Dodaj do ulubionych

Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?!

IP: 212.14.60.* 16.02.04, 08:49
Psuje mi sluchanie radia w niedziele tym swoim gledzeniem i beznadziejna muzyka...
Jak juz mu sie zdarzy cos dobrego zagrac to zaraz musi dowalic jakies smuty w
rodzaju Stinga albo jeszcze gorzej: Pata Metheny! Rece opadaja!!!
Czy ktos moze mi wytlumaczyc za co tak wszyscy kochaja tego Metheney -
przeciez to mierny komercyjny gitarzysta...
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 08:55
      Zawsze możesz sobie wrzucić na talerz Smich Troje.
    • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 80.51.231.* 16.02.04, 09:28
      A jakich muzyków Ty byś chciał posłuchać?
      Widzisz, kiedyś w Trójce można było posłuchać bardziej urozmaiconego jazzu, ale
      przyszedł pan Eugeniusz Smolar i stwierdził, że jego zdaniem muzyka w Trójce
      jest zbyt eklektyczna. I masz to co teraz.
      • Gość: Jokasty Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 212.14.60.* 16.02.04, 13:30
        Spoko, trojka juz nigdy nie bedzie tym czym byla kiedys - to niemozliwe bo czasy
        sie zmienily i ludzie maja wiekszy dostep do muzyki, ale moznaby popuszczac
        troche np. polskiego jazzu: Stanki, Smietany, Namyslowskiego itd. a nie w kolko
        to samo Sting i kurwa Sting a w przerwie "Nasz ukochany Pat", potem kacik
        "Stingologow i "Pat"-ologow (nomen-omen)" - zwariowac mozna! Az sie ucieszylem
        jak wczoraj w przerwie puscil George'a Michaela - naprawde! Kto to jest ten
        Pat?!?! Przeciez nie dorasta np. Jarkowi Smietanie nawet do piet!
        • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 80.51.231.* 16.02.04, 14:08
          Problem tak naprawdę jest inny - Kydryński jest jaki jest, ma swój styl i
          swoich idoli, IMO zdecydowanie przesadza ze Stingiem i Methenym, ale gdyby w
          Trójce było pięć różnych audycji jazzowych o różnym profilu, nie byłoby
          problemu. Niestety, jest inaczej.
        • Gość: ŻółteFerrari Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 19:14
          Jeśli mowa o podobno większym obecnie dostępie do muzyki, polskim jazzie i
          Marcinie Kydryńskim to pragnę przypomieć, że tylko w 1997 roku na festiwalu
          Jazz Jamboree wystąpili: Bem, Nahorny, Namysłowski Stankiewicz, Pierończyk;
          w 1998 roku: Stańko, Karolak, Możdżer i wielu innych. Szefem artystycznym tych
          wydań był Marcin Kydryński. Paza tym jeśli ględzi, to przynajmniej na temat,
          moim zdaniem jest jednym z nielicznych obecnie radiowców, którzy wiedzą o czym
          mówią.
          • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 80.51.231.* 17.02.04, 09:14
            > Jeśli mowa o podobno większym obecnie dostępie do muzyki, polskim jazzie i
            > Marcinie Kydryńskim to pragnę przypomieć, że tylko w 1997 roku na festiwalu
            > Jazz Jamboree wystąpili: Bem, Nahorny, Namysłowski Stankiewicz, Pierończyk;
            > w 1998 roku: Stańko, Karolak, Możdżer i wielu innych. Szefem artystycznym
            tych
            > wydań był Marcin Kydryński.

Mnie się wydaje, że to dość normalne, że na polskim festiwalu jazzowym
            występują polscy muzycy, a dyskusja dotyczyła chyba tego, co MK gra w swoich
            audycjach.
            • Gość: ŻółteFerrari Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 18:56
              No tak, ale przytoczony fragment jest wyrwany z kontekstu.
              Chodzi mi o to, że Marcin Kydryński zna się na muzyce, którą prezentuje, a
              dyskusja dotyczyła także Jego kompetencji.
    • messer4 Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! 16.02.04, 14:01
      To już zapomnieliście że żonka Kydryńskiego nagrała płytę z Patem Metheny'm?
      (AMJ).
      • Gość: josana Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 17.02.04, 07:50
        I będzie nagrywać płytę ze Stingiem... Polska to wielki rynek zbytu...
        Miałczenia AMJ to czysta komercja i nie zmienia tego obecność Pata i Stinga.
      • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 80.51.231.* 17.02.04, 09:09
        Gwoli sprawiedliwości, Kydryński grał Metheny'ego w ilościach hurtowych na
        długo, zanim AMJ została jego żoną. Doszukiwanie się podtekstów promocyjnych
        jest IMO nie na miejscu.
        • Gość: Jokasty Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 212.14.60.* 18.02.04, 15:08
          To moze ktos mi teraz laskawie wytlumaczy na czym polega fenomen Metheny'ego czy
          Stinga ktory od czasu The Police ciagle powiela te same schematy? Czy na tym
          samym co W. Wharton i P. Cohello w literaturze?
          I czy mozna zachwycac sie jednoczesnie Milesem Davisem i "Patem" tak jak robi to
          Kydrynski (z tym ze Davisa nie puszcza w radiu)?
    • Gość: upson Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.man.olsztyn.pl / *.man.olsztyn.pl 18.02.04, 15:51
      Taaak, no to widzę, atakujemy wszystkich po kolei.. wszystko jest niedobre,
      żenujące, beznadziejne.. a jak Kydryński puszczał trochę klasyki to
      komentowaliście, że to pewnie wymóg szefostwa. Wy już się tak rozpędziliście,
      że nie jest możliwe, aby coś Wam obecnie pasowało, wiecznie źle i źle.. Pewnie,
      że nie wszystko jest idealne i wiele rzeczy mogło być rozwiązne lepiej, ale nie
      przesadzajmy, to akurat jedna z ciekawszych osób w tej stacji, a osobiście
      muzyki AMj nie uważam za piskliwą komercję.. ciekawe czy Tobie byłoby miło,
      gdybyś przeczytał w temacie "laps"... szacunku troszeczkę tym ludziom też się
      należy.. I już widzę jak mnie krytykujecie...
      • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.04, 17:31
        Co to znaczy to "rozpędziliście się" i "Wam"? Do kogo te słowa? Czy autor tego
        wątku kiedykolwiek tu pisał coś o Trójce i na jakiej podstawie uznajesz jego
        słowa za miarodajne dla ogółu forumowiczów?

Oczywiście o nikim nie należy mówić "łaps", osobiście bardzo cenię
        Kydryńskiego, ale problem, który poruszył autor wątku, jest jak najbardziej
        prawdziwy - jazz w PR3 został w dużym stopniu zmonopolizowany przez
        Kydryńskiego, a ten jazz przez niego preferowany to jednak dość wąskie i
        specyficzne spectrum, przy czym IMO zawsze nieproporcjonalnie dużo czasu
        poświęcał kilku wykonawcom.
        • Gość: kass Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 18:35
          Czy ktoś z Was słucha Kydryńskiego, czy pisze o niej to co mu się wydaje? Ta
          audycja nie jest _jazzowa_ i sam prowadzący nazywa ją około jazzową. Na dodatek
          jest to audycja autorska, więc prowadzący gra to co sam lubi. To
          jego "wynalazkiem" jest stingowy kwadrans, odrobina pat'ologii, od Joni się nie
          stroni, czy Ella co niedziella. Od kilku lat słucham i mnie się bardzo podoba a
          mówienie o monopolizacji anteny przez Kydryńskiego jest po prostu śmieszne,
          gdyż jego dwie audycje trwają w sumie 4 godziny. Czasem ma wrażenie, że na tym
          forum zapanowała moda na tematy zastępcze:-(
          • Gość: mk Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.lublin.mm.pl 18.02.04, 18:43
            No proszę, uprzedziłeś mnie kass swoim postem. W gruncie rzeczy powiedziałem
            to samo, co Ty i pod Twoim tekstem również podpisuję się.

mk
            • Gość: kass Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 18:44
              Cieszę się, że chociaż my jesteśmy zgodni:-)
              pozdrawiam
          • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie Kydrynski!?!?! IP: 80.51.231.* 19.02.04, 09:55
            >Od kilku lat słucham i mnie się bardzo podoba a mówienie o monopolizacji
            anteny przez Kydryńskiego jest po prostu śmieszne, gdyż jego dwie audycje
            trwają w sumie 4 godziny.

Ech, widzę, że niejakie kłopoty ze zrozumieniem następują, więc pokrótce:

1. Jeżeli prezenter X ma 4 godziny, a inni prezenterzy o danym profilu
            muzycznym nie mają nic, to prezenter X monopolizuje antenę - to chyba wynika
            wprost z definicji określenia "monopolizować".

2. Oczywiście moje pretensje nie płyną tu do MK, tylko do autorów ramówki i -
            ogólnie - ludzi odpowiedzialnych za kształt anteny.

3. Przypomnę, że jednym z najważniejszych postulatów zgłaszanych w związku z
            psuciem PR3 było ograniczanie różnorodności programu.

4. W tej chwili ludzie z radia pytani, dlaczego w PR3 nie ma jazzu, robią
            wielkie oczka i mówią: "Jak to nie ma? A Kydryński?". Sam Kydryński gra tę
            swoją muzykę z pogranicza jazzu od wielu lat. Jednak kiedyś był i Kydryński, i
            Borkowski, i Steinhagen, i Brodowski. W tej chwili jest - nie licząc nocnych
            audycji JPW - tylko Kydryński. Być może ktoś uważa, że to niczego nie zmienia i
            że w żaden sposób na repertuar jego audycji wpływać nie powinno. Ja pozwolę
            sobie być innego zdania.

5. Przy okazji jeszcze raz podkreślę, że bardzo sobie osobiście MK cenię i
            lubię go słuchać. Ale w tym wątku chodzi o coś innego niż to, że "mnie się
            podoba".
          • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 80.51.231.* 19.02.04, 10:02
            Aha, jeszcze jedno:

>Czasem ma wrażenie, że na tym
            > forum zapanowała moda na tematy zastępcze:-(

Czy gdy na tym forum była podobna dyskusja na temat Pawła Kostrzewy, też tak
            uważałaś?
            Dla mnie dyskusja o tym, jak wykorzystuje się te ostatnie pozostawione w
            normalnym czasie godziny muzycznych audycji autorskich, jest znacznie
            ważniejsza niż np. jeżdżenie po panu Rokosie za błąd w wymowie zagranicznej
            nazwy.
        • Gość: mk Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.lublin.mm.pl 18.02.04, 18:40
          > jazz w PR3 został w dużym stopniu zmonopolizowany przez
          > Kydryńskiego

"Zmonopolizowany" to nie najszczęśliwsze określenie. Wywalono Borkowskiego,
          Brodowskiego, Ptaszyna wepchnięto w otchłań nocy i ostał się Kydryński.
          Tak wyszło pewnie bez jego udziału.

> a ten jazz przez niego preferowany...

Otóż sęk w tym, że w "Sieście" (bo o niej mowa?) jazzu, z nielicznymi
          wyjątkami, po prostu nie ma. Jest to tylko muzyczka sympatycznie o jazz
          ocierająca się.
          W dzień jazzu w trojce nie uświadczysz.

A Kydryńskiego bardzo lubię, cenię i Siesty słucham jak tylko mogę.
          Kydryński jest "inny" i w tym przypomina mi Program III, który odróżniał się
          od wszystkich innych znanych mi programów radiowych. TrUjka robi wszystko,
          by upodobnić się do chóru jednako bębniących stacji. Osiąga w tym niezłe
          rezultaty.

mk
          • Gość: drrrr Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.pool.mediaWays.net 18.02.04, 18:47
            Pan Mahcin Kydrynski byl/bylby swietny zanim/gdyby nie zakochal sie w Panu
            Stingu...Chcialbym posluchac go nieraz,moze juz dzis w nocy...ale boje sie ze
            (napewno)bedzie Sting.I nawet jesli mialby nie nagrac juz zadnej plyty (czego
            nikomu nie zycze)to jednak przez nastepne 50 lat Sting bedzie sie pojawial 3
            razy w tygodniu w Sjestach i Muzykach po polnocy...na zdrowie.
            drrrr
          • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 80.51.231.* 19.02.04, 09:21
            > "Zmonopolizowany" to nie najszczęśliwsze określenie. Wywalono Borkowskiego,
            > Brodowskiego, Ptaszyna wepchnięto w otchłań nocy i ostał się Kydryński.
            > Tak wyszło pewnie bez jego udziału.

Nie sugeruję, że to Kydryński jest odpowiedzialny za to, co się złego z Trójką
            dzieje.

> A Kydryńskiego bardzo lubię, cenię i Siesty słucham jak tylko mogę.

Ja też go lubię i cenię jego styl - zresztą wielokrotnie o tym pisałem. Z tym
            że słuchanie w kółko Stinga też mnie nudzi :).
            • Gość: Jokasty Re: Kiedy z 3 zniknie MK (Sting i Metheny)? IP: 212.14.60.* 19.02.04, 15:56
              No dobrze, przepraszam fanow MK za slowo "laps", ale mnie ponioslo....
              Chodzi glownie o to ze lubie sobie posluchac 3 a mam w niedziele troche czasu i
              wlaczam radio a tam Sting, Stinga Methenym pogania. No ilez mozna?!?!? Ilez
              mozna emocjonowac sie tym ze Sting wystapil gdzies i spiewal po niemiecku -
              Ludzie! Skonczylem filologie germanska i nie moge tego sluchac, nie ma to
              walorow ani muzycznych ani zadnych innych! Albo to ze Pat zagral gdzies jako
              jeden z wielu w skladzie i ledwo go slychac a MK anonsuje go jako najwieksza
              gwiazde z mozliwych!
              Ostatnio slyszalem jak Niedzwiedz tez sie Patem zachwycal - o co tu chodzi?
              Promuja go na sile? Jest 1000... lepszych gitarzystow.
              • Gość: mk Re: Kiedy z 3 zniknie MK (Sting i Metheny)? IP: *.lublin.mm.pl 19.02.04, 17:05
                > Chodzi glownie o to ze lubie sobie posluchac 3 a mam w niedziele troche czasu
                i
                > wlaczam radio a tam Sting, Stinga Methenym pogania.

Coś się tak uparł na tę 3. Może zmień stację? Albo wyjdź na niedzielny spacerek.
                Może trochę ochłoniesz, lepiej Ci się zrobi a i forum, jest nadzieja, nieco
                odetchnie.

mk
                • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie MK (Sting i Metheny)? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.04, 20:36
                  > Coś się tak uparł na tę 3. Może zmień stację? Albo wyjdź na niedzielny
                  spacerek

"Jeśli się komuś nie podoba nasze radio, niech zmieni stację" :(.
                  • Gość: mk Re: Kiedy z 3 zniknie MK (Sting i Metheny)? IP: *.lublin.mm.pl 23.02.04, 22:10
                    > "Jeśli się komuś nie podoba nasze radio, niech zmieni stację" :(.

Ja niestety tak zrobiłem. Słucham jeszcze _tylko_ Siesty i Minimaxu.
                    Nawet "Smooth jazzu" nie słucham, ponieważ w tym samym czasie w Radio Bis
                    jest jazzowy "Koncert bez biletu". Powiedziałem "niestety", bo przez 30 lat
                    Program III był moją stacją nr 1. Tego, co jest teraz słuchać nie mogę.
                    I nie słucham.

mk
              • Gość: kass Re: Kiedy z 3 zniknie MK (Sting i Metheny)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 17:46
                Pat Metheny należy do najlepszych gitarzystów jazzowych, wręcz wirtuozów gitary
                i nie sądzę, żeby Twoja ocena cokolwiek tu zmnieniła. Masz prawo do zdania
                odmiennego i nie musisz go słuchać. Gdybyś jednak zechciał zapoznać się z jego
                osiągnięciami, podrzucam link:-)

muzyka.onet.pl/jz,13404,osoba.html
                • Gość: Jokasty Ha ha ha :) IP: 212.14.60.* 22.02.04, 17:23
                  Chyba nie slyszales wirtuozow gitary :) i naprawde dobrych gitarzystow :)
                  To tak jak sie ludziom wmawia ze Paolo Cohello i Wiliam Wharton to pisarze... hehe!
                  • fdj Re: Ha ha ha :) 23.02.04, 08:25
                    Gość portalu: Jokasty napisał(a):

> To tak jak sie ludziom wmawia ze Paolo Cohello i Wiliam Wharton to pisarze...

Oczywiście. Przecież wszyscy wiedzą, że to kucharki...
                    • Gość: Jokasty Re: Ha ha ha :) IP: 212.14.60.* 23.02.04, 08:27
                      No to gratulacje! :)
                      Zycze wszystkim milej lektury i wrazen muzycznych.
                      Pozdrawiam.
    • Gość: upson Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.man.olsztyn.pl / *.man.olsztyn.pl 19.02.04, 17:38
      Wiesz, tu nie chodzi o przepraszanie fanów MK. Prawdą jest, ze jazz w Trójce
      jest teraz w bardzo ograniczonym wymiarze, ale przecież nie można nakazać
      Kydryńskiemu grania muzyki, którą można było usłyszeć u innych, bo ich już nie
      ma. Swoją drogą - także się zagalopowałem w ocenie ogółu. Lesiek - szacunek za
      konkretną odpowiedź.
      • Gość: Kosa Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.04, 20:24
        Znakomita audycja! Znakomity komentarz ,znakomita muzyka, znakomity klimat!
        Ma chlopak styl, wszystko doskonale przemyslane, wszystko pasuje ze soba.
        Pelna harmonia! Brawo Marcin!
        Pozdrawiam.
        PS. Do malkontentow, w Warszawie mamy 25 stacji radiowych, jest wszystko:
        Radio Jazz, Radio Classic, Rmfclassic...stacje POPowe itd. itp.
        Jedyne czego mi brakuje, to stacji grajacej klasyke rocka.
        • Gość: Lesiek Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.04, 21:46
          > PS. Do malkontentow, w Warszawie mamy 25 stacji radiowych, jest wszystko:
          > Radio Jazz, Radio Classic, Rmfclassic...stacje POPowe itd. itp.

Rozumiem, że mam się przeprowadzić. Masz jakieś mieszkanie na zamianę?
          • Gość: mk Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.lublin.mm.pl 23.02.04, 21:58
            > > w Warszawie mamy 25 stacji radiowych, jest wszystko

Tia... Jeszcze jeden przykład warszawo-centryzmu. Ale, Lesiek, wszędzie jest
            przynajmniej kilkanaście stacji do wyboru. Poza tym są jeszcze odtwarzacze,
            magnetofony, jest radio satelitarne (ja korzystam - mam kilkaset programów
            radiowych), można w końcy wyjść na spacer niedzielny :)

To uwagi nie do Ciebie, Lesiek, lecz do malkontentów narzekających na
            nieporównywalne z niczym i nikim audycje MK. Bo nie wierzę że Ty Siesty nie
            lubisz...

mk
    • chris.b Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! 23.02.04, 20:23
      Dla mnie w tej chwili Kydryński i jego sjesta to jeden z niewielu programów dla których warto włączyć radio. Nie zawsze podoba mi się to co puszcza, ale nawet jeśli nie to większość jest dla mnie ok.

Co zaś do ględzenia...to akurat tu się nie zgadzam. Może MK zachwyca się zbyt Patem (którego nie lubię) czy Stingiem (którego uwielbiam), ale mówi o czymś. Większość tego co się słyszy w większości stacji to paplanie, a on mówi i całkiem się go przyjemnie słucha.

A poza tym: nie ma w audycji telefonów od słuchaczy!!! całe szczęście.
    • Gość: calineczka Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.radio.com.pl 02.03.04, 16:06
      Bardzo lubię słuchac Kydryńskiego, daje mi odrobinę wytchnienia i jest jedyną
      audycją w Trójce, której słucham i którą bardzo cenią. Marcin Kydryński wie
      bardzo dużo o tym, co puszcza, potrafi tym zaciekawić, a jak nie wie czegoś- to
      potrafi się przyznać ze stylem.Ma do tego bardzo ciepły, miły głos, co w Trójce
      wcale nie zdarza się tak często.
      Z tego co wiem, w samej Trójce też nie jest lubiany przez zwierzchników. Miałam
      okazję pochwalić się tam, że jestem jego fanką i to zaważyło na negatywnej
      ocenie wystawionej mi pod koniec interview.Nie powiedziano mi tego wprost, ale
      znacząco wykpiono, jak można coś takiego podać jako ulubioną audycję.
      • Gość: chris Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.icpnet.pl 02.03.04, 17:37
        Marcin Kydryński wie bardzo dużo o tym, co puszcza, potrafi tym zaciekawić, a
        > jak nie wie czegoś- to
        > potrafi się przyznać ze stylem.Ma do tego bardzo ciepły, miły głos,

tez lubię jego głos:)
    • Gość: Nan Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: *.acn.waw.pl 02.03.04, 23:59
      Mam nadzieję, że nigdy, bo Marcin Kydryński to jeden z dwóch "powodów", dla
      których nadal słucham Trójki.
      • Gość: Dzwonnik Re: Kiedy z 3 zniknie ten laps Kydrynski!?!?! IP: 213.17.150.* 03.03.04, 07:22
        Ja też tak myślę. Słucham często, głównie muzyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka