tok.fm 19.10.04, 10:10 Czy jesteś za karą śmierci? Zapraszamy do dyskusji. Najciekawsze wypowiedzi zacytujemy w "Komentarzach w radiu TOK FM" po godz. 10:00. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cherub Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 10:20 Jestem zdecydowanie przeciwny. Nie mamy prawa odbierac komukolwiek zycia. Uwazam, ze kara smierci nie bylaby potrzebna gdybysmy mieli madre i skuteczne prawo - takie ktore odstrasza. I tak za mala kradziez chlosta w centrum miasta, za wieksza odcinac palca. Gwalcicieli pozbawiac przyrodzenia. To chyba jedyny sposob na to zeby przestepcy sie bali - a bac sie powinni a nie kpic z naszego systemu sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylem ofiara Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 12:27 Dwa lata temu w Bremen nie wiele brakowalo bym z rak niestety polskich bandytow w tym jednego psychopaty stracil zycie.Po dzis dzien organa scigania w Niemczech tolerujqa tych bandytow pozostawiajac ich na wolnosci.Mimo usilnych prosb jako poszkodowanego nie przesluchano mnie,a nawet probowano umorzyc sledztwo-to ewidentny SKANDAL! Praktycznie po takim doswiadczeniu powinienem opowiedziec sie za kara smierci,ale nie czynie tego-prawo musi byc bardziej skuteczne w jego egzekwowaniu,ale to zalezy li tylko od tych,ktorzy maja je egzekwowac,bez wzgledu na to czy to beda Niemcy,czy Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parafon Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.eranet.pl 19.10.04, 10:29 Kara śmierci jest słuszna jedynie w przypadku niezbitego dowodu popełnienia zbrodni. Jeżeli ktoś zabija - powinien zostać zabity. Jednak jeżeli są jakiekolwiek watpliwości, nawet najdrobniejsze - kary smierci być nie powinno. Bo może istnieć szansa, że wykonując wyrok zabito niewinnego człowieka - co zresztą nie raz się zdarzało. Prawo nie polega na ślepej zemście, polega na wymierzeniu sprawiedliwej kary uniemożliwiającej popełnienie dalszych zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.krwiopijca Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci 19.10.04, 10:40 Jestem zdecydowanie przeciw. Ze wzgledów zasadniczych.Humanizm i inne takie. Nie zmienia to faktu, że gdy słyszę o niektórych zbrodniach, to chętnie bym poparł zabicie sprawcy. Ot, taka dialektyczna walka ideałów z instynktowną (?) chęcia zemsty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milosz Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.pro-internet.pl 19.10.04, 11:01 Kara smierci w spoleczenstwach wysoko cywilizowanych i w pelni demokratycznych jest niedopuszczalna.W Polsce jest elementem gry politycznej wykorzystywanym glownie przez populistow i element antyunijny-o dziwo element ten glosno krzyczy:precz z Lukaszenka !,a w rzeczywistosci: wiwat Lukaszenka !Zwolennicy kary smierc,tak naprawde,zblizaja nasz kraj do systemu bialoruskiego,gdzie kara smierci jest rowniez metoda na podtrzymywanie tego systemu. Serdeczne pozdrowienia dla Redakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
attyla2001 Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci 19.10.04, 11:05 Wielkim nadużyciem jest nazywanie śmierci karą. Kara mieści w sobie również szansę na poprawę swojego zachowania. Jestem zatem przeciwko pomysłowi traktowania śmierci jako kary za jakikolwiek spenalizowany czyn. Jednakże jestem zwolennikiem usuwania zagrożenia. Należy rozumieć to w ten sposób, że przestępca, któremu udowodni się wielokrotne popełnienie określonych zbrodni (np. zabójstwa czy pobicia ze skutkiem śmiertelnym a nawet napadu rozbójniczego z użyciem niebezpiecznych narzędzi) jest uznawany za osobnika niebezpiecznego z niewielkimi szansami resocjalizacji i jako taki zabijany dla zapobieżenia następnym prawdopodobnym jego zbrodniom. Podstawowym zarzutem stawianym zawsze karze śmierci jest jej nieodwracalność, co w połączeniu z potencjalnymi pomyłkami sądowymi daje możliwość stwierdzenia winy i ukarania osoby faktycznie niewinnej. Tu należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że przypadków skazania osób niewinnych jest stosunlowo/statystycznie niewiele (innymi słowy skazanie jednego niewinnego następuje na ileś tam wyroków słusznych). W konsekwencji cierpi znacznie więcej osób niż przy uznaniu ludzkiej a zatem i wyroku sądowego niedoskomnałości. Należy przy rozpatrywaniu tej kwestii wziąć również pod uwagę kwestię ludzkich emocji (w tym pragnienie zemsty). Jeżeli system nie będzie przewidywał w niektórych przypadkach (i tu arbitralność rozstrzygania, w których jest nieusuwalna – a zatem narażona na ataki) możliwości usunięcia dalszego zagrożenia ze strony jednego zbrodniarza, to poczucie bezpieczeństwa będzie zawsze spadało a nie rosło. Jednocześnie zaś będzie rosło niezadowolenie socjalistów, którzy jak ognia boją się wszelkiego etykietowania. Słowem – chodzi o to by nie grzeszyć nadniarem konsekwencji w żadną ze stron: ani w stronę radykalnego pojmowania sprawiedliwości jako mściciela, ani w stronę nichilizmu wyrażającego się wiarą w usunięcie zła za pomocą narzędzi socjalizacyjnych i – pośrednio, braku winy osobniczej (poszukiwania przyczyn czynów zabronionych za agresji wogóle zjawiskom społecznym itp. a nie przypisywania winy i konkretnym osobom) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benqu Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: 217.153.221.* 19.10.04, 11:51 Żadna kara nie ma wartości, jeśli nie jest egzekwowana. Gdyby przestępca wiedział, że za każde, nawet najdrobniejsze przewinienie, spotka go kara, choćby niewielka - zastanowi się nad swoim dalszym postępowaniem. Istnieje tutaj pewna niewiadoma, pewne ryzyko - "a nóż mi się uda" i ujdzie mi na sucho. Kara śmierci jest po prostu bez sensu. Zdecydowanie bardziej skuteczna będzie po prostu uczciwośc ludzka a przede wszystkim uczciwość urzędników sądowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomassi Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 11:53 to ciekawe co powiedział Pan Profesor ale: 1) a co z Zarkawim? czy jemu też nie należy się kara śmierci? on nie walczy jak żołnierz tylko jak szczur, morduju przypadkowych cywili! Zamknąć go? to będziemy mieli falę kolejnych aktów terroru ze strony jego towarzyszy i zginą następni niewinni. 2) co z bezlitosnymi bandytami, którzy dla okupu porywają małe dzieci biznesmenów, czy i nad nimi należy się litować? a kto zlituje się nad tymi dziećmi, jakie piętno w ich życiu wywrze ten dramat? niech Pan Profesor wyobrazi sobie zamiast gęby bandyty zapłakaną buźkę 4-6 letniegi dzieciaka zamkniętego w ciemny pomieszczeniu? 3) argument dotyczący USA i wysokiej przestępczości mimo kary śmierci kompletnie chybiony, a niby skąd wiadomo jak sprawy by się miały gdyby nie było kary śmierci? może tych przestępstw byłoby 10 razy więcej? 4) ci którzy litują się nad bandytami niech może uderzą się najpierw we własną pierś i ulitują się nad losem dzieci które nie dostały szansy obejrzeć tego świata, bo wcześniej padły ofiarą aborcji. PS jak Pan Profesor przekona mnie, że zabójcy 6 letniego Pawła (nie pamiętam już dokładnie wieku i imienia) wrzucając go do Wisły w Warszawie zasługują na litość? Na jakiej podstawie? pozdrawiam tomassi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milosz Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.pro-internet.pl 19.10.04, 12:55 Wszystkim zwolennikom kary smierci goraco polecam film pt. " Zielona mila " . Pozdrawiam wszystkich forumowiczow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 13:01 Dla niektórych osób to jedyna odpowiednia kara. Dzisiaj mordercy przez wiele lat żyją w więźieniu za nasze podatki. Często w lepszych warunkach niż wielu ludzi na wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krot Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 13:09 Oczywiście że tak, skoro resocjalizacja nie pomaga, wiezienie nie pomaga, to co pomoże... Jak najbardziej jestem za karą śmierci, śmierć za śmierć!!!!!!!!!!! każdy się w mniejszym lub większym stopniu boi śmierći, i dla tego śmierć jednego bandziora będzie przestrogą dla innego... łatwo jest nam mówić o ochronie życia, o prawach człowiekach, a gdzie są prawa ofiar, gdzie są prawa rodzin ofiar!!!!!!! - proszę mi odpowiedzić na to... co sobie myśli matka ks Popiełuszko kiedy dowiadauje sie że morderca jej syna pracuje sobie w gazecie, która również neguje to zjawisko i "walczy" z mordercami..(Zycie W-wy)... czemu nikt nie zwraca uwagi na łzy i ciepienia rodzin ofiar, ich zapytacje co oni o tym sądzą, łatwo być sędzią ale nie w swojej sprawie i bronić życia mordercó, morderców trzeba zabjiać z premedytacją, ale humanitarnie (chociaż jestem zdania że ktos kto zadaje komuś cierpienie sam powinien cierpieć).. byle bandzior śmieje się w twarz szaremu człowiekowi, policjantowi i sędziemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk 42 Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 13:20 Ja natomiast uważam,że należałoby się skupić na rozwoju genetyki i w razie stwierdzenia ciężkiego przestępstwa,taki osobnik byłby poddawany terapii genowej i byłoby po problemie.Jednakże należałoby przeznaczyć na ten cel wszystkie środki na przemysł zbrojeniowy i tu widzę problem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sluchacz Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.04, 13:41 jest przeciw. nawet najwiekszy zbrodniarz moze sie zmienic i odkupic swoje winy (vide zloczyncy-towarzysze Jezusa na krzyzu). ale pod warunkeim ze bedzie zyl. caly szum medialny wokol tego problemu to wedlug mnienie innego jak kampania wyborcza PiS, ktora cynicznie wykorzystuje ludzka obawe o wlasnebezpieczenstwo. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mfajst Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 14:34 Bracia Kaczyńscy przez lata całe robili rzeczy, za które w PRL-u groziła kara śmierci. A nawet jeszcze gorzej: po prostu śmierć - w końcu dziś właśnie mija rocznica zabójstwa ks. Popiełuszki. I jakoś ich ta groźba nie odstraszała od działalości politycznej. To dlaczego miałaby działać na żołnierza mafii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohjdan8080 Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 20.10.04, 00:41 za przeproszeniem - jesteście bandą niedouczonych przygłupków ; zabiłeś okrutnie - giniesz ; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sluchacz Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.visp.energis.pl 20.10.04, 19:01 za przeporwszeniem - co za gleboka, refleksyjna mysl. za przeproszeniem oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci 20.10.04, 09:06 Każdy powinien odpowiadać za swoje czyny. Za dobre powinien byc wynagradzany, za złe - karany. Mordercom należy się odpłata. I to powinno być wszystko. Ale jest jeszcze drugi aspekt sprawy: nie ma żadnej gwarancji, że w naszym skorumpowanym kraju skazywani będą PRAWDZIWI sprawcy zbrodni. Mam wątpliwości. Moze okazać się, że do cel śmierci trafią ludzie, którzy trafili w maszyny systemu sprawiedliwości, poniewaz policji i prokuraturze było tak wygodniej, nie trzeba było się namęczyć z szukaniem a oskarżeni nie potrafili się bronić. I tutaj mam dylemat - z jedenj strony kwestia sprawiedliwej odpłaty, a z drugiej - uzasadnione wątpliwości co do naszego systemu wymiaru sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szaman Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 11:17 NIe jestem za karą śmierci. Jestem za przymusową pracą w zaostrzonym reżimie. To coś co funkcjonuje w USA i sprawdza sie jako kara, nawet dożywotnia. Obowiązuje tam zasada - nie pracujesz - nie jesz. Do tego wdrażany jest program resocjalizycyjny. Nawet przy założeniu, że człowiek ten resztę życia ma spędzić za kratami taki program powinien być wdrażany. Choćby po to by obudzić w tym człowieku sumienie i świadomość czynu jakiego sie dopuścił. Myślę, że w świadomym człowieku obudzone sumienie może być czasem gorszą karą niż śmierć. Są na to przykłady w historii - ot choćby Judasz... Odpowiedz Link Zgłoś
thory Re: Komentarze TOK FM: Kara śmierci 20.10.04, 11:26 Muszę przywołać pewne znane powiedzenie... "jestem za, a nawet przeciw". Ambiwalentnie się odnoszę do kary śmierci. Na "trzeźwo" jesatem przeciwnikiem, argumentów przeciwników tu nie chcę powtarzać. Emocjami niesiony w pewnych sytuacjach "wieszałbym za ...", na pal nizał, i takie tam. Dziękuję opatrzności, że nie dane mi jest być sędzią, nie potrafię zakładać temidowej opaski w takich sprawach jak bestialstwo wobec dzieci, kobiet, bezbronnych zakładników; najohydniejszych mordów, ludobójstwa. Gdyby było referendum... to jednak głosowałby przeciw karze śmierci. Gdybym był "trzeźwy".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Najłatwiej zabić nienarodzone... morderca się IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 17:43 poprawi ... jak mu damy TRZECIĄ szansę Pewnie że samotnej matki nie stać na wychowywanie dziecka skoro musi m, in. utrzymywać dożywotnio osadzonych bandziorów. Odpowiedz Link Zgłoś