anmasr Re: Kolekcja "Gazety" 20.07.04, 00:42 Zdecydowanie brakuje mi w Kolekcji GW prozy rosyjskojęzycznej - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UBIK Re: Kolekcja "Gazety" IP: 212.160.172.* 20.07.04, 15:59 UBIK Buszujacy w zbozu Swiat wg Garpa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechnar "ZIELE NA KRATERZE" - Wańkowicza ! IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.07.04, 12:56 Ta książka powinna się znaleźćw Kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.07.04, 20:56 A mozeby coś polskiego? Proponuję Chmilewską. Najlepiej Lesio. Co prawda to nie klasyka, ale przecież posród tylu książek nie może zabraknąć czegoś do śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
petal Re: Kolekcja "Gazety" 27.07.04, 14:19 Łuk Tryumfalny E.M.Remarque ciągle do niej wracam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kolekcja "Gazety" IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.07.04, 21:21 "archipelag gułag" sołżenicyna, koniecznie Grudziński (może "Wieża i inne opowiadania"? - przynajmniej przestanoby kojarzyć Autora tylko i wyłącznie z literaturą wojenną), "lot nad kukułczym gniazdem", jeżeli koniecznie jakiś Wharton czy Coelho to stawiam na "Tatę", "paragraf 22", "komu bije dzwon", "czarodziejsiej góry" raczej w kolekcji nie widzę - pewnie wrzyciliby tylko pierwszy tom :/ Może jeszcze "Pianista" Szpilmana i "Gra w klasy" ? Uważam natomist, że wrzucanie "Małego Ksiącia" do kolekcji byłoby bezsensem - po pierwsze idiotycznie wyglądałaby taka chudziutka książka w twardej oprawie i dość dużym formacie, a po drugie jakimś kanonem jest już charakterystyczna okładka :) Szkoda, że to XX wiek, bo postulowałąbym jeszcze za "Zbrodnią i Karą" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: david.j. Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.04, 23:14 A może by tak "Zwrotnik Raka" Henry Millera? "Gra w Klasy" Cortazara ...i tak zawsze coś pominiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blazej Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 20:57 głosuję na Hemingwaya i "Komu bije dzwon" dziwi mnie nieobecność tej pozycji w kolwkcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan ANCHEE MIN - DZIKA ORCHIDEA IP: *.jelenia.com 27.08.04, 19:03 Anchee Min - Dzika orchidea!!!! nie może zabraknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:41 John Irving - "Świat według Garpa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.chello.pl 31.07.04, 18:42 Albert Camus "Dżuma" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blinkin' Kawabata Yasunari! IP: *.susiec.sdi.tpnet.pl 01.08.04, 10:49 "Głos Góry" Kawabata Yasunari - naprawdę piękne, a tak mało osób w ogóle o nim wie... w końcu dostał Nobla :) Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minrith Re: Kolekcja "Gazety" IP: 217.98.98.* 02.08.04, 20:35 "Ulisses" Jamesa Joyce'a. Licze że bedzie wkrótce w kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milan kondera Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.citicorp.com 03.08.04, 19:17 nieznosna lekkosc bytu kundery; i hrabal... Odpowiedz Link Zgłoś
llewella Re: Kolekcja "Gazety" 04.08.04, 10:24 Błagam o "Paragraf 22" i "Lot nad kukułczym gniazdem". Bez nich kolekcja będzie niepełna :) Odpowiedz Link Zgłoś
w.czapkowski Re: Kolekcja "Gazety" 04.08.04, 15:45 Moim zdaniem powinno ukazać coś Yoko Mishimy - "Spowiedz maski" lub "Złota świątynia". Odpowiedz Link Zgłoś
padalec69 Re: Kolekcja "Gazety" 05.08.04, 13:50 "Sto lat samotności" "Paragraf 22" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andziaaaa Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.dami.pl 06.08.04, 08:22 Patrick Suskind - "Pachnidło" Tomasz Mann - Czarodziejska Góra Panna Nikt książki Olgi Tokarczuk:P Paweł Huelle - Weiser Dawidek Coltazar - Gra w klasy Biały kruk Ryszard Kapuściński - np Heban Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka moja czarna lista IP: *.krak.tke.pl 06.08.04, 16:23 "Ziemia, planeta ludzi" Saint-Exupery "Pachnidło" Suskinda najlepiej + "Historia pana Somera" bo to króciutkie malutkie i nigdzie ale to nigdzie tego nie ma Hemingway "komu bije dzwon" bo mile wspominam Ktoś może powiedzieć, że to kiepski pisarz ale "TO" Stephena Kinga to jedna z najpiękniejszych książek o sile przyjaźni (w bardzo mrocznych i jednocześnie odrobinę baśniowych klimatach) Bracia Strugaccy - najlepiej "Piknik na skraju drogi" bo jest poruszająca swoją nadzieją (albo "poniedziałek zaczyna się w sobotę" za kota) Nie wiem czy nie zauważyłam czy po prostu nikt tego nie proponował ale koniecznie opowiadania Andrzeja Sapkowskiego. Hrabal "pociągi pod specjalnym nadzorem" OCZYWIŚCIE Kafka i Szchulz Fowles "Mag" pewnie za długi (chć "TO" kinga ma 1200 stron w penym wydaniu) więc chociaż "Kolekcjonera" albo inne. polecam też Irę Lewina i jego "Dziecko Rosemary" Pier La Mure i "Moulin Rouge" za geniusz i wszystko Oczywiście Stanisław Lem najlepiej w całości bo co by nie mówić to najlepszy najlepszy polski pisarz współczesny Jeśli chodzi o propozycje odnośnie kolekcji - wydania są świetne (trochę brakuje przypisów choćby w "lolicie" tłumaczenia francuskich zdań, które osoby takie jak ja (nie znające języka fr) muszą "brać na logikę:) i proponuje kontynuować choćby 10 lat a jak skończą się pomysły wiek 19 i 18 i powoli zblirzymy się do boskiej i najcudowniejszej "Boskiej komedii" Dantego. oo!! może Mann "Czarodziejska góra" i "Doktor Faustus" narazie wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: Kolekcja "Gazety" 06.08.04, 19:04 A o Kubusiu Puchatku to już nikt nie pamięta? Niewdzięcznicy!!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.nowiny.net 09.08.04, 23:05 "Władca much" W. Golding "Czarodziejska góra" T. Mann Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: varia Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 11:21 Popieram: 1. Cortazar - Gra w klasy !!! 2. T. Mann - Czarodziejska góra !!! 3. H. Miller !!! 4. S. Plath - Szklany klosz 5. J. Fowles - Mag A od siebie dodałabym: Pierre La Mure - chociaż "Moulin Rouge" jest super to chętniej zobaczyłabym w kolekcji "Prywatne życie Mona Lizy" (bo nie można jej znależć w księgarniach a jest równie świetna - jak nie lepsza!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: varia Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 11:32 I zapomniałam jeszcze dodać prośbę aby NIE umieszczać w kolekcji P. Coelho. Z całym szacunkiem, nawet Go lubię ale dajmy mu jeszcze trochę popisać, może kiedyś... stanie się klasykiem XXI wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalenka Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.kluczewo.sdi.tpnet.pl 27.08.04, 01:51 Przychylam się :) Za to "chciałoby się" takie tytuły, jak: Outsider /"nieosiągalny"/ Pachnidło Ulisses Kobieta z wydm Moje drzewko pomarańczowe /"nieosiągalne"/ Gra w klasy Modlitwa za Owena Mag... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Kolekcja "Gazety" IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 11.08.04, 16:02 KONIECZNIE !!!!! "Czarodziejska Góra" Mann "Malowany Prak" Kosiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirella Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:00 no i jeszcze "nowy wspaniały świat" huxleya, ja rownież dałabym sobie spokój z z "buszującym", bo to się chyba na taka kolekcje nie nadaje... Ach gdyby mi tak ktoś pozwolił stworzyć własną kolekcje literatury.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:27 Nowy Wspaniały Świat Odpowiedz Link Zgłoś