Gość: Majka IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 22:05 www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1655725.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HASAN_SAS Re: tak było kiedyś tylko w kiepskich filmach:(( IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.09.03, 08:20 prosze o leprze foty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: tak było kiedyś tylko w kiepskich filmach:(( IP: *.norstn01.pa.comcast.net 05.09.03, 22:01 Straszne. Niestety to stary problem w US. Nauczyciele musza przechodzic specjalne kursy w ramach "specjalnej edukacji", zeby wiedziec jak sie bronic.Ci mlodzi ludzie tu byliby juz w wiezieniu. W wieku lat 15,16, 17... powinno juz sie znac roznice miedzy dobrym i zlym. Czytajac rowniez "delikatne" podejscie do tej sprawy derektorki - mysle, ze i ona powinna poniesc zasluzona kare za brak natychmiastowej reakcji. Pracujac na codzien z ludzmi ktorzy w 99 procentach sa kryminalistami i marginesem spolecznym. Wiem, ze tylko bardzo scisla dyscyplina okreslajaca scisle zachowanie sie co do minuty przez 24 godziny i podpis wyrazajacy zgode na dostosowanie sie do tej dyscypliny - daje oczekiwane rezultaty. Przy tym "dyscyplina" nie ma nic wspolnego z krzykiem,karami fizycznymi albo ponizaniem . Jakiej edukacji mozemy oczekiwac , jezeli nauczyciele sa nie tylko tak marnie platni ale tez nie maja poczucia bezpieczenstwa w szkolach? Gdybym byla na miejscu tego anglisty - wszczelabym sprawe sadowa natychmiast! W tym wypadku chodzi o duzo wiecej niz pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gmietek Re: tak było kiedyś tylko w kiepskich filmach:(( IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 07.09.03, 12:48 Ja bym nie wytrzymal i polamalbym krzeslo a moze nawet dwa na kroryms z tych gowniarzy, bo inaczej ich nazwac nie mozna. TV powinna pokazac rowniez ich twadrze, zeby caly Torun wiedzial kto jet kto. Ale w tym wzgledzie nasze prawo jest niezmiernie glupie. Niestety takie sytuacje nie sa odosobnione. jest to wynik niestety naszej transformacji ustrojowej. Popatrzcie co sie stalo z GDK pozostala tylko wielka dziura o innych doach kultury nie wspomne.Dla mlodzoezy pozostaly PABy czyli kanakpy jak by powiedzial moj znakomity polonista. Dlatego kultura mlodziezy zamyka sie niestety w puszce piwa. Przezylem troche lat i do dzis wspominam ciezka reke mojego licealnego wychowawcy. Gwiazdy w oczach po tej ciezkie rece widze do dzis. Dziekuje mu za to Wyroslem na czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieskaplikowany Re: tak było kiedyś tylko w kiepskich filmach:(( IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 08.09.03, 01:37 Gość portalu: Gmietek napisał(a): > Ja bym nie wytrzymal i polamalbym krzeslo a moze nawet dwa na kroryms z tych > gowniarzy, bo inaczej ich nazwac nie mozna. TV powinna pokazac rowniez ich > twadrze, zeby caly Torun wiedzial kto jet kto. Ale w tym wzgledzie nasze > prawo jest niezmiernie glupie. -------------------- Gmieciu a gdzie twoja tolerancja? krzeslem! A chec nawracania? tylko w stosunku do Nieskaplikowanego? > Przezylem troche lat i do dzis wspominam ciezka reke mojego licealnego > wychowawcy. Gwiazdy w oczach po tej ciezkie rece widze do dzis. > Dziekuje mu za to Wyroslem na czlowieka ---------------------- te gwiazdy to jakas przewlekla choroba? nadal blyskaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gmietek Re: tak było kiedyś tylko w kiepskich filmach:(( IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 08.09.03, 09:34 Mialem juz sie do ciebie Nieskomplikowany nie odzywac ale wlasnie nie wytrzymalem. Na takich gowniarzy to juz tylko sila i nic wiecej Tolerancja dla nich sie skończyla. Bo i tolerancja ma swoje granice. Co do nawracania to najpierw chyba trzeba bylo wczesniej nawrocic rodzicow. nie sadze ze w szkole nauczyli sie tej agresji. To napewno musialo zaczać sie znacznie wczesniej. Tatus u mamusia usprawiedliwiali ze sa mlodzi i musza sie wyszumiec. No i wyszumieli sie. To bylo dokladnie widac na ekranie telewizora. To byl zwyczajny bandytyzm, za ktory powinni poniesc zasluzoną kare. Jezeli tego nie rozumiesz to jestes naprawde NIESKOMPLIKOWANY Zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gmietek Re: SZOKUJACE IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 07.09.03, 14:26 Szokujace ale niestety prawdziwe. Jest jeszcze jednak zawsze fantastyczna mlodzież. Niestety nie ma wiele miejsc gdzie moze sie spotkac i rozwijać swoje talenty i zamilowania. Takim jednym z niewielu jest WOK na Piaskowej Gorze. Brawo dla jego kierownictwa. TAK TRZYMAC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślepajula Re: SZOKUJACE IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 07:08 jasne ,ale ile jest takiej młodzieży ?No ile ? To juz drugie takie spaczone pokolenie ,pierwszym byli ich rodzice ,którzy ich tak wychowali. Jak ci rodzice moga jeszcze wypowiadac sie o swoich dzieciach niejako usprawiedliwiajac ich? To już szczyt ! Ale przykład idzie z góry -jezeli Vipy sie tak usprawiedliwiaja i za swoje haniebne postepowanie nic im nie jest ,jeśli rozmywa sie prawde , jesli oszukujemy sie to co się dziwić . Nauczyciele napawdę ciężką maja pracę i tak jak nigdy sprawdza sie na nich przysłowie "bodajbys cudze dzieci uczył" -ale z drugiej strony czy ktoś uczy ich jak postepować z dzisiejśzą młodzieżą ,jak wypracować sobie u nich autorytet ,jak byc konsekwentnym w działaniu.Mam poważne wątpliwości ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: SZOKUJACE IP: *.norstn01.pa.comcast.net 08.09.03, 16:03 Przypuscmy,ze nie ma duzo takiej mlodziezy . Pewnie dlatego trudno taka sytuacje przewidziec bylo. Ale stalo sie , co sie stalo i czas na zmiane pewnych kryterii. Nie moge winic wszystkich rodzicow za zachowanie sie ich nastolatkow ! Rozne dziwne pomysly przychodza do glowy w tym wieku... Rowniez chec "przynalezenia" i "wyroznienia sie" nie czynia zycia latwiejszym. Ale napewno bede winic doroslego czlowieka, pedagoga jak Pani Dyrektor i Ksiedza za to, ze nie zapobiegli temu wypadkowi. Ich najbardziej winie. Kazde pokolenie ma "dobrych" i "zlych" rodzicow, uczniow, szefow, ... Nie ma NIKOGO - kto moglby dac nam formule jak uczyc nowe pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieskaplikowany Re: SZOKUJACE IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.09.03, 03:01 musze podziekowac mialem wlasnie Gmieciowi odpowiedziec, ale Aleks napisala dokladnie to co chcialem a nawet troszke wiecej. Chcialbym dodac tylko - inaczej nie bylbym Nieskaplikowanym NIE MA NIKOGO - kto moglby dac nam formule jak zyc w tym dzikim kapitalizmie, z takiego samego powodu : nieprzewidywalnosci poczynan naszych politykow i wszystkich do okola. Dokladnie jak z malolatami, Ze szkola powinni sie pozegnac nie tylko uczniowie ale i nauczyciele, nie staneli na wysokosci zadania. Proponowana metoda Gmietka ? moze wyprobowac na naszych politykach? ----------------------------------- Gość portalu: Aleks napisał(a): > Przypuscmy,ze nie ma duzo takiej mlodziezy . Pewnie dlatego trudno taka > sytuacje przewidziec bylo. Ale stalo sie , co sie stalo i czas na zmiane > pewnych kryterii. > Nie moge winic wszystkich rodzicow za zachowanie sie ich nastolatkow ! Rozne > dziwne pomysly przychodza do glowy w tym wieku... Rowniez chec "przynalezenia" > i "wyroznienia sie" nie czynia zycia latwiejszym. > > Ale napewno bede winic doroslego czlowieka, pedagoga jak Pani Dyrektor i > Ksiedza za to, ze nie zapobiegli temu wypadkowi. Ich najbardziej winie. > > Kazde pokolenie ma "dobrych" i "zlych" rodzicow, uczniow, szefow, ... > Nie ma NIKOGO - kto moglby dac nam formule jak uczyc nowe pokolenie. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślepajula Re: SZOKUJACE IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 06:53 Zasady i przestrzeganie ich oraz konsekwencja w działaniu zawsze sie opłaca czy to w dzikim kapitalizmie (nawiasem mówiac u was w domu nie mówiło sie o Wałbrzychu i okolicach - ten Dziki zachód? - u mnie zawsze) czy w orodoksyjnym czy totalitarnym .Chodzi też oto że nauczycielem nie każdy może być .A u nas tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
olin Re: SZOKUJACE 09.09.03, 08:11 Gość portalu: ślepajula napisał(a): > Chodzi też oto że nauczycielem nie każdy może być .A u nas > tak jest. No wlasnie. W szkolach pracuja albo prawdziwi pasjonaci, albo tacy, ktorym z roznych powodow odpowiada "spokojna" egzystencja za nauczycielska jalmuzne, chociaz mogliby z powodzeniem pracowac gdzie indziej; albo wreszcie tacy, ktorych nikt nigdzie indziej nie chce - tych ostatnich jest cala armia, ale wcale nie twierdze, ze ta grupa to wiekszosc. W ktorejs z prasowych notatek dotyczacych dzikusow z Torunia (wciaz twierdze, ze to dzicz) znalazla sie wzmianka, ze poszkodowany nauczyciel zmienial szkoly wielokrotnie i zawsze mial opinie dobrego anglisty, natomiast kiepskiego wychowawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gmietek Re: SZOKUJACE IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 09.09.03, 09:44 "Nauczycielem nie kazdy moze byc " -zgoda. Dlatego nim nie jestem, ale znam troche srodowisko nauczycielskie. Tych, ktorych znam,nap[ewno nie sa to ludzie z przypadku. Wspaniali w swoim przedmiocie, na co wskazuje procent dostajacych sie na studia, a takze doskonali pedagodzy. Oni rowniez twierdza, ze niestety mlodziez jest coraz gorsza. Najprosciej cala wine zwalic na szkole. A gzdzie rodzina. Nie tylko szkola ma wychowywac ale rowniez dom, a moze przede wszystkim dom.W tym prztpadku szkola tez nie jest bez winy. To wydarzenie nie bylo odosobnionym przypadkiem. Cale sprawa nartastala. Nie wierze ze nikt w szkole nie wiedzial co sie dzieje w tej klasie. To jest poprostu niemozliwe. W jednym sie zgadzamy. Powinni byc surowo ukarani. Moim zdaniem kara jest za mala. Wszyscy pastwili sie nad tym nauczycielem. Nikt nie zaprotestowal, wiec wszyscy powinni byc jednakowo ukarani. i nic to zbiorowej odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
olin Re: SZOKUJACE 09.09.03, 10:23 Gość portalu: Gmietek napisał(a): > "Nauczycielem nie kazdy moze byc " -zgoda. Dlatego nim nie jestem, ale znam > troche srodowisko nauczycielskie. Tych, ktorych znam,nap[ewno nie sa to ludzie > z przypadku. Wspaniali w swoim przedmiocie, na co wskazuje procent dostajacych > sie na studia, a takze doskonali pedagodzy. No przeciez nie napisalem, ze wiekszosc nauczycieli, tylko ze pewna grupa to tacy, ktorych nikt nigdzie indziej nie chcial. Ale slabiacy sie zdarzaja i to oni maja najwieksze klopoty z uczniami. Oczywiscie pomijamy sytuacje, w ktorych uczniowie to dzicz i jedyne, czym sie kieruja, to zeby sie nawalic i kupic nowy dres. Zdarza sie tez, ze nauczyciele sa dobrymi naukowcami, ale maja problemy z dotarciem do mlodziezy. Moga wtedy albo szykanowac uczniow, albo pozwolic im sobie wejsc na glowe. Dodam jeszcze, ze w grupie tych, ktorych nigdzie poza szkola nie chca, dominuja jezykowcy, bo ich, jak na razie, wciaz szkolom brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: tak było kiedyś tylko w kiepskich filmach:(( IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 11:24 W kiepskich filmach obecnie jest o wiele gorzej, to jedyna zmiana. Dla mnie najciekawsza była wypowiedź dyrektor tego przybytku, która wyglądała jak skrzyżowanie kierowniczki mięsnego z czasów PRL i lokalnej działaczki Radia Maryja, która z dużą dozą pewności siebie oświadczyła, iż jest to wina samego nauczyciela czyli jak dostajesz w gębe na ulicy, tzn. że twoja faciata prowokuje obywateli do takich działań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka słowo o przepisach IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 14:05 Sytuacja jest skomplikowana prawnie. We współczesnej polskiej szkole z jednej strony jest tak: -rzecznik praw ucznia - instytucje typu Niebieska Linia, surowo tropiące każdy objaw stresowania uczniów (nawet w czasie indywidualnej rozmowy wychowawczej lepiej mieć otwarte drzwi w klasie i świadka na korytarzu, bo można być oskarżonym np. o molestowanie) -szkolny psycholog i pedagog -obowiązek oświatowy do 18 roku życia -najsurowsza kara to relegowanie (czyli przeniesienie do innej szkoły, póki nie jest pełnoletni) -inna kara, utrata praw uczniowskich, oznacza czasowy zakaz jeżdżenia na wycieczki ;) Z drugiej strony jest pusty zapis, że w czasie pracy nauczycielowi przysługuje ochrona prawna jak funkcjonariuszowi państwowemu. Konia z rzędem temu, kto mi powie, co to znaczy w praktyce:))) I JEDYNĄ bronią nauczyciela jest autorytet...Prawo nie chroni go w żaden sposób. Nikt nie uczy przyszłych nauczycieli, jak pracować w grupie, jak łagodzić konflikty, jak negocjować. Nikt nie robi testów osobowości przyszłym belfrom. Życie ma zweryfikować ;) Gdyby ten anglista wyszedł z klasy - złamałby przepisy (nie wolno zostawić uczniów), gdyby nakrzyczał, złamałby przepisy (agresja słowna), gdyby (o czym marzył Gmietek) trzasnął krzesłem - złamałby przepisy i pewnie utracił prawo wykonywania zawodu. Trochę paradoksów jest w nowym prawie.... w zasadzie większość działań, jakie można sobie wyobrazić w takiej sytuacji, wg przepisów narusza godność ucznia. Ciekawe, do jakiego finału i wniosków dojdą władze oświatowe i publicyści za miesiąc, kiedy trochę opadną emocje. Do końca życia nie zapomnę, jak po sprawie wrocławskiej (uczeń w czasie lekcji przeszedł się z siekierą po klasach i poranił kilka nauczycielek; to było LO) orzeczono, że panie były widocznie niemiłe- dziecko tak się zestresowało....Kiedy niedługo po tym uczeń w wałbrzyskiej podstwawówce zatakował nauczycielkę nożem, najbardziej "winna" okazała się pani pedagog, bo nie otoczyła dziecka właściwą opieką. Nawet nie wiem, jak się skończyły dla uczniów obie sprawy, bo o tym już nikt nie pisał. Nieciekawe? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: słowo o przepisach IP: *.norstn01.pa.comcast.net 09.09.03, 17:59 Majko - co na to Unia Nauczycielska? Nic nie maja do powiedzenia? Czy jak podpisujecie "kontrakt o prace", podpisujecie slepo? Czy Unia ma swojego prawnika, ktory reprezentuje nauczycieli? W koncu tu chodzi o przyszlosc wielu wkrotce doroslych Polakow. Jezeli zawod nauczyciela jest tak malo ceniony - jak bedzie wygladalo przyszle pokolenie? Jezeli to nie pierwszy wypadek - sytuacja krzyczy o reforme! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: słowo o przepisach IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 16:53 trochę popadasz w histeryczne tony i narzekania a tego nie powinienem sie spodzeiwać po Tobie. Nie jestem specem od sytuacji prawnej w polskiej szkole ale przedstawiasz obraz biednych i poniewieranych naczyciel kontra rozbestwieni uczniowie. Jest to pewne spłycenie problemu. Kto ma dbać o wasze interesy, szkolenia, kursy itd? Oczywiście najsilniejsza centrala związkowa współczesnej Polski czyli ZNP, ale ona jak na razie uprawia politykę przez duże P (pierwsza nauczycielka kraju jest ministrem) zamiast zająć się problemami postawowymi, konserwując obecny układ ze wszystkimi jego konsekwencjami oraz walcząc jak lew o karte nauczyciela. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślepajula Re: tak było kiedyś tylko w kiepskich filmach:(( IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 07:38 no i ukarali tylko jak i kogo wszyscy powinni ponieś karę Moim zdaniem to dobrze ,że jest kodeks ucznia u itd ale prawo ludzkie jest ponad wszystkie kodeksy . A ludzie maja postepować jak ludzie .Nauczyciel powinnien zareagować czysto po ludzku i strzelic gowniarza a przepraszam szanownego ucznia w łeb po rycersku Dyrektorka nie wiedziała co się dzieje w jej szkole Pierwsz powinna szukać innej pracy moze jako wozna ?! Odpowiedz Link Zgłoś
ileana Szokujace, tragiczne i smutne 09.09.03, 22:00 Majko ,szokuje mnie kodeks prawny dotyczacy praw ucznia i nauczyciela. Mam wrazenie ze prawie prowokuje uczniow do bezkarnego wrecz zachowania sie w szkole. A w praktyce nauczyciel jest bezbronny. Oczywiscie poszkodowany tu nauczyciel mogl nagrac na kasete(wiem ze to moze nie byc wykorzystane jako dowod,bo jest chyba nielegalne) mlodziez w czasie tej bandyckiej wrecz lekcji,mogl zaproponowac na zebraniu nauczycielskim ,aby zagladneli do tej klasy w trakcie lekcji angielskego nagle.. zeby zlapac ich na goracym uczynku......nie wiem ,irytuje mnie tu biernosc doroslych ktora pozwolila w efekcie do rozwiniecia sie tak extremalnie bandyckigo zachowania mlodych ludzi. Nie rozumiem zachowania anglisty,wybaczcie mi ale dorosly czlowiek, nauczyciel ktory juz kilka lat uczyl,bal sie poinformowac innych nauczycieli?? przeciez istnieje wymiana opinii o klasach ,o uczniach miedzy nauczycielami. Nie jestem pedagogiem moze sie tu myle. Nie rozumiem jak moze bac sie ktokolwiek poinformowac,przedyskutowac z innym profesorem w szkole o tym co sie dzieje w jakiejs klasie? Pol roku to bardzo duzo czasu...jak nauczyciel mogl milczec i nic nie robic z tym problemem...jak mogl pozwolic na bezkarne rozwiniecie sie bandytyzmu (bo to jest bandytyzm). O dyrektorce i o innych juz inni sie wypowiadali na forum ,nie bede sie powtarzac:po prostu skandal. Co do uczniow uwazam ze przykladowo powinna byc surowa kara dla nich. Wilczy bilet dla kazdego z warcholow ,(nie wiem czy jeszcze cos takiego istnieje).. sadzenie ich o naruszenie nietykalnosci osobistej nauczyciela.. btw ta sprawa nie powinna byc potraktowane poblazliwie . Dom jest pierwsza i bodajze najwazniejsza "instytucja" ktora wpaja dziecku wartosci spoleczne,uczy jak zyc w spoleczenstwie. Takie zachowania niepojawiaja sie nagle z nikad u mlodych ludzi. Blad lezy w wychowaniu w domu jak trafnie napisal Mietek. Z domu wynosi sie zdolnosc do spolecznego zycia, szacunek dla innych,szacunek do pracy itd... pozdrawiam Nike Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Aleks ... IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 23:27 Przepisy, o których pisałam, są nadrzędne (ministerialne). Są elementem właśnie reformowanego systemu ;) Nauczycielskie związki zawodowe brały udział w ich tworzeniu. Nike, nauczyciel próbował się skarżyć dyrekcji, ale go zlekceważono i odesłano (czytałam wywiad). Na pewno nie był mocną osobowością, ale nie uzyzsał żadnej pomocy - ani od szefów, ani od innych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ileana Media 10.09.03, 06:10 Nie czytalam wywiadu... tym bardziej tragicznie wyglada sytuacja nauczyciela . Tym bardziej oburzajaca jest postawa calego grona nauczycielskiego z dyrektorka na czele. Mam dalsze pytanie. Czy nauczyciel nie mogl interweniowac do wyzszej instancji np do kuratorium? Wiesz Majko tu jest jeszcze jeden sposob...TV ..media. Nie wiem czy nie skorzystalabym na jego miejscu nawet z tej wcale nienajlepszej metody ingerencji.. Nie wszyscy pedagodzy maja zdolnosci pedagogiczne (jak pisano w powyzszych postach)ale w sytuacji jakiej znalazl sie nauczyciel przez pol roku!!!!! cos bym wymyslila. Nie mozna w zadnym wypadku pozostawic siebie na pastwe losu w rekach tzw trudnej mlodziezy. Bylabym bardzo wdzieczna ,gdyby tu wypowiadali sie pedagodzy co zrobiliby na miejscu nauczyciela. pozdrawiam Nike Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieskaplikowany CZYLI TAK JAK NAPISALEM! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 10.09.03, 07:55 NA PYSK NIE TYLKO UCZNIOWIE NAUCZYCIELE TEZ (odpowiedzialni za ten stan, zecz jasna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka wszystko jest bardziej skomplikowane ...błeee :( IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 15:27 www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1664026.html Poszukam potem resztę linków - wywiady z uczniami są szokujące. Nigdy nie zetknęłam się z takim cynizmem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: wszystko jest bardziej skomplikowane ...błeee IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.09.03, 18:27 Jestem pedagogiem, ale nie chcę na publicznym forum opowiadać co wyrabia się w szkole. Przede wszystkim musicie Państwo uświadmomić sobie, że władzę wręcz absolutną ma dyrektor. To on/ona decyduje kto dostaje jakie klasy, ile będzie miał godzin i jakie inne obowiązki. O dyżurach na korytarzach nie wspomnę. Więc większość nauczycieli odstawia wazelinę (pardon za trywialne porównanie). Ci, którzy zgłaszają problemy, buntują się lub mają inne zdanie niż dyrekcja są tłamszeni, uciszani, grozi im się wyrzuceniem z pracy. Czy Państwo wiecie, ze jeśli n-l nie zgodzi się na dane warunki pracy, moze dostać wymówienie. I wtedy zostaje tylko sąd pracy, który zazwyczaj przychyla się do decyzji dyrekcji. Znam osobiście kilku wspaniałych n-li, których talenty marnują się w podrzędnych podstawówkach, choć mogli by osiągać sukcesy w najlepszych liceach. Znam też nauczyciela, który byl wulgarnie wyzywany, a dyrekcja cynicznie się go pytała czy ma uczniów ukarać obniżeniem zachowania (!) czy nie. Potem sama twierdziła, że ten n-l to II kategoria. Dyrekcja ta jest do tej pory dyrekcją jednej ze szkół wałbrzyskich i jest z tego dumna. Dlaczego nauczyciele pozwalają na własne ponizanie? Ponieważ większośc z nich musi żyć, jeść i płacić czynsz. Spróbujcie im wszystkim znaleźć podobnie płatną pracę od zaraz, to jestem pewna, ze szkoły będą puste. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieskaplikowany Re: wszystko jest bardziej skomplikowane ...błeee IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 15.09.03, 02:25 to nic skomplikowanego po prostu na pysk i koniec i tez tak zrobili i tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: wszystko jest bardziej skomplikowane ...błeee IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.09.03, 18:48 Gość portalu: Nieskaplikowany napisał(a): > to nic skomplikowanego > po prostu na pysk i koniec > i tez tak zrobili i tak trzymac! Pierwszy raz zgadzam się z Tobą Nieskaplikowany ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieskaplikowany ZAPEWNIAM ZE NIE PIERWSZY RAZ! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.09.03, 03:01 ALE TO RACZEJ ODPOWIEDZ DLA MAJKI NIEMNIEJ DZIEKUJE ----------------- Gość portalu: KIBIC napisał(a): > Gość portalu: Nieskaplikowany napisał(a): > > > to nic skomplikowanego > > po prostu na pysk i koniec > > i tez tak zrobili i tak trzymac! > Pierwszy raz zgadzam się z Tobą Nieskaplikowany ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepajula Re: CZYLI TAK JAK NAPISALEM! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 07:18 widze ,że lubisz radykalne rozwiązania a decyzje twoje sa jasne i zrozumiałe.tylko żeby tak naprawde było to możliwe,ech łezka mi się zakręciła, bo ile razy musimy iść na kompromis w podejmowanych decyzjach.Jest tylko jedna możliwość podejmowania takich decyzji -tak może postępować ten co przestrzega prawa i przykazań Czy to jesteś TY? Odpowiedz Link Zgłoś