malrzata 22.09.04, 12:40 Dziś wielokrotnie usłyszałam w informacjach radia o śmierci KARPIA. Czy dziennikarze radia znają zasady odmiany nazwisk polskich ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Preslaw Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 14:52 Poprawność językowa przynajmniej niektórych dziennikarzy TOK FM pozostawia czasami niestety wiele do życzenia. Dotyczy to w szczególności dziennikowców. Nie tylko mają problemy z prawidłową odmianą nazwisk, ale także po kilka razy w serwisach informacyjnych błędnie czytają obce nazwiska. Wygląda to tak jakby nikt z redakcji tego nie słuchał bądź nie zwracał na to uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genialnazwyboru Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 15:17 I wogóle niewyraźnie czytają, dykcja beznadziejna - dzisiaj miałam ubaw jak usłyszałam o wypadku "premiera belki" - chodziło oczywiscie o premiera Belgii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JWK Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 16:25 Właśnie przed chwilą usłyszałem w rozmowie Materny z Pszoniakiem, że język polski jest językiem obcym dla Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: massta Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 23:41 a co ci właściwie chodzi? Tytuł z dzisiejszej gazety: Tajemnica śmierci Marka Karpia PAP: Można przyjąć, że śmierć Marka Karpia, założyciela Ośrodka Studiów Wschodnich, była wynikiem tragicznego wypadku; nie ma przesłanek, by uznać to za zamach. ? jaka twoim zdaniem jest prawidłowa odmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: poprawność językowa w TOKFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 08:38 W dziejszym "Poranku w Toku" Kolęda - Zaleska rozmawiał z Wojciechem Czuchnowskim, który pisał w "Wyborczej" na temat śmierci twórcy Ośrodak Studiów Wschodnich. Czuchnowski wyraźnie powiedział do Kolędy - Zaleskiej, że rodzina zmarłego życzy sobie by jego nazwisko odmieniać mówiąc "Karpia", po czym Kolęda - Zaleska dwukrotnie powidziała "Karpa". Ja też myślałem, że należy tak właśnie to nazwisko odmieniać, wydawało mi się to bardziej naturalne, ale skoro życzy sobie tego rodzina zmarłego, trzeba wolę jej i wiedzę w końcu uszanować. Nie wiem, dlaczego nie zrobiła tego Kolęda - Zaleska Odpowiedz Link Zgłoś