Dodaj do ulubionych

Sezon na Rosjan

27.05.05, 20:54
Jak widać, prawdziwa sztuka obroni sie sama. Bardzo mi sie podoba ten
Jerofiejew, czytałem jedynie kawałek w Gazecie, ale kupie go jak dostanę.
Myśle ze potrzbne sa takie spotkania rosyjskich artystów z
Polakami,szczególnie teraz kiedy chce się z nas zrobić wrogami Rosji. Niech i
ci ludzie zobacza ze jestesmy tylko wrogami rosyjskiego imperializmu.
Obserwuj wątek
    • panatha Kacapy zawsze beda kacapami 27.05.05, 21:14
      i nawet ta "wspaniała" kultura nic nie zmieni
      • Gość: nawiedzona Re: Kacapy zawsze beda kacapami IP: *.cm-upc.chello.se 27.05.05, 21:49
        Czlowieku swoimi wypowiedziami potwierdzasz tylko wlasny brak kultury.
        • Gość: Karter Re: Kacapy zawsze beda kacapami IP: *.pw.usda.gov 28.05.05, 00:44
          Trudno rozdzielic kulture od polityki - szczegolnie rosyjska. Obejrzyjcie sobie
          Sztrafbat a zrozumiecie jak i dlaczego hartowala sie stal - czy kulturalnie czy
          nie.
        • bozyszcze Re: Kacapy zawsze beda kacapami 28.05.05, 20:23
          A ty sie ubierasz wyzywajaco i pokazujesz nago na goracym blaszanym dachu!
          Bardzomi sie to ppodoba :)
      • Gość: Pędrek Wyrzutek No to sie spotkajmy pod Karmelitami IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 28.05.05, 03:42
        > Kto powiedział, że Moskale
        > Są to bracia dla Lechitów
        > Temu pierwszy w łeb wypale
        > Przed kosciołem Karmelitów

Umowmy sie, i Pan mi wypali w leb
        przy swiadkach.
    • Gość: bb Ambitne W.A.B.????? IP: *.chello.pl 27.05.05, 21:27
      A w czym ta ambicja? W Grocholi?
    • yokel kultura rosyjska ma się u nas wcale dobrze... 27.05.05, 22:14
      kultura rosyjska ma się u nas wcale dobrze.....

czy rzeczywiscie???
      • bozyszcze Re: kultura rosyjska ma się u nas wcale dobrze... 28.05.05, 20:23
        --------------------------------------------------------------------------------

• Gość: leXXX Re: Sezon na Rosjan IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 27.05.05, 22:45
      A co to jest rosyjska kultura?Smiechu warte.Raczej azjatycka w sensie jak
      najbardziej pejoratywnym..Paru wspanialych Rosjan to tylko komety/dobrze ze
      sa/ ale cala reszta?
      • Gość: Lech Koczywąs Re: Sezon na Rosjan IP: *.chello.pl 27.05.05, 23:26
        Kto to jest człowiek oświecony? To jest ten, który zna kulturę rosyjską i ją
        ceni. Człowiek ciemny NIE ZNA i NIE CENI. Proponuję więcej światła a wtedy
        będzie mniej idiotycznych opinii...
    • Gość: gość XY Re: Sezon na Rosjan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 00:12
      "Teatr okazał się niebolszoj, nie było bojkotu, tylko marnie rozprowadzone
      bilety I plotka rozdmuchana przez dziennikarzy".

Tak, a Wyborcza przodowała w tym rozdmuchiwaniu.
    • Gość: pomanorder bo żaden kaczor i michnik przyjaźni dwóch najwięk- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 01:13
      szych narodów słowiańskich nie zniszczą
      • yokel jaka przyjazn? 28.05.05, 01:32
        jezeli ktos widzi przyjazn miedzy naszymi narodami, to nie wie co oznacza to
        słowo...
        rosjanie nigdy nie byli dla nas przyjaciołmi i z całym szacunkiem ale raczej
        nic nie zapowida na zmiane tej sytuacji...
        • krasnoluda Re: jaka przyjazn? 28.05.05, 19:35
          a czy mysmy kiedykolwiek chcieli byc przyjaciolmi dla nich (chociazby w XVII
          wieku - jak tylko nadarzyla sie okazja to od razu polecielismy na moskwe).
          • bozyszcze Re: jaka przyjazn? 28.05.05, 20:24
            --------------------------------------------------------------------------------

• gekon1979 rosjanie to nasi najwieksi wrogowie 28.05.05, 16:25
        balwanie jeden
        • Gość: pomanorder tacy jak ty to najwięksi wrogowie Polski-idioci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 18:24
          • lortea Rusofilu debilowaty, jak tak piękna ta rassija to 28.05.05, 18:41
            paszport w plecak i won z kraju w którym nie ma miejsca wolnego od krzywdy
            wyrządzonej prze kacapskich barbarzyńców. Słyszałeś kiedyś termin ukuty przez
            stalina "użyteczni idioci"? Jesteś jednym z nich. Żadnej przyjaźni pomiędzy
            Polakami a kacapami nigdy nie było, nie wiem gdzie ty ją dostrzegasz- w
            Katyniu, na Kołymie, więzieniu butyrskim? rassija to Azja, polska to Europa i
            basta.
            • Gość: młot na paranoików A ty spadaj won z forum Kultura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:02
              i idź smrodzić gdzie indziej, debilowaty paranoiku.
    • ori77 Sezon na Rosjan 28.05.05, 04:55
      Rosjanom powinno bardzo schlebiac, ze mimo wszystko Polacy tak sa chlonni ich
      kultury, szkoda tylko, ze rosyjska megalomania traktujaca Polske i inne panstwa
      slowianskie wraz z ich kulturami za malo znaczace pionki nie pozwala Rosjanom
      na okazanie podobnego zainteresowania (oprocz moze gdzieniegdzie sporadycznych
      imprez propagujacych polska kulture i literature).

A co do przyjazni polsko-rosyjskiej, to byc moze jest ona mozliwa w prywatnych
      relacjach z Rosjanami, na plaszczyznie politycznej jednak jest to niemozliwe i
      historia wielokrotnie to potwierdzila i niestety, nadal potwierdza.
      • Gość: gosc Re: sadze niewiele schlebia IP: *.ventca.adelphia.net 28.05.05, 07:18
        to Polakom ze jak twierdzi przedmowca pokazuje sie kulture rosyjska w
        Polsce.Jedno jest pewne ze kultura rosyjska jest bardzo znana w USA o wiele
        bardziej niz polska. ktora praktycznie nie istnieje z wyjatkiem dla Poloni USa.
        Oprocz teatru Bolszoj , ktory jest pare razy w roku w wielkich miastach , jest
        sporo orkiestr symfonicznych oraz baletu szczegolnie z Petersburga , Jezioro
        Labedzie jest tak znane Amerykanom jak ich rodzimy Gershwine, poza tym sporo
        malych kapel muzycznych i piosenkarzy, nie mowiac juz o Cyrku Slonca, z Kanady
        gdzie 80% wykonawcow to Rosjanie, ktorzy absolutnie nie maja konkurencji na
        swiecie w tym co pokazuja.Rosjanie sa znakomici w kulturze miedzynarodowej
        • Gość: iga1953 Re: sadze niewiele schlebia IP: *.proton.net.pl / *.proton.net.pl 29.05.05, 00:02
          Ten rodzimy Gerschwin to z pochodzenia Żyd rosyjski z Petersburga!!!!!!!!!!!!!!
          Nazwisko brzmi Gerszowić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam Iga
      • rs_gazeta_forum Re: Sezon na Rosjan 28.05.05, 10:21
        ori77 napisała:
        > szkoda tylko, ze rosyjska megalomania traktujaca Polske i inne panstwa
        > slowianskie wraz z ich kulturami za malo znaczace pionki nie pozwala Rosjanom
        > na okazanie podobnego zainteresowania

ori, znajomośc jakich faktów/statystyk pozwoliła Ci wystawić taką opinię? Bo
        niedawno czytałem o różnych bojkotach...
        O okazywaniu braku zainteresowania z przyczyn pozaartystycznych można by pisać,
        gdyby polska kultura była w wielu innych krajach obecna, a w Rosji nie. Więc
        może jakieś przykłady?
        Po prostu z jakichś (nie wiem jakich) przyczyn w Rosji łatwiej o sztukę na
        światowym poziomie, więc nic dziwnego, że wolą swoje od polskich, podobnie jak
        ja wolę często rosyjskie od naszych.

P.S.
        Czytałem kilka powieści Łukianienki i jego (współczesnych) kolegów po fachu.
        Pierwsza wpadła mi w ręce przypadkiem, następnych z ciekawości zacząłem szukać -
        i są one lepsze od powieści naszych obecnych autorów S-F (najogólniej
        zaklasyfikowanych).
        Ale wartości artystyczne czy czytelnicze (świadomie robię takie rozróżnienie) to
        jedno, warto porównać inną pewien charakter postaci, coś, czego nam brakuje -
        np. bohater Ziemkiewicza (naszego) tworzy imperium na gruzach Białorusi i
        Ukrainy czy też jest pionkiem w walce (obcych) mocarstw, a bohater Łukianienki
        pomaga ratować obcą cywilizację, przy czym jest obowiązkowo Rosjaninem i co
        potrzebuje, znajduje w Rosji.
        Albo w innym schemacie jest żyjącym gdzieś w kosmosie i mającym kłopoty
        potomkiem Rosjan i pomoc, zrozumienie i współczucie znajduje na tej planecie,
        na której mieszkają koloniści z Rosji. A nie napotkałem w polskiej literaturze
        SF planet nazwanych i zasiedlonych przez Polaków - czyżby wyrażali podświadome
        uznanie faktu, że Polacy, gdy mogą, trzymają się od siebie z daleka?
      • Gość: osioł Re: Sezon na Rosjan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 11:58
        Nigdy jakoś nie słyszałem o przyjażni niemiecko-polskiej.A przyjażń z Rosjanami
        była,jaka była to była ,ale zawsze swój wróg, lepszy od cudzego wroga....
    • katie333 Re: Sezon na Rosjan 28.05.05, 09:48
      Przyjaźni na płaszczyźnie politycznej między Polską a Rosją nie ma co sie spodziewać. Właściwie jest to absolutnie zrozumiałe, jeśli weźmiemy pod uwagę, że tam kierunek stosunków miedzynarodowych wyznaczają nacjonaliści, a u nas idioci. Ale po co sie tym przejmować? Faktycznie: kultura rosyjska ma się u nas nie źle, co bardzo mnie cieszy, bo w dużej mierze jest to dobra robota, do tego mentalnie i historycznie nam bliższa,a Rosjanie-artyści zazwyczaj są do Polski nastawieni bardzo pozytywnie (słyszałam Jerofiejewa: po prostu polonofil! :)). Reszta to stereotypy...
      Życzyłabym sobie więc, żeby nie bzdurzono o historycznych i politycznych zaszłościach (nie dlatego, że ich nie ma, ale dlatego, że utrudniają komunikację młodym i nieobciążonym), nie bredzono o obojkocie teatru ze względu na niepowiedzenie (!!!) czegoś przez Putina, ale czytano, oglądano i rozumiano!

PS. Jeśli ktoś może mi coś konkretnego powiedzieć o najnowszym malarstwie w Rosji: najlepsi przedstawiciele młodego pokolenie, najciekawsze obrazy, grafiki, czy rzeźby, albo tylko adres stronki na runecie, to byłabym niezmiernie wdzięczna. katie333@gazeta.pl
    • Gość: tatarak polska kultura w Rosji też miewa się nieźle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 09:58
      No, to niech teraz autorka artykułu przysiądzie fałdów i napisze jeszcze, jak
      Rosjanie tłumaczą, wydają i wystawiają Polaków. Materiału z ostatnich lat ma pod
      dostatkiem.
    • stachu44 W wyscigu po sensacje wpadli do szamba! 28.05.05, 11:38
      Tak to jest gdy pisze sie dla motlochu, a kasa jest jedynym miernikiem sukcesu.
      • jan.kulczyk Re: W wyscigu po sensacje wpadli do szamba! 28.05.05, 14:02
        Ciekawy artykuł. Gwoli ścisłości: film "Nocznoj Dozor" to Nocna Straż, a nie Dozór.
    • turbogenerator Chór Aleksandrowa FOREVER! 28.05.05, 14:42
      Ja tylko Chóru slucham! Codziennie! ;)
    • gekon1979 ta prymitywna nacja 28.05.05, 16:19
      nie jest wstanie nam nic zaproponowac, przeciez doskonale wiemy jaka maja sztuke po 50 latach okupacji przez te dzicz ze wschodu
      nic wartego uwagi, kicz i nuda (rosyjskie filmy sa naprawde nudne)
      • Gość: pomanorder sam jesteś prymitywem,szowinisto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 18:33
        rosja ma więcej znanych twórców kultury niż wszystkie inne narody we wschodniej
        europie razem-może poza grecją-cały świat zna
        tołstoja,dostojewskiego,mendelejewa,sorokina,sołżenicyna,czajkowskiego,sacharowa,kurczatowa
        hercena,puszkina,gogola,teatr boszoj,bułhakowa i wielu innych.prymitywny to
        jestes ty i twoi zakompleksieni bracia ze lwowa i wilna którzy próbują nam kraść
        papieża,słowackiego,mickiewicza i sobieskiego bo sami nie mają żadnych ikon.czy
        ktoś zna na śweicie jakiegoś znanego ukraińca poza współczesnymi sportowcami?
        dla świata ukraina to bieda,korupcja,mafie,prostytutki,kozackie
        rzezie,UPA,prymitywny nacjonalizm.
        • lortea Owszem, każdy ich zna. Tyle ze to rassija przedre 28.05.05, 18:51
          wolucyjna, po ewolucji wstecznej zafundowanej przez bilszewików nic z tego nie
          zostało. A od Ukrainy i Bałtyko łapy won ruski sprzedawczyku, dzięki temu
          murowi który trzyma w bezpiecznej odległosci kacapów, żyjesz w kraju nad którym
          nie wisi groźba kilkudziesieciu dywizji stokących nad granicą. Moze i sam był
          szanował coś w kacapskiej twórczości, ale za bliskie niestety sąsiedztwo.
          Francuziki którzy nie zaznali dobrodziejstw ziemii syberyjskiej i kulturalności
          NKWD mogą sobie kacapów podziwiać, identycznie tacy użyteczni idici jak ty, nie
          majacy elementarnej wiedzy historycznej, ale nie normalni Polacy.
    • Gość: Myśliwy Że co proszę? Sezon na Rosjan? Czyli okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:41
      ochronny się już skończył? To mogę pif-paf zrobić takiej na przykład hołocie z
      balszoja czy innego aleksandrowa i nikt się nie doczepi. A czy jakieś wymiary
      poniżej których nie można psubratów strzelać obowiązują? Jak wiecie
      odpowiedzcie bo w moim kole nic nie wiedzą o tym.
    • Gość: misia Re: Sezon na Rosjan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 20:10
      Na kulturze rosyjskiej (zresztą nie tylko rosyjskiej) trzeba się znać, żeby móc
      się wypowiadać. Większość Polaków nie ma o niej pojęcia, za to ma wyrobione
      zdanie.
      • trachol Re: Sezon na Rosjan 28.05.05, 20:27
        a ja zabralem sie za tlumaczenie rosyjskiej powiesci "ewangelie wedlug kata",
        gdyz mimo poszukiwan, nie znalazlem polskiego przekladu, a ksiazka jest
        fantastyczna, prawie taka jak "mistrz i malgorzata". a moze ktos z was slyszal
        o takiej powiesci wydanej w polsce?
        • Gość: kat-ewangelista ewangelia wedlug kata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:47
          w zeszłym roku wyszła w Amberze
          • trachol Re: ewangelia wedlug kata 28.05.05, 22:36
            serdeczne dzieki, chociaz szkoda, bo myslalem sie oblowic na przekladzie.
            kto nie zna rosji osobiscie - powinien ja przeczytac. jest swietna! pare
            stwierdzen zapisalem do swojego archiwum cytatów.
            • Gość: heh... Re: ewangelia wedlug kata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 00:47
              "obłowić na przekładzie"? Oj, Trachol, fantasta z Ciebie... :DDDDDD
              • trachol Re: ewangelia wedlug kata 29.05.05, 09:24
                Gość portalu: heh... napisał(a):

> "obłowić na przekładzie"? Oj, Trachol, fantasta z Ciebie... :DDDDDD

dlaczego obdzierasz mnie z marzen? przez kilka minut bylem milionerem!!!!
                i wszystkie .... byly moje. a sa prawie tak dobre jak kubanki .... nawet, gdy
                nie znaja wlasnej literatury i historii.
    • Gość: wiktor wojna z Czeczenią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:36
      Czy ktoś już czytał kawałki powieści Mironowa "Byłem na tej wojnie"? Wydali w
      [fo:pa], to taki kwartalnik ze Szczecina. Można zobaczyć: www.fopa.pl
      Mocne. Autor podobno sam tam walczył.
    • Gość: Arcus Tak wszystko należy kontrolować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:03
    • Gość: x Re: Sezon na Rosjan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:33
      Irina Dienieżkina i jej "Daj mi" nadaje się najwyżej do wyrzucenia. Szkoda
      drzew. Podzielam zdanie powyżej że trudno nazwać WAB ambitnym wydawnictwem
      skoro wydaje literaturę kuchenną."Generation P" mocno przereklamowane i
      nienajlepiej przełożone. Niestety wydawnictwa oszczędzają na tłumaczach i
      redaktorach. Zupełnie brakuje rosyjskich filmów, a szkoda.
      • Gość: jolo Re: precz z kulturom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 00:01
    • Gość: Я Я оченъ рад, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.05.05, 04:30
      что я немнэжко понимаю на руском языке!
      Я Поляк!
      • Gość: ja Bracia Rosjanie, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.05.05, 04:35
        wybaczycie chyba mi te błędy? 30 lat temu rozmawiałem po rosyjsku, a teraz w
        Niemczech czasami usłyszę niemieckich Kazachów, wspólnie śmiejemy się i
        cieszymy!
        :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka