Gość: Krytyk IP: *.freebsd.lublin.pl 19.09.02, 22:16 Oj panie Spielberg uległ pan komercji..niech lepiej nakręci pan 4 część INDIANY JONES'A Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michał Re: IP: *.MultiCon.PL 19.09.02, 22:20 Mam nadziej ,że ten film mi się spodba Odpowiedz Link Zgłoś
tfurca platynowa malina dla SZPILBERGA 19.09.02, 22:33 pan spielberg jest zlym rezyserem ..... bardzo zlym. jego SZTUCZNA INTELIGENCJA to przejaw formy nad trescia, zreszta nie wiem o co w ogole tam chodzilo. tylko mnie zirytowal ten film. nikt nic zlego nie powiedzial a teraz ten film na podstawie doskonalej prozy dicka, i ten pan co peany wyglasza o tym fatalnym filmie. znow mnostwo efektow specjalnych i zero tresci, czegos poza efektami, nuda i oczoplas ... dno. czemu pan sie tak zachwyca tym filmem, dali panu darmowe bilety itrzeba bylo cos napisac ale bez przez sady. daleko temu filmowi do BLADERUNNER'a, bardzo daleko ... "inteligentne kino sience-fiction" ... nie polecam wam serdeczmnie tego filmu strata czasu, okres swietnosci pana szpilberga dawno minal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: platynowa malina dla SZPILBERGA IP: *.its.deakin.edu.au / *.art.deakin.edu.au 20.09.02, 05:53 tfurca napisał: > pan spielberg jest zlym rezyserem ..... bardzo zlym. > > jego SZTUCZNA INTELIGENCJA to przejaw formy nad trescia, zreszta > nie wiem o co w ogole tam chodzilo. tylko mnie zirytowal ten > film. nikt nic zlego nie powiedzial a teraz ten film na podstawie > doskonalej prozy dicka, i ten pan co peany wyglasza o tym > fatalnym filmie. znow mnostwo efektow specjalnych i zero tresci, > czegos poza efektami, nuda i oczoplas ... dno. czemu pan sie tak > zachwyca tym filmem, dali panu darmowe bilety itrzeba bylo cos > napisac ale bez przez sady. daleko temu filmowi do BLADERUNNER'a, > bardzo daleko ... "inteligentne kino sience-fiction" ... > nie polecam wam serdeczmnie tego filmu strata czasu, okres > swietnosci pana szpilberga dawno minal. K: A ja uzwazam, ze film byl doskonaly. Nie byl przeladowany obrazami (images), jak Solaris Tarkowskiego czy 2001 Space Odyssey Kubricka, byl w sam raz jesli chodzi o rownowage formy i tresci. A ze nie zrozumiales glownego przeslania filmu i powiesci (ze technologia ani inne "cuda" nie rozwiaza problemow spolecznych, takich jak przestepczosc), to juz nie moja wina... Czas swietnosci minal zas dla Wajdy czy Kawalerowicza, a nie dla Spielberga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pri Re: platynowa malina dla SZPILBERGA IP: mieszko.pl.u* 20.09.02, 08:16 > A ze nie zrozumiales glownego przeslania filmu i > powiesci (ze technologia ani inne "cuda" nie rozwiaza problemow spolecznych, ta kich jak przestepczosc), to juz nie > moja wina... EEEeee jakiej powiesci? Raport Mniejszosci to opowiadanie z boadazje 54 (albo 57 roku) i z filmem poza tytulem i hmm ogolnikami wiele wspolnego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_d Re: platynowa malina dla SZPILBERGA 21.09.02, 14:55 Gość portalu: Pri napisał(a): > EEEeee jakiej powiesci? > Raport Mniejszosci to opowiadanie z boadazje 54 (albo 57 roku) i > z filmem poza tytulem i hmm ogolnikami wiele wspolnego nie ma. IMO: trzeba spojrzeć na ten film przez pryzmat całej twórczości P. K. Dicka. A "Raport..." to opowiadanie z 54 roku, opublikowane po raz pierwszy dwa lata później. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: platynowa malina dla SZPILBERGA IP: *.vic.bigpond.net.au 15.10.02, 11:10 Gość portalu: Pri napisał(a): > > A ze nie zrozumiales glownego przeslania filmu i > > powiesci (ze technologia ani inne "cuda" nie rozwiaza > problemow spolecznych, ta kich jak przestepczosc), to juz nie > > moja wina... > EEEeee jakiej powiesci? > Raport Mniejszosci to opowiadanie z boadazje 54 (albo 57 roku) i > z filmem poza tytulem i hmm ogolnikami wiele wspolnego nie ma. K: Film nigdy nie moze byc wierna kopia ksiazki! To sa zupelnie inne rodzaje sztuki! A swoja droga, to P.K. Dick jest obok Wellsa jednym z nielicznych autorow (nie tylko SF), ktorych dziela sie nie starzeja... Por. kleske Quo Vadis z sukcesem Time Machine! Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOCiEMBuS moja ocena i pytanie do wszystkich ktorzy ogladali fil IP: *.acn.pl / 10.128.129.* 28.09.02, 19:07 wedlug mnie mocium panowie i panie dyskusja na temat przemijania wielkosci rezyserow to bzdura.qrcze w koncu nawet w zyciu zdarzaja nam sie wpadqi.tak samo w prze,ysle filmowym...ale uwazam ze RAPORT MNIEJSZOSCI to swietny film i nie bez przyczyny napisalem jego tytul wielkimi literami!panun Spielbergowi naleza sie wielkie brawa...Tom Cruise zagral bardzo dobrze...TEN film to dla mnie czarny kon na tegorocznym rozdaniu oscarow....tylko jedno mnie zastanawia jedno w fabule(ona takze byla doskonale zlozona w calosc):po co Lamar zabil Sean'a?nie rozumiem trroche tego Odpowiedz Link Zgłoś
tfurca serdecznie nie polecam tego filmu ... 19.09.02, 23:03 recenzja jest tendencyjna i nie obiektywna film nudny, przesycony efektami specjalnymi ... juz poprawiony E.T. jest od tego filmu lepszy ... fatalna SZTUCZNA INTELIGENCJA a teraz ponownie RAPORT MNIEJSZOSCI ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: serdecznie nie polecam tego filmu ... IP: *.its.deakin.edu.au / *.art.deakin.edu.au 20.09.02, 05:49 tfurca napisał: > recenzja jest tendencyjna i nie obiektywna > film nudny, przesycony efektami specjalnymi ... > juz poprawiony E.T. jest od tego filmu lepszy ... > > fatalna SZTUCZNA INTELIGENCJA > a teraz ponownie RAPORT MNIEJSZOSCI ...... K: Albo nudny, albo za duzo w nim efektow! Jeszcze sie taki nie urodzil, co by "tfurcy" dogodzil. Nakrec lepszy film, jak potrafisz... :( A jak nie rozumiesz o co w nim chodzi, to sie nie wymadrzaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOCiEMBuS Re: serdecznie nie polecam tego filmu ... IP: *.acn.pl / 10.128.129.* 28.09.02, 19:09 schowaj sie pod ziemie mocium panie!widocznie jestes bardzo ograniczony na futurystyke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: serdecznie nie polecam tego filmu ... IP: *.vic.bigpond.net.au 15.10.02, 11:20 Gość portalu: KOCiEMBuS napisał(a): > schowaj sie pod ziemie mocium panie!widocznie jestes bardzo > ograniczony na futurystyke... Patrz: mywebpage.netscape.com/ljkel2/index.htmloraz mywebpage.netscape.com/ljkel2/lem01.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERRATA Serdecznie polecam: IP: *.vic.bigpond.net.au 20.11.02, 10:21 mywebpage.netscape.com/ljkel2/index.htm mywebpage.netscape.com/ljkel2/lem01.html Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
vayl Re: serdecznie nie polecam tego filmu ... 06.11.02, 17:45 a mi sie film podobal. wprawdzie ma ten typowo hollywoodzkie przejedzenie efektami spec., ale calosciowy sposob pokazania pewnego problemu nie jest zly. chociaz na 5 gwiazdek to on nie zasluguje. ps: wizje Agathy sa swietne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frank Dick IP: *.remote.ualberta.ca 20.09.02, 00:33 Dick? ja tam bym sobie zmienil nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dick IP: *.its.deakin.edu.au / *.art.deakin.edu.au 20.09.02, 05:47 Gość portalu: Frank napisał(a): > Dick? ja tam bym sobie zmienil nazwisko. Pan Gubernator Generalny, Hans FRANK... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: "Krytyk" IP: *.its.deakin.edu.au / *.art.deakin.edu.au 20.09.02, 05:55 Gość portalu: Krytyk napisał(a): > Oj panie Spielberg uległ pan komercji..niech lepiej nakręci pan > 4 część INDIANY JONES'A Indiana Jones to bylo pierwszorzedne kino rozrywkowe. A Minority Report to pierwszorzedne kino SF! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: RAPORT MNIEJSZOSCI IP: 63.78.107.* 20.09.02, 06:05 WSZYSCY MOI POPRZEDNICY W SWOICH OCENACH FILMU IJEGO TWORCY MAJA RACJE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Kagan won... IP: *.dsl.mindspring.com 20.09.02, 06:15 Wracaj do swoich matematycznych nieporozumien i nie zachwalaj tandety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kagan ___a ja ciebie serdecznie witam /bptx IP: *.vic.bigpond.net.au 15.10.02, 11:14 Dziekuje i na wzajem! Jak pisze o matematyce, to mi zarzucaja, ze sie na niej nie znam (czesciowo prawda, bo matematyke mialem tylko na 1 i 2 roku studiow, czesciowo tylko na trzecim). Jak pisze o SF, z czego mam doktorat (PhD), to mi tez zarzucaja nieznajomosc tematu... Jeszcze sie taki nie urodzil...;) Pozdrowka Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender wiggin Re: jestes conajmniej... IP: *.energoprojekt.com.pl 20.09.02, 07:17 źle wychowany - naśmiewanie się z czyjegoś nazwiska jest nie na miejscu.wracaj do przedszkola - mamusia cię na pewno zaprowadzi za rączkę a i nosek podetrze jak będzie trzaba, dzidziusiu... aha - nie zapomnij papmpersa azłożyć bo mamusia nie będzie mogła ci pupki podcierać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enderwiggin Re: nie wiem.. IP: *.energoprojekt.com.pl 20.09.02, 07:12 nie wiem jaki jest film - nie widziałem jeszcze - ale twórczość P>K>Dicka znam dość dobrze - sądzę że ci którzy mają otwarte umysły i trochę wyobraźni nie potrzebują natłoku komputerowych efektów specjalnych - faktem jest że ekranizacja powieści lub opowiadania SF jakieś elementy FX musi zawerać - przykładem tego jest własnie Blade Runner - efektów mało ale są. co do stwierdzeń że ten czy ów jest lepszym lub gorszym reżyserem - nie ma to znaczenia bo to co się innym poidoba - innym nie a zadaniem krytyka jest krytykowac a nie paść na kolana przed każdym tworem filmowym Odpowiedz Link Zgłoś
scotch2002 Re: nie wiem.. 20.09.02, 13:32 Gość portalu: enderwiggin napisał(a): > nie wiem jaki jest film - nie widziałem jeszcze - ale twórczość > P>K>Dicka znam dość dobrze - sądzę że ci którzy mają otwarte > umysły i trochę wyobraźni nie potrzebują natłoku komputerowych > efektów specjalnych - faktem jest że ekranizacja powieści lub > opowiadania SF jakieś elementy FX musi zawerać - przykładem tego > jest własnie Blade Runner - efektów mało ale są. co do > stwierdzeń że ten czy ów jest lepszym lub gorszym reżyserem - > nie ma to znaczenia bo to co się innym poidoba - innym nie > a zadaniem krytyka jest krytykowac a nie paść na kolana przed > każdym tworem filmowym swieta racja enderwiggin, jednak nie mozna zapomniec tez o tym i kryt nie jest obiektywny w swej pracy lecz subiektywny, zreszta niech szydercy sporobuja obiektywnie spojrzec na jakies dzielo przeciez nie ma dwoch takich samych ludzi co odczuwaja emocje tak samo ... chyba ze mowimy o zachowaniu formy nad tresia, co da sie wsumie obiektywnie ocenic w jakims stopniu, ale i tak ocene dziela pozostawiamy kazdemu z osobna ... odbiegajac troszke od tematu ;)Blade Runner jest swietnym filmem SF (zreszta sadze, ze do tego stwierdzenia nie musze przekonywac) i niedoscignietym idealem niejednego rezysera tego gatunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziobakowa Re: nie wiem.. IP: 80.48.113.* 20.09.02, 19:19 no właśnie. chciałam wszystkim [dyskutującym] zwrócić uwagę na jedną rzecz. może byście tak panowie i panie pisali przynajmniej [moim zdaniem] przed opiniami na temat filmu, co? może byście tak uszanowali zdanie innych, a nie pisali [ten film to beznadzieja i tandeta, a spielberg nie zna się na kinie. ja tak uważam i tak jest]... no i - nie każdy film, który nie jest głęboki i do bólu metafizyczny musi być zły. kino rozrywkowe może być dobre. bardzo dobre. i może dać dużo do myślenia, jeżeli człowiekowi chce się choć trochę pomyśleć. a obrzucanie wyzwiskami kogoś tylko dlatego, że ma inne zdanie jest na miejscu w piaskownicy. i tylko tam... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_d Re: nie wiem.. 21.09.02, 15:14 scotch2002 napisał: > odbiegajac troszke od tematu ;)Blade Runner jest swietnym filmem > SF (zreszta sadze, ze do tego stwierdzenia nie musze > przekonywac) i niedoscignietym idealem niejednego rezysera tego > gatunku podpiszę się pod tym stwierdzeniem obiema rekami. dobrze, że po dwóch dekadach (od "Blade Runnera") komuś udało się zrobić film może nie tak samo dobry (nie sądze, by można je było porównać - dzielą je lata. świetlne.), ale po prostu dobry. całkniem nieźle udało się skroić opowiadanie do rozmiarów filmu. a sztuka ta (zwłaszcza w wypadku twórczości Dicka) jest niełatwa - jak dotychczas, tylko Scottowi sie udalo IMO. wnioskuję o szóstą gwaizdkę dla "Raportu Mniejszości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Raport Mniejszości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.02, 22:07 Moim zdaniem jedna wielka komercja najgorsze że nawet Radiostacja chwaliła ten film bo rozumiem że Gazeta żyje z tego co kto im zapłaci za recenzje.Komercja w tym sensie, że zostały wydane ciężkie pieniądze żeby spędzić ludzi do kina. Właśnie wróciłem z kina i pewnie jak bym nie przeczytał tych wszystkich peanów to bym powiedział że film nie najgorszy. Ale potym jak porównano to "dzieło" do Blade runera, mtarixa czy piątego elementu to spodziewałem się znacznie więcej. Ten film nie umywa się do wyżej wymienionych. Moim zdaniem zero atmosfery stoworzonej w blade runer czy "piątym" i zero akcji tak jak w "Matrixie". Efekty nie szokują ani nawet nie zapierają dechu . Co więcej kilka scen jak żywo przypomina wyżej wymienione filmy np. scena gdy Tom Cruse ucieka z samochodu (powiedzmy pojazdu) - ewidentnie stanęła mi przed oczami scena z "piątego" gdy Liloo ucieka z laboratorium. Matrixa też kilka scen dziwnie przypomina . Muzyka nijaka nie zapamietałem zadnego taktu . Kolejny raz symfoniczna orkiestra coś gra ale co? Nie mam nic przeciwko muzyce poważnej i np. "piątym" aria operowa (divy Plava Laguny) powala natycmiast popędziłem do sklepu i kupiłem płytę. Konkluzja na koniec jest tak Spielberg sie zestarzał i przestał czuć kino SF powinie raczej zająć się kolejną wersją ET. Odradzam wydanie kilkunastu złotych na ten film. Spokojnie można go zobaczyć na video. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadyga Re: Raport Mniejszości IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 20.09.02, 23:05 Dokładnie rzecz biorąc gra np. Czajkowskiego, Bacha i jeszcze parę takich tam śmieci ;))). Tylko trzeba trochę się znać na muzyce. Na literaturze zresztą też. Akurat całkowicie zgadzam się z opinią W.O., że to pierwszy film "dickowski". Bo akurat "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach" (czyli tzw. "blady runer") nie jest specjalnie charakterystyczne dla P.K.D. Przeczytaj (jeżeli jeszcze nie zapomniałeś, jak to się robi) już nie mówię, że "Ubika", ale "A teraz zaczekaj na zeszły rok" czy "Kosmiczne Marionetki". Atmosferę paranoi P.K.D. Spielberg akurat oddał doskonale. Widać, ze po prostu go czytał i to nie dwie godziny przed rozpoczęciem zdjęć. Przynajmniej tak ja uważam. Możesz się oczywiście ze mną nie zgodzić. Ale jednak Czajkowskiego (którego P.K.D. uwielbiał i nie bez kozery znalazł się na soundtracku) wypadałoby rozpoznać Pozdrawiam wszystkich, którzy myślą inaczej niż ja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pri Re: Raport Mniejszości IP: *.myslowice.artcom.pl 21.09.02, 08:05 > Muzyka nijaka nie zapamietałem > zadnego taktu . Kolejny raz symfoniczna orkiestra coś gra ale > co? Wybacz kolego mily, ale to stwierdzenie na temat muzyki... Niestety swiadczy zle nie o filmie tylko o TOBIE. Nie mam 100% (narazie) czy to sa oryginalne motywy Czajkowskiego czy "tylko" Williams stworzyl je w takim stylu aby bylo "czuc" czajkowskiego (ktorego PKD - ponoc - uwielbial). Tak czy siak swiadczy to o: - w przypadku wplatania Czajkowskiego o wyczuciu tematu przez rezysera i/lub kompozytora - w przypadku upodobnienia do Czajkowskiego o wyczuciu i geniuszu kompozytora To tyle w kwestii Muzyki jesli zas chodzi o film: - Porownywanie do Blade Runnera ? - bez sensu calkiem inny "klimat" nie mowiac o temacie. - Z drugiej strony nizrozumiale (dla mnie) jest porownywanie do takich gniotow jak matrix czy 5-element. O obu tych filmach mozna powiedziec wiele, ale napewno nie ze sa dobra fantastyka. Prosze was nie mowcie o kazdym filmie dziejacym sie w konwencji czy wykorzystujace skojarzenia z SF jako fantastyka. Wezmy taki 5th Element - Szklana pulapka IV dziejaca sie lekko w przyszlosci - kicha i tyle. Byly tam 2 dobre (a nie 5) elementy - czyli Aria i Gary Oldman i nic wiecej. Z drugiej strony mamy Matrix - ha ha ha - chala roku film kompletnie nie logiczny, temat oklepany (poczytajcie fantastyki troche ew. zobaczice Terminatora...hie hie) no i w dodatku pelen zalosnych aluzji dla malych dzieci - gdzies czytalem ze NEO moze "rozszyfrowac jako ONE (hehehehehe) no i jest judasz itp. ZALOSNE. (To jest moje zdanie) Do czego zmierzam? Otoz na tle matrixa czy 5 elementu film jest genialnym dzielem fantastyki - ale z drugiej strony porownujac go do PRAWDZIWEJ fantastyki czy SF - Odyseja 2001, Blade Runner, Mechaniczna Pomarancza czy Obcy czy wiele wiele innych...jest sredniakiem ale i tak wyzej niz Impostor (niezly) czy Battleground Earth:3000 (dno). Ludzie, ja wiem ze dla krytykow mainstreamowych zrozumienie czym jest SF i FANTASTKA to rzecz niewykonalna (co sie dziwic jesli sie oglada kino ktorego nikt nie rozumie na okraglo i trza prosic scenarzyste lub/i rezysera o co chodzi albo czyta (za przeproszeniem fanow) brrrr Gretkowska czy cus w ten desen). Ale dla was? czytacie ogladacie kiedy w koncu zrozumcie ze kupa efektow (matrix, 5th El.) statki kosmiczne, obcy (5th element) to nie SF? Ze SF to cos wecej co czuc w czasie czytania, ogladania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadyga Re: Raport Mniejszości IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 22.09.02, 16:37 Nic dodać, nic ująć Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOCiEMBuS Re: Raport Mniejszości IP: *.acn.pl / 10.128.129.* 28.09.02, 19:18 zastanow sie co mowisz czlowieku!od kogo mieliby dostawac te pieniadze?!zreszta ciekawe po co?uparles sie bo pewnie nie lubisz filmow SF!zwlaszcza tych w ktorych trzeba wysilic mozgownice troche i skupic sie,a moze nie umiesz czytac napisow :P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GośćPortalu Dowiedziałem się... IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 08:55 ...z tego tekstu na czym polega sens książki/filmu "Impostor". Teraz przynajmniej nie muszę już tego czytać/oglądać, bo i po co, jeśli już z tekstu szanownego pana wiem, że "Bohater "Impostora" dowiaduje się, że nie jest człowiekiem tylko chodzącą bombą wyposażoną przez jej twórców w ludzką świadomość i fałszywe wspomnienia. " Fajnie, że teraz będę miał radość z czytania/oglądania, jeśli w ogóle sięgnę po tą książkę/film (szczerze mówiąc wolę takie, których głównego wątku/zagadki/zakończenia jeszcze nie poznałem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xamel Re: Dowiedziałem się... IP: *.ntvk.com.pl 21.09.02, 12:34 ucieszyl mnie zwlaszcza post zarzucajacy minority report kopiowanie sceny z 5 elementa :-) huehue przeciez caly piaty element sklada sie z motywow i scen bedacych kopiami scen/motywow z innych filmow chocby wspomnianego blade runnera zreszta zarzuty do MR przypominaja mi post jakiegos geniusza ktory stwierdzil ze Scott do blade runnera zapozyczyl androida (cyzli robota wygladajacego jak czlowiek) z obcego :-)))))))))))))) tereaz rozumiem czemu w podstaawowce jak sie uczylismy wierszyka to musielismy wiedziec jakie byly okolicznosci jego powstania i znac zycie autora i nasuwa sie wniosek ze nie ma co robic nowych filmow sf bo co najmniej jedna scena bedzie wykorzystywala rekwizyty ktore juz byly u kubrica, scotta czy lucasa a tak btw to to chyba pierwsza dobra recenzja filmu sf w gazecie , chyba ktos w koncu zastrzelil tamtego recenzenta (pamietacie recenzje Matrixa? najpierw : chyba 2 * i tekst ze slabe,ze sf, ze tylko pretekst do pokazania walk kung-fu a po pol roku 5 * i pompatyczne teksty o kultowosci :0)) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skud Spielberg wielki a ja maly..... IP: *.dsl.mindspring.com 21.09.02, 19:54 Widze ze opinie dotyczce MR sa podzielone a podzial glownie wynika ze (nie-)znajomosci/uwielbienia prozy K.Dicka. To tak samo jak z Lord Of The Rings (zupelnie inna para kaloszy - - chodzi mi tylko o rozrzut opinii). I tak ktos kto czytal/fascynowal sie proza K.Dicka przyklasnie ze dobrze oddany klimat, ze muzyka ktora lubil K.Dick... moze K.Dick tez lubil Lexusy :)), nawet jesli film niezbyt wiernie oddaje i czegos mu brakuje to juz ma plus (w oczach fanow K.Dicka) za to ze sie pojawil i ewentualne usterki mozna mu wybaczyc. A teraz spojrzmy na ten film oczyma kogos kto nigdy nie czytal K.Dicka, a nawet nie wie kto to jest, nie interesuje sie muzyka klasyczna (a kto to jest Czajkowski? - tak tez mozna zyc, nie znajac muzyki klasycznej czy wielkich nazwisk nie umiera sie nagle na zawal). Wtedy ten film wydaje sie koszmarem, dluzyzna bez akcji i do tego obrzydliwa miejscami i pozbawiona smaku, najpierw polyskujacy piekny futurystyczny samohodzik a pozniej rzygajacy gosciu. Jesli K.Dick mial na celu przedstawienie nudy i braku akcji w wydarzeniach z przyszlosci, mieszajac to z rzyganiem, wydlubywaniem oczu i jezdzeniem polyskujacym Lexem to wydaje mi sie ze Spielberg dokonal wielkiego dziela a moja skromna osoba po prostu nie potrafi tego docenic. Odpowiedz Link Zgłoś
decayro Raport Mniejszości 21.09.02, 21:40 Dokonujecie tak cholernie wnikliwej analizy, a momentami tak bezsensownej... O ile w moim przekonaniu sam scenariusz jest do przyjęcia, to dialogi są naprawdę straszne, a wiele by to mogło w filmie zmienić. Jakoś dziwnie tego motywu Wasze bystre umysły nie dostrzegły. Może trochę za mało tej spazmatycznej psychozy Dicka, ale obraz wyszedł całkiem przyjemny, w prawdzie nie powalający, ale nie zły. Chociaż przeszkadza piękne i jakże wzruszające zakończenie, ale to już taka naleciałość pana Spielberga. Widać jest poczciwym człowiekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadyga Re: Spielberg wielki a ja maly..... IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 22.09.02, 16:43 Ale po co w takim razie w ogóle się wypowiadać? Albo się trochę człowiek zna na tym, o czym pisze i może go polecić lub odradzić. A jeżeli mam "patrzeć oczami kogoś kto nie zna Dicka", to naprawdę nie mam specjalnego prawa się na jego temat wypowiadać. No, chyba, że "mi się to nie podobało". Ale jeżeli tego wypowiadającego się nie znam, to jaką to ma wartość dla mnie czy dla kogokolwiek? I to jest ta subtelna różnica. A co do Czajkowskiego - można żyć nie wiedząc, kto to. Tak samo jak o wielu innych sprawach. Tylko co to za życie??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
carmina Re: Spielberg wielki a ja maly..... 25.09.02, 20:28 Matrix to nie jest, ale Matrix już był, a może być tylko jeden taki przecież. Ale...obejrzałam film z dużą przyjemnością. Wybaczyłam parę nielogiczności, i wtedy można tak go oglądać, choć nie wszyscy są tolerancyjni dla słabych punktów. Być może tez uprosciłam sprawę, gdyż dla mnie to sensacja, taka bardzo klasyczna w pomyśle, praca gliniarzy, tyle, że techniki lekko inne. Jest dość klasyczna intryga, wiadomo, ze sprawa siega wysokiego szczebla, prawie jak w Ludlumie. Jest dzielny policjant z poharatanym zyciorysem. Jego przeciwnikiem mało sympatyczny macho :). Jest akcja, poscigi pojazdów, rewolwery no i ...trochę techniki. Pajączki, brrrr. Trochę modnej parapsychologii, no własciwie dużo. I niezłe fikołki, czy jak kto woli - zwroty akcji. Nie wiem, kiedy minął czas. Znajomym polecam. Carmina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzech Re: JAK REKLAMA IP: *.swipnet.se 23.09.02, 11:16 "...ludzie staną się całkowicie bezbronni wobec marketingu wielkich korporacji." Już są! Zobacz reklama w Gazecie Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
vesuvio A na mnie ten film zrobił wrażenie... 26.09.02, 01:49 ... i to duże. Już dawno nie niczego lepszego nie udało mi się zobaczyć. Od dziecka karmiono mnie Dickiem i tym podobnymi klimatami (ominęly mnie bajki o czerwonym kapturku ;)). Uważam, że film został bardzo dobrze zrobiony. Futurystyczne obrazy + MUZYKA! + zaskakująco rozwijająca się akcja. Ani przez moment nie wkurzył mnie brak popcornu i przyssało mnie do krzesła do ostatnich napisów. Ale - de gustibus.... Mnie ten film się bardzo podobał i - co mi się prawie nigdy nie zdarza - chętnie wybiorę się drugi raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raznor Philip.K. DIck IP: *.teleton.pl 09.10.02, 11:55 Film ten należy skrytykować z jednego powodu - Spielberg nie trzymał sie opowiadania i przez to powstał film niespójny nielogiczny i niewiele mający wspólnego z Dickowskim Raportem mniejszości - zachęcam do lektury Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 raznor 09.10.02, 13:08 mozesz mi podpowiedziec w jakim wydawnictwie znajde to opowiadanie? i jaki jest jego polski tytul? zakladam ze opowiadanie nie zostalo wydan ejako samodzielna pozycja. co do filmu: szczesliwie sie zlozylo, ze widzialem blade runera i minority report w tym samym kinie dzioen po dniu. stwierdzenie ze spielberg dorownal (przescignal!!!) scota jest jak dla mnie pomylka... film spielberga (z racji nieczytania opowiadania dicka) traktuje tylko i wylacznie w kategoriach filmu bez odnbiesienia do prozy dicka. i jedyne co moge powiedziec to tyle: film byl co najwyzej poprawny. intryga przekombinowana... od polowy film staje sie nudny schematyczny i nieciekawy... wstawki w stylu wpadania przez okno na stol jedzacej obiad rodziny jest dobrym pomyslem dla filmu z zolwiami ninja w roli glownej.. w kilku miejscach film nielogiczny... i za bardzo schematyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raznor Re: raznor IP: *.teleton.pl 14.10.02, 13:20 Zbiór opowiadań "My zdobywcy" Wydawnictwo Nowa fantastyka 1998 lub 1999 rok - nie pamiętam :) - tytuł tłumaczony oczywiście raport mniejszości - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raznor Re: raznor IP: *.teleton.pl 15.10.02, 11:52 Oczywiście prószynski i ska wydawnictwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka wartooooooooooooooooooo IP: *.biuro.kom / 10.104.20.* 26.10.02, 14:38 nigdy nie lubialm filmow sciense fiction! ten film sprawil ze chyba sie nawroce!!!zaskakujacy bieg wydarzen ,nietypowy sposob krecenia filmu ,a takze jego efekty specjalne sprawily ze przez cale 2,5 godziny seansu nie oderwalam wzroky z ekranu!jako jeden z niewielu filmow trzymal mnie w wielkim napieciu i zainteresowaniu CO SIE BARDZO RZADKO ZDARZA!!!fabula stala sie tematem wielu rozmyslen ,komentarzy i NOWYCH pomyslow... w koncu mozna bylo obejrzec cos wiecej niz tylko watki milosne ktore od dluzszego czasu staly sie w kinach rutyna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: wartooooooooooooooooooo IP: *.vic.bigpond.net.au 20.11.02, 10:20 Gość portalu: kasienka napisał(a): nigdy nie lubialm filmow sciense fiction! ten film sprawil ze chyba sie nawroce!!!zaskakujacy bieg wydarzen ,nietypowy sposob krecenia filmu ,a takze jego efekty specjalne sprawily ze przez cale 2,5 godziny seansu nie oderwalam wzroky z ekranu!jako jeden z niewielu filmow trzymal mnie w wielkim napieciu i zainteresowaniu CO SIE BARDZO RZADKO ZDARZA!!!fabula stala sie tematem wielu rozmyslen ,komentarzy i NOWYCH pomyslow... w koncu mozna bylo obejrzec cos wiecej niz tylko watki milosne ktore od dluzszego czasu staly sie w kinach rutyna! K: Nic dodac, nic ujac, szczegolnie ze wchodzi na ekrany kolejna hollywoodzka "love story" (tym razem "in space") czyli ekranizacja "Solaris" Lema. A swoja droga, to moja malzonka, co tez nie lubi specjalnie SF, byla bardzo zadowolona, ze ja wyciagnalem na "Minority Report"...:) Kagan Odpowiedz Link Zgłoś