layziebones 03.11.13, 08:39 Polecam obejrzeć także inne filmiki tego pana www.youtube.com/watch?v=iYhbkDX4fCo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
57jurand Re: Kościół vs Świadomość 11.11.13, 19:21 Tajfun Haiyn zabił na Filipinach 10 tyś. mieszkańców, miliony odniosły obrażenia.Czy chodzi o te Filipiny?. Kościół na Filipinach jest wciąż wspólnotą młodą. Wszystko zaczęło się w 1521 roku, kiedy to pozostający w służbie króla Hiszpanii Ferdynand Magellan dopłynął do wyspy Cebu. Tamtejszy władca Rajah Humabon zawarł pakt z Hiszpanią. Znakiem potwierdzającym tę unię była statuetka Santo Niño – świętego Dzieciątka Jezus – którą podróżnik podarował małżonce króla. Według legendy statuetka zapobiegła rozlewowi krwi, ponieważ dar ten przekonał rdzennych mieszkańców wyspy, że przybysze nie mają złych zamiarów. Wprawdzie sam Magellan wdał się w spory plemienne i miesiąc po tym wydarzeniu zginął na Cebu, jednak kult Santo Niño rozwinął się i do dziś stanowi jeden z charakterystycznych rysów tamtejszej pobożności. Różnej wielkości i kształtów statuetki znajdują się w domowych ołtarzykach w prawie każdym filipińskim domu, zajmując honorowe miejsca nawet w najbiedniejszych chatach. Brak statuetki wskazuje na prawdziwą biedę. Wiara w tym kraju do dziś pozostała prosta jak to Dzieciątko, ale jest to wiara głęboka. Tajfun dotarł do Wietnamu ,komunistycznego kraju i osłabł no i co można sobie pomyśleć ?. Odpowiedz Link Zgłoś
feldkuratkatz99 Re: Kościół vs Świadomość 11.11.13, 20:41 57jurand napisał: > Tajfun Haiyn zabił na Filipinach 10 tyś. mieszkańców, miliony odniosły obrażen > ia.Czy chodzi o te Filipiny?. Kościół na Filipinach jest wciąż wspólnotą młodą > . Wszystko zaczęło się w 1521 roku, kiedy to pozostający w służbie króla Hiszpa > nii Ferdynand Magellan dopłynął do wyspy Cebu. Tamtejszy władca Rajah Humabon z > awarł pakt z Hiszpanią. Znakiem potwierdzającym tę unię była statuetka Santo Ni > ño – świętego Dzieciątka Jezus – którą podróżnik podarował mał > żonce króla. Według legendy statuetka zapobiegła rozlewowi krwi, ponieważ dar t > en przekonał rdzennych mieszkańców wyspy, że przybysze nie mają złych zamiarów. > Wprawdzie sam Magellan wdał się w spory plemienne i miesiąc po tym wydarzeniu > zginął na Cebu, jednak kult Santo Niño rozwinął się i do dziś stanowi jede > n z charakterystycznych rysów tamtejszej pobożności. Różnej wielkości i kształt > ów statuetki znajdują się w domowych ołtarzykach w prawie każdym filipińskim do > mu, zajmując honorowe miejsca nawet w najbiedniejszych chatach. Brak statuetki > wskazuje na prawdziwą biedę. Wiara w tym kraju do dziś pozostała prosta jak to > Dzieciątko, ale jest to wiara głęboka. > Tajfun dotarł do Wietnamu ,komunistycznego kraju i osłabł no i co można sobie > pomyśleć ?. ------------- Buhahahahaha dobre ! PS: Te wariaty wybierają co roku zasłużonych dla wiary których krzyżuja jak Chrystyusa w Wielkim Tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Kościół vs Świadomość 13.02.14, 19:10 www.walbrzyszek.com/news,single,init,article,22631 Ciekawa statystyka . Totalna przewaga ślubow cywilnych nad konkordatowymi.Dlaczego tak się dzieje?. Albo młodych nie stać, albo wzrosła laicka świadomość . pvc zapewne gdzieś poszpera i zaprzeczy faktom. To też powód malejących obrzędów chrztu w Krk. to do pvc. Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: Kościół vs Świadomość 13.02.14, 19:44 57jurand napisał: >Dlacz > ego tak się > dzieje?. To zasługa TR i 57jurand. W nagrodę piosenka. Do Roboty Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Kościół vs Świadomość 13.02.14, 20:25 Tak w rzeczywistości wygląda konkordatowe życie tych co to ślubowali przed ołtarzem. www.wprost.pl/ar/431753/Smierc-zaodmowe-koscielnej-przysiegi/?pg=3 Oczywiście pozorku upraszczam, Ja swoją żonę kocham i szanuję choć mamy tylko cywilny. Odpowiedz Link Zgłoś
57jurandt Re: Kościół vs Świadomość 13.02.14, 19:49 Feliks Dzierżyński "Czy marsza macie mi grać wiecznie kajdany" Czy marsza mi macie grać wiecznie, kajdany? I pytam się słońca i pytam się ziemi, Gdzie droga do życia, gdzie prawo do woli? A wokół mnie ludzie, to głusi, to niemi, I tylko to dla mnie, co smuci i boli. Kochałem poezję, nie cierpię prostoty, Marzenia zadały mi ciosy i rany, Katusze więzienne przerwały sen złoty. Czy marsza mi macie grać wiecznie, kajdany? Wierzyłem w moc wyższą, nie tracąc tej wiary Zwątpiłem w moc Boga i pana nad pany, Gdym poznał na sobie bezprawia przywary. Czy marsza mi macie grać wiecznie, kajdany? Świat woli nie dla mnie, nie dla mnie pęd fali, Dzień po dniu dzień mija i goni bez zmiany, Za ciosem, cios pada i razi, i wali... Czy marsza mi macie grać wiecznie, kajdany? Świat nie jest bałwanem bez czucia, bez duszy, To nie jest bezmyślny ułamek gliniany, Ciąg nieszczęść ludzkości tę ludzkość poruszy, I marsza n i e będą mi grały kajdany! Odpowiedz Link Zgłoś
feldkuratkatz99 Re: Kościół vs Świadomość 13.02.14, 20:24 57jurand napisał: > www.walbrzyszek.com/news,single,init,article,22631 > Ciekawa statystyka . Totalna przewaga ślubow cywilnych nad konkordatowymi.Dlacz > ego tak się > dzieje?. > Albo młodych nie stać, albo wzrosła laicka świadomość . > pvc zapewne gdzieś poszpera i zaprzeczy faktom. > To też powód malejących obrzędów chrztu w Krk. to do pvc. ---- Chrzest odbywa się totalnie bez udziału swiadomości przyjmującego sakrament, komunia z przymusu, ale bierzmowanie już większość olewa, ergo w kolejnych pokoleniach i te wczesne sakramenty będa karleć. Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Kościół vs Świadomość 16.03.14, 14:16 ksiazki.wp.pl/gid,16450989,tytul,Krwawa-rzez-na-ulicach-Paryza-Noc-sw-Bartlomieja,galeria.html I przekażcie sobie znak pokoju - ja posprzątam. Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: Kościół vs Świadomość 16.03.14, 14:31 57jurand napisał: > rel="nofollow">ksiazki.wp.pl/gid,16450989,tytul,Krwawa-rzez-na-ulicach-Paryza-Noc-sw-Bartlomieja,galeria.html > I przekażcie sobie znak pokoju - ja posprzątam. pl.wikipedia.org/wiki/Masowe_zbrodnie_komunistyczne Znaku pokoju nie musisz przekazywać, koło doopy mi lata..... Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Kościół vs Świadomość 16.03.14, 20:20 jurand napisał tak .>I przekażcie sobie znak pokoju - ja posprzątam.< Gdzie ślepaku napisane , że ja przekazuję znaki jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: Kościół vs Świadomość 16.03.14, 22:12 57jurand napisał: > jurand napisał tak > > .>I przekażcie sobie znak pokoju - ja posprzątam.< > > Gdzie ślepaku napisane , że ja przekazuję znaki jakieś. A gdzie ciemniaczku napisałem , że przekazujesz jakieś znaki. Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Kościół vs Świadomość 17.03.14, 19:50 pvc sugerujesz a to ten sam ch ..j Odpowiedz Link Zgłoś