Dodaj do ulubionych

Księgowe w szkołach na bruk?

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 25.09.11, 10:38
Wszystkim, którzy pracują w wałbrzyskich szkołach polecam ten artukuł
wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10346733,Szkolne_ksiegowe_na_bruk__bo_miasto_chce_zaoszczedzic.html
Pan Szełemej zafunduje wam to samo. Widać się uczy od najlepszych prezydentów w regionie, a panie księgowe niech sobie radzą same.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.11, 11:20
      BYŁY WYBORY ??? MIELIŚCIE WYBÓR -
      • Gość: suzia Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 25.09.11, 14:56
        narzekać się pisze przez rz. Poza tym ja nie narzekam tylko się cieszę, że szybko pokazał swoją prawdziwą twarz
    • Gość: mm Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 25.09.11, 15:03
      Szukaja oszczedności? Dlaczego Prezydent nie sprawdzi wodociągów... Tam sa oszczedności.
      Od poczatku swojej kadencji, nie bylo nigdy mowy o wodociagach.
      • Gość: Emil Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.11, 15:43
        Oszczędności są niezbędne aby spłacić długi po Kruku. Oszczędności należy szukać wszędzie - w szkołach również. Oczywiste jest, że taniej wyjdzie zlecić prowadzenie księgowości firmie zewnętrznej niż księgowej na pełnym etacie która - szczególnie w wakacje - nie ma niemal nic do roboty! Czas na rozsądne wydawanie NASZYCH pieniędzy! Brawo Romek - tak trzymaj!
        • Gość: ? Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 16:10
          A może tak zamiast spłacać długi Kruka przez zwalnianie Bogu ducha winnych ludzi ,to należałoby wleźć na konta bankowe tej złodziejskiej ferajny i zlicytować szubrawców. Co ?
        • Gość: Mała Mi Emil - a toś pojechał chłopie :))))))) IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 12:04
          Emilku - a toś wyskoczył chłopino z tekstem mądrym :)))))))
          w wakacje ksiegowe nie mają nic do roboty :))))))))
          pewnie ;)))))))
          nie trzeba liczyć pensji, prad i woda zakręcona, nie trzeba płacić rachunków ani płacić nic do zusu i skarbówki :)))))))))
          jasne - wakacje maja księgowe :))))))))))))
          jednak z jednym się zgadzam - nie są konieczne w szkołach:)
          i po scentralizowaniu prowadzenia ksiąg szkoł mozna sporo zaoszczedzić zapewne :)
    • Gość: waca Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.play-internet.pl 25.09.11, 16:02
      Brawo!

Co jest ważniejsze, interes publiczny czy interes kilku księgowych?
      • Gość: zezol Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.xdsl.centertel.pl 25.09.11, 20:35
        Ale tak się składa, że ci wszyscy zwalniani ludzie (a jest ich coraz więcej) to też mieszkańcy Wałbrzycha. Oczywiście najczęściej administracja to najbardziej rozbudowany i najlepiej opłacany dział w różnych instytucjach, są jednak pewne granice...
        • Gość: lolo Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.centertel.pl 25.09.11, 22:30
          Jakie to granice? Jedynie słuszne granice są wyznaczone przez bilans ekonomiczny i same księgowe powinny o tym wiedzieć. Założy jedna z drugą działalność gospodarczą i będzie fajnie. A tak to tylko tyją na państwowym garnuszju.
          • Gość: mariusz Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.ip.netia.com.pl 27.09.11, 21:23
            a kogo te księgowe bedą rozliczac skoro ludzie tracą pracę - np. Ci z budżetowki Skoro stracą prace nie będą mieć środkow na zakupy (przynajmniej w obecnym zakresie) Nie kupia zatem np telewizora, płytek lazienkowych nie założą lokaty w banku, wreszcie nie pomogą swoim dzieciom, które są akurat na studiach Załamie się coś, co nazywane jest popytem wenętrznym. To pojęcie bardziej pasuje do ekonomii w skali makro, lecz jak widać dobrze obrazuje proste mechanizmy. Proszę wiec wszystkich, że zanim wydadzą jakąs opinie to nie to przemyślą. Na drugim krańcu tech machiny jest ten superprzedsiębiorca, ktory "tworzy" miejsca pracy i "placi podatki" na "uzredasów Ale gdyby ten urzędas nie wydał na wspomniany telewizor, płytki czy pomoc dzieciakom - superprzedsiębiorca niestety bedzie musiał się też zawinąć !!! Tak to moi mili wygląda. Jedyny sensowny sposó to rozwój miasta - po przez inwestycje, zachęcanie poważnych inwestorów do tworzenia miejsc pracy, i nie tylko w handlu ale przede wszystkim w przemyśle. pozdrawiam
          • Gość: phi Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.09.11, 22:27
            ta, dzięki temu "bilansowi ekonomicznemu" wziętemu z sufitu mamy kryzys. zlikwidować: banki, giełdy, korporacje (czytaj - pośredników, spekulantów, złodziei którzy żerują na taniej sile roboczej, napędzają niepotrzebnie konsumpcję i powodują wzbogacenie się wąskiej grupy, kiedy reszta dostaje ochłapy) .może da się jeszcze świat uratować. poza tym istotne dla społeczeństw sektory takie jak edukacja, kultura są z założenia nierentowne a raczej rentowne ale nie wprost. czego banda "nażreć się, nagromadzić, nakraść, nawykorzystywać, splądrować ziemię" i zdechnąć nie dając szansy na przyszłość nawet swoim dzieciom nigdy nie zrozumie.
        • Gość: Mała Mi granice IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 12:06
          i te granice są właśnie ustawiane w ramach rozsądku;
          nad ludźmi pracującymi u prywatnych pracodawców nikt nie załamuje rak, kiedy leca na bruk albo latami sądzą sie z nierzetelnymi czy wręcz nieuczciwymi szefami;
    • Gość: Mała Mi Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 12:01
      a dlaczego nie mają radzić sobie same, jak setki innych osób zwalnianych codziennie w prywatnych firmach?
      co to - księgowa w szkole to lepszy sort??
      kiedyś już było scentralizowane prowadzenie ksiąg szkół przez jeden organ i chyba takie rozwiązanie jest lepsze;
      • haba.baba Re: Księgowe w szkołach na bruk? 26.09.11, 14:04
        też uważam że księgowe mogą być zredukowane,bo ten etat można ogarnąć-1 księgowa na 5 szkół.A faktycznie administracja działa za bardzo rozszerzona ,bo jest tak kierowniczka kadrowa,sekretarka kadrowej,księgowa,sekretarka u dyrektora,no i konserwator,palacz,teraz 1 bo ogrzewanie gazowe i sprzątaczki,bo stołówki juz polikwidowane-catering obsługuje i dzieci chwalą posiłki.Więc jestem za oszczenościami a ludzie niech się wezmą za uczciwą pracę
        • Gość: marcela Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 14:20
          zapraszam do pracy w księgowości w szkole!
          Wszystkich tych,którzy sądzą,że pani księgowa zapłaci jedną fakturę dziennie i resztę dnia nic nie robi! Okres wakacyjny również polecam i zobaczymy czy posiedzicie sobie w pracy nic nie robiąc!
          Żenujące są te wszystkie opinie ludzi nie mających pojęcia a wypowiadających się i tyczy się to każdego jednego tematu, nie tylko akurat dotyczącego tego wątku!
          • Gość: ekonom Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.centertel.pl 26.09.11, 14:33
            P. Księgowo, jako umysł śćisły, powinnaś wiedzieć na co się piszesz podpisując umowę o pracę albo powinnaś bez ogródek powiedzieć dyrekcji lub kuratorium że ogarnięcie większej ilości faktur jest niemożliwe w krótkim czasie jeśli Ci dokładają obowiązków.
            A nie biadolić i truć się cichcem. Prosta sprawa: Jak komuś nie odpowiada praca to się ją zmienia.
            Ja mam prywatny biznes: jeśli się nie wyrabiam to po prostu nie biorę dalszych zleceń. I nie płaczę potem że mam mniej kasy. To się nazywa odpowiedzialność i uczciwość.
            • Gość: marcela Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 14:57
              Drogi prywatny przedsiębiorco!
              Świetnie wywiązuje się ze swoich obowiązków i jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem nie wypowiadaj się!
              Nikt się nie użala, tylko śmieszne są Wasze opinie!Nie macie pojęcia o pracy księgowości w szkołach i o zmianach jakie zaszły od lat 90-tych kiedy to nastąpiła decentralizacja księgowości.
              • Gość: Gawron Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.09.11, 20:24
                Widzimy, że się świetnie wywiązujesz ze swoich obowiązków. Ale może masz ich za mało skoro o godzinie 14 masz jeszcze czas na pogaduszki na forum :)
          • Gość: Mała Mi Marcelo IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 14:58
            nie płacz Marcelo, bo księgowe - wyobraź sobie - to nie jest wyłącznie zawód uprawiany w budżetówce, ale i poza nią;
            wszędzie są podobne obowiązki, ale u prywaciarza przywilejów mniej;
            nie ma nagród,nie ma 13tych pensji, nie ma socjala, są za to naloty ze skarbówki, zusu i naloty lub zaloty szefów, na które niekiedy nikt i nic nie poradzi;
            • haba.baba Re: Marcelo 26.09.11, 15:32
              jest za czym płakać 13 pensje,a pożyczki udzielane z kasy zapomogowo pożyczkowej bez odsetek kiedyś było 6 tys,pożyczki na remont mieszkania za malutki procent 200 zł za pożyczkę 3000 zł,nagrody pieniężne z okazji dnia nauczyciela,a jubileusze za pracę,soboty niedziele wolne,urlop zawsze latem,niestety jest za czym płakać przytoczę jeszcze ubezpieczenia PZU-grupowe,bony na święta,prowadząc interes prywatny niestety tego nie zarobisz ,prędzej zdrowie stracisz,a o dniach wolnych,urlopie i siatce godzin np 176 miesiecznie to tylko pomarzysz-niestety taka jest prawda,i nie mam litości do pracy rodacy,bo do mnie już listonosz wynagrodzenie przynosi.
            • Gość: Romualdo Re: Mała Mi IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.11, 17:46
              Mała Mi, bardzo mi zaimponowała Twoja wnikliwość, znajomość tematu i wrażliwosć, jeżeli jesteś prawdziwą kobietą jak można wnioskować z nicku, to musisz być wyjątkowa !
    • Gość: dadd Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 15:21
      bardzo dobrze jak widze wlasnie te ksiegowe u nas w szkole (kawka,papierosek,zakupy) to czasami mysle po co one tam sa. wykonuja to co dobra ksiegowa zrobi w jeden dzien ona robi w tydzien. a pozniej jak ja zwolnia to koniec swiata przeciez byla taka dobra gdzie ona teraz prace znajdzie. do roboty szukac !!!
      • Gość: bb Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 16:10
        To jest stereotyp Polaka. Wszystko wie i umie najlepiej. Wyjątkowo dobrze i skrupulatnie lubi oceniać ale innych, nigdy siebie. Och ludzie więcej empati.
        • Gość: ekonom Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.centertel.pl 26.09.11, 16:26
          Mylisz empatię z promowaniem socjalizmu za publiczne pieniądze. Jak byłem bezrobotny przez kilka lat to nikt nie czuł do mnie "emapatii". Dopiero jak sam założyłem swoją firmę, bez żadnej zas.ranej dotacji z ZSRE , pojąłem na czym polega wyzysk zwykłego obywatela przez budżetową bandę, bo inaczej tego się nie da nazwać. Właśnie takie stanowiska jak niewydolna księgowość w szkołach to jest okradanie ludzi z ich podatków. Do zaorania. W mętnej wodzie za dużo pijawek pływa.
          • chocholitan Re: Księgowe w szkołach na bruk? 26.09.11, 17:34
            Jak tak wszystkich zaorasz, to tą swoją zas.raną firmę w du.pę wsadzisz. Nie uważasz ?
            • Gość: ekonom Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.centertel.pl 26.09.11, 18:29
              Wszystkich nie , tylko budżetówkę bym zaorał. Wtedy dopiero każdy uczciwy człowiek by nabrał wiatru w żagle:)))
              • Gość: egon Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 19:43
                Oj!! Panie "ekonom", czyżby wylali kiedyś pana z budżetówki?
                • Gość: Emil Dobra księgowa znajdzie IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.11, 22:10
                  sobie pracę, więc nie ma się o co martwić. A te słabe, które nic nie potrafią są po prostu nie potrzebne. Zwolnienie to najlepsze rozwiązanie skoro nie są potrzebne. Jaki jest sens zatrudniać ludzi tylko po to aby bezrobocie było niższe ...
              • Gość: ze wsi Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.09.11, 22:18
                Zapewne. Jak wielu masz mylne pojęcie o pracy w budżetówce. Tyle w temacie
                • Gość: X do ze wsi IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.11, 09:07
                  ja również mam mylne pojęcie o pracy w naszej miejscowej wałbrzyskiej budżetówce, jako osoba, która pracowała w niej ponad dekadę???
                  a pojęcie mam takie, że pracę którą wykonuje 3-4 osoby, z powodzeniem wykonywałaby niekiedy nawet jedna, góra dwie osoby;
                  króluje zatrudnianie rodziny i znajomych pomimo braku ich kwalifikacji, których nabywają dopiero na danym stanowisku pracy
    • Gość: miwjscowy Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 04:32
      Malym firemkom do ktorych mozna zaliczyc szkole, nie oplaca sie zatrudniac ksiegowej. Taniej wychodzi biuro rachunkowe. Smutne ale niestety prawdziwe.
      • Gość: egon Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.11, 13:33
        No właśnie chodzi o to, że nie oddadzą tego w obsługę dla biur rachunkowych tylko stworzą "nową jednostkę" do obsługi - przecież to już było i generowało znacznie większe koszty, dlatego posłano księgowe do szkół.
        • haba.baba Re: Księgowe w szkołach na bruk? 29.09.11, 14:01
          przypatrzyłabym się jeszcze etatom dyrektorskim przecież na tą funkcję kandydują nauczyciele,i można tą pracę wykonać mi naprawdę chodzi o dobrze wykonaną pracę
        • Gość: Mała Mi Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.11, 08:41
          nie generowalo większych kosztów; taki system istnieje w wielu miastach nadal i ma sie dobrze;
          kit o oszczędnosciach wstawiła nam ówczesna partia rządząca w miescie jako nowum i srowum, czyli odwracanie brudnych gaci na drugą stronę;
          taka decyzja miała świadczyć o ich nowoczesności i cięzkiej pracy;
          podobnie postapił kruczek po pierwszych wyborach, jak przeprowadzał "reorganizację" ratuszową; wydziały poprzenosił z budynku do budynku, jednych pozwalniał, innych ( czytaj - swoich) na te nowe biurka w nowym pokoju ze starymi obowiązkami pozatrudniał - i tak oto pokazał jaki jest nowoczesny i mądry;

• Gość: ASD Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 10:58
            No to może zlikwidować kilka WY-działów w urzędzie i reanimować P.R.I.M. ???
            • Gość: Emil Księgowe w szkołach na bruk ... IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.11, 18:31
              Jestem za zwolnieniem księgowych w szkołach skoro są nie potrzebne, co dla mnie jest oczywiste! Dużo taniej wyjdzie zlecić prowadzenie ksiąg firmie zewnętrznej lub pracownikom urzędu miejskiego. Do tego popieram likwidację etatów w urzędzie miejskim oraz w spółkach miejskich. Zastanowić się też należy nad likwidacją etatów dyrektorów szkół - moim zdaniem jest ich za dużo i za dużo zarabiają biorąc pod uwagę ich marną pracę!!!
              Panie Romanie - zachęcam do dalszych działań, gdyż obecnie podejmowane naszego problemu z zadłużeniem nie rozwiążą, lecz idą w dobrym kierunku!!!
              • Gość: eryk Re: Księgowe w szkołach na bruk ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.11, 18:58
                Lepiej Emil strzeliłbyś kloca w wc niż podlizywać się na forum prezydentowi. On i tak ma ciebie w kakaowym oczku.
            • Gość: Mała Mi Re: Księgowe w szkołach na bruk? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.10.11, 11:09
              a dlaczego nie:)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka