Dodaj do ulubionych

Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu

IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 01:16
Od kiedy kserokopia jest dowodem w sadzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: mrrcin Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.04, 01:34
      przeciez wszystko moze byc dowodem, nawet kserokopia
      podstawy prawa trzeba znac
      • Gość: j@no Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.12.04, 23:22
        Czy to ten sam mec.Adam Włoch,który ,,wystąpił,, w TWN w programie dotyczącym
        lwowskich poświadczeń ułatwiających nabycie kamienic w Krakowie?
        Dębica pozdrawia pana mecenasa!
      • Gość: Visus Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:15
        Oczywiście. Sąd ma swobodę oceny dowodów i może uznać, iż kserokopia
        uprawdopodobnia istnienie dokumentu źródłowego.
    • Gość: gosc 123 Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.telia.com 29.12.04, 01:38
      P racja - panstwo (i jego instytucje) tak nieprawozadne jak Polska nie
      gwaranruje w najmniejszym stopniu, ze darowizna nie znajdzie sie za jakis czas
      w prywatnych zbiorach naszych "dostojnikow". Bezprawnie zabrane (rozkradzione
      przez komunistow) posiadlosci nie moga doczekac sie na zwrot wlascicielom. I
      nic dziwnego - zostaly pospiesznie przez tychze "dostojnikow" posprzedawane
      kumplom, rodzinie itp
      • Gość: Esmeralda Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.onlink.net 29.12.04, 01:54
        a swoja droga to ciekawe dlaczego synalkowie nie dostali majatku. Widocznie
        matka wiedziala co robi i wszystko wskazuje na to ,ze miala racje. To bekarty
        okazaly sie byc niegodne spadku.
        • Gość: MMM Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 02:06
          RACZEJ MATKA TO K....A ZEBY SYNOM NIC NIE DAC.LADACZNICA
          • Gość: New_ton Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.mo-stlouis0.sa.earthlink.net 29.12.04, 02:12
            Kazda matka kocha swoje dzieci. ...Ale to jest wlasnie matka
            Polka.

P.S. Wspolczuje synom.
          • Gość: maxx Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 02:19
            Mylisz sie .Dostali najcenniejzsy skarb od matki.ZYCIE.
          • Gość: Gal Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.238.115.56.adsl.inetia.pl 29.12.04, 12:27
            Mam nadzieje ze ty od swojej nic nie dostaniesz bo wstyd miec takiego gnoja za syna.
            • tarn0w Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu 29.12.04, 21:36
              To ty Galu zyjesz tylko po to by Matki majatek przejac?? Zarob obsyb ja
              podarkami podziekuj ejz za zycie jakie ci dala a nie czychaj na jej majatek ot
              ci synalek ukochany
        • Gość: Rep Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 08:43
          Moim zdaniem wygłasza Pani zbyt pochopne sądy.Nie wiemy dokładnie jaka
          była sytuacja w tej rodzinie.Może p.Capska należała do tych osób "nawiedzonych",
          które swoim ideom gotowe podporządkować wszystko i niby przez szczytną darowiznę
          pozbawić synów środków do życia albo może tylko środków do dobrego życia.Dobre,
          swobodne, wolne od trosk materialnych życie chyba nie jest naganne?
          • Gość: N/A Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 29.12.04, 11:23
            O ile matka-Czapska zachowała się fair - zbiory o dużej wartości dla kultury
            polskiej przekazała w najgodniejsze jej zdaniem ręce - to synalkowie raczej
            nazwisku "Czapski" się nie przysługują, ba! śmiem twierdzić, iż po prostu nie
            mają honoru. I to nie dlatego, że wyciągneli rękę po to, co nie ich już jest!
            Ale dlatego, że matkę szanować trzeba. Czy młodzi Czapscy po prostu zchamieli?!
        • Gość: do esmeraldy Wszystko wskazuje na to ..................... IP: 81.185.90.* 29.12.04, 09:08

Od kiedy polskie wladze sa "godne" spadku ?
          Dyrekcje muzeum sa podlegle administracji polskiej, ktora porownuje sie w
          doniesieniach zagranicznych do najbardziej skorumpowanych na swiecie
          (Kolumbia,kraje afrykanskie).
          Juz sam fakt darowizny na rzecz instytucji panstwowej,
          w takich warunkach swiadczy, ze osba byla niepoczytalna.

I sarkasyczna radosc zawistnego babsztyla,
          korzystajacego przypuszczalnie z "udogodnien" polskiej administracji,
          potwierdza tylko bezcelowosc darowizny.
        • Gość: BOGUS Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: 195.6.228.* 29.12.04, 09:18
          A skad Ty to wiesz? a moze byla pod wplywem jakiejs sekty?(np.masonskiej)
          • Gość: CazaNova Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:46
            Radzę poczytać trochę na temat wolnomularstwa, bo się ośmieszasz... :/
        • Gość: Facet_25 Synowie mają racje popieram ich walczcie o swoje. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:38
          Moja babcia jak była już stara i nie rozumiała nic chciała przepisać mieszkanie
          na swoją znajomą która jej wmówiła że sie nią nie opiekujemy. Babcia nic nie
          rozumiała i oddała nawet tej kobiecie testament na przechowanie. Na szczęście
          mieliśmy oryginał. Ludzie są bezczelni. Nikogo nie powinno to obchodzić że
          synowie żądają części pieniędzy ze spadku. Popieram ich w pełni. 100 % jakiś
          cwaniaczek przekonał panią Czapską żeby przekazała coś do muzeum. Hamy jedne.
          Swoją droghą nie wiem czy nawet Czapska była w pełni sił umysłowych kiedy
          sporządzała testament. Testament to delikatna sprawa a starsi ludzie są uparci
          jak dzieci i często ich obroną w jakimkolwiek sporze jest to że "nic ci nie
          zostawie w testamencie oddam obcym ludziom wszystko to docenią" Tacy bywają
          właśnie starsi ludzie. A wiem coś o tym bo sie nimi opiekuje.
        • Gość: LP Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:16
          Na jakiej podstawie oceniasz synów?
      • Gość: arek Komuniści nic nie ukradli, tylko podzielili IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.04, 14:52
        Przestańcie pieprzyć bzdury; komuniści ukradli, zabrali. Zobaczcie z jakim
        majątkiem odchodzili z tego padołu, Bierut, Gomułka, Gierek, przecież to
        biedaki. Więc skąd te brednie o ich złodziejstwie. Komuniści tylko dokonywali
        redystrybucji wtórnej majątku narodowego.
        Trzeba się trochę poczytać historii i prześledzić jak powstawały fortuny, kto
        harował na tych panów, w jakich warunkach, za jaką płacę. W dziejach ludzkości
        następują rewolucje które dokonują weryfikacji majątkowej. Wszyscy bogole
        muszą o tym pamiętać, że przyjdzie taki czas, że będą musieli się poddzielić
        nagromadzonym majątkiem z ludźmi którzy wytworzyli te dobra.
      • Gość: Agelasta Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 29.12.04, 17:27
        Zgadzam sie w 100% z tą opinią. Testament pani Krystyny Czapskiej można
        podważyć, nawet gdyby nie istniął inny, ukryty przez nią dokument, gdyż
        wszystko wskazuje na to, że albo była szalona, albo została zwiedziona
        deklarowanymi przez państwo gwarancjami praworządności - darowanie takiej
        fortuny złodziejskiemu państwu jest w tym wypadku wystarczającym dowodem, iż
        nie podejmowała decyzji w pełni świadomości.
        • Gość: zse4 Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:40
          z tego, co wiadomo P. Czapska zaopatrzyła synalków. Aby się przekonać o ich
          stosunku do matki - wystarczy chwilę z nimi pogadać. To święta kobieta, że w
          ogóle im cokolwiek zapisała.
    • Gość: Mazen Adwokat Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.nyc.biz.rr.com 29.12.04, 02:12
      Z tego co wiem, to kserokopia na ogol nie jest uznawana jako dowod. Najwyzej moze byc wlaczona do ewidencji tylko po udowodnieniu ze oryginal zostal zniszczony po to, aby wlasnie nie zostal ujawniony.
    • Gość: jww chętnie oddam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 02:29
      ... i ani słowa o pieniądzach, które są potrzebne do życia spadkobiercom
      darczyńcy... gest jest fajny, tak jak stypendia które moja rodzina fundowała na
      Wydziale Architektóry UW (przed wojną)... teraz nikt tego nie pamięta i nawet
      nieruchomości w Warszawie, z których to było finansowane... są własnością
      pospulstwa które nie chce niczego sfinansowć... pospulstwo? powinienem
      powiedzieć - chołota.
      • Gość: jww Re: chętnie oddam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 02:35
        no tak, jak ktoś popełnia takie literówki jak ja (u - ó) o 3.30 to faktycznie
        nie powinien na nic liczyć...
      • Gość: artus Re: chętnie oddam... IP: *.adsl.highway.telekom.at 29.12.04, 02:41
        Pan hrabia to ortografii raczej prywatnej a nie tej pospolitej uzywac raczy...
        á propos, przed wojna prawie kazdy jamnik bernardynem byl...

• Gość: jww Re: chętnie oddam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 02:44
          takie czasy...
        • Gość: jww Re: chętnie oddam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 02:58
          Sz. Panie Artus... ja już pisałem o tym, że ortografia nie jest przywilejem
          internałtów i przebywanie w w.wym środowisku - szkodzi zdrowiu umysłowemu?
          Muszę również przypomnieć, że w Polsce nie było tytułów szlacheckich i
          posiadanie kilkunastu pokoleń przodków, nie musi się objawiać w szczególnych
          ciągotach do ortografii i w wyszukanym słownictwie? Proszę sie pocieszyć, że
          mamy się, mimo tego i okoliczności - całkiem dobrze... buziaczki :)

jw@wolodzko.com
          • Gość: artus Re: chętnie oddam... IP: *.adsl.highway.telekom.at 29.12.04, 03:52
            Herbarz Wołyński: Proces przechodzenia z pisowni rosyjskiej na polską jest
            bardzo niejednoznaczny. Podane niżej nazwiska pochodzą z archiwum w języku
            rosyjskim i są podane bez żadnej gwarancji poprawności... Indeks należy
            przeglądać poszukując pisowni spodziewanej jak i fonetycznej. Indeks zawiera
            wykaz ponad 5700 osób - wylegitymowanej szlachty wołyńskiej, m.in. Wołodźko...

Teraz wszystko jasne,całuski !

Artus
          • Gość: N/A Re: chętnie oddam... IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 29.12.04, 11:39
            Przodkowie moi byli współfundatorami pewnego szpitala. Do dziś szpital ten
            działa, a ja mam radość z tego, że jest dobrze prowadzony i że co roku - jest
            to teraz szpital położniczy - rodzi się tam wiele dzieci. Ani mi w głowie
            wysuwanie jakiś roszczeń! Najważniejsze dla mnie jest pytanie "ile dobrego
            zrobili moi poprzednicy i co ja mogę zrobić, aby być ich godnym". Przemyśl to
            sobie.
      • Gość: jww Re: chętnie oddam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 02:44
        mam pytanie - czy chołota pisze się przez samo "h"? chyba za dużo czytam w
        internecie... i biorę to za dobrą monetę.
        • Gość: anty jww Re: chętnie oddam... IP: *.bis.krakow.pl / 81.21.194.* 29.12.04, 14:01
          mam pytanie - czy chołota pisze się przez samo "h"? chyba za dużo czytam w
          > internecie... i biorę to za dobrą monetę.

Ano właśnie! Internautyczny ćwierćinteligent. Poczytaj trochę książek,
          oczywiście tych z górnej półki. Tego barachła (przepraszam za rusycyzm)co
          zalega nasze ksiegarnie nie warto czytać.
        • Gość: Ortograf Re: chętnie oddam... IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 29.12.04, 17:49
          "Hołota" znaczy tyle co gołota, golec, biedak.
      • Gość: bgp2001@gazeta.pl Re: chętnie oddam...do jww IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 09:54
        pospólstwo....i hołota! Trochę ortografii o ile już tak wypominasz chojność
        swojej rodziny....szkoda, że nie twoją! Swoją drogą - o co ci właściwie chodzi?
        Szkoda, że zacni przodkowie nie korzystali z internetu!
        • Gość: jo Zapomniał wół jak cielęciem był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:29
          Hehe, jak poprawiać, to na całego - hojny gest, Chojna leży pod Szczecinem -
          coś widać, że lata nauki sponsorowane przez podatników poszły w las....Nie
          wiem, czy może prywatna edukacja byłaby lepsza - może tak, bo ktoś by pamiętał
          wartość wyłożonych na nią pieniędzy.
          Wracając do głównego wątku sprawy - jeżeli matka synów wydziedziczyła, to może
          ku temu miała powody, dawała darowizny muzeum - czyli był to długotrwały
          proces, nie "jednorazowe szaleństwo". Podstawą państwa prawnego jest pewność,
          że dobra, które zgromadzimy za swojego życia, możemy przekazać tym, których
          uznamy za godnych następców - niech synowie w sądzie udowodnią, że matka ich
          oszukała, niszcząc testament, jeśli nie, nic im do jej ostatniej woli.
      • Gość: ciekawski Re: chętnie oddam... IP: 213.17.139.* 29.12.04, 10:19
        "jaśnie wielmożny panie hrabio" a może synowie i jaśnie wielmożny tak do roboty
        by się wzieli?
      • Gość: pandada Re: chętnie oddam... IP: 82.160.65.* 29.12.04, 14:16
        Do życia im pół miliarda potrzeba? Jestem pewien, że są ustawieni, a forsę od matki ciągnęli całe życie. Teraz tylko wychodzi ich pazerność i brak szacunku do matki. Ludzie bez honoru. Chcą być magnatami.
    • Gość: sprawiedliwy Wyrodna matka IP: *.nemo-engineering.no 29.12.04, 04:13
      Inaczej nie mozna jej nazwac.
      • Gość: pol Re: Wyrodna matka IP: *.7cities.net 29.12.04, 04:21
        Prawo cywilne wymaga przekazanie rodzinie co najmniej tzw. zachowku.
      • Gość: FeliksK Re: Wyrodna matka IP: *.broker.com.pl 29.12.04, 07:54
        a może to byli wyrodni synowie nie interesujący się matką za życia tylko po
        śmierci ?
    • Gość: Gajka Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: 213.199.214.* 29.12.04, 06:14
      Synowie chcą aby uznano ich matkę za niegodną dziedziczenia a ona widocznie
      uznała że to oni są niegodni dziedziczenia. A swoją drogą skoro matka nie
      powinna dziedziczyć majątku to tym bardziej jej synowie.
      • Gość: maruda Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.04, 09:27
        Gość portalu: Gajka napisał(a):

A swoją drogą skoro matka nie powinna dziedziczyć majątku to tym bardziej jej
        synowie.

Nie ma takiej zasady. Wydziedziczenie nie przenosi się na potomstwo
        wydziedziczonego. Istnieje jasny zapis prawny dot. tej sprawy.

• Gość: FeliksK Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.broker.com.pl 29.12.04, 07:46
      Może spadkobiercy i ich rodziny nie mają z czego żyć,w dzisiejszych czasach
      wszystko jest możliwe-może będą chcieli tylko pieniądze?Trudno kogoś oceniać
      ,jak się samemu nie jest w takiej sytuacji.
      • Gość: pandada Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.ceron.pl 29.12.04, 14:10
        No tak bidule jedną kromkę chleba na dwa dni dzielą, Może te 500mln, które chcą wydębić wystarczy im na masełko.
        500 mln zł. Na 50 lat to będzie 10 mln rocznie. 800 tys. miesięcznie. 26 tys dziennie. Nieco ponad tysiąc na godzinę. Da się wyżyć.
    • Gość: zyx A to ci chciwe synalki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 07:50
      Przecież wiadomo nie od dziś - z rodziną wychodzi sie dobrze tylko na zdjeciu
    • synziemi Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu 29.12.04, 08:06
      Troche to smutne, ze wlasny interes przedklada sie na nad interes publiczny...
      • Gość: Czynek Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.pu.kielce.pl 29.12.04, 08:50
        Goń się frajerze...
        • Gość: Jas Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 29.12.04, 09:06
          Po co to wzystko WAWELOWI, magazyny pekaja w szwach!
    • Gość: Adam z Wroclawia Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.red.bezeqint.net 29.12.04, 09:04
      Niema watpliwosci w/g mojego adania,ze Sad powinien uznac czesc spadku
      dzieciom,chociazby z punktu widzenia humanitarnego.Natomiast zadna kopja
      nie moze sluzyc Sadowi jako dowod.Naturalne bedzie jezeli obrazy slynnych
      malarzy uznane beda dla Wawela,Zamku Krolewskiego.Czesc Palacu przeznaczyl bym
      dzieciom,pod warunkiem,ze nie maja mieszkan.
      • Gość: maruda Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.04, 09:24
        Gość portalu: Adam z Wroclawia napisał(a):

> Niema watpliwosci w/g mojego adania,ze Sad powinien uznac czesc spadku
        > dzieciom,chociazby z punktu widzenia humanitarnego.Natomiast zadna kopja
        > nie moze sluzyc Sadowi jako dowod.Naturalne bedzie jezeli obrazy slynnych
        > malarzy uznane beda dla Wawela,Zamku Krolewskiego.Czesc Palacu przeznaczyl bym
        > dzieciom,pod warunkiem,ze nie maja mieszkan.

Prawo spadkowe jest na tyle jasne, że nie ma potrzeby ustalania wysokości
        udziałów spadkowych wg widzimisię sądu. Jeżeli synowie nie sostali formalnie
        unani za niegodnych dziedziczenia, to przysługują im roszczenia do kwot
        pieniężnych z tytułu prawa do zachowku. Podstawę do obliczenia zachowku oblicza
        się sumując również darowizny dokonane w ciągu ostatnich dziesięciu lat przed
        otwarciem spadku oraz zapisy.

• Gość: michal Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:04
          Prawdopodobnie synalkowie zostali wydziedziczeni, jak widac po ich obecnym
          postepowaniu - zapewne nie bez racji. Podejrzana wydaje mi sie ta kserokopia,
          nie wiadomo po co matka mialaby ja robic niszczac jednoczesnie oryginal.
          • Gość: maruda Szczypta bolszewizmu wyborczego IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.04, 12:54
            Gość portalu: michal napisał(a):

> Prawdopodobnie synalkowie zostali wydziedziczeni, jak widac po ich obecnym
            > postepowaniu - zapewne nie bez racji. Podejrzana wydaje mi sie ta kserokopia,
            > nie wiadomo po co matka mialaby ja robic niszczac jednoczesnie oryginal.

Niekoniecznie. Wydziedziczenie musi zostać umotywowane w oparciu o niegodne
            postępowanie potencjalnych spadkobierców. Gdyby Czapska została wydziedziczona
            przez swoja matkę, to synowie nie tracą praw do zachowku wynikającego ze spadku
            ich babki.

Kwestią wymagającą rozstrzygniecia jest data znalezienia kserokopii tudzież
            swiadomości synów co do treści testamentu jeszcze za życia Czapskiej. Pojawia
            się również pytanie o nieujęcie obu synów równocześnie w testamencie.

No i co walczą synowie? Pełnoprawny zapis na rzecz Wawelu nie pozbawia ich praw
            do zachowku wynikającego z wartości spadku. Więc dyrekcja Wawelu i tak musiałaby
            znaleźć sporą kwotę na zabezpieczenie zachowku. Być może synowie walczą o same
            dzieła sztuki. Wtedy skuteczne może być tylko podważenie praw własnościowych
            matki do owego majątku (a więc samego testamentu).

Jednak GW naświetliła już problem z "właściwej" strony, choć sama się przynaje
            do posiadania bardzo skąpych informacji w rzeczonej sprawie. A polskie prawo
            wyraźnie stoi po stronie spadkobierców i przeciwdziała trwonieniu majątku
            rodzinnego w ostatnich latach życia spadkodawcy.

• Gość: michal Re: Szczypta bolszewizmu wyborczego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 14:58
              Nie sadze, zeby synowie walczyli o dziela sztuki. Wyglada to na walke o
              wyrwanie wiekszej ilosci pieniedzy, niz wedlug prawa i testamentu im sie
              nalezy. Albo zostali wydziedziczeni, albo nie odpowiada im zachowek (raczej to
              pierwsze). Klasyczny spor wsrod spadkobiercow z wyciaganiem starych kwitow.
              Synkowie nie dazyli matki cieplymi uczuciami oglednie mowiac, skoro nie maja
              skrupulow, by przedstawic ja jako niegodna spadku, intrygantke ukrywajaca
              testament. Tym samym wykazali, ze w pelni zasluzyli na zle potraktowanie przez
              testatora. Zwykla intuicja podpowiada, ze nie jest to dzialanie ze szlachetnych
              pobudek, nie czepialbym sie w tym przypadku Wyborczej.
            • Gość: zse4 Re: Szczypta bolszewizmu wyborczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:49
              nie "synowie walczą", tylko syn - właściciel handelku ze starzyzną przy ul.
              Sławskowskiej (dwukrotnie tam byłam, polecam !) - walczy. Drugi syn raczej
              walczy z własną słabością.
    • Gość: Leszek Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.12.04, 09:13
      Oddać dzieciom to co im się należy po dobrej woli.Państwo się nie
      wzbogaci a synowie dobrze sprzedadzą i zainwestują w Polsce.Mozna nawet dać
      taki warunek.Po co się sądzić państwo nie zbiednieje.
      • Gość: pandada Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: 82.160.65.* 29.12.04, 13:45
        A co to za dzieci? Jakieś małoletnie bez środków do życia?
    • Gość: Ksero z lat 20 Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: 213.56.45.* 29.12.04, 09:20
      To wlasnie ten unikatowy egzemplarz kserokopii jest wart pol miliarda
    • Gość: tolek Krakowski zaścianek !!!!!! IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:25
      EUROPA, EUROPA !!!!!! KOZIA WÓLKA, KOZIA WÓLKA !!!!!!!!!
    • Gość: Funky Duza kasa ... I szlag synalkow trafia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:09
      ... ze mamusia taka spoleczna sie okazala, narodowa i patriotyczna nawet, a o
      wlasnych gowniarzach nie pomyslala. Wiec teraz opluja wlasna mamusie, zeby na
      kasiore lapki polozyc.
      • Gość: RK Re: Duza kasa ... I szlag synalkow trafia ... IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:51
        Pomyślała ,pomyślała i to o dojrzłaych facetach( czytaj dalsze posty ).Twoje
        określenia "opluwają ", "szlag trafia " mogą dotyczyć jednego świadomego i
        aktywnego syna ; drugiego zostawmy w spokoju .
    • Gość: Waldecc Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: 80.50.5.* 29.12.04, 10:55
      Od czasu wynalezienia kserokopiarki ;-)
      Dowodem może byś wszystko co może mieś dla rozstrzygnięcia sprawy istotne
      znaszenie. A wagę kazdego dowodu ocenia swobodnie sędzia (swobodnie nie znaczy
      dowolnie - musi wziąść pod uwagę całokształt dowodów, własne doświadczenie
      zyciowe i takie tam)
    • Gość: krys Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.igf.fuw.edu.pl 29.12.04, 10:57
      Oczywiście oddać wszystko synalkom,
      jeszcze dokladnie napisać co i ile.
      Niech złodzieje mają uciechę i motywację
      do dalszej wytężonej pracy.
      Ile już wspaniałych dzieł sztuki zostało
      skradzionych w Krakowie.
      • Gość: Fex Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.chello.pl 29.12.04, 11:30

Znam też wyrodnych Synów ,którzy nigdy matce nie pomagali, nawet duchowo Ją
        nie wspierali, Synowe odgradzali synów od matki a teraz chcą ZACHOWEK ?
        JEŻELI JEST MIŁOŚĆ WZAJEMNA TO ZAWSZE MATKA WSZYSTKO ZAPISZE DZIECIOM !!!
    • Gość: Inspektor Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.tpg.com.au / *.tpgi.com.au 29.12.04, 11:13
      Jesli jest potwierdzona przez odpowiednie wladze,zawsze moze
      byc traktowana jako wiarygodny dokument.A tak naprawde co
      za zwyrodniala matka,zamiast zabezpieczyuc dzieci,oddala
      za darmo widac odbijalo jej mocno pod sufitem.Uwazam,ze
      synowie maja racje.Mozna jakas drobna sume przekazac na kulture,ale w zadnym
      wypadku miliardy darowizn.Przeciez Muzea maja ogromne fundusze,jesli chca
      cos nabyc zawsze moga odkupic,a nie tylko czekac na darowizny,i wykorzystywac
      sytuacje ludzi niepoczytalnych.To powinno byc karalne,w takiej sytuacji nalezalo
      skontaktowac sie z najblizsza rodzina,i zapytac czy rodzinie wiadomo o tej
      sprawie,a nie wykorzystac niepoczytalnosc chorej osoby i zagarnac caly majatek
      rodzinny,wstyd i hanba tak postepowac.To nie jest wlasnosc ani Wawelu,ani
      tych na Wawelu,ktorzy bezczelnie wykorzystuja ludzka glupote.Dlaczego sami
      od siebie swoich rodzinnych przedmiotow nie przekaza.To jest wykroczenie
      kryminalne.Nalezalo by sprawdzic ile darowizn w ten sposob przyjeto od osob
      niepoczytalnych,gdzie one naprawde sie znajduja.
      • Gość: pandada Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: 82.160.65.* 29.12.04, 13:54
        A może to synowie byli niegodni spadku i wyrodni! Skoro zresztą teraz procesują się z trupem matki, to niezłe z nich skurczybyki. Będą zmarłą matkę odsądzać od czci, aby się nachapać i pchnąć dzieła sztuki za granicę.
        Ludzie tu piszą, że oni zainwestują w Polsce. No to może sprzedajmy Wawel i pieniądze przeznaczmy na autostrady i wspieranie przedsiębiorców! Zróbmy u nas oborę i magazyn Europy.
      • Gość: pandada Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: 82.160.65.* 29.12.04, 14:04
        Skąd wiesz, że była niepoczytalna? I to już dwa lata przed śmiercią. Był czas na zmianę testamentu, ale pewnie synowie nie bardzo się o matkę troszczyli i nie przyszło jej do głowy wesprzeć ich dziełami sztuki, które by przechulali.
    • Gość: ro duck mam ksero, że pani Krystyna Czapska zapisała ... IP: *.betanet.pl 29.12.04, 11:18
      ... wszystko właśnie mi! serio!

ale wspaniałomyślnie przekazuję niniejszym należne mi dobra Wawelowi :D
      • Gość: marcin na pewno maja z czego zyc IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 29.12.04, 12:11
        Nie uwierze w to ze ich mama nie zostawila im ani grosza.Problem w tym ze jak
        ktos juz cos ma, to chce jeszcze wiecej a kwota 500mln dziala na
        wyobraznie.Muzeum na wawelu na pewno nie stac zeby wydac tyle pieniedzy na
        zbiory.Mozliwa bylaby ugoda i wyplacenie synkom po 1mln zlotych co w polskich
        warunkach jest kwota rozsadna.
        P.S epatowanie przodkami nie ma sensu, moi tez swin nie pasali, a mojej energii
        nie zaprzata teraz szukanie co mozna by komus odebrac(czy jak wola inni
        upominac sie o swoja utracona wlasnosc) tylko praca czego zycze wszystkim.
        • Gość: maruda Każdemu według potrzeb IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.04, 13:04
          Gość portalu: marcin napisał(a):

> Nie uwierze w to ze ich mama nie zostawila im ani grosza.Problem w tym ze jak
          > ktos juz cos ma, to chce jeszcze wiecej a kwota 500mln dziala na
          > wyobraznie.Muzeum na wawelu na pewno nie stac zeby wydac tyle pieniedzy na
          > zbiory.Mozliwa bylaby ugoda i wyplacenie synkom po 1mln zlotych co w polskich
          > warunkach jest kwota rozsadna.

> P.S epatowanie przodkami nie ma sensu, moi tez swin nie pasali, a mojej energii
          >
          > nie zaprzata teraz szukanie co mozna by komus odebrac(czy jak wola inni
          > upominac sie o swoja utracona wlasnosc) tylko praca czego zycze wszystkim.

488 mln bierze skarb państwa, a 2 mln obywatele. To może oddaj fiskusowi 99,5%
          swojego majątku. Dobrze jest tak po bolszewicku dzielić nieswoje?

• Gość: RK Re: na pewno maja z czego zyc-JAKBYŚ WIEDZIAŁ IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:09
          Dla ścisłości:
          1)Nie całkiem wydziedziczeni ,obaj otrzymali w testamencie dożywotnie
          utrzymanie jeden nie mogacy (z nie własnej winy !) sam się reprezentować i
          zarabiać - utrzymanie w odpowiednim miejscu ,zaś drugi dozywotnie prawo do
          zamieszkania i lokal frontowy do prowadzenia dochodowej działalności.

2) Wydziedziczenie nawet częściowe to nie częsty przypadek lecz w tym przypadku
          uzasadnony

3)Obaj wydziedziczeni nie będą żyli w biedzie ani nawet w niedostatku
          4) Brak naturalnych wnucząt spadkodawczyni

• Gość: synek Wyrodna matka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:12
      trzba nie miec serca, aby cały rodzinny majatek oddać obcym ludziom!
      • Gość: RK Re: Wyrodna matka? A syn jaki ? IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:24
        Niezbędne i serce i rozum.
        "cały rodzinny majatek oddać obcym ludziom! " Wawelowi to jest społeczeństwu
        czyli Polakom(czyżbyś czuł się obcy ".
        Zaś tak teoretycznie synku(nie omawiając tej konkretnej sytuacji i Twojej )
        jeżeli by synek za życia matki nie był lat kilkanaście w jej mieszkaniu -choć
        mieszkał obok,balował całe życie , jeżeli wziął sobie za partnerkę panią nie
        najcięższych obyczajów i nie spłodził potomka , nie żyje w niedostatku to
        powiniem wszysko dostać?
    • Gość: aaa Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.mikronika.com.pl / *.mikronika.com.pl 29.12.04, 13:06
      Nie wiedziałem, że nasze prababki miały dostęp do ksero. To był chyba prototyp
      Xeroxa.
      • Gość: RK Re: Spadkobiercy chcą odebrać IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:41
        Nie wiedziałem, że nasze prababki miały dostęp do ksero. To był chyba prototyp
        Xeroxa.

Czytaj ze zrozumieniem .Nikt nie napisał ,że xero powstało za życia matki
        spadkodawczyni . Nikt nie napisał,że zbadano prawdziwość powstałego xera ani
        daty zrobienia xerokopii.
        PS. a czy może znasz date powstania pierwszej xerokopiarki ? Bo daty śmierci
        matki Krystyny też pewnie nie znasz.
    • Gość: CLinCH A tak odnosnie Matki Polki ... IP: *.zurich.com 29.12.04, 13:10
      to u mnie wygladalo tak: Przy podziale majatku zostalem wykluczony, bo jestem
      "wystarczajaco bogaty" (w Szwajcarii). Ale o tym, ze nascie lat (!) pomagalem
      (byloby M E G A -auto!) ani slowa ... A chcialem nie dla mnie, a dla mojego
      Dziecka zyjacego w PL. Niech jej ziemia lekka bedzie ...
      • Gość: CLinCH Re: A tak odnosnie Matki Polki ... c.d. IP: *.zurich.com 29.12.04, 13:13
        ... a kiedy slysze o 'matce Polce' to mi sie noz w kieszeni otwiera ...
    • Gość: Stary Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:53
      Matka szlachetna Polka, a synwoie "patrioci do skubania" wszystkich bez wyjątku.
    • sioban synalkowie do roboty 29.12.04, 18:10
      nie bedzie łatwych pienążków, czas zakasać rękawy i się zabrać do pracy.
    • Gość: Tytan38 Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.gorzow.mm.pl 29.12.04, 19:01
      Nasze prawo ma takie luki,że wszystko jest możliwe,znajdzie się dokument ,ktury
      anuluje darowizne,a gdy potrzebny świadek ,chyba taki się znajdzie...
      • Gość: Mark Re: Spadkobiercy chcą odebrać dar dla Wawelu IP: *.client.comcast.net 29.12.04, 19:19
        ciekawe, jak twoja matka zapisalaby panstwu caly wasz rodzinny majatek, czy
        cieszyl bys sie i przyklaskiwal, czy walczyl bys o rodzinne dobra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka