Gość: mieszkaniec
IP: *.walbrzych.vectranet.pl
26.10.11, 14:47
Taki oto przykład zmusił mnie do refleksji.
www.dami.walbrzych.pl/artykuly/6/108/parkingowy_problem/
Zastanawia mnie fakt, czy ktoś podejmie też temat parkingu przy ulicy Grodzkiej 46-54 przed szkołą 21. Jestem mieszkańcem tego ciągu budynków i regularnie nie mam gdzie postawić samochodu przed własnym budynkiem. Kiedyś tego nie było. Bardzo cieszy mnie zaradność dyrekcji szkoły i mądre zarządzanie obiektem, byle to jednak nie odbijało się na tych, którzy z tej działalności w żaden sposób nie korzystają. Mianowicie na terenie szkoły w tej chwili jest basen, solarium, siłownia, sale ćwiczeń (kursy tańca, callanetic, piłkarze, siatkarze, koszykarze, itp.). To powoduje napływ korzystających z w/w i zaparkowanie pod własną bramą godz. 16-21 graniczy z cudem.
Do tego jakiś mądruś postawił znak "P" dla autobusu szkolnego (oczywiście dzieciakom transport się należy - oczywiście! - ale nie kosztem parkingu mieszkańców, którzy nie mają związku ze szkołą) wycinając spory pas parkingu. Oprócz tego nieopodal jest przychodnia (która również przyciąga zmotoryzowanych).
Nie jestem zgorzkniałym ramolem, jednak uważam że moja pozycja jako mieszkańca tego ciągu budynków jest zdecydowanie gorsza niż paręset metrów w którakolwiek stronę.
Jeżeli szkoła jest taka prężna niech pomyśli i o parkingu dla odbiorców swych usług. Po lewej stronie - od frontu szkoły - obecnie jest już ugór żwirowy (!!!) nie boisko wielkości lotniska, z którego pies z kulawą noga nie korzysta (bo obok elegancki orlik), od strony Grodzkiej zagrodzony i przerośnięty ogromny plac zieleni, z którego również nie korzystają uczniowie (wiem, bo od lat widzę to z okna) a służy jedynie skracającym sobie drogę mieszkańcom z dolarowców na halę. TERENU MASA odgrodzonego dla wszystkich, ale z terenu parkingowego cywilnemu mieszkańcowi odcina się parking i to dla użytkowników rozrywek szkolnych jak i na potrzeby autobusu szkolnego. To chyba nie do końca jest tak, jak być powinno. Przesunąć ogrodzenie w stronę szkoły i zagospodarować na parking. Ewentualnie przyjmować szkolne autobusy na szkolnym terenie.
Jakie jest Wasze zdanie?