Dodaj do ulubionych

Nocny smród - Sobięcin

IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.11, 21:36
Witam....

Czy znajdzie się na tym forum osoba na tyle zorientowana, by choć po części przybliżyć mi problem z zapachem spalenizny w Sobięcinie?
Zapach ten zazwyczaj czuć w godzinach od 21:00 do 7:00. Jest bardzo intensywny i "słodki". Nie jest też zjawiskiem codziennym, zazwyczaj co drugi lub trzeci dzień.

Rozglądam się po okolicy celem namierzenia źródła, jednak z mizernym skutkiem. Dym jest rozproszony, można by go porównać do delikatnej, siwej, ledwo zauważalnej mgiełki.

Temperatura w domu przekracza często 25 st. C, okna nie można otworzyć bo cuchnie niemiłosiernie. Kilka razy, kiedy zostawiłem otwarte okno w nocy, zostałem wręcz wybudzony przez ten smród. Jak bardzo toksyczna jest substancja, która przez jakiegoś debila, spowoduje ciężkie choroby lub śmierć w wyniku kontaktu z tym paskudztwem? Pytam sąsiadów, wzruszają ramionami i mam wrażenie, że mają to głęboko w d...e. Nie zależy im by dociec prawdy, sam mam niewielkie szanse.

Pozdrawiam wszystkich, którym zależy na zdrowiu własnym i rodziny
Z Sobięcina

Obserwuj wątek
    • Gość: mollyy Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 22:29
      jest ten smród faktycznie.Jakoś nie zwracałam na to uwagi bo i tak mam okna na noc pozamykane to na zewnątrz głosno:(ale właśnie przeczytałam o tym na forum otworzyłam okno i Okropieństwo! nie mam pojęccia skąd tak wali:( A moze koksowania???
      • Gość: Z Sobięina Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 19:33
        Koksownia swoją drogą, ale "ten" smród nie jest codzienny i tylko w porze nocnej. Słyszałem, również nie potwierdzone plotki, że lumpy opalają kable nocą. Jakoś nie bardzo mi się to widzi bo smród utrzymuje się cała noc. Wątpię by tyle kabli nakradli by mieć na całą nockę zajęcie.
    • Gość: Piotr Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.internetia.net.pl 19.07.11, 22:49
      Najprawdopodobniej jakiś lump się rozkłada
    • Gość: Ucho Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.07.11, 22:52
      Prawdą jest, że w latach 70- i 80-tych nocny "klimat" centrum Wałbrzycha był mieszanką typowego deszczowego londyńskiego dnia oraz wnętrza jednej z fabryk koncernu IG Farben. :-)
      Ta mgła żyła i dusiła!
      Może obecne dymy to nawiązanie do chlubnej historii tego miasta? Albo ktoś zrobił grilla na papie?
      Zwykle źródłem jest komin w jakimś domu - może właściciel wynalazł jakieś cudowne paliwo, które wystarcza na 3 dni i pachnie cukierkami?
      • Gość: moon Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.net 20.07.11, 00:24

Mobruk w nocy wypala to co tam nawieziono żeby zrobić miejsce na kolejną dostawę. Ostatnio chłopcy nie dopilnowali roboty i przez pół dnia musiała straż gasić ten syf.
        Ale nie przejmujcie się. Pan Szełemiej mówi, że to nie toksyczne, a pan Szełemej to doktor i wie co mówi i co dla was dobre .
    • Gość: bom Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.11, 01:00
      Jesli chodzi o 1-go maja nr powyżej 145 to pali idiota plastik czy inne śmieci w komórce czy domu schowanym za budynki naprzeciwko starej przychodni koło Furmana sklepu "HAREGO". Może by Furmana się spytać on ostatnio potentat naszej dzielnicy. Ale znając tego typa on o niczym nie wie.
      • Gość: ciekawy Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 01:15
        Gość portalu: bom napisał(a):
        > naprzeciwko starej przychodni koło Furmana sklepu "HAREGO".
        > Może by Furmana się spytać on ostatnio potentat naszej dzielnicy.
        > Ale znając tego typa on o niczym nie wie.

Czy ten Furman z Sobięcina to nie jakiś kuzyn tego Furmana z miejskiej komisji wyborczej?
        • Gość: mobrukowiec Cygan winny a kowala chcą wieszać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 07:22
          No popatrzcie ludzie jakie nieszczęście. W pale się nie mieści !
          Kowal... znaczy się furman, zatruwa Nam miasto.
          Pod sąd z łobuzem i do kryminału za wytruwanie ptaszków , zwierzątek i roślinek.
        • Gość: puw Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.182.50.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.07.11, 07:32
          to ten sam Furman, własciciel dużej części Sobięcina
          • Gość: ciekawy Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 11:05
            Gość portalu: puw napisał(a):
            > to ten sam Furman, własciciel dużej części Sobięcina

Jakim cudem niezależny komisarz wyborczy może być właścicielem nawet kawałeczka Sobięcina? Komisarze są pod wnikliwą kontrolą, żeby nie było podejrzenia o stronniczość.
            Jeszcze napisz, że należy do PO! Bez żartów, chodzi mi tego:
            www.tvwalbrzych.pl/site/2011/07/13/gosc-dnia-henryk-furman/
            • Gość: dam Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.07.11, 11:23
              Właśnie z kiedyś startował w wyborach i jeśli się nie mylę właśnie z list PO to facet który nie widzi nic poza własnym nosem ura -bura górnego Sobiecina
            • Gość: SPA Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.torservers.net 20.07.11, 15:23
              Ależ to właśnie TEN Furman!

Henryk Furman za zasługi dla PO został zastępcą przewodniczącego w Radzie Nadzorczej MZUK Sp. z o.o. Był również powiązany ze świtą Kruczkowskiwego w Izbie Gospodarczej jako jej wiceprezes. Przez rok był również w radzie nadzorczej AQUA ZDRÓJ Sp. z o.o.

Nie dziwi więc, że tenże Furman przed sądem wniósł o oddalenie protestu w sprawie kupowania głosów

układy, układziki...
              • Gość: wqurzony Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 16:26
                mam nadzieję, że CBA czyta to forum :)
    • pan-dobro Re: Nocny smród - Sobięcin 20.07.11, 21:02
      Witam.

Przyczyną mogą również być prace związane z oczyszczaniem systemu kanalizacji na Sobiecinie. Zaczęły się ok. 2 tygodnie temu, w bramach wejściowych były wywieszone dosyć obszerne informacje.

Inną przyczyną może być spalanie tworzyw sztucznych (może ktoś dogrzewa sobie mieszkanie), chociaż jeśli mowa o "słodkim smaku" tego dymu, to są to raczej opony samochodowe.

Pozdrawiam.
      • Gość: bruczek Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 21:15
        Jasne.
        Jakiś eskimos na Sobięcinie dogrzewa swoją dziuple w środku lata plastikami albo oponami.
        Z zapaleniem opon to chyba mieliście problem w dzieciństwie.
        • Gość: bom Re: Nocny smród - Sobięcin IP: *.master.pl 21.07.11, 00:04
          Jest parę osób, które dogrzewają się w lecie??? A szkoda, że straż nie może sprawdzić co ludzie palą w piecach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka