Dodaj do ulubionych

Wałbrzych Moje Miasto - FILM

22.06.07, 22:40
WAŁBRZYCH MOJE MIASTO - ARYSTOKRACJA BIAŁEGO KAMIENIA - FILM

Każdy mieszkaniec Wałbrzycha spotyka ich stojących w bramach i pod sklepami.
Jedni czują do nich odrazę inni natomiast współczucie. Jacy są naprawdę ?

Film "WAŁBRZYCH MOJE MIASTO" opowiada historię kilku lokalnych osób
mieszkających w dzielnicy Biały Kamień, dla których butelka wina jest czymś,
co potrafi sprawić wiele radości. Mało tego, dla niektórych owa butelka wina
jest wszystkim czego potrzeba aby zaliczyć dzień do udanych.

Zapewne niektórzy z Was odbiorą ten film jako śmieszny dla innych będzie
przedstawiał tragiczny obraz naszej rzeczywistości. Jedno jest jednak pewne -
to dzieje się naprawdę i to wokół nas.

Przedstawiamy dzisiaj dwie pierwsze części filmu, kolejne pojawią się niebawem.

Film realizowany jest na amatorskim sprzęcie video przez człowieka, który
kiedyś był podobny do ludzi jakich przedstawia. Kamera stała się jego azylem,
lekarstwem na zabicie w sobie nałogu. Pragnie przestrzec ludzi przed tym, aby
pomyśleli zanim staną się niewolnikami alkoholu.

Człowiekiem tym jest Robert Kowalczyk z Wałbrzycha.

Zapraszamy do pozostawiania komentarzy, które są dla nas bardzo ważne.

Filmy zamieściliśmy na You Tube - linki:

[b]WAŁBRZYCH MOJE MIASTO - ARYSTOKRACJA BIAŁEGO KAMIENIA cz.1
pl.youtube.com/watch?v=QZsr9-4AZbk
WAŁBRZYCH MOJE MIASTO - ARYSTOKRACJA BIAŁEGO KAMIENIA cz.2
pl.youtube.com/watch?v=4k6YJN2IRIY
Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • wielgus71 Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM 23.06.07, 00:20
      od kilku miesiecy obserwuje to, co robia genetelmani z NaszaProdakszyn... od
      wesolych filmikow ukrytokamerowych, przez zabawna etidke wspinaczkowa..az do
      tego dokumentu.

Tegoroczny WAPFiN startuje pod haslem "W krzywym zwierciadle". Jestem pewien,
      ze ten dokument nie dostalby nawet podrzednej nagrody. Nie dostanie, choc
      idealnie wpisuje sie w schemat przegladu..."Walbrzych, moje miasto". W krzywym
      zwierciadle. Dla mnie NaszaProdakszyn juz wygrala. Szacunek.

"...Wolabym mieszkac w innym miescie...chocby w Swiebodzicach... samo
      mieszkanie w Walbrzychu to jest przesrane..." Nie jestem zulem. Nie jestem
      bezrobotnym. Nie jestem alkoholikiem. Ale to samo mysle. Straszne.
    • Gość: różowy Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 00:26
      Filmy są wstrząsające - dlatego, że prawdziwe. Nie udawajmy, że Wałbrzych
      nie ma problemu ludzi, którzy nie widzą celu i sensu swojego życia. Nie
      wystarczy dać im socjalny ochłap i odfajkować w rubryce "pomoc społeczna."
      To są dramaty wielu rodzin i dramat tego miasta.
      Panie Robercie, gratulacje, że udało się Panu wyrwać z piekła nałogu. A przez
      to, że był Pan jednym z nich - umiał pokazać Pan w swoim filmie Człowieka.
      Nie pijaczków zasługujących na potępienie, ale zagubionych, bezradnych ludzi,
      którym trzeba pomóc, bo o tę pomoc proszą.
      Dzięki za tę wstrząsową kurację.

• Gość: kiki Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 23.06.07, 01:08
      wstrzasajace historie, no coz... ale wszedzie sa patologie, tyle ze jakos w tym
      walbrzychu jest jej wiecej
      • Gość: ththa Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 08:40
        Gratuluje Panu Robertowi wyjscia z nalogu.Zal mi tych ludzi ktorzy sa w blednym
        kole,ktorzy nie potrafia z niego wyjsc...
    • czina58 Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM 23.06.07, 09:33
      Obejrzałam Twoje filmy faktycznie pokazują życie ludzi z problemami
      alkoholowymi.Ale tacy ludzie są wszędzie. Ja mieszkam w dzielnicy Nowe Miasto i
      tutaj jest tak samo. Dzień dla nich zaczyna się od 1 piwa a kończy to już nie
      wiem na czym. To są często młodzi ludzie tak jak jeden uczestnik Twojego filmu.
      Patrząc na niego żal mi Go jak stacza sie na margines, a szkoda. Można by jemu
      pomóc jak wielu innym osobom. Jeżeli ma chęć woli skończyć z tym okropnym
      nałogiem to liczę, że Ty jako osoba, która również borykała się z takim
      problemem pomożesz jemu. Bo w pojedynkę to jest trudna sztuka wyjść z
      uzależnienia jakiegokolwiek tutaj są potrzebni fachowcy.Tylko odrobina dobrej
      woli z Jego i Twojej strony. Mam nadzieję że tak się stanie. Pisz więcej o
      tych ludziach i jak dalej potoczyły się ich losy. Pozdrawiam i życzę powodzenia
      dla tego młodego człowieka z Twojego filmu.
      • Gość: marcus Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 23.06.07, 11:09
        Nie podoba mi się ten film - a dlaczego? Otóż przypomina mi to pewną produkcję
        sprzed lat pt. "Arizona", pamiętacie?
        Autor filmu "Arystokracja Białego Kamienia" dokonuje podobnego, nieuczciwego
        manewru. Przecież na filmie jawnie widać, że autor kupuje tym biednym ludziom
        wina, po to żey pili przed kamerą i opowiadali jak jest im źle. To jest po
        prostu wykorzystywanie wykolejonych ludzi to własnych celów. To ma im pomóc?
        Kupowanie im win i nagrywanie jak je wypijają ma im pomóc? Jest to działanie
        nieuczciwe. Widzę w tym poniżanie przez autora ludzi, których życie i tak już
        wystarczająco poniżyło.
        • naszaproduction Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM 23.06.07, 11:38
          Drogi Marcusie.

Ja jestem człowiekiem, który pomaga Robertowi Kowalczykowi w montażu jego
          zapisanych na kamerze obrazów. Znam go osobiście i wiem, że jeszcze kilka lat
          temu nie wyglądał lepiej od ludzi jakich przedstawia w swoich filmach. To są
          jego koledzy, z którymi podobnie spędzał czas. Nie ma tutaj mowy o namawianiu
          kogokolwiek do zrobienia czegokolwiek. Ci ludzie sami proszą się o to, aby ich
          filmować lub "fotografować" jak sami mówią. Dla nich wypicie wina w 6 sekund
          jest czymś czym mogą się pochwalić i to sprawa im satysfakcję. Może to i
          tragiczne, ale prawdziwe. O jakich "własnych celach" mówisz ? Napisałem w
          pierwszym poście, iż Robert dzięki kamerze, na którą go nie było stać lecz
          dostał ją w prezencie znalazł lekarstwo na alkoholową chorobę. Teraz zamiast
          staczać się niżej chce pokazać, na przykładzie swoich kolegów jak to wszystko
          może daleko zaprowadzić i że czasem nie ma już odwrotu. Ta mała skromna kamera
          jest dla niego niemal całym światem w chwili obecnej. Być może trudno to
          zrozumieć nie znając Roberta i jego przeszłości. Ja jestem dumny z tego, iż mogę
          pomóc Robertowi, bo moja pomoc w realizacji i publikacji jego materiałów video
          sprawia, że jest on szczęśliwy i czuje się kimś więcej niż szarym człowiekiem,
          jakim był do tej pory. To co dla niektórych jest żadnym osiągnięciem, dla niego
          jest czymś wielkim i cenię go za to, że potrafił przerwać ciąg alkoholowy,
          poddać się odwykowi i że widzi teraz problem, którego jeszcze kilka lat temu nie
          zauważał.

Dlatego Drogi Marcusie nie mogę zgodzić się z Twoim stwierdzeniem, gdyż nie jest
          ono odzwierciedleniem rzeczywistości, jednakże cenię i Twoje zdanie.

pozdrawiam
          COMPOD
          • Gość: marcus Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 23.06.07, 11:58
            Chodzi mi o to, że ten film byłby wartościowy gdybym zobaczył w nim historie
            tych ludzi - jak doszli do takiego tragicznego stanu, czy chcą z tego wyjść,
            jak żyją na codzień, czy mają jeszcze jakieś aspiracje, marzenia, jak
            postrzegają świat, co sprawiło że żyją tak jak żyją...itp.
            Zamiast tego otrzymujemy natomiast kilka efektownych scenek jak koleś wypija
            wino w 6 sekund, lub wypija na raz dwa. No dobrze - ale co to wnosi nowego? Czy
            dowiadujemy się o tych ludziach czegoś interesującego, ciekawego?
            Gdy oglądałem ten film to w pewnych momentach - z góry przepraszam za mocne
            porównanie - miałem wrażenie, że oglądam małpy w cyrku: małpka robi
            ciekawy "numer", dostaje nagrodę a widzowie się cieszą. Przecież "zimny
            chirurg" sam mówi, że wino zostało mu kupione.
            Cytuję "chirurga": "kolega fotoreporter zaprosił mnie żeby udowodnić to że ja
            mogę zrobić coś..." Po czym pokazuje jak wypija dwa wina na raz. Efektowne,
            tylko co z tego?
            Podtrzymuję swoją tezę, że autor poniża tych ludzi, traktuje ich po prostu
            przedmiotowo.
            • naszaproduction Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM 23.06.07, 12:11
              Genralnie wiem o co Tobie chodzi Marcusie. Ja z racji swojego doświadczenia
              wiem, że tego typu film powinien nieść za sobą nieco inną treść i kończyć się
              puentą, która powinna nas wprawić w zadumę abyśmy zastanowili się nad tym
              problemem. Robert jednak nie posiada żadnego przygotowania i doświadczenia w
              tego typu realizacjach i chociaż coraz lepiej mu wychodzą pewne rzeczy to i tak
              daleko jest jego produkcjom do ideału. Jeżeli spojrzymy na to w ten sposób to
              przyznam rację jednakże on postrzega to inaczej niż Ty i dla niego samo
              spełnienie się w roli - jak to sam nazywa "reźysera" jest czymś wyjątkowym.
              Możemy zatem spojrzeć na to na dwa sposoby - z jednej strony na sam film, nie
              wnikając kto go robił i z jakich przesłanek (wtedy dojedziemy do wniosków, że
              jest tak jak mówisz) albo z drugiej strony spojrzymy na Roberta i dostrzeżemy
              to, że dzieki temu co robi wygrał walkę z alkoholizmem. W drugim przypadku to on
              powinien być bohaterem filmu dokumentalnego i opowiedzieć swoją historię, wtedy
              doszlibyśmy do puenty, której się doszukujesz lecz nie znajdziesz jej w wych
              produkcjach.
              • Gość: marcus Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 23.06.07, 12:21
                Ok, być może trochę za ostro to oceniam. Generalnie to dobrze, że w tym mieście
                są jeszcze ludzie którym chce się coś robić. Wierzę, w to że autor (Robert)
                dopiero zaczyna swoją reżyserską drogę i musi sie jeszcze dużo nauczyć. Bedę z
                uwagą śledził Wasze dalsze produkcje(taka rada na kolejne odcinki: mniej wina,
                więcej treści).
                A udaną walkę z nałogiem należy ocenić jednoznacznie pozytywnie i pogratulować
                panu Robertowi.

P.S. Pamiętajcie proszę, że od ostrego polemisty gorszy jest tylko jego brak :-)

Pozdrawiam.
                • naszaproduction Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM 23.06.07, 12:31
                  Dzięki za wszystkie słowa - szczególnie za P.S. :)

Doceniam takich ludzi jak Ty i zawsze liczyłem się bardziej ze słowami krytyki
                  aniżeli pochwał gdyż to właśnie one są najlepszym bodźcem do działania i nie
                  pozwalają nam na osiadanie na laurach lecz wymuszają pozytywnie na nas chęć w
                  polepszanie samego siebie.

pozdrawiam.
        • Gość: Ja Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.07, 11:40
          Potwierdzam słowa i spostrzeżenia Marcusa. Film robiony na siłę, bo w
          rzeczywistości "zimny chirurg" nie wypija dwóch gleborzutów na raz. Znam go i
          wiem, że każde wino smakuje powoli, zeby mu na dłużej starczylo.
          • Gość: inka Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.06.07, 12:32
            "Ja" byc moze zimny chirurg chcial sie w tym miejscu popisac i pokazac ze stac
            go na to zeby wypic dwa wina na raz nikt tego nie wie ale ten film ma inne
            przeslanie ma na celu ukazanie bezsilnosci tych ludzi, ludzi tkwiacych w nalogu
            alkocholowym z ktorego nie moga badz nie chca wyjsc ma na celu ukazanie zwyklej
            bezsinej szarej walbrzyckiej rzeczywistosci , tego ze ludzie przedstawieni na
            filmie nie maja zadnych perspektyw i ze ucieczka w nalog daje mi mozliwosc
            zapomniania o klopotac jakie ich spotykaja daje im mozliwosc przejscia w inny
            swiat byc moze ten bardziej kolorowy ?? nikt tego tak naprawde nie wie a ludzie
            ci jak by nie bylo maja wiele odwagi odwagi by pokazac twarz ...... a film nie
            byl krecony na sile i nikt nikogo nie zmuszal do niczego to jest szzara
            rzeczywistosc tych ludzi pokazana w sposob normalny tak jak zyja jak sie na
            codzien zachowuja tak to zostalo ujete.......
            film powinien trafic na jakis konkurs murowane pierwsze miejsce

• Gość: mycha Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 14:35
              Wg mnie Ci panowie(na filmie)chcieli się popisać swoimi wyczynami z butelkami
              tanich win.Dla nich jest to osiągnięcie wypić dwa wina na raz ,mnie to
              obrzydziło i wywołało współczucie.Może gdyby była dalsza cześć tego
              filmu ,bohaterowie otworzyliby się bardziej i nie pokazywali swoich
              idiotycznych wyczynów,może opowiedzieliby historię życia.Film jest jest
              dobry,cóż, pokazuje to co jest.Najważniejsze,że daje do myślenia.A to dużo.A
              to ,że autor postawił im kilka win?Coż ,myslę ,że jakby nie postawił to panowie
              nie chcieliby pokazać się w tym filmiku,a zapewne sami by zaproponowali
              postawienie im winka.Jeden z mężczyzn -Mariusz jest mi znajomy.kiedyś
              fajny,przystojny gość,który na prawdę zabłądził.pracował na budowach ,ale
              niestety alkohol był silniejszy.
              Gratuluję autorowi wygraniem z nałogiem i bardzo sie cieszę ,że zajął się
              czymś pożytecznym ,co pozwoliło mu zapomnieć o flaszce.A jednak można pokonać
              nałóg.Film jako film podobał sie mnie i mojej rodzinie,oczywiście treśc smutna
              i ponura..dobra muzyka ,wzmagająca efekt .Oceniam to jako widz,a nie jako
              znawca.Czekam na następne filmiki.BRAWO.Tak trzymać !!!
    • Gość: mlody Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.06.07, 14:10
      moze do Telewizji polskiej jako reprtaz z W-cha o ludziach itp
      • Gość: Marta Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 14:18

• Gość: Marta Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 14:40
          Ludzie co Wy piszecie, jaka nagroda , jakie wartosci?
          Autorjesli sam wyszedl z takiego nalogu, sam powinien dokladnie wiedziec
          ze uwidacznianie takich patologi w ten sposob niczemu nie sluzy.
          Ci ludzie po prostu nie wiedza ze mozna zyc inaczej, i nie jest
          dobrym wyjsciem dawanie im pieniedzy przez opieke spoleczna bo i tak
          je przepija.Takich ludzi powinno izolowac sie w osierodkach o
          zaostrzonym rygorze po to by musieli zobaczyc ze mozna zyc bez
          alkoholu, ze mozna samemu zrobic cegle, samemu wybudowac dom, ze oni
          sami mogliby pomagac nastepnym. A patologie sa wszedzie nawet w
          Swiebodzicach, w Walbrzychu natomiast nie ma zadnej placowki, ktora
          zajeby sie tymi ludzmi po ludzku.
          Taki film bardzo latwo nakrecic, moze niech autor sprobuje nakrecic
          amatorsko cos ambitniejszego i dopiero potem niech emituje to
          publicznie.
          • Gość: mycha Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:04
            Droga Marto .Od czegoś trzeba zacząć,może to pierwszy filmik tego pana,więc nie
            oceniaj go ,że to co zrobił nie ma żadnej wartości.Pokazał życie,pokazał jak
            żyją totalni alkoholicy.Czy nie dało ci to do myślenia???.Nie pomyslałaś
            sobie:dobrze,że ja nie jestem alkoholiczką i dobrze ,ze nie żyję tak jak oni???
            Pokazał myślenie ludzi ,dla których flaszka wina jest najważniejsza w zyciu i
            zrobią dla niej wszystko.Nie patrzcie się na ten film jako nominacje do
            oskara .To jest film amatorski ,ale prawdziwy.Nie ma w nim żadnego przekłamania.
            • ledwozipie Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM 23.06.07, 21:55
              Czarne chmury nad miastem - 3W, naszaproduction, Johny Radyjko - to właśnie
              jest prawdziwy Wałbrzych i ani uśmiechy Rumuńskiego Księcia, ani dyplomy
              gratulacyjne dla gminy, ani polsko-czeskie dni chrześcijańskie tego nie
              zmienią. Nie tędy droga!
              Ja chyba też wolabym mieszkać w innym mieście...chocby w Swiebodzicach... samo
              mieszkanie w Walbrzychu to jest przesrane.
              • Gość: mycha Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 22:19
                A co?Myślisz ,że w Świebodzicach nie ma takich ludzi?Nie ma meneli?HAAA HAAHA
                HA.No tak .Tam wszyscy mają dobrą prace,mieszkają w wyremontowanych kamienicach
                bez grafitti,wszyscy są po studiach i codziennie każdy każdemu mówi "dzień
                dobry" z u śmiechem na twarzy,a alkohol piją na Sylwestra i u cioci na
                imieninach jako toast.To jest obraz polskiego alkoholika.I dobrze ,że ten temat
                jest poruszany ,bo problem jest i na pewno nie zniknie ,nawet po obejrzeniu
                tego filmu.Ale daje do myślenia.
                • Gość: Anonim Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.07, 23:07
                  W Swiebodzicach zapraszam na ulice Piaskowa. Istna cyganeria, menelstwo i
                  margines. W Swidnicy na ulice Okrezna, w Warszawie "na Pragie, panie, na
                  Pragie", we Wrocku na Komuny Paryskiej, w Krakowie na Podgórze, w Trójmieście
                  na Orunię i mozna by tu wyliczac jeszcze dlugo. A w Legnicy kolego Ledwozipie
                  na Zakaczawie.
                  • Gość: inka Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:23
                    w każdym mieście znajdują sie miejsca do których nie warto zaglądać, gdzie jest
                    pełno menelstwa, zabrakło by tutaj miejsca by wypisać wszystkie takowe miejsca
                    ale nie o to chodzi, jeśli ktoś chce pic to będzie pił wszędzie bez znaczenia
                    czy to będzie Wałbrzych czy inne miasto ludziom w nałogu potrzebna jest pomoc by
                    mogli z niego wyjść zapewne jest to trudne ale możliwe najlepszym tego
                    przykładem jest sam Robert, który się uwolnił z nałogu...
                  • Gość: kiki Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 24.06.07, 00:34
                    a w walbrzychu na: rusinow, nowe miasto, podgorze, sobiecin, srodmiescie... cos
                    pominalem?
                    • Gość: tja... Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 24.06.07, 01:04
                      odczep sie od nowego miasta! fajna dzielnica! bo moja ;)
                      • Gość: lol Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 08:00
                        NYC new city prawie new york
                        • azza4 Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM 24.06.07, 08:53
                          A o co chodzi z tym "oplatkiem"?Dlaczego on polyka 50 gr?Przeciez to
                          pieniadze.Potem w toalecie to wygrzebie z ...???
                          • Gość: oko Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.06.07, 08:55
                            azza4 napisała:

> A o co chodzi z tym "oplatkiem"?Dlaczego on polyka 50 gr?

Podlewa bo liczy na to, że mu urośnie ;)
                  • Gość: Tfuu Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 09:15
                    > W Swiebodzicach zapraszam na ulice Piaskowa.< ...

...A turystów (ogolenie) zapraszamy do Wałbrzycha, gdzie z bliska i na żywo
                    obejrzeć mogą całe to ZOO i zapoznać się z urokami życia w zbiorowym
                    szambie oraz filozofią i „artystyczną” twórczością jego egzotycznych
                    mieszkańców.
    • Gość: annajusczak Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.07, 10:42
      Witam,
      jestem stażystką "Wiadomości Wałbrzyskich" chciałabym skontaktować się Robertem
      Kowalczykiem w celu przeprowadzenia wywiadu do gazety na temat jego
      amatorskiej twórczości.Jeżeli jest no mozliwe prosze o szybki kontakt najlepiej
      do 28. 06.2007 r na adres e-mailowy podany niżej.
      Kontakt:
      annajuszczak@onet.eu
      • Gość: kór Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 26.06.07, 14:31
        Lituj się, stażystko; czas zacząć korzystać ze znaków interpunkcyjnych!
        • Gość: kama Re: Wałbrzych Moje Miasto - FILM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.06.07, 10:36
          smutne te filmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka