Dodaj do ulubionych

Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm gorniko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 13:23
Co nam dacza pomniki jak wielu bylych gornikow boryka sie z problemem
przezycia.Czy to cos pomorze bylym gornikom.O co oni strajkowali.Zamkniete
kopalnie i zamkniete zostaly dzwi do szacunku dla nich.Cierpia na tym rodziny
gornicze.Bo sie dali nabrac na warunki socjalne na demokracje iinne bzdurne
sprawy.Kto sie interesuje tym ze gornicy nie maja czym placic czynszu w
mieszkaniach ktore sami wybudowali.Ze czesto musza opuszczac i wyspszadawac
dorobek caleg zycia.Zabrane renty to nie wszystko to brak szacunku do siebie
samego za warunki w jakich zyja taka jest demokracja.
Obserwuj wątek
    • arek354 Pomnik jest potrzebny 18.10.04, 17:12
      Pomnik jest potrzebny właśnie po to, żeby ktoś o Tobie, górniku, pamiętał.
      • Gość: Gornik Re: Pomnik jest potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 18:50
        Na kopalni Thorez jest tablica nie powielajmy tego co robilo sie za
        komuny.Dajmi lepiej tym bylym gornikom zdlugim stazem pracy godnie i spokojnie
        zyc to wystarczy tu sie stawia pomniki a gornicy gloduja.
      • asiek23 Re: Pomnik jest potrzebny 18.10.04, 18:56
        Co za bzdura... ten pomnik jest tak samo potrzebny jak ten nieszczęsny krzyż na
        Chełmcu. Władze Wałbrzycha zawsze wydają kasę na to, co nie jest konieczne.
        • Gość: HASAN_SAS Re: Pomnik jest potrzebny IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 18.10.04, 18:59
          Co do krzyza to mnie on nie obchodzi, ale co do tego pomnika to mysle, ze
          powinien powstac!
        • Gość: Polak Re: Pomnik jest potrzebny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.10.04, 19:09
          asiek23 napisała:

> Władze Wałbrzycha zawsze wydają kasę na to, co nie jest konieczne.

Asiek, to nie władze miasta wydaja kase. Pomnik powstanie z kwoty uzbieranej
          przez sprzedaż "cegiełek". Oczywiscie masz troche racji, bo jesli np. pan
          Ludwiczuk kupi "cegielke" to rowniez "wladza wyda kase".
          • asiek23 Re: Pomnik jest potrzebny 18.10.04, 20:19
            Masz rację, zwracam honor, bo nie doczytałam, ale nadal jestem zdania, że jak
            już zbierać pieniądze to na coś, co naprawdę się przyda... nowe boisko dla
            dzieci, plac zabaw, sprzęt do szpitala...
            • abcd17 Re: Pomnik jest potrzebny 18.10.04, 21:34
              asiek23 napisała:

> Masz rację, zwracam honor, bo nie doczytałam, ale nadal jestem zdania, że jak
              > już zbierać pieniądze to na coś, co naprawdę się przyda... nowe boisko dla
              > dzieci, plac zabaw, sprzęt do szpitala...

Pomnik jest potrzebny wielu mieszkańcom Wałbrzycha bo stanowi o istotnej części
              ich życia. Ważny jest również dla tych dzieci, dla których trzeba budować (i
              słusznie!) boiska i place zabaw. Po to by nie zapominali o tym co było i jest
              ważne dla ich rodziców i dziadków, o tym co kształtowało osobowość całych
              pokoleń. Jestem przekonany że to dziedzictwo jest ważniejsze od boiska do piłki
              czy też kosza.

mt
              • asiek23 Re: Pomnik jest potrzebny 19.10.04, 09:53
                > Ważny jest również dla tych dzieci, dla których trzeba budować (i
                > słusznie!) boiska i place zabaw.

Podstawowy problem polega na tym, że młodzież się zmienia. Monumentalne pomniki
                czy nawet weteran II wojny światowej na lekcji wychowawczej nie robią na
                młodych ludziach takiego wrażenia jak kiedyś (zaryzykowałabym nawet
                twierdzenie, że żadnego...). Świat się zmienia i my też - jestem jak
                najbardziej za przekazywaniem dziedzictwa kolejnym pokoleniom, ale należałoby
                zmodyfikować sposób karmienia młodzieży hasłami w stylu "Bóg, honor, Ojczyzna"
                na nieco bardziej nowoczesny.

PS. Spędziłam trochę czasu w USA i mam bardzo dobre porównanie - dlaczego tamta
                młodzież, niby tak bardzo nastawiona na konsumpcjonizm, jest jednocześnie do
                bólu patriotyczna? I dlaczego nasza młodzież, znacznie lepiej wykształcona, ma
                w nosie wszelkie państwowe święta? Odpowiedź jest prosta: w USA święta
                państwowe służą integracji rodzin, są festyny, pikniki... U nas to nadal nadęte
                akademie, gadające głowy i cały ten niepotrzebny patos.
                • abcd17 Re: Pomnik jest potrzebny 19.10.04, 10:25
                  asiek23 napisała:

> PS. Spędziłam trochę czasu w USA i mam bardzo dobre porównanie - dlaczego
                  tamta
                  >
                  > młodzież, niby tak bardzo nastawiona na konsumpcjonizm, jest jednocześnie do
                  > bólu patriotyczna? I dlaczego nasza młodzież, znacznie lepiej wykształcona,
                  ma
                  > w nosie wszelkie państwowe święta? Odpowiedź jest prosta: w USA święta
                  > państwowe służą integracji rodzin, są festyny, pikniki... U nas to nadal
                  nadęte
                  >
                  > akademie, gadające głowy i cały ten niepotrzebny patos.

Tylko te festyny i pikniki powinno organizować się w szczególnych miejscach, i
                  po to służą 'pomniki' zarówno takie o którym dyskutujemy, jak i inne, np.
                  zrewitalizowane obiekty pokopalniane. Dopiero wtedy siła oddziaływania takich
                  wydarzeń jest optymalna. Idziemy więc w tym samym kierunku, należy tylko
                  zmienić formę wykorzystania dziedzictwa narodowego :). I nie wykorzystywać tych
                  obiektów 'od święta' lecz prowadzać tam dzieci i młodzież regularnie i starać
                  się zaciekawić tym co w historii może być naprawdę pasjonujące.

Ja bym nie przesadzał z tą Ameryką. Nie mają za bardzo do czego się odnosić, bo
                  ich historia to przykrótka kołderka. IMHO patriotyzm Amerykanów jest
                  dyskusyjny, może dlatego że te ich święta nie mają odniesienia do takich
                  korzeni, do których mogą sięgać Europejczycy, a może i też dlatego, że świętują
                  zazwyczaj w swoich Mc-ach i Big-kanapkach.

Pozdr.
                  mt
                  • asiek23 Re: Pomnik jest potrzebny 19.10.04, 10:56
                    > I nie wykorzystywać tych obiektów 'od święta' lecz prowadzać tam dzieci i
                    młodzież regularnie i starać się zaciekawić tym co w historii może być naprawdę
                    pasjonujące.

Może... jak na razie zdecydowanej większości młodych Polaków święta państwowe
                    kojarzą się z makabryczną nudą, przez co stosunek dzieci do historii jest taki,
                    a nie inny (delikatnie mówiąc: "olewczy"). Gdyby tak zrobić sondaż odnośnie
                    ważnych dla Polski dat to zaręczam Ci, że ich znajomość byłaby niemal zerowa.

> Ja bym nie przesadzał z tą Ameryką. Nie mają za bardzo do czego się odnosić,
                    bo ich historia to przykrótka kołderka.

I tu zaczyna się "cudowny" polski etnocentryzm... my, nasza wspaniała i długa
                    historia, my, nasi bohaterowie, Bóg, honor, Ojczyzna... bueee (za
                    przeproszeniem). Czy nam się zawsze musi wydawać, że tylko nasza przeszłość
                    jest tak doniosła, a np. Amerykanie nie mają nic do powiedzenia, bo "ich
                    historia to przykrótka kołderka"? Bez przesady...
                    • abcd17 Re: Pomnik jest potrzebny 19.10.04, 12:56
                      asiek23 napisała:

> I tu zaczyna się "cudowny" polski etnocentryzm... my, nasza wspaniała i długa
                      > historia, my, nasi bohaterowie, Bóg, honor, Ojczyzna... bueee (za
                      > przeproszeniem).

Dla mnie to jest ważne. Podejrzewam że dla większości Europejczyków. BTW - tym
                      właśnie kultura europejska różni się od amerykańskiej. Przyjęcie zasady rozwoju
                      Wałbrzycha w oderwaniu od korzeni i potencjału miasta (nawet wtedy gdy
                      wykorzystanie tych korzeni i potencjału nie jest jak dotąd najbardziej
                      efektywne) jest dla mnie ślepą uliczką. Nie spotkałem się jak dotąd z polskim
                      miastem któremu udałoby się budować swoją przyszłość niezależnie od
                      przeszłości. A spotkałem wiele miast, które się potknęły na odcięciu od
                      korzeni. Spójrz na wschodnie landy Niemiec - piękne wyremontowane budynki
                      (Państwo dało) tylko puste i niezamieszkałe bo ktoś wymyślił że to zdegradowane
                      społeczeństwo najlepiej gdzieś przenieść, zapomnieć, schować pod dywan, i
                      budować przyszłość na "nowym". Wyszła z tego wielka lipa, środki zmarnowano,
                      problemy społeczne były i pozostały.

Pozdr.
                      mt
                      • asiek23 Re: Pomnik jest potrzebny 19.10.04, 13:20
                        Nie miałam na myśli totalnego odcięcia się od korzeni. Miałam na myśli bezsens,
                        jaki idzie za stawianiem kolejnych monumentów za ciężkie pieniądze, które można
                        by spożytkować znacznie bardziej efektywnie. Patologii w mieście nie brak, a
                        skoro młodzieży nie przemawia do rozsądku ani szkoła, ani kościół, ani tym
                        bardziej pomniki, to znaczy, że do zrobienia jest jeszcze wiele.

Owszem, stawiajmy pomniki, nawet setki pomników, gdy miasto wyjdzie na
                        finansową prostą. Czytuję wałbrzyskie gazety on-line i doskonale widzę, że do
                        tej prostej jeszcze tak daleko, jak z Polski do Nowej Zelandii. Od lat w tym
                        mieście priorytety są przedziwne, czasem trudne do wytłumaczenia... dlatego
                        apeluję: chleb dla ludu zamiast igrzysk!

PS. O tym, że nasze polskie pseudowychowywanie w patriotyzmie jest mrzonką
                        świadczy wiele spraw... wystarczy spojrzeć na wyniki sondaży przeprowadzonych
                        wśród studentów. Porażająca większość chce po ukończeniu edukacji spakować
                        manatki i po prostu zwiać.
                        • abcd17 Re: Pomnik jest potrzebny 19.10.04, 13:28
                          asiek23 napisała:

> Nie miałam na myśli totalnego odcięcia się od korzeni. Miałam na myśli
                          bezsens,
                          >
                          > jaki idzie za stawianiem kolejnych monumentów za ciężkie pieniądze, które
                          można
                          >
                          > by spożytkować znacznie bardziej efektywnie.

Można robić i jedno i drugie. Pomnik jest ważny dla części wałbrzyszan i warto
                          dla nich doprowadzić do realizacji tej idei, tym bardziej że finansowana jest z
                          wpłat osób prywatnych. Ktoś pomyślał, zorganizował się, poprosił o wpsarcie. Ty
                          masz inne pomysły, realizuj je konstruktywnie a nie destruktywnie. Rób swoje!
                          Próba wyboru - rót to ale nie rób tamtego to pożywka dla bójki politycznej.

mt
                        • Gość: Mi Re: Pomnik jest potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 18:14
                          I tu sie zgadzam nie dawno bylo spotkanie z studentamiWWWiP w sprawie pracy
                          Tojocie i oczywiscie usprawiedliwienie slynych testow.Po chwili wiekszosc
                          studentow opuscila sale.Brawo nie dajcie sie ponizac.Pomniki to nie wszystko
                          liczy sie godnosc zwyklego czlowieka i tego wom zycze.
                      • Gość: kolo Re: Pomnik jest potrzebny IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 07:04
                        (...) spotkałem wiele miast, które się potknęły na odcięciu od
                        > korzeni. Spójrz na wschodnie landy Niemiec - piękne wyremontowane budynki
                        > (Państwo dało) tylko puste i niezamieszkałe bo ktoś wymyślił że to
                        > zdegradowane społeczeństwo najlepiej gdzieś przenieść, zapomnieć,
                        > schować pod dywan, i budować przyszłość na "nowym".

Jesteś pewien, że to kwestia czyichś "przemyśleń" ?
                        A może to kwestia ... finansowa? Poróźnienia społeczeństwa, róźne płace za tę
                        samą pracę w zależności od "landu" ? Może "społeczeństwo" tych landów samo
                        zawinęło węzełki i poszło w kierunku normalnych regionów ?
                        ---

pozdrawiam
                        • abcd17 Re: Pomnik jest potrzebny 21.10.04, 12:37
                          Gość portalu: kolo napisał(a):

> Jesteś pewien, że to kwestia czyichś "przemyśleń" ?
                          > A może to kwestia ... finansowa? Poróźnienia społeczeństwa, róźne płace za tę
                          > samą pracę w zależności od "landu" ? Może "społeczeństwo" tych landów samo
                          > zawinęło węzełki i poszło w kierunku normalnych regionów ?

Tak, masz rację, taki argument jest wszędzie - w Wałbrzychu też - jedźmy do
                          Wrocławia, Krakowa, Warszawy bo tam lepiej płacą. Tylko że życie tam też więcej
                          kosztuje i w efekcie okazuje się, że te przenosiny niekoniecznie wychodzą na
                          dobre w sytuacji gdy na miejscu można znaleźć fajną pracę = czytaj są warunki
                          do zakładania biznesu i realizacji własnych pomysłów. Tego tam zabrakło, tego
                          brakuje na dziś też w Wałbrzychu. Dużą rolę odgrywa tu polityka Państwa,
                          podatki i inne daniny publiczno-prawne obciążające biznes, ale wiele też zależy
                          od władz lokalnych. To do czego zmierzamy w rewitalizacji to właśnie stworzenie
                          gruntu (infrastruktury) zarówno pod działania społeczne jak i gospodarcze. Bez
                          sensu robić to na siłę i niezależnie od lokalnych społeczności. Tak stało się w
                          Niemczech. Tak stało się chociażby w Szczecinie, gdzie piękny budynek w centrum
                          miasta miasto opróżniło z najemców (bez powrotu), zainwestowało w modernizację
                          i... długo stał pusty (a może i jeszcze stoi). Inny projekt, który zakładał co
                          prawda pozostawienie mieszkańców w zmodernizowanych budynkach też skończył się
                          klapą bo obok prac budowlanych zabrakło miękkich projektów skierowanych na
                          rozwój mieszkańców i odbudowę podstawowych więzi społecznych. Gdy najemcy
                          powrócili do budynku - zaraz go zdewastowali, powybijali szyby, zagrzybili
                          mieszkania, pomazali klatki schodowe, popalili ściany :(. W Kielcach wybudowano
                          piękny budynek wielomieszkaniowy pod hasłem budownictwa socjalnego i... stało
                          się to samo co w Szczecinie. Przykładów na błędną politykę i realizowanie haseł
                          bez pomyślunku można byłoby mnożyć.
                • arek354 Re: Pomnik jest potrzebny 19.10.04, 10:27
                  asiek23 napisała:
                  > U nas to nadal nadęte
                  > akademie, gadające głowy i cały ten niepotrzebny patos

... i msze święte z byle okazji. A mieliśmy pochody 1-majowe i współistniejące
                  z nimi pikniki i festyny, o których wyżej wspomniałaś. I komu to, panie,
                  przeszkadzało?
      • Gość: @@ Re: Pomnik jest potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 19:11
        Dzisaj na pl.Grunwaldzkim stal pan w zlotym ubraniu przeciagal uwage.Bardzo
        fajna forma prpogowania podoba nam sie.
    • Gość: gornik Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 08:32
      Zamiast pomnika wybudowano szpital gorniczy i co zastolo z tego nie ma kto
      waktycznie leczyc tych gornikow.Rozpszedano caly majatek gorniczy skorzystal na
      tym lkwidator kopalni.Teraz powinien wdurzej mierze zasposorowac ten pomnik
      skoro nic sie nie robi w sprawie bylych gornikow.
      • Gość: 1 Było minelo!!! IP: 81.168.209.* 19.10.04, 08:46
        Przestańcie już z tymi górnikami.Na górnym śląsku istnieją kopalnie do dziś. U
        nas pomniki nie pomniki. Trzeba było strajkować i przypominać o sobie jak był
        czas a nie teraz jak wszyscy wiedzą że byliśmy i jesteśmy czerwonym zagłębiem.
        • Gość: popieram Re: Było minelo!!! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 20.10.04, 06:47
          1000 x tak - sprzedali sie za odprswy i kupione renty wiec niech nie jęczą
          teraz
    • Gość: slepajula Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 08:04
      w czym problem ,przeciez pomnik stoi juz dawno ,a mianowicie te szyby wyciagowe
      na przemyslowej,kopalnia thorez-dlaczego sa opuszcone i dewastowane,tam
      niechzabezpieczą i rusza glowką /tylko ktora?czy mają 2 glowki czy 1 oto
      pytanie,czy sie pozamieniali/,wspanialy widac doskonale z kazdego miejsca ,czy
      nie wystarczy aby o nie dabc ,fundnąc tablice i juz .cala afera z nowym
      pominikem wlasciwie czemu ma sluzyc,a widzieliscie "tych gornikow" co to
      zabrali sie za ten pomnik? a wogole miejsce ktore wybrali jest idiotyczne Oni
      chyba chca sie dowartosciowac jacy wspaniali doprawdy,malo mają laurów no to
      znudow wzieli sie za pomink.Dla mnie to banda i granda
    • Gość: sztygar Oświadczenie z 14.X.2004r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:12
      Oświadczenie złożone
      przez senatora Mirosława Lubińskiego

Oświadczenie skierowane do ministra gospodarki i pracy Jerzego Hausnera

Szanowny Panie!
      Zwracam się do Pana Ministra w sprawie krzywdzącego traktowania byłych
      górników, pracowników Zagłębia Wałbrzyskiego, którzy w kopalni przepracowali
      ponad dziesięć lat. Zgodnie z prawem przysługuje im prawo do bezpłatnego węgla,
      jednak sama wysokość deputatu jest różna dla byłych górników z Wałbrzycha i
      okolic - 2,5 t, a inna dla górników z Górnego Śląska - 3 t.

Wałbrzyscy górnicy, choć odczuwali nierówność traktowania, przyjęli tę decyzję.
      Jednak w momencie, gdy zmieniono sposób przekazywania deputatu, zostali oni
      ponownie skrzywdzeni w znaczący sposób. Byli górnicy zaczęli dostawać
      świadczenia pieniężne będące ekwiwalentem za węgiel. Krzywdzący sposób
      naliczania ekwiwalentu za deputat węglowy wynika stąd, że cena tony węgla w
      asortymencie Orzech II naliczana jest na początku roku na podstawie wartości
      określanych w obwieszczeniu ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej.
      Kwota ta jest następnie dzielona na dwanaście części i przekazywana byłym
      górnikom w miesięcznych ratach dodanych do ich świadczeń emerytalno-rentowych.
      W ciągu roku cena węgla ulega jednak podwyższeniu i za otrzymane pieniądze
      wałbrzyscy górnicy mogą kupić nie 2,5 t, a jedynie 1,5 t węgla.

W związku z tym zwracam się do Pana Ministra o zmianę obecnych zasad
      przekazywania deputatu węglowego w formie pieniężnego ekwiwalentu. Najbardziej
      uzasadniony i sprawiedliwy byłby powrót do przekazywania deputatu w naturze.
      Innym rozwiązaniem jest wypłacanie ekwiwalentu w wysokości średniej ceny tony
      węgla obowiązującej w składach opałowych w miesiącu, w którym następuje wypłata
      całego ekwiwalentu, bez rozbijania go na miesięczne raty. Tylko w ten sposób
      możliwe jest przekazanie byłym górnikom należnych im z mocy prawa deputatów w
      wysokości 2,5 t węgla.

Z poważaniem
      Mirosław Lubiński

• Gość: Gornik z Walbrzych Re: Oświadczenie z 14.X.2004r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:39
        Panie Miroslawie Lubiski dobrze ze zaznaczyl pan tu swoja obecnosc ale co maja
        robic gornicy po 29 latach pracy ktorzy wogule nie otrzymuja deputatu weglowego
        jak zaznaczalismy panstwo oszczedza na gornikach i to z wlaszcza na Dolny
        Slasku.Wykorzystuje rzad to ze gornicy sa w tym regione slabsi nie ma ich kto
        reprezentowac w sejmie.Argumenty te opieramy na ustawach jakie tworzono na
        bylych gornikow z Dolnego Slaska.Zdrugiej strony prezydent nie jest
        zaiteresowany sprawami bylych gornikow napisz do prezydenta napisalismy ale
        sprawa nie zostala wyjasniona to wstyd czyta nas mlode pokolenie z Walbrzycha
        ze trzeba tak naglosniac ta sprawe itak bedzie bez odpowiedzi.Chyba ze gornicy
        zdecytuja sie na rozmowe z panem prezydentem Rusinowie wdniu 28.
        • Gość: gorni Re: Oświadczenie z 14.X.2004r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:27
          Przepraszam pomylka Sobiecinie tylko nie wiemy gdzie
          • tommas Re: Oświadczenie z 14.X.2004r. 21.10.04, 20:46
            gróniku mamy cię dość do roboty sie weź i nie rozkminiaj
            • Gość: 2 Re: Oświadczenie z 14.X.2004r. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.10.04, 09:11
              IDĄ WYBORY!!! Poza tym to jest dobre stwierdzenie:
              "Przestańcie już z tymi górnikami.Na górnym śląsku istnieją kopalnie do dziś. U
              nas pomniki nie pomniki. Trzeba było strajkować i przypominać o sobie jak był
              czas a nie teraz jak wszyscy wiedzą że byliśmy i jesteśmy czerwonym zagłębiem."
            • Gość: Gornik Re: Oświadczenie z 14.X.2004r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:05
              Zycze zebys przepracowal tak jak ja 29 lat na kopalni w pyle ,wodzie,na
              kolanach bo vyly niskie poklady.A pozatym ja za rok bede mil swoja emerture i
              nie poczebuje zadnej loaki panstwa.Pisze bo mi zal innych gornikow i patrze jak
              nas ubywa i to w wieku 49 lat.To my budowalismy te miasto to zanasze pieniodze
              powstawaly osiedla.Kupywalismy domy wczasowe ktore sprzedano za bezcen jak i
              pozostaly majatek kopalniany co mieli z tego Gornicy a teraz im malo to sie
              zabrali do rent gorniczych.Nikt na kopalni nie siedzial tylko czba bylo ciezko
              pracowac na kawalek chleaba.To jest maja godnosc gornicza i nie mam czgo sie
              wstydzic.Przeciwienstwie do rzadu obiecano gornikom jak obiecuje sie gornikom z
              Gornego Slaska zabespieczenia socjalne,deputaty weglowe.Ico z tego zostalo
              kolejne porzyczki z banku swiatowego dla kogo.!!!!!!!!!!.Gornik Walbrzycha ma
              bieda szyby z ktorych jest nagminie przepedzany ale nikt nie zapyta ze nie ma
              PRACY dla mlodych ludzi ktorzy maja male dzieci co tam gornik masz chlopie
              racje to podziekowanie mlodego pokolenia za nasza prace.
              • Gość: 2 koniec tematu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.10.04, 13:35
                Tutaj trzeba było protestować przed laty a nie teraz. Na Górnym Śląsku są
                kopalnie bo ludzie protestowali w odpowiednim czasie. U nas czerwone zagłębie
                (tak jak w poście u góry). Tu nie chodzi mi o renty bo to sk... stwo zabierać
                ludziom, resztki za które muszą żyć. Tylko nie lamentujcie tak bo za dawnych
                czasów to górnicy mieli bardzo dobrze.
                Reszta to ciężko nie pracowała, tak? Wiec nie opowiadajmy bajek mieliście już
                swoje 5 minut i wasz gwiazda przestaje świecić. Co Wałbrzych ma po tych
                kopalniach? Brak dróg, brak obwodnicy (plany z lat 70), NIC nie ma. Przez te
                50 lat nikt się nie inwestował na naszej ziemi, nie zastanawiał co będzie jak
                węgla nie będzie. Gdzie byliście wtedy!!!! Wtedy było OK. bo po co mieliście
                się martwić!! Nie ma alternatywnego przemysłu. Sory każdy wie że Wałbrzych to
                małe prowincjonalne Miasteczko z dużym bezrobociem, niedokształconymi ludźmi.
                A przecież o tym trzeba było myśleć jak byliśmy województwem. Teraz sory temat
                górniczy i górników to już bajka przyszłości. Teraz każdy musi się martwić za
                siebie. Za mnie się nikt nie martwi i nie będzie martwił tym że nie mam pracy.
                Do tematu górników nie ma co wracać , za 20 lat będzie temat ludzi ze strefy
                jak ją zamkną i tak na okrągło. Więcej dobrego myślenia w odpowiednim czasie.
                • Gość: Gornik Re: koniec tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:31
                  Koniec tematu bedzie w tedy kdy wladze Walbrzycha zaczna pracowac a nie zadarmo
                  brac pieniozki .Po zatym zal do kolegow gornikow ze daja sie tak pomiatac
                  widocznie lepiej brac pieniodze zapomogi i doplaty do mieszkan niz cokolwiek
                  zrobic z ta bieda.To ze spotykaja sie w bylej solidarnosci to nie wszystko
                  musza sie zebrac jako brac gornicza.Ipowiedziec ze sa ludzmi albo pozwalic zeby
                  za ich pieniodze ZUS robil bankiety jak zabrac renty,i pokazne sumy na odprawy
                  poselskie.
                  • Gość: UL Re: koniec tematu IP: 81.168.209.* 23.10.04, 09:58
                    a tu swoje ble ble ble. Argumenty nie tochodzą do wasz. Przychylam sie do 2, i
                    1.
                    • Gość: slepajula własnie ,że nie koniec tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:55
                      acha ,zamiastpomnika ci wspaniali z komitetu powinni ufundowac stypendium dla
                      ptomka gornika ,ktory w jakis specjalny sposob wypromował wałbrzych zrobił
                      cos wyjatkowego dla miasta i mieszkanców,powinni oglaszac konkurs i zwycięzca
                      otrzymywal by w nagrode własnie stypendium Górnika ,to naprawde było by cos.A
                      tak pan artysta wezmie za projekt ,pan budowlaniec za wykonanie ,reszta
                      dostanie lizaka / albo dropsa/ a komitet bedzie szlachetny i uspokojony .
    • Gość: Gornik Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:17
      Zjednej strony mi zal ludzi tam kopiocych w bieda szybach ale nie pozwulmy na
      beznadziejna smirc za pare groszy.Gdzie byli rodzice a po zatym co robia
      kopacze ze pozwalaja dziecia kopac.Skandal
      • Gość: Prauat Jan Kowski Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.10.04, 16:19
        Gorniku, jestes taki aktywny na forum. Idz wiec do Kozic i wytlumacz kopaczom,
        ze nie maja racji. Nie wyzalaj sie tu, na forum, bo zapewne zaden z kopaczy nie
        ma internetu i Twoje uwagi do nich nie dotra. Ubierz meszty i ... w droge !
        • Gość: Ania Racja IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.10.04, 11:40
          Kamasze i wyperswadować- o ile się uda.
        • Gość: gornik Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 17:11
          Tu sie mylisz .Gadasz bo malo znasz zycie.Dlaczego Gorny Slask jest tak
          uprzywilejowany bo tam gornicy sie szanuja zwlaszcza prace i tobie tego zycze.
          • koofel Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go 31.10.04, 18:03
            Jesli jestes naprawdę gornikiem to dlaczego nie udasz się do zarządu
            solidarności , w ktorej"udziela społecznie porad ha ha" jak sam to oswiadczył
            ostatnio w gazecie Wałbrzyskiej były poseł Senkowski.Jest między innymi
            odpowiedzialny za zamknięcie wałbrzyskich kopalń . Wy kopiecie na bieda szybach
            a on po skończonej kadencji poselstwa siedzi na urlopie gorniczym.
            • Gość: Gornik Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 18:31
              Solidarnosci a wszedewszystkim osoby tam pracujace za darmo pomagajace
              gornikom bardzo szanuje.Natomiast z panem Sekowskim pracowalem na jednym
              oddziele na kopalni Thorez.W gazecie Wroclawskiej byla opisana ta sprawa jak i
              spotkanie z Rzecznikiem Praw Obywatelskich w sprawie zabranych rent.Nikt nie
              przebije muru ktory stworzyl rzad.Nie ma srodkow dla gornkow z Walbrzycha .
              • koofel Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go 31.10.04, 18:37
                To zapewne on ci to wmówił?A dla siebie to " mur glową przebił?
              • koofel Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go 31.10.04, 18:40
                Ja też z nim pracowałei na jednej ławie w łażni sidziałem.Senkowski a nie
                Sękowski
              • koofel Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go 31.10.04, 18:43
                To do kogo masz pretensje.Jesli z nim pracowałeś to wiesz jak każdy pracujący
                na Thorezie kto podpisywał decyzję o zamknięciu kopalń
                • Gość: Gornik Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 20:55
                  Zamkniecie kopaln nie zalezy od gornkow Gorny Slask tylko tam gornicy nie
                  popuszcza u nas na pszklad deputat weglowy wedlug ustawy ZUS powinien wyplacac
                  gornikowi tak jak wdowa po gornkach tylko wdowy dostaja a gornik nie .Dlaczego
                  Gorny slask ma 3t.Walbrzychu gornicy 2,5 tony.Slyna osmiornica tylko nie tam
                  gdzie trzeba zabiera sie za porzadki.To nie lekarze tworza system to panstwo
                  tworzy korupcje zwloszcza w sprawie rent gorniczych dlaczego na stanowisku
                  lekarza pszyznajacego procent uszczerpku zdrowi choroby pylicy jest od lat
                  jeden i ten sam lekarz.Gornicy nie raz zalili sie do ZUS ale za wysokie
                  progi.Zeby bylo sprawiedliwie to powino byc kilku lekarzy w komisji
                  ustalajacej procet pylicy.A tak to zabieraja im renty a w sadzie przyznaja na 1
                  rok.
                  • Gość: dolnik Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 13:11
                    górnik poproś kogoś o pomoc, bo nie mogę tego zrozumieć co piszesz (same
                    bełkoty)
                    • Gość: m Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 16:07
                      To do pracy w bieda szybach to zrozumiesz.
    • koofel Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go 31.10.04, 18:54
      No właśnie .Komu dali się nabrac Wałbrzychu i jak widać dalej dają się nabierać
      • Gość: Ania Pozwólcie godnie żyć.... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.04, 10:26
    • Gość: gorni Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:58
      Wielka batali o deputat weglowy zbieranie podpisow.Czy nie lepiej jak gornicy
      sie zbiora i porozmawiaja z prezydentem Walbrzycha .Ostatnio jak pisalismy w
      tej sprawie otrzymalismy pismo od pan Prezydenta ze czeba sie zwrocic do pana
      Hausnera i do wladz Wlbrzycha. Debata gornicza stworzona dla gornikow zeby
      mieli dostep do pana Hausnera oczywiscie tylko broblemy z Walbrzycha.Ale zadnej
      odpowiedzi ani informacji.
      • nie_zadowolony Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go 03.11.04, 23:14
        facet nie mogę czytać twego biadolenia nie tylko ty przepracowałeś 29 lat i
        nikt cię nie rozumie, nie pie..że całe te lata tyrałeś w wodzie i pyle bo
        byż już dawno nie żył............ a nawet jeżeli przepracowałeś to powinienieś
        mieć emeryturę i do tej pory mógłbyś pić jabole i walić gruchę.
        Skoro jej nie masz to znaczy żeś wcale nie przepracował tych 29 lat tak jak
        mówisz w wodzie i pyle i okłamujesz ludzi, jesteś jednym z tych którzy u
        nochala kupili renty a teraz ci zabrali i się skarżysz na swój los.....
        do roboty się weź choćby w bieda szybie
        • Gość: gornik Re: Zamiast pomnika -pozwulcie godnie zyc bylm go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:14
          Ty sie tu nie popisuj ale ci wytlumacze ze gornik musi skonczyc 50 lat zeby
          przejsc na emerture.29 lat pracy ma z dniowkami akordowymi najwieksza ilosc
          dniowek nikt sie nie opieoszalem bo mam dyplom 25 lecia za wzorowa prace .Takie
          sa realia gornkow z Walbrzycha .Pisze bo to jest zwykle chamstwo jak
          wykorzystali gornkow z Walbrzycha.Nie wiadomo czy was nie bedzie czekac taka
          pszyszlosc popotrzcie na strefe musicie pisac durne testy zeby udowodnic obcemu
          czy Polak jest godny takiej pracy.Widzis mam internet wiec pracuje .Zaden
          porzadny gornik nie chc jalomuzny.Ale pokazujemy naszemu spoleczestwu co
          zgotowano gornikom za uciwa prace.
    • Gość: jacek01g Zamiast górnika -pozwulcie godnie zyc obecnym foru IP: *.chello.pl 04.11.04, 03:47
      mowiczom i nie zasypujcie do cholery tego forum problemi byłych górników

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka