Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 16:09 Jestem ciekawa co uważacie na temat remontu GDK.... potrzebna nam na tą chwile taka inwestycja? Ja już nie wspomnę o ścieżach rowerowych i w ogole dziwnych pomysłach .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozor_vlack Re: Co myślicie o GDK? 20.02.12, 16:20 Wam ze wschodu to nic nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabarz Re: Co myślicie o GDK? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.12, 21:51 Jasne -dziwaczne pomysły. Ile flaszek nalewek można by było za to kupić i ile elektoratu WWS uszczęśliwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelin Re: Co myślicie o GDK? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 16:43 A ja popieram ten pomysł! to symbol wałbrzycha! Ważny dla wielu wałbrzyszan. Jestem zwolenniczką wszystkich ciekawych pomysłów na rozwój miasta. Jeżdżę też dużo rowerem i wiem, że coraz więcej wałbrzyszan również, wprawdzie nie dookoła podzamcza ale też jestem za. Nie rozumiem o co ten cały hałas? Chcielibyście, żeby miasto inwestowało w pomoc socjalną z której w większości korzystają nierobotne cwaniaki? Nie słyszę jak na razie żadnych alternatywnych i ciekawych pomysłów na rozwój miasta. Bicie piany w temacie szkół też mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALEX Re: Co myślicie o GDK? IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.12, 17:48 BO JESTEŚ TYPOWYM PRZYKŁADEM DEBILIZMU ,EGOIZMU DLATEGO POPJERASZ COŚ CO NIGDY NIE BĘDZIE MJAŁO POKRYCIA A ZWJĘKRZY DŁUGI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 18:03 Alex weź ty się chłopcze za naukę , analfabetyzm jaki tu prezentujesz nie sprzyja pisaniu na forach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 17:29 GDK? super pomysł! Mam nadzieję, że to nie koniec inicjatyw kulturalno - rozrywkowo - sportowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 17:35 Prezydent zapowiedział sprzedaz hali przy przy energetyce żeby zapełnić powstającą na Białym Kamieniu. jego pomysły są może i ciekawe, ale jak się nie ma miedzi to sie na dupie siedzi i dba o to co sie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolf Re: Co myślicie o GDK? IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.12, 17:46 UWAŻAM ŻE PAN SZEŁEMEI TO KLAMCA I WODOLEJ JAK OD LAT ŻADY POLSKI ZRÓB SE KAWĘ I ZOBACZ TO NIE JEST KIT WYBÓR NALEŻY DO WAS JAKIE WNIOSEwww.youtube.com/watch?v=V5s9lw0llHQ&feature=player_embeddedK WYCIĄGNIECIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 18:12 itak prędzej czy później trzeba zamknąć jakieś szkoły bo jest niż, więc po co przestancie już lamentować bo budują nam nowy basen, nową halę sportową, GDK, Starą kopalnie, Teatr fajnie się rozwija więc ludziska zobaczcie i docencie, że coś się dzieje. Ja np już się nie mogę doczekać kiedy w Wałbrzychu zostaną oddane do użytku wszystkie tego typu imwestycje, nareszcie coś się robi aby poprawiać życie w mieście :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldenburg Re: Co myślicie o GDK? IP: *.play-internet.pl 20.02.12, 17:55 podoba mi się sceptyczne nastawienie Agi wyrażone słowami: "nie wspomnę o ścieżkach rowerowych i w ogole dziwnych pomysłach ...." Pewnie! nie budujmy ścieżek rowerowych, nie budujmy basenów, kin i teatrów. Po co nam zadbane parki i stadiony, po co kiedy nam się szkoły zamyka? Jak myślicie dlaczego wyjeżdża stąd taka rzesza młodych ludzi - jadą na studia a potem nigdy już nie wracają do rodzinnego miasta? Odpowiedź jest prozaiczna - bo w tym mieście nie ma co robić! Ktoś powie zaraz, że g.wno go obchodzą studenci i to, żeby im dostarczać jakichkolwiek rozrywek. No niby tak, ale pamiętajcie że dzisiaj Ci ludzie są studentami a jutro będą właścicielami firm zatrudniających innych ludzi. Dlaczego Ci ludzie mają stąd ciągle wyjeżdżać i przyczyniać się do rozwoju innych miast? Wiem, że praca jest najważniejsza a w Naszym mieście nie jest z tym najlepiej. Ktoś kiedyś powiedział że "Nie samym chlebem ma żyć człowiek [...]". Ja troszkę sparafrazuję te słowa i powiem, że nie wystarczy dać ludziom pracę, żeby byli szczęśliwi. Potrzeba czegoś więcej. W mieście Wrocław co rusz organizowane są różne festiwale, koncerty i tego typu wydarzenia. Jeśli myślicie, że Dutkiewicz wyrzuca te pieniądze w błoto to się grubo mylicie! Włodarze Wrocławia bardzo dobrze wiedzą, że to się wszystko zwróci i to z nawiązką. Co roku do Wrocławia przyjeżdża kilkadziesiąt tysięcy studentów i na zawsze tam już zostają. Miasto żyje. Można tam pracować,można iść na piwo, można jechać na basen, można pójść na koncert, można wsiąść na zasrany rower i przejechać całe miasto... Jeśli dalej chcecie, żeby Wasze dzieci opuszczały to miasto i tym samym jesteście za pozbywaniem się najzdolniejszych Wałbrzyszan, którzy mogliby wnieść swój wkład w rozwój tego miasta to tak trzymać. Na cholerę nam jakieś ścieżki rowerowe??? Wrocław-Miasto Spotkań Wałbrzych-Miasto Biedaszybów Sami budujemy swój własny wizerunek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 18:45 Nic nam po miejscach rozrywki i kultury jak mieszkańcy nie będą mieli miejsc w których mogą na tą przyjemność zapracować. Trzeba rozwijać przemysł i twprzyć nowe miejsca pracy. Jedyną rzeczą którą szełemej realizuje to likwidacja i zwolnienia. Bezrobotni nie zasilą tych miejsc. Prawda bolesna ale prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldenburg Re: Co myślicie o GDK? IP: *.play-internet.pl 20.02.12, 18:57 Miasto nie ma tworzyć miejsc pracy! Czasy kiedy wszystko było państwowe i to państwo zatrudniało już minęły! Miasto może co najwyżej tworzyć atmosferę przyjazną dla inwestorów. Natomiast inwestorzy tacy jak IBM itp itd będą woleli lokować swoje oddziały we Wrocławiu i podobnych miastach, bo wiedzą, że to właśnie tam znajduje się najzdolniejszy kapitał ludzki. Gdyby Wałbrzych był miastem akademickim a młodzi ludzie nie wyjeżdżaliby stąd zaraz po odebraniu dyplomu to też moglibyśmy uważać się za miasto z dużym potencjałem. Praca jest bardzo ważna, ale to wszystko błędne koło! Ludzie nie mają co robić- wyjeżdżają- dalej nie ma pracy i tak w koło! Te wszystkie głupie inwestycje w chorym umyśle szełemeja to tak naprawdę duże czynniki miastotwórcze, ale nie każdy to zrozumie. Ważne, żeby praca w Toyocie była i żeby dostać te 1400zł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yossarian Re: Co myślicie o GDK? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.02.12, 18:57 Waldenburg! Wydaje mi się, że rozsądnie piszesz choć nie do końca.Każdy człowiek ma potrzeby. Wg Maslowa potrzeby te tworzą piramidę, od 1.Fizjologiczne (jedzenie, mieszkanie,prokreacja 2.bezpieczeństwa (np.przed chorobą czy bezrobociem) 3.przynalezności 4.uznania 5.samorealizacji (np.rozwoju duchowego)-przy czym potrzeby 3-5 to potrzeby wyższego rzędu. Z W-cha młodzi wyjeżdają nie dlatego,że nie ma ścieżek rowerowych, ciekawego teatry, sportu wyczynowego,basenu tudzież GDK-u, Muzeum G. czy masowych biegów prezydenckich. Studenci nie wracają ze studiów bo nie ma tu pracy a jak jest to za śmieszne pieniądze. Wiem to z autopsji, w ostatnim czasie na ten temat rozmawiałem z kilkudziesięcioma młodymi ludźmi. Tak więc starajmy się ładować wszystkie możliwe pieniądze w infrastrukturę i miejsca pracy a nie w inwestycje,które po ich oddaniu na lata drenowały będą budżet miasta będący już i tak na skraju załamania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Co myślicie o GDK? IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 20.02.12, 19:03 To miasto ma tworzyć miejsca pracy ? Chyba w ratuszu, ale chyba nie o to ci Yossarian chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yossarian Re: Co myślicie o GDK? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.02.12, 19:30 Konkretne miejsca pracy tworzą przedsiębiorcy. A jaki normalny przedsiebiorca stworzy firmę w miejscu gdzie połączenie kolejowe na 2 kierunkach jest gorsze niż przed wojną, połączenia drogowe -tragedia, miejska infrastruktura techniczna w tym drogowa - sami wiecie. Sama Strefa niczego nie załatwi (vide Toyota i 200 ludzi do zwolnienia). A może olać infrastrukturę i nastawić sie na turystykę? (Szczawno,zagospodarowanie Chełmca, g.Suchych i te klimaty?)- ale tu też drogi dojazdowe są podstawą. Najłatwiejsze rozwiązanie to postawienie na rozwój Mo-Bruka (ale na skalę co najmniej x10 niż obecnie i z wykorzystaniem chodników pokopalnianych jako składowisko odpadów jądrowych). TIR-y w drodze powrotnej wywoziłyby kamień z hałd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Co myślicie o GDK? IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 20.02.12, 19:40 Konkret Yossarian. Pieniążki przeznaczone na renowację dawnego GDK należy przeznaczyć na:................................................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 19:46 Budowę operetki na Podzamczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yossar-do ekoneta Re: Co myślicie o GDK? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.02.12, 21:15 Rozumiem Cię człowieku, w moim fachu mam często do czynienia z takimi osobnikami jak Ty - więc proszę Cie grzecznie - zajmij się sobą, swoim zdrowiem, liczeniem gwiazd na nieboskłonie czy co tam sobie wymyślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Yossarian Re: Co myślicie o GDK? IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 20.02.12, 21:51 Już dawno Wytrych wyczaił kim jesteś. Nic się nie zmieniło niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldenburg Re: Co myślicie o GDK? IP: *.play-internet.pl 20.02.12, 20:02 Ja sobie zdaję sprawę z tego, że wybudowanie basenu nie sprawi, że Wałbrzyszanie poczują się od razu szczęśliwi! Co mi po basenie skoro nie mam pracy i nie stać mnie na bilet? To jest oczywiste. Praca jest podstawą - w pełni się zgadzam. Tyle tylko, że nie można myśleć w ten sposób, że wszelkie inwestycje jak budowa miejsc służących uprawianiu rekreacji to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Uważam, że miasto jak najbardziej potrzebuje inwestycji w zakresie polepszenia komunikacji wewnętrznej itp., ale równie potrzebne są nam obiekty, dzięki którym miasto będzie zmieniać swój wizerunek. Jak wynika z raportu przygotowanego przez międzynarodową agencję Young@Rubicam, badającą „magnetyzm polskich miast”, Wałbrzych postrzegany jest jako jedno z najbardziej odpychających miast w Polsce obok Bytomia i Rudy Śląskiej. Czy uważasz, że budowa kolejnych dwóch fabryk motoryzacyjnych sprawi, że miasto zyska lepsze oblicze? Wałbrzych- kiedyś szare i brudne miasto węgla, dzisiaj biedne i zacofane miasto opierające się na monokulturze motoryzacyjnej (Toyota, Ronal, Faurencia itp itd). Te dwie rzeczy - praca i rozwój infrastruktury (w tym infrastruktury paraturystycznej, służącej zarówno mieszkańcom jak i turystom) powinien iść w parze. Powiem Ci, że ze studentami też mam do czynienia i wiem, że wielu z nich opuszcza nasze miasto nie tylko ze względu na brak pracy. Miasto jest postrzegane jako umieralnia i miejsce gdzie nie ma co robić. Dlaczego masa młodych ludzi z Wałbrzycha (miasta liczącego około 120tys mieszkańców) wyjeżdża do Opola (miasta liczącego 125tys. mieszkańców)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yossarian Re: Co myślicie o GDK? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.02.12, 21:05 Doskonale rozumiem Twój tok myślenia i co najistotniejsze zgadzam się z nim.Bardzo brakuje mi basenu(korzystam z Polkowic, Bielawy tudzież Swiebodzic),ale byłbym szczęśliwy z basenu np. na B.Kamieniu, brakuje mi częstszych wizyt w teatrze, mam problem z trasami do wypadów kolarskich czy uczestniczenia w imprezach sportowych na szczeblu wyższym niż "Ronal-Cup". TYLKO JAK SIĘ MA MAŁO PIENIĄŻKOW to co budować: stadiony czy mieszkania? teatry czy miejsca pracy? Na poczatek trzeba zaspokoić potrzeby I rzędu- te najistotniejsze, potem następne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torquemada Re: Co myślicie o GDK? IP: *.play-internet.pl 20.02.12, 22:22 @ waldenburg Byłeś w bytomiu? Ja byłem. Nie odepchnęło mnie. Podobnie jak mordor, w którym żyję. Choć jest odpychający, to nie zdołał odepchnąć. Tyle Twego raportu. Co mówisz studentom, że to nie umieralnia? Że więcej się tu rodzi niż umiera? Jesteś politykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to jest to opinia ws Wałbrzycha i rozwoju miasta IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.12, 23:47 Ja uważam że Wałbrzych jako duże miasto Dolnego Śląska , powinien mieć takiego typu instytucje. GDK był ważnym miejscem dla Wałbrzycha, znajdowało się w nim eleganckie kino, z wyższej półki, obecnie w Wałbrzychu brakuje dużej sali na duże spektakle, będą mogły się odbywać wielkie koncerty i wydarzenia, poza tym jest to symbol miasta musi to istnieć, fajnie by było jak by tam odbywały się operetki itd. co do starej kopalni bardzo dobrze niech budują, raz że bedą te miejsca zakonserwowane nie będą niszczały, będą symbolem miasta , za kopalnią można zrobić piękny park ze zwierzętami, lub piękny ogród typu botaniczny, w przyszłości powinien w Wałbrzychu powstać "Uniwersytet Sudecki" pozmieniać treść nauczani odejść od pedagogiki , bo w Wałbrzychu jest sama pedagogika , w Wałbrzychu powinny powstać nowe kierunki kształcenia , typu aktorstwo, jakieś medyczne np. technik radiologii, technik dentysta , a nawet weterynaria, w regionie jest tego mało. Jeżeli powstał by taki park za kopalnią typu botaniczny ze zwierzętami ( nie mówię o jakimś dużym zoo ) ludzie by znaleźli pracę do utrzymania tego, w miejsce Osiru lub tej hali przy teatrze stworzyć lodowisko, ( dodam że kiedyś w parku Sobieskim było mini zoo) do miasta trzeba przyciągnąć ludzi i studentów, a tak do czego tutaj ludzie przyjadą ? studia tylko pedagogika , zero rozrywki nuda, brak fajnych barów, restauracji , kawiarni.w dodatku uchodzi za brudne i trzeba to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
powiatowy.inteligent Re: Co myślicie o GDK? 20.02.12, 19:48 Fajne balety były kiedyś w GDK-u :-))) Krótko , ale były Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yhy Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 20:48 Tam jest co remontować, tam raczej trzeba wybudować. Nic tam nie ma oprócz ściany frontowej reszta wyburzona można to nawet zobaczyć przez te kraty z boku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Co myślicie o GDK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 20:56 do waldenburg....Jestem negatywnie nastawiona do owych inwestycji jak widzę co dzieje się .... dobrze mieć piękne miasto i ścieżki i operetkę i wszystko. Ale kto tam będzie chodził jak ciągle się coś likwiduje? Ludzie liczą grosz za groszem....może nie wszyscy ale większość. A chodzisz do filharmonii widzisz ile ludzi tam jest ? Niestety na razie potrzebne nam są inne rzeczy a nie likwidacja szkół w dzielnicach gdzie jest jedna szkoła, a czekajmy jak zima się skończy....dziury nas zabiją.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yossarian Re: Co myślicie o GDK? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.02.12, 21:32 Aga- jestem z Tobą! Właśnie: dobrze mieć operę, operetkę, ścieżki rowerowe- ale jak nie ma papu, nie ma gdzie mieszkać, nie na czynsz? a dzieci mają 5 km do szkoły. Filharmonie, teatry i biegi masowe tego nie zastąpią! Odpowiedz Link Zgłoś
powiatowy.inteligent Re: Co myślicie o GDK? 20.02.12, 21:43 To taka metoda na zmianę mentalności Wałbrzyszan. Aż zaczniemy myśleć o sobie i swoim mieście POZYTYWNIE. I z dumą odpowiadać na pytanie, SKĄD JESTEŚ ? Musimy po trosze zaspakajać wszystkie potrzeby, a nie tylko te podstawowe. A czemu taka logika to nie wiem. Może to tak działa, że jak zaczniesz myśleć, że mieszkasz w normalnym, ładnym mieście to ono takie się stanie i nawet Mo- Bruk będzie kolorowy i fajny :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yossarian Re: Co myślicie o GDK? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.02.12, 22:00 Zapewniam Cie powiatowy inteligencie, że jak nie będziesz miał dachu nad sobą i nie miał co włożyć do gara - to nie bedziesz myślał o teatrze, filharmonii czy kinie,czy "pozytywnym myśleniu". Sorki, ale przeczytałem Twój post jeszcze raz. Mam pytanie: Czy uważasz że homoseksualizm jest normalnym zjawiskiem czy też chorobą? Odpowiedz Link Zgłoś
powiatowy.inteligent Re: Co myślicie o GDK? 21.02.12, 09:52 Nie bardzo rozumiem dlaczego stawiasz mi takie pytanie ? Nie widzą związku pomiędzy tym , co napisałem a Twoim pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
powiatowy.inteligent Re: Co myślicie o GDK? 21.02.12, 09:55 A poza tym musiałbyś zdefiniować, co rozumiesz przez "normalne zjawisko",a co przez "chorobę" , co przez "nałóg" etc. etc. . Bez tego nawet nie zadawaj mi takich pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Co myślicie o GDK? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.12, 22:23 Jak nie ma pieniędzy na papu i czynsz, to te ścieżki rowerowe chyba właśnie bardzo się przydadzą prawda? Można całkiem ładną kasę zaoszczędzić jeżdżąc rowerem do pracy/szkoły zamiast samochodem/autobusem (obecnie przejazd rowerem ul. Wrocławską do centrum graniczy z samobójstwem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Co myślicie o GDK? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.02.12, 00:18 Kiedyś gadałem z byłym studentem z kamiennej który tutaj studiował, pyta się mnie jak tam, odpowiedziałem mu że nuda, a on wiedziałem bo w Wałbrzychu nie ma co robić, gadam z kolesiem z Jeleniej Góry pyta skąd jestem, ja odpowiadam z Wałbrzycha, a on do mnie ale to miasto jest brzydkie i brudne, zniszczone. Gadam z Warszawiakiem pyta się skąd pochodzę, odpowiadam Wałbrzych , on do mnie to miasto jest brudne i biedne, dużo żuli tam macie i patologii. Wałbrzyszanie są mało wyedukowani, często brudzą , niszczą swoje domy, inni nie reagują np. że ktoś niszczy budynek np. wybija szyby, maluje ściany , bo innych to nie obchodzi, a właśnie powinno to innych obchodzić , bo później mieszkają jak w chlewie, ktoś kradnie np. była sytuacja że na placu teatralnym, jak remontowali to podjeżdżali ludzie autem i kradli kostkę brukową , oczywiście nikt nie reagował, do tego interesu musiało dopłacić miasto z podatków. Ktoś niszczy przystanek , to myślicie że za co miasto to naprawi ? a no za nasze podatki, Wałbrzyszanie też nie walczą z polityką za kadencji Stanisława Kuźniara pobrali kasę za obwodnicę ktorej nie ma , za Kruczkowskiego okradli MPK i nie tylko, nikt nie protestuje nikt się nie domaga wszczęcia śledztwa, jest przyzwolenie Wałbrzyszan na okradanie miasta i niszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Co myślicie o GDK? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.02.12, 13:20 Dla mnie czy beda budowac czy nie jest mi obojetne nie chodze do kina, teatru , knajp bo mnie nie stac licze kazdy przyslowiowy grosz, zyje skromnie, ale na uciechy mnie nie stac. Widze, ze wielu moich znajomych dokladnie ma ten sam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
powiatowy.inteligent Re: Co myślicie o GDK? 21.02.12, 13:41 Jak będą takie miejsca, to przyjadą turyści i zostawią swoje pieniądze w naszym mieście. A jak będziemy dziurą zabitą dechami , to pies z kulawą nogą tu nie zajrzy. Chociaż najpierw dworzec PKS w centrum mógłby ponownie powstać, bo inaczej staniemy się "przelotówką" do Jelonki albo Dusznik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ls Książ, durniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.12, 16:49 Castle Ksiaz, Schloss Furstenberg - jeden z najwspanialszych zamków świata NIE spowodował, że tu zjeżdżają turyści i zostawiają pieniądze, a ty, "inteligencie" myślisz, że ich Giedek przyciągnie? Chyba na pierogi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Książ, durniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.12, 17:10 Jak budowali Victorię to tez zapowiadali tłumy i kasę i co i jak zwykle NIC. Jak ludzie nie maja pracy albo pracują za minimum to w pierwszej kolejności zaspokajaja podstawowe potrzeby. Każdy przecię tny nawet student psychologi wie że jeżeli nie zaspokoimy potrzeb niższego rzędu to o wyższych możemy zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
powiatowy.inteligent Re: Książ, durniu! 21.02.12, 18:55 To gdzie te protesty, gdzie "vox populi "? Jakoś nie widzę i nie słyszę "oburzonych" ? Skoro jest aż tak źle, to dlaczego mieszkańcy nie wyrażają swojego niezadowolenie z budowy ośrodków kultury i rozrywki zamiast np. : zainwestowanie pieniędzy w infrastrukturę wodociągową, żeby nie było 50% strat , bo i tak za to płacimy ? Bo wolą zadowolić się ochłapami i czekać na więcej ochłapów. Bo umieją krzyknąć "A" ale odwagi na "B" już nie starcza, bo zadowolą się mirażami i obietnicami, nie wnikają, nie chcą rozliczać rządzących dopóki mają choć "na styk". Referendum z dopłatami do wody było dobrym przykładem. Gdyby przeszło, to prezydent, chcąc , nie chcąc musiałby zrezygnować z którejś inwestycji i dopłaty wprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obser zawody orkiestry górniczej IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.02.12, 23:42 A może by tak zorganizować zawody orkiestry górniczej w Wałbrzychu, np zawody mażoretek są w 2008 były w Opolu , we wszystkich miastach się coś dzieje i tam są ludzie a tutaj nic, więc zawody takie orkiestry górniczej, albo w ogóle orkiestr były by fajne, by się coś działo w mieście, by parę osób przyjechało , zmieniło by się nastawienie do miasta. Ale trzeba zachęcić ludzi do miasta a nie odpychać. Odpowiedz Link Zgłoś
chocholitan Re: zawody orkiestry górniczej 22.02.12, 23:59 A jaka Orkiestra Górnicza, prędzej już Chór Wodników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilo do chocholitan IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.12, 00:12 Nasza Orkiestra Górnicza w porównaniu do innych jest Świetna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Re: zawody orkiestry górniczej IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.02.12, 13:46 I w tym momencie powiało mi optymizmem. Ja też, nieraz myślałem o takich niepospolitych inicjatywach, ale wydawało mi się, że jestem w tym odosobniony, a tu taka niespodzianka. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre do Mr i mieszkańców wałbrzycha IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.12, 14:32 tzn w jakich z tymi orkiestrami, z tym parkiem i mini zoo, z utworzeniem nowych kierunków na PWSZ a nie tylko pedagogiki, utworzenie " Uniwersytetu Sudeckiego". Ja uważam że to dobry pomysł, zawody Orkiestr Dętych w Wałbrzychu były by fajne, powstanie nowych kierunków studiów, bo pedagogika jest tutaj na każdym kroku, ewentualnie mógł by być oprócz technik dentysta, technik radiolog i weterynarza , kierunek psychologia no i PWSZ przekształcić w " Uniwersytet Sudecki" za starą kopalnią zrobić ten park botaniczny czy nawet chiński lub japoński , dodatkowo zrobić tam mini zoo ( takie mini zoo kiedyś było w parku Sobieskim). I teraz tak powstał by park zatrudnili by ludzi do obsługi tego, powstało by mini zoo również by znalazła się praca, powstały by nowe kierunku studiów i " Uniwersytet Sudecki" przyjechali by studenci , w pobliżu parku i mini zoo powstały by bary i kawiarnie i już by praca była, dodatkowo Wałbrzych ma koło siebie Szczawno i jedlinę dodatkowy + . Ale cóż Władze miasta i PWSZ nie kwapią się o stworzenie dobrej uczelni z nowymi kierunkami, władze miasta nie kwapią się do powstawania Rekreacji i organizowaniu jakiś fajnych imprez typu konkurs Orkiestr Dętych, lub przegląd Orkiestr Dętych. Dlaczego ludzie jadą do Opola do 125 tyś miasta) a Wałbrzych ma 120 tyś, bo w Opolu jest Uniwersytet , i szkoły wyższe , bo w Opolu jest rekreacja, bo w Opolu są organizowane różne imprezy np. konkurs mażoretek , bo miasto Opole nie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: do Mr i mieszkańców wałbrzycha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 16:48 W Opolu nie ma SSE i Mo-BRUKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yhy Re: do Mr i mieszkańców wałbrzycha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 21:01 Nie tylko na PWSZ mamy coraz więcej nowych kierunków na BHP i Architekturę krajobrazu przyjeżdżają ludzie z innych części co prawda dolnego śląska. Weterynaria w Polsce jest chyba na 4 uniwerkach w największych miastach w Opolu też jej nie ma . A żeby mieć technika nie trzeba studiować ba nawet nie trzeba mieć matury wystarczy iść na studium. A psychologów to prawie tyle jest co pedagogów więc jak o czymś piszesz to może miej pojęcie o czym dokładnie. PWSZ nie jest jedyną uczelnią w tym mieście ale stara się coś robić np buduje kompleks uczelniany i akademiki to już jest coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obser do yhy IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.12, 23:04 po pierwsze technik radiolog chodzi tutaj o studia a nie o studium, tak samo jak technik dentysta , po 2 psychologi w wałbrzychu nie ma ani w jeleniej i Legnicy chyba tylko we Wrocku i innych miastach , wieć tam pisze ewentualnie mogła by być psychologia , a najwięcej w Wałbrzychu jest pedagogiki, masz pedagogikę na Matejki na Zamkowej i na WSZiP wszędzie pedagogika, co do weterynarii to jak masz 4 to w walbrzychu mógł by powstać taki kierunek , lub jakiś inny , a ten radiolog, technik dentysta, to są dobre kierunki i w okolicach nie ma takich kierunków studiów , myślałem też o pielęgniarstwie ale to jest we wrocku i Legnicy i chyba Jeleniej . Mogli by się postarać z PWSZ zrobić uniwersytet " Sudecki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ovo Re: zasłona dymna IP: *.play-internet.pl 24.02.12, 00:06 Żadne czary i kultura nie zmienią faktu, że wszystko zaczyna się od tego aby mieć co do gara włożyć. abie mieć so do gara włożyć należy PRACOWAĆ. Aby zaś pracować -muszą być miejsca pracy. Tych zaś nie ma bo zbyt duze podatki i bezprawie urzędnicze zniechęcają do ich tworzenia jednostki co bardziej kreatywne. Jeśli zaś juz są jakieś miejsca, to albo ludzie niechcą pracować wybierąjac szarą strefę jako zródło minimum przetrwania albo zapieprzają na strefie za półdarmo, jak w GUŁaGu. Niech do was dotrze, że GDKi ,parki, galerie i inne pie...rie to jest tylko oprawa medialna i zasłona dymna złodziejstwa rządzących i nikt poza nimi się tymi przybytkami nie naje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wch do ovo IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.12, 00:22 Pracy jest w brud tylko się nie chce pracować, Wałbrzyszanie są nauczeni korzystania z MOPSu i z brania od państwa. Znam takich ludzi co popracowali po tydzień czasu, raptem mając 40 lat nawet roku pracy nie mają, inni zaś mają po 60 lat i również jakieś może 5 lat pracy, za komuny była praca i czemu mają 5 lat pracy a bo się pracować nie chciało i tak pozostało z pokolenia na pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ovo Re:okradanie ludzi IP: *.play-internet.pl 24.02.12, 09:42 Mops mopsem, zgoda. Ale ja widzę że niechęć do pracy jest spowodowana tym, że ludzie są okradani z 70% swojej rzeczywistej wypłaty brutto. Stąd powszechna niechęć i "lenistwo". Dziwne że jak jeden menel z drugim pojedzie tyrać do niemieckiego czy holenderskiego rolnika to zapieprza 12 h / dobę mimo ze wymagają jedynie 8h. Nie zastanowiło cię to? Tam po prostu ludzi się mniej okrada. A okrada głównie panstwo podatkami i zusem. Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re:okradanie ludzi 24.02.12, 10:37 Okrada, okrada ovo. Tylko ten przelicznik złotówki na EUR to niweluje. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re:okradanie ludzi 24.02.12, 19:03 ovo masz rację dokładnie tak jest zarobki tutaj to jakieś ochłapy z panskiego stołu ,walą ludzi i urzędasy i wszyscy ci pseudopracodawcy, dlatego chłopak mojej córki woli zapier....ć u Holendra przy swiniach niż dziekować takiemu gnojowi za 8oo zlotowy zarobek a won wy szemrani biznesmeni . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ovo Re:okradanie ludzi IP: *.play-internet.pl 25.02.12, 00:29 Jurand, ciebie to noszenie wody wiadrami niczego nie nauczyło. Gdyby "szemrany biznesmen" nie musiał by odprowadzać bandyckich podatków i składek jeszcze bardziej szemranemu państwu, to by absztyfikant twej córy dostawał 1360 zamiast 800 , a ja 4250 zamiast 2500. Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem. Jest różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk Re:okradanie ludzi IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 25.02.12, 01:30 "Szemrany biznesmen" niezleżnie od wielkości bandyckich podatków zawsze będzie starał się placić minimalną pensję ustaloną przez państwo. I nie tylko w Polsce . Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: do yhy IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.12, 10:34 Po pierwsze, drugie i trzecie gdzie zatrudnienie znajdziecie ? Mowie o techniku dentyscie (jako asystentka somatologiczna ?) czy tez radiologu. Tworzenie kierunkow po ukonczeniu ktorych wyprodukujesz kolejnego bezrobotnego jest bzdetem. Jezeli silic sie na oryginalnosc to uczmy judo, greckiego albo skladania modeli. Orkiestry nadete, zespoly piesni chwalebnej dla prezydenta, to wszystko to tylko sposob dla miejskich urzednikow, na tuszowanie faktu ze nie sa w stanie oderwac mlodych od komputera. Pieniadze na kulture sa wydawane i w um wszystko gra, tylko nie bardzo to chyba skierowane do tej grupy wiekowej. Towarzystwo wzajemnej adoracji zaklada rady, pierdzi w stolki i miesza herbate. Mlodziezowe grupy wspierane przez miasto upolitycznione i uzaleznione od podstaw zeby sie ze smyczy nie zerwaly. Na takie numery nikt jeszcze mlodych nie kupil. Przeciez tu nawet normalnych koncertow nie ma, nie liczac aktywnosci kilku zapalencow na przestrzeni ostatnich lat. Jezeli nadal bedziecie bac sie mlodziezy , probowac ich wiecznie kontrolowac i wciskac im cos na sile, to na pewno beda stad spieprzac. www.youtube.com/watch?v=XBYILDirUyg Odpowiedz Link Zgłoś