IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 14:49
Czy ktoś ma już doświadczenie życiowe związane z rozmową kwalifikacyjną na
Wiedze o Teatrze na UJ? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś rady/wskazówki.. z
miłą chęcią zostanę czyimś padawanem i w zamian za rady będę dozgonnie
wdzięczny =)

pozdrawiam
s.wozniak[at]mud.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: bajabongo Re: WOT na UJ IP: *.crowley.pl 13.06.04, 18:23
      SŁuchaj, ja mam gdzieś pytania/tematy które oni zalecają przygotować także jak
      znajdę chwilkę to je wstukam
    • Gość: bajabongo Re: WOT na UJ IP: *.crowley.pl 13.06.04, 18:34
      Lista przykładowych tematów rozmowy kwalifikacyjnej
      na kierunek wiedza o teatrze w roku 2003/04
      Historia dramatu powszechnego i polskiego z elementami wiedzy o teatrze
      1. Dramat antyczny i jego kształt teatralny (tragedia, komedia).
      2. Dramat i teatr szekspirowski.
      3. Komedia molierowska.
      4. Polski dramat romantyczny i problemy jego inscenizacji.
      5. Komedia charakterów i intrygi w twórczości Aleksandra Fredry.
      6. Wyspiański jako dramaturg i reformator teatru.
      7. Dramaturgia Młodej Polski.

Dramat współczesny
      1. Dramat absurdu (S. Beckett, E. Ionesco).
      2. Najnowsze zjawiska dramaturgii światowej.
      3. Twórczość dramatyczna S. I. Witkiewicza i W. Gombrowicza.
      4. Dramaturgia Tadeusza Różewicza.
      5. Groteska i satyra w twórczości teatralnej Sławomira Mrożka.
      6. Dramat polski ostatniej dekady.

Teatr współczesny
      1. Wielka Reforma Teatru i jej twórcy.
      2. Współcześni twórcy teatru światowego (P. Brook, G. Strehler, R. Wilson,
      P. Stein)
      3. Pozadramatyczne formy teatru współczesnego (teatr tańca, happening,
      performance, teatr plastyczny).
      4. Wybitni inscenizatorzy polscy (K. Swinarski, T. Kantor, A. Wajda, K.
      Lupa)
      5. Teatr Jerzego Grotowskiego.
      6. Najnowsze zjawiska w teatrze polskim.
      7. Polska prasa i krytyka teatralna

Problemy kultury współczesnej
      1. Teatr wobec filmu i telewizji.
      2. Wpływ kultury masowej na sztukę współczesną ze szczególnym
      uwzględnieniem teatru.
      3. Najważniejsze zjawiska literatury współczesnej.
      4. Wybitni twórcy sztuki światowej XX wieku.
      5. Odbicie współczesnych przemian społecznych w literaturze i sztuce.
      6. Główne zjawiska i problemy współczesnej kultury polskiej.
      Ponadto tematem rozmowy będą też doświadczenia i zainteresowania teatralne
      kandydatów.
      • Gość: kle-kot Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:00
        Oj mam te tematy, Chcialem wiedziec tylko co i jak, bo moga miec dosc
        specyficzny sposob pytania =). Nigdy nie wiadomo, dzieki =)
        • Gość: macro Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 08:53
          lepiej sie dobrze przygotuj- najpierw wiedza, potem szaleństwa i
          błyski..komisja z tego co pamietam jest bardzo pozytywnie nastawiona-
          szczegolnie od momentu, gdy nie ma wsrod nich "polonistów".
          Zagadnienia sa punktem wyjscia do luznej rozmowy...nie badz tylko jednym ze
          zblazowanych zyciem maturzytsow:D
          • Gość: kle-kot Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 09:43
            No ale jest jedno pytanie... czy na przykład chwalenie się swoimi
            dotychczasowymi osiągnieciami jest mile widziane czy nie-e.. i czy wymagaja od
            nas wiedzy na poziomie Nicolla czy dopiero beda nas takiej wiedzy uczyc na
            studiach.

PS. Ma ktoś może do sprzedania Kudlińskiego Vademecum Teatromana? =)
            • Gość: magician Re: WOT na UJ IP: *.lo5.wroc.pl 14.06.04, 10:17
              jesli dobrze kojarzę autora (chyba że jest więcej wydań "Vademecum") to nie
              jest to najlepsza książka... niektóre informacje są bardzo ogólnikowe, ale miło
              się czyta :)
              szukaj w bibliotekach
              • voytashek Re: WOT na UJ 14.06.04, 10:25
                Kle-kot, opamiętaj się, dopóki jeszcze nie jest za późno. WOT to beznadziejny
                kierunek. Niczego mądrego się tam nie nauczysz. Złóż papiery gdzie indziej,
                jeżeli jeszcze się da.
                • Gość: kle-kot Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:51
                  voytashek dzięki za radę, ale nie skorzystam. Póki co to jest mój główny
                  imperatyw życiowa jeśli chodzi o TE konkretnie studia. No i jeszcze, to co mądre
                  dla jednych wcale nie musi być mądre dla drugich. Na przykładzie książek w
                  polsce, zerknij tylko na to co czyta polskie społeczeństwo (Coelho i Masłowska
                  [strach się bać]). Tak więc to czy niczego mądrego mnie tam nie nauczą wyjdzie w
                  praniu.

A co do Kudliński to faktycznie same ogólniki, ale do powtórki dobry =) A
                  przeciez nie bede wozil Nicolla w autobusach i tramwajach do czytania.
                  • Gość: magician Re: WOT na UJ IP: *.lo5.wroc.pl 14.06.04, 14:10
                    voytashek, na Boga, nie rzucaj w nas ciągle tym swoim sceptycyzmem i cynizmem,
                    bo ktoś w końcu sobie strzeli w łeb z rozpaczy ;))))))

kle-kot jak jestes z wroclawia to Ci nawet mogę pozyczyć KUdlińskiego:)
                  • Gość: lol Re: WOT na UJ IP: 80.51.182.* 15.06.04, 02:26
                    ja tam Nicolla nie czytałam
                    a sie dostałam i mnie nawet
                    nie wyrzucili
                    hehe
                    • Gość: kle-kot Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 11:35
                      A mogę prosić twojego e-maila albo nawet ty moglabys napisac do mnie, Chciałbym
                      porozmawiac na temat tego kierunku. =)

s.wozniak[at]mud.pl
                      pozdrawiam.
                    • Gość: kar Re: WOT na UJ IP: *.blast.pl / 62.181.187.* 15.06.04, 13:04
                      a ja mam pytanka: jak będzie wyglądał egzamin? czy dotanę jakieś karteczki z
                      pytaniami do wylosowania (jak na maturce ustnej), czy może wykładowcy będą
                      wymyślać pytania "z głowy"? Aha, czy mam się spodziewać pytań dotyczących
                      teatru i dramatu tylko i wyłącznie, czy może np. co to jest tren, etc (takich
                      bardziej polonistycznych)? Będę wdzięczna za odpowiedź:) pozdrawiam
    • Gość: Bertrand Re: WOT na UJ IP: *.phils.uj.edu.pl 15.06.04, 13:15
      podzielam zdanie WOjtka. NIE WARTO. Egzamin wygląda tak, że komisja zadaje
      pytania, doś często z czapki, a z kartki rzadziej. Wojtek ma racje, to strata
      czasu. Jestem od niego ciut starszy i chciałem to studiować z miłości do
      teatru... ale tak się nie da. To studia dla ludzi z przypadku, a nie dla tych,
      co cokolwiek wiedzą, widzieli lub czytali. Wojtek siedzi tam pewnie tylko
      dlatego, że zanim się spostrzegł, minęło na tyle czasu, że lepiej się
      przemęczyć niż zmieniać. Uprzedzam, że na pierwszym roku większość myśli o
      olaniu tego cudu. Ja już olałem. I wołam: LUDZIE, SZKODA WASZEGO CZASU, ZDROWIA
      i UMYSŁU!!! Wojtek, zawołasz ze mną???
      • voytashek Re: WOT na UJ 15.06.04, 16:51
        No, nareszcie ktoś trzeźwo myślący. Cieszę się, że choć jeden człowiek mnie
        poparł. Z związku z tym postaram się jeszcze raz zaapelować do naszego młodego
        przyjaciela: zmarnujesz się na tych studiach, wiem, że i tak mnie nie
        posłuchasz - takie są prawa młodości, ale skoro już musisz tam iść,
        przynajnmiej złóż papiery na jakiś inny kierunek i zacznij studiować dwa -
        będzie Ci wtedy łatwiej zrezygnować, a nie mam złudzeń, że zapragniesz stamtąd
        odejść. Twoja uwaga co do Cohelio i Masłowskiej jest słuszna, niestety wśród
        twoich przyszłych kolegów i koleżanek na roku, co najmniej połowa będzie na tym
        poziomie. Zastanów się prosze, dopóki jeszcze możesz.
        • Gość: o. Re: WOT na UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 19:19
          czy ja sie myle, czy na pierwszym roku nie wolno studiowac dwoch kierunkow
          dziennie jednoczesnie?
          • Gość: magician Re: WOT na UJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.04, 21:06
            tak się składa,że ja zaczynam WOT na UJ w przyszłym roku i powiem wam chłopcy;)
            szczerze - wy macie takie radykalne poglądy, bo SPROBOWALISCIE swoich sił na
            WOT-cie.
            My z kle-kotem jeszcze nie, więc nie starajcie się burzyć naszych miłości do
            teatru. jak sie rozbijemy głową o mur to wtedy zmienimy kierunek studiów. Póki
            co obawiam się, że niewiele z waszych niebezpodstawnych apeli omija nas...
            i nie wynika to z naszej ignorancji! :)

a na każdych studiach zdarzaja się ludzie, którzy budzą niepokój ;)
          • Gość: tori Re: WOT na UJ IP: *.blich.krakow.pl 16.06.04, 16:04
            Mylisz sie
    • Gość: Bertrand Re: WOT na UJ IP: *.s.ii.uj.edu.pl 16.06.04, 18:43
      a w sumie... jak kto nie chce starszych słuchać, to niech się męczy. Tylko nie
      jęczcie potem, że nie ostrzegaliśmy. A teraz prywata: Wojtek, a co powiesz na
      piwo lub inne napoje wyskokowe, jak już pozbędziesz się sesji? Z Tobą jeszcze
      nie piłem, a z osobnikiem z koszulki i owszem. Pisz: miis@interia.pl
    • karoolcia4 Re: WOT na UJ 19.06.04, 17:23
      Kle-kocie! jak Ci idą przygotowania do egzaminu? Ja sobie czytam różne różności
      na temat teatru - jak narazie miła forma spędzania czasu. Aha, nie sądzisz, że
      te zagadnienia są zbyt ogólne? Np. główne zjawiska i problemy współczesnej
      kultury polskiej. Coś mi się zdaje, że będę improwizować. Pozdrawiam :) Karolina
      • Gość: kle-kot Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:17
        One są strasznie ogólne.. =) Ale faktycznie to miła forma spędzania wolnego czasu =)
        • voytashek Re: WOT na UJ 20.06.04, 16:27
          Hi hi, wkrótce ta miła forma spędzania wolnego czasu stanie się dla was
          koszmarem. Serdecznie pozdrawiam wszystkich marzycieli.
    • Gość: Bertrand Re: WOT na UJ IP: 80.48.253.* 21.06.04, 13:12
      Marzycielom polecam MArzycieli Brocha, Lupomaniacy wiedzą, o co chodzi. Obyście
      nie skończyli równie tragicznie.
      • Gość: Macro Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 02:37
        A ja dorzucę przysłowiowych parę kamyczków do ogródka: znam zarówno Voytashka,
        jak i Bertranda...i napisze tylko jedno- badźcie grzeczni i posłuchajcie
        starszych kolegów...WOT nie jest dla marzycieli:D Nie polecam---swoje
        przeżyłam. Ale skoro tak się garniecie- to wiedzcie, że błyszczenie
        widomościami z Nicolla czy innych "szarlatańskich" ksiąg za bardzo wam nie
        popłaci...w końcu na tych studiach macie się nauczyć wychodzić poza schematy:D-
        z całego serca życze powodzenia...i błagam oszczędźcie nam kolejnego rozryczano-
        nadetego rocznika...przez "nadgorliwców" jesteśmy zmuszeni opuszczać niektóre
        zajęcia- bo wprzeciwnym razie groziłby zawał serca z cięzkimi powikłaniami!!!
        Ostatnia rada- pokora i sumiennosc:D Przed wami Amerykę juz odkryto:D
        Amen
        • Gość: Bertrand Re: WOT na UJ IP: *.cityjungle.net / *.bez.problemow.tylko.w.cityjungle.net 23.06.04, 09:59
          o matko, a skąd Macro wie kim jestem???? voytashka nie trudno zidentyfikować,
          ale skąd, kobieto, wiesz, że ja to ja??? A co do studiów, to masz absolutną
          rację. Bert.
          • Gość: Macro Re: WOT na UJ-do Bertranda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 09:35
            Powinieneś już się dawno domyslić kim jestem..przecież razem dezerterowalismy z
            pewnych zajęć...z wcześniej wymienionych przeze mnie przyczyn:)...wydaje mi
            się, że identyfikacje powinna być jeszcze łatwiejsza niż w przypadku Wojtka:D
            Pozdrawiam

P.s.też należe do tych osoó, którym udało się pić z panem "z koszulki";-)
        • Gość: Hałs Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:46
          Kadra jest nienajgorsza, na pewno znacznie więcej osobowości, niz na
          polonistyce.... Zwłaszcza ci, którzy żyją żywym teatrem, piszą o nim, oglądają
          itp. - sporo można się dowiedziec.
          Chyba właśnie pokory przede wszystkim.
          No bo jak tu wymądrzać się przy kimś, kto oglądał spektakle Grotowskiego,
          Kantora, Swinarskiego, początki Gardzienic.....
          • Gość: kle-kot Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 10:34
            Choroba im bliżej egzaminu tym bardziej się boję ;p. Już w sumie sam nie wiem co
            mam powtarzać. A właśnie.. pytanie mam.. jakby mnie zapytali o doświadczenia i
            zainteresowania teatralne to na miejscu jest się chwalić tym, że miałem okazję
            parę razy oglądać publiczność ze sceny podczas spektaklu? Czy raczej unikać
            przechwałek i tak jak ktoś pisał wcześniej pokora przede wszystkim.

pozdrawiam
            s.w
            • Gość: Macro Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:14
              Możesz, ale żeby to miło ręce i nogi...WOT to nie studia dla przyszłych aktorów
              i reżyserów...musisz raczej pokazać "wrażliwość" na teatr...I tylko się nie
              przeucz...nie wiem dlaczego ten egzamin wzbudza tyle emocji..ja poszłam na
              niego z rozpędu:D

Trzymam kciuki i życzę jak największej pomyślności:)
              • Gość: Bertrand Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 18:41
                najpierw do MAcro, aaaaaa to TYYYYY!!!!!! wow! że też Cię tu zawiało.
                Zapomnieliśmy powiedzieć jeszcze, że te studia nie uczą żadnych dramaturgów ani
                teatrologów, jeno zwykłych historyków teatru albo dramatu. krytyków też nie
                kształcą, raczej krytykantów. Hmmm, a może naszą trójkę zlinczują??? Bert.
                • Gość: Macro Re: WOT na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 01:18
                  Ciągle na to czekam:)!!! Ale chyba ogólnie wiadomo jacy naprawdę jesteśmy-
                  nieprawdaż??:)...I na nasze nieszczęście nie zaglądają tutaj filoteatrolodzy:D,
                  jeno zagubione owieczki;)
                  Pozdrawiam
                  Koleżanka ze "szkolnej ławy":)
    • karoolcia4 Re: WOT na UJ 05.07.04, 21:59
      Kle-kocie! dostałeś się?
      • Gość: Cyfra+ Re: WOT na UJ IP: *.crowley.pl 14.07.04, 11:59
        Za to WoT na AT jest bardzo przyjemny.

Vojtashek byc może ma rację odradzając wam studiowanie - i nie o brak miłości
        do teatru. Właśnie czasem WoTy nie umieją tej miłości kierunkować.

A swoją drogą. Czy na studia idzie się z miłości?
        • voytashek Re: WOT na UJ 20.07.04, 14:13
          No cóż, wydawać by się mogło, że idzie się z miłości. Chociaż... co ja mogę
          wiedzieć o życiu. Głupi szczeniak jestem. Pozdrowienia dla B. i M. Kle-kot
          chyba się nie dostał, skoro nic nie napisał. Drogie dziecko, jeżeli się nie
          dostałeś, to masz szczęście. Ciesz się, i dziękuj Niebiosom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka