Dodaj do ulubionych

Potoccy żądają skarbów

29.10.05, 07:29
Potoccy nie zadaja skarbu tylko swojej wlasnosci .
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.easycomm.pl / *.easy.com.pl 29.10.05, 07:40
      zlodzieja bedzie zawsze malo...
      • Gość: Ja A KTO ODDA AMERYKĘ INDIANOM A NIEMCOM PRUSY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 17:59
        • Gość: abhaod a ty mi oddaj moja zgubiona stowe i prusom IP: *.pools.arcor-ip.net 29.10.05, 18:34
          Prusy
          • Gość: Kapitalista Wywóz dzieł za granicę = przepadek mienia na rzecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:14
            Skarbu Pastwa. Zawsze tak mówiło i mówi Prawo w każdym cywilizowanym kraju. Rodzinka Potockich chyba liczy na jakieś drapane hehehe uehehehehe :))
        • Gość: yls Re: A KTO ODDA AMERYKĘ INDIANOM A NIEMCOM PRUSY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 11:33
          co do ameryki to zgoda, ale Prusy to co najwyżej można oddać Prusom i Jaćwingom
          a nie nimcom młotku. Jeśli chodzi o Potockich to był to wielki ród, ród pałen
          wybitnych postaci, szkoda tylko że spora część to zwykli zdrajcy lub sobiepanki.
          Potomkowie tych wielkich rodów nie mają prawa żądać zwrotu dóbr utraconych przed
          laty ponieważ stan w jakim znalazła się Rzeczpospolita był w znacznej mierze
          spowodowany przez tychże Potockich, Radziwiłłów, Sapiehów itd.
          • kris53pl Re: A KTO ODDA AMERYKĘ INDIANOM A NIEMCOM PRUSY? 30.10.05, 14:47
            swieta prawda; nie oddawac nic hrabiom; dorobili sie na niewoli chlopow i
            doprowadzili stan w Polsce to poziomu ktory w koncu sprowadzil ZSRR do Polski;
            50 lat okupacji; rzady komuny; stworzenie sieci komunu ktora z Kwachem
            doprowadzila to takiej korupcji jaka mamy teraz
      • Gość: gość Re: NA POHYBEL HRABIĄ IP: *.trustnet.pl 30.10.05, 16:07
        te wszystkie znane rody cechowała prywata swawola szlachecka nieróbstwo wyzysk,
        to właśnie takie rody jak Radziwiłowie, Potoccy, i inna swołocz doprowadziły do
        upadku Rzeczypospolitej w XVIII wieku,
    • Gość: kylle Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.10.05, 08:34
      Chcą zwrotu swojego majątku - to chyba normalne!

Co to kogo obchodzi co potem z nim zrobią.Pewnie ,że mogliby udostępnić,ale to wyłącznie ich wola.
      • Gość: Semafor Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:52
        Oddać zagrabione! Potoccy żądają ukradzionej im własności, a nie "skarbów".

Co do aspektu społecznego - nie bójmy się, Potoccy nie wsadzą przecież tych
        zabytków i dzieł sztuki do skarpety w szafie, tylko będą je wypożyczać do
        muzeów, zorganizują wystawy itd. W prywatnych rękach skarby kultury bywają
        lepiej eksponowane niż w państwowych.
      • maciek9940 Re: Potoccy żądają skarbów 30.10.05, 13:19
        Zostali złapani na próbie nielegalnego wywiezienia skarbów kultury za granicę.
        Jeżeli teraz odzyskają kolekcję to ją rozsprzedają albo im ja rozkradną.

Wszyscy jesteśmy ofiarami poprzedniego systemu, ale zwracanie dzisiaj
        czegokolwiek niektórym następuje z moich podatków !!! a na to nie wyrażam zgody.

Dzisiaj odkupenie od nich kolekcji przez muzeum nastąpiłoby z naszych
        podatków!!!!!

Jedyne co powinni dostać to prawo umieszczenia tabliczki na eksponatach, że
        kiedyś były własnością ich przodków.
    • Gość: jan583 Nikt nie robi łaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 08:35
      W bandycki sposób zabrano czyjąś własność ,a potem sie mówi o tym ,że dbało sie o to,konserwowało i brało za bilety wstępu do muzeum.Ja w myśl tego ukradnę komuś ,a po trzech latach powiem;dbałem o to ,część nawet sprzedałem z zyskiem,pokazywałem ludziom,oni kształcili swoją swiadomość oglądając dzieło.Więc nie zwrócę bo to już moje.Ludzie jakie prawo?-jaka wiarygodność Polski?Wszystko co ukradli złodzieje komuchy trzeba zwrócić -to jedyna droga do uwiarygodnienia Polski.Własność prywatna jest święta i nienaruszalna bez żadnych warunków.
      • Gość: Lehoo Re: Nikt nie robi łaski IP: *.internet.v.pl 30.10.05, 09:55
        Grabit' nagrabliennoje - jak napisał pewien łysek z bródką.
      • rozowykot Re: Nikt nie robi łaski 30.10.05, 11:34
        janie 583 W bandycki sposób zdobyto te dobra cięzką pracą pokoleń chłopów
        pańszczyżnianych i wojennymi łupami.A teraz chodzi jak zawsze o forsę . Muzeum
        im odda ale zgodnie z prawem z kraju wywieżć nie będą mogli, więc za kilka lat
        wystąpią do władz,żeby im dać pieniądze na konserwację bo nie mają za co
        konserwować i dobra niszczeją. Dlaczego ja , nauczycielska emerytka mam płacić,
        bo i z moich podatków to idzie, za fanaberie Potockich, Radziwiłów i innych
        herbowych.Jak to się stało ,że im hitlerowcy nie wywieźli, musieli z nimi
        nieźle współpracować , bo inaczej to swoich dóbr szukaliby w kolekcjach
        niemieckich.Polska Potockich doprowadziła do rozbiorów i nie chcę ich
        szanować za rodowód, bo to zły rodowód. Niech się wezmą do roboty i pokażą ,co
        są warci , bez ślizgania się po wątpliwej wartości przodkach. Przy czym mój
        stosunek do rodowej arystokracji i jej rzekomych praw wynika z UWAŻNEJ lektury
        SIENKIEWICZOWSKIEJ Trylogii.
        • Gość: szwet14 Re: Nikt nie robi łaski IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 12:17
          Po wielu latach pracy nauczycielskiej powinna Pani wiedziec, ze Trylogia
          Sienkiewicza przedstawia wartosc literacka, natomiast historii lepiej uczyc sie
          z bardziej wiarygodnych zrodel.
          • rozowykot Re: Nikt nie robi łaski 30.10.05, 18:06
            Z bardziej wiarygodnych żródeł też wiemy, że arystokracja rodowa była raczej
            międzynarodowa niż patriotyczna, a targowicy chłopi i mieszczanie Polsce nie
            zafundowali ,chyba że to też komunistyczne przekłamanie i biedni Potoccy
            walczyli ze zdrajcami. Jak za komuny studiów arystokrata nie mógł kończyć to
            gdzie zdobyła dyplom minister Radziwiłł a Anglii moze? Nie wpółczujcie tak
            bardzo arystokratom, oni mają układy i układziki na całym świecie . Ze zwykłym
            człowiekiem przedstawiciel wielkiej korporacji o interesach gadać nie będzie
            ale z wnukiem herbowego tak , bo go dziadek polecił.Taka jest prawda i to się
            nazywa nepotyzm. Teraz rośnie nam nowa grupa uprzywilejowanych syn Wałęsy musi
            być posłem bo z nazwiska jest dobry, Syn prof medycyny musi być szybko
            specjalistą bo jest genetycznie obciążony, a syn aktora musi być aktorem i ma
            talent. Taka prawda.A jak już zwracać to połowa tego skarbu Potockich została
            zdobyta na wojnach . Trzeba by zwrócić pierwotnym właścicielom.Rabunek jest
            rabunkie wojenny, czy nie.
            • Gość: andrzej Re: Nikt nie robi łaski IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 20:14
              "Teraz rośnie nam nowa grupa uprzywilejowanych syn Wałęsy musi
              być posłem bo z nazwiska jest dobry, Syn prof medycyny musi być szybko
              specjalistą bo jest genetycznie obciążony, a syn aktora musi być aktorem i ma
              talent. Taka prawda"

pani ma racje

Dziekuje !!!!!!

• Gość: reprywka Niech Wam zabiorą, to zobaczymy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:07
          A co byście Państwo powiedzieli jakby jutro przyszła do Was władza i zabrała
          Wam dom/mieszkanie i wszystko co w środku?
          Uważalibyście, że Wasze dzieci/wnuki mają prawo się upominać o zwrot, czy nie?
          Dajmy na to byliście dyrektorami w firmie i dobrze zarabialiście (dlatego, że
          ktoś na niższym stanowisku zarabiał mniej)?
          Obrzydliwym jest, że muzeum od razu zakłada, że Potoccy sprzedadzą zbiory -
          moja matka jako młoda osoba owdowiała i została sama z czwórką dzieci. Żyliśmy
          bardzo biednie, mimo że dom był pełen cennych, odziedziczonych rzeczy - nikt
          się nawet nie zastanawiał ile są warte na rynku, bo wiadomo było że to jest
          dziedzictwo przodków, którego NIE WOLNO się pozbyć. Taki etos.
        • Gość: Ksawery [...] IP: *.bos.east.verizon.net 30.10.05, 15:10
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Xawery Zdjeli mi, panie, zdjeli dokladnie jak za PRL-u IP: *.bos.east.verizon.net 30.10.05, 17:16
            • dolenicz Zdjęli, bo powiedziałeś Pan babci parę słów prawdy 30.10.05, 17:29
              Zdązyłem przeczytac. Zabolały sierote po perelu te verba veritatis.
              Podpisuję się obydwoma rękami.
              • Gość: powstaniec Chore spoleczenstwo; IP: 210.75.21.* 31.10.05, 10:32
                Ciekawie czyta sie wypowiedzi jednokomorkowcow. Ciekawi mnie kiedy wlasnosc
                prywatna wedlug tej tu cemnoty staje sie panstwowa. Przypuszczm ze kiedy
                dotyczy obrabowanie (bez wzglendu na rabujacego) takiego pseudo partyjoty. Aby
                mozna bylo cos powiedziec na temat histori to ta prawdziwa trzeba najpierw
                znac. Jedno pytanie ktore mozna by zadac to ille tych chlopow panszczyznianych
                bralo udzial w powstaniach? Inne to kiedy ta nazwa „panszczyzna” zmienila nazwe
                na „prace zarobrowa” i co tak naprawde sie zmienilo?? Nigdy w RP nie bedzie
                lepiej dopuki nie dojzeje spoleczenstwo i nie bedzie potrafilo rozsadnie
                myslec, ale tu potszeba wiecej jak jednej szarej komurki...
      • Gość: Wasność prywatna Re: Nikt nie robi łaski IP: 80.50.24.* 30.10.05, 19:15
        Moi rodzice przejęli dom po niemcach pelen skarbow po kolekcjonerze - w obecnych
        czasach to grube miliony.Ja i moi bracia rozpieprzyliśmy to za dropsa lub 10 dkg
        landrynek.I teraz zglosilby wlasciciel i mialbym to zwracać?.Kolego HISTORII SIĘ
        NIE POPRAWIA.Teraz trzeba dbac o to by np. policja po wylamaniu drzwi,stratowaniu
        nieletniego dziecka ,grasowala po mieszkaniu biorąc co popadnie z kupą forsy
        wlącznie.I to wszystko bez postanowień na wlamanie i rabunek.A sad to
        przyklepuje.MARTW SIĘ W JAKIM KRAJU ŻYJESZ A NIE SKARBAMI POTOMKOW KTÓRZY TYCH
        SKARBÓW NIE WYPRACOWALI.
    • alkud Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić 29.10.05, 08:51
      I tak to już jest w tym świecie :(

--------
      islam blog
      kicz blog

• t324911 Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić 29.10.05, 08:54
        Nic nie bedziemy placic . Po prostu oddamy co nie nasze .
      • Gość: Relatywista Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.05, 09:11
        Nie zapominajmy , że majątki polskich magnatów powstawały m.in. kosztem
        niewolniczej pracy chłopów pańszczyźnianych. Ciekawe czy chcielibyści byc
        dzisiaj takim chłopem Pańśtwa Potockich i pracować na boso w polu za bezcen i
        będąc ich własnością tak jak i te dzieła sztuki...
        • hernandez moim zdaniem potomkowie chlopow powinni 29.10.05, 09:39
          zaskarzyc potomkow swoich panow o odszkodowanie za niewolnicza prace; ciekawe
          czy i wtedy potomkowie tak glosno beda sie swojego domagac
          • Gość: unijny Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: *.mad1.adsl.uni2.es 29.10.05, 18:21
            Swieta prawda. Potoccy byli krwiopijcami ludu, ktory niewolniczo dla nich
            pracowal. Traktowali ich jako pacholkow, bydlo. Wszystko to znamy.

Powinni miec proces rzadowy, za te wszystkie zbrodnie!!!!!!
            • Gość: polito Sowietyzacja Polski jest wdalszym ciagu kolosalna IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:00
              Marksizm przynisl Polsce tylko nedze.

Polska potrzebuje wyzwolic sie z ideologi marksistowskiej. Kraj jest zacofany i
              nigdy sie nie rozwinie z taka sowiecka mentalnoscia.

Administracja w Polsce w wiekszosci ma mentalnosc sowiecka. Prawo polskie ciagle
              uzywa prawodawstwa sowieckiego. Wszystkie partie polityczne sa wrogo nastawione
              do biznesu.

Komunistyczne Chiny to rozumjeja dlatego ekonomija zaczyna sie tam rozwijac.
              • kropekuk Niemniej krok Potockich wydaje mi sie bardziej 30.10.05, 22:41
                chamski, nizli arystokratyczny:))) U nas by powiedziano, ze rodzina Potockich
                stanowczo nie gra fair - tym bardziej, ze w gre wchodzil przeciez NIELEGALNY
                WYWOZ ZA GRANICE. Jasne, zwrocic im "w naturze" drobiazgi o charakterze
                bardziej sentymentalnym, nizli historycznym, ale od reszty Potockim wara, skoro
                sami nie sa w stanie pojac, co to jest dziedzictwo narodowe.
                Dziela powinny pozostac w muzeum, moze i z tabliczka, ze z rodzinnych zbiorow z
                Krzeszowic, a odszkodowanie moze tu przybrac wylacznie postac pieniezna - jak
                wysokie: sprawa sadu (odliczyc konserwacje i przechowywanie w odpowiednich
                warunkach etc). Eksperci z domu aukcyjnego 'Christie', bo Polakom wartosc ich
                dobr przedziwnie sie mnozy, a maluch wart dlan tyle tyle co aston martin;)
              • Gość: powstaniec Re: Sowietyzacja Polski jest wdalszym ciagu kolos IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:31
                Dzieki Bogu za Twoja wypowiedz, bo do tej pory prawie zwatpilem w ten cemny i
                zacofany narod. Coz mozna powiedzec kedy najciemieszy i zacofany mozym z
                dzungli ma wiecej rozumu i kultury jak wiekszosc wypowiednikow...
            • Gość: zza granicy Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: *.cable.ubr11.brad.blueyonder.co.uk 30.10.05, 18:01
              z jakiej planety jestes??? z Kuby czy ZSRR??? Kto Ci powiedzial, ze byli
              krwiopijcami??? Byli doskonalymi menedzerami i organizatorami, prowadzili nad
              wyraz edukacyjna role!!! Sprobuj zarzadzac majatkiem wielkosci czech albo
              Austrii. Wszystkiego dobrego!!!
              • kropekuk A czy Regina podziela twa opinie na temat 30.10.05, 22:45
                pozbawiania narodu dostepu do jego dziedzictwa historyczno-artystycznego?
                Niewiele sie w UK nauczyles/-las:))))
            • Gość: powstaniec Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:24
              W ktorej bibli ta swieta prawde wyczytales, w tej z czerwonymi okladkanie z
              motem i serpem?? Swienta prawda jest to ze w czasie wiosly lodow zaden z
              Potockich majatkow nie byl ruszonny kedy inne plonely. Czy zastanowiles sie nad
              tym dla czego?? Czt to jest moze troche za skomplikowane dla ciebie bo nie
              naluczyles sie myslec, przez tyla lat myslano za ciebie????
          • Gość: powstaniec Re: moim zdaniem potomkowie chlopow powinni IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:18
            Tak cie zaprogramowali ze do dzisejszego dnia paplesz cos ale tak na prawde to
            nie wiesz co mowisz. Spojz na krje zachodnie i powidz mi czy nie chcialbys byc
            tak wykozystyeany jak przecientny niemiec, czy szwed??? Potem zastanow sie is
            sprawdz historje a moze przekonasz sie ze u Potockich zwiezenta mnieli lepej
            jak obecne ty masz...
        • Gość: Prawdeczka Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.net81-64-91.noos.fr 30.10.05, 11:37
          Jestem przeciwna oddawaniu majatkow znacjonalizowanych po wojnie w Polsce. Tutaj
          zgadzam sie z relatywista - majatki polskich magnatow sa wynikiem wielowiekowego
          wyzysku chlopstwa. Po wojnie prawda jest, ze wladza komunistyczna powstala w
          drodze "pomocy" radzieckiej, ale nie zapomninajmy, ze gdyby jej nie bylo, to w
          wyborach z 1947 roku przebliscytowane byloby PSL Mikolajczyka, ktore wystepowalo
          z programem "republiki spolecznej" i bylo bardzo krytyczne w stosunku do II RP.
          Ludowcy w odroznieniu od ortoksyjnych marksistow z PPR uznawali chlopstwo za
          "demiurga historii", byli przeciwni gwaltownej industrialzacji opartej na
          kolektywizacji. Ale "radykalna reforma rolna", zrownowazone uprzemyslowienie i
          wlasnie nacjonalizacja byly glownymi trzonami ich programu. Tak wiec nawet gdyby
          nie bylo komunistow, sprawiedliwosci dziejowej staloby sie zadosc dzieki PSL.

Jest w tych sprawach dotyczacych odzyskiwania "zagrabionych wlasnosci" - element
          elementarnej sprawiedliowosci spolecznej. W wyniku wojennych zniszczen caly
          kraj, wszyscy Polacy byli jedna wielka armia nedzarzy. Straty p. Potockich byly
          z pewnoscia duze, ale cos tam w sakiewce zostalo. Po 1989 cos nie cos z ich
          polskiego majatku odzyskali, cos nie cos z Heyrsantem w polskich mediach
          zarobili. Jasniepanstwo - nie przesadzajmy ! Tutaj musi zadzialac instynkt
          "solidarnosci narodowej i zdrowej uczciwosci". Musimy uznac - dobrze i zle
          urodzeni Polacy - ze sa niedowracalne ceny historyczne.

Upadek PRL nie moze oznaczac "renacjonalizacji" i powrotu do oligarchicznej II
          RP. Prawda jest, ze w wyniku "skomplikowanej i tajemnej" logiki
          spoleczno-ekonomicznej ostatniego 15-lecia takie mniej wiecej mamy struktury i
          to jest uklad patologiczny, ktory generuje obecny polski populizm, czyli
          spontaniczny sprzeciw spoleczenstwa przeciwko istniejacym nierownosciom.
          Oczywiscie przybiera on czasami iracjonalne, skrajne i emocjonalne formy, ale
          faktem jest, ze jest produktem "wyprodukowanych" w III RP nierownosci
          spolecznych. Z drugiej strony, wsrod nowych polskich elit, obserwuje zabawne i
          irytujace "arystokratyczne" nadecie.

Szanowni oligarchowie wszystkich masci, odpuscie sobie, bo wkurzony lud moze Wam
          sprawic duzo przykrych niespodzianek. A nie zapominajcie, ze to z ich pracy
          powstaly i powstaja wasze fortuny
          • Gość: Cudak Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:15
            Chyba się naczytałaś Potopu + uwierzyłas w propagandę PRL.
            Skąd wiesz, że w sakiewce Potockich coś niecoś zostało. Znasz jakiegoś
            Potockiego, czy tak sobie podejrzewasz?
            Arystokracja za komuny miała dokładnie tyle ile reszta społeczeństwa, a nawet
            gorzej, bo ich dzieci nie przyjmowano na studia wyższe (kara za pochodzenie).
            To się nazywa sprawiedliwość, co?
            Inna rzecz, że arystokraci sami sobie robią ziazi występując w tych wszystkich
            durnych kolorowych czasopismach i kreując rzeczywistość, która dawno nie
            istnieje. Bo nawet jeżeli dwa razy do roku urządzą sobie bal, to na codzień
            żyją tak samo jak inni. Albo mają łeb, zasuwają i mają, albo nie. Zaczynali w
            1989r od zera - jak wszyscy.
            • Gość: Tak znam Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: *.net81-64-91.noos.fr 30.10.05, 14:22
              Mieszkam w Paryzu od 1986 roku i tak sie sklada, ze zetknelam sie z paryska
              polska arystokratyczna polonia - wiec cos nie cos wiem. Sytuacja materialna
              wiekszosci nie byla moze rewelacyjna, ale zupelnie przyzwoita jak na warunki
              francuskie. Do tego dochodza naturalne koneksje, powiazania rodzinne i posiadany
              kapital kulturowy (znajomosc jezykow, wyksztalcenie, itp). Co do arystokratow w
              Polsce - wiekszosc z nich spadla na cztery lapy, niektorzy z nich nawet dobrze
              kolaborowali z PRL.

Osobiscie jestem przeciwko renacjonalizacji. W takim samym stopniu jestem
              przeciwko oddawaniu kosciolowi wszystkiego co posiadal przed 1/9/1939. Uwazam,
              ze za to co sie dzialo w Polsce po 1945 roku powinni zaplacic w jednakowym
              stopniu wszyscy. Lud "nieposiadajacy" tez drogo zaplacil w tamtym okresie i
              obecnie ponosi ciezkie koszty transformacji. Nie obciajzajmy podatnikow
              dodatkowym kosztami tym bardziej, ze nie sa oni odpowiedzialni za decyzje z
              przeszlosci.
          • Gość: powstaniec Re: Komuchy nagrabiły a My będziemy płacić IP: 210.75.21.* 04.11.05, 10:54
            Moze tak sie spojzysz na kraje zachodnie i porownasz jak tam wyzyskoja chlopow
            i robotnikow, a moze tesz chcialabys byc tak wyziskiwana. Potem moze mi
            wytlumaczysz jeke prawa ma kon do wozu i jego wlascicela. Przeciesz ten kon
            tesz jest „wyzyskiwany” i chyba ma jekes prawa. Ah zaluwazylas roznice???
    • hernandez Majatku ktory zagrabili Polsce w latach demokracji 29.10.05, 09:36
      szlacheckiej gdzie nie panstwo sie liczylo a wlasny majatek. Nagle sie okazuje
      ze panstwo jest wszystkiemu winne.Nawet rodziny takich zdrajcow jak
      radziwillowie chca odzyskac majatek.
      • Gość: Szxmon Re: Majatku ktory zagrabili Polsce w latach demok IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.05, 09:53
        A gdzie to tak znowu Radziwillowie zdradzali? W czasie potopu? Wtedy to nawet
        nasz przyszy krol Jan III Sobieski, w pierwszej fazie wojny walczyl po stronie
        Szwedow. Teraz trudno jest cokolwiek zbyt zdecydowanie oceniac.
        • hernandez Oczywiscie procz tego ze IM sie naleza skarby:) 29.10.05, 11:42
          przypomina mi to powoli odzyskiwanie kamienic przedwojennych ktore byly
          poobciazane hipotekami albo na krotko przed wojna/lub w czasie wojny sprzedane
          i spadkobiercy o tym dobrze wiedza.
          To ze krol czy inny wladca zdradzil nie oznacza ze inni co zdradzili sa bez
          winy...
      • Gość: odwazny Re: Majatek Andrzeja, Doroty i innych IP: *.mad1.adsl.uni2.es 29.10.05, 18:19
        Oddajmy im ich zbiory.
        Wydajmy prawo jak we Francji, ze wszystkie dziela sztuki wartosci narodowej
        nie maja prawa opuscic terytorium Francji. Wszyscy impresjonisci, inni wielcy
        mistrzowie moga zmieniac wlasciciela, ale zostac we Francji.

Z drugiej strony widac wybitny patriotyzm klanu Potockich. Byli
        zawsze "pozytywnie" notowani w historii Polski - bez komentarza.
        Rowniez, powinni oddac co nakradli od ludu polskiego - nalezy zrobic listy.

Inne rodziny aystokratyczne, jak np ksiaze Sulkowski, zapisal Rydzynie, swoj
        wspanialy palac, Fundacji Szkoleniowej, w jego palacu miesci sie szkola
        inzynierow, ktora doskonale prosperuje i cieplo mysli o wspanialym wlascicielu -
        PATRIOCIE.

Panowie, Panie Potoccy - co wy na to???????????????
    • Gość: Jan Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.05, 09:43
      Natychmiast oddac i jeszcze przeprosic. Powinnismy cie cieszyc, ze mamy w
      Polsce tak slawna rodzine jak Potoccy!
      • nordwest11 Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 09:51
        Te dzieła sztuki Potoccy zgromadzili dzięki potowi, krwi i łzom całych pokoleń
        chłopów pańszczyźnianych. Aby pan Potocki mógł się cieszyć jednym obrazem czy
        rzeźbą, cała wieś musiała zasuwać do pracy od świtu do zmroku, pod kijem
        karbowego, żywić się tylko kaszą i grochem. Dzisiejsze roszczenia pana
        Potockiego można określić krótko: HAŃBA, BEZCZELNOŚĆ, CHĘĆ DALSZEGO KRZYWDZENIA
        NARODU!!!
        • Gość: behemot Re: Potoccy żądają skarbów IP: 149.156.80.* 29.10.05, 10:36
          A widziales moze jak "narod" postapil z palacem w Krzeszowicach? Jak dzis wyglada jedno z najwspanialszych XIX wiecznych zalozen palacowo-parkowych? Jezeli dziela mialyby byc eksponowane to dlaczego w warszawskim Muzeum Narodowym - a nie w krzeszowickim i krakowskim (Pod Baranami) pallacu Potockich? Przeciez to dla tych palacow zostala stworzona kolekcja, a nie dla stolecznego muzeum, ktore pozgarnialo po wojnie dziela z calej Polski.
          • nordwest11 Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 11:32
            Zgadzam się z Tobą że te dzieła sztuki nie muszą być eksponowane akurat w
            Warszawie. Centralizm jest rzeczą złą.

Kwestia jak naród postąpił z rezydencjami magnackimi... no cóż barbarzyństwo
            ludu było w większości lustrzanym odzwierciedleniem barbarzyństwa magnatów. Jak
            się nie wynagradzało uczciwie pracy robotników folwarcznych, a samemu żyło w
            luksusie, trudno oczekiwać żeby nie wywoływało to nienawiści do przejawów tegoż
            luksusu.
        • Gość: Semafor Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:55
          Naczytałeś się komunistycznej historii - pan nic nie miał do roboty, tylko
          batożyć chłopów, panowała nędza i w ogóle, ale na szczęście przyszedł rok 1945
          a z nim front wschodni i wszystko stało się super.
          • rs_gazeta_forum Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 19:27
            Semafor napisał(a):
            > Naczytałeś się komunistycznej historii - pan nic nie miał do roboty, tylko
            > batożyć chłopów, panowała nędza i w ogóle, ale na szczęście przyszedł rok 1945
            > a z nim front wschodni i wszystko stało się super.

Zanim zaczniesz bronić panów, sprawdź, czy nie mają oni praw do ciebie jako
            własności. W końcu potomek pańszczyźnianego chłopa był z definicji własnością
            pańską. I co zrobisz, jak wystąpią o zwrot ciebie?
            • Gość: imw masz kompleksy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:56
              masz mentalność chłopa pańszczyźnianego... niestety :(
              • rs_gazeta_forum Re: masz kompleksy ? 30.10.05, 20:37
                imw napisał(a):
                > masz mentalność chłopa pańszczyźnianego... niestety :(

Na podstawie tak skróconej argumentacji moja polemika może opierać się tylko o
                domysły, np.:
                - twoi dziadkowie przekazali ci swoją mentalność i masz z czym porównywać, ale
                niestety spotykany u potomka niewykształconego chłopstwa równie niewykształcony
                aparat porównawczy nie pozwolił ci trafnie rozpoznać swojego byłego dziedzica;
                - typowy niestety dla rozważanych (byłych na szczęście) posiadaczy ludzkich ciał
                chamski stosunek do drugiego człowieka każe na każdego, kto nie zgadza się z
                takim porządkiem rzeczy, posłać możliwie najbardziej plugawą obelgę, dla ciebie
                będzie to coś związanego z chłopem pańszczyźnianym rzecz jasna.
      • marc1951 Re: Potoccy żądają skarbów 30.10.05, 15:02
        Niech przedstawia kwity ,ze to ich wlasnosc oraz zaswiadczenie ,ze kazdy
        eksponat zostal nabyty ,przez ich przodkow legalnie,np,nie zostal
        zlupiony.Jeden kwit ,jeden eksponat,a nie na krzywy ryj wyludzac od panstwa.
    • abhaod II RP, dziela sztuki tylko dla bogatych 29.10.05, 10:02
      • Gość: daro no chyba ze nie dla biednych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 23:48
        Co za bolszewickie poglady. Merce i BMW tez sa tylko dla bogatych i jakos
        trzeba z tym zyc.
    • anwb Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 10:13
      A moze rozliczyc ich za Targowice. Otrzymali wtedy mmnostwo nie swojej wlasnosci.
    • astygmatyk [...] 29.10.05, 10:34
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: luke Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.pcz.czest.pl 29.10.05, 10:40
      Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie spadkobiercą chłopów
      pańszczyźnianych pracujących na ich majątki.
      Za ich straty finansowe (niewypłacone wynagrodzenia) i
      za stratu moralne (przecież to była forma niewolnictwa).

Proszę pamiętać , że nie ma mowy o przedawnieniu.
      Niewolnictwo kwalifikuje się jako tzw. zbrodnia przeciwko ludzkości.
      Takie zbrodnie nie podlegają przedawnieniu
      • Gość: VinoTinto Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 10:07
        Słusznie! Poza tym należy im niewątpliwie wystawić rachunek za dziesięciolecia
        administrowania oraz konserwacji.
        • Gość: Róża Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:59
          Popieram ,dodałabym rachunek za ochronę mienia
      • Gość: pb Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.bozeknet.one.pl / *.bozeknet.one.pl 30.10.05, 11:27
        Pańszczyzna nie była zbrodnią, była elementem porządku społecznego i zgodna z
        ówczesnym ładem prawnym.
        • Gość: R. Re: Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:30
          Gość portalu: pb napisał(a):
          > Pańszczyzna nie była zbrodnią, była elementem porządku społecznego i zgodna z
          > ówczesnym ładem prawnym.

Dziwny argument. Komuniści i faszyści mogą powiedzieć, że ich przestępstwa też
          były zgodnie z ówczesnym ładem prawnym - który sami wprowadzali.
        • Gość: ania A kto ten ład wprowadzał?. Chłop pańszczyźniany?. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 18:58
          pb, Pańszczyzna była zbrodnią przeciwko człowiekowi i powina być ścigana przez
          państwo demokratyczne. Nie ma gorszej formy upokorzenia człowieka.
          Demokratyczne Niemcy zdecydowały się zapłacić odszkodowanmie za niewolniczą
          pracę w czasie II WŚ, a dlaczegóż to nie mają płacić odszkodowania wszelkiej
          maści wyzyskiwacze.
          Ład prawny ustalali Panowie Potoccy, Zamojscy, itp krwiopijce.
      • Gość: irek Niech Potoccy wypłacą odszkodowanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 18:51
        W całości popieram. Niech cieszą się tym co mają, wara im od naszych podatków i
        podatków moich dzieci i wnuków.
        Rozliczenia trzeba zrobić uczciwie i od Mieszka 1.
    • Gość: pijusXII Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.pronet.lublin.pl 29.10.05, 12:28
      autor artykułu zapomniał dodać że ostatnio do sądu wystąpili także Zamojscy o
      zwrot Kozłówki
    • parob oddać! i tak w magazynach sie marnuje 29.10.05, 12:37
      a co ważniejsze, to ich własność.
    • sauternes Re: Potoccy żądają skarbów 29.10.05, 17:16

trudna sprawa. Zgodnie z prawem wlasnosc trzeba oddac. Z drugiej strony sa tam
      skarby zaliczane do polskiej kultury narodowej. Rzeczy bezcennne.

Po wojnie tak wiele stracilismy i tak nas ograbiono ,takze podczas komuny,ze w
      tej chwili taki proces o oddanie czegos co zaczelismy uwazac za wlasnosc
      narodowa jest jak ograbianie nas powtornie.

NIewatpliwie to zostalo zabrane kiedys Potockim jest ich wlasnoscia. Pytanie
      jak sami Potoccy weszli w posiadanie takich skarbow,tzn czy po krwi i wyzysku
      chlopow panszczznianych jak tu niektorzy pisza,to nie jest tu wazne.

Wazne co spadkobiercy maja zamiar zrobic z czyms co stanowi jednak czesc
      historii Polski?? To jest dobre pytanie. I j esli chcemy te skarby zachowac dla
      przyszlych pokolen to panstwo powinno wykupic te skarby.

Bo jasne jest ze spadkobiercy beda chcieli to sprzedac i to za granice ,bo tu
      chodzi o pieniadze. Nie wiem czy sa kolekcjonerami milosnikammi szztuki.

Potoccy jak jeszcze byli wlascicielami to tez nie wystwiali tych dziel w swoich
      palacach dla ludnosci wiejskiej ktora dla nich pracowala. Mieli to dla siebie i
      znajomych co przyjezdzali w odwiedziny.

Mysle ze chodzi o odzyskanie czegos co ma niewyobrazalnie wielka wartosc na
      rynku sztuki. I ze mozna za to dostac 30 milionow zlotych.A nawet wiecej.

Fakt,ze spadkobiercy sa otwarci na niegocjacje swiadczy o tym ze nie tak bardzo
      im zalezy na tych dzielach co na pieniadzach . Pewnie beda chcieli sobie zabrac
      kilka znanych obrazow zeby powiesic w jadalnym,

a zs reszte chca pieniedzy , I tak beda urzadzeni do konca zycia I jak to
      magnaci ,nie beda musieli pracowac do konca zycia jak rowniez ich potomkowie.

Ech, dobrze byc szlachciura.!
      • Gość: bezstronny Re: Panowie Potoccy - troche patriotyzmu IP: *.mad1.adsl.uni2.es 29.10.05, 18:27
        Zachowujecie sie jak te wszarze - forsa, forsa. Gowno was obchodzi, ze
        te "wsaze" dziela przedstawiaja historie polski, cale wieki historii.

Widac, ze jestescie zdolni zjesc wasze szlacheckie gowno, aby miec forse. Wstyd.
        troche patriotyzmu.
        Nikt, nie kwestionuje waszej "wlasnosci" - zostawcie ja w Polsce, naszej
        ojczznie, udostepnijcie zwyklym ludziom, tym szarakom, szlachcie zasciankowej,
        i innym nie godnym "waszego stanu".
        Choc raz w historii pokazcie, ze stac was na odruch patriotyzmu.
        • Gość: MMM Re: Panowie Potoccy - troche patriotyzmu IP: *.hsd1.ma.comcast.net 29.10.05, 20:33
          To ciekawe jak ta -szlachta- dorobila sie tych majatkow. No to zapytajcie sie
          starszych ludzi bo nie wielu ich pozostalo. Bo to co mi moja babcia opowiadala.
          Musiala odrabiac panszczyzne od rana do wieczra bez nawet napicia sie wody.
          A jak taki szlachcic przyjechal na koniu to zamiast zaplaty ubil batem po plecach.
          Nakazal tez pszyjsci do pracy na drugi dzien. Szlachta to chanba narodu Polskiego.
          Nie zapominajmy o historii. Teraz tez ta pseudo szlachta zyje i wyzyskuje.
          mmm.
          • Gość: imw zniesienie pańszczyzny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:58
            # 1823 – Zniesienie pańszczyzny na terenie zaboru pruskiego
            # 1848 – Zniesienie pańszczyzny na terenie zaboru austriackiego w celu
            pozyskania sobie wsi pod presją powstania krakowskiego i rabacji galicyjskiej
            # 1864 – Zniesienie pańszczyzny na terenie zaboru rosyjskiego
    • Gość: twoja_stara Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.nyc.res.rr.com 29.10.05, 17:22
      I maja racje !!!
      Z tym tylko, ze powinni udowodnic przed sadem ze rzeczywiscie sa spokrewnieni z
      TYMI Potockimi. Zbadac im DNA to sie okaze kto tu hrabia i pan a kto oszust i
      zlodziej. Cala ta sprawa smierdzi z daleka, mowie wam.
    • Gość: Hubert Zadnych zwrotow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 18:33
      Zadnych zwrotow.Reforma rolna przywrocila sprawiedliwosc dziejowa,jakim prawem
      spadkobiercy zadaja zwrotow.Piszacy posty usilowuja pokazac jak znaja historie
      Polski a nikt nie napisal ze wszystkie rody magnackie bez wyjatku doprowadzily
      do upadku Rzeczpospolitej.Jesli nawolujecie o przestrzeganie prawa to
      konfiskata majatkow przeprowadzona byla z zachowaniem prawa,prawa Polski
      Rzeczpospolitej Ludowej,ktorej ciagloscia jest Rzeczpospolita Polska.Nie ma
      obywatela naszej Ojczyzny ktory by czegos nie stracil czy w zawierusze wojennej
      po wojnie w wyniku takiego prawa ktore wtedy obowiazywalo ale nikt z tych
      obywateli lapy do panstwa nie wyciaga wyciagaja ci co nie maja moralnego prawa
      tej lapy wyciagac.Nie mozna zrobic takiego bledu jak zwroty i nadawania ziemi
      kosciolowi katolickiemu co spowodowalo ze dostali 22 razy wiecej niz sie
      nalezalo teraz sprzedaja z zyskiem a lape po fundusz koscielny od skarbu
      Panstwa dalej maja wyciagnieta.Rzadzacy opamietajcie sie z tym rozdawnictwem bo
      skonczymy pod plotem Europy.
      • Gość: MMM Re: Zadnych zwrotow IP: *.hsd1.ma.comcast.net 29.10.05, 20:40
        To ciekawe jak ta -szlachta- dorobila sie tych majatkow. No to zapytajcie sie
        starszych ludzi bo nie wielu ich pozostalo. Bo to co mi moja babcia opowiadala.
        Musiala odrabiac panszczyzne od rana do wieczra bez nawet napicia sie wody.
        A jak taki szlachcic przyjechal na koniu to zamiast zaplaty ubil batem po plecach.
        Nakazal tez pszyjsci do pracy na drugi dzien. Szlachta to chanba narodu Polskiego.
        Nie zapominajmy o historii. Teraz tez ta pseudo szlachta zyje i wyzyskuje.
        mmm.
        • Gość: historyk babcia żyła za pańszczyzny IP: *.crowley.pl 30.10.05, 16:31
          to Ty masz tak około 130 lat.
      • Gość: gluptak Re: Zadnych zwrotow IP: *.chello.pl 30.10.05, 22:30
        > Zadnych zwrotow.Reforma rolna przywrocila sprawiedliwosc dziejowa,

dokladnie tak, tylko ta reforma dawno juz byla, teraz czas na nową, porozwalać
        tym nowym wlaścicielom ich fabryki i majątki, i rozdać takim, którzy nie mają
        za co pić
    • Gość: rs Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.asmed.pl / *.asmed.pl 29.10.05, 23:16
      2w koncu lat siedemdziesiatych bylem w jednym z bylych majatkow na mazowszu,
      rozmawialem z dozorca starszym panem w wieku 70-80 lat. budynki zniszczone
      palac w rozsypce a jak pamietamy byl to okres kartek. i ten pan mowil, nazekamy
      na sanacje ale wtedy ja dostawalem miesiecznie 10-15 kg miesa w zaleznosci od
      rodziny a dzisiaj 1.70. i co wy na to
    • Gość: dobrze Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.acn.waw.pl 30.10.05, 08:32
      bardzo dobrze, nareszcie skonczy sie chrzanienie o "majątku narodowym" i tym,
      ze wszyscy mamy do niego prawo. Po prostu komunisci nakradli, a teraz panstwo
      winno oddac. Jak chcemy byc bogaci musimy sami zarobic.
      • Gość: xxxx Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.csmb.qc.ca 16.08.10, 19:21
        dokladnie tak jak jest napisane. nalezy oddac bo to co jest
        dorobkiem rodzinnym powinno w tej rodzinie zostac. bogaty czy biedny
        bez znaczenia. tak jak my dajemy naszym dzieciom i nie chcemy zeby
        ktos decydowal o tym co i komu mozemy przekazac. fortuny powstawaly
        zawsze i obecnie tez powstaja. umowmy sie ze z nieba nikomu nie
        spadly.widocznie wiedzieli jak to robic. czy to znaczy ze za pare
        lat narod bedzie sie dopominal "prawnie" zeby rozadac obecnie
        powstale tym ktorzy ich nie stworzyli ale czuja sie pokrzywdzeni bo
        sa biedni?
    • Gość: lol JAK SIĘ UKRADŁO TO TRZEBA ODDAC ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:01
      Znam taką historie jak złodziej ukradł złoto w wyrobach ,gdy przyszli odebrac
      kradziony towar to żona złodzieja powiedziała że nie odda bo ona to dostała od
      męża. TUTAJ WIDZĘ PODOBNY UKŁAD!!
    • Gość: antykretyn A KTO UKARZE POTOCKICH ZA TARGOWICE I ROZBIOR IP: *.fbx.proxad.net 30.10.05, 09:55
      POLSKI
      Zdrada stanu m.in.Potockich kosztowala Rzeczpospolita IIIrozbior Polski i
      utrte panstwowosci i kompletna ruine panstwa.
      Czy ktos w koncu wystawi tym pojeb..nym rodzinom magnackim rachunek krzywd do
      zaplacenia i wytlumaczy im ,ze tylko uczciwoscia a nie chciwoscia moga wymazac
      rachunek krzywdy wobec Narodu ,ktory moralnie na nich ciazy.
      Albo lepiej niech zmienia nazwiska.
      • Gość: imw zmiana nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:02
        niektórzy Potoccy to byli "poddani" Potockich :)))
        a najczęście rodowe nazwiska zmieniają Żydzi ...
        • Gość: Spolegliwy Re: zmiana nazwiska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 11:18
          A propos Zydow. Panowie i panie Polacy.Jak juz sie tak szlachetnie
          sprzeczacie ,czy oddac lub tez nie ,majatki i "skarby" waszej szlachcie , moze
          tez pomyslicie by ODDAC zagrabione majatki wszystkim zydowskim wlascicielom a w
          zasadzie ich spadkobiercom. W tym temacie rura miekknie wam od razu
          solidarnie , od razu ogarnia ten wasz przeszlachetny narod Kalich kompletna
          gluchota. Tak ze lepiej przestancie sie tu wyglupiac.Wszyscy was z tej strony
          dobrze znaja ( cicha sympatia WIEKSZOSCI waszego spoleczenstwa jak Niemcy tych
          biedakow mordowali, aktywna wasza rola jak :wydarzenia kieleckie,
          SZMALCOWNICTWO o nieporownywalnej intensywnosci , Marzec 68, JedwaBNE I SETKI
          innych. I nie probojcie tego zwalac na tych mitycznych komuchow.Komuchy to
          byliscie WY , caly narod przez 40 lat. Niemcy tez zwalali (i robia to nadal tak
          jak wy to robicie) wine na MITYCZNYCH Nazi.Tak lekko nie mozna innych oszukac,
          chyba ,ze siebie samych.Oddajcie ZYDOM , coscie im POLACY ukradli i zagrabili.
          • Gość: szwet14 Re: zmiana nazwiska IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 12:29
            JESTES NUDNY.

www.kki.com.pl/piojar/polemiki/jedwabne/nichthauser.html
            • Gość: Spolegliwy Re: zmiana nazwiska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 13:28
              Moze i nudny jestem,bo ta sprawa juz tyle razy byla poruszana i zawsze wasz
              zlodziejski narod i jeszcze bardziej zlodziejska wladza udaja gluchych i
              slepch.Jak widze ty tez masz problemy z widzeniem i sluchem Kali Szwet. Ale
              pamietajcie.Ze sie czegos nie akceptuje , nie znaczy ,ze ten problem nie
              istnieje. A mnie daje zawsze mozliwosc ,jak o was z kims mowie, okreslac was
              jako narod szmalcownikow i zlodzieji. Niemcy nie zmazali i nie zmaza swojej
              winy moralnej za Holocaust ale przynajmniej pomogli temu narodowi finansowo , i
              to jak ,a wy? Ukradliscie wszystko, wykorzystaliscie przymusowa sytuacje tych
              ludzi i probojecie sie DEKOWAC paruset ludzmi o mnie lub bardziej szlachetnych
              pobudkach swojego postepowania.Te pare tysiecy nie stanowia ZADNEJprzeciwwagi
              dla tych milionow katoli ,cieszacych sie z tragedii Zydow i tych dziesiatkow
              tysiecy szmalcownikow uprawiajacych swoj proceder przy milczacej akceptacji
              polskiego spoleczenstwa.Tak ,ze nie miej tej bezczelnosci ,polski chamie ,
              pisac mi tu ,ze jestem nudny.
              • Gość: szwet14 Re: zmiana nazwiska IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 15:50
                Teraz mnie dopiero rozsmieszyles, stac Cie wylacznie na obelgi i sianie
                nienawisci. Co kto sieje, to i zbiera - zwykle prawo natury.
                • Gość: Spolegliwy Re: zmiana nazwiska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 19:27
                  Jestes przewrotny jak Polak,szwet.To ja mam rzucac obelgi i siac nienawisc?? To
                  ty odwracasz kota ogonem, a przede wszystkim zupelnie nie odniosles sie do
                  tresci mojego listu , tylko ogolnie jeszcze mnie atakujesz.Takie metody
                  faszystowsko-komunistyczne sa mi u was skadinad znane. Taka wrodzona falszywosc
                  narodowa. Jestescie najgorsi wsrod Slowian ,bez honoru i ambicji.Ty tez do nich
                  nalezysz. Dlatego z toba koncze rozmowe.
                  • Gość: autor Re: zmiana nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 10:31
                    Jak masz jakieś pretensje, to do sądu z wnioskiem. A nie wzniecać tu jakieś
                    waśnie i obrażać. Ciekawe, czy powiedziałbyś mu to w twarz, bo łatwo się lży
                    zza swojej klawiatury w Niemczech.
      • Gość: antybolszwik Na tobie i na innych bolszewikach ciazy zdrada IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:52
        narodu i w pedzenie Kraj w nedze. Spustoszenia moralne w swiadomosci narodu do
        tego stopnia, ze wdalszym ciagu Polska nie moze sie odnowic moralnie i
        ekonomicznie. Stracilismy historie Polski i mamy tylko historje
        sowjecko-syjonistyczna.
      • Gość: Pablos Re: A KTO UKARZE POTOCKICH ZA TARGOWICE I ROZBIOR IP: 213.76.140.* 30.10.05, 13:30
        Tak, z pewnością chciałbys powołania czegoś na wzór Świętego Oficjum do spraw
        wyznaczenia jedynej i słusznej linii historycznej. Trochę to dyktatura zatrąca.
        Wielu było łajdaków w historii, ale chyba nie o to tu chodzi. Moim zdaniem
        bezzasadne jest tez obciążanie Potockich kosztami konserwacji i ochrony - w
        końcu gdyby państwu się to nie opłacało, juz dawno zwróciłoby kolekcję z własnej
        inicjatywy. Najłtwiej tak zarabiac na cudzym w razie czego powołując się na
        komunistyczne frazessy o sprawiedliwości dziejowej.
      • Gość: powstaniec Re: A KTO UKARZE POTOCKICH ZA TARGOWICE I ROZBIOR IP: 210.75.21.* 04.11.05, 08:14
        Zdrada? Ciekawe pytanie. Ale zdrada czego? RP nie istiniala poza mapa. Obce
        wojska nie stacjonuja w suwerennym kraju. No ale powrocmy do teraznijszosci,
        czy to nie ty glosowales do wstopienia do dzisejszej unii uzywajac argumentow
        Szczesnego?? Kot cie ukarze? I za jake pienidze sprzedales RP??
    • Gość: emnit Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.05, 10:02
      A ja myslalem, ze to Niemcy w 1939 wszystko zabralii - tak 50 lat w szkole uczono.
    • Gość: gosc CHWILECZKE! ALE CZY POTOCCY UCZCIWIE ZAROBILI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:01
      Cos mi sie zdaje, że te wszystkie skarby to wynik wieloletniego wyzyskiwania
      chłopów, czy w takim razie został uczciwie zarobiony?
      • ciagciulaciag Uczciwie! A komuna jak odda to zamkna muzeum! 30.10.05, 12:31
      • ciagciulaciag Wlasnosc Potockich nalezy do..Potockich! 30.10.05, 12:47
        • Gość: abc Re: Wlasnosc Potockich nalezy do..Potockich! IP: *.csmb.qc.ca 16.08.10, 19:23
          tak jak Kowalskiego do Kowalskich!
    • lpr_rasta ZŁodzieje oddajcie ludziom ich rzeczy!!!!!!! 30.10.05, 12:26
      KRADZIONE NIE TUCZY.
      NIE KRADNIJ.
      • Gość: Nedza Ekonomiczna Re: ZŁodzieje oddajcie ludziom ich rzeczy!!!!!!! IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:40
        lpr_rasta napisał:

> KRADZIONE NIE TUCZY.
        > NIE KRADNIJ.
        Kradzione tuczy. Przyjzyj sie politkom. Kazda partia ktora dorwie sie do wladzy
        natychmiast zaczyna rozkradac majatek narodowy.
        W Polsce w wyniku sowietyzacji nie ma poszanowania wlasnosci. Ciezka praca i
        zaradnosc biznesowa nie ma szacunku. Ludzie sie nie chwala ile zarobili ale ile
        nakradli. W polskiej swiadomosci krentactwo i zlodzejstwo jest symbolem
        zaradnosci.
    • Gość: Nedza ekonomiczna Polska cofnela sie do epoki kamienia lupanego IP: 211.27.43.* 30.10.05, 12:29
      Gdyby ludzie zyjacy w krajach rozwinietych mieli taka mentalnosc to bysmy
      wszyscy mieszkali w jaskiniach.
      Nie byloby piramid w Egipcie. Nie byloby piramid w Ameryce. Czlowiek by nie
      polecial na ksiezyc.

TEN KRAJ SIE NIGDY NIE ROZWINIE EKONOMICZNIE.

Nastapilo kolosalne spustoszenie w mentalnosci spoleczenstwa w wyniku
      kolonizacji sowjeckiej. Teraz rozumiem dlaczego w Polsce nie ma partii
      prawicowej a tylko rozne wersje SLD.

Jak wy sie z mentalnosci sowieckiej nie wyzwolicie i nabierzecie szacunku dla
      wlasnosci prywatnej to zawsze bedziecie kolonialnym krajem sowieckim.

Oczywiscie jest alternatywa bycia niwolnikiem krajow rozwinietych.
      Polskiego kapitalu nie bedzie i bedziecie charowac dla obcych bez zadnych
      perspektyw na przyszlosc.

Gdyby w US ludzie mieli taka metalnosc to USA byloby tak bogate i rozwiniete jak
      Polska, Rosja, Bialorus i Ukrajina.

• grazynaslawinska6 Re: Potoccy żądają skarbów 30.10.05, 12:30
      Dlaczego oni sami nie walczyli o odzyskanie tych skarbow od Niemcow,tylko
      czekaja ,ze moze ksiadz to zrobi ,a oni wezma.Ten kto walczy o to ten bedzie
      bogaty.Wszystko kosztuje .Jezeli kogos nie stac na zaplate z gory ,a ja to
      odzyskam kosztem swojego zdrowia to to jest moje,bo wlasciciel zbankrutowal.A z
      jakiej racji ja mam byc z tego powodu chora?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka