Dodaj do ulubionych

Zbierać z głową

IP: 217.153.183.* 11.03.04, 10:04
A jak Anda chciala zalatwic Gehrego do zaprojektowania muzeum to gdzie tam, po co. A tak chyba jestesmy jedynym tak duzym krajem nie posiadajacym wlasnej kolekcji sztuki wspolczesnej. Co sie dziwic, ze utalentowani artysci polscy pracuja po agencjach albo wyjezdzaja za granice. Tam jest zrozumienie, ze artysta jest potrzebny i nie moze tworzyc bez jedzenia i stwarza mu sie sposobnosc ku temu. W Szwajcarii byly maly zespolik designerski dostaje kase od miasta tylko za to ze chce mu sie tworzyc (a sa to np. ulotki zwiazane z wydarzeniami kultury). U nas kase dostaje tylko gornik, bo kopie... Czyli pracuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: fortunat Re: Zbierać z głową IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.04, 10:39
      Pieprzysz Pan, pojecia nie majac.

Same dotacje ministerstwa sprawy nie zmienia, bo kto te kolekcje ma tworzyc?
      Muzea?
      Wiekszosc z nich przypomina nadal dawne samelsuria czy zbiory osobliwosci...
      Muzealników, pracowników naukowych mamy i to niezlych.
      Tylko jak zbiory zaprezentowac - o tym juz sie nie mysli...

Ponioslo mnie ostatnio do Szczecina, do Muzeum NARODOWEGO. Zbiory niezle,
      badania naukowe pewnie tez, prezentacja fatalna, dziewietnastowieczna - dzis do
      d... I Szczecin to zaden wyjatek, niestety to raczej "polska norma"

Na Zachodzie, przynajmniej od kilku lat, sytuacja jest inna. Muzea zmuszone sa
      zarabiac pieniadze. I robia to. Jak? Pojezdzcie, popatrzcie, popytajcie.
      Ale komu sie chce - niech zyje swiety spokój!
      • Gość: zapobiegliwy Re: Zbierać z głową IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 11.03.04, 17:40
        Nareszcie ruszono ten wazny problem "Zbierac z glowa" ale kto tu ma glowe ? Od
        lat zbiera sie jedynie watpliwe OBRAZKI - jakie muzeum nowoczesne dzisiej to
        robi ? np.Pani D.Monkiewicz nazbierala kilka obrazkow i sie o tym zaraz
        pisze.Dzisiej zbiory nowoczesne sa multimedialne - a w naszych muzeach ciagle
        obrazki!!! i nic wiecej, ekspozycje jak w starych 19 wiecznych muzeach. Po co
        wydawac pieniadze na te kolejne mierne obrazki ? To sie musi zmienic !!!
    • Gość: Kowalski Robi mi się niedobrze od tego lewackiego bełkotu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 18:16
      Całe to pedalskio-pejsate ministerstwo powinno być rozwiązane, a nie dotować
      kogokolwiek na jakąkolwiek podkłądke. Wybiórcza jak zwykle staneła na wysokości
      zadania, to znaczy chwali wszelakie lewackie inicjatywy. Ja z moich podatków nie
      chcę finansować obrażania mnie jakimiś genitaliami na krzyżu. To powinno być
      jasne dla każdego, kto nie jest dwuleworękim krętaczem. Niech sobie lewaki sami
      płacą na te "dzieła sztuki".
      • brutt Re: Robi mi się niedobrze od tego lewackiego bełk 13.03.04, 04:56
        Nie wyspal sie pan, czy co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka