Gość: Neo IP: *.autocom.pl 25.11.04, 15:32 Czy ktoś wie coś na temat obchodów 30-lecia PSP nr 15 w Wałbrzychu? Proszę o informacje. Zapraszam także do wymieniania wspomnień absolwentów tej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: { i.} Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:42 07 grudnia; polecam Kalendarium NIE PRZEGAP v portalu Twoje Sudety: www.twoje-sudety.pl/?action=kalendarium&mc=12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 25.11.04, 15:55 A miało być 3 grudnia. Czemu jest w środku tyfgodnia. Absolwenci będą mieli problem aby dotrzeć na uroczystość. Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 25.11.04, 19:13 Gość portalu: Neo napisał(a): > Zapraszam także do wymieniania wspomnień absolwentów tej > szkoły. Moja szkoła :) w latach 1975-83 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łotr Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 20:47 Moja szkółka w latach 1984-1992 to były czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gieka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 13:57 kto by pomyslal, ze moja byla szkola rowniez sie zdecyduje na obchody. Ja chodzilem do pietnastki w latach 75-83. Do klas "E". Moja wychowawczynia byla Teresa Utecht. Beztroskie lata, fajnie, ze taka impreza powstanie, szkoda tylko, ze to srodek tygodnia no i ta odleglosc. pozdrawiam wszystkich absolwentow i mam nadzieje ze kogos "namierze" z tamtego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 01.12.04, 19:52 Gość portalu: gieka napisał(a): > kto by pomyslal, ze moja byla szkola rowniez sie zdecyduje na obchody. > Ja chodzilem do pietnastki w latach 75-83. Do klas "E". Wreszcie jakiś rówieśnik :) Ja w tych latach chodziłem do "C" a moją wychowawczynią była Helena Stach (I-IV) i Krystyna Dobrosielska (V-VIII). Pewnie się znamy, zwłaszcza, że nasze klasy miały "wspólnego" ucznia. Był nim ś.p. Oskar Sochal :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gieka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.04, 16:53 skoro do "C" to na pewno sie znamy, z jednym utrzymuje nawet bliskie kontakty, pseudo "szprota". Poza tym kolega Tomek M. byl moim bardzo bliskim kumplem, nasze drogi sie troche rozeszly, ale dopiero na studiach. Tak poza tym to milo wspominam Piotra M. i jeszcze paru, ktorych nazwisk juz niestety nie pamietam. O Sochalu slyszalem, tylko nie wiedzialem kiedy to sie wydarzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 1975 - 83 02.12.04, 19:06 Gość portalu: gieka napisał(a): > skoro do "C" to na pewno sie znamy, z jednym utrzymuje nawet bliskie kontakty, > pseudo "szprota". Poza tym kolega Tomek M. byl moim bardzo bliskim kumplem Szprot to był straszny nerwus i właściwie chyba nikt do dziś nie wie, skąd ta ksywa :) Obaj z Tomkiem M. byli najwyżsi w klasie. Gdybym miał Twojego maila to podesłałbym Ci zdjęcie z VIII klasy, parę twarzy byś sobie przypomniał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gieka Re: 1975 - 83 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.12.04, 16:57 no to slij to zdjecie, z przyjemnoscia poogladam sobie te twarze, moze kogos sobie jeszcze przypomne. pozdrawiam moj adres: specht@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof 88 Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.11.04, 21:54 Rok 1986- 94.Pamiętacie P. Korzeniewską??, Fligera?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.autocom.pl 25.11.04, 22:50 Rocznik 1991-1999 (rocznik urodzenia 1984). Jasne, że pamiętam tych nauczycieli. Historia to jeden z moich ulubionych przedmiotów, a Pana Fliegera wspominam bardzo dobrze (uczył mnie także KOSSu), podobnie jak Panią Jankowską, która także uczyła mnie historii. Matematyka to następny mój ulubiony przedmiot. Najpierw uczyła mnie Pani Kamrowska, później Pan Wachol (może ktoś pamięta "eliksir mądrości":)) i na końcu Pani Korzeniewska, którą także bardzo miło wspominam. Nauczyciele często się zmieniali (np. języka niemieckiego co roku uczył mnie kto inny). Jest sporo wspomnień z czasów podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof 88 Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.11.04, 23:17 Akurat P. Korzeniewską żle wspominam. Neo Korzeniewska to kobieta, która mi tyle krwi napsuła. Musiałem sie później poddać transfuzji. Ale od niemieckiego była na początku P. Błażej albo jakieś podobne nazwisko. Ona była pierwsza od niemca w 15. Niestety jej poziom nauczania był beznadziejny. Przez to nie lubiałem niemieckiego, a co do matemattyki Korzeniewska mnie do niej zniechęciła. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łotr Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 12:39 Od niemieckiego był wcześniej facet niestety nie pamiętam jego nazwiska, ala twój rocznik powinienł go jeszcze pamiętać. Ja miałem szczęscie mieć z nim biologie chyba w roku 88/89 takie to były smieszne czasy, np muzyka z gościówą od w-f lub facetem od ZPT. P.S. To była pierwsza podstawówka w której wprowadzono informatykę za ZPT chyba w 1991 roku z Panią Ziegler. Ktoś pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łotr Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:24 Gość od niemieckiego to Zarębski. Kto pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: Pamiętacie ? 28.11.04, 13:42 Gość portalu: łotr napisał(a): > Gość od niemieckiego to Zarębski. Kto pamięta? Dwa tematy niżej wymieniłem pana Erwina Zarębskiego wśród całej czeredy innych nazwisk. Pozwolę sobie na cytat: " Nazwiska innych nauczycieli z tego okresu to: Helena Stach, pani Bartolik (mama wiceprezydenta!), Kotońska - matma , Zarembski lub Zarębski (nigdy nie wiedziałem jak się "pisał")- niemiecki , Konieczniak - gegra , Stanisławek - plastyka, Czajkowska - OC i WF, Gawłowska lub Gawłowicz (?)- historia, Tumidajska - dyr, Kmita - dyr, Krawuczke - dyr, Budzyń - dyr, Kacała (ś.p. WF), Utecht - gegra, Bober - zpt, Widanka - fizyka .... kogoś pominąłem ?" Koniec cytatu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łotr Re: Pamiętacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:57 Ja wymienię nauczycieli ze swojego okresu: Widanka-fizyka, Wilk-chemia, Flieger (jak to się pisze), Gawłowska-historia, Kotońska, Korzeniewska, Kuśmierek (pużniej Gazda),Ziegler-matematyka, Nowak (moja wychowawczyni)- polski, Płusa-W- F, Placek-geografia. Innych chwilowo nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: Pamiętacie ? IP: *.autocom.pl 28.11.04, 14:39 Łotr Ty chyba jesteś absolwentem mniej więcej z tego okresu co ja, bo niektórzy nauczyciele, których wymieniasz uczyli także mnie. A niektóre nazwiska także kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: Pamiętacie ? IP: *.autocom.pl 28.11.04, 14:41 Jednak trochę się pomyliłem z tym rocznikiem, bo nie zauważyłem, że wcześniej podałeś swój rocznik. Ale przez krótki czas chodziliśmy razem do tej samej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dariuszkołdon Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 12:38 moja szkoła dwóch lat 1974/75 i 75/76. W tym czasie królowała i straszyła nauczycielka polskiego- Sereda. Demon strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: 30-LECIE.... 26.11.04, 21:57 Gość portalu: dariuszkołdon napisał(a): > moja szkoła dwóch lat 1974/75 i 75/76. W tym czasie królowała i straszyła > nauczycielka polskiego- Sereda. Demon strachu. Hehe, Sereda :) Zawsze chodziła w sztruksach. Często wpadała do nas na lekcje pogadać z naszą wychowawczynia, panią Dobrosielską. Do dziś pamiętam jej: "Słuchaj Krysiu....blebleble" ;) I pół lekcji zlatywało. Nazwiska innych nauczycieli z tego okresu to: Helena Stach, pani Bartolik (mama wiceprezydenta!), Kotońska - matma , Zarembski lub Zarębski (nigdy nie wiedziałem jak się "pisał")- niemiecki , Konieczniak - gegra , Stanisławek - plastyka, Czajkowska - OC i WF, Gawłowska lub Gawłowicz (?)- historia, Tumidajska - dyr, Kmita - dyr, Krawuczke - dyr, Budzyń - dyr, Kacała (ś.p. WF), Utecht - gegra, Bober - zpt, Widanka - fizyka .... kogoś pominąłem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jura57 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 13:55 Gdzie ta szkoła się mieści tzn. w której dzielnicy? Może i ja chodziłem tam w pewnym okresie. "Twoje Sudety" podają tyle imprez szkolnych, że być może na którąś się załapię. Byłoby nieżle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 26.11.04, 14:55 To jest na Piaskowej Górze na ul. Hirszfelda. Ale coś mało osób się tu wpisuje. Mało wspomnień, no i nikt nie zna szczegółów związanych z imprezą. Absolwenci PSP nr 15 poinformujcie innych o tym forum i o imprezie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piętnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 20:54 lata 1979-1987 :) na poczatku "kolorowe soboty" i znaczki odróżniajace klasy pierwsze (myśmy mieli Pixi (ta od Dixi jeśli ktoś wie o co chodzi)) potem nowe rządy i bezsensowne spacerowanie wokół korytarza... Trochę przykro, że nie pomyslano o nas - "zwykłych" absolwentach i zrobiono uroczystość nie dla nas...ale w sobote mielismy spotkanie klasowe po 17 latach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloryga Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.11.04, 12:40 Tak wielka szkoda, może gdyby była inna dyrekcja byłoby inaczej? Pisaliście o wielu nauczycielach, dyrektorach. Czy ktoś z was pamięta obecną Panią Dyrektor? (jeszcze "załapałem się" na jej urzędowanie). Co tygodniowe apele, na które byliśmy zwoływani przez panie sprzątaczki w czasie lekcji. Potem strofująca Pani Dyrektor, która mierzyła nas wzrokiem bazyliszka. Trochę szkoda, że pamięta się o VIP-ach a brakuje pamięci dla tych, którzy tak naprawdę w szkole byli i są najważniejsi. (Czyż mogłaby istnieć szkoła bez uczniów?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 27.11.04, 13:41 Już kolejna osoba pisze o tym, że uroczystość jest organizowana dla VIP-ów a nie dla zwykłych absolwentów. O ile mi wiadomo może przyjść każdy, chociaż rzeczywiście absolwenci nie zostali o tym powiadomieni. Ale czy nie uważacie, że jest to także nasza wina (absolwentów)? Myślę, że gdyby z naszej strony pojawiła się jakaś inicjatywa to Dyrekcja pewnie by ją poparła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloryga Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.11.04, 15:24 Zapewne masz rację. Jednak ciągle nie jestem przekonany do tego czy inicjować i zapraszać powinni goście, czy jednak gospodarz. Szkoda, że tak się stało. Ale cóż Neo to tylko... Matrix Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 26.11.04, 23:27 Absolweni PSP nr 15 pokażmy ilu nas jest. Zapraszam wszystkich absolwentów - tych starszych i tych młodszych, ze wszystkich roczników - wpisujcie się. Powiedzcie o tym forum waszym znajomym, którzy też chodzili do tej szkoły. Niech na tym forum będzie najwięcej osób. Wpisujcie swoje wspomnienia, wymieniajcie uwagi, napiszcie gdzie teraz mieszkacie i co robicie. Może dzięki temu forum odżyją dawne przyjaźnie, dawne znajomości. Może po wielu latach dojdzie do spotkania starych klas. Uczcijmy w ten sposób 20 -lecie naszej budy. Zapraszam wszystkich absolwentów. Także obecni uczniowie i nauczyciele ze szkoły mogą się wpisywać i opowiadać co się w szkole zmieniło. Czekam na wszystkie komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 27.11.04, 00:09 Absolweni PSP nr 15 pokażmy ilu nas jest. Zapraszam wszystkich absolwentów - tych starszych i tych młodszych, ze wszystkich roczników - wpisujcie się. Powiedzcie o tym forum waszym znajomym, którzy też chodzili do tej szkoły. Niech na tym forum będzie najwięcej osób. Wpisujcie swoje wspomnienia, wymieniajcie uwagi, napiszcie gdzie teraz mieszkacie i co robicie. Może dzięki temu forum odżyją dawne przyjaźnie, dawne znajomości. Może po wielu latach dojdzie do spotkania starych klas. Uczcijmy w ten sposób 30 -lecie naszej budy. Zapraszam wszystkich absolwentów. Także obecni uczniowie i nauczyciele ze szkoły mogą się wpisywać i opowiadać co się w szkole zmieniło. Czekam na wszystkie komentarze. (Mój wcześniejszy post zawiera błąd) Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 27.11.04, 19:11 Gość portalu: Neo napisał(a): > Absolweni PSP nr 15 pokażmy ilu nas jest. Zapraszam wszystkich absolwentów - > tych starszych i tych młodszych, ze wszystkich roczników - wpisujcie się Polecam ciekawy link, pod którym można się rejestrować i szukać przyjaciół ze szkolnej ławy .... Z SP 15 na razie jestem tylko ja :) szkolnelata.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.11.04, 23:02 Mieszkam naprzeeciw 15 ale nie widać nic co by wskazywało na jakiekolwiek oznaki obchodzenia 30- lecia. Moze sie przejde i zapytam. Dam znac Neo.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:16 Chciałam napisac, że nawet na stronie szkoły nie ma informacji, ale właśnie wrzucili aktualizację ;) www.psp15.serwus.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 29.11.04, 08:40 Wreszcie jest informacja na stronie internetowej szkoły. Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale:) Chociaż szkoda, że jednak obchody 30-lecia są w środku tygodnia. Taka impreza powinna być w sobotę, a już przynajmniej w piątek. Wtedy absolwenci z innych miast mogliby dojechać, a Ci, którzy pracują nie musieliby zwalniać się z pracy. Muszę przyznać, że ta decyzja jest dla mnie trochę niezrozumiała. Po bliższe informacje zapraszam na stronę szkoły www.psp15.serwus.pl Czy ktoś z Was wybiera się na uroczystość. Jeśli tak to proszę o relację z tego spotkania na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 09:07 Obchody są w środku tygodnia bo tak na prawdę nikomu ze szkoły chyba nie zależy, żeby uczestniczyli w nich zwykli absolwenci i wszystko jest organizowane pod "szacownych gości" zwłaszcza tych z władz miasta, jak wiadomo w różny sposób z "pietnastką" związanych. I trudno sie dziwić bo czasy są ciężkie ;). Jak się chce zjazd absolwentów to go sobie trzeba samemu zorganizować - chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NR15 BIAŁY KAMIEŃ- SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.11.04, 10:45 pod koniec lat 70 i chyba na poczatku 70, szkoła podstawowa nr 15 miescila sie na Białym Kamieniu przy ul.Andersa(dawniej Lenina) naprzeciw kosciola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 29.11.04, 22:12 Coś widzę, że ostatnio pojawia się mało postów. Jest to zastanawiające ponieważ przez te 30 lat szkołę opuściło mnóstwo absolwentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof 88 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.11.04, 23:22 wydaje mi sie, że nie pamiętaja o uczniach sprzed reformy oświaty. Nie omieszkam tam spędzić parę chwil. Przypomniec stare lata........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 30.11.04, 19:20 Też bym chciał iść na jubileusz. Niestety szykowałem się na 3 grudnia, a na 7 grudnia nie dam rady przyjechać. A szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 12:32 nienawidzę tej szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piętnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 22:15 Może już wiecie, że oficjalne uroczystości odbędą sie 7 XII o 11:30 (rano msza o 9:00) a w środę 8 XII o 17:00 mają być wystawiane jakieś przedstawienia dla rodziców. Ciekawym elementem dla nas - absolwentów może myć wystawa - na pewno bedzie można zobaczyc swoje nazwisko na liście :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 06.12.04, 14:40 Szkoda, że swojej opinii na ten temat nie wyraził nikt ze szkoły (dyrekcja, nauczyciele). Chyba, że taką informację przegapiłem. Jeśli tak to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 07.12.04, 19:57 Czekam na relacje z uroczystości w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof 88 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.12.04, 22:38 Była msza- na której byłem- ale jutro będzie ciekawiej bo jest wystawa.A w szkole nie byłem niestety bo nie miałem czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 08:20 Kiedy można obejrzeć ta wystawę? O której godzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piętnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 19:19 A wiec byłam dzisiaj na wystawie...:-) Znalazłam coś mojego!!! Ale troche mam niedosyt - spodziewałam się trochę wiecej pamiątek. Z dawnych czasów były tylko wybrane kroniki i kilka zdjęć...szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 10.12.04, 22:38 Niestety wątek powoli zanika. A szkoda, bo miałem nadzięję, że pojawi się tu więcej osób, którzy podzielą się swoimi wspomnieniami. Może sięszcze się uda. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś