Dodaj do ulubionych

Pytanie o radio Bis

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 15:01
Witam,
od zawsze słucham Trójki - mimo zmian i "formatowania" nie przeniosłam się w
inne pasmo. Jednak dziś włączam radio o godz. 14 i co słyszę? Audycja o
Depeche Mode. Okazało się, że moja mama pokręciła gałką i nastawiła Radio
Bis. Moje pytanie: czy to jest ciekawe radio? Skoro w biały dzień, w porze
ogromnej słuchalności nadają program o zlocie DM to chyba nie są aż tak
bardzo nastawionym na słupki radiem? Czy ktoś mógłby mi napisać coś więcej o
ich działalności w eterze? ;-) Warto ich słuchać?
Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: garbata Re: Pytanie o radio Bis IP: *.private / *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 15:22
      ja slucham :)
      a to zpowodu tego ze duzy nadajnik obok zakloca mi Trojke
      slucham glownie rano i od 18...
      rano sa fajne audycje tematyczne - jezykowe
      generalnie chyba BIS-ka jest edukacyjna, nadaja audycje, gdzie mozna podszkolic
      jezyk angielski, niemiecki, rosyjski, francuski, hiszpanski i wloski, sa albumy
      muzyczne prezentujace muzyke w w/w jezykach
      natknelam sie o 9 rano we czwartek na muzyke rosyjska - wg mnie super

ok. godz. 16 programy dla mlodziezy
      ok. godz. 18 nauka jezykow - np. fragment jakiejs scenki, w j. angielskim, a
      pozniej w j. niemieckim, najwazniejsze zwroty, wymowa, b. ciekawie i
      dynamicznie prowdzone

muzycznie tez mi odpowiada bo gdzie poslucham muzyki europejskiej innej niz w
      jez. angielskim
      poza tym wyrywkowo slyszalam tez audycje z folklorem karpackim, a w niedziele
      ostatnia kilkugodzinny blok z Maciejem Stuhrem...

poza tym sa nadawane powiesci w odcinkach przed 22, a po tej godzinie opera lub
      muzyka klasyczna, ok.22.30 krotka historia Polski

nie znam dokladnej ramowki, w pracy slucham innej stacji, ale w BIS-ce mozna
      znalezc cos dla siebie

pozdr. garbata
    • Gość: Psychol Re: Pytanie o radio Bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 16:32
      Bardzo fajne radio, więc są już plany (niejaki Smolar), żeby zrobić z BISa
      kanał dla dzieci i młodzieży. Więc słuchaj ile wlezie, bo niedługo już tego
      będzie.
    • Gość: next Re: Pytanie o radio Bis IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.04, 21:34
      Radio Bis to bardzo wartosciowe radio. Kiedys sluchalem Trojki, sluchalem
      Radiostacji, jednak teraz zarowno jedna jak i druga stacja zeszly na totalne
      dno beznadziejnej komercji, porownywalne z RMFFM i Zetka.
      Dlatego w pracy przerzucilem sie na radio Bis. W ciagu dnia nadaje wiele
      ciekawych rzeczy, uczy w sposob latwy jezykow obcych, wyciaga ze sluchaczy
      pierwiastki intelektualne (w odroznieniu od Radia Zet np.), jest tam duzo
      pogawedek historycznych, jezykowych, a muzyka tez jest calkiem do rzeczy. Jako
      byly fan ex-Radiostacji (tej sprzed zlicytowania) znajduje tam wiele fajnych
      kawalkow, czesto ciekawych bo egzotycznych (np serbski grunge-ciekawa sprawa).
      A sa chwile, kiedy to radio wycisza, co tez jest czasem potrzebne. wybudzen
      pod sztandarem komercyjnej sieczki mam juz dosc i Radio Bis polecam wszystkim,
      ktorych nie interesuje kicz. pozdrawiam.
    • Gość: Adam Re: Pytanie o radio Bis IP: *.za.digi.pl 22.01.04, 21:58
      bardzo dobre radio. jedyna negatywna rzecza sa wg mnie "audycje dla mlodziezy"
      po poludniu. klimat "luzacki", plyciutki. nie da sie sluchac prezentera. co do
      reszty, to inni napisali wczesniej. czasami przypomina stare dobre PR4 ze
      wzgledu na audycje popularnonaukowe, historyczne, edukacyjne. wysmienita jest
      piatkowa audycja z muzyka inna niz polska i angielska. sa tez audycje z
      zaproszonym gosciem (aktorem, muzykiem, niekoniecznie slawnym, ale takze
      offowym), do ktorych mozna dzwonic. zdarzylo mi sie uslyszec na antenie tego
      radia znanych z TOKFM i RM Pana Adama i Pana Eugeniusza kilkorga imion :).
      serwisy informacyje, to papka z IAR, takze nie spodziewaj sie obiektywnych
      informacji.

takze po raz kolejny mozemy wspolnie zakrzyczec: chamy! lapy precz od radia BIS !
    • Gość: MArCello Re: Pytanie o radio Bis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 09:48
      Właściwie "uczciwie" słucham tylko BISki...i właściwie przypominałaby mi bardzo
      PR3 (ten, który skończył się jakieś trzy lata temu) gdyby nie dziwna sztywność
      (audycje popularno-naukowe) lub nadmierny luz (audycje młodzieżowe). To
      właściwie nie jest zarzut, tylko niestety skrzywienie wiernego słuchacza PR3.
      Ale ogólnie to bardzo dobre radio dla mnie...i odskocznia od przymusowej
      RMFoZetki w pracy.

pozdrawiam,
      MArCello
    • Gość: jw Re: Pytanie o radio Bis IP: *.torun.mm.pl 23.01.04, 11:15
      Trafiłaś na codzienną audycją o przewrotnym tytule "Ale przeboje" (codziennie
      14 ;-)
      Biska przejęła wielu dawnych słuchaczy PR III Podobnie jak Marcello słucham w
      dzień jedynie Biski "uczciwie" ;-)
      Mogę szczególnie polecić oprócz audycji wymienionej powyżej:
      - "Jazz rockowa muzyka bisowa" codziennie po 19
      - "Atlas piosenek" codziennie o 9 - można tam usłyszeć piosenki rosyjskie,
      francuskie, hiszpańskie...
      - "Widnokrąg" o 13 - ze szczególną przyjemnością słucham wtorkowej audycji
      Małgorzaty Tułowieckiej o języku polskim ;-)
      - "Klub Poliglotów" codzienne znakomite lekcje języka francuskiego,
      niemieckiego i angielskiego o 10 i 20
      Tych słucham najczęściej, ale inne też są warte uwagi, np. wieczorna "Słuchaj
      z nami - dla przykładu jej dziesiejsza zawartość:
      godz. 21.00 Wstęp wolny (aktualności kulturalne): Laboratorium Dramatu w
      Teatrze Narodowym; Teatr Mżonca w Mazowieckim Centrum Kultury i Sztuki;
      Inkubator i Przestrzenie Publiczne - wystawy w gdańskiej Łaźni; Dzień polski
      na targach MIDEM w Cannes; wystawa w Muzeum Sztuki w Łodzi - Kurt Schwitters,
      Jack Ox
      godz. 22.00 Radiopowieść: "Wojna i pokój"- serial słuchowiskowy oparty na
      najsłynniejszej powieści Lwa Tołstoja w przekładzie Andrzeja Stawara;
      adaptacji radiowej Anny Borkowskiej i reżyserii Janusza Kukuły.
      godz. 22.15 Mała historia muzyki - aud. Piotra Orawskiego (muzyka głównie
      baroku - starsi słuchacze pamiętają pana Piotra prowadzącego "W tonacji
      Trójki")
      godz. 22.30 Historia Polski: wiek XIX - Powstanie Listopadowe
      godz. 23.00 Powróćmy do tematu - muzyka filmowa i musicalowa w wyborze
      słuchaczy

O 18 jest popularno-naukowa "Bis-misja", ale słucham wyrywkowo, bo czasem dla
      mnie jest niezbyt interesująca.

Oprócz tego są znakomite audycje w sobotę "Lista Przebojów Tysiąclecia" o
      14, "Popołudnie z gwiazdami" o 15 (dobre nieraz wywiady), jazzowy "Koncert bez
      biletu" 18-21, zaś w niedzielę 11-15 "Studio Bis", w którym trafiają się
      perełki takie jak niedawne trzy kilkugodzinne audycje poświęcone Władcy
      Pierścieni.

Audycje codzienne zgodnie z dawną zasadą z Trójki codziennie prowadzi kto
      inny, więc nie jest nudno ;-) Do tego słuchacze biorą w nich udział na żywo,
      dzwoniąc ;-)

Ramówka:
      www.radio.com.pl/ramowka/program.asp?p=4&theDate=1/23/2004
      • Gość: Greg F. Re: Pytanie o radio Bis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 11:41
        Mimo wad wymienionych w poprzednich postach, Biska chyba w największym stopniu
        zaspokaja tęsknotę za dawnym Programem Trzecim - niestety, aby jej słuchać bez
        zakłóceń, muszę ustawiać radio w drugim kącie pokoju, z dala od komputera.

Mam nadzieję, że Biska doczeka 10. rocznicy istnienia w obecnym, jeszcze
        niesformatowanym kształcie.
        • Gość: jw Re: Pytanie o radio Bis IP: *.torun.mm.pl 23.01.04, 12:01
          > Mam nadzieję, że Biska doczeka 10. rocznicy istnienia w obecnym, jeszcze
          > niesformatowanym kształcie.

Ja również, bo wtedy pozostanie już tylko dojrzeć muzycznie do PR II ;-)
          • Gość: agrafka Re: Pytanie o radio Bis IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 14:54
            Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Ja jednak po usłyszeniu na antenie Biski
            Jennifer Lopez pokornie wróciłam do TrUjki. Jakaś staroświecka jestem ...;-))

pozdrawiam!
            • Gość: Greg F. Re: Pytanie o radio Bis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 15:27
              Nie twierdziłem, że Biska całkowicie wypełnia lukę po dawnym PR3. W środku dnia
              zdarzają się programy dość niskich lotów i oby właśnie one nie były brane za
              wzorzec przy ewentualnym formatowaniu Biski.
            • Gość: jw Re: Pytanie o radio Bis IP: *.torun.mm.pl 23.01.04, 16:23
              Na pewno nie w żadnej z polecanych przeze mnie audycji :-)
              Pozdrawiam
            • Gość: kass Re: Pytanie o radio Bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 17:51
              Gość portalu: agrafka napisał(a):

> Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Ja jednak po usłyszeniu na antenie Biski
              > Jennifer Lopez pokornie wróciłam do TrUjki. Jakaś staroświecka jestem ...;-))
              >
              Jeśli nie słyszałaś jeszcze J.L. w TrUjce, wszystko przed Tobą;-)
            • Gość: Adam Re: Pytanie o radio Bis IP: *.za.digi.pl 23.01.04, 23:01
              nie podchodz tak do tego. BIS nie jest radiem, ktore mozna wlaczyc,caly czas
              sobie brzeczy w tle i jest "fajne" albo nie. tam sa rozne audycje, akurat
              trafilas na mniej ambitny kawalek. przejrzyj sobie ramowke i zdecyduj, czy jakas
              audycja jest w kregu Twoich zainteresowan. w BIS mozna trafic na taka czy inna
              muzyke, ale za to nie mozna trafic na glupkowate jingle, jak w trujce.
            • Gość: next Re: Pytanie o radio Bis IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.04, 14:37
              to nie jest kwestia staroświeckości, niestety ja też przypadkiem wyławiam
              kiczowate jęki na Bisce, ale traktuje to raczej jako wypadki przy pracy, za to
              audycje zdecydowanie rekompensują. Uwierz lub nie, jest tam dużo dobrej
              muzyki, o niebo lepszej niż to czym karmi TrUjka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka