IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.10.04, 00:09
Przepytujesz forumowiczów z różnych wałbrzyskich tematów więc zaczęłam szukać
skąd się wziąłeś i pozwól, że zacytuję:

Mam umowę z miastem dotyczącą sporządzenia Lokalnego Programu Rewitalizacji
bo
moja działka to właśnie rewitalizacja, PPP, pozyskiwanie inwestorów i
wspólnoty
mieszkaniowe (wpadnijcie czasem na: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
f=523 ). W konsultingu siedzę od 8 lat, kilkadziesiąt projektów - strategii
mieszkaniowych, programów gospodarowania zasobem mieszkaniowym gminy (m.in.
dla
Wałbrzycha, teraz to aktualny temat przy okazji dwóch uchwał mieszkaniowych),
analiz rynkowych i planów zarządzania i wynajmu, programów restrukturyzacji
firm i organizacji zarządzania nieruchomościami, wdrażania systemów jakości
itp.
Od 28 lat wspinam się po górach, ok. 15 lat doświadczenia jako instruktor
alpinizmu. Totalnie zauroczony górami - stąd mój prywatna sympatia dla
Wałbrzycha i okolic (wspinałem się już na Pełcznicy :).
Szkoda że tu nie mieszkam, choć może kiedys...

mt

To znaczy, że od Ciebie dużo zależy i my sobie luźniutko gadu gadu, a do
końca grudnia ma się zdecydować, jak będzie wyglądał Wałbrzych w
przyszłości?! Mam na myśli Lokalny Program Rewitalizacji - w skrócie niestety
LPR (świeć Panie).
Zamiast więc pytać o zabytki, o których można poczytać w przewodnikach,
poproś ludzi o konkretne pomysły rewitalizacji miasta. I to takie, na które
nie trzeba za wiele kasy. Na tym forum jest wielu zakochanych w swoim mieście
i na pewno Ci pomogą.
Do atrakcji turystycznych dorzucam:
1. Lwi Gród przy ul. Pocztowej - dawny budynek słynnego w Europie sanatorium
Stary Zdrój, w którym przebywała m.in. księżna Izabela Czartoryska i ona też
dokładnie opisała w swym dzienniku wygląd Lisiej Sztolni.
2. Szlak Ułanów Legii Nadwiślańskiej - z obeliskiem upamiętniającym bitwę i
ciekawym nagrobkiem gen. Łączyńskiego przy kościele na Szczawienku. Generał
do końca służył Napoleonowi, a prywatnie był bratem Marii Walewskiej.
3. Jedyną w Polsce Galerię Rzeźby Plenerowej (informacje w Muzeum).

Najlepiej wrzuć jakieś namiary na siebie, to chętnie Ci pomożemy.
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: do abcd17 05.10.04, 01:01
      Witaj bena!

Gość portalu: bena napisał(a):

> To znaczy, że od Ciebie dużo zależy i my sobie luźniutko gadu gadu, a do
      > końca grudnia ma się zdecydować, jak będzie wyglądał Wałbrzych w
      > przyszłości?!

Nic sztywnego nie powstanie, choć wizja rozwoju miasta już się klaruje.
      Tworzycie ją Wy sami - mieszkańcy Wałbrzycha. Wasze projekty będą ujete w LPR,
      kolejne pomysły będą na bieżąco ujmowane tak by wykorzystać środki ze ZPORRu,
      SPO RZL i SPO WKP. LPR w ujęciu wałbrzyskim wyjdzie poza ramy wyznaczone w
      działaniu 3.3 ZPORR. Ciekaw jestem ilu osobom coś mówią te akronimy :)

> Mam na myśli Lokalny Program Rewitalizacji - w skrócie niestety
      > LPR (świeć Panie).
      > Zamiast więc pytać o zabytki, o których można poczytać w przewodnikach,
      > poproś ludzi o konkretne pomysły rewitalizacji miasta. I to takie, na które
      > nie trzeba za wiele kasy. Na tym forum jest wielu zakochanych w swoim mieście
      > i na pewno Ci pomogą.
      > Do atrakcji turystycznych dorzucam:
      > 1. Lwi Gród przy ul. Pocztowej - dawny budynek słynnego w Europie sanatorium
      > Stary Zdrój, w którym przebywała m.in. księżna Izabela Czartoryska i ona też
      > dokładnie opisała w swym dzienniku wygląd Lisiej Sztolni.
      > 2. Szlak Ułanów Legii Nadwiślańskiej - z obeliskiem upamiętniającym bitwę i
      > ciekawym nagrobkiem gen. Łączyńskiego przy kościele na Szczawienku. Generał
      > do końca służył Napoleonowi, a prywatnie był bratem Marii Walewskiej.
      > 3. Jedyną w Polsce Galerię Rzeźby Plenerowej (informacje w Muzeum).
      >
      > Najlepiej wrzuć jakieś namiary na siebie, to chętnie Ci pomożemy.

Dziękuję za pomysły, wykorzystamy je w LPR. Jednym z ciekawszych tematów będzie
      stworzenie i wypromowanie szlaku turystycznego bazującego - co będzie
      nowatorskie i nieopisane w przewodnikach - na zabytkach poprzemysłowych
      łaczącego Książ z kopalnią Thorez. Lisia Sztolnia przewidziana jest w planach
      do osuszenia (jej środkowa część, bo zewnętrzne kawałki są już teoretycznie
      dostępne). Jest już również zlokalizowana komnata...

Listę wstępnych projektów puszczę wkrótce ujrzy światło dzienne. Będziemy ją,
      przy współpracy z wałbrzyskimi stowarzyszeniami, wspólnotami i spółdzielniami,
      polisją, szkołami wyższymi, instytucjami kultury i innymi beneficjentami
      uzupełniali do końca października. W listopadzie, przy współpracy z WWSZiP
      zostanie wykonany pilotażowy sondaż pozwalający określić, które projekty
      mieszkańcy oceniają najlepiej (priorytety) a które będzie można odłożyć na
      później. Informacje o projekcie zamieszczane są w dziale "rewitalizcja"
      pod "gospodarką" na stronie urzedu miasta www.um.walbrzych.pl .

Wszystkich mających pomysł jak ożywić miasto proszę o kontakt z Jackiem
      Kramnikiem, Pełnomocnikiem ds. rewitalizacji
      (rewitalizacja@um.walbrzych.pl) bądź ze mną bezpośrednio
      (mtertelis@remarket.pl).

A dziś nadaję bezpośrednio z Wałbrzycha, skąd wszystkich serdecznie
      pozdrawiam :)

mt
      • Gość: helena Re: do abcd17 IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 05.10.04, 07:07
        Super fajnie, że powstaje taki program. Nie martw się abcd wałbrzyszanie wiedzą
        co to Sektorowy Program Rozwój Zasobów Ludzkich czy Zintegrowany Program
        Rozwoju Lokalnego.
        Uważam że taki program jest niezbędny, nie rozumiem tu jednak roli WWSZiP
        (zwanej: Wałbrzyską Szkołą Magii i Tańca Góralskiego),oni tak się znają na
        sondażach i badaniach opinii jak Rosiak na rewitalizacji kopalń. napisz lepiej
        wprost że badania przeprowadzi Międzynarodowy Instytut Badań i Doradztwa,
        (czyli firma pana Rząsowskiego i Tutaja), wykorzystując do tego studentów.
        No ale cóż, wielu spraw nie mogę jeszcze zrozumieć , np. tego że dziekan WWSZIP
        będzie prezesem Książa.
        • Gość: HASAN_SAS Re: do abcd17 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.04, 07:27
          Jakie ma przeciwwskazania dziekan?
          • ledwozipie Re: do abcd17 05.10.04, 17:36
            Gość portalu: HASAN_SAS napisał(a):

> Jakie ma przeciwwskazania dziekan?

Tu nie chodzi o przeciwwskazania drogi Hasanie, bo patrząc na to w ten sposób
            to ani Ty ani ja nie mamy przeciwwskazań.
            Książ potrzebuje skutecznego i pomysłowego managera, a nie "naukowca"
            przychylnego prezydentowi i platformie.
            Pozdrawiam
        • abcd17 Re: do abcd17 06.10.04, 13:04
          Gość portalu: helena napisał(a):

> Super fajnie, że powstaje taki program. Nie martw się abcd wałbrzyszanie
          wiedzą
          >
          > co to Sektorowy Program Rozwój Zasobów Ludzkich czy Zintegrowany Program
          > Rozwoju Lokalnego.

Dziękuję za przywołanie do porządku :). Wypada mi się tylko cieszyć.

> Uważam że taki program jest niezbędny, nie rozumiem tu jednak roli WWSZiP
          > (zwanej: Wałbrzyską Szkołą Magii i Tańca Góralskiego),oni tak się znają na
          > sondażach i badaniach opinii jak Rosiak na rewitalizacji kopalń. napisz
          lepiej
          > wprost że badania przeprowadzi Międzynarodowy Instytut Badań i Doradztwa,
          > (czyli firma pana Rząsowskiego i Tutaja), wykorzystując do tego studentów.

O to chodzi by do badań wykorzystać studentów. Nie ma tworzenia abstrakcyjnych
          prac naukowych, biznes planów dla Kuby itp - studenci zngażują się w tematy
          wałbrzyskie, co rodzi szanse że zwiąże ich biznesowo na tyle z miastem, że
          pozostaną tu po studiach (a dziś - większość ucieka). Liczę też że uda się
          stworzyć mechanizm, który pozwoli studentom pisać wnioski pod fundusze UE i
          koordynować wdrożenie projektów realizowanych w mieście. To doskonała praktyka,
          możliwość zarobienia przy założeniu obciążania beneficjentów (stowarzyszenia i
          inni beneficjenci) umiarkowaną opłatą i - jeszcze raz - utrzymania cennej
          młodzieży w Wałbrzychu.

Uczelnia realizuje badania społeczne dla wielu firm - np. Toyoty - i nie widzę
          powodów, dla których miałbym odmówić wyciągniętej przez Pana Dziekana Tutaja
          ofercie wsparcia prac w projekcie rewitalizacji.

> No ale cóż, wielu spraw nie mogę jeszcze zrozumieć , np. tego że dziekan
          WWSZIP
          >
          > będzie prezesem Książa.

Jestem świadom tych plotek. Jeżeli tak się faktycznie stanie, to zaangażowanie
          tej osoby w projram rewitalizacji jest godne pochwały. Trwają prace nad
          pomysłem utworzenia turystycznego "traktu" który połączy książ z Muzeum na
          terenie kopalni Thorez, obejmującego swym oddziaływaniem wiele instytucji
          kultury i sztuki po drodze. Ideą jest skierowanie ruchu turystycznego
          trafiającego do Książa w głąb miasta - jest to jeden z elementów animacji
          turystyki i promocji produktu turystycznego opartego na dziedzictwie
          historycznym i poprzemysłowym. A efektem będzie stworzenie wielu miejsc pracy
          nie wymagających większych kwalifikacji dla wałbrzyszan - w sferze
          okołoturystycznej.

Pozdrawiam,
          mt
          • ledwozipie Re: do abcd17 06.10.04, 22:14
            abcd17 napisał:
            O to chodzi by do badań wykorzystać studentów. Nie ma tworzenia abstrakcyjnych
            > prac naukowych, biznes planów dla Kuby itp - studenci zngażują się w tematy
            > wałbrzyskie, co rodzi szanse że zwiąże ich biznesowo na tyle z miastem, że
            > pozostaną tu po studiach (a dziś - większość ucieka).

Drogi Abcd, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę o czym piszesz. Większość
            studentów "uczelni" o której piszesz nie potrafi się poprawnie podpisać, a co
            tu dopiero mówić o zaangażowaniu w tematy wałbrzyskie.

Liczę też że uda się
            > stworzyć mechanizm, który pozwoli studentom pisać wnioski pod fundusze UE i
            > koordynować wdrożenie projektów realizowanych w mieście. To doskonała
            praktyka,
            >
            > możliwość zarobienia przy założeniu obciążania beneficjentów (stowarzyszenia
            i
            > inni beneficjenci) umiarkowaną opłatą i - jeszcze raz - utrzymania cennej
            > młodzieży w Wałbrzychu.

Teraz to mnie wzruszyłeś. Pracuje w trzecim sektorze od kilku lat, od kilku lat
            staramy się uczyć ludzi jak korzystać z funduszy europejskich, uczymy ich jak
            znajdować konkursy0 jak wypełniać wnioski grantowe, I jaki tego efekt??? Raptem
            trzy w porywach do czterech organizacji w Wałbrzychu skutecznie zdobywają
            pieniądze. Nie mów mi więc że genialni studenci dzięki pracy przy badaniach
            nauczą się jak pisać wnioski i KOORDYNOWAC POROJEKTY !! Powiedz mi jeszcze
            drogi ABCD jaką opłatę i za co chcesz ściągać z organizacji pozarządowych??? Za
            co?? Za pisanie wniosków??? - to sami potrafimy !! Za koordynacje?? - tez damy
            rade. Nie widzę tu miejsca dla studentów „Wyższej Szkoły Magii i Tajemnic”.
            Popytaj drogi ABCD jaką renomę ma ta „uczelnia” w regionie.

Kwestia prowadzenia badań przez WWSZiP jest bezdyskusyjna, zapytajmy tylko jaką
            wartość merytoryczną maja te badania.

Tutaj na stanowisku Prezesa Zamku Książ jest dla mnie niczym innym jak
            przejawem "kolesiostwa" charakterystycznego wcześniej dla SLD, teraz jak widzę
            i dla platformy. Przecież ten facet nie ma zielonego pojęcia na temat
            zarządzania spółką, taką spółka jaką jest zamek. Jedynym jego "walorem" jest to
            że jest platformersem i jest zaliczany do najbliższego otoczenia Kruczkowskiego.
            Amen

ps. Pozdrowienia dla Tomka Pluty, Prezydenta wszystkich wałbrzyszan (sic!)
            • abcd17 Re: do abcd17 06.10.04, 23:11
              ledwozipie napisał:

> Powiedz mi jeszcze jaką opłatę i za co chcesz ściągać z organizacji
              pozarządowych???

Być może uda się zebrać sponsorów - np. firmy z WSE - którzy ufundują nagrody
              dla studentów za najlepszy wniosek napisany dla NGO. Może uda się wprowadzić
              formułę success fee.

Dziękuję za tak obszerną krytykę. Poświęć proszę jeszcze kilka chwil i podziel
              się swoją opinią - w jaki sposób zatrzymać w Wałbrzychu młodych wykształconych
              ludzi, moiże napiszesz też z jakich powodów wnioski które piszą NGOsy pod Twoim
              nadzorem przeważnie są odrzucane. To musi być przykre gdy się kogoś uczy a ten
              w większości przypadków przgrywa...

mt
              • ledwozipie Re: do abcd17 07.10.04, 12:14
                abcd17 napisał:

> Być może uda się zebrać sponsorów - np. firmy z WSE - którzy ufundują nagrody
                > dla studentów za najlepszy wniosek napisany dla NGO. Może uda się wprowadzić
                > formułę success fee.

Znowu mnie wzruszyłeś :). Od kilku lat staram się ”wyciągnąć” cokolwiek z
                Incest Parku. Można powiedzieć że pukałem do większości firm i to z różnymi
                tematami. Niestety odnoszę wrażenie, że firmom ze strefy nie jest po drodze z
                mieszkańcami naszego miasta. Cudownie by było, aby któraś z nich wspierała
                jakiekolwiek inicjatywy, niekoniecznie mowie tu o wsparciu finansowym, mogą
                wspierać np. kadrą, doświadczeniem lub kontaktami. Jeżeli uda Wam się namówić
                którąś z nich to „czapki z głów”.

> Dziękuję za tak obszerną krytykę. Poświęć proszę jeszcze kilka chwil i
                podziel
                > się swoją opinią - w jaki sposób zatrzymać w Wałbrzychu młodych
                wykształconych ludzi,

W jaki sposób zatrzymać młodych wałbrzyszan???? A po co ich zatrzymywać, jestem
                zdania, że powinni wyjeżdżać, uczyć się i studiować we Wrocławiu, Krakowie,
                Paryżu czy Londynie. Niech wyjeżdżają w świat i uczą się języków, niech tylko
                po edukacji wrócą i zainwestują swój potencjał intelektualny, swoje
                umiejętności w Wałbrzychu.
                Prawda jest taka, że najwartościowsza młodzież wałbrzyska to dzisiaj uczniowie
                szkół średnich. Po maturze najlepsi wyjeżdżają na studia, gdyż nie mają ochoty
                studiować w prowincjonalnych uczelniach. Kto zostaje??? Ci którzy nie dostali
                się na studia do Wrocławia czy innych miast, albo ci którym z lenistwa nie
                chciało się uczyć na dobrych uczelniach. Jakie mamy wałbrzyskie uczelnie???
                Szkoda gadać. Kształcimy młodzież bez sensu. Po co nam tylu pedagogów???
                Socjologów??? Dlaczego wałbrzyskie uczelnie nie współpracują z biznesem i nie
                kształcą na jego potrzeby??? Moim zdaniem właśnie tu tkwi problem – w
                edukacji, w rozwoju szkolnictwa wyższego. Rozwoju całościowego, mądrego a nie
                opartego na koneksjach politycznych. Życie akademickie to dla wielu studentów
                jedno z kryteriów wyboru uczelni. Wałbrzych w tym temacie jest pustynią i bez
                wspólnego działania wszystkich uczelni sytuacja ta się nie zmieni. Moim
                zdaniem, jeżeli młodzi ludzie zostaną związani z miastem studiami, mniejsza
                jest szansa aby wyjechali po ich ukończeniu. Warunkiem jest tylko solidna i
                renomowana uczelnia. Nie taka jak obecne wałbrzyskie, gdzie zwalania się
                profesorów za inne zdanie niż zdanie dziekana czy rektora.

> moiże napiszesz też z jakich powodów wnioski które piszą NGOsy pod Twoim
                >
                > nadzorem przeważnie są odrzucane. To musi być przykre gdy się kogoś uczy a
                ten
                > w większości przypadków przgrywa...
                >
                > mt

Nie jest problemem, że wnioski, które piszą wałbrzyskie organizacje pozarządowe
                odpadają. Problem jest to ze te wnioski prawie wcale nie powstają. Na palcach
                jednej ręki można policzyć organizacje aplikujące gdziekolwiek, reszta tego nie
                robi. Nie robi, mimo że mają do dyspozycji coraz więcej szkoleń w tym temacie,
                mają Regionalne Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych, gdzie pracują
                wspaniali młodzi ludzie, którzy za darmo pomogą im napisać wniosek. Problem
                tkwi w strukturze wałbrzyskiego trzeciego sektora. Większość organizacji to
                stowarzyszenia nastawione w ten sposób „że im się należy”, że gmina powinna im
                dać. Mam wrażenie, że w Wałbrzychu większość stowarzyszeń powstała nie po to
                aby wspólnie zrobić coś dobrego, lecz po to aby wspólnie pobiadolić. Pojawiają
                się ich przedstawiciele wszędzie gdzie tylko jest mowa o pieniądzach, zasypują
                biednego Gerbera i innych mu podobnych setkami listów z prośbą o wsparcie. Dają
                jednak za mało z siebie. Niestety orgaznicji które odnazały się w nowym
                systemie jest w Wałbrzychu mało, a własnie takich nam trzeba.
                Ale się rozpisałem :) Pozdrawiam i życzę powodzenia
                • abcd17 Re: do abcd17 07.10.04, 21:22
                  Witaj ledwozipie :)
                  Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź.

ledwozipie napisał:

> Znowu mnie wzruszyłeś :). Od kilku lat staram się ”wyciągnąć” cokol
                  > wiek z
                  > Incest Parku. Można powiedzieć że pukałem do większości firm i to z różnymi
                  > tematami. Niestety odnoszę wrażenie, że firmom ze strefy nie jest po drodze z
                  > mieszkańcami naszego miasta. Cudownie by było, aby któraś z nich wspierała
                  > jakiekolwiek inicjatywy, niekoniecznie mowie tu o wsparciu finansowym, mogą
                  > wspierać np. kadrą, doświadczeniem lub kontaktami. Jeżeli uda Wam się namówić
                  > którąś z nich to „czapki z głów”.

Jest na to rada. "Za prośbą" powinny pójść właściwe osoby. Do właściwych firm
                  właściwe osoby. To powinno pomóc.

> W jaki sposób zatrzymać młodych wałbrzyszan???? A po co ich zatrzymywać,
                  jestem
                  >
                  > zdania, że powinni wyjeżdżać, uczyć się i studiować we Wrocławiu, Krakowie,
                  > Paryżu czy Londynie. Niech wyjeżdżają w świat i uczą się języków, niech tylko
                  > po edukacji wrócą i zainwestują swój potencjał intelektualny, swoje
                  > umiejętności w Wałbrzychu.

Cóż, byłoby to wskazane. Studia w większych miastach kosztują, zazwyczaj
                  przekracza to - jak domniemuję - możliwości studentów z Wałbrzycha. Są na to
                  jak sądzę dwie rady. Pierwsza to zainwestować w kadrę wałbrzyskich uczelni.
                  Przecież to nie miejsce uczelni lecz jej kadra naukowa 'makes a difference'.
                  Drugi sposób to ufundować zdolnym studentom wyjazd na studia do dobrych
                  uczelni.

> Prawda jest taka, że najwartościowsza młodzież wałbrzyska to dzisiaj
                  uczniowie
                  > szkół średnich. Po maturze najlepsi wyjeżdżają na studia, gdyż nie mają
                  ochoty
                  > studiować w prowincjonalnych uczelniach. Kto zostaje??? Ci którzy nie dostali
                  > się na studia do Wrocławia czy innych miast, albo ci którym z lenistwa nie
                  > chciało się uczyć na dobrych uczelniach. Jakie mamy wałbrzyskie uczelnie???
                  > Szkoda gadać. Kształcimy młodzież bez sensu. Po co nam tylu pedagogów???
                  > Socjologów??? Dlaczego wałbrzyskie uczelnie nie współpracują z biznesem i nie
                  > kształcą na jego potrzeby???

Zauważ że to właśnie sugerowałem pisząc o zaangażowaniu studentów do
                  przedsięwzięć finansowanych przez UE. Czy to będzie biznes czy NGO czy też inny
                  beneficjent nie ma większego znaczenia.

> Moim zdaniem właśnie tu tkwi problem – w
                  > edukacji, w rozwoju szkolnictwa wyższego. Rozwoju całościowego, mądrego a nie
                  > opartego na koneksjach politycznych. Życie akademickie to dla wielu studentów
                  > jedno z kryteriów wyboru uczelni. Wałbrzych w tym temacie jest pustynią i bez
                  > wspólnego działania wszystkich uczelni sytuacja ta się nie zmieni.

Racja. Choć wartoi zainwestować w pobudzenie tego życia. Nie wierze że w
                  Wałbrzychu nie ma osób przedsiębiorczych które podejmą się zorganizowania
                  fajnej knajpki, imprezy, wystawy, klubu, zawodów itp. itd.

> Moim
                  > zdaniem, jeżeli młodzi ludzie zostaną związani z miastem studiami, mniejsza
                  > jest szansa aby wyjechali po ich ukończeniu. Warunkiem jest tylko solidna i
                  > renomowana uczelnia. Nie taka jak obecne wałbrzyskie, gdzie zwalania się
                  > profesorów za inne zdanie niż zdanie dziekana czy rektora.

Nie demonizowałbym tak roli uczelni. W Warszawie jest wiele kiepskich uczelni
                  mających fajne życie studenckie i studentów którzy po ich skończeniu wspominają
                  się nawzajem nie pamiętająć żadnego wykładowcy.

> Nie jest problemem, że wnioski, które piszą wałbrzyskie organizacje
                  pozarządowe
                  >
                  > odpadają. Problem jest to ze te wnioski prawie wcale nie powstają. Na palcach
                  > jednej ręki można policzyć organizacje aplikujące gdziekolwiek, reszta tego
                  nie
                  >
                  > robi. Nie robi, mimo że mają do dyspozycji coraz więcej szkoleń w tym
                  temacie,
                  > mają Regionalne Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych, gdzie pracują
                  > wspaniali młodzi ludzie, którzy za darmo pomogą im napisać wniosek. Problem
                  > tkwi w strukturze wałbrzyskiego trzeciego sektora. Większość organizacji to
                  > stowarzyszenia nastawione w ten sposób „że im się należy”, że gmina
                  > powinna im
                  > dać. Mam wrażenie, że w Wałbrzychu większość stowarzyszeń powstała nie po to
                  > aby wspólnie zrobić coś dobrego, lecz po to aby wspólnie pobiadolić.
                  Pojawiają
                  > się ich przedstawiciele wszędzie gdzie tylko jest mowa o pieniądzach,
                  zasypują
                  > biednego Gerbera i innych mu podobnych setkami listów z prośbą o wsparcie.
                  Dają
                  >
                  > jednak za mało z siebie. Niestety orgaznicji które odnazały się w nowym
                  > systemie jest w Wałbrzychu mało, a własnie takich nam trzeba.

Statyczna postawa NGO jest charakterystyczna dla biznesu czy też bezrobotnych w
                  miastach takich jak Wałbrzych. Musicie zakasać rękawy i walczyć by to zmienić.
                  Myślę, że seria przedsięwzięć, które uda się zrealizować z powodzeniem powinna
                  obudzić ludzi i wywołać popyt na sukces.
                  Pozdrawiam,
                  mt
    • arek354 Re: do abcd17 10.10.04, 17:57
      A ja z innej beczki. Czy abcd17 to ta sama osoba, o której jest wspomniane na:

www.gory.wyd.pl/archiwum.php?art=457
      www.wspinanie.pl/topo/polska/tatry/zamarla_turnia/warianty_klasyczne.htm
      www.maraton.home.pl/podrecznik_t.htm
      ???
      • ledwozipie NO i jak??? 11.10.04, 20:01
        Abcd to ty??
        • abcd17 Re: NO i jak??? 11.10.04, 20:16
          ledwozipie napisał:

> Abcd to ty??

Tak to ja :)
          • Gość: bes Re: NO i jak??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.10.04, 20:45
            O qurczę, ale fajnie! Zawsze mówiłam, że tylko ludzie gór mają szerokie
            horyzonty myślowe. Zza urzędniczego biurka nikt nic dobrego dla Wałbrzycha nie
            wymyślił.
            • arek354 Re: NO i jak??? 12.10.04, 18:18
              Gość portalu: bes napisał(a):

> O qurczę, ale fajnie! Zawsze mówiłam, że tylko ludzie gór mają szerokie
              > horyzonty myślowe.

Brawo Macieju :) Wysoko zajdziesz :)

PS. Mnich OK ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka