Dodaj do ulubionych

Szkoła Specjalna a protest rodziców zamykanych szk

IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.12, 12:29
Witam

Zauważyłem że rodzice tych likwidowanych szkół, mówią że dzieci będą musiały dojeżdżać, że tak daleko do innych dzielnic.

Pytanie teraz jest takie co z uczniami ze Szkoły Specjalnej nr 10 ?

Do szkoły Specjalnej chodzą dzieci z całego Wałbrzycha oraz okolic, dojeżdżają kilometry aby dostać się do tej jednej szkoły i są to dzieci niepełnosprawne intelektualnie i fizycznie.

Czy też dla tych dzieci przewiduje się otwieranie szkół w każdej dzielnicy miasta ? lub miejscowości ? więc hałas jest o dzieci zdrowe, a co z dziećmi chorymi ?

Następna sprawa rodzice, nauczyciele, krzyczą że w tych zamykanych szkołach jest po 20 osób i że tak jest lepiej, ok ja nie twierdze że nie.

Ale ustawowo jest napisane że klasy w szkołach specjalnych nie mogą przekraczać powyżej 15 osób, takie mało liczne klasy są przewidziane dla szkół specjalnych. wiec jakim cudem szkoły masowe tzw. " normalne" mają mieć po 20 osób w klasie. pytanie co ze szkołami Specjalnymi gdzie klasy są przepełnione i przekraczają normy ?

Ja myślę że rodzice uczniów szkół specjalnych wraz z nauczycielami powinni też protestować, mało tego o podwyżki, bo praca w szkole specjalnej jest bardzo trudna, to jeszcze o to aby wybudować szkoły specjalne bo uczniów jest za dużo w klasach, rodzice uczniów szkół specjalnych powinni domagać się dodatkowych pieniążków, bo trzeba takie dziecko zawieś, przywieź, takie dziecko musi mieć specjalne warunki i tutaj też powinni protestować, bo dlaczego ich dzieci mają mieć gorzej .
Obserwuj wątek
    • Gość: Uczeń Re: Szkoła Specjalna a protest rodziców zamykanyc IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.12, 13:48
      żadna pi... się nie wypowie w tym temacie, a taka jest prawda i fakty.
      • Gość: ovo Re: Szkoła Specjalna a protest rodziców zamykanyc IP: *.play-internet.pl 13.04.12, 13:58
        Dokładnie. Tak jest konstrukcja mentalna nauczyciela i esbeka aby nie protestował i był dyspozycyjny władzy.

Poza tym protesty są głupie i nieskuteczne. Liczy się WŁADZA I SIŁA. Demokaracja zamieniął się w dyktaturę.
        • Gość: ano do ovo IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.12, 14:52
          cos ci sie chyba pomyliło, odnosnie wątku to zgadzam się z tym co jest napisane , bo tutaj protestują normalne szkoły a co ze specjalnymi, tam jakoś dzieci dojeżdżają.
          • Gość: ... Re: do ovo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 15:49
            Ale te dzieci mają dowóz a jak nie to opiekun jadący z dzieckiem nie ponosi kosztów i to jest znacząca różnica.
            • Gość: gośc Re: do ovo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 16:18
              Opiekun jak jedzie z dzieckiem do szkoły to nie ponosi kosztów , ale jak wraca sam bez dziecka to niestety już płaci za bilet, bo przecież nie siedzi z dzieckiem w szkole , tylko wraca do domu a potem po lekcjach je odbiera
              • Gość: ovo Re: nie do ovo IP: *.play-internet.pl 13.04.12, 16:50
                Nie istnieje coś takiego jak "darmowy przejazd". Zawsze ktoś za niego płaci.
    • Gość: czytajacy Re: Szkoła Specjalna a protest rodziców zamykanyc IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.12, 20:21
      Tak to sztuczny protest to Nowoczesny Wałbrzych i WWS robia w Wałbrzychu tyle zamieszania.
      • Gość: ja Re: Szkoła Specjalna a protest rodziców zamykanyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 20:27
        To ja mam zatem pytanie jak jedni mają ciężko to znaczy że inni też mają mieć??Typowa mentalność Polaków. Ja dowożę i Ty możesz? coś na tych zasadach?
        • Gość: walbrzych do ja IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.12, 20:30
          No dobra ale co tamci tez maja protestować ? bo ci protestują , a dlaczego akurat nikt nie walczy o te dzieci, a co tamte dzieci to co śmieci czy co ?
          • Gość: ja Re: do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 09:09
            Jeśli sie potrafili zmobiliować i walczyć to czemu nie? Uważam że inicjatywa rodziców jest słuszna. Nie siedzą z założonymi rękami tylko działają. Nigdy nie dzieli się dzieci na gorsze i lepsze, wiec jakieś głupie porównania można sobie odpuścić.
            Nie wszyscy mają siłe tyle walczyć co oni...
            • Gość: Gosc Re: do ja IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.04.12, 10:15
              Rozumie kryzys, rozumie szukanie oszczednosci, ale nie kosztem dzieci i szkol bo to one sa nasza przyszloscia. Dlaczego w ramach oszczednosci nie szuka sie ich w swoich porfelach tych co zarabiaja krocie gdzie uszczuplony portfel da naprawde spore oszczednosci widoczne bardzo szybko. Likwidacja tez wymaga nakladu fonansowego, a wiec za nim beda te niby oszczednosci to potrwa. Poza tym wybudowanie w budynkach szkolnych cos nowego kosztuje, wyburzenie starego kosztuje i czy rzeczywiscie te budynki zostana szybko zaadoptowane czy nie stanie sie tak, ze beda swiecily pustkami, powybijanymi szybami i niszczaly. Domy opieki oczywiscie bardzo potrzebne ale czy nas bedzie na to stac juz dzis borykaja sie z problemi finansowymi. Tez jestem za zmiana w naszym miescie na lepsze, ale jak czytam ile to pieniedzy potrzeba ile trzeba pozyczyc z banku to sumy sa przerazajace i czy rzczywiscie jest to realne czy tylko wirtualne.
              • Gość: lok Re: do ja IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.12, 13:47
                a ja powiem tak, jeżeli w szkole na Poniatowie uczy się garstka dzieci i na Rusinowej to po co utrzymywać takie szkoły ? co do szkół specjalnych też nikt nie wybuduje szkół specjalnych , te dzieci z tych szkół mogą jeździć do innych dzielnic , tak jak to robią dzieci ze szkoły specjalnej, a Wałbrzyszanie powinni więcej rodzić dzieci, a jeżeli nie rodzicie to później są skutki, jak by było więcej dzieci na pewno by nie likwidowano szkół , bo był by popyt na szkoły, więc musicie rodzic dzieci , a szkoły będą powstawać jak grzyby po deszczu bo będzie zapotrzebowanie.
                • Gość: psych. Re: do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 14:42
                  A ile ty masz lok dzieci? Likwidacja szkół powinna dotyczyc przede wszystkim szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, szkoła podstawowa powinna być w każdej dzielnicy. Są to szkoły dla najmłodszych dzieci takich najbardziej narazonych na niebezpieczeństwo różnego rodzajui duży stres, który moze mieć ogromne skutki uboczne dla rozwoju małego dziecka. Poczucie bezpieczeństwa jest dla takich dzieci bardzo istotne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka