Dodaj do ulubionych

Zburzony silos na stacji Wałbrzych Szczawienko

IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 28.08.04, 13:24
Zwykłe porządki? Czy może nowa inwestycja?

Kilka fotek na stronie www.nasz.walbrzych.pl/forum/viewtopic.php?t=115
Obserwuj wątek
    • arek354 Re: Zburzony silos na stacji Wałbrzych Szczawienk 28.08.04, 13:43
      Gość portalu: HASAN_SAS napisał(a):

> Zwykłe porządki? Czy może nowa inwestycja?
      >
      > Kilka fotek na stronie www.nasz.walbrzych.pl/forum/viewtopic.php?t=115

Szkoda, że nie przewrócił się na budynek stacji W-ch Szczawienko. PKP-owcy
      mieli by kłopot z głowy :(
      • Gość: popieram Re: Zburzony silos na stacji Wałbrzych Szczawienk IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.08.04, 21:09
        PKP to syf na miarę całego kraju nie widziłem normalnego porządnego dworca
        • Gość: bosman Re: Zburzony silos na stacji Wałbrzych Szczawienk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 08:45
          To pewnie nie byłeś w Lublinie. Dworzec PKP w Lublinie odwiedziłem w ub. roku
          po ok. 15 latach. Szok!!!. Czysto, schludnie, dobra informacja. Może klimat nie
          ten co kiedyś ale naprawdę ładny. Nie wiem jak wyglada PKP na Szczwienku bo tam
          nie byłem ze 30 lat ale nie ma co się czepiać zwykłych kolejarzy, którym co
          jakiś czas obcina się różne bonusy i nie daje pieniędzy na remonty, tabor itp.
          Ten zawód tak był zdeprecjonowany, że jak ktoś miał zamiar w latach
          siedemdziesiątych iść do szkoły kolejarskiej to chyba zjadłby sie ze wstydu
          przed kolegami. A tak na dobrą sprawę to zawód ciekawy: ruch, mechanika,
          organizacja, mundur. Pozdrawiam!
          • arek354 Re: Zburzony silos ... 29.08.04, 15:52
            Gość portalu: bosman napisał(a):

> To pewnie nie byłeś w Lublinie.

Byłem w tym roku, ładnie się prezentuje. W pobliżu stoi lokomotywa - pomnik
            Pt47-157. W Wałbrzychu też mamy taki pomnik, TKt48-119 stoi przy końcu peronów
            na Głównym :)
            Z tym zburzeniem dworca na Szczawienku we wczesniejszym poście oczywiście
            żartowałem ;)
            • Gość: bosman Re: Zburzony silos ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 10:23
              Szczerze powiedziawszy nigdy nie zwracałem uwagi na oznaczenia znajdujące sie
              na lokomotywach. Dlatego podziwiam u ludzi taka wiedzę. W szkole poznałem
              zasady działania silnika parowego i lokomotywa parowa była interesująca jako
              pojazd. Miałem natomiast dawno, dawno temu kolegę, który był maszynistą i
              podpowiedział mi, że jeżeli w układzie liczb i liter oznaczenia lomotywy jest
              litera "T" to lokomotywa przeznaczona jest do składów towarowych a jeżeli "P" -
              do pasażerskich. Nie wiem czy to prawda i czy takie oznaczenie odnosiło się
              również do lokomotyw parowych. Na poczatku lat 70-tych, jak jeszcze mieszkałem
              w Wałbrzychu i jeździłem przez Lublin do rodziny, na trasie Lublin - Łuków
              kursowała lokomtywa parowa ciągnąca wagony, które miały wejścia (do chyba
              każdego z przedziałów) z boku wagonu, drewniane łąwki a okno zamykało sie
              ciagnąc za taki parciany pasek. Żadne tam "retro". To był normalny skład
              pociągu. Dzisiaj powiem, że to rewelacja ale wtedy to było zacofanie: 100 lat
              za Wałbrzychem. Moim ulubionym dworcem był Wałbrzych Miasto ponieważ to właśnie
              z niego wsiadało się najczęściej: spokojny, zgrabny, ładna architektura. Nie
              wiem jak teraz wygląda ale boję się, że nie jest odrestaurowany. Pozdrawiam
              wałbrzyszan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka