Dodaj do ulubionych

Zatrudnienie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 23:37
Czy powszechne jest, że potencjalny nowy pracodawca dzwoni do
poprzedniego zakładu takiego przyszłego potencjalnego pracownika i
pytaj o Jego opinie? Absencje ma na świadectwie pracy takiego
pracownika ale kto na rozmowie o pracę zagląda w świadectwo a
szkoda. Uważam, że powinno się dzwonić do poprzedniego zakładu
pracy. A co wy o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ona Re: Zatrudnienie IP: *.19.204.lan.e-wab.pl 08.05.10, 06:06
      po to wystawiane jest świadectwo pracy by nowy pracodawca nie miał potrzeby organizowania dochodzenia na nasz temat, dlatego też gdyby mój przyszły pracodawca chciał sobie takowe urzadzić byłby to dla mnie poniżające; świadczyłoby to o atmosferze w przyszłej pracy i z pewnością nie zdecydowałabym się na taką gdyż cenie sobie przedewszystkim prywatność i swobodę w działaniu

nie mogłabym mieć szefa który na każdym kroku mnie sprawdza i kontroluje; mówi co i jak mam robić oraz tworzy nieprzyjemną atmosferę dla swoich pracowników
      • Gość: omg Re: Zatrudnienie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.05.10, 08:21
        Właśnie masz rację - szef co sprawdza co robią jego pracownicy i mówiący co mają
        robić - Toż to jakaś BEZCZELNOŚĆ. Za kogo on się ma??
        • Gość: XXX Re: Zatrudnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.10, 18:11
          OMG mam nadzieję,że to był sarkazm z Twojej strony.Po to jest szef żeby trzymał
          kontrolę nad firmą i "panował" nad zespołem w niej pracującym.A taki zwyczaj
          jest jak najbardziej potrzebny.Powiem to na swoim przykładzie.Zwolniłam
          pracownicę bo nie wywiązywała się ze swoich obowiązków,dawała towar na tzw.
          kreskę pomimo zakazu itp.Dla mnie to była zwykła kradzież bo rozdawanie
          nieswojego towru,za który się nie płaci to jest jednoznaczne.Ponieważ była to
          Jej pierwsza praca zwolniłam Ją za porozumieniem stron chociaż mogłam narobić
          Jej niezłego bigosu.Niestety ale często się zdarza,że świadectwo pracy jest
          wystwione na korzyść pracownika i co wtedy?Dalej mam się sugerować tylko
          świadectwem pracy?JA wystawiam do świadectwa pracy dodatkowo opinię o pracowniku
          dla przyszłego pracodawcy.Nie będę ukrywać,że pracownik otrzymał naganę w
          trakcie trwania umowy.Owszem można zatrudnić na okres próbny i jak coś to
          zwolnić,ale coś Wam powiem na okresie próbnym każdy się stara zrobic dobre
          wrażenie.Tamta też tak była.Grzeczna,ułożona,pilnowała żeby nie kradli,a po
          próbnym jak dostała umowę to hulaj dusza i inwentura wykazała straty po trzech
          m-cach blisko 3500zł.Miło prawda?Powiem tak - ja chcę zatrudnić pracownika
          jednego ale dobrego,a nie piętnastu na próbę i non stop kogoś przyuczać i
          pilniować.Teraz mam bardzo zgraną ekipę w swoim zakładzie i jest tak jak być
          powinno.W godzinach pracy jestem ich szefową,a po godzinach koleżanka.I taki
          układ pasuje i moim pracownicom i mnie.A ostatnio jak zadzwonił do mnie
          potencjalny pracodawca mojej byłej pracownicy,chcący zasięgnąć opinii
          ,powiedziałam Mu tylko żeby sam zapytał ową damę o powód rozwiązania umowy.Chyba
          jak był inteligentny to zrozumiał.
          • Gość: csa Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 18:33
            Szkoda, ze ja nie mam takiego szefa. Mnie szef oklamal jakie sa zarobki po
            okresie probnym, zostawilem lepiej platna prace, bo tu mialobyc lepiej. Staralem
            sie przez 3 miesiace, zostawalem dluzej itd. i jak sie okazalo nie dosc, ze
            pracuje nie na stanowisku na ktore sie przyjmowalem to do tego za smieszne
            pieniadze i do tego w kopercie, a nie na konto. Teraz czekam tylko na pierwsza
            lepsza oferte.

Gdzie moge mu wystawic referencje, zeby nastepny pracownik sie tak nie nadzial?
          • Gość: omg Re: Zatrudnienie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.05.10, 22:46
            XXX - oczywiście że to był sarkazm:-)
    • Gość: e Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 08:59
      W innych krajach to normalne, ale u nas nie brak szefow, ktorzy najchetniej
      wystawiliby Ci opinie nieroba i debila, bo sie smiales zwolnic z jego super
      firmy. Lepiej niech u nas ten zwyczaj nie wchodzi
      • Gość: niki Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 09:21
        Jak najbardziej zwyczaj ten powinien zawitać u nas w chwili obecnej na
        świadectwie pracy nie ma miejsca na opinię co jest CHORE!!!
        Przyjmując do pracy w ciemno łatwo sobie zatrudnić nieroba ,zlodzieja lub innej
        maści lesera. Poprzedni pracodawca z pewnością dobremu nie wystawiłby złej opini
        bo mógłby ponieść odpowiedzialność. Przeciw wystawianiu opinii sa tylko Ci
        ,którzy chcą zarabiac ale nie pracować
        • Gość: wq3r Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 09:30
          Wystaczy, zeby dal Ci referencje, co to za problem?
        • Gość: Burza Re: Zatrudnienie IP: *.chello.pl 08.05.10, 12:47
          jak łatwo zatrudnić nieroba czy lenia, skoro w poprzednim miejscu pracy pracował
          np. 10 lat? Jak jest leń, to się takiego zwalnia po okresie próbnym.
    • Gość: dyrektor bzdura totalna bzdura inwigilacja IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.10, 11:54
      jak by ktos domnie zadzwonil w takiej sprawie i sie pytal o kogos to
      bym powiedzial kilka slow na temat kultury osobistej , bo moim
      zdaniem jest to nie kulturalne ze pracodawca szpieguje pracownika, i
      zreszta jezeli juz to niech spotkaja sie wszystie trzy strony i
      prosto w oczy a nie po za oczy , bo po zaoczy mozna wiele mowic ,
      dlamnie to jest zenujaca taktyka
    • Gość: gość Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 15:15
      ależ oczywiście że powinno sie dzwonić do poprzedniego pracodawcy,
      chodzi o info o współpracy, lojalności i zaangażowaniu. Mylicie
      pojęcia - to nie jest szpiegowanie ani wchodzenie z butami w
      prywatność, to przeciez droga zawodowa!
      • Gość: e Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 16:13
        i co to dowiedzie?
        wspolpraca uklada sie roznie miedzy roznymi ludzmi, to normalne nie tylko w pracy
        lojalnosc? jesli odchodzi do innej firmy to trudno mowic o lojalnosci i dorbej
        wspolpracy
        zaangazowanie tez zalezy od pracodawcy, inaczej pracuje czlowiek w firmie
        przyjaznej gdzie jest doceniany, a inaczej w firmie gdzie jest oszukiwany

Wszystko co obiektywne jest na swiadectwie pracy - czy pracowal czy bumelowal na
        l4, albo czy nie porzucil pracy z dnia na dzien
        • Gość: gość Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 16:27
          to ważne zapytać poprzedniego pracodawcy jakim był pracownik. Jesli
          pracodawca nie zostawi suchej nitki na pracowniku.... trzeba to
          podzielic przez dwa, natomiast sugestie ze strony byłego pracodawcy
          na temat pracownika są jak najbardziej potrzebne i dajace do
          myślenia.
          • Gość: kot Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 20:20
            dobre, powinno sie tak robić
        • Gość: kijop Re: Zatrudnienie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.05.10, 20:33
          Właśnie.. Zacznijcie płacić, to będziecie mieć pracowników na odpowiednim
          poziomie. A tak? 3500 za 3 miesiące w plecy i pracownika nie ma. A gdy by połowę
          tej kasy przeznaczyć na wynagrodzenie??? Nie oczekujcie cudu po pracownikach
          branych z łapanki albo z firm pośrednictwa pracy.
          • Gość: a Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 21:39
            To niestety prawda. Im lepsza praca (placa+warunki) tym bardziej czlowiek sie
            stara, zeby jej nie stracic, a jesli pracuje za 1200zl to tylko czeka, az cos
            innego znajdzie i ma gdzies firme.

Ja bardzo chetnie bede staral sie jakby firma byla moja, jesli trzeba zostane
            12h, albo przyjde w sobote, ale jesli dostane za starania dobra zaplate, a
            atmosfera w pracy bedzie dobra. Tak mialem w poprzedniej pracy, dopuki nie
            zmienil sie kierownik i wszystko sie zmienilo. Tak samo dobrze pracowalem w
            obecnej przez pierwsze 2 miesiace dopuki nie przekonalem sie, ze to o czym mowil
            wlasciciel firmy przy rekrutacji to bujdy.
            Teraz szukam kolejnej i mam nadzieje, ze w koncu trafie na dobra firme, ktora
            szuka dobrego pracownika
            • Gość: gość Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 22:07
              a jakiej szukasz pracy?
              • Gość: ona Re: Zatrudnienie IP: *.19.204.lan.e-wab.pl 10.05.10, 05:51
                no cóż. jak już pisałam - nigdy nie podjelabym wspolpracy z osobą która mnie szpieguje

w pracy mam pełną swobodę działania. nikt mi nic nie zarzuca; nie kontroluje mnie i nigdy nie sprawdza

różnice zdań polegają na tym że ja mówię o konkretnym i poważnym stanowisku pracy, nie o pracy w bufecie czy sklepie. to oczywiste ze człowiek pracujacy za marne grosze w pracy której nienawidzi bedzie mniej wydajny niż ten który zarabia odpowiednio, pracuje na poważnym stanowisku,jest wykszałcony a praca to jego pasja

mój szef jest moim kolegą i w czasie pracy i po niej.

są różni ludzie. ja przedstawiam swoją opinię na dany temat.
              • Gość: a Re: Zatrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 18:06
                Najlepiej jako kierowca/operator wozka widlowego/magazynier, bo na takich
                stanowiskach pracowalem do tej pory, ale nie koniecznie.
                Wazne, zeby praca nie byla monotonna i caly czas bylo co robic, nuda w pracy to
                najgorsza tortura :)
                Jesli znasz dobre firmy z etatami tego typu bede wdzieczny za nazwy, zloze cv i
                moze sie uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka