jagnieszkaa 25.11.05, 23:51 Absolutnie genialne. Tylko Adam M. mógł to ułożyć! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: as Re: Dziadów części III Ustęp - Droga do Rosji IP: *.twcny.res.rr.com 26.11.05, 00:26 Czy czlowiek wychowany na TV, przyjemnosciach internetu i grach komputerowych bylby w stanie napisac cos podobnej klasy ?? Co po nas zostanie ? Plastikowy zlom ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Dziadów części III Ustęp - Droga do Rosji 26.11.05, 01:55 TO TY SAM DECYDUJESZ O TYM CO MASZ W ŚRODKU , I CO PO SOBIE ZOSTAWISZ !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mustapha Mond Dzisiaj tylko znikoma czesc ludzi... IP: 69.156.10.* 26.11.05, 18:00 Dzisiaj tylko znikoma czesc ludzi jest w stanie i ma odwage decydowac za siebie i o tym co ma w srodku. Dzisiaj, niestety, ale za wiekszosc o tym co maja w srodku decyduja media i roznego rodzaju 'spin doctors', 'spece' od 'inzybierii dusz' i 'public relations'. Wiekszosc niestety ale slucha tego calego belkotu jak swinie grzmotu i mysli ze zyje w raju. Azeby zaczac decydowac musisz walczyc z tym calym medialnym belkotem, swinstwem i chlamem ktory chca wpompowac w ciebie wszyscy ci 'spece' ktorzy zawsze 'mysla inaczej' i 'wiedza inaczej i lepiej'. PS. Chyba jeszcze raz przeczytam 'Dziady' Adama Mickiewicza. Ciekawe jakie bede mial skojarzenia i jak beda sie one roznic od tych ktore mialem wtedy kiedy musialem czytac 'Dziady' lako lekture obowiazkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kjaer Re: Dziadów części III Ustęp - Droga do Rosji 26.11.05, 10:04 wiekszosc wsolczesnej sztuki juz od lat 60-tych wspomagana jest nie porywem serca i geniuszu,tylko roznymi wspomagaczami od narkotykow poczawszy na psychotropach skonczywszy.to dlatego czasami nie rozumie co poprzez dany utwor,rzezbe czy inny twor chcial tworca wyrazic.Mickiewicz to geniusz ktorego czytac i rozumiec beda moje pra wnuki jezeli nie obca im bedzie historia europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos_z_szafy Re: Dziadów części III Ustęp - Droga do Rosji IP: *.orange.pl 26.11.05, 10:55 Zdaje się, że Wielcy Romantycy też wspomagali się czym tam mieli pod ręką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapfryd Re: Dziadów części III Ustęp - Droga do Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:22 Mickiewicz zapytany kilka lat po napisaniu "Dziadów cz. III", kogo miał na myśli pisząc o "wskrzesicielu narodu" o imieniu 44, nie potrafił odpowiedzieć... Ciekawe dlaczego? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl A ja nie wiem 26.11.05, 12:54 Dlaczego akurat ten fragment? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Bo tak zdecydował Adam M. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 22:51 Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 "Pan Tadeusz" 27.11.05, 09:15 Ile razy czytam to arcydzieło, zastanawiam się, jak można w tak krótkim czasie - 8-9 miesięcy - napisać tak wielki pod każdym względem utwór. W nim jest wszystko co genialne - pomysł, kreacja bohaterów, język, oryginalność. Szkoda słów zresztą, bo nigdy nie wyrażą myśli, które tłoczą się w głowie na ten temat. Nikt nie napisał nic większego w XIX w na świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qso Nie mam odwagi napisać że rozdraznisz Rosjan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 18:44 i zaraz odezwa sie głosy ludzi dla kórych Bogiem jest pełne koryto, że jak to, takie pisanie to nieodpowiedzialność...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: Dziadów części III Ustęp - Droga do Rosji 30.11.05, 01:36 "Polały się łzy me czyste, rzęsiste, Na me dzieciństwo sielskie, anielskie Na moją młodość górną i durną, Na mój wiek męski, wiek klęski; Polały się łzy me czyste, rzęsiste..." Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Dziadów części III Ustęp - Droga do Rosji 30.11.05, 16:04 rzeczywiscie niezle. ale ja wole "Koziolka Matolka" Odpowiedz Link Zgłoś