Dodaj do ulubionych

Auchan // Reebok // Praca// Staż

09.01.06, 19:52
Chcicałabym przestrzec przed zgłoszeniem się na staż organizowany przez Urząd
Pracy do w/w firmy. Praca po 12 godzin świątek piątek i niedziela z czego
oczywiście płacą tylko za 8 standartowych godzin czyli 460zł.
Obiecują złote góry czyli jak się sprawdzisz to Cię przyjmą na stałe po czym
jak już kończy się staż to wywieszają magiczną karteczkę "pzyjmę na staż" a
delikwetnowi do tej pory charującemu mówią spadaj.

A ja w tym sklepie już nic nigdy nie kupię. Tak to jest antyreklama i oby
skuteczna.
Obserwuj wątek
    • koza16 Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż 10.01.06, 21:52
      dzieki, tez tam juz nic nie kupie...
      • Gość: max Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 10.01.06, 22:01
        ja tez nic tam nie kupie,z dziadami trzeba walczyc
        • Gość: feniks Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.01.06, 14:18
          Nie tylko tam tak traktują stażystów. Przepisy wyraźnie głoszą, że po odbytym
          stażu pracodawca ma obowiązek zatrudnienia 2 z 3 stażystów przyjętych na dane
          miejsce pracy. Jednak niestety rzeczywistość jest całkiem inna i w większości
          firm i zakładów pracy trwa owocna procedura zatrudniania i zwalniania
          stażystów. Po co pracodawca ma zatrudniać na normalną umowę i płacić koszty z
          tego tytułu skoro może w kółko zatrudniać pracowników bardziej opłacalnych,
          aniżeli praktykant, ponieważ co miesiąc ma za nich płacone. Nie dość, że robią
          darmo to jeszcze pracodawca na nich zarabia...Teraz powymyślali jeszcze tzw.:
          przyuczenie do zawodu, które trwa tyle samo czasu co staż i w gruncie rzeczy
          nie różni się niczym więcej, niż wymyśloną nazwą. Teraz to już tyrasz 2 latka
          zaczynając od stażu, a kończąc na przyuczeniu i finito, a kwota 460 zł nie
          ulega zmianie.
          • kurczeno Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż 11.01.06, 15:32
            Wszystko zależy od umowy zawartej pomiędzy firma a UP. Jak się ma odpowiednie
            znajomości i nie tylko, to podpisuje się umowę o stażystów ale z zaznaczeniem że
            ich się nie zatrudni. Szkoda tylko że firma która potrafi mieć utarg dzienny od
            5 tys złotych nie zatrudnia pracowników swoich a do tego jeszcze ciągnie kase za
            swoich stażystów.
            • Gość: feniks Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.01.06, 16:45
              Zlodziejska spółka "rivendell" ze Szczawna Zdroju mająca dwa hotele i jeden
              pensjonat 5-gwiazdkowy wykopała nie tak dawno grupę 15 stażystów, przy czym nie
              zatrudniając ani jednej osoby. Zapewne utarg mają o wiele większy, aniżeli w
              Reeboku w Auchanie.
              • Gość: be Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 13:24
                A ja mam takie doświadczenie ze stazystami, że większość z nich nie nadaje się
                zupełnie do żadnej pracy. I choćbym chciał kogoś zatrudnić po stażu to niestety
                nie natrafiłem na odpowienią osobę. Mam takie wrażenie, że stażyści szukają
                super okazji mającej mało wspólnego z prawdziwą chęcią przyuczenia się do
                zawodu.
                • kurczeno Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż 12.01.06, 14:00
                  Widocznie mało osób przeszło przez Twoje przyuczanie do zawodu albo niezbyt im w
                  tym pomagałeś. Poza tym gdzie nzaleść motywację do pracy za 460 zł z czego
                  jeszcze musisz wydać na dojazdy do pracy?
                  • Gość: n Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:19
                    Zgadzam się w 100%
                    • Gość: fidel Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.01.06, 15:44
                      Również się zgadzam za 458 zł. to można się angazow ać że hoho. Wychodzi ok.22
                      zl./dzień co daje jakieś 2,70/godz. czyli mniej niż 1 dolar USA i jeszcze chcą
                      nie wiadomo czego
                      • Gość: gifi Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:33
                        no pewnie lepiej na bezrobociu siedziec tak przyjemniej. To ze jest wyzysk to
                        fakt ale dlaczego nikt nie traktuje tych paru miesiecy stazu nie jak pracy
                        zarobkowej ale jak szkolenia za ktore dostaje sie kieszonkowe, przeciez to
                        lepsze niz byc cale zycie na bezrobociu.... a pracy mozna szkukac takze w
                        trakcie stazu juz lepiej platnej. Chyba ze ma sie takie podejscie jak co
                        niektorzy za za byle co nie sa zmotywowani tyle ze apetyt i amabicje nie ida w
                        parze z umiejetnosciami... dlatego czegoz sie dziwic parcodawca ze nie
                        przedluzaja umow.
                        • Gość: Stażysta Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.01.06, 21:36
                          Dobre, brak motywacji, ciężko o dobrego stażystę... Skończcie te pierdoły gadać
                          a zacznijcie płacić.
                          kto ma trochę oleju w głowie to ma 50 euro dzienie ( min) w Irlandii czy Anglii.
                          Naprawdę rozbija mnie to gadanie o "jakości" stażystów. Jakoś to nikomu nie
                          przeszkadza w Angli czy IR. Ludzie kiedy w tej dziurze zmieni się myślenie.
                          Jak nie musicie nie idzcie do tego sklepu. To g... nie doświadczenie, a tam
                          język przynajmniej podszkolicie.
                          A pseudo biznesmenom powiedzcie pa pa i to ich zmusi do zastanowienia. Smutne
                          jest to że nasze Państwo ma tak złe prawo i nie ma np. że z 2 stażystów musi
                          przyjąć 1 a jak nie to kara, PIP itp. Sory no chyba jestesmy w UE i jest rada
                          na takich krwiopijców.
                          Też byłem kiedyś na takim stażu u takiego krętacza hehe. To strata czasu i
                          pieniędzy.Poważnie.
                          • Gość: feniks Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.01.06, 23:16
                            W UE to jesteśmy tylko na papierku i długo się w tej sprawie nic nie zmieni
                            skoro polityk politykowi do gardła skacze. Po najświeższych obradach sejmu
                            widać jak Państwo spada na pysk.
                            Żaden pracodawca nie widzi w stażyście przyszłego pracodawcy, nawet wtedy kiedy
                            ten pracuje sumiennie, ponieważ liczy jedynie na zyski, a nie na straty z
                            tytułu zawierania kolejnej umowy o pracę. W naszym "kochanym" kraju jest w brud
                            dorobkiewiczów, więc pomysłodawca, który stworzył te dziwne nowe formy
                            zatrudnienia dla bezrobotnych studentów i nie tylko, patrzył przez pryzmat
                            zadowolenia pracodawcy, a nie pracującego.
                      • Gość: be Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 06:59
                        Mniej wiecej za tyle panie z reala zapie.... na kasach. Rzeczywiscie jest to
                        gowno a nie pieniadze potrzebne zeby normalnie funkcjonowac, ale skoro zyjemy
                        tutaj (a kto nie chce to przymusu od jakiegos czasu nie ma) to nalezy sie
                        dostosowac. Jak slysze, ze za takie pieniadze nie mozna zaangazowac sie w pracy
                        to brakuje mi slow. Dla mnie nawet za darmo mozna sie zaangazowac jak na czym
                        czlowiekowi zalezy. Nie wspomne juz, ze za wyszkolenie stazysty sam stazysta
                        powinien placic bo zwykle przez pierwsze kilka miesiecy wiecej z nim jest
                        problemow i zaangazaownia pracy innych niz pozytku. Borac kogos na staz nie
                        chce zeby siedzial bezczynnie i klepal bzdury na gg z kumplami tylko po to zeby
                        sie nauczyl swoich nowych obowiazkow. I w tym momencie to on sam decyduje czy
                        chce sie w to czegos nauczyc czy tylko przewaletowac kilka miesiecy stazu.
                        Niestety mlodzi gniewni przewalilem w swoim zyciu mnostwo podan o prace i
                        mnostwo stazystow i to, co ostatnio obserwuje po prostu mnie przeraza. Nie wiem
                        co wynosicie ze szkol i z wasnych obserwacji zycia, ale mam takie wrazenie, ze
                        nieststy nie potraficie odnalezc sie w rzeczywistosci co jest bardzo przykre. A
                        z czasem bedzie bolesne - ale nie dla mnie tylko dla WAS. Zamiast narzekac
                        wezcie sie do roboty a zobaczycie, ze wtedy swiat jest bardziej realny.
                        • Gość: MIMI Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:15
                          Zgadzm sie , ze staż to powinan być okazja do odbycia skzoelnai za ktore
                          jeszcze zpalaca, ale wikeszość pracodawcaó podchodiz do tego jak do darmowego
                          pracównika ktory wykona jagorsze prace np. sprzątanie archiwum. a potem
                          pryzjdzie następny.
                        • Gość: stazystas Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 13.01.06, 09:56
                          • Gość: stażysta Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.01.06, 23:05
                            Ludzie zacznijcie myśleć! Niech ktoś sobie tu gada jaki to dobry jest staż itp.
                            Wiejcie stąd i miejcie w d... takich wyzyskiwaczy.
                            Porządna firma bierze do pracy a nie na staż. Prywaciarze są OK w IR lub Anglii.
                            U nas z komunisty nie da rady zrobić kapitalisty.
                            • Gość: rere Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 21:36
                              no pewnie przyjemnie czyscic kible za granica niz sprzedawaz buty w polsce ot
                              taka walbrzyska glupia mentalnosc.... pozdrawiam klozetowcow;-)
              • Gość: Majka Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:22
                Dzieki za rade, no ale niestety u nas tak jest.W kazdym razie dzieki.pozdrawiam
                • Gość: stażysta Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.01.06, 22:37

Moim zdaniem jak ma się byc ścierką w Polsce za 460 zł lepiej być ścierką za
                  1000 euro. Ot taka moja wałbrzyska mentalność.
                  Życzę powodzenia.
                  • Gość: rere Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 18:11
                    taaa scierka scierce nie rowna tak jak dziwka dziwce ;-)))) zero ambicji byle
                    kasa... na szczescie nie jestem z walbrzycha
                    • Gość: fidel Re: Auchan // Reebok // Praca// Staż IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.01.06, 14:46
                      Ja wiem w założeniu pomysł ze stazami i innymi podobnymi programami nie jest
                      zły jednak kompletnie nie dopasowany do naszej polskiej nowokapitalistycznej
                      rzeczywistości. Ciekawe czy istnieją statystyki obrazujące procent
                      zatrudnianych stażystów. Pewnie nie bo byłyby skandaliczne. A wiele osób po
                      kilkumiesięcznym wyzysku sama daje sobie spokój i odchodzi od pracodawcy ( nie
                      twierdzę że wszyscy pracodawcy są tacy ale niestety chyba większość). I coś na
                      temat dostosowywania się do sytuacji. ok. ja mogę dostawać 458 zł za staż i
                      dostosuję się do sytuacji ale dlaczego do tej sytuacji nie mogą dostosować
                      się : ADM/Spółdzielnia Gazownia Elektrownia Telefonia Ciepłownia i inni?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka