proffet 26.11.06, 19:34 Która z postaci historycznych (Polska), winna być zlustrowana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sojuz1 Re: Lustrujmy 26.11.06, 21:52 Piast Kołodziej - za podstępne przejęcie władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Lustrujmy 27.11.06, 17:43 Kazimierz Odnowiciel- wszyscy wiemy kto mu pomógł objąć tron Odpowiedz Link Zgłoś
pocominowymail Re: Lustrujmy 28.11.06, 13:49 Bolesław Chrobry - podobno "przeleciał" klacz Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Lustrujmy 28.11.06, 17:41 I okrótnie tępił innowierców. Bardzo nieporawne politycznie Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: Lustrujmy 28.11.06, 17:41 Kazimierz Wielki - jak to naprawdę z tą Klarą Zach było. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Lustrujmy 01.12.06, 17:33 Nikt nie chce lustrować , a co robi rządząca ekipa, gdzie jest Antoni M. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Lustrujmy 08.12.06, 16:58 o dużp pracy przed nim zanim dojdzie di Długosza wiek minie Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Lustrujmy 03.01.07, 15:31 marta.uparta napisała: > Kazimierz Wielki - jak to naprawdę z tą Klarą Zach było. w duchu postmodernistycznym "- A wie pan, że nasz Kaziu na śmierć zmolestował seksualnie Klarę Zach, kiedy pojechał w gości do królowej węgierskiej Elżbiety, która była jego rodzoną siostrą? Klara była dworką królowej. Kazik miał żonę, ale był pies na dziewuchy, to zwyczajnie zgwałcił panienkę, w czym pomogła mu urocza siostrunia. Jej ojciec był VIP-em przy królu węgierskim, więc jak się córcia poskarżyła, rzucił się z mieczem na królową, ucinając rajfurze cztery paluchy u lewej ręki. Na to wkurzony monarcha węgierski kazał go poćwiartować, siostrę i szwagra Klary rozerwać końmi, a wszystkich mężczyzn w rodzie ściąć. Pechowej dworce obcięto uszy, nos, wargi, język, dłonie, stopy i wożono po stolicy z tabliczką, że jest jawnogrzesznicą. No to ja pytam moje uczennice: czy nie lepiej ściemniać tatusiowi? Gdyby wcisnęła mu jakiś bajer, żyłaby długo i szczęśliwie." źródło: www.gazetawyborcza.pl/1,76842,3796271.html?as=12&ias=13&startsz=x PS. co do Twojej sygnaturki Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: Lustrujmy 19.12.06, 13:11 W limeryku utrwalono to nieco inaczej: A król Bolesław Chrobry Był ponoć w te klocki dobry Jebał panny, mężatki Staruszki, starców, dziatki A nawet psy i bobry Wiem, bo sam utrwaliłem:) A publiczna kopulacja z białą klaczą była punktem kulminacyjnym... uroczystości "koronacyjnych" w irlandzkim klanie Connail - w wykonaniu króla. (przypuszczam, że koń po prostu był ich zwierzęciem totemicznym czy coś w tym rodzaju i król musiał pokazać, że jest pierwszym ogierem w stadzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Lustrujmy 20.12.06, 22:04 z ta klacza to szerszy problem celtycki zdaje się Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: Lustrujmy 21.12.06, 12:33 Czy masz na myśli, że ten rytuał występował u wielu społeczności celtyckich? Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Lustrujmy 26.12.06, 12:03 Występował na pewno u części dotyczył wodzów Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Lustrujmy 03.01.07, 10:01 Kościuszko i wielu innych, którzy na zlecenie państw obcych i ich wywiadów wywoływali u nas powstania. Piłsudski, choć znakomicie zrobił to Świętek w "Lodowej ściana" udowadniając mu agenturalną działalność na rzecz państw centralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Nieudany dowcip 06.01.07, 07:03 Ja rozumiem, że Proffet chciał założyc wątek satyryczny, ale leitmotiv tej satyry jest mało obiecujący. Każda znacząca postać historyczna jest tak wszechstronnie prześwietlona przez badaczy, że zastosowanie wobec niej procedur lustracyjnych prowadziłoby tylko do powtórzenia pracy dawno już wykonanej. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Nieudany dowcip 06.01.07, 12:17 Pozwolę sie nie zgodzić z przedmówcą. postacie są prześwietlone , ich dokonania opisane ale nikt tego nie robił tak jak nasi Wielcy Lustratorzy Odpowiedz Link Zgłoś