Dodaj do ulubionych

Film polski

12.09.06, 22:52
Jakie sa waszym zdaniem dobre polskie filmy ? Ja ostatnio ogladalam "Vinci"
Machulskiego (dodatek do jakies gazety) i przyznam ze bardzo mi sie podobal,
a Wy co jeszcze polecacie ?

Osobiscie z niecierpliwoscia oczekuje na dalsza czesc "Misia" ;D
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Film polski 12.09.06, 23:11
      "Vinci" byl niemalym zaskoczeniem i to pozytywnym! Ow podkop pod ulica na dlugo
      mi zostanie w pamieci.
      Z niedawnych filmow polecam Dzien Swira i Edi.

Czekam obecnie na Plac Zbawiciela smile
      • a.polonia Re: Film polski 12.09.06, 23:18
        Dzien Swira byl niezly, ale czy on taki niedawny, Asiu? smile
        Edi lazi za mna i Czesc, Tereska jeszcze nie ogladalam, podobno fajny.

Poza tym podobal mi sie "Zmruz oczy".

A nowosci nie znam, no chyba, ze nowe odcinki M jak Milosc, goraco polecam,
        hehe smile
        • bietka1 Re: Film polski 12.09.06, 23:55
          A ja bardzo lubie polski serial 'Lalka'. Nawet mialam ostatnio szczescie, bo wlasnie lecial na Tv
          Kultura. A teraz mam ochote na 'Podroz za jeden usmiech'.
          Przepraszam, ze zbaczam troche z tematu, ale czasem tak sobie mysle, co by nasza
          kinematografia zrobila bez tych i jeszcze kilku innych seriali... winksmile
          • asica74 Re: Film polski 13.09.06, 00:20
            Gosciu z Podrozy za jeden usmiech gra w Edim. I to jak gra!

A Dzien Swira, wcale nie taki najnowszy, ale myszka jeszcze nie przeszedl tongue_out
            • ania_2000 Re: Film polski 13.09.06, 00:56
              Dzien Swira jest dla mnie chyba jedenym z najlepszych polskich filmow.

Ostatnio tez - przypadkiem ogladnelam "Zakochany Aniol".(netflix)- Film nic
              wielkiego ale taki..sympatycznysmile
              • tamsin Re: Film polski 13.09.06, 02:18
                a na mnie ten Dzien Swira jakos specjalnego wrazenia nie zrobil, no oprocz tego
                ze jego byla zona miala okropnie utlenione wlosy...
                • ania_2000 Re: Film polski 13.09.06, 08:28
                  Bo go trzeba pare razy ogladnacsmile w towarzystwie i najlepiej w czasie
                  konsumpcji - na przyklad winasmile)
                  a teksty w swirze sa klasycznesmile nawet nie wiem, czy moge tzn czy mam prawo
                  porownac i to powiedziec - ale prawie jak w klossie, stirlitzu, albo w misiu.
                  • mrsjo2000 Re: Film polski 13.09.06, 10:23
                    Z tym dniem swira to prawda. Mi o nim tak mowiono ze kiedy zobaczylam to
                    niestety bylam rozczarowana ... moze faktycznie trzeba go ogladac grupowo ;D.
                    Tak samo mialam z "Zoltym szaklikiem"... hehehe

Natomiast bardzo mi sie podobal typowo babski film "Nigdy w życiu!" - polecam !

A co do seriali, to przez wakacje zapoznalam sie z Magda M i powiem ze bardzo
                    polubilam ten serial.... tylko ze teraz ta trzecia seria troche "lane kluski"
                    no ale ogladajmy dalej...
                    • azja1974 Re: Film polski 13.09.06, 14:25
                      Zmruż oczy, koniecznie polecam.
                      • mrsjo2000 Re: Film polski 13.09.06, 23:17
                        wlasnie je kupilam.... dzieki
                    • azja1974 Re: Film polski 13.09.06, 14:25
                      a, jeszcze mam nikifora, też z jakiejś gazety, ale jeszcze nie widziałam
                    • bonalisa Re: Film polski 13.09.06, 14:39
                      Dla zwolenników "Dnia Świra" - gwoli informacji - ostatnio nakręcony został
                      przez tego samego reżysera film "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" z tymi samymi
                      głównymi bohaterami (i tymi samymi aktorami w rolach głównych)
                      B.
                      • asica74 Re: Film polski 13.09.06, 15:43
                        tak tak i tego samego ktory nakrecil Nic Smiesznego smile ("ja tu na deszczu,
                        wilki jakies!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jak nie to nie, i tak dalej")

Przyznam sie, ze Dzien Swira moge ogladac sama smile - i takie teksty jak: osiem
                        lat podstawowki, cztery lata liceum, studia...... ojej, czy ktos wie o co mi
                        chodzi???

Azja: Nikifor to jest film KONIECZNY do obejrzeniasmile
                        • ania_2000 Re: Film polski 13.09.06, 16:27
                          asica74 napisała:

> tak tak i tego samego ktory nakrecil Nic Smiesznego smile ("ja tu na deszczu,
                          > wilki jakies!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jak nie to nie, i tak dalej")
                          >
                          > Przyznam sie, ze Dzien Swira moge ogladac sama smile - i takie teksty jak: osiem
                          > lat podstawowki, cztery lata liceum, studia...... ojej, czy ktos wie o co mi
                          > chodzi???
                          >
                          hahasmile

albo - ..." jak ci tatus dziubek zrobi to nie ma chu..a we wsi"..smile
                          • mrsjo2000 Re: Film polski 13.09.06, 17:23
                            ... no zaczynam sie smiac sama ;D
                            • monhann2 Re: Film polski 13.09.06, 18:28
                              przyznaje Wam dziewczyny racje, Dzien Swira trzeba ogladac w grupie, lepsze
                              wrazenie robi. Bardzo mi sie podobal.
                              • azja1974 Re: Film polski 13.09.06, 18:35
                                a ten dzien swira tez w gazecie jakiejs juz rozdaja? bo juz dawno slyszalam, ze
                                do obejrzenia, ale jakos nie trafilam.
                                wiem, ze nikifora koniecznie obejrzec trzeba, ale wieczorem na pysk padam, bo
                                franek ma aklimatyzacje, czy jak to nazwac, w zlobku, a olek przedszkole, i
                                codziennie woze ich do miasta z tej wsi, co sie przeprowadzilismy. pocieszm
                                sie, ze niedlugo z tego obowiazku wyzwoli mnie operacja nogi wink
                                sorry, juz nie skrecam i z prywata nie wyjezdzam. ale jak bede w lozku z noga,
                                to sobie duzo obejrze, wiec piszcie, co jeszcze, najlepiej rozweselajacego, i
                                gdzie to mozna kupic.
                                • mrsjo2000 Re: Film polski 13.09.06, 19:24
                                  Widzialam dzien swira na Allegro za 4 zl....
                                  • a.polonia Re: Film polski 13.09.06, 19:59
                                    hehe, chyba musze znowu obejrzec dzien swira, bo dopiero raz ogladalam smile)
                                    a odmiana "to be" tez boska byla smile))
                                    • asica74 Re: Film polski 13.09.06, 20:19
                                      i dziewczyny w pociagu : no i jade jade... no nieeeeeeeeee

i spie i spie, nieeeeeeeeeeeeee jaaaaaaaaaaaa!
                                      • ania_2000 Re: Film polski 13.09.06, 20:42
                                        i jedza chipsy -

ostatniiiii
                                        ostatni
                                        ostanismile)
                                      • bietka1 Re: Film polski 13.09.06, 20:49
                                        Wlasnie was przeczytalam i chyba tez znowu obejrze 'Dzien Swira', bo tylko raz obejrzalam i
                                        jakos mnie... sama n ie wiem... nie podobal mi sie. Rzucilo mi sie tylko w oczy, ze Konrad jak
                                        zawsze i strasznie przeklinal.
                                        'Edi' tez lezy na polce i jakos boje sie go tknac, bo podobno moze zdolowac. Ale moze sie
                                        skusze...
                                        A 'Vinci'? O czym jest?
                                        Dobry watek smile
                                        • a.polonia Re: Film polski 13.09.06, 20:57
                                          ahaha, chyba sobie dzisiaj wlacze, dziewczyny byly swietne smile)))

A propos dziewczyn, to nic nie przebije Dziewczyn do Wziecia smile))
                                          • macsue Re: Film polski 13.09.06, 21:59
                                            Ja z checia zobaczylabym nowe polskie filmy kinowe-plac zbawiciela i samotnosc
                                            w sieci.

Ktos powyzej pisal ze oglada nowe odcinki Magdy M., na satelicie czy jes jakis
                                            inny sposob? Byla kiedys taka strona telewizjaplus ale okazalo sie ze to bylo
                                            czyste piractwo, ktos nagrywal te wszystkie seriale bez wiedzy stacji
                                            telewizyjnych i z pogwalceniem praw autorskich rozposzechnial je tutaj za
                                            pieniadze-trzeba przynac mieli swietny repertuar i bardzo aktualny, TVN wniosl
                                            sprawe w sadzie (nawet wynajeli kancelarie z Chicago) i teraz ta strona nie
                                            dziala i juz pewnie nie bedzie. Mam TV Polonie ale repertuar jest taki
                                            ograniczony, jak inaczej ogladac polskie seriale?
                                            • mrsjo2000 Re: Film polski 13.09.06, 23:22
                                              Magde M ogladam przez satelite, faktycznie na Polonii coraz mniej ciekawostek...
                                              Natomiast inne filmy staram sie nabywac z polska prasa raz na jakis czas.
                                              No i zawsze jest allegro...
                                              • ania_2000 Re: Film polski 13.09.06, 23:24
                                                Oferta polskich filmow - na Netflix

www.netflix.com/SubGenreList?mqso=60178549&sgid=824&hnjr=3&idx=36
                                                • tamsin Re: Film polski 14.09.06, 00:45
                                                  dodalam juz do swojej listy te rekomendowane filmy, jak beda chaly to wam tylki
                                                  skopie!
                                                  • asica74 Re: Film polski 14.09.06, 01:27
                                                    Jakby co, to ja Samotnosci w Sieci nie rekomendowalam!!! To mowilam ja,
                                                    Jarzabek. I jeszcze nie raz to powtorze. Samotnosci w sieci zdecydowanie
                                                    mowimy, nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeszcze jeden tekst z Dnia: Co ty, Tato, w polke sie uderzyles???
                                                  • asica74 Re: Film polski 14.09.06, 01:27
                                                    aha! Nie rekomendowalam Samotnosci, bo tylka nie chce miec skopanego!
                                                  • macsue Re: Film polski 14.09.06, 03:06
                                                    Ojej, no "samotnosc" dzielem literackim to nie jest, tego nie twierdze, ale
                                                    chcialabym zobaczyc jak to wyglada na ekranie i jak duet cielecka-chyra
                                                    zagrali. To ze to grafomanstwo to bylo okropne to nie znaczy ze film bedzie
                                                    kiepski.
                                                  • asica74 Re: Film polski 14.09.06, 09:26
                                                    Macsue, ale wlasnie juz slyszalam glosy, ze chala i makaron sie leje z ekranu.
                                                    Grafomanstwo filmowe im wyszlotongue_out stad ostrzegam, choc sama nie widzialam. A ze
                                                    zrodlo mam sprawdzone i nie jeden raz mnie uratowalo od kleski, to sie dziele smile

Ale z drugiej strony slyszalam, ze muzyka jest calkiem calkiem smile
                                            • samo Re: Film polski 14.09.06, 10:07
                                              macsue napisała:

>Byla kiedys taka strona telewizjaplus ale okazalo sie ze to bylo
                                              > czyste piractwo, ktos nagrywal te wszystkie seriale bez wiedzy stacji
                                              > telewizyjnych i z pogwalceniem praw autorskich rozposzechnial je tutaj za
                                              > pieniadze-trzeba przynac mieli swietny repertuar i bardzo aktualny, TVN
                                              wniosl
                                              > sprawe w sadzie (nawet wynajeli kancelarie z Chicago) i teraz ta strona nie
                                              > dziala i juz pewnie nie bedzie. Mam TV Polonie ale repertuar jest taki
                                              > ograniczony, jak inaczej ogladac polskie seriale?

Telewizja Plus juz wkrotce wznowi dzialalnosc- taki maja komunikat na swojej
                                              stronie. Podobna afera byla ze strona Odbiornika. Tez przerwali na jakis czas,
                                              a potem przeniesli serwery do jakiejs Argentyny czy gdzies tam i ciagle nadaja,
                                              ale do Plus nie dorastaja (ze tak zarymuje :o)))

Ja tam nic nie polece z nowosci polskich bo nie jestem na biezaco. Dzien Swira
                                              zawsze chetnie big_grin

Wczoraj ogladalam "L'enfant" (Dziecko) na DVD-Zlota Palma na 2005 Cannes Film
                                              Festival, swietny, ale nie na poprawe humoru.
                                              • macsue Re: Film polski 15.09.06, 04:29
                                                Samo, wlasnie ostatnio deliberowalam w wypozyczalni nad L'Enfant i wybralam w
                                                koncu Cache(Hidden).

A propos telwizjiplus, myslisz rzeczywiscie ze przeniosa sie na inny serwer? Ta
                                                wiadomosc na ich stronie jest tam juz od dawna i wydaje mi sie ze na czas jak
                                                wlasciciel jest scigany to nic tam sie nie zmieni. Czytalam o tym kiedys
                                                artykul ze TVN dochodzi wlasnie swoich praw autorskich w sadach amerykanskich i
                                                ze wlasciciel biznesu gdzie sie ulotnil. Nie wiadomo jak dlugo moze to trwac.
                                                Najlepiej by bylo gdyby stacje telewizyjne same robily takie on-line wersje dla
                                                nas Polonii za symboliczna oplata.

E no to szkoda ze ta Samotnosc to jednak taka kiszka, myslalam ze bedzie
                                                iskrzylo miedzy Cielecka a Chyra, podobno zdjecia nawet w Nowym Orelanie
                                                krecili i to tez chcialam zobaczyc.
                                                • samo Macsue, 15.09.06, 10:47
                                                  I co myslisz o "Cache"?Zrobil na tobie wrazenie?

Zobacz na Odbiornik:
                                                  www.odbiornik.com/
                                                  Nie wiem co bedzie z Plus, tak sobie tylko gdybam i marze. Nie stoje po stronie
                                                  TVN-u w tym sporze ;-D Znam te pogloski o procesie, ale nie wiadomo czy to
                                                  prawda.
                          • tora99 Re: Film polski 15.09.06, 06:22
                            my przerobilismy tekst: broszki? na kolacje? i uzywamy go na codzien stosownie
                            do okolicznosci (brioszki zdarza sie nam zastepowac czyms innym, podobnie
                            kolacje, ale i tak kazdy wie o co chodzi wink

i ogladalismy go juz chyba z setke razy w przeroznych konfiguracjachwink
                • sukiennica Re: Film polski 15.09.06, 21:15
                  Na mnie tez. Poza tekstem "Co mi tu pan sra tym psem"...czy cos takiego, jakos
                  mnie nie rozbawil.
                • sukiennica Re: Film polski 15.09.06, 21:17
                  tamsin napisała:

> a na mnie ten Dzien Swira jakos specjalnego wrazenia nie zrobil, no oprocz
                  tego
                  >
                  > ze jego byla zona miala okropnie utlenione wlosy...

Na mnie tez. Poza tekstem "Co mi tu pan sra tym psem pod oknem"...czy cos
                  takiego, jakos mnie nie rozbawil.
    • asica74 ludje kochane! szafe mi zabrali! i gdzie ja bede 14.09.06, 01:42
      spiewac??????

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3617198.html
    • cyborgus Re: Film polski 14.09.06, 06:13
      Dzien Swira to dla mnie film kultowy, moge ogladac w kolkosmile)

Usmialam sie tez niezle na Machalicy (chyba?) "Pieniadze to nie wszystko" - tez
      z M. Kondratem. jedna z lepszych komedii polskich ostatnich lat.

Vinci - nie zrobil na mnie wrazenia, kalka hollywodzkich filmow akcji.
      • annie_laurie_starr Re: Film polski 14.09.06, 10:14
        Ja osoatnio widzialam "Pregi" i mam meszane uczucia, ale mysle, ze warto to
        zobaczyc. Natomiast nie polecem polskich komedii romantycznych typu "Tylko
        mnie kochaj", bo sa cienkie.
    • ania.sobota1 Re: Film polski 15.09.06, 00:03
      A ja bardzo lubię Białą sukienkę zawsze powtarzaną przez TVP w Boże Ciało ,bo
      rzecz o tym.No i genialne U Pana Boga za piecem.I Biały Kieślowskiegten film to
      faworyt męża.Też czekam na Plac Zbawiciela,ponoć świetny no i Samotność w
      Sieci,ale z tego co czytam w Internecie,to boje się ,że będę rozczarowana.W
      ogóle polskie filmy zawsze chętnie się ogląda albo do nich wraca.Pozdrawiam z
      mokrego Nottingham Ania
    • ewka5 Re: Film polski 15.09.06, 13:45
      duzo bym dala za mozliwosc obejrzenia Hrabiny Cosel - kojarzycie taki (czarno-
      bialy) film (z Baranska i Dmochowskim) zrobiony przrz Antczaka milion lat temu?
    • ewka5 Re: Film polski 15.09.06, 13:46
      Cialo - kto nie widzial, koniecznie zobaczcie.
      • marjanna1 Re: Film polski 15.09.06, 15:11
        Dziewczyny a ja bym chciala zakupic niektore polskie filmy (np. Seksmisja, Mis,
        Rejs,Rozmowy kontrolowane) z angielskimi napisami. Wie ktos, gdzie mozna takie
        cudenka znalezc?
        • kropkacom Re: Film polski 15.09.06, 21:01
          Co do przygód Adasia Miauczynskiego to najlepiej bawiłam się oglądając "Nic
          śmiesznego". Ślubnemu bardzo podobał się "Dzień świra". Mi średnio. Teksty były
          super ale schizofreniczne zachowania Adasia troche mnie juz denerwowały. Za to
          "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" nie oglądneliśmy do końca. No nie da się tego
          zobaczyć na trzeźwo a my właśnie nic nie wypiliśmy smile Dla mnie ten film to
          pokazanie skrajnego alkoholizmu w bardzo dosadny sposób.

• kropkacom Re: Film polski 15.09.06, 21:03
            Niby to komedia ale nawet jeśli to bardzo ciężka
            • corneliss Re: Film polski 16.09.06, 16:46
              obejrzalam ostatnio 'Czas Surferow' - komedia
              wg mnie komedia pomylek wink) poczawszy od fatalnego porwania, fajne dialogi,
              takie do cytowania pozniej w roznych sytuacjach, polecam bo sie usmialam
              natomiast zupelnie mnie nie wzial zachwalany przez roznych znajomych "Francuski
              numer' choc tez pare fajnych tekstow posiada...
              filmy lekkie i latwe smile
              z ciezszego trochke kalibru, takiego moralno-psychologicznego 'Stacja'
              i 'Zawrocony' oba z Z.Zamachowskim ktorego bardzo lubie i z innej beczki -
              'Symetria' i 'Komornik' polecam wszystkie...
              • a.polonia Re: Film polski 16.09.06, 16:55
                Potwierdzam, ze Dzien Swira najlepszy jest w dobrym towarzystwie i przyprawiony
                duza iloscia wina smile, wczoraj sprawdzone smile
                • asia.sthm Re: Film polski 16.09.06, 21:02
                  Pola, na kaca najlepszy sok z ogorkow.
                  Psia krew, swira nie widzialam - sie przygotuje na najblizsza okazje.
    • sukiennica Re: Film polski 16.09.06, 20:42
      Co do polskiego kina, to wlasnie wczoraj usadzilam meza w fotelu i "zmusilam"
      do obejrzenia "Ziemi Obiecanej". Mialam pewne obawy, ze maz z tego nic ni
      cholery niezrozumie. Co zrozumial- to nie wiem, ale mu sie podobalo! Teraz
      jeszcze musze gdzies upolowac "Rekopis znaleziony w Saragossie" i moje dwa
      ulubione filmy beda mu znane. Wzamian musialam obejrzec jedo "czarne konie",
      czyli "Big Blue" i "Casino".
      • asia.sthm Re: Film polski 16.09.06, 21:05
        Ziemia Obiecana podaba sie chyba wszystkim mezom.
        Jak sie czlowiek na meza zdenerwuje po Rejsie i Misiu i chce go zmienic na
        innego meza, to nalezy mu wlasnie pokazac Ziemie Obiecana i maz do lask wroci.
        wink)) harcerza slowo daje
        • sukiennica Re: Film polski 16.09.06, 21:28
          asia.sthm napisała:

> Ziemia Obiecana podaba sie chyba wszystkim mezom.
          > Jak sie czlowiek na meza zdenerwuje po Rejsie i Misiu i chce go zmienic na
          > innego meza, to nalezy mu wlasnie pokazac Ziemie Obiecana i maz do lask wroci.
          > wink)) harcerza slowo daje

A to wszysko przez ta pyszna scene erotyczna Jedrusik kontra Olbryski smile))
          • asia.sthm Re: Film polski 16.09.06, 21:45
            Oooo tu chyba pies pogrzebany. Jak Kalina Jedrusik dziabie rybi pysk od przodu
            to i mi ciarki po plecach lataja i do kibla musze. To jest klasyka.
            A jak Pszoniak mowi jadac bryczka : Piekne miasto..tylko co ja na tym
            zarobie ???
            • tamsin Re: Film polski 16.09.06, 22:40
              ze starych komedii to jak rozpetalem 2 wojne swiatowo tez sie nadaje. Misie i
              inne komunistyczne nalezy sobie zdecydowanie odpuscic, nie ma zupelnego
              zrozumienia. Ale jak Kociniak z POW obozu uciekal - palce lizac wink
              • sukiennica Re: Film polski 16.09.06, 22:44
                tamsin napisała:

> ze starych komedii to jak rozpetalem 2 wojne swiatowo tez sie nadaje. Misie i
                > inne komunistyczne nalezy sobie zdecydowanie odpuscic, nie ma zupelnego
                > zrozumienia. Ale jak Kociniak z POW obozu uciekal - palce lizac wink

Fakt. Wlasnie mi sie przypomnialo, ze to tez obejrzal. Rzecz o tyle ciekawa, ze
                w polskiej wersji jezykowej, bez napisow. Ale on tak juz ma. Telewizor sie
                wlaczy to od razu zasiada w fotelu i oglada! Ogladacz paskudny smile
            • babiana Re: Film polski 17.09.06, 03:25
              Ziemie Obiecana ogladalam juz 4 razy. Nigdy chyba mi sie nie znudzi. To
              arcydzielo rezyserii i gry aktorow.Ingmar Bergman tez byl tego zdania.
              Powiedzial, ze to jedno z najwiekszych dziel kinematografii swiatowej.Corka
              kupila mi na gwiazdke w Future shop specjalne wydanie jego filmow. Ciekawy jest
              fakt, ze watek z Kalina i z ryba zostal wyciety. Jakis admin wkroczyl do acji
              czy co? Podczas swiat ogladalysmy po kolei wszystkie filmy Wajdy. Po
              zakonczeniu kazdego byla rozmowa z rezyserem i aktorami. Wszystko z napisami
              angielskimi. Na Uniwersytecie Concordia jest wydzial kinematografii. Studenci
              maj kurs Polska Szkola Filmowa. Moja byla zaszokowana jak jej kolega z
              pracy(Kanadyjczyk), ktory skonczyl ten wydzial smigal nazwiskami polskich
              rezyserow, az jej szczeka opadla z wrazenia. Pozyczyl nawet po swietach Ziemie
              Obiecana a w zamian przyniosl swoja ksiazke z kursu.
              • babiana Re: watek z szafa 17.09.06, 03:38
                Chyba jedna z pierwszych komedii polskich. Skarb z Dymsza.Pan Ziolko, ktory w
                radiu pracowal.Przekul sie do szfy Chojnackiej myslac, ze skarb znalazl.Ta mu
                przywiazala reke sznurkiem i poszla sprawdzic do kogo reka nalezy. I ten
                tekst"ale z pana ziolko, panie Ziolko". Ale kino.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka