Dodaj do ulubionych

Podzamcze - problem miejsc parkingowych.

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.10.11, 14:47
Taki oto przykład zmusił mnie do refleksji.
www.dami.walbrzych.pl/artykuly/6/108/parkingowy_problem/
Zastanawia mnie fakt, czy ktoś podejmie też temat parkingu przy ulicy Grodzkiej 46-54 przed szkołą 21. Jestem mieszkańcem tego ciągu budynków i regularnie nie mam gdzie postawić samochodu przed własnym budynkiem. Kiedyś tego nie było. Bardzo cieszy mnie zaradność dyrekcji szkoły i mądre zarządzanie obiektem, byle to jednak nie odbijało się na tych, którzy z tej działalności w żaden sposób nie korzystają. Mianowicie na terenie szkoły w tej chwili jest basen, solarium, siłownia, sale ćwiczeń (kursy tańca, callanetic, piłkarze, siatkarze, koszykarze, itp.). To powoduje napływ korzystających z w/w i zaparkowanie pod własną bramą godz. 16-21 graniczy z cudem.

Do tego jakiś mądruś postawił znak "P" dla autobusu szkolnego (oczywiście dzieciakom transport się należy - oczywiście! - ale nie kosztem parkingu mieszkańców, którzy nie mają związku ze szkołą) wycinając spory pas parkingu. Oprócz tego nieopodal jest przychodnia (która również przyciąga zmotoryzowanych).

Nie jestem zgorzkniałym ramolem, jednak uważam że moja pozycja jako mieszkańca tego ciągu budynków jest zdecydowanie gorsza niż paręset metrów w którakolwiek stronę.

Jeżeli szkoła jest taka prężna niech pomyśli i o parkingu dla odbiorców swych usług. Po lewej stronie - od frontu szkoły - obecnie jest już ugór żwirowy (!!!) nie boisko wielkości lotniska, z którego pies z kulawą noga nie korzysta (bo obok elegancki orlik), od strony Grodzkiej zagrodzony i przerośnięty ogromny plac zieleni, z którego również nie korzystają uczniowie (wiem, bo od lat widzę to z okna) a służy jedynie skracającym sobie drogę mieszkańcom z dolarowców na halę. TERENU MASA odgrodzonego dla wszystkich, ale z terenu parkingowego cywilnemu mieszkańcowi odcina się parking i to dla użytkowników rozrywek szkolnych jak i na potrzeby autobusu szkolnego. To chyba nie do końca jest tak, jak być powinno. Przesunąć ogrodzenie w stronę szkoły i zagospodarować na parking. Ewentualnie przyjmować szkolne autobusy na szkolnym terenie.

Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.11, 15:34
      Zgadzam się w 100%
      • Gość: gość Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 17:59
        Kupcie sobie garaże,a jak nie chcecie garażu to kupić ziemię i zainwestujcie swoje pieniążki w budowę parkingu.
        • Gość: ????? Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.10.11, 18:06
          Przedmówca powinien zainwestować w wizytę u specjalisty( na NFZ pewnie nie ma co liczyć).
          Autora wątku popieram w 100%, za dużo ludzi w tym mieście myśli tylko o sobie i swoim interesie...
          • Gość: Racja Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.10.11, 18:44
            Zalozyciel watku ma 100% racje. Jednak watpie zeby szkola dokonala jakiejs inwestycji majacej na celu organizacje parkingu na ich terytorium. Zapewne brak na to srodkow finansowych.
            Na Podzamczu i tak nie jest najgorzej - zawsze znajdzie sie miejsce parkingowe w niedalekiej odleglosci od domu. Podzamcze projektowano i budowano juz z mysla o kierowcach :)
            Na Piaskowej Gorze pod tym wzgledem jest tragicznie. Fajnie jakby SM "Gornik" cos zorganizowala dla mieszkancow w tym kierunku.
          • Gość: gość Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 20:31
            Za dużo ludzi w tym mieście nie potrafi zrobić nic najlepiej narzekać i biadolć jak to jest żle więcej własnej inicjatywy a nie siedzieć na tyłku i czekać aż wam ktoś parking wybuduje.
            • Gość: ????? Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.10.11, 21:59
              Ktoś "biadoli" bo to co ma wybudowane właśnie ktoś zagarną, zamiast sobie wybudować.
    • Gość: Majka Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.10.11, 20:04
      Popieram Pana w całości. Faktycznie problem parkowania obok szkoły jest i należałoby coś z nim zrobić. Szkoła ma realne korzyści ze swojej działalności i bardzo dobrze, szkoda tylko, że odbywa się to kosztem mieszkańców. Boisko przy "bazarku" od wielu lat nie jest używane, sensownie byłoby przerobić je na parking.
      • Gość: dobre Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.10.11, 20:18
        masz w tym sporo racji.....
    • Gość: ... Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.108.83.2.dolnet.pl 26.10.11, 20:31
      Ma Pan rację.Szkoła powinna postarać się o własny parking.
      • Gość: gość Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 22:14
        Zamknąć szkołę zrobić parking wielopoziomowy i darmową myjnie.
    • Gość: kierowca Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.11, 10:23
      cała grodzka to rozpacz jeżeli chodzi o miejsca parkingowe. ja mieszkam w 4-piętrowcu po prawej stronie od szkoły ale samochody gości , mieszkańców 10-piętrowców po drugie stronie ulicy parkują na naszym malutkim parkingu i to tak egoistycznie aby drugi kierowca już nie zaparkował. Ta ulica to czasy gierkowskie kiedy na blok przypadał 1 samochód a obecne realia są takie ,że 1 mieszkanie ma 2-3 samochody i nie ma gdzie ich pomieścić.
      Spółdzielnia podzamcze rzekomo planowała budowę parkingu ale przegrał od z kościołem i tu niestety zamknięto temat a samochodów przybywa .......
      Parking płatny na kasztelańskiej jest zbyt mały i zapełniony na maxa a do tego na podwalu to bliżej tym ze spółdzielni niż z grodzkiej i kasztelanskiej. Idzie zima i będą zatargi o miejsca parkingowe bo jeden odśnieźy a drugi zajmie !
    • Gość: Janusz Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.11, 11:01
      Problem ewidentnie jest i dotyczy nie tylko Kasztelanskiej czy Grodzkiej ale tez Hetmanskiej Basztowej, Palisadowej czy Blankowej i wlasciwie calego Podzamcza. Nie bardzo rozumiem dlaczego Spoldzielnia nic z tym nie robi? Moze ma zbyt malo sygnalow? Moze nalezalo by sie skrzyknac, zrobic jakas zbiorowa petycje i skierowac sie na pismie do Spoldzielni? W koncu miszkancy placa niemaly czynsz itp.
      • Gość: mieszkaniec Re: Podzamcze - problem miejsc parkingowych. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.10.11, 15:24
        > Problem ewidentnie jest i dotyczy nie tylko Kasztelanskiej czy Grodzkiej ale te
        > z Hetmanskiej Basztowej, Palisadowej czy Blankowej i wlasciwie calego Podzamcza

No to jest poza dyskusją i faktycznie tak jest. Nasza sytuacja jest jednak nieco inna, bo ciasnota parkingów jest ostatnio odczuwalna wszędzie, jednak mieszkańcy innych miejsc Podzamcza tak naprawdę borykają się z "nadmiarem" samochodów mieszkańców swojego bloku (ewentualnie ich gości) przypadających na parking pod własnym blokiem. W naszym przypadku lwią część stanowią zupełnie "obcy" i przyjezdni parkujący, którzy korzystają z usług szkoły, ale "naszym" parkingiem. Po godz. 21:00-22:00 sytuacja już się klaruje, co dowodzi, że to nie mieszkańcy się tam parkują. Tematem zupełnie innym jest natomiast to, że to temat do rozwiązania, bo miejsca jest naprawdę sporo wkoło. Wystarczy to dostrzec i doorganizować.
    • Gość: Mała Mi można ten problem załatwić IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.11, 11:02
      problem zapchanych parkingów możecie załatwić jako mieszkańcy - wspólnoty mieszkaniowe;
      nie wiem dokładnie jaka jest procedura, ale można uzyskać zgodę na postawienie informacji/znaku, ze parking jest tylko dla mieszkańców danego bloku; może mozna takie miejsce parkingowe wydzierżawić już jako indywidualny lokator? może istnieją jakieś inne mozliwości;
      i potem tylko uprzejmie i konsekwentnie należy zgłaszać policji/straży fakty parkowania "obcych";
      • Gość: P Re: można ten problem załatwić IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.11, 13:36
        Trzeba uchylić debilną decyzję ,oddającą istniejące parkingi w dzierżawę różnym kombinatorom. Niech sobie wydzierżawią teren w innym miejscu, utwardzą , ogrodzą i czekają
        na klientów za 100,-zł/m-c. Istniejące parkingi przy drogach osiedlowych przeznaczone były
        dla mieszkańców i należy wrócić do ich pierwotnego przeznaczenia. Od razu zrobi się miejsce
        na poboczach ulic, co zwłaszcza zimą ma znaczenie. Cwaniacy z SM nie będą zarabiać na
        dzierżawie kosztem lokatorów, którzy ich tak ich utrzymują na o wiele zawyżonym poziomie.
        • Gość: raz Re: można ten problem załatwić IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.10.11, 09:09
          ale co w tym złego,ze są parkingi strzeżone ,niektórzy ciężko zapie...j ma te auto ,a później zawistny sąsiad porysuje auto itd
          • Gość: Wojciech Re: można ten problem załatwić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.11, 12:56
            Tak tylko niech te parkingi nie beda w centrum osiedla (mam na mysli lokowanie ich na istniejacych parkingach osiedlowych ktore kieds byly bezplatne i dostepne dla wszystkich).

Niech bedzie tak jak na Hetmanskiej (parking strzezony przy Podwalu a parkingi wzdluz Hetmanskiej bezplatne). Co nie zmienia faktu ze i tak ciezko o miejsca.
            • Gość: gość Re: można ten problem załatwić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 20:11
              Mam do sprzedania garaż przy Al.Podwale tel.608203294
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka