Dodaj do ulubionych

Plany Trelińskiego

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.05, 01:05
wszystko pięknie ale co na przykłąd z baletem . Balet nie zależy od
kompozytorów ale od choreografów i rządzi się troche innymi prawami. Można
odneść wrazenie ze nowa dyrekcja w te sferze nie ma pomysłu a szkoda.
Obserwuj wątek
    • Gość: v Re: Plany Trelińskiego IP: *.ilot.edu.pl 22.09.05, 09:31
      Przede wszystkim zajęliby się stanem technicznym widowni. Klimatyzacja jest tak
      fatalna, że odechciało mi się tam chodzić. Jak można słuchać i patrzeć, kiedy
      nie ma jak oddychać !
      • Gość: MICHAL Re: Plany Trelińskiego IP: *.skane.se 23.09.05, 00:54
        Opera w Budapeszcie zatrudnia 600 osob.W Warszawie chca etatowo
        zatrudniac 900 osob.Liczba istotnie imponujaca.900 OSOB
        na etacie w Teatrze.
        • obywatelrp3 Re: Plany Trelińskiego 09.10.05, 15:34
          Komu przyszlo do głowy porównywać naszą Operę z Budapesztem? One się tak maja
          do siebie, jak słoń z myszą. A może w największym teatrze Polski powinno
          pracowac 200 osób, jak w średniej wielkości agencji?.. Do śpiewu zapraszać
          znajomych i rodzinę, do baletu - amatorskie zespoły, a dekorację aktorzy
          powinni przynosić z domu...Człowieku..!
          • Gość: Gość Małgorzat Re: Plany Trelińskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 21:11
            Bardzo źle dzieje się z polskim teatrem. Ja upatruję ratunku w nowych władzach
            państwowych, nowych pracach legislacyjnych. To w prawie teatralnym są błędy,
            które pozwalają na taką właśnie jak w Warszawie (i nie tylko) "chorą" samowolkę.
      • obywatelrp3 Re: Plany Trelińskiego 09.10.05, 15:40
        Jasne, sztuka nie jest ważna. Ważne, a może najważniejsze to, czym się oddycha.
        Powiem Ci. Najwięcej swieżego powietrza jest w lesie...
        Przy okazji posłuchasz śpiewu - ptaszków.
        Pozdrawiam
    • Gość: ........ Re: Plany Trelińskiego IP: *.4web.pl 09.10.05, 22:35
      "Walkiria"? Super pomysł:))))) Chociaż oczywiście zdarzyły mu się lepsze, ale i
      możliwości wystawienia tzreba jakos dostosować do teatru...tylko,że cholera, ja
      mam tak nie po drodze do tej Warszawki;/////
    • mathias_sammer Re: Plany Trelińskiego 10.10.05, 11:43
      "Repertuar poszerzy też o Wagnera i operę barokową. Już w październiku
      zabrzmi "Walkiria" Wagnera w wersji koncertowej z Placido Domingo w partii
      Zygmunta. " Super! Auc, zaluje, ze nie moge, zreszta blety na pewno od dawna
      wysprzedane.

Panu Trelinskiemu gratuluje objecie stanowiska i czekam na zmiany.

Werny od lat, choc nie do konca staly bywalec rzedow srodkowych w teatrze.
    • Gość: stefino Re: Plany Trelińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 17:46
      To duży błąd- reżyser dyr artystycznym w teatrze muzycznym. Mam nadzieję że nowy
      min. dokona odpowiedniej korekty. Reżyser choćby najlepszy i czujący operę
      zawsze będzie próbował narzucić swą wizję dramaturgiczną nad muzyczną, a to
      muzyka jest w tym teatrze głównym nośnikiem treści i emocji.Podobnie jak
      łączenie funkcji dyr. naczelnego przez Pietrasa - znakomitego menagera i
      animatora- w Poznaniu i W-wie.
      Czym innym jest wspópraca, występy gościnne, a czym innym współprodukcja. Te
      pierwsze urozmaicają, wzbogacają ofertę artystyczną, drugie zaś rozmywają
      zarówno ew. sukces jak i odpowiedzialność za niepowodzenia i powodują brak
      konkurencji wśród twórców, przyczyniając się do obiżenia wartości artystycznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka