Dodaj do ulubionych

Wałbrzych - analiza SWOT

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.02.04, 08:14
Nie wiem czy ktoś w Wałbrzychu pokusił się o zrobienie analizy SWOT, w każdym
bądź razie w internecie nie znalazlem.

Analiza S - Strengts - Silne strony
W - Weaknesses - Słabe strony
O - Opportunities - Szanse
T - Threats - Zagrożenia

Wałbrzych:

Silne strony - 1. specjalna strefa ekonomiczna
2. dostep do wykształconej i wykwalifikowanej kadry

Słabe strony - 1. wysoka stopa bezrobocia
2. niski poziom dochodów mieszkańców
3. uboga oferta kulturalna i turystyczna

Szanse - 1. Położenie w krainie geograficznej o wielkich walorach
krajobrazowo - przyrodniczych
2. Położenie blisko Czech i stosunkowo blisko Niemiec
(projekty transgraniczne)
3. wykorzystanie byłych mieszkańców Wałbrzycha dla aktywizacji
gospodarczej

Zagrożenia - 1. dalszy spadek stopy życiowej mieszkańców miasta
2. wzrost przestępczości i innych patologii
3. niedostatek środków finansowych miasta
4. wzrost bezrobocia
5. silna konkurencja innych miast w przyciąganiu inwestycji
zewnętrznych
6. brak współpracy władz z mieszkańcami miasta i biznesem
(zerowa strategia współpracy)

Ktoś może ma jakieś pomysły co by tu jeszcze dopisać?
Obserwuj wątek
    • alisssa Re: Wałbrzych - analiza SWOT 17.02.04, 19:53
      Analiza SWOT znajduje sie na stronie Urzedu Miasta a
      dokładniej:www.bip.um.walbrzych.pl/index.php?k=S:m/393/1
      pozdrawiam :)
      • Gość: eladion Re: Wałbrzych - analiza SWOT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.02.04, 20:18
        dzieki:)
        mam uwagi do mocnych stron tej analizy:)
        nie zgodziłbym się zupełnie sie z punktami od 8 do 11 , a punkty 6 i 7 są wg
        mnie problematyczne i chyba za mało się w tym kierunku robi.
        • zs4 Re: Wałbrzych - analiza SWOT 18.02.04, 11:33
          Widzisz ''eladion'' jak łatwo wyjść na głupka...........trzeba najpierw
          sprawdzic co jest na str.UM a pozniej zarzucac cokolwiek
          A Twoja analiza jest strasznie chaotyczna...mysle ze dopiero przerabiasz
          temar ''SWOT'' bo widac indolencje
          • alisssa Re: Wałbrzych - analiza SWOT 18.02.04, 19:53
            zs4 napisał:
            > Widzisz ''eladion'' jak łatwo wyjść na głupka...........trzeba najpierw
            > sprawdzic co jest na str.UM

A kto wyszedł na głupka??...ja tu takich osób nie widze?? A znasz moze
            przysłowie "kto pyta nie błądzi"?
            Poza tym podobnie jak eladion...myśle , ze pkt od 8-11 SWOTu...mogą być niezłum
            tematem do dyskusji:)
            pozdrawiam :)
            • Gość: U,M, Re: Wałbrzych - analiza SWOT IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.04, 22:07
              znowu dwoch pieniaczy "eladion" i "zs4" beda pierdzielic o niczym
              przez dwa tygodnie i udawadniac kto ma racje. To jest chyba cecha
              forum walbrzyskiego
          • Gość: eladion Re: Wałbrzych - analiza SWOT <długie> IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.02.04, 01:14
            Moja polemika z analizą SWOT UM

Mocne strony = atuty = coś w czym jesteśmy lepsi od innych

> 8.Rozwijający się sektor małych i średnich przedsiębiorstw.

Temu kto wymyślił ten punkt zaleciłbym jeden dzień rozmów z ludźmi prowadzącymi
            drobne przedsiębiorstwa, np. z klientami hali na Wysockiego 17.
            Albo niech ten ktoś postoi jeden dzień w biurze na Matejki gdzie
            rejestruje/wyrejestrowuje się działalność gospodarczą i zobaczy jaka jest
            relacja liczby ludzi którzy wyrejestrowują firmy do tych którzy rejestrują.
            A może ten rozwijający się sektor to Auchan:)?

9. Prężnie rozwijające się inicjatywy i instytucje lokalne.

Heh, dobre sobie chyba mowa o postach na naszym forum.

10. Ugruntowana struktura samorządu mieszkańców.

Bez komentarza.

11.Odpowiednio dobrany pakiet działań promocyjnych.
            ??????????????????????????????
            co gdzie jak i kiedy się promuje

Odsądzasz mnie od czci i wiary, a ja uważam że tej analizie z samego założenia
            brakuje "czynnika społecznego". Wygląda na cos robionego ludzi nie mających
            zbytniego kontaktu z tzw. "ulicą", przez kogoś kto traktuje ludzi jak minizera
            na papierze.
            Nie skreślam tej analizy, ale jeśli jest ona robiona od początku w niejakim
            oderwaniu od rzeczywistości to każdy następny ruch jest robiony w lekkim
            zafałszowaniu.

W "zagrożeniach" enigmatycznie pisze się o "rosnących dysfunkcjach w życiu
            społecznym", a przecież tu chodzi o to że jeśli nie podejmie się teraz
            zdecydowanych działań to coraz większa liczba Wałbrzyszan zacznie pogrążać się
            w maraźmie, a potem w alkoholiźmie, narkomanii i innych patologiach.
            Rada Miejska będzie tracić czas i pieniądze na przepychanki, a my będziemy miec
            dalej taką samą (czyli znikomą) liczbę dobrych uchwał.

Nie uwzględnia sie silnej konkurencji innych miast w przyciąganiu inwestycji
            zewnętrznych, o co dodatkowo będzie coraz trudniej wraz z wejściem Polski do
            Unii Europejskiej. Jeśli ktoś liczy na to że inni będa tutaj inwestować tylko
            dlatego że tutaj jest Wałbrzych i jest duże bezrobocie to bardzo się myli.
            Osobiście z dużą rezerwą traktuję takie programy pomocowe jak ten rządu
            centralnego w zakresie biedaszybów, uważam że to pójście na łatwiznę
            zrobiła się z tego wielka farsa, zresztą sami wiecie bo czytacie gazety.
            Branie udziału w takich programach jest niebezpieczne ze względu na swój
            demoralizujący charakter (demoralizujący głównie nasze władze).
            Zdaję sobie sprawę że trzeba było "na biegu" cos wymyślić, taka wtedy była
            sytacja po śmierci ludzi w biedaszybach.
            Raczej sugerowałbym udział Wałbrzycha w niekórych projektach pilotażowych
            przeprowadzanych przez ministerstwa, takich projektach gdzie wprowadza sie
            nowatorskie rozwiązania (ostatnio gdzieś ruszył program dla kilkunastu powiatów
            w zakresie specjalnego pakietu gospodarczego).
            Jeśli nie będziemy stwarzać rozwiązań zachęcających do inwestowania firm w
            sektorze usług, sektorze nowych technologii i innych nowoczesnych gałęziach
            gospodarki to strefa ekonomiczna nie wystarczy.

Np. punkt 10 "słabych stron" jest śmieszny, brak przemysłu pamiątkarskiego to
            jest słaba strona? Po pierwsze nie ma komu tych pamiątek sprzedawać, a po
            drugie gdyby wprowadzano regulacje ułatwiające i zachęcające ludzi do inwestycji
            w sektor turystyczny przemysł pamiątkarski sam by powstał wraz z firmami które
            tworzyliby ludzie dla zaspokojenia potrzeb osób przyjezdnych.
            Tutaj muszę zwrócić szczególną uwagę na to że w Wałbrzychu turystyki jako samej
            w sobie nie ma i nie będzie. Za mało mamy tu atrakcji, a sam układ i budowa
            Wałbrzycha sprawia, że możliwa jest tutaj tylko TURYSTYKA PRZEJAZDOWA.

Biję się w piersi że wyrwałem się ze swoją analizą jak Filip z konopii, nie
            miałem złych intencji. Faktem jest że zrobiłem ją od oka, raczej po to żeby
            sprowokować dyskusję i wyciągnąć od ludzi zaglądających na to forum ich zdanie
            niż robić sama analizę.

Wierzę że ten post spowoduje, że wraz z projektem uchwał obywatelskich wzięty
            będzie również pod uwagę głos mieszkańców miasta w wyznaczaniu strategii na
            najbliższe lata.
            W ogóle to na stronach internetowych naszego miasta jest strategia do roku 2006.
            Co to za perspektywa pytam retorycznie?
            W finansach niecałe dwa lata to nie jest nawet perspektywa średniookresowa.

Czy zaglądają tutaj przedsiębiorcy, lekarze, prawnicy, inżynierowie itd.???
            Czy wśród tych wszystkich ludzi znajdzie się ktoś kto weźmie na siebie
            odpowiedzialność społeczną?
            Trzeba brać na siebie brzemię budowania społeczeństwa informacyjnego, a przy
            naszej infrastrukturze i zabudowie jedynym źródłem szybkiej i rzetelnej
            informacji może być tylko internet.

Takie jest moje zdanie na temat strategii działań w tym mieście, macie prawo
            sie z nim nie zgadzać, tak samo jak macie prawo mieć swój punkt widzenia i
            swoją wizję miasta, czy działań które należy wdrażać.
            Uważam że jest potrzebna PUBLICZNA debata na ten właśnie temat jak tez i na
            temat finansów miasta.
            Ostatnimi czasy na tym forum padło bardzo duzo ważnych głosów. Myślę że warto
            konstruktywnie drążyć temat, tak aby to nie zginęło i na tej bazie zbudować coś.
            Teraz jest bardzo dobry klimat do robienia takich ruchów, z których owoców
            będzie mozna się spodziewać za 5 do 10 lat, druga okazja do przeprowadzenia
            radykalnych oszczednosci z ktorych mozna przeprowadzic rozsądne inwestycje może
            się długo nie pojawic.

Zostawiam to wszystko Waszemu osądowi.
            Pozdrawiam

• Gość: Wykształcony Do niczego!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.02.04, 23:13
              Punkt pierwszy!!!!
              Dobrze wykształcona kadra.!!!! GDZIE WY ŻYJECIE!!!! KADRA DOBRZE WYKSZTAŁCONA
              JEST ZAMIEJSCOWA!!!! ZAKŁADY W WSSE SZUKAJĄ i ZATRUDNIAJĄ TYLKO ROBOLI. Chyba
              że ktoś ma znajomości!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka