      bo samtad moga dzwonic, wiec wpisanie sie na liste jest tlyko polowicznym
      zabezpieczeniem sie przed telefonami telemarketerow!

Pozdrowionka
      monia przez Internet!
      • monhann2 Re: ZLA WIADOMOSC 06.05.05, 21:12
        ja jak z rozpedu odbiore, bo mam call display i rozpoznaje znajome numery to po
        prostu, prosto z mostu (jak asia.sthm smile)))) mowie: "I am not interested, bye"
        i odkladam nie czekajac. Wiem, ze to niegrzeczne ale jest tego tyle, ze juz mi
        nie zalezy
    • sylwek07 Re: Wkurzajace telefony 06.05.05, 21:34
      monhann2 ja sadze ze ok odpowiadasz
    • jan.kran Re: Wkurzające telefony 07.05.05, 07:15
      Zarówno w DE jak w Norwegii telemarketing nie był aż tak bardzo uciążliwy ale
      niestety z reguły byłam nieuprzejma bo po prostu nie miałam czasu na dyskusje.

Pomysł Triskell spowodował oplucie kompasmile))))
      A pamietacie jak serialowa Roseanne byla telemarkietantką?

Teraz nie mam telefonu stacjonarnego i problem z głowy. Do szału natomiast
      doprowadza mnie jak ktoś dzwoni na komórke.
      Ja komórkę traktuję jako szybki sposób komunikacji z dziećmi i w ogóle uważam
      że pierwsze pytanie jak sie do kogoś na komórkę dzwoni powinno być :
      Czy możesz teraz rozmawiać ?
      Ja telefon mam zawsze w kieszeni w fabryce i często odbieram nie patrząc kto
      dzwoni, bo nie mam czasu.
      Podrzymuję dwoma rekoma swawolnego , zębami odbieram telefonsmile)))) a tu ktoś mi
      proponuje abonament albo równie coś wspaniałego.
      Wrrrrrrrrrrr. Kran.
      • liloom Re: Wkurzające telefony 07.05.05, 08:10
        A skad maja wasze numery??? jak to tam funkcjonuje? my po prostu nie zglosilismy
        naszego numeru do ogolenej ksiazki wiec nas "nie ma".
        A wogole to mnostwo ludzi w austrii odmeldowuje pocztwoe telefony bo wszyscy
        maja po kilka komorek (sluzbowa i prywatna na przyklad), wiec takiego prpobleumu
        wogole nie ma...
        Wiec strasznie sie zdziwilam jak to tu przeczytalam...
        • jan.kran Re: Wkurzające telefony 07.05.05, 08:58
          Mnie właśnie to irytuje, że mają nasze numery komórkowe i to dość szybko.
          Nawet na niedawno nabyta komórkę.
          Fakt że są to przypadki sporadyczne, ale irytujące.
          Kran.
        • triskell Re: Wkurzające telefony 07.05.05, 09:01
          Nie mam pojęcia, skąd je mają. Może po prostu losowo próbują różne numery a jak
          ktoś raz "trafi" to podaje dalej? Z tego co mi wiadomo, to wymieniają sie tymi
          numerami, więc jak juz jeden telemarketer zna to znają wszyscy.
          • jennifer_e Re: Wkurzające telefony 07.05.05, 22:55
            mi tez sie zdarzaja na komorke i to rzeczywiscie jest strasznie denerwujace!
            W UK jest to nagminne, ze firmy sprzedaja sobie dane osobowe klientow, w tym
            rowniez numery telefonow, zarowno stacjonarnych jak i komorkowych. Jedyne co
            mozesz zrobic to pilnowac, gdy cokolwiek, gdziekolwiek podpisujesz (nowy
            telefon, nowa karta kredytowa, karta lojalnosciwa sklepu), gdziekolwiek
            rejestrujesz sie w internecie zeby zawsze tiknac, ze nie chcesz zadnych
            materialow promocyjnych, nie chcesz zeby sie z toba w jakikolwiek sposob
            kontaktowali w celach marketingowych. To oczywiscie nie gwarantuje swietego
            spokoju, ale przynajmniej ograniczy jawny handel twoimi danymi.
            • daisy123 Re: Wkurzające telefony 08.05.05, 00:09
              Z telefonu domowego zrezygnowalam prawie 10 lat temu - wszyscy mielismy komorki
              i telefon stacjonarny sluzyl nam tylko do informowania dzowniacych, ze nie
              potrzebujemy nowych mebli itp itd. Mamy tez mieszkanie w innym miescie i tam
              zostawilismy telefon jeszcze przez chyba 4 lata. Nasze pobyty w tym mieszkaniu
              ograniczaly sie praktycznie do odpowiadania na telefon. A skubancy dzwonili i
              pytali sie o ... tescia. Tesc zmarl kilka lat wczesniej i na niego byl zapisany
              telefon chociaz on nigdy w tym mieszkaniu nie mieszkal. Nie musze Wam mowic jak
              wygladaly moje rozmowy z dzwoniacymi i informowanie ich, ze chca rozmawiac z
              nieboszczykiem.
              Niestety, telefon w domu musialam zalozyc, bo "podrozownie" w internecie przez
              komorke stalo sie zbyt wolne. Od razu przy zakladaniu lini zastrzeglismy numer
              i nikomu numeru nie dalismy ; dalej kazdy do nas dzwoni na komorke, a jesli
              przez przypadek telefon domowy dzwoni to i tak nie odbieramy.
              Moja piecioletnia corka nie wie co to zabawa prawdziwym telefonem, nie wie jak
              buczy w sluchawce itd. Dla niej telfon to komorka.

-
              Se stasera farete qualcosa di cui domanattina vi pentirete,dormite fino a
              tardi. (H.Youngman)
      • dzej-kobs Re: Wkurzające telefony 15.12.15, 14:23
        NAJSKUTECZNIEJSZY SPOSÓB NA NIECHCIANE POŁĄCZENIA: blokowanienumeru.pl
        • rafwar02 Re: Wkurzające telefony 21.12.15, 16:55
          Do mnie non stop ktoś wydzwania na komórkę a dzisiaj to już było przegięcie, bo zadzwonili na stacjonarny do pracy !!! Na moje grzeczne pytanie: czy Pani wie, gdzie się dodzwoniła? Miła Pani odpowiedziała: no przecież Pan już na wstępie powiedział, choć nic oczywiście nie mówiłem...
          To jest jakaś plaga już , ten telemarketing.
          Ja zawsze staram się pytać skąd mają moje dane teleadresowe. Jak mówią mi jakąś bajkę to wtedy mówię: ale ja nie pozwalałem udostępniać tych danych komukolwiek i wtedy zaczynają mącić i rozmowa się najczęściej urywa.
          No i tak jak ktoś wspomniała powyżej: jeszcze mi się nie zdarzyło, by ktoś z dzwoniących telemarketerów zapytał grzecznie czy mam czas rozmawiać i poświęcić mu parę minut...

www.clixsense.com/?7417750
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka