Dodaj do ulubionych

30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15

IP: *.autocom.pl 25.11.04, 15:32
Czy ktoś wie coś na temat obchodów 30-lecia PSP nr 15 w Wałbrzychu?
Proszę o informacje. Zapraszam także do wymieniania wspomnień absolwentów tej
szkoły.
Obserwuj wątek
    • Gość: { i.} Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:42
      07 grudnia;
      polecam Kalendarium NIE PRZEGAP v portalu Twoje Sudety:
      www.twoje-sudety.pl/?action=kalendarium&mc=12
      • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 25.11.04, 15:55
        A miało być 3 grudnia. Czemu jest w środku tyfgodnia. Absolwenci będą mieli
        problem aby dotrzeć na uroczystość.
    • arek354 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 25.11.04, 19:13
      Gość portalu: Neo napisał(a):

> Zapraszam także do wymieniania wspomnień absolwentów tej
      > szkoły.

Moja szkoła :) w latach 1975-83
      • Gość: łotr Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 20:47
        Moja szkółka w latach 1984-1992 to były czasy
      • Gość: gieka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 13:57
        kto by pomyslal, ze moja byla szkola rowniez sie zdecyduje na obchody.
        Ja chodzilem do pietnastki w latach 75-83. Do klas "E". Moja wychowawczynia byla
        Teresa Utecht. Beztroskie lata, fajnie, ze taka impreza powstanie, szkoda
        tylko, ze to srodek tygodnia no i ta odleglosc.
        pozdrawiam wszystkich absolwentow i mam nadzieje ze kogos "namierze" z tamtego
        okresu.
        • arek354 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 01.12.04, 19:52
          Gość portalu: gieka napisał(a):

> kto by pomyslal, ze moja byla szkola rowniez sie zdecyduje na obchody.
          > Ja chodzilem do pietnastki w latach 75-83. Do klas "E".

Wreszcie jakiś rówieśnik :) Ja w tych latach chodziłem do "C" a moją
          wychowawczynią była Helena Stach (I-IV) i Krystyna Dobrosielska (V-VIII).
          Pewnie się znamy, zwłaszcza, że nasze klasy miały "wspólnego" ucznia. Był nim
          ś.p. Oskar Sochal :(
          • Gość: gieka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.04, 16:53
            skoro do "C" to na pewno sie znamy, z jednym utrzymuje nawet bliskie kontakty,
            pseudo "szprota". Poza tym kolega Tomek M. byl moim bardzo bliskim kumplem,
            nasze drogi sie troche rozeszly, ale dopiero na studiach. Tak poza tym to milo
            wspominam Piotra M. i jeszcze paru, ktorych nazwisk juz niestety nie pamietam.
            O Sochalu slyszalem, tylko nie wiedzialem kiedy to sie wydarzylo.
            • arek354 1975 - 83 02.12.04, 19:06
              Gość portalu: gieka napisał(a):

> skoro do "C" to na pewno sie znamy, z jednym utrzymuje nawet bliskie kontakty,
              > pseudo "szprota". Poza tym kolega Tomek M. byl moim bardzo bliskim kumplem

Szprot to był straszny nerwus i właściwie chyba nikt do dziś nie wie, skąd ta
              ksywa :) Obaj z Tomkiem M. byli najwyżsi w klasie. Gdybym miał Twojego maila to
              podesłałbym Ci zdjęcie z VIII klasy, parę twarzy byś sobie przypomniał ;)
              • Gość: gieka Re: 1975 - 83 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.12.04, 16:57
                no to slij to zdjecie, z przyjemnoscia poogladam sobie te twarze, moze kogos
                sobie jeszcze przypomne. pozdrawiam

moj adres: specht@poczta.fm
    • Gość: Krzysztof 88 Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.11.04, 21:54
      Rok 1986- 94.Pamiętacie P. Korzeniewską??, Fligera??
      • Gość: Neo Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.autocom.pl 25.11.04, 22:50
        Rocznik 1991-1999 (rocznik urodzenia 1984). Jasne, że pamiętam tych
        nauczycieli. Historia to jeden z moich ulubionych przedmiotów, a Pana Fliegera
        wspominam bardzo dobrze (uczył mnie także KOSSu), podobnie jak Panią Jankowską,
        która także uczyła mnie historii. Matematyka to następny mój ulubiony
        przedmiot. Najpierw uczyła mnie Pani Kamrowska, później Pan Wachol (może ktoś
        pamięta "eliksir mądrości":)) i na końcu Pani Korzeniewska, którą także bardzo
        miło wspominam. Nauczyciele często się zmieniali (np. języka niemieckiego co
        roku uczył mnie kto inny). Jest sporo wspomnień z czasów podstawówki.
        • Gość: Krzysztof 88 Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.11.04, 23:17
          Akurat P. Korzeniewską żle wspominam. Neo Korzeniewska to kobieta, która mi
          tyle krwi napsuła. Musiałem sie później poddać transfuzji. Ale od niemieckiego
          była na początku P. Błażej albo jakieś podobne nazwisko. Ona była pierwsza od
          niemca w 15. Niestety jej poziom nauczania był beznadziejny. Przez to nie
          lubiałem niemieckiego, a co do matemattyki Korzeniewska mnie do niej
          zniechęciła. pzdr

• Gość: łotr Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 12:39
            Od niemieckiego był wcześniej facet niestety nie pamiętam jego nazwiska, ala
            twój rocznik powinienł go jeszcze pamiętać. Ja miałem szczęscie mieć z nim
            biologie chyba w roku 88/89 takie to były smieszne czasy, np muzyka z gościówą
            od w-f lub facetem od ZPT.
            P.S. To była pierwsza podstawówka w której wprowadzono informatykę za ZPT chyba
            w 1991 roku z Panią Ziegler. Ktoś pamięta?
            • Gość: łotr Re: Pamiętacie Korzeniewską, Fligera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:24
              Gość od niemieckiego to Zarębski. Kto pamięta?
              • arek354 Re: Pamiętacie ? 28.11.04, 13:42
                Gość portalu: łotr napisał(a):

> Gość od niemieckiego to Zarębski. Kto pamięta?

Dwa tematy niżej wymieniłem pana Erwina Zarębskiego wśród całej czeredy innych
                nazwisk. Pozwolę sobie na cytat: " Nazwiska innych
                nauczycieli z tego okresu to: Helena Stach, pani Bartolik (mama
                wiceprezydenta!), Kotońska - matma , Zarembski lub Zarębski (nigdy nie
                wiedziałem jak się "pisał")- niemiecki , Konieczniak - gegra , Stanisławek -
                plastyka, Czajkowska - OC i WF, Gawłowska lub Gawłowicz (?)- historia,
                Tumidajska - dyr, Kmita - dyr, Krawuczke - dyr, Budzyń - dyr, Kacała (ś.p. WF),
                Utecht - gegra, Bober - zpt, Widanka - fizyka .... kogoś pominąłem ?" Koniec
                cytatu :)

• Gość: łotr Re: Pamiętacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:57
                  Ja wymienię nauczycieli ze swojego okresu: Widanka-fizyka, Wilk-chemia, Flieger
                  (jak to się pisze), Gawłowska-historia, Kotońska, Korzeniewska, Kuśmierek
                  (pużniej Gazda),Ziegler-matematyka, Nowak (moja wychowawczyni)- polski, Płusa-W-
                  F, Placek-geografia. Innych chwilowo nie pamiętam.
                  • Gość: Neo Re: Pamiętacie ? IP: *.autocom.pl 28.11.04, 14:39
                    Łotr Ty chyba jesteś absolwentem mniej więcej z tego okresu co ja, bo niektórzy
                    nauczyciele, których wymieniasz uczyli także mnie. A niektóre nazwiska także
                    kojarzę.
                  • Gość: Neo Re: Pamiętacie ? IP: *.autocom.pl 28.11.04, 14:41
                    Jednak trochę się pomyliłem z tym rocznikiem, bo nie zauważyłem, że wcześniej
                    podałeś swój rocznik. Ale przez krótki czas chodziliśmy razem do tej samej
                    szkoły.
    • Gość: dariuszkołdon Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 12:38
      moja szkoła dwóch lat 1974/75 i 75/76. W tym czasie królowała i straszyła
      nauczycielka polskiego- Sereda. Demon strachu.
      • arek354 Re: 30-LECIE.... 26.11.04, 21:57
        Gość portalu: dariuszkołdon napisał(a):

> moja szkoła dwóch lat 1974/75 i 75/76. W tym czasie królowała i straszyła
        > nauczycielka polskiego- Sereda. Demon strachu.

Hehe, Sereda :) Zawsze chodziła w sztruksach. Często wpadała do nas na lekcje
        pogadać z naszą wychowawczynia, panią Dobrosielską. Do dziś pamiętam
        jej: "Słuchaj Krysiu....blebleble" ;) I pół lekcji zlatywało. Nazwiska innych
        nauczycieli z tego okresu to: Helena Stach, pani Bartolik (mama
        wiceprezydenta!), Kotońska - matma , Zarembski lub Zarębski (nigdy nie
        wiedziałem jak się "pisał")- niemiecki , Konieczniak - gegra , Stanisławek -
        plastyka, Czajkowska - OC i WF, Gawłowska lub Gawłowicz (?)- historia,
        Tumidajska - dyr, Kmita - dyr, Krawuczke - dyr, Budzyń - dyr, Kacała (ś.p. WF),
        Utecht - gegra, Bober - zpt, Widanka - fizyka .... kogoś pominąłem ?

• Gość: jura57 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 13:55
      Gdzie ta szkoła się mieści tzn. w której dzielnicy?
      Może i ja chodziłem tam w pewnym okresie. "Twoje Sudety" podają tyle imprez
      szkolnych, że być może na którąś się załapię. Byłoby nieżle.
      • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 26.11.04, 14:55
        To jest na Piaskowej Górze na ul. Hirszfelda. Ale coś mało osób się tu wpisuje.
        Mało wspomnień, no i nikt nie zna szczegółów związanych z imprezą. Absolwenci
        PSP nr 15 poinformujcie innych o tym forum i o imprezie.
    • Gość: piętnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 20:54
      lata 1979-1987 :) na poczatku "kolorowe soboty" i znaczki odróżniajace klasy pierwsze (myśmy mieli Pixi (ta od Dixi jeśli ktoś wie o co chodzi)) potem nowe rządy i bezsensowne spacerowanie wokół korytarza...
      Trochę przykro, że nie pomyslano o nas - "zwykłych" absolwentach i zrobiono uroczystość nie dla nas...ale w sobote mielismy spotkanie klasowe po 17 latach ;)
      • Gość: Kloryga Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.11.04, 12:40
        Tak wielka szkoda, może gdyby była inna dyrekcja byłoby inaczej?
        Pisaliście o wielu nauczycielach, dyrektorach. Czy ktoś z was pamięta obecną
        Panią Dyrektor? (jeszcze "załapałem się" na jej urzędowanie). Co tygodniowe
        apele, na które byliśmy zwoływani przez panie sprzątaczki w czasie lekcji.
        Potem strofująca Pani Dyrektor, która mierzyła nas wzrokiem bazyliszka. Trochę
        szkoda, że pamięta się o VIP-ach a brakuje pamięci dla tych, którzy tak
        naprawdę w szkole byli i są najważniejsi. (Czyż mogłaby istnieć szkoła bez
        uczniów?)
        • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 27.11.04, 13:41
          Już kolejna osoba pisze o tym, że uroczystość jest organizowana dla VIP-ów a
          nie dla zwykłych absolwentów. O ile mi wiadomo może przyjść każdy, chociaż
          rzeczywiście absolwenci nie zostali o tym powiadomieni. Ale czy nie uważacie,
          że jest to także nasza wina (absolwentów)? Myślę, że gdyby z naszej strony
          pojawiła się jakaś inicjatywa to Dyrekcja pewnie by ją poparła.
          • Gość: Kloryga Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.11.04, 15:24
            Zapewne masz rację.
            Jednak ciągle nie jestem przekonany do tego czy inicjować i zapraszać powinni
            goście, czy jednak gospodarz.
            Szkoda, że tak się stało.
            Ale cóż Neo to tylko... Matrix
    • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 26.11.04, 23:27
      Absolweni PSP nr 15 pokażmy ilu nas jest. Zapraszam wszystkich absolwentów -
      tych starszych i tych młodszych, ze wszystkich roczników - wpisujcie się.
      Powiedzcie o tym forum waszym znajomym, którzy też chodzili do tej szkoły.
      Niech na tym forum będzie najwięcej osób. Wpisujcie swoje wspomnienia,
      wymieniajcie uwagi, napiszcie gdzie teraz mieszkacie i co robicie. Może dzięki
      temu forum odżyją dawne przyjaźnie, dawne znajomości. Może po wielu latach
      dojdzie do spotkania starych klas. Uczcijmy w ten sposób 20 -lecie naszej budy.
      Zapraszam wszystkich absolwentów. Także obecni uczniowie i nauczyciele ze
      szkoły mogą się wpisywać i opowiadać co się w szkole zmieniło. Czekam na
      wszystkie komentarze.
    • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 27.11.04, 00:09
      Absolweni PSP nr 15 pokażmy ilu nas jest. Zapraszam wszystkich absolwentów -
      tych starszych i tych młodszych, ze wszystkich roczników - wpisujcie się.
      Powiedzcie o tym forum waszym znajomym, którzy też chodzili do tej szkoły.
      Niech na tym forum będzie najwięcej osób. Wpisujcie swoje wspomnienia,
      wymieniajcie uwagi, napiszcie gdzie teraz mieszkacie i co robicie. Może dzięki
      temu forum odżyją dawne przyjaźnie, dawne znajomości. Może po wielu latach
      dojdzie do spotkania starych klas. Uczcijmy w ten sposób 30 -lecie naszej budy.
      Zapraszam wszystkich absolwentów. Także obecni uczniowie i nauczyciele ze
      szkoły mogą się wpisywać i opowiadać co się w szkole zmieniło. Czekam na
      wszystkie komentarze. (Mój wcześniejszy post zawiera błąd)
      • arek354 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 27.11.04, 19:11
        Gość portalu: Neo napisał(a):

> Absolweni PSP nr 15 pokażmy ilu nas jest. Zapraszam wszystkich absolwentów -
        > tych starszych i tych młodszych, ze wszystkich roczników - wpisujcie się

Polecam ciekawy link, pod którym można się rejestrować i szukać przyjaciół ze
        szkolnej ławy .... Z SP 15 na razie jestem tylko ja :)

szkolnelata.pl/
        • Gość: Krzysztof Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.11.04, 23:02
          Mieszkam naprzeeciw 15 ale nie widać nic co by wskazywało na jakiekolwiek
          oznaki obchodzenia 30- lecia. Moze sie przejde i zapytam. Dam znac Neo.Pzdr
    • Gość: pietnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:16
      Chciałam napisac, że nawet na stronie szkoły nie ma informacji, ale właśnie wrzucili aktualizację ;) www.psp15.serwus.pl
    • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 29.11.04, 08:40
      Wreszcie jest informacja na stronie internetowej szkoły. Trochę późno, ale
      lepiej późno niż wcale:) Chociaż szkoda, że jednak obchody 30-lecia są w środku
      tygodnia. Taka impreza powinna być w sobotę, a już przynajmniej w piątek. Wtedy
      absolwenci z innych miast mogliby dojechać, a Ci, którzy pracują nie musieliby
      zwalniać się z pracy. Muszę przyznać, że ta decyzja jest dla mnie trochę
      niezrozumiała. Po bliższe informacje zapraszam na stronę szkoły
      www.psp15.serwus.pl Czy ktoś z Was wybiera się na uroczystość. Jeśli tak to
      proszę o relację z tego spotkania na tym forum.
      • Gość: pietnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 09:07
        Obchody są w środku tygodnia bo tak na prawdę nikomu ze szkoły chyba nie zależy, żeby uczestniczyli w nich zwykli absolwenci i wszystko jest organizowane pod "szacownych gości" zwłaszcza tych z władz miasta, jak wiadomo w różny sposób z "pietnastką" związanych. I trudno sie dziwić bo czasy są ciężkie ;). Jak się chce zjazd absolwentów to go sobie trzeba samemu zorganizować - chyba.
        • Gość: NR15 BIAŁY KAMIEŃ- SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.11.04, 10:45
          pod koniec lat 70 i chyba na poczatku 70, szkoła podstawowa nr 15 miescila sie
          na Białym Kamieniu przy ul.Andersa(dawniej Lenina) naprzeciw kosciola
    • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 29.11.04, 22:12
      Coś widzę, że ostatnio pojawia się mało postów. Jest to zastanawiające ponieważ
      przez te 30 lat szkołę opuściło mnóstwo absolwentów.
      • Gość: Krzysztof 88 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.11.04, 23:22
        wydaje mi sie, że nie pamiętaja o uczniach sprzed reformy oświaty. Nie
        omieszkam tam spędzić parę chwil. Przypomniec stare lata........
        • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 30.11.04, 19:20
          Też bym chciał iść na jubileusz. Niestety szykowałem się na 3 grudnia, a na 7
          grudnia nie dam rady przyjechać. A szkoda :(
      • Gość: ewa Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 12:32
        nienawidzę tej szkoły
    • Gość: piętnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 22:15
      Może już wiecie, że oficjalne uroczystości odbędą sie 7 XII o 11:30 (rano msza o 9:00) a w środę 8 XII o 17:00 mają być wystawiane jakieś przedstawienia dla rodziców. Ciekawym elementem dla nas - absolwentów może myć wystawa - na pewno bedzie można zobaczyc swoje nazwisko na liście :)
    • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 06.12.04, 14:40
      Szkoda, że swojej opinii na ten temat nie wyraził nikt ze szkoły (dyrekcja,
      nauczyciele). Chyba, że taką informację przegapiłem. Jeśli tak to przepraszam.
    • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 07.12.04, 19:57
      Czekam na relacje z uroczystości w szkole.
      • Gość: Krzysztof 88 Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.12.04, 22:38
        Była msza- na której byłem- ale jutro będzie ciekawiej bo jest wystawa.A w
        szkole nie byłem niestety bo nie miałem czasu.
        • Gość: ? Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 08:20
          Kiedy można obejrzeć ta wystawę? O której godzinie?
      • Gość: piętnastka Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 19:19
        A wiec byłam dzisiaj na wystawie...:-) Znalazłam coś mojego!!! Ale troche mam niedosyt - spodziewałam się trochę wiecej pamiątek. Z dawnych czasów były tylko wybrane kroniki i kilka zdjęć...szkoda.
    • Gość: Neo Re: 30-LECIE PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 15 IP: *.autocom.pl 10.12.04, 22:38
      Niestety wątek powoli zanika. A szkoda, bo miałem nadzięję, że pojawi się tu
      więcej osób, którzy podzielą się swoimi wspomnieniami. Może sięszcze się uda.
      Zobaczymy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka