Dodaj do ulubionych

Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór

27.03.12, 10:54
Jak w temacie. Wczoraj około godziny 19-21 w dzielnicy Gaj w powietrzu unosiła się straszna woń. Na początku mieszkańcy ul.Królewieckiej, Leśnej i Krzywoustego myśleli, że to gaz. Jednak po interwencji straży pożarnej ustalono,że to związki amoniaku, cyjanowodoru i siarkowodoru. Jednak badania pomiarowe nie wykazały większego zagrożenia zdrowia czy życia mieszkańców. Jednak woń jest okrutna śmierdziało nawet w mieszkaniach. Z tego co mówiła straż pożarna zwołano sztab zarządzania kryzysowego i kazano interweniować,jeżeli sytuacja się powtórzy. Dziś rano woń znów była wyczuwalna, jednak poinformowano,że nie stanowi to zagrożenia życia i zdrowia. Ale ja się pytam jak tu wyjść z dzieckiem na spacer bądź do sklepu?! I skąd ta woń?! Czy z okolicznego wysypiska śmieci,czy z MOBRUKU a może z nowej inwestycji przy ulicy Moniuszki?! Nic nie chcą powiedzieć. Może ktoś z was ma jakieś informacje?!
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 11:02
      A co ty się nas pytasz. Zapytaj dr Szełemeja, dla którego dymy i opary ze składowiska Mo-Bruk to tylko para wodna.
      A po za tym do gdzie byliście, gdy wam mobruk pod nosem inhalatornie budował ?
      • Gość: z Podzamcza Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 11:08
        Każdego roku na Podzamczu pojawiają się podobne zapachy. To ekologia, a nie Mo-Bruk.
        Dziwne , że minęło zaledwie kilka lat , a już swojskie zapachy z z rodzinnego podwórka zaczynają wam przeszkadzać.
      • medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 11:12
        "INHALATORNIA" z tego co widać jeszcze nie funkcjonuje, czekają podobno na jakieś pozwolenia,ale nie wiadomo czy wieczorami i nocą coś nie kombinują i może stąd ten odór... Jak kupowaliśmy mieszkanie to inhalatorni nie było i w planach zabudowy też jej nie było. Jak byśmy wiedzieli na pewno byśmy tu nie zamieszkali :) A zaczęli budować człowieka w domu nie było, to co mieliśmy zrobić? Nic...
        • Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 11:32
          Trzeba się interesować i reagować na to co złego dzieje się wokół a nie tylko dbać o własną dupę i skamlać w momencie gdy ktoś lub coś się do niej dobiera.
          Poza tym informacja o "inhalatorni" poniewiera się w internecie już od roku 2011-go :
          www.youtube.com/watch?v=guP9Nkdbk2Y
          • medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 11:56
            Gość portalu: ... napisał(a):

> Trzeba się interesować i reagować na to co złego dzieje się wokół a nie tylko
            > dbać o własną dupę i skamlać w momencie gdy ktoś lub coś się do niej dobiera.
            > Poza tym informacja o "inhalatorni" poniewiera się w internecie już od roku 201
            > 1-go :
            > www.youtube.com/watch?v=guP9Nkdbk2Y

Mieszkam na Gaju od roku 2010 i kiedy się wprowadzałam nic nie było słychać o nowej inwestycji mo bruku w tej okolicy.
            • Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 12:05
              Nie było słychać ale było widać i wszyscy na Gaju dobrze wiedzieli co jest grane.
              Tyle tylko, że skoro wtedy mieliście to w dupie, to teraz macie to w płucach.
            • Gość: eko Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 12:05
              medzix8 napisała:

>
              > Mieszkam na Gaju od roku 2010 i kiedy się wprowadzałam nic nie było słychać o n
              > owej inwestycji mo bruku w tej okolicy.

A stare inwestycje ci nie przeszkadzały? Pewnie nie, kapielisko dla dzieci po ręką, darmowe inhalacje

www.youtube.com/watch?v=o3UzgPQge8Y
              • medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 12:10
                A wy myślicie,że tylko w okolicach mo bruku jest zagrożenie? Tak samo jest czy na podgórzu, w śródmieściu, gaju, sobięcinie czy b. kamieniu. Czyli co zostaje piaskowa góra i podzamcze do zamieszkania tak? Albo najlepiej wynieść się z miasta. Zagrożenie jest w całym mieście.
                • Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 12:16
                  No i co w związku z tym ?
                  Odbyło się referendum w tej sprawie - byłaś ?
                  • medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 12:27
                    Całe miasto to jeden wielki syf brud i ubóstwo. Wszędzie dzikie wysypiska śmieci... Niestety żadne interwencje nie pomagają. Doprosić się nie można SM by posprzątała w naszej okolicy i zaznaczam,że nie był to jeden telefon ale kilkadziesiąt telefonów,że o okolicach ulicy Beethovena, Moniuszki itd. wyrzucane są opony, lodówki telewizory itd... posprzątali? NIE!! Co mam sama zakasać rękawy i iść posprzątać? Sama mam pół roczną córkę i nie jest mi miło kiedy spaceruje wśród takich odpadów z małym dzieckiem. I pewnie to nie są odpady okolicznych mieszkańców bo chyba nikt nie jest debilem,by zaśmiecać " własne podwórko " i spacerować wśród śmieci.
                    • Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 12:56
                      Pomijam wyrozumiałym milczeniem twój brak odpowiedzi na postawione pytanie w sprawie referendum ale przyjmij do wiadomości , że nie od ciebie i twojego dziecka jest wymagane posprzątanie tego miasta.
                      Sam (mimo, że nie mieszkam na Gaju) poruszałem tą kwestię:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,168,134329297,134330984,Re_Wielkie_mycie.html
                      i co ? I dupa...
                      Widocznie abnegacka i niechlujna władza w tym mieście ma taki sam stosunek do panującego tu syfu jak Ty do referendum w sprawie Mo-Bruka.
                      • medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 13:14
                        Na referendum owszem nie byłam ja ani mąż, ale niestety niektórzy ludzie pracują i w chwili kiedy dzieje się coś ważnego są w pracy,albo muszą się zająć małym dzieckiem...
                        • Gość: Majka Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 13:41
                          medzix8 napisała:

> Na referendum owszem nie byłam ja ani mąż, ale niestety niektórzy ludzie pracuj
                          > ą i w chwili kiedy dzieje się coś ważnego są w pracy,albo muszą się zająć małym
                          > dzieckiem...

A co jest ważniejszego od tego czy twoje dziecko żyje w skażonym czy czystym środowisku? Wybory i referenda odbywają się w niedzielę od rana do wieczora. Czyli w dzień w który chetnie idziemy do kościoła, na zakupy, na wycieczkę czy też leniuchujemy przed telewizorem. Frekwencja w wyborach pokazuje gdzie macie pomyślność swoją i swoich rodzin bo nikt mi nie powie, że większość wyborców pracuje 24h/dobę w niedzielę.
                          • Gość: Medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.sattom.pl 27.03.12, 13:59
                            Większość może nie pracuje w niedzielę. Są zawody takie które niestety wymagają pracy w niedziele czy w święta!! Służby mundurowe np. lekarze, ratownicy itd. A czasami jest i tak,że są sprawy ważniejsze i mniej ważne.
                            • radcom Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 14:21
                              Gość portalu: Medzix8 napisał(a):

> Większość może nie pracuje w niedzielę. Są zawody takie które niestety wymagają
                              > pracy w niedziele czy w święta!! Służby mundurowe np. lekarze, ratownicy itd.
                              > A czasami jest i tak,że są sprawy ważniejsze i mniej ważne.

No widzisz, skoro udział w referendum jest dla Ciebie "mniej ważne", to teraz wąchaj. Skoro nie potrafisz zrozumieć i spełnić swojego obywatelskiego obowiązku, to nie dziw się, że władza traktuje Cie jak śmiecia. A będzie jeszcze gorzej. Oj będzie...

Pozdrawiam, radcom
                              • Gość: do radcom Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 14:31
                                radcom napisał:

> No widzisz, skoro udział w referendum jest dla Ciebie "mniej ważne", to teraz w
                                > ąchaj. Skoro nie potrafisz zrozumieć i spełnić swojego obywatelskiego obowiązku
                                > , to nie dziw się, że władza traktuje Cie jak śmiecia. A będzie jeszcze gorzej.
                                > Oj będzie...
                                >
                                > Pozdrawiam, radcom

To już nawet nie chodzi o jakiś zakichany obywatelski obowiązek. Skoro wybrana władza nie chroni interesu obywateli to nie ma prawa wymagać od nich jakichś obowiązków. Tu chodzi o obowiązek wobec własnego zdrowia i zdrowia swoich dzieci. Chyba, że ktos jest samobójcą albo idiotą. Na to niestety nie ma rady.
                              • medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 14:40
                                radcom napisał:

> Gość portalu: Medzix8 napisał(a):
                                >
                                > > Większość może nie pracuje w niedzielę. Są zawody takie które niestety wy
                                > magają
                                > > pracy w niedziele czy w święta!! Służby mundurowe np. lekarze, ratownicy
                                > itd.
                                > > A czasami jest i tak,że są sprawy ważniejsze i mniej ważne.
                                >
                                > No widzisz, skoro udział w referendum jest dla Ciebie "mniej ważne", to teraz w
                                > ąchaj. Skoro nie potrafisz zrozumieć i spełnić swojego obywatelskiego obowiązku
                                > , to nie dziw się, że władza traktuje Cie jak śmiecia. A będzie jeszcze gorzej.
                                > Oj będzie...
                                >
                                > Pozdrawiam, radcom
                                Nie najlepiej porzucić pracę zostawić dziecko,bo jest referendum?! A co ja jestem jedynym obywatelem tego miasta?! Tak samo wąchasz ten syf jak i ja.Niestety syf był i być będzie.
                                • Gość: koks Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 14:55
                                  medzix8 napisała:

> Nie najlepiej porzucić pracę zostawić dziecko,bo jest referendum?! A co ja jest
                                  > em jedynym obywatelem tego miasta?! Tak samo wąchasz ten syf jak i ja.Niestety
                                  > syf był i być będzie.

I to jest właśnie problem Wałbrzycha-brak wiary w zmiany i tumiwisizm mieszkańców. Najlepiej niech inni za mnie coś zrobią. Iść do wyborów? Nie! Przecież pada, zimno, w tv serial, trzeba ubrać buty, przejść się piechotą kilkaset metrów, ewentualnie zabrać dziecko. Łatwiej na forum cały dzień wylewac żale, dziecko pod ręką, telewizor, kawka, papieros, koleżanka wpadnie na ploty. Słowem miło i przyjemnie a tu jakieś oszołomy nawołują do referendum.
                                • Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 15:43
                                  Opowiem ci w skrócie bajkę autorstwa Stanisław Lema.

Otóż, była w kosmosie cywilizacja, która istniała tylko dzięki temu, że wszyscy mieszkańcy planety wytwarzali niezbędną do życia energię pocierając się wzajemnie o siebie.
                                  I stało się razu pewnego, że ktoś wpadł na twój pomysł i pomyślał:
                                  - Co ja się będę pocierał skoro robią to za mnie inni.
                                  Jak powiedział tak też i zrobił.
                                  Pech polegał na tym, że w pewnym momencie ( które my ziemianie nazwalibyśmy "referendum" ) inni wpadli na ten sam pomysł.
                                  Finał opowiastki jest taki,że co prawda planeta przetrwała lecz mieszkańcy poszli się jebać w zaświaty.
                                  Jeśli tobie lub innym mamusiom i tatusiom bajka się spodobała, to opowiedzcie ją swoim dzieciom gdy będą leżały na onkologii .

• Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 13:42
                          No to teraz wiesz dlaczego na Gaju śmierdzi a Wałbrzych to gnojowisko ?
                          • Gość: Medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.sattom.pl 27.03.12, 18:12
                            Tu nie chodzi o to,że ktoś ma zrobić coś za mnie. Bo najlepiej robić wszystko samemu. Tylko linczujecie mnie,że ja akurat nie poszłam na referendum,ale niestety w tym czasie mąż był w pracy,a ja siedziałam z chorym dzieckiem w domu,a nie mam go komu zostawić. Ilu Wałbrzych ma mieszkańców? Ilu w tym czasie było na referendum,a ilu nie poszło bo po prostu im się nie chciało? Ja nad zwyczajniej w świecie nie miałam jak!
                            • Gość: ... Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 19:02
                              W najgorszym układzie szkoła na Gaju gdzie odbywało się zbieranie podpisów pod referendum, jest oddalona od twojego domu 300 metrów ( w najgorszym układzie - powtarzam !) więc nie wciskaj ciemnoty, że to był taki wielki problem wyjść na 10-15 min. Miałaś po prostu to w dupie i tyle.
                              Miałbym do ciebie więcej szacunek gdybyś napisała: Nie byłam ale teraz żałuję.
                              • Gość: Medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.sattom.pl 27.03.12, 20:21
                                Nie będę tutaj dyskutować ile metrów oddalona jest ode mnie szkoła i ile by mi zajęło to czasu. Bo z dzieckiem to na pewno nie jest to 10-15 min. Widać jesteś gó...arzem,który żyje na garnuszku mamusi i nie wie co to odpowiedzialność za drugiego człowieka,a tym bardziej za malutką istotę która jest chora płacze,a Ty nie wiesz co zrobić! Nie myślałam wtedy o referendum. I wiem,że jak bym mogła pójść wtedy to na pewno bym poszła!
                    • pozor_flack Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór 27.03.12, 18:19
                      > Co mam sama zakasać rękawy i iść posprzątać?

Słyszałaś o czymś takim jak czyn społeczny?
                      • Gość: do tak 3xtak Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 18:57
                        podobasz mi się nadajesz się na następce hitlera albo stalina hmm dojebałeś wałbrzolom jak mało kto ...
                        • Gość: tak dla 3xtak Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 19:19
                          Dojebała to ci twoja mamusia do dekla kiedy piła czachojeby chodząc z tobą w ciąży. Jak ci już mózg uszkodziła i teraz nie potrafisz łapać sensu, to siedź na na dupie i baw się jajami a nie klawiaturą.
                      • Gość: Medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.sattom.pl 27.03.12, 20:24
                        Słyszałam i myślę,że w przeciwieństwie do Ciebie na tyle ile mogłam to wysprzątałam w okół swojej posesji i jej najbliższej okolicy :] A przy okazji mam psa, po którym też sprzątam dla Twojej i innych wiadomości!
                • Gość: do medzix8 Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 16:18
                  i tu trafiłeś w sedno o to im chodzi wytruć i zlikwidować ludność starego śródmieścia i wytruć ludzi zwiększyć natychmiast śmiertelność dzielnic podgórze gai nowe miasto biały kamień śródmieście całe na piaskowej jest teraz centrum i podzamcze pobliska dzielnica tylko one mają zostać no ale już więcej nic nie pisze bo mnie uciszą jak leppera i innych
    • Gość: chemik Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 11:18
      Amoniak z siarkowodorem się wzajemnie neutralizują, nie jest tak źle.
      • Gość: eko Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 11:40
        obejrzyjcie kogo wpuściliście do miasta

www.youtube.com/watch?v=BlD7jIgDpXQ
        • Gość: Rebel Yell Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 12:19
          No to pogratulowac, bo naprawde jest czego. Tylko slowo "do miasta"to juz przeszlosc. Teraz aktualne jest "do miasteczka".
          • Gość: , Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 15:08
            Trzebabyło zaprotestować brzed budową ekośmieciarni, pokazać swój sprzeciw jako mieszkańcy dzielnicy, co zrobiliście? Macie tam podobno Nowaczyka i to może te opary tak mu myślenie zastopowały i zamyka szkoły.
            • Gość: 3xtak Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 16:17
              Znowu ściema.
              Mieszkańcy Gaju długo żyli w symbiozie z koksownią i para wodna z Mo Bruka koło doopy im lata.
              Mieszkańcy miasta jednoznacznie wypowiedzieli się w referendum za kontynuacją działalności firmy Mo Bruk.
              Każdy , kto wypisuje tu bzdety na temat konieczności likwidacji Mo Bruka, występuje przeciwko mieszkańcom i najwidoczniej załatwia swoje prywatne, niekoniecznie czyste i ekologiczne sprawy.
              Zgodnie z dobrze pojętym interesem społecznym powinien być surowo ukarany.
              • Gość: tak dla 3xtak Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 16:53
                No!
                I nie występować mi tu przeciwko mieszkańcom tylko stulić pyski i inhalować amoniak, cyjanowodór, siarkowodór, włókna azbestu i co tam jeszcze lata wokół mobrukwego zdroju i zajebiać do 67 roku życia... kto dożyje.
                • Gość: ovo Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.play-internet.pl 27.03.12, 17:25
                  No i na co te gadki? Zaraz odezwą się dyżurni sadomaso jak pozor_vlak którym nic nie przeszkadza, ani śmieci, ani brud, ani przekręty.Ba , ich wręcz to uskrzydla.
                  • Gość: mim Re: Amoniak, Cyjnowodór i Siarkowodór IP: *.vfserver.com.49.154.184.in-addr.arpa 29.03.12, 07:41
                    A gdzie stanowisko Prezydenta i jego pięknej rzeczniczki. Pochowali głowy w piasek. Pewnie w Ratuszu nie śmierdzi. Na Sobięcinie ludzie walczyli kilka lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka