Dodaj do ulubionych

Skandalistka Maja

12.06.05, 20:53
Stara kuchnia, a nie wyżyta. Działalność sceniczna rekompensatą własnych
braków, ale dlaczego mają na tym cierpieć widzowie?
"Wizje sceniczne tak twórców nękają, że czasem nawet widzowie stękają."
Obserwuj wątek
    • Gość: microb Re: Skandalistka Maja? IP: *.tulane.edu 13.06.05, 06:06
      Przecie to wolny kraj "davidzie"... nikt nie zmusza
      cie do pojscia do teatru jak to kiedys (w nagrode?)
      zmuszano po pracy robotnikow w pewnym
      zakladzie hutniczym!
      • Gość: zenek Re: Skandalistka Maja? IP: *.magma-net.pl 13.06.05, 11:09
        tak, nikt nie zmusza, ale teatr utrzymywany jest z podatków, a więc za cały ten
        szajs płacimy wszyscy... jak ktoś chce sobie skandalizować, niech robi to za
        własne pieniądze. Jak znajdzie chętnych, którzy za to zapłacą, dobrze, jak nie,
        niech zmieni zawód i tyle.
    • Gość: L. Re: Skandalistka Maja IP: *.one.pl 13.06.05, 15:18
      Miałam okazję widzieć spektakl pani Kleczewskiej „Czajka” zrealizowany w
      teatrze w Jeleniej Górze i muszę przyznać, że nie do końca potrafię się zgodzić
      z pochwałami jakie otrzymuje za swoje spektakle reżyserka. Osobiście spektakl,
      jak i styl pani Kleczewskiej, nie tyle nie podobał mi się, co mnie wzburzył. I
      nie chodzi tu o wzburzenie, jakie opisuje pan Roman Pawłowski w swoim artykule.
      Wydaje mi się, że główny problem tej reżyserki, to nieumiejętne cytowanie, o
      ile to co robi można w ogóle nazwać cytowaniem. W „Czajce” roi się od
      dosłownych kalek z spektakli Warlikowskiego („Dybuk”), filmów Almodovara
      („Porozmawiaj z nią” czy „Wszystko o mojej matce”) czy przedstawień Piny
      Bausch. Pani Kleczewska wydaje się, nie tyle inspirować dokonaniami tych
      twórców, co kopiować pomysły i to w sposób dosłowny. Efekt takiego zabiegu
      jest dość marny. Po pierwsze, co uważniejszy widz, szybko
      odkrywa „zapożyczenia” i nie nabiera się na „oryginalność” sztuki. Po drugie,
      mieszanka stylów i cytatów, w miarę rozwoju sztuki, staje się dość uciążliwa.
      Oglądając spektakl ma się wrażenie, że reżyserka postanowiła wykorzystać na raz
      wszystkie swoje pomysły, jakie przyszły jej do głowy podczas tworzenia
      przedstawienia. Niestety, w teatrze, tak jak i kuchni, nie wszystkie ulubione
      składniki dają dobra potrawę. Czasem wychodzi po prostu mętna zupa bez smaku…
      • Gość: Ania Re: Skandalistka Maja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.05, 18:08
        Moze niedobrze, ze bojkotowala zajecia z teorii.
      • Gość: Mruk Re: Skandalistka Maja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.05, 18:11
        Nuda, nuda, nuda. Jakie to cienkie pomysly. Moze Kleczewska powinna byc
        politykiem? Albo pracownikiem socjalnym? Albo psychoterapeutka? Na pewno nie
        rezyserka. Nie dlatego, ze skandalistka. Bo jakiz to skandal. Toz to mizerne...
        • Gość: an Re: Skandalistka Maja IP: *.provider.pl / *.provider.pl 13.06.05, 19:34
          Bardzo mi się podobały walbrzyskie spektakle Kleczewskiej, mniej "Makbet", choć
          na pewno to jedno z ciekawszych przedstawień jakie widziałam w tym roku. Nie
          wiem, kogo może szokować "Makbet" Kleczewskiej? Więcej brutalnych scen jest w
          codziennym wydaniu wiadomosci. Ale co się dziwić widzowie w takich miasteczkach
          nie są przyzwyczajemi. To teatralna prowincja ( mimo, że i w Opolu i Kaliszu
          mają festiwal teatralny).
          • Gość: oko Re: Skandalistka Maja IP: *.kalisz.mm.pl 13.06.05, 21:11
            Tylko nie miasteczek. I od kiedy to Wybiórcza rości sobie prawo do
            kształtowania gustów ,,na prowincji''? Znów kasa poszła i artykólik na
            zamówienie proszę.
            • Gość: tomek Re: Skandalistka Maja IP: *.autocom.pl 14.06.05, 00:44
              Zabawne te komentarze:)) Rob Maju swoje.
              • Gość: Ir Re: Skandalistka Maja IP: 62.141.228.* 05.03.06, 22:47
                Byłem w Kaliszu na spektaklu dopiero dziś 5.III. 2006r.!!!
                Jest ŚWIETNY!!!
                Uczta dla duszy.
                Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka