Dodaj do ulubionych

poprawność językowa w TOKFM

22.09.04, 12:40
Dziś wielokrotnie usłyszałam w informacjach radia o śmierci KARPIA. Czy
dziennikarze radia znają zasady odmiany nazwisk polskich ????
Obserwuj wątek
    • Gość: Preslaw Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 14:52
      Poprawność językowa przynajmniej niektórych dziennikarzy TOK FM pozostawia
      czasami niestety wiele do życzenia. Dotyczy to w szczególności dziennikowców.
      Nie tylko mają problemy z prawidłową odmianą nazwisk, ale także po kilka razy w
      serwisach informacyjnych błędnie czytają obce nazwiska. Wygląda to tak jakby
      nikt z redakcji tego nie słuchał bądź nie zwracał na to uwagi.
      • Gość: genialnazwyboru Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 15:17
        I wogóle niewyraźnie czytają, dykcja beznadziejna - dzisiaj miałam ubaw jak
        usłyszałam o wypadku "premiera belki" - chodziło oczywiscie o premiera Belgii:)

• Gość: JWK Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 16:25
      Właśnie przed chwilą usłyszałem w rozmowie Materny z Pszoniakiem, że język
      polski jest językiem obcym dla Polaków.
    • Gość: massta Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 23:41
      a co ci właściwie chodzi?

Tytuł z dzisiejszej gazety:
      Tajemnica śmierci Marka Karpia

PAP: Można przyjąć, że śmierć Marka Karpia, założyciela Ośrodka Studiów
      Wschodnich, była wynikiem tragicznego wypadku; nie ma przesłanek, by uznać to
      za zamach.

?
      jaka twoim zdaniem jest prawidłowa odmiana?
      • Gość: Preslaw Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 08:38
        W dziejszym "Poranku w Toku" Kolęda - Zaleska rozmawiał z Wojciechem
        Czuchnowskim, który pisał w "Wyborczej" na temat śmierci twórcy Ośrodak Studiów
        Wschodnich. Czuchnowski wyraźnie powiedział do Kolędy - Zaleskiej, że rodzina
        zmarłego życzy sobie by jego nazwisko odmieniać mówiąc "Karpia", po czym
        Kolęda - Zaleska dwukrotnie powidziała "Karpa". Ja też myślałem, że należy tak
        właśnie to nazwisko odmieniać, wydawało mi się to bardziej naturalne, ale skoro
        życzy sobie tego rodzina zmarłego, trzeba wolę jej i wiedzę w końcu uszanować.
        Nie wiem, dlaczego nie zrobiła tego Kolęda - Zaleska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka