Gość: Janusz
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
20.04.12, 13:53
Witam!
Planuję w najbliższym czasie wycieczkę w czeskie Góry Stołowe, gdzie najkrótsza trasa dojazdu prowadzi przez dawne przejście graniczne w Golińsku. W związku z tym mam trzy pytania odnośnie busów dojeżdżających do tej miejscowości do osób korzystających z tej linii bądź zorientowanych w temacie.
1. Jak wynika z rozkładu jazdy zamieszczonego na stronie powiat.walbrzych.pl/ ostatni bus z Golińska do Wałbrzycha odjeżdża o godz. 18:08. Czy można liczyć, że na pewno on przyjedzie, a także na jego punktualność? Kiedyś czytałem na jakimś forum, że zdarza się, że busy kończą trasę w Mieroszowie, gdy nie ma pasażerów jadących dalej (pomimo, że w rozkładzie są oznaczone jako do Golińska) - nie wiem, na ile to prawda.
2. Czy bus zatrzyma się w Gaju na moją prośbę (wg rozkładu nie ma tam oficjalnego przystanku)? Stąd jest najbliżej do dworca PKP Wałbrzych Główny.
3. Jadąc w drugą stronę, z Wałbrzycha do Golińska, czy kierowcy mający w rozkładzie kurs tylko do Mieroszowa podwożą na prośbę pasażerów do Golińska? Parę lat temu jechałem w ten sposób i wówczas kierowca oświadczył, że nie ma problemu, w razie potrzeby dojeżdżają aż do granicy (mimo że jechałem sam).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.