Dodaj do ulubionych

radia internetowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 11:00
Nie moge juz słuchac tego calego badziewia w polskich radiach - muza do
bani,przegadani prezenterzy nawijający o niczym i chyba do siebie bo na pewno
nie do mnie itd itp. Posłuchajcie czasem radia netowego - robionego przez
młodych ludzi dla młodych. Intenet to juz chyba ostatnie miejsce w którym
można odnaleźć magię radia ;)
polecam: www.radiosar.pl i www.e-stacja.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: tomi Re: radia internetowe IP: 83.168.104.* 02.05.05, 23:34
      Fajne jest tez szczecińskie radio studencki PDDFM. pddfm.univ.szczecin.pl/
    • Gość: etn Re: radia internetowe IP: *.org 03.05.05, 03:40
      Ja tam wole winampowskie:
      etn.fm
      di.fm
      risefm
      a wieczorem do snu Groove Salad - swietny chill oucik :)
      • Gość: pinio Re: radia internetowe IP: 158.75.34.* 05.05.05, 20:42
        nie ma dobrych rozgłośni internetowych. wszystkie to amatorka
        • Gość: mroovki Re: radia internetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:33
          a czym jest profesjonalizm?

osobiscie wole czlowieka robiacego co iles zdan yyyyyyyy.., ale mowiacego
          ciekawie od perfekcyjnego speakera gadajacego wlasciwie o niczym, ciezko
          znalezc konesera-fachowca-melomana z odpowiednia barwa glosu i nie robiacego
          bledow, ale jasli te wszystkie warunki nie sa spelnione to dla mnie pasja,
          wiedza i zaangarzowanie w to co robi bedzie najwazniejsze.
          • Gość: stokrotka Re: radia internetowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:46
            wolę ciekawą, pełną pasji ''amatorkę'' od ''profesjonalego''prezentera, ktory
            jest bezosobową marionetką. w 20 sekund wyklepie info o pogodzie lub zapoda
            historyjkę sciągniętą z onetu.żenada.
            • Gość: pinio Re: radia internetowe IP: 158.75.34.* 14.05.05, 18:42
              spikerzy w radiu internetym: wchodzą "na antenę" i wydaje im się, że w trakcie wejścia urodzi im się coś treściwego (trochę za późno, żeby się zastanawiać, co się chciało powiedzieć); zero dykcji lub blisko zera; manieryzmy językowe i w sposobie bycia (niby taki wyluzowny jestem); no i na koniec to lansowanie siebie. to nazywam amatorszczyzną. ci ludzie w ogóle nie pracują nad sobą.
              • webdude Re: radia internetowe 14.05.05, 20:35
                w radiu internetowym nie ma "spikerów" tylko "didżeje" (przynajmniej w 99% "radyjek" spotkałem się z taką terminologią). Swoją drogą nie rozumiem czemu DJ - ani nie miksują tej muzyki ani co... Bierze się to pewnie stąd, że owe "radia" to są tylko z nazwy "radiami" - w rzeczywistości to wirtualne parkiety/kluby/dyskoteki, w których stoi jeden z drugim "za konsolą" (czyli winampem) i - za przeproszeniem - drze pyska w rytm trance'u czy innego tanecznego łomotu, wszystko to ku radosze gawiedzi.
                A że zero dykcji, manieryzmy językowe, brak pracy nad samym sobą... no cóż, to jest Internet, to jest wolność... Każdy taki później może się pochwalić kolegom spod bloku "byłem didżejem w radiu, zajefajnie, co?". I straszno i śmieszno...
                • ironfm Re: radia internetowe 28.05.05, 11:49
                  I właśnie z takimi opiniami na temat stacji internetowych "w ogólne" staram się walczyć. Nie wiem webdude, czy zadałeś sobie trud sprawdzenia programowej oferty internetowych stacji studenckich. Jeśli bowiem stacja nadająca 18 godzin programu "z prezenterem", zapraszająca do swojego studia Korę Jackowską, Muńka Staszczyka czy Kazika Staszewskiego oraz mająca po 6 miesiącach działalności 60 audycji autorskich i prawie 500 najróźniejszych wywiadów na koncie jest dla Ciebie "pseudoradiem", to nie wiem jakiego radia poszukujesz... Pozdrawiam.
                  • Gość: pinio Re: radia internetowe IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.05.05, 15:36
                    tak słucham rozgłośni studenckich i podtrzymuję to, co napisałem wyżej :)
                    • Gość: dupka Re: radia internetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 23:58
                      A powiedz mi czego od radia oczekujesz? Na pewno jest takie, którego szukasz.
                      Chcesz gadania? - masz tok fm, chcesz zapychaca muzycznego - masz eske i rmf,
                      chcesz klasyki - mas klasyke itd. Jeżeli chcesz miksu różnych tematów i róźżnej
                      muzyki licz sie z tym, że to nie specjalnie dla Ciebie jest ten dobór robiony.
                      Bo nie wszyscy lubią to samo.
                      A jeżeli prowadzący czuje sie bogiem - to trzeba go ujarzmić. Skoro to radio
                      internetowe, to mu napisz jak badziewnie prowadzi - może przyklapnie troche i mu
                      przejdzie.
                      jeżeli wydaje sie być nieprzygotowany - wex poprawkę, że za niego pewnie nikt
                      programu nie przygotowuje - jak to mam miejsce w większości stacji eterowych. I
                      tez mu napisz, że nie tego sie spodziewałeś i żeby sie przygotował. Zawstydzi
                      sie to może sie jakość audycji poprawi.
                • pzacheta Re: radia internetowe 07.04.15, 21:27
                  Ja słucham openfm, sam wybierasz rodzaj muzyki a nawet wykonawcę.
    • mediabrowser Re: radia internetowe 06.04.15, 02:44
      Odświeżam ten archiwalny wątek wyjątkowo. Sądzę, że warto podjąć dyskusję w tym wątku, szczególnie w aspekcie jego początkowego wpisu. Jadąc samochodem po Polsce przeszukuję eter w poszukiwaniu czegoś ciekawego i w zasadzie nigdy niczego nie znajduję, stąd radia internetowe wg mnie stają się znaczącym punktem programu i tym na co powinniśmy skierować swoje radiowe zainteresowania. Trójki nie polecam (napisałem i napisano o tym tutaj sporo), Dwójka jest jak dla mnie zbyt ekstremalna, a co za tym idzie nudna, choć doceniam, że jest (to temat na osobny wątek). O ile niektóre eterowe stacje może byłyby ciekawe, to cierpią na "playlistową przypadłość" co jednoznacznie je eliminuje. Postaram się wkrótce podzielić swoimi propozycjami-mam nadzieję, że ciekawymi. Radia internetowego słucham w domu non-stop, w samochodzie póki co nie mam takiej możliwości. Warto odnaleźć swoją alternatywę na eterową beznadzieję-internet stwarza takie możliwości, tym bardziej, że poziom bywa niezły. Brak reklam lub reklamy pasujące do charakteru stacji to tylko dodatkowy walor. Piszcie o swoich propozycjach.
      • muka77 Re: radia internetowe 07.04.15, 20:38
        Rockserwis.fm
        a niedługo ruszy znowu (miejmy nadzieję) proradio.
      • mediabrowser Re: radia internetowe 10.04.15, 23:54
        W nawiązaniu do mojego poprzedniego postu przedstawiam kilka propozycji ciekawych stacji internetowych nadających na poziomie nie ukrywajmy tego - przewyższającym to co otrzymujemy drogą radia tradycyjnego na paśmie UKF. Biorąc pod uwagę budżety tych stacji internetowych i jakość jaką od nich otrzymujemy, należy je cenić po dwakroć co najmniej. Przyznaję, że niektóre z prezentowanych audycji są na poziomie, którego próżno szukać na tradycyjnych eterowych falach (sytuacja trwająca od wielu lat).

1. RADIO ProRadio proradio.pl
        Chwilowo nie nadające ze względu na przenosiny serwera.
        Polecam w szczególności audycję Jerzego Kapały Czarno-Białe Klawisze, ale warto sięgnąć do ROCK'N'PROG Krzysztofa Barana. Radio prowadzi także audycje z muzyką z płyt gramofonowych (prowadzący Andrzej Kusy). Genialne audycje w roli zastępowego poprowadził w tej stacji Dźwigor Lajzarowicz - polecam gorąco tego prowadzącego jeśli nadarzy się jeszcze okazja-klimaty z najwyższej półki ze znakiem jakości T. Beksińskiego. Profesjonalnie, ciekawie - zachęcam do przejrzenia ramówki (całość ramówki jest godna uwagi)-miłośnicy dobrej muzyki i słowa na właściwym miejscu powinni być zadowoleni. I co najważniejsze: zero jakichkolwiek skrętów na muzyczne manowce-choć zwroty ku nieco łatwiejszym odmianom (np. pop-rock) zdarzają się, co jak zauważam ma m.in. wymiar edukacyjny i wg mnie trzeba i warto to robić. Zobaczymy czy wznowią działalność-trzymam kciuki.

2.Radio Rocktime - www.rocktime.pl
        Radio Romualda Jakubowskiego znanego wszystkim z Programu I Polskiego Radia. Odwołany przez K. Dąbrowę R. Jakubowski postanowił założyć własne radio, gdzie wreszcie może grać to na co ma ochotę (bez nacisków) i co osobiście rekomenduje. Próżno więc szukać w tym radiu choćby jednego podejrzanego utworu-playlista tego radia zasługuje na pochwałę, ponieważ trzyma naprawdę niezły poziom. Dominuje muzyka rockowa, ze sporą dozą klasyki, nie brakuje bluesrocka-generalnie tego wszystkiego do czego przyzwyczaił nas R. Jakubowski w swoich nocnych audycjach. Godna polecenia jest poniedziałkowa audycja Dany Marzec-Szczypta Świata z muzyką folk metalową i okolicami. Także w poniedziałki przed Szczyptą Świata można posłuchać Listy Przebojów polskich (młodych) grup rockowych i nie tylko, które ja poznałem na bocznej scenie Przystanku Woodstock. Okazuje się, że wiele z nich gra całkiem przebojowe numery i dziwi mnie, że media nie wpuszczają ich siebie. Polecam także audycję Firebox Marcina Pawlaka oraz audycję Electrocity Michała Kirmucia znanego z Tylko Rocka. Electrocity to absolutna kopalnia wiedzy muzycznej-polecam szczególnie młodym adeptom sztuki słuchania muzyki-ja słucham zawsze z dużym zainteresowaniem tej audycji.

3. Radio Aspekt www.radio-aspekt.de
        Na uwagę zasługuje tutaj audycja Andrzeja Rafał Błaszkiewicz - Rockowa wyspa-radzę zapamiętać to nazwisko i nazwę audycji. Jestem pod wrażeniem niezwykłej wiedzy i osłuchania tego autora audycji-jak dla mnie absolutnie genialnie. Polecam "robione od serca" nocno-piątkowe audycje Krzysztofa Wojczewskiego - Czwarty Wymiar. Warto założyć słuchawki i wsłuchać się-absolutna szkoła Programu III Polskiego Radia (tego przedwitoldowego). Do niedawna w soboty można tutaj było usłyszeć audycje kulturalne Bigos i Elik Plichta nadawane z Radia Darmstadt-idealne na sobotnie popołudnie-nie wiem dlaczego ostatnio nie rejestruję ich obecności. Warto w Radiu Aspekt poszukać czegoś dla siebie w ramówce, a omijać szerokim łukiem sobotnie noce ze względu na muzykę klubową graną od północy (po co to komu w tym radiu?). Acha byłbym zapomniał-Anna Idzikowska i jej audycja Tylko Tekst - dla miłośników Krainy łagodności i polskiej muzyki (niekoniecznie głośnej) z przesłaniem-polecam - mądre słowo+mądra muzyka=dobre radio.

4. Radio Baobab - www.radiobaobab.pl/radiobaobab/
        Radio w którym możemy usłyszeć: Jana Chojnackiego, Wojciecha Manna, Krzysztof Maternę i Antoniego Piekuta. Mamy tutaj mieszankę muzyki znanej z Radiomana i Retromana (kto pamięta te audycje ręka w górę). Mamy sporo bluesa i bluesrocka ze znakiem jakości J. Chojnackiego. W. Mann jest w tym radiu taki jakiego znam od początku i jakiego akceptuję: mówi normalnie, bez wygłupów a la poranna piątkowa ZD3 (nie znoszę tej głupawki). Wspaniale się tego słucha-jak za starych dobrych czasów. Z dużym zaciekawieniem słucham tych muzycznych analiz i komentarzy. Kiedy w Trójce można posłuchać "normalnego" W. Manna? O 23.00 w środku tygodnia? To ja podziękuję-wybiorę Radio Baobab. Nie mogę przejść obojętnie wobec audycji K. Materny-"Z pamięci Krzysztofa Materny" to swoisty pamiętnik opisujący nierzadko to co kiedyś wspaniale muzycznie funkcjonowało, a dziś bywa z tym różnie; to opowieści kogoś, kto zjeździł całą Polskę i kawałek świata prezentując najprzeróżniejsze imprezy i wykonawaców - całość przyprawiona wspaniałą muzyką nawiązującą do tematu audycji-polecam gorąco, a Pana Krzysztofa mam ochotę czasem uściskać, za to, że jest i chce mu się robić tak ciekawą audycję. Muszę wspomnieć też o Antonim Piekucie-jakoś nie mogę go ulokować w pamięci jeśli chodzi o bytność w Polskim Radiu, a w szczególności w Trójce (był w czasach Skowrońskiego?). Czy w latach 80-tych, 90-tych prowadził on swoje audycje? Niemniej polecam Łojenie Piekuta jako szkółkę słuchania dla młodych słuchaczy chcących poznać się na muzyce oraz starych wyjadaczy w celu odświeżenia pamięci.
        cdn.
        • pijatyka Re: Baobab - Chojnacki, Mann, Piekut 22.05.25, 22:19

W tym kontekście nie sposób nie wspomnieć - poza znów odpisiałą Trójką - dwóch nowych stacji: Radia Nowy Świat i Radia 557

• mediabrowser Re: radia internetowe 12.04.15, 21:47
        Kolejną porcję internetowych stacji radiowych rozpocznie:

5. EL-stacja - el-stacja.pl
        Rewelacyjna stacja z klasyczną muzyką elektroniczną (nazwa umożliwiająca odróżnienie elektronicznego chłamu jakiego wokół pełno od prawdziwej sztuki) z ciekawą wg mnie stroną internetową-widać, że autor strony ma internetowego bakcyla (podoba mi się ten player). Muzycznie bardzo dobrze i niespotykanie-w stacji znajdziecie muzyków, których nikt w mediach głównego nurtu nie chce-szybko stwierdzicie, że media głównego nurtu bardzo się mylą. Autor i szef EL-stacji znany miłośnikom muzyki elektronicznej jako Marek - Marqs osobiście na bieżąco komunikuje się ze słuchaczami poprzez YouTube np. zapowiadając najważniejsze propozycje programowe nadchodzącego tygodnia. I uwaga (wstydź się Polskie Radio) - od niedawna stacja nadaje w prędkości 320 kbps (faktycznie od 300 do 400 kbps) co jest absolutnym hitem. Tak się robi radio!

6. Radio Woodstock - radiowoodstock.pl
        Jeśli nie byliście na Woodstocku, albo akurat trwa festiwal, a wy nie mogliście pojechać to Radio Woodstock jest właśnie dla was. Kawał dobrej koncertowej muzyki na naprawdę wysokim poziomie z udziałem najlepszych zespołów polskich i zagranicznych. Czasem można usłyszeć tutaj nawet archiwalne audycje J. Owsiaka nadawane niegdyś w Trójce (lata 90-te).

7. Radio Jazz - www.radiojazz.fm
        Ostatnio zawieszone, ale miejmy nadzieję, że wróci-polecam zaglądanie na ich stronę, bo być może będą potrzebowali wsparcia na ponowny rozruch. Radio, którego nazwa sama mówi za siebie. Do niedawna nadawała audycję Frajdek znanych z Trójki G. Wasowskiego i M. Wasowskiej (Makowskiej).
      • zapluty Re: radia internetowe 14.07.15, 19:23
        Tu jest lista kilku wybranych co ciekawszych stacji, muzycznych i gadanych (oprócz byle jakich, ale znanych i popularnych stacji z eteru):
        radio.nadaje.com/pl/?page=2
        radio.nadaje.com/pl/?page=3
        radio.nadaje.com/pl/?page=1
        radio.nadaje.com/pl/stations/radio-stations/INET/?request_marker=mark&query=polskie
        Radio Jazz ma wrócić 1 września.
        A jakieś zagraniczne ciekawe radio internetowe ?
        • mediabrowser Re: radia internetowe 18.07.15, 22:10
          Zapluty dzięki za bardzo dobre propozycje. Nie sprawdziłem wszystkiego, ale poprzez nadaje.com mogę odbierać smartfonem niektóre stacje dotychczas smartfonem nieodbieralne. Będę się jeszcze temu przyglądał.

Tymczasem w poszukiwaniu sposobów likwidacji tradycyjnego eterowego radia (sieczka/niewiarygodni prezenterzy muzyczni) w swojej kuchni (i nie tylko) trafiłem na taką stronkę:

radiacja.blogspot.com/2011/11/kupujemy-radio-internetowe-wi-fi.html
          Napiszcie o tym jak technicznie rozwiązujecie problem słuchania radia z internetu bez włączania komputera. Ja np. miałem do czynienia z wieżą z gniazdem typu "dock" na ipoda. Ipoda po prostu mocuje się w tym gnieździe. Dźwięk jest odtwarzany z ipoda poprzez wieżę po wybraniu na niej odpowiedniego trybu pracy. Przyznaję, że gra to ładnie...ale chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej o możliwościach w tym zakresie. Zastanawiam się np. czy smartfona mogę połączyć z gniazdem wejściowym typu "jack" w moim dotychczasowym odbiorniku?
    • mediabrowser Re: radia internetowe 30.05.15, 01:51
      "Tu Radio Bunt"-takim jinglem reklamuje się kolejna stacja internetowa wg mnie godna polecenia. Miłośnicy Jarocina, ale też np. Rocka na Bagnie i miłośnicy muzyki alternatywno-punkowej (nie mylić ze współczesną muzyczną (?) elektroniczną zamularką kreowaną do okola) znajdą tutaj sporo unikatowej "zbuntowanej muzyki" często dawno nie słyszanej na falach tradycyjnego eteru (Trójka się kłania-kto pamięta Trzecią Falę ręka do góry?). Dodatkowo program urozmaicają interesujące wywiady z muzykami stanowiącymi swoisty kanon gatunku. Paweł Kukiz też tutaj rozmawiał i opowiadał o takich rzeczach, które w tradycyjnym radiu nigdy nie zostałyby wyemitowane. Można sporo dowiedzieć się o kulisach festiwalowo-punkowego życia. Polecam, naprawdę warto: www.radiobunt.com/.
    • mediabrowser Re: radia internetowe 31.05.15, 02:14
      Nawiązując do wcześniejszych dyskusji na tutejszym forum przytaczam za Wirtualnymi Mediami wypowiedź Jana Chojnackiego wyjaśniającą motywacje powstania Radia Baobab.Ten komentarz pasuje także do innych stacji internetowych prezentujących właściwy poziom. Oto dlaczego powstało Radio Baobab:
      (...) Internauci, którzy szukają w sieci seksu, skandali politycznych i gier będą zawiedzeni - powiedział założyciel Radia Baobab, Jan Chojnacki. - Audycje realizowane są według najbardziej tradycyjnego modelu: muzyka dla znawców i kolekcjonerów nagrań z górnej półki, bez wyciszeń i natrętnych jingli, oraz kojący głos prezentera-eksperta lub prezenterów-ekspertów w duetach. Dla nas autorów to zupełnie wyjątkowa okazja, by dzielić się ze słuchaczami naszymi muzycznymi fascynacjami bez żadnych ograniczeń czasowych, stylistycznych i estetycznych. Dla odbiorców, jak sadzę, jedyna w swoim rodzaju możliwość dotarcia, do dźwięków i komentarzy niedostępnych w innych mediach.
      I o to właśnie chodzi-radio wg sprawdzonej starej receptury-radio mądre, uczące, "wynoszące słuchacza wyżej" pod względem kultury muzycznej (i nie tylko).
      Właśnie emitowana jest w Radiu Baobab audycja o Jerzym Kawalcu wpisująca się w szczytne założenia przywołane przez Jana Chojnackiego-tak trzymać!
      Cytuję za: "Radio Baobab współpracuje z Agorą"
      Link do artykułu: www.wirtualnemedia.pl/artykul/radio-baobab-wspolpracuje-z-agora
    • mediabrowser Re: radia internetowe 27.06.15, 02:24
      Jak podaje strona internetowa Proradia:"już w nocy z 30 czerwca na 1 lipca powracają do internetowego eteru proradiowe dźwięki. Będzie trochę zmian, będą nowe audycje, ale nie zabraknie także tych, które nasi Słuchacze znają od lat! Słuchaj nas od 1 lipca tuż po północy 24 godziny na dobę! "
      To świetna wiadomość-mam nadzieję, że powrót okaże się znakomity.
    • krolmaciej21 Re: radia internetowe 20.01.16, 20:14
      Zgadzam sie z toba. Teraz coraz trudniej o fajne radia w necie. Wszyscy scigaja sie zeby robic jak najciekawsze audycje i czasem z tego wychodzi jedna wielka kicha. Ostatnio troche szperalem po necie i trafilem na spoko ranking stacji radiowych - jest nadzieja dla radia ;) www.xn--lskieradio-3gb44h.pl/
    • kanarek122 Re: radia internetowe 04.02.16, 15:32
      Polecam open FM, można wybrac rodzaj muzyki. I słuchać do woli.
    • zonk_frappa Re: radia internetowe 04.02.16, 16:54
      Polecam też Radio Aspekt - legalne i przyjemne
      www.radio-aspekt.de

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka