Gość: PIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 17:10 Podobnie jak w całej Polsce, wałbrzyska platforma będzie niestety prywatyzować o służbę zdrowia nie mając żadnego oporu. Dlaczego? Bo Polacy durni są .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Taki jeden Re: Samoeliminacja IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 18:16 Tak, są durni. Są durni, bo głosują na PO, PiS, Sld czy PSL czyli na partie socjalistyczne. O Palikocie nie wspomnę, bo to radykalny socjalista. A prawda jest taka, że przychodnie i szpitale MUSZĄ być prywatne. Tylko wtedy zapewnią odpowiednią jakość usług i ceny (konkurencja). Teraz 60% tego co płacisz, kolego PIS-ie, zżerają pasibrzuchy-urzędasy, którzy "dbają, żeby ci było dobrze" :D Więc, jeżeli przyjdzie ci jeszcze kiedykolwiek do głowy, nazwanie kogoś durniem, to popatrz w lustro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Samoeliminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 18:41 Wcale nie muszą, a nawet nie moga. Nie ma oferty ubezpieczeń medycznych, z których finansowane byłyby świadczenia zdrowotne. Szpitale publiczne i tak by nie zniknęły. A prywatyzacja służby zdrowia "odetnie" w efekcie od świadczeń na przyzwoitym poziomie rzesze niezamożnych. Piszesz o tym,że nadejdzie czas, w którym najnowsze osiągnięcia medycyny będą tylko dla wybranych a dla całej reszty BISEPTOL na wszystko. Dziękuję, nie choruję. O procedurach wysokonakładowych nie wspomnę. To co w "cywilizowanym" świecie jest od dawna standardem, u nas jeszcze długo byłoby metodą "eksperymentalną", czyli NIEFINANSOWANĄ Z UBEZPIECZENIA. Więc sam się zastanów. W Stanach polityka prywatnej służby zdrowia upada i nie spełnia oczekiwanej funkcji dla społeczeństwa, a przynajmniej dla jego znakomitej większości. Nadzór państwa jest w tej dziedzinie niezbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Samoeliminacja IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 18:53 No cóż. Wg mnie błąd jest w podstawach rozumowania. Nadzór Państwa jest potrzebny tylko w: policji, wojsku i sądownictwie. W pozostałych wszelkich dziedzinach zwykli ludzie radzą sobie lepiej i, co ważne taniej, bez nadzoru. Przykład. Do niedawna OC mogłeś wykupić tylko w PZU. I MUSIAŁEŚ w PZU, bo nic innego nie było. A teraz? Czy sądzisz, że Polacy są takimi kretynami, że sobie nie poradzą bez nadzoru? PS. Co do USA, to ich czas minął. Zresztą - wystarczy poczytać trochę historii. O tym, jak długo w historii świata poszczególne cywilizacje i ustroje trwały i z jakich powodów upadały. Zastanawia mnie to, że inteligentni skądinąd osobnicy, nie wyciągają wniosków z błędów innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Samoeliminacja IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 20:12 Muszę się jeszcze odnieść do tego fragmentu: "A prywatyzacja służby zdrowia "odetnie" w efekcie od świadczeń na przy > zwoitym poziomie rzesze niezamożnych. Piszesz o tym,że nadejdzie czas, w którym > najnowsze osiągnięcia medycyny będą tylko dla wybranych a dla całej reszty BIS > EPTOL na wszystko. Dziękuję, nie choruję. O procedurach wysokonakładowych nie w > spomnę. To co w "cywilizowanym" świecie jest od dawna standardem, u nas jeszcze > długo byłoby metodą "eksperymentalną", czyli NIEFINANSOWANĄ Z UBEZPIECZENIA" Bzdura. Nic takiego nie napisałem. Jeżeli pracujesz na etacie to pewnie conajmniej 500 zł miesięcznie płacisz ZUS-owi. Może nawet nie zwracasz na to uwagi. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą to co miesiąc płacisz ponad 900 zł. Więc powiem ci, że jest sporo instytucji finansowo-ubezpieczeniowych (prywatnych) na świecie, które za taką miesięczną składkę zagwarantują ci taką opiekę medyczną, o której w tej chwili możesz sobie pomarzyć, a później emeryturę nieporównywalną z tym co "oferuje" ZUS. Nie wierzysz? Spytaj wujka googla. Potem zadzwoń, porozmawiaj, dowiedz się. Ludzie. Jak chcecie, żeby było lepiej, to poczytajcie, poznajcie możliwości a przede wszystkim pomyślcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Samoeliminacja IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 20:36 Nadzór Państwa jest niezbędny w każdej dziedzinie, jeśli brakuje kasy na bilbordy. Nie ma takiej niegodziwości, jakiej dopuści się skądinąd nawet łagodny rząd, jeśli zabraknie mu pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Samoeliminacja IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 20:46 tak 160 lat temu, jak i dzisiaj te słowa są prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Samoeliminacja IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 21:07 Mając na względzie (moim zdaniem za daleko posuniętą) zasadę subsydiarności, w miejsce "rząd" śmiało można wsunąć "samorząd". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Samoeliminacja IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 21:29 Mając na względzie urzędniczą mentalność, to co za różnica czy rząd czy samorząd. Słowo "rząd" to swoistego rodzaju akronim. Wszak rządzi się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Samoeliminacja IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 21:35 Nie, to nie akronim. Rząd to ci, którzy chcą pieniędzy od ludzi mieszkających w naszej parish - jeśli odnieść się 160 lat wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Samoeliminacja IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 21:56 Dlatego napisałem "mentalność". W kwestiach finansowo-gospodarczych oczywiście masz rację. Wręcz ośmielę się "zarzucić dżołkiem": jest to "oczywista oczywistość". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPIS do ASD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 22:34 Jest DUUUżO takich ofert, sprawdź sam. Jeśli dożyjesz emerytury (jeśli) będziesz musiał wybrać czy dogorywać, czy żyć samodzielnie. Obecnie nasi seniorzy dogoywają - taki los im zgotowała banda czworga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Takijeden nie wie gdzie się ludzie leczą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 22:32 Bo leczą się w 100% prywatnych przychodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Takijeden nie wie gdzie się ludzie leczą. IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 22:37 > Bo leczą się w 100% prywatnych przychodniach. Za które płaci prywatny ubezpieczyciel. Taniej i szybciej. Dla ubogich również. A może przede wszystkim. Wystarczy im wody z mózgu nie robić. PS. Zastanawia mnie swoista dwoistość Twojej partii. W sferze politycznej narodowa a w gospodarczej socjalistyczna. Jak w piosence: "... ale to już było..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Takijeden nie wie gdzie się ludzie leczą. IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 22:46 No popatrz. Dopiero teraz zrozumiałem, że chodzi ci o to, że JUŻ TERAZ ludzie się leczą w prywatnych przychodniach. Nie ja, zły fałszywy i wredny kapitalista i liberał, ale ludzie! Tak? Skąd więc twoje obawy? Przecież wedle słów twoich służba zdrowia jest już prywatna? Coś mi chyba umknęło :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Takijeden nie wie gdzie się ludzie leczą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 22:53 Ja nie neguję tego, że prywatne ubezpieczenie jest alternatywą. Ale jakoś nie są reklamowane oferty w tej sferze. Nie docierają do mnie agenci oferujący "koszyk" świadczeń. Opcje szpitalne, urazowe itp. Chętnie opłacałbym prywatne ubezpieczenie medyczne, ale muszę najpierw wiedzieć, czy zapłacą za mój pobyt w szpitalu i koszty leczenia. A poz tym prywatna polisa oznacza oczywiście mnóstwo pułapek i oszukańczych definicji, których agenci jak się nie upmnisz nie pokazują. mając takie doświadczenia mogę mieć uzasadnione obawy, że prywatny szpital zostanie ukierunkowany na ZYSK. A to jest pole do nadużyć, naciągania, oszukiwania i innych patologii "wolnego rynku". Włącznie z kalkulowaniem czy leczyć czy pozwolić umrzeć , bo taniej, a i ubezpieczycielowi w kasie zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Takijeden nie wie gdzie się ludzie leczą. IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 23:00 Praktycznie każdy bank ma w swojej ofercie ubezpieczenie zdrowotne. Nie będę podawał przykładów, żeby moderatorowi oszczędzić dylematów i mozolnego naciskania pewnych kombinacji klawiszy. Powiem, że za 99 zł miesięcznie możesz mieć ubezpieczenie zdrowotne z zakresem, którego ZUS nie jest w stanie ci zagwarantować. Nie jest w stanie ponieważ nie jest UBEZPIECZYCIELEM (firmą zajmująca się ubezpieczeniami i ryzykiem) a ukrytą formą opodatkowania. Porównaj tę cenę z wysokością najniższej składki zdrowotnej. Poszukaj w sieci ofert. Przeczytaj je - dokładnie! To nie boli. Jeżeli będziesz miał problem ze zrozumieniem, to zapytaj prawnika. W Wałbrzychu jest mnóstwo biur porad prawnych - godzina za 50 zł. I tak wyjdzie taniej niż ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Re: Takijeden nie wie gdzie się ludzie leczą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 23:04 Wszystkie NFZowskie przychodnie są prywatne. A PIS jest organizacją faszystowską (bes hitlerowskich odniesień proszę) w definicyjnym tego pojęcia znaczeniu. Narodowy socjalizm jest bliski większości członków. Sami etatyści-patrioci jak w XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK Re: Samoeliminacja IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.11, 20:23 JEZELI UWAŻASZ ŻE PATRZĄ W LUSTRO NAZWE SIĘ DURNIEM BO WYJECHAŁEM I DZISIAJ PO 2 LATACH SMIGAM BMKOM DOBREJ KLASY I MJESZKAM JAK CZŁOWJEK .I STAC MNIE POLECIEC NA KAZDY WYMAZONY URLOP TO SIĘ PYTAM JAK WIELKIM KRETYNEM I NIEDOIDĄ ŻYCIOWA JESTES TY MI PO PROSTU JEST SZKODA WAŁBRZYSZAN NIESTETY TO JACY SĄ NIE JEST ICH WINĄ JEDNI MAJA WYBÓR A DRUDZY NIE A TY CIĄGLE BENDZIESZ ROBIŁA LASKE OBOJETNIE KTO BEDZIE TWOIM PANEM PAŁO PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Re: Samoeliminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 15:17 Więc już cię wzięło! Następny objaw to utrata widzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Re: Samoeliminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 23:37 Samoeliminacja polega na takim oddaniu pola w polityce, które usprawiedliwione jest skrajnymi zachowaniami przeciwnika. Sprowadza się to do możliwie najgłębszej zdrady podstawowych zasad pod pozorem ulegania przeważającym siłom wroga. Tu wyróżniłem jedną z jej cech - pacyfikację własnego elektoratu - unicestwienie chorych i starych wyborców przez odebranie im opieki medycznej. Cynizm czy skuteczność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Za Szełemeja a jakże... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 00:02 zostało wykazane, że publiczna placówka służby zdrowia może być zarządzana racjonalnie i w zgodzie ze "standardami". To On pokazał, że można. Więc nie przekonuje mnie argument, że prywatny, to lepiej zarządzany, dopilnowany, bo każdy dba o swój interes itp. Problem w tym, że ten interes w ostateczności jest najważniejszy i jedyny . A bez zasady solidaryzmu w służbie zdrowia i relokacji środków do "biedniejszych" placówek dla niektórych pacjentów zbyt wiele zabraknie, chociaż dzisiejsze gospodarowanie tymi pieniędzmi( owoce obfitości ) przez NFZ nie zapewnia odpowiedniego poziomu świadczeń. Ale prywatne, moim zdaniem będą jeszcze gorsze, w tym znaczeniu, że płacąc ( kto ma ten płaci)dodatkowo,i owszem , będziesz miał w szpitalu izolatkę z TV, a drugi będzie czekał na łóżko na korytarzu pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Za Szełemeja a jakże... IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 00:43 7 plenum KC. Jeżeli pamiętasz. Jeżeli nie to podam ci linka na priv. PS. Obejrzyj sobie i przeczytaj to, co napisałeś głosem i stylem towarzysza :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Za Szełemeja a jakże... IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 02:00 No tak. Coś nie pozwala mi na przejście obojętnie obok pewnego "wyrażenia". Niektórzy nazwą to "coś" sumieniem, inni przeczuciem a innym pewnie się objawiło we śnie. Muszę się, za przeproszeniem, ustosunkować. Cytat: "A to jest pole do nadużyć, naciągania, oszukiwania i innych patologii "wolnego rynku". Koniec cytatu z postu ASD. Z mojego doświadczenia (21 lat DG) wynika, że to wolny rynek jest ZDROWY! Nadużycia, naciągania, oszukiwanie i inne patologie pojawiają się na styku "wolny rynek - budżet". Budżet, czyli wspólne, nasze, niczyje. Można kraść. To właśnie ten opluwany przez ASD wolny rynek jest zdrowy! To, co jest po drugiej stronie, jest patologią. To pole nie jest "wolnym rynkiem" tylko poletkiem, "zagospodarowywanym" przez kolejnych wybrańców. Bo przecież niczyje! Jak masz w rodzinie "słupa" co fakturę wystawi, to dawaj! PS. Najgorsze w naszym grajdołku jest to, że widzimy źdźbło w swoim i przyjaciół oku a nie widzimy belki lub wręcz kłody, rzucanych na pod nogi przez "gospodarzy". Bo my tacy jesteśmy (coorfa chyba przegiąłem) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Za Szełemeja a jakże... IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 02:22 Noszz wisienka z torcika mi uciekła! ASD! Za "relokację środków" powinieneś dostać Nobla. Albo Darwina. Albo to, co wymyśli kolejny partyjny dygnitarz, wybrany również przez ciebie w demokratycznych wyborach, poświęcony albo skrzywiony inaczej. W każdym razie SWÓJ! Wtedy dostaniesz nagrodę. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uma Re: Za Szełemeja a jakże... IP: *.play-internet.pl 26.10.11, 08:21 Serce mi urosło że są jeszcze u nas ludzie zdrowo myślący na temat szkodliwości interwencji państwa. Oczywiście że wolny rynek zawsze wychodzi zwycięsko z pojedynku z "państwem" które to tylko podtrzymuje złodziejskie patologie. Łączmy się na www.kontestacja.com/ , jest tam nas już dość sporo, ostatnio finalizowana jest tam akcja "płyta dla posła" z nagranym wykładem na temat szkodliwości ekonomii interwencjonizmu państwowego. Jest też cały szereg ciekawych audycji, można dzwonić do tego radia na żywo i włączcać się w dyskusję bez cenzury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Za Szełemeja a jakże... IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 09:12 Byłem, czytałem, przyłączę się. Chociaż niektóre sprawy pojmuję inaczej. Ale tylko w zrozumieniu i akceptacji tej"inności" jest prawda. A siła jest w ilości, więc się przyłączę. PS. Szkoda tylko, że tak wielki potencjał ("Oburzeni") pozostaje wykorzystywany przez dominującą na świecie lewicę (w przeróżnych odcieniach). A nikt nie jest w stanie przekonać tych normalnych i zdrowo myślących ludzi, że problem jest widoczny i do rozwiązania. Może macie jakiś pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Za Szełemeja a jakże... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 16:45 Napiszę Ci coś o zdrowym , wolnym rynku. Przetarg na usługi kominiarskie na rzecz największych zarządców w mieście od kilku lat wygrywa jedna firma, monopolista z Wrocka jesli chodzi o Dolny Śląsk. Inni są marginesem. Wygrywa w Wałbrzychu stawka około 3 zł za czyszczenie jednego przewodu. Rejonowy Zakłąd na Wałbrzych zatrudnia tylu kominiarzy, że wykonanie usługi na kilkudziesięciu tysiącach przewodów zgodnie z przepisami p- poż jest NIEREALNE. Co więc jest . A jest tak, że wystawiają faktury, kominów nie czyszczą tyle razy co trzeba ani tak jak trzeba. "Wpadają" na budynek , rozdają kalendarzyki, może 1/10 zrobią i następny. Bo przy takiej stawce ( a WOLNORYNKOWA to 50 zł za rzetelne wyczyszczenie około 12 metrowego przewodu) wiadomo, że to jedna wielka FIKCJA. A o machlojach hurtowni farmaceutycznych nie słyszałeś ? Kolejny przykład "wolności" na rynku. Przyklejasz mi łatkę towarzysza, ale nie przekonałeś mnie , że wolny rynek niesie ze sobą zdecydowanie mniej patologii. Moim zdanie ilość oszustw i patologii będzie dokładnie taka sama. Zaradny przedsiębiorca skorumpuje kogo trzeba i swego dopnie kosztem nierzadko zdrowia ludzi ( np. Mo- BRUK ) Więc z czym do ludzi ? Konkurencja jak najbardziej jest potrzebna, ale interwencjonizm państwowy do pewnego stopnia również. Pozdrawiam A w latach 1970/71 jeszcze mnie nie było na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Za Szełemeja a jakże... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 17:07 Piszesz też: Nadużycia, naciągania, oszukiwanie i inne patologie pojawiają się na styku "wolny rynek - budżet". Budżet, czyli wspólne, nasze, niczyje. Można kraść. A ja Ci odpowiem, że w złą strome tego styku pijesz. Równie dobrze można napisać: Prywatne, moje, najważniejsze. Więc co by tu zrobić , żeby było więcej ? Może łapówę, może cena dumpingowa, może pracowników zwolnię i wynajmę jako użytkownik tymczasowych, albo oszukam klienta na materiale, kupię tańsze badziewie, nie zna się i nie będzie nawet wiedział, że ma kichę w ścianach. Aha, a innych oczywiście trzeba mieć w doopie, frajerstwo niezaradne. Uczciwie by chcieli i rzetelnie ( usługę i towar). Konkurencja jest za duża i to częściowo prowadzi do patologii . Chcesz wejść na rynek, mimo, że jest zapełniony na maksa to będziesz oszukiwał i swoich pracowników i klientów, inaczej nie przetrwasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Analiza wypowiedzi: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 16:07 >zostało wykazane, że publiczna placówka służby zdrowia może być zarządzana racj > onalnie i w zgodzie ze "standardami" Odp. Rozumiem "standard" jako wytyczne partyjno-państwowe i z tym się zgodzę. Ale na pewno nie spełnia potrzeb ludności. >To On pokazał, że można. Więc nie przekon > uje mnie argument, że prywatny, to lepiej zarządzany, dopilnowany, bo każdy dba > o swój interes itp. Odp. "Medic" jest jak najbardziej prywatny. I na pewno lepiej zarządzany i dopilnowany. >Problem w tym, że ten interes w ostateczności jest najważniejszy i jedyny . A bez zasady >solidaryzmu w służbie zdrowia i relokacji środkó > w do "biedniejszych" placówek dla niektórych pacjentów zbyt wiele zabraknie, ch > ociaż dzisiejsze gospodarowanie tymi pieniędzmi( owoce obfitości ) przez NFZ ni > e zapewnia odpowiedniego poziomu świadczeń. Odp. Ten tekst to Twój wynalazek? Bo jeśli nie wiesz, to do drugiej wojny światowej tak nie było. A od objęcia władzy przez PKWN i jego następców (az do dziś) próbujemy naśladować obce technologie zarządzania w sł. zdrowia i nieudolnie je stosować, bo nasze są niewydolne i bezpłodne. Zresztą to temat rzeka i solidaryzm jest kolejnym określeniem systemowego złodziejstwa. >Ale prywatne, moim zdaniem będą jes > zcze gorsze, w tym znaczeniu, że płacąc ( kto ma ten płaci)dodatkowo,i owszem , > będziesz miał w szpitalu izolatkę z TV, a drugi będzie czekał na łóżko na kory > tarzu pół roku. Odp. Obecnie największą składową kosztów leczenia są te niemedyczne. Tak się dzieje wszędzie, gdy wynajmuje się pośrednika do zarządzania majątkiem. Pacjent musi sobie opłacić urzędników, którzy mu się pozwolą leczyć. Jak widać ASD stać na to. Mnie - nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Analiza wypowiedzi: IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 19:07 Kolego PIS-ie ŁAŁ! Fantastycznie! Tylko czy cię z partii nie wywalą za takie poglądy? Co do wypowiedzi kolegi ASD. Nie porównuję Cię do towarzysza. Nie mówię ci jak masz myśleć ani co masz robić. Nawet bym nie śmiał! Jestem liberałem! Czyli człowiekiem, dla którego WOLNOŚĆ jest najważniejsza! Również wolność wypowiedzi, wolność umysłowa i gospodarcza. Przykład z kominiarzami, który przytoczyłeś potwierdza moje słowa. Sytuacja, opisana przez ciebie, to nie jest wolny rynek, tylko jego kontakt z "wspólną kasą". Niczyją. Gdyby ten przetarg organizowała firma prywatna i niezależna od pieniędzy publicznych, to nie byłoby możliwości oszustwa. Czy ty, gdy zlecasz jakąkolwiek usługę np.: taxi, restauracja, naprawa czegoś, zapłacisz, gdy usługa nie zostanie wykonana lub zostanie wykonana źle? Czy, gdy sam jesteś zleceniodawcą, płacisz za źle wykonane usługi? Widzę, że daleka droga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Analiza wypowiedzi: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 23:45 Droga nie jest daleka. Wbrew pozorom . Naturalnie, że oczekuję wykonania np. usługi należycie. Nie w tym problem. Na takim, jaki mamy w Polsce wolnym rynku ludziom potrzebna jest świadomość swoich praw, znajomość choć podstawowa prawa zobowiązań, praw konsumenta a przede wszystkim zmiana mentalności i stosowanie zasady ograniczonego zaufania. Po pierwsze czytać ze zrozumieniem umowy, ogólne warunki, regulainy promocji itp. Tego nasze społeczeństwo w ogromnej większości nie potrafi a pokolenie asertywnych nie jest jeszcze liczne. I JEST TO BEZ SKRUPUŁÓW WYKORZYSTYWANE PRZEZ SZEROKO ROZUMIANY PRYWATNY BIZNES. I to uważam za minus wolnego rynku. Nie sposób znać się na wszystkim. Dobrym przykładem jest branża budowlana. Z moich doświadczeń wynika, że "kroją", a przynajmniej próbują , na wszystkim co się da. współczuję wszystkim, którzy prowadzą inwestycje i nie mogą jej codziennie pilnować. A w przypadku banków i ubezpieczycieli balansowanie na granicy oszustwa jest wręcz normą. Więc nie zachwalaj tak tego wolnego rynku, bo ludzie ponoszą osobiste i majątkowe szkody, straty, tylko dlatego, że w szkołach nie nauczą Cię nawet podstawowych zasad prawa cywilnego, co mogłoby pozwolić uniknąć wielu tragedii, w rodzaju " nie wiedziałam, że jak to podpiszę to zastawię dom za taką niską kwotę i nie wiedziałam, że mogę go później stracić". Ludzi mi szkoda. Po prostu. Wychodzi na to, że wolność i swoboda gospodarcza nie wszystkim wychodzi na dobre. Czytanie tego co się podpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS ASD - nie jesteś jedyny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 16:13 Napisałeś: "Po prostu. Wychodzi na to, że wolność i swoboda gospodarcza nie wszystkim wychodzi na dobre." No to tu się zgodzę - tak myśli wielu Polaków nie rozumiejących czym jest wolność oraz swoboda gospodarcza. Otóż mamy teraz zamordyzm i szalony fiskalizm i brak szans na wolność i swobodę! Jesteśmy, jako kraj, pod tym względem na końcu stawki w skali globalnej, światowej ... Po prostu - wychowani w niewoli nie wiecie co to wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ASD - nie jesteś jedyny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 16:25 O to,to! Nawet orzeł urodzony w klatce nigdy nie będzie w pełni orłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Re: ASD - nie jesteś jedyny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 01:08 W klatce z kurami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Społeczeństwo Wcha Re: Samoeliminacja IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.11, 16:56 > Bo Polacy durni są .... Ale za to prawi i sprawiedliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Samoeliminacja IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 17:50 Chwilę się nie odzywałem, ponieważ musiałem się zastanowić. Od czego zacząć? Widzę, że wyrządzone ludziom krzywdy są wręcz niewyobrażalne. Szczególnie w postrzeganiu rzeczywistości, logicznym myśleniu i pojmowaniu podstawowych wartości, takich jak: prawda, wolność, własność, poszanowanie swojej i innych wartości i własności. Problemem nie jest to, że jedni pławią się w luksusach a drudzy stoją w kolejce do MOPSu. To jest skutek a nie przyczyna. Problemem jest to, że nie chcemy poznać przyczyn takiego stanu rzeczy i być tymi pierwszymi. Łatwiej stanąć w kolejce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Re: ... do mopsu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 18:48 Jedni ciężko harują naiwnie sądząc, że zapewnią sobie i rodzinie godziwy byt, a cwani, ci .... drudzy stoją w kolejce do MOPSu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: ... do mopsu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 15:29 Gość portalu: Taki jeden napisał(a): > Chwilę się nie odzywałem, ponieważ musiałem się zastanowić. Proponuję żebyś dalej milczał i się zastanawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Prośba do Takiego jednego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 19:26 A napisz coś więcej o tej przyczynie. Cóż to dokładnie wg Ciebie znaczy "być pierwszym" ? Pierwszym w "kolejce" ? Sorry , ale dość wolno myślę. Zbyt skomplikowanie piszesz. A tu trzeba czarno na białym kawę na ławę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: Samoeliminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 18:16 Nie przesadzaj. Do całkowitej durnoty jeszcze im trochę brakuję, wszak nie wybrali sprawiedliwych inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS Re: Samoeliminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 20:54 Za to wybrali uczciwych inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś