t324911 29.10.05, 07:29 Potoccy nie zadaja skarbu tylko swojej wlasnosci . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obserwator Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.easycomm.pl / *.easy.com.pl 29.10.05, 07:40 zlodzieja bedzie zawsze malo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja A KTO ODDA AMERYKĘ INDIANOM A NIEMCOM PRUSY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 17:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod a ty mi oddaj moja zgubiona stowe i prusom IP: *.pools.arcor-ip.net 29.10.05, 18:34 Prusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapitalista Wywóz dzieł za granicę = przepadek mienia na rzecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:14 Skarbu Pastwa. Zawsze tak mówiło i mówi Prawo w każdym cywilizowanym kraju. Rodzinka Potockich chyba liczy na jakieś drapane hehehe uehehehehe :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yls Re: A KTO ODDA AMERYKĘ INDIANOM A NIEMCOM PRUSY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 11:33 co do ameryki to zgoda, ale Prusy to co najwyżej można oddać Prusom i Jaćwingom a nie nimcom młotku. Jeśli chodzi o Potockich to był to wielki ród, ród pałen wybitnych postaci, szkoda tylko że spora część to zwykli zdrajcy lub sobiepanki. Potomkowie tych wielkich rodów nie mają prawa żądać zwrotu dóbr utraconych przed laty ponieważ stan w jakim znalazła się Rzeczpospolita był w znacznej mierze spowodowany przez tychże Potockich, Radziwiłłów, Sapiehów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kris53pl Re: A KTO ODDA AMERYKĘ INDIANOM A NIEMCOM PRUSY? 30.10.05, 14:47 swieta prawda; nie oddawac nic hrabiom; dorobili sie na niewoli chlopow i doprowadzili stan w Polsce to poziomu ktory w koncu sprowadzil ZSRR do Polski; 50 lat okupacji; rzady komuny; stworzenie sieci komunu ktora z Kwachem doprowadzila to takiej korupcji jaka mamy teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: NA POHYBEL HRABIĄ IP: *.trustnet.pl 30.10.05, 16:07 te wszystkie znane rody cechowała prywata swawola szlachecka nieróbstwo wyzysk, to właśnie takie rody jak Radziwiłowie, Potoccy, i inna swołocz doprowadziły do upadku Rzeczypospolitej w XVIII wieku, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kylle Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.10.05, 08:34 Chcą zwrotu swojego majątku - to chyba normalne! Co to kogo obchodzi co potem z nim zrobią.Pewnie ,że mogliby udostępnić,ale to wyłącznie ich wola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:52 Oddać zagrabione! Potoccy żądają ukradzionej im własności, a nie "skarbów". Co do aspektu społecznego - nie bójmy się, Potoccy nie wsadzą przecież tych zabytków i dzieł sztuki do skarpety w szafie, tylko będą je wypożyczać do muzeów, zorganizują wystawy itd. W prywatnych rękach skarby kultury bywają lepiej eksponowane niż w państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek9940 Re: Potoccy żądają skarbów 30.10.05, 13:19 Zostali złapani na próbie nielegalnego wywiezienia skarbów kultury za granicę. Jeżeli teraz odzyskają kolekcję to ją rozsprzedają albo im ja rozkradną. Wszyscy jesteśmy ofiarami poprzedniego systemu, ale zwracanie dzisiaj czegokolwiek niektórym następuje z moich podatków !!! a na to nie wyrażam zgody. Dzisiaj odkupenie od nich kolekcji przez muzeum nastąpiłoby z naszych podatków!!!!! Jedyne co powinni dostać to prawo umieszczenia tabliczki na eksponatach, że kiedyś były własnością ich przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan583 Nikt nie robi łaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 08:35 W bandycki sposób zabrano czyjąś własność ,a potem sie mówi o tym ,że dbało sie o to,konserwowało i brało za bilety wstępu do muzeum.Ja w myśl tego ukradnę komuś ,a po trzech latach powiem;dbałem o to ,część nawet sprzedałem z zyskiem,pokazywałem ludziom,oni kształcili swoją swiadomość oglądając dzieło.Więc nie zwrócę bo to już moje.Ludzie jakie prawo?-jaka wiarygodność Polski?Wszystko co ukradli złodzieje komuchy trzeba zwrócić -to jedyna droga do uwiarygodnienia Polski.Własność prywatna jest święta i nienaruszalna bez żadnych warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Nikt nie robi łaski IP: *.internet.v.pl 30.10.05, 09:55 Grabit' nagrabliennoje - jak napisał pewien łysek z bródką. Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Nikt nie robi łaski 30.10.05, 11:34 janie 583 W bandycki sposób zdobyto te dobra cięzką pracą pokoleń chłopów pańszczyżnianych i wojennymi łupami.A teraz chodzi jak zawsze o forsę . Muzeum im odda ale zgodnie z prawem z kraju wywieżć nie będą mogli, więc za kilka lat wystąpią do władz,żeby im dać pieniądze na konserwację bo nie mają za co konserwować i dobra niszczeją. Dlaczego ja , nauczycielska emerytka mam płacić, bo i z moich podatków to idzie, za fanaberie Potockich, Radziwiłów i innych herbowych.Jak to się stało ,że im hitlerowcy nie wywieźli, musieli z nimi nieźle współpracować , bo inaczej to swoich dóbr szukaliby w kolekcjach niemieckich.Polska Potockich doprowadziła do rozbiorów i nie chcę ich szanować za rodowód, bo to zły rodowód. Niech się wezmą do roboty i pokażą ,co są warci , bez ślizgania się po wątpliwej wartości przodkach. Przy czym mój stosunek do rodowej arystokracji i jej rzekomych praw wynika z UWAŻNEJ lektury SIENKIEWICZOWSKIEJ Trylogii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: Nikt nie robi łaski IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 12:17 Po wielu latach pracy nauczycielskiej powinna Pani wiedziec, ze Trylogia Sienkiewicza przedstawia wartosc literacka, natomiast historii lepiej uczyc sie z bardziej wiarygodnych zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Nikt nie robi łaski 30.10.05, 18:06 Z bardziej wiarygodnych żródeł też wiemy, że arystokracja rodowa była raczej międzynarodowa niż patriotyczna, a targowicy chłopi i mieszczanie Polsce nie zafundowali ,chyba że to też komunistyczne przekłamanie i biedni Potoccy walczyli ze zdrajcami. Jak za komuny studiów arystokrata nie mógł kończyć to gdzie zdobyła dyplom minister Radziwiłł a Anglii moze? Nie wpółczujcie tak bardzo arystokratom, oni mają układy i układziki na całym świecie . Ze zwykłym człowiekiem przedstawiciel wielkiej korporacji o interesach gadać nie będzie ale z wnukiem herbowego tak , bo go dziadek polecił.Taka jest prawda i to się nazywa nepotyzm. Teraz rośnie nam nowa grupa uprzywilejowanych syn Wałęsy musi być posłem bo z nazwiska jest dobry, Syn prof medycyny musi być szybko specjalistą bo jest genetycznie obciążony, a syn aktora musi być aktorem i ma talent. Taka prawda.A jak już zwracać to połowa tego skarbu Potockich została zdobyta na wojnach . Trzeba by zwrócić pierwotnym właścicielom.Rabunek jest rabunkie wojenny, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Nikt nie robi łaski IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 20:14 "Teraz rośnie nam nowa grupa uprzywilejowanych syn Wałęsy musi być posłem bo z nazwiska jest dobry, Syn prof medycyny musi być szybko specjalistą bo jest genetycznie obciążony, a syn aktora musi być aktorem i ma talent. Taka prawda" pani ma racje Dziekuje !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reprywka Niech Wam zabiorą, to zobaczymy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:07 A co byście Państwo powiedzieli jakby jutro przyszła do Was władza i zabrała Wam dom/mieszkanie i wszystko co w środku? Uważalibyście, że Wasze dzieci/wnuki mają prawo się upominać o zwrot, czy nie? Dajmy na to byliście dyrektorami w firmie i dobrze zarabialiście (dlatego, że ktoś na niższym stanowisku zarabiał mniej)? Obrzydliwym jest, że muzeum od razu zakłada, że Potoccy sprzedadzą zbiory - moja matka jako młoda osoba owdowiała i została sama z czwórką dzieci. Żyliśmy bardzo biednie, mimo że dom był pełen cennych, odziedziczonych rzeczy - nikt się nawet nie zastanawiał ile są warte na rynku, bo wiadomo było że to jest dziedzictwo przodków, którego NIE WOLNO się pozbyć. Taki etos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksawery [...] IP: *.bos.east.verizon.net 30.10.05, 15:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xawery Zdjeli mi, panie, zdjeli dokladnie jak za PRL-u IP: *.bos.east.verizon.net 30.10.05, 17:16 Odpowiedz Link Zgłoś
dolenicz Zdjęli, bo powiedziałeś Pan babci parę słów prawdy 30.10.05, 17:29 Zdązyłem przeczytac. Zabolały sierote po perelu te verba veritatis. Podpisuję się obydwoma rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstaniec Chore spoleczenstwo; IP: 210.75.21.* 31.10.05, 10:32 Ciekawie czyta sie wypowiedzi jednokomorkowcow. Ciekawi mnie kiedy wlasnosc prywatna wedlug tej tu cemnoty staje sie panstwowa. Przypuszczm ze kiedy dotyczy obrabowanie (bez wzglendu na rabujacego) takiego pseudo partyjoty. Aby mozna bylo cos powiedziec na temat histori to ta prawdziwa trzeba najpierw znac. Jedno pytanie ktore mozna by zadac to ille tych chlopow panszczyznianych bralo udzial w powstaniach? Inne to kiedy ta nazwa „panszczyzna” zmienila nazwe na „prace zarobrowa” i co tak naprawde sie zmienilo?? Nigdy w RP nie bedzie lepiej dopuki nie dojzeje spoleczenstwo i nie bedzie potrafilo rozsadnie myslec, ale tu potszeba wiecej jak jednej szarej komurki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasność prywatna Re: Nikt nie robi łaski IP: 80.50.24.* 30.10.05, 19:15 Moi rodzice przejęli dom po niemcach pelen skarbow po kolekcjonerze - w obecnych czasach to grube miliony.Ja i moi bracia rozpieprzyliśmy to za dropsa lub 10 dkg landrynek.I teraz zglosilby wlasciciel i mialbym to zwracać?.Kolego HISTORII SIĘ NIE POPRAWIA.Teraz trzeba dbac o to by np. policja po wylamaniu drzwi,stratowaniu nieletniego dziecka ,grasowala po mieszkaniu biorąc co popadnie z kupą forsy wlącznie.I to wszystko bez postanowień na wlamanie i rabunek.A sad to przyklepuje.MARTW SIĘ W JAKIM KRAJU ŻYJESZ A NIE SKARBAMI POTOMKOW KTÓRZY TYCH SKARBÓW NIE WYPRACOWALI. Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić 29.10.05, 08:51 I tak to już jest w tym świecie :( -------- islam blog kicz blog Odpowiedz Link Zgłoś
t324911 Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić 29.10.05, 08:54 Nic nie bedziemy placic . Po prostu oddamy co nie nasze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Relatywista Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.05, 09:11 Nie zapominajmy , że majątki polskich magnatów powstawały m.in. kosztem niewolniczej pracy chłopów pańszczyźnianych. Ciekawe czy chcielibyści byc dzisiaj takim chłopem Pańśtwa Potockich i pracować na boso w polu za bezcen i będąc ich własnością tak jak i te dzieła sztuki... Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez moim zdaniem potomkowie chlopow powinni 29.10.05, 09:39 zaskarzyc potomkow swoich panow o odszkodowanie za niewolnicza prace; ciekawe czy i wtedy potomkowie tak glosno beda sie swojego domagac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: *.mad1.adsl.uni2.es 29.10.05, 18:21 Swieta prawda. Potoccy byli krwiopijcami ludu, ktory niewolniczo dla nich pracowal. Traktowali ich jako pacholkow, bydlo. Wszystko to znamy. Powinni miec proces rzadowy, za te wszystkie zbrodnie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polito Sowietyzacja Polski jest wdalszym ciagu kolosalna IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:00 Marksizm przynisl Polsce tylko nedze. Polska potrzebuje wyzwolic sie z ideologi marksistowskiej. Kraj jest zacofany i nigdy sie nie rozwinie z taka sowiecka mentalnoscia. Administracja w Polsce w wiekszosci ma mentalnosc sowiecka. Prawo polskie ciagle uzywa prawodawstwa sowieckiego. Wszystkie partie polityczne sa wrogo nastawione do biznesu. Komunistyczne Chiny to rozumjeja dlatego ekonomija zaczyna sie tam rozwijac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Niemniej krok Potockich wydaje mi sie bardziej 30.10.05, 22:41 chamski, nizli arystokratyczny:))) U nas by powiedziano, ze rodzina Potockich stanowczo nie gra fair - tym bardziej, ze w gre wchodzil przeciez NIELEGALNY WYWOZ ZA GRANICE. Jasne, zwrocic im "w naturze" drobiazgi o charakterze bardziej sentymentalnym, nizli historycznym, ale od reszty Potockim wara, skoro sami nie sa w stanie pojac, co to jest dziedzictwo narodowe. Dziela powinny pozostac w muzeum, moze i z tabliczka, ze z rodzinnych zbiorow z Krzeszowic, a odszkodowanie moze tu przybrac wylacznie postac pieniezna - jak wysokie: sprawa sadu (odliczyc konserwacje i przechowywanie w odpowiednich warunkach etc). Eksperci z domu aukcyjnego 'Christie', bo Polakom wartosc ich dobr przedziwnie sie mnozy, a maluch wart dlan tyle tyle co aston martin;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstaniec Re: Sowietyzacja Polski jest wdalszym ciagu kolos IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:31 Dzieki Bogu za Twoja wypowiedz, bo do tej pory prawie zwatpilem w ten cemny i zacofany narod. Coz mozna powiedzec kedy najciemieszy i zacofany mozym z dzungli ma wiecej rozumu i kultury jak wiekszosc wypowiednikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza granicy Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: *.cable.ubr11.brad.blueyonder.co.uk 30.10.05, 18:01 z jakiej planety jestes??? z Kuby czy ZSRR??? Kto Ci powiedzial, ze byli krwiopijcami??? Byli doskonalymi menedzerami i organizatorami, prowadzili nad wyraz edukacyjna role!!! Sprobuj zarzadzac majatkiem wielkosci czech albo Austrii. Wszystkiego dobrego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A czy Regina podziela twa opinie na temat 30.10.05, 22:45 pozbawiania narodu dostepu do jego dziedzictwa historyczno-artystycznego? Niewiele sie w UK nauczyles/-las:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstaniec Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:24 W ktorej bibli ta swieta prawde wyczytales, w tej z czerwonymi okladkanie z motem i serpem?? Swienta prawda jest to ze w czasie wiosly lodow zaden z Potockich majatkow nie byl ruszonny kedy inne plonely. Czy zastanowiles sie nad tym dla czego?? Czt to jest moze troche za skomplikowane dla ciebie bo nie naluczyles sie myslec, przez tyla lat myslano za ciebie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstaniec Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:18 Tak cie zaprogramowali ze do dzisejszego dnia paplesz cos ale tak na prawde to nie wiesz co mowisz. Spojz na krje zachodnie i powidz mi czy nie chcialbys byc tak wykozystyeany jak przecientny niemiec, czy szwed??? Potem zastanow sie is sprawdz historje a moze przekonasz sie ze u Potockich zwiezenta mnieli lepej jak obecne ty masz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdeczka Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.net81-64-91.noos.fr 30.10.05, 11:37 Jestem przeciwna oddawaniu majatkow znacjonalizowanych po wojnie w Polsce. Tutaj zgadzam sie z relatywista - majatki polskich magnatow sa wynikiem wielowiekowego wyzysku chlopstwa. Po wojnie prawda jest, ze wladza komunistyczna powstala w drodze "pomocy" radzieckiej, ale nie zapomninajmy, ze gdyby jej nie bylo, to w wyborach z 1947 roku przebliscytowane byloby PSL Mikolajczyka, ktore wystepowalo z programem "republiki spolecznej" i bylo bardzo krytyczne w stosunku do II RP. Ludowcy w odroznieniu od ortoksyjnych marksistow z PPR uznawali chlopstwo za "demiurga historii", byli przeciwni gwaltownej industrialzacji opartej na kolektywizacji. Ale "radykalna reforma rolna", zrownowazone uprzemyslowienie i wlasnie nacjonalizacja byly glownymi trzonami ich programu. Tak wiec nawet gdyby nie bylo komunistow, sprawiedliwosci dziejowej staloby sie zadosc dzieki PSL. Jest w tych sprawach dotyczacych odzyskiwania "zagrabionych wlasnosci" - element elementarnej sprawiedliowosci spolecznej. W wyniku wojennych zniszczen caly kraj, wszyscy Polacy byli jedna wielka armia nedzarzy. Straty p. Potockich byly z pewnoscia duze, ale cos tam w sakiewce zostalo. Po 1989 cos nie cos z ich polskiego majatku odzyskali, cos nie cos z Heyrsantem w polskich mediach zarobili. Jasniepanstwo - nie przesadzajmy ! Tutaj musi zadzialac instynkt "solidarnosci narodowej i zdrowej uczciwosci". Musimy uznac - dobrze i zle urodzeni Polacy - ze sa niedowracalne ceny historyczne. Upadek PRL nie moze oznaczac "renacjonalizacji" i powrotu do oligarchicznej II RP. Prawda jest, ze w wyniku "skomplikowanej i tajemnej" logiki spoleczno-ekonomicznej ostatniego 15-lecia takie mniej wiecej mamy struktury i to jest uklad patologiczny, ktory generuje obecny polski populizm, czyli spontaniczny sprzeciw spoleczenstwa przeciwko istniejacym nierownosciom. Oczywiscie przybiera on czasami iracjonalne, skrajne i emocjonalne formy, ale faktem jest, ze jest produktem "wyprodukowanych" w III RP nierownosci spolecznych. Z drugiej strony, wsrod nowych polskich elit, obserwuje zabawne i irytujace "arystokratyczne" nadecie. Szanowni oligarchowie wszystkich masci, odpuscie sobie, bo wkurzony lud moze Wam sprawic duzo przykrych niespodzianek. A nie zapominajcie, ze to z ich pracy powstaly i powstaja wasze fortuny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cudak Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:15 Chyba się naczytałaś Potopu + uwierzyłas w propagandę PRL. Skąd wiesz, że w sakiewce Potockich coś niecoś zostało. Znasz jakiegoś Potockiego, czy tak sobie podejrzewasz? Arystokracja za komuny miała dokładnie tyle ile reszta społeczeństwa, a nawet gorzej, bo ich dzieci nie przyjmowano na studia wyższe (kara za pochodzenie). To się nazywa sprawiedliwość, co? Inna rzecz, że arystokraci sami sobie robią ziazi występując w tych wszystkich durnych kolorowych czasopismach i kreując rzeczywistość, która dawno nie istnieje. Bo nawet jeżeli dwa razy do roku urządzą sobie bal, to na codzień żyją tak samo jak inni. Albo mają łeb, zasuwają i mają, albo nie. Zaczynali w 1989r od zera - jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak znam Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.net81-64-91.noos.fr 30.10.05, 14:22 Mieszkam w Paryzu od 1986 roku i tak sie sklada, ze zetknelam sie z paryska polska arystokratyczna polonia - wiec cos nie cos wiem. Sytuacja materialna wiekszosci nie byla moze rewelacyjna, ale zupelnie przyzwoita jak na warunki francuskie. Do tego dochodza naturalne koneksje, powiazania rodzinne i posiadany kapital kulturowy (znajomosc jezykow, wyksztalcenie, itp). Co do arystokratow w Polsce - wiekszosc z nich spadla na cztery lapy, niektorzy z nich nawet dobrze kolaborowali z PRL. Osobiscie jestem przeciwko renacjonalizacji. W takim samym stopniu jestem przeciwko oddawaniu kosciolowi wszystkiego co posiadal przed 1/9/1939. Uwazam, ze za to co sie dzialo w Polsce po 1945 roku powinni zaplacic w jednakowym stopniu wszyscy. Lud "nieposiadajacy" tez drogo zaplacil w tamtym okresie i obecnie ponosi ciezkie koszty transformacji. Nie obciajzajmy podatnikow dodatkowym kosztami tym bardziej, ze nie sa oni odpowiedzialni za decyzje z przeszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstaniec Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:54 Moze tak sie spojzysz na kraje zachodnie i porownasz jak tam wyzyskoja chlopow i robotnikow, a moze tesz chcialabys byc tak wyziskiwana. Potem moze mi wytlumaczysz jeke prawa ma kon do wozu i jego wlascicela. Przeciesz ten kon tesz jest „wyzyskiwany” i chyba ma jekes prawa. Ah zaluwazylas roznice??? Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Majatku ktory zagrabili Polsce w latach demokracji 29.10.05, 09:36 szlacheckiej gdzie nie panstwo sie liczylo a wlasny majatek. Nagle sie okazuje ze panstwo jest wszystkiemu winne.Nawet rodziny takich zdrajcow jak radziwillowie chca odzyskac majatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szxmon Re: Majatku ktory zagrabili Polsce w latach demok IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.05, 09:53 A gdzie to tak znowu Radziwillowie zdradzali? W czasie potopu? Wtedy to nawet nasz przyszy krol Jan III Sobieski, w pierwszej fazie wojny walczyl po stronie Szwedow. Teraz trudno jest cokolwiek zbyt zdecydowanie oceniac. Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Oczywiscie procz tego ze IM sie naleza skarby:) 29.10.05, 11:42 przypomina mi to powoli odzyskiwanie kamienic przedwojennych ktore byly poobciazane hipotekami albo na krotko przed wojna/lub w czasie wojny sprzedane i spadkobiercy o tym dobrze wiedza. To ze krol czy inny wladca zdradzil nie oznacza ze inni co zdradzili sa bez winy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odwazny Re: Majatek Andrzeja, Doroty i innych IP: *.mad1.adsl.uni2.es 29.10.05, 18:19 Oddajmy im ich zbiory. Wydajmy prawo jak we Francji, ze wszystkie dziela sztuki wartosci narodowej nie maja prawa opuscic terytorium Francji. Wszyscy impresjonisci, inni wielcy mistrzowie moga zmieniac wlasciciela, ale zostac we Francji. Z drugiej strony widac wybitny patriotyzm klanu Potockich. Byli zawsze "pozytywnie" notowani w historii Polski - bez komentarza. Rowniez, powinni oddac co nakradli od ludu polskiego - nalezy zrobic listy. Inne rodziny aystokratyczne, jak np ksiaze Sulkowski, zapisal Rydzynie, swoj wspanialy palac, Fundacji Szkoleniowej, w jego palacu miesci sie szkola inzynierow, ktora doskonale prosperuje i cieplo mysli o wspanialym wlascicielu - PATRIOCIE. Panowie, Panie Potoccy - co wy na to??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.05, 09:43 Natychmiast oddac i jeszcze przeprosic. Powinnismy cie cieszyc, ze mamy w Polsce tak slawna rodzine jak Potoccy! Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 09:51 Te dzieła sztuki Potoccy zgromadzili dzięki potowi, krwi i łzom całych pokoleń chłopów pańszczyźnianych. Aby pan Potocki mógł się cieszyć jednym obrazem czy rzeźbą, cała wieś musiała zasuwać do pracy od świtu do zmroku, pod kijem karbowego, żywić się tylko kaszą i grochem. Dzisiejsze roszczenia pana Potockiego można określić krótko: HAŃBA, BEZCZELNOŚĆ, CHĘĆ DALSZEGO KRZYWDZENIA NARODU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Potoccy żądają skarbów IP: 149.156.80.* 29.10.05, 10:36 A widziales moze jak "narod" postapil z palacem w Krzeszowicach? Jak dzis wyglada jedno z najwspanialszych XIX wiecznych zalozen palacowo-parkowych? Jezeli dziela mialyby byc eksponowane to dlaczego w warszawskim Muzeum Narodowym - a nie w krzeszowickim i krakowskim (Pod Baranami) pallacu Potockich? Przeciez to dla tych palacow zostala stworzona kolekcja, a nie dla stolecznego muzeum, ktore pozgarnialo po wojnie dziela z calej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 11:32 Zgadzam się z Tobą że te dzieła sztuki nie muszą być eksponowane akurat w Warszawie. Centralizm jest rzeczą złą. Kwestia jak naród postąpił z rezydencjami magnackimi... no cóż barbarzyństwo ludu było w większości lustrzanym odzwierciedleniem barbarzyństwa magnatów. Jak się nie wynagradzało uczciwie pracy robotników folwarcznych, a samemu żyło w luksusie, trudno oczekiwać żeby nie wywoływało to nienawiści do przejawów tegoż luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:55 Naczytałeś się komunistycznej historii - pan nic nie miał do roboty, tylko batożyć chłopów, panowała nędza i w ogóle, ale na szczęście przyszedł rok 1945 a z nim front wschodni i wszystko stało się super. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 19:27 Semafor napisał(a): > Naczytałeś się komunistycznej historii - pan nic nie miał do roboty, tylko > batożyć chłopów, panowała nędza i w ogóle, ale na szczęście przyszedł rok 1945 > a z nim front wschodni i wszystko stało się super. Zanim zaczniesz bronić panów, sprawdź, czy nie mają oni praw do ciebie jako własności. W końcu potomek pańszczyźnianego chłopa był z definicji własnością pańską. I co zrobisz, jak wystąpią o zwrot ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imw masz kompleksy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:56 masz mentalność chłopa pańszczyźnianego... niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: masz kompleksy ? 30.10.05, 20:37 imw napisał(a): > masz mentalność chłopa pańszczyźnianego... niestety :( Na podstawie tak skróconej argumentacji moja polemika może opierać się tylko o domysły, np.: - twoi dziadkowie przekazali ci swoją mentalność i masz z czym porównywać, ale niestety spotykany u potomka niewykształconego chłopstwa równie niewykształcony aparat porównawczy nie pozwolił ci trafnie rozpoznać swojego byłego dziedzica; - typowy niestety dla rozważanych (byłych na szczęście) posiadaczy ludzkich ciał chamski stosunek do drugiego człowieka każe na każdego, kto nie zgadza się z takim porządkiem rzeczy, posłać możliwie najbardziej plugawą obelgę, dla ciebie będzie to coś związanego z chłopem pańszczyźnianym rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
marc1951 Re: Potoccy żądają skarbów 30.10.05, 15:02 Niech przedstawia kwity ,ze to ich wlasnosc oraz zaswiadczenie ,ze kazdy eksponat zostal nabyty ,przez ich przodkow legalnie,np,nie zostal zlupiony.Jeden kwit ,jeden eksponat,a nie na krzywy ryj wyludzac od panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro no chyba ze nie dla biednych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 23:48 Co za bolszewickie poglady. Merce i BMW tez sa tylko dla bogatych i jakos trzeba z tym zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 10:13 A moze rozliczyc ich za Targowice. Otrzymali wtedy mmnostwo nie swojej wlasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk [...] 29.10.05, 10:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luke Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.pcz.czest.pl 29.10.05, 10:40 Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie spadkobiercą chłopów pańszczyźnianych pracujących na ich majątki. Za ich straty finansowe (niewypłacone wynagrodzenia) i za stratu moralne (przecież to była forma niewolnictwa). Proszę pamiętać , że nie ma mowy o przedawnieniu. Niewolnictwo kwalifikuje się jako tzw. zbrodnia przeciwko ludzkości. Takie zbrodnie nie podlegają przedawnieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VinoTinto Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 10:07 Słusznie! Poza tym należy im niewątpliwie wystawić rachunek za dziesięciolecia administrowania oraz konserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Róża Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:59 Popieram ,dodałabym rachunek za ochronę mienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pb Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.bozeknet.one.pl / *.bozeknet.one.pl 30.10.05, 11:27 Pańszczyzna nie była zbrodnią, była elementem porządku społecznego i zgodna z ówczesnym ładem prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:30 Gość portalu: pb napisał(a): > Pańszczyzna nie była zbrodnią, była elementem porządku społecznego i zgodna z > ówczesnym ładem prawnym. Dziwny argument. Komuniści i faszyści mogą powiedzieć, że ich przestępstwa też były zgodnie z ówczesnym ładem prawnym - który sami wprowadzali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania A kto ten ład wprowadzał?. Chłop pańszczyźniany?. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 18:58 pb, Pańszczyzna była zbrodnią przeciwko człowiekowi i powina być ścigana przez państwo demokratyczne. Nie ma gorszej formy upokorzenia człowieka. Demokratyczne Niemcy zdecydowały się zapłacić odszkodowanmie za niewolniczą pracę w czasie II WŚ, a dlaczegóż to nie mają płacić odszkodowania wszelkiej maści wyzyskiwacze. Ład prawny ustalali Panowie Potoccy, Zamojscy, itp krwiopijce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 18:51 W całości popieram. Niech cieszą się tym co mają, wara im od naszych podatków i podatków moich dzieci i wnuków. Rozliczenia trzeba zrobić uczciwie i od Mieszka 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijusXII Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.pronet.lublin.pl 29.10.05, 12:28 autor artykułu zapomniał dodać że ostatnio do sądu wystąpili także Zamojscy o zwrot Kozłówki Odpowiedz Link Zgłoś
parob oddać! i tak w magazynach sie marnuje 29.10.05, 12:37 a co ważniejsze, to ich własność. Odpowiedz Link Zgłoś
sauternes Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 17:16 trudna sprawa. Zgodnie z prawem wlasnosc trzeba oddac. Z drugiej strony sa tam skarby zaliczane do polskiej kultury narodowej. Rzeczy bezcennne. Po wojnie tak wiele stracilismy i tak nas ograbiono ,takze podczas komuny,ze w tej chwili taki proces o oddanie czegos co zaczelismy uwazac za wlasnosc narodowa jest jak ograbianie nas powtornie. NIewatpliwie to zostalo zabrane kiedys Potockim jest ich wlasnoscia. Pytanie jak sami Potoccy weszli w posiadanie takich skarbow,tzn czy po krwi i wyzysku chlopow panszczznianych jak tu niektorzy pisza,to nie jest tu wazne. Wazne co spadkobiercy maja zamiar zrobic z czyms co stanowi jednak czesc historii Polski?? To jest dobre pytanie. I j esli chcemy te skarby zachowac dla przyszlych pokolen to panstwo powinno wykupic te skarby. Bo jasne jest ze spadkobiercy beda chcieli to sprzedac i to za granice ,bo tu chodzi o pieniadze. Nie wiem czy sa kolekcjonerami milosnikammi szztuki. Potoccy jak jeszcze byli wlascicielami to tez nie wystwiali tych dziel w swoich palacach dla ludnosci wiejskiej ktora dla nich pracowala. Mieli to dla siebie i znajomych co przyjezdzali w odwiedziny. Mysle ze chodzi o odzyskanie czegos co ma niewyobrazalnie wielka wartosc na rynku sztuki. I ze mozna za to dostac 30 milionow zlotych.A nawet wiecej. Fakt,ze spadkobiercy sa otwarci na niegocjacje swiadczy o tym ze nie tak bardzo im zalezy na tych dzielach co na pieniadzach . Pewnie beda chcieli sobie zabrac kilka znanych obrazow zeby powiesic w jadalnym, a zs reszte chca pieniedzy , I tak beda urzadzeni do konca zycia I jak to magnaci ,nie beda musieli pracowac do konca zycia jak rowniez ich potomkowie. Ech, dobrze byc szlachciura.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezstronny Re: Panowie Potoccy - troche patriotyzmu IP: *.mad1.adsl.uni2.es 29.10.05, 18:27 Zachowujecie sie jak te wszarze - forsa, forsa. Gowno was obchodzi, ze te "wsaze" dziela przedstawiaja historie polski, cale wieki historii. Widac, ze jestescie zdolni zjesc wasze szlacheckie gowno, aby miec forse. Wstyd. troche patriotyzmu. Nikt, nie kwestionuje waszej "wlasnosci" - zostawcie ja w Polsce, naszej ojczznie, udostepnijcie zwyklym ludziom, tym szarakom, szlachcie zasciankowej, i innym nie godnym "waszego stanu". Choc raz w historii pokazcie, ze stac was na odruch patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Panowie Potoccy - troche patriotyzmu IP: *.hsd1.ma.comcast.net 29.10.05, 20:33 To ciekawe jak ta -szlachta- dorobila sie tych majatkow. No to zapytajcie sie starszych ludzi bo nie wielu ich pozostalo. Bo to co mi moja babcia opowiadala. Musiala odrabiac panszczyzne od rana do wieczra bez nawet napicia sie wody. A jak taki szlachcic przyjechal na koniu to zamiast zaplaty ubil batem po plecach. Nakazal tez pszyjsci do pracy na drugi dzien. Szlachta to chanba narodu Polskiego. Nie zapominajmy o historii. Teraz tez ta pseudo szlachta zyje i wyzyskuje. mmm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imw zniesienie pańszczyzny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:58 # 1823 – Zniesienie pańszczyzny na terenie zaboru pruskiego # 1848 – Zniesienie pańszczyzny na terenie zaboru austriackiego w celu pozyskania sobie wsi pod presją powstania krakowskiego i rabacji galicyjskiej # 1864 – Zniesienie pańszczyzny na terenie zaboru rosyjskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja_stara Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.nyc.res.rr.com 29.10.05, 17:22 I maja racje !!! Z tym tylko, ze powinni udowodnic przed sadem ze rzeczywiscie sa spokrewnieni z TYMI Potockimi. Zbadac im DNA to sie okaze kto tu hrabia i pan a kto oszust i zlodziej. Cala ta sprawa smierdzi z daleka, mowie wam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Zadnych zwrotow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 18:33 Zadnych zwrotow.Reforma rolna przywrocila sprawiedliwosc dziejowa,jakim prawem spadkobiercy zadaja zwrotow.Piszacy posty usilowuja pokazac jak znaja historie Polski a nikt nie napisal ze wszystkie rody magnackie bez wyjatku doprowadzily do upadku Rzeczpospolitej.Jesli nawolujecie o przestrzeganie prawa to konfiskata majatkow przeprowadzona byla z zachowaniem prawa,prawa Polski Rzeczpospolitej Ludowej,ktorej ciagloscia jest Rzeczpospolita Polska.Nie ma obywatela naszej Ojczyzny ktory by czegos nie stracil czy w zawierusze wojennej po wojnie w wyniku takiego prawa ktore wtedy obowiazywalo ale nikt z tych obywateli lapy do panstwa nie wyciaga wyciagaja ci co nie maja moralnego prawa tej lapy wyciagac.Nie mozna zrobic takiego bledu jak zwroty i nadawania ziemi kosciolowi katolickiemu co spowodowalo ze dostali 22 razy wiecej niz sie nalezalo teraz sprzedaja z zyskiem a lape po fundusz koscielny od skarbu Panstwa dalej maja wyciagnieta.Rzadzacy opamietajcie sie z tym rozdawnictwem bo skonczymy pod plotem Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Zadnych zwrotow IP: *.hsd1.ma.comcast.net 29.10.05, 20:40 To ciekawe jak ta -szlachta- dorobila sie tych majatkow. No to zapytajcie sie starszych ludzi bo nie wielu ich pozostalo. Bo to co mi moja babcia opowiadala. Musiala odrabiac panszczyzne od rana do wieczra bez nawet napicia sie wody. A jak taki szlachcic przyjechal na koniu to zamiast zaplaty ubil batem po plecach. Nakazal tez pszyjsci do pracy na drugi dzien. Szlachta to chanba narodu Polskiego. Nie zapominajmy o historii. Teraz tez ta pseudo szlachta zyje i wyzyskuje. mmm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk babcia żyła za pańszczyzny IP: *.crowley.pl 30.10.05, 16:31 to Ty masz tak około 130 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gluptak Re: Zadnych zwrotow IP: *.chello.pl 30.10.05, 22:30 > Zadnych zwrotow.Reforma rolna przywrocila sprawiedliwosc dziejowa, dokladnie tak, tylko ta reforma dawno juz byla, teraz czas na nową, porozwalać tym nowym wlaścicielom ich fabryki i majątki, i rozdać takim, którzy nie mają za co pić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.asmed.pl / *.asmed.pl 29.10.05, 23:16 2w koncu lat siedemdziesiatych bylem w jednym z bylych majatkow na mazowszu, rozmawialem z dozorca starszym panem w wieku 70-80 lat. budynki zniszczone palac w rozsypce a jak pamietamy byl to okres kartek. i ten pan mowil, nazekamy na sanacje ale wtedy ja dostawalem miesiecznie 10-15 kg miesa w zaleznosci od rodziny a dzisiaj 1.70. i co wy na to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrze Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.acn.waw.pl 30.10.05, 08:32 bardzo dobrze, nareszcie skonczy sie chrzanienie o "majątku narodowym" i tym, ze wszyscy mamy do niego prawo. Po prostu komunisci nakradli, a teraz panstwo winno oddac. Jak chcemy byc bogaci musimy sami zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.csmb.qc.ca 16.08.10, 19:21 dokladnie tak jak jest napisane. nalezy oddac bo to co jest dorobkiem rodzinnym powinno w tej rodzinie zostac. bogaty czy biedny bez znaczenia. tak jak my dajemy naszym dzieciom i nie chcemy zeby ktos decydowal o tym co i komu mozemy przekazac. fortuny powstawaly zawsze i obecnie tez powstaja. umowmy sie ze z nieba nikomu nie spadly.widocznie wiedzieli jak to robic. czy to znaczy ze za pare lat narod bedzie sie dopominal "prawnie" zeby rozadac obecnie powstale tym ktorzy ich nie stworzyli ale czuja sie pokrzywdzeni bo sa biedni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol JAK SIĘ UKRADŁO TO TRZEBA ODDAC ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:01 Znam taką historie jak złodziej ukradł złoto w wyrobach ,gdy przyszli odebrac kradziony towar to żona złodzieja powiedziała że nie odda bo ona to dostała od męża. TUTAJ WIDZĘ PODOBNY UKŁAD!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn A KTO UKARZE POTOCKICH ZA TARGOWICE I ROZBIOR IP: *.fbx.proxad.net 30.10.05, 09:55 POLSKI Zdrada stanu m.in.Potockich kosztowala Rzeczpospolita IIIrozbior Polski i utrte panstwowosci i kompletna ruine panstwa. Czy ktos w koncu wystawi tym pojeb..nym rodzinom magnackim rachunek krzywd do zaplacenia i wytlumaczy im ,ze tylko uczciwoscia a nie chciwoscia moga wymazac rachunek krzywdy wobec Narodu ,ktory moralnie na nich ciazy. Albo lepiej niech zmienia nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imw zmiana nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:02 niektórzy Potoccy to byli "poddani" Potockich :))) a najczęście rodowe nazwiska zmieniają Żydzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spolegliwy Re: zmiana nazwiska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 11:18 A propos Zydow. Panowie i panie Polacy.Jak juz sie tak szlachetnie sprzeczacie ,czy oddac lub tez nie ,majatki i "skarby" waszej szlachcie , moze tez pomyslicie by ODDAC zagrabione majatki wszystkim zydowskim wlascicielom a w zasadzie ich spadkobiercom. W tym temacie rura miekknie wam od razu solidarnie , od razu ogarnia ten wasz przeszlachetny narod Kalich kompletna gluchota. Tak ze lepiej przestancie sie tu wyglupiac.Wszyscy was z tej strony dobrze znaja ( cicha sympatia WIEKSZOSCI waszego spoleczenstwa jak Niemcy tych biedakow mordowali, aktywna wasza rola jak :wydarzenia kieleckie, SZMALCOWNICTWO o nieporownywalnej intensywnosci , Marzec 68, JedwaBNE I SETKI innych. I nie probojcie tego zwalac na tych mitycznych komuchow.Komuchy to byliscie WY , caly narod przez 40 lat. Niemcy tez zwalali (i robia to nadal tak jak wy to robicie) wine na MITYCZNYCH Nazi.Tak lekko nie mozna innych oszukac, chyba ,ze siebie samych.Oddajcie ZYDOM , coscie im POLACY ukradli i zagrabili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: zmiana nazwiska IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 12:29 JESTES NUDNY. www.kki.com.pl/piojar/polemiki/jedwabne/nichthauser.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spolegliwy Re: zmiana nazwiska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 13:28 Moze i nudny jestem,bo ta sprawa juz tyle razy byla poruszana i zawsze wasz zlodziejski narod i jeszcze bardziej zlodziejska wladza udaja gluchych i slepch.Jak widze ty tez masz problemy z widzeniem i sluchem Kali Szwet. Ale pamietajcie.Ze sie czegos nie akceptuje , nie znaczy ,ze ten problem nie istnieje. A mnie daje zawsze mozliwosc ,jak o was z kims mowie, okreslac was jako narod szmalcownikow i zlodzieji. Niemcy nie zmazali i nie zmaza swojej winy moralnej za Holocaust ale przynajmniej pomogli temu narodowi finansowo , i to jak ,a wy? Ukradliscie wszystko, wykorzystaliscie przymusowa sytuacje tych ludzi i probojecie sie DEKOWAC paruset ludzmi o mnie lub bardziej szlachetnych pobudkach swojego postepowania.Te pare tysiecy nie stanowia ZADNEJprzeciwwagi dla tych milionow katoli ,cieszacych sie z tragedii Zydow i tych dziesiatkow tysiecy szmalcownikow uprawiajacych swoj proceder przy milczacej akceptacji polskiego spoleczenstwa.Tak ,ze nie miej tej bezczelnosci ,polski chamie , pisac mi tu ,ze jestem nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: zmiana nazwiska IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 15:50 Teraz mnie dopiero rozsmieszyles, stac Cie wylacznie na obelgi i sianie nienawisci. Co kto sieje, to i zbiera - zwykle prawo natury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spolegliwy Re: zmiana nazwiska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 19:27 Jestes przewrotny jak Polak,szwet.To ja mam rzucac obelgi i siac nienawisc?? To ty odwracasz kota ogonem, a przede wszystkim zupelnie nie odniosles sie do tresci mojego listu , tylko ogolnie jeszcze mnie atakujesz.Takie metody faszystowsko-komunistyczne sa mi u was skadinad znane. Taka wrodzona falszywosc narodowa. Jestescie najgorsi wsrod Slowian ,bez honoru i ambicji.Ty tez do nich nalezysz. Dlatego z toba koncze rozmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: zmiana nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 10:31 Jak masz jakieś pretensje, to do sądu z wnioskiem. A nie wzniecać tu jakieś waśnie i obrażać. Ciekawe, czy powiedziałbyś mu to w twarz, bo łatwo się lży zza swojej klawiatury w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybolszwik Na tobie i na innych bolszewikach ciazy zdrada IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:52 narodu i w pedzenie Kraj w nedze. Spustoszenia moralne w swiadomosci narodu do tego stopnia, ze wdalszym ciagu Polska nie moze sie odnowic moralnie i ekonomicznie. Stracilismy historie Polski i mamy tylko historje sowjecko-syjonistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablos Re: A KTO UKARZE POTOCKICH ZA TARGOWICE I ROZBIOR IP: 213.76.140.* 30.10.05, 13:30 Tak, z pewnością chciałbys powołania czegoś na wzór Świętego Oficjum do spraw wyznaczenia jedynej i słusznej linii historycznej. Trochę to dyktatura zatrąca. Wielu było łajdaków w historii, ale chyba nie o to tu chodzi. Moim zdaniem bezzasadne jest tez obciążanie Potockich kosztami konserwacji i ochrony - w końcu gdyby państwu się to nie opłacało, juz dawno zwróciłoby kolekcję z własnej inicjatywy. Najłtwiej tak zarabiac na cudzym w razie czego powołując się na komunistyczne frazessy o sprawiedliwości dziejowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstaniec Re: A KTO UKARZE POTOCKICH ZA TARGOWICE I ROZBIOR IP: 210.75.21.* 04.11.05, 08:14 Zdrada? Ciekawe pytanie. Ale zdrada czego? RP nie istiniala poza mapa. Obce wojska nie stacjonuja w suwerennym kraju. No ale powrocmy do teraznijszosci, czy to nie ty glosowales do wstopienia do dzisejszej unii uzywajac argumentow Szczesnego?? Kot cie ukarze? I za jake pienidze sprzedales RP?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emnit Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 10:02 A ja myslalem, ze to Niemcy w 1939 wszystko zabralii - tak 50 lat w szkole uczono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc CHWILECZKE! ALE CZY POTOCCY UCZCIWIE ZAROBILI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:01 Cos mi sie zdaje, że te wszystkie skarby to wynik wieloletniego wyzyskiwania chłopów, czy w takim razie został uczciwie zarobiony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Wlasnosc Potockich nalezy do..Potockich! IP: *.csmb.qc.ca 16.08.10, 19:23 tak jak Kowalskiego do Kowalskich! Odpowiedz Link Zgłoś
lpr_rasta ZŁodzieje oddajcie ludziom ich rzeczy!!!!!!! 30.10.05, 12:26 KRADZIONE NIE TUCZY. NIE KRADNIJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nedza Ekonomiczna Re: ZŁodzieje oddajcie ludziom ich rzeczy!!!!!!! IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:40 lpr_rasta napisał: > KRADZIONE NIE TUCZY. > NIE KRADNIJ. Kradzione tuczy. Przyjzyj sie politkom. Kazda partia ktora dorwie sie do wladzy natychmiast zaczyna rozkradac majatek narodowy. W Polsce w wyniku sowietyzacji nie ma poszanowania wlasnosci. Ciezka praca i zaradnosc biznesowa nie ma szacunku. Ludzie sie nie chwala ile zarobili ale ile nakradli. W polskiej swiadomosci krentactwo i zlodzejstwo jest symbolem zaradnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nedza ekonomiczna Polska cofnela sie do epoki kamienia lupanego IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:29 Gdyby ludzie zyjacy w krajach rozwinietych mieli taka mentalnosc to bysmy wszyscy mieszkali w jaskiniach. Nie byloby piramid w Egipcie. Nie byloby piramid w Ameryce. Czlowiek by nie polecial na ksiezyc. TEN KRAJ SIE NIGDY NIE ROZWINIE EKONOMICZNIE. Nastapilo kolosalne spustoszenie w mentalnosci spoleczenstwa w wyniku kolonizacji sowjeckiej. Teraz rozumiem dlaczego w Polsce nie ma partii prawicowej a tylko rozne wersje SLD. Jak wy sie z mentalnosci sowieckiej nie wyzwolicie i nabierzecie szacunku dla wlasnosci prywatnej to zawsze bedziecie kolonialnym krajem sowieckim. Oczywiscie jest alternatywa bycia niwolnikiem krajow rozwinietych. Polskiego kapitalu nie bedzie i bedziecie charowac dla obcych bez zadnych perspektyw na przyszlosc. Gdyby w US ludzie mieli taka metalnosc to USA byloby tak bogate i rozwiniete jak Polska, Rosja, Bialorus i Ukrajina. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynaslawinska6 Re: Potoccy żądają skarbów 30.10.05, 12:30 Dlaczego oni sami nie walczyli o odzyskanie tych skarbow od Niemcow,tylko czekaja ,ze moze ksiadz to zrobi ,a oni wezma.Ten kto walczy o to ten bedzie bogaty.Wszystko kosztuje .Jezeli kogos nie stac na zaplate z gory ,a ja to odzyskam kosztem swojego zdrowia to to jest moje,bo wlasciciel zbankrutowal.A z jakiej racji ja mam byc z tego powodu chora? Odpowiedz Link Zgłoś