Dodaj do ulubionych

Ikony architektury

19.05.06, 20:21
Jezeli wiezowiec poziomy Agory oraz biblioteka UW to najladniejsze domy w
Polsce i od nich bije blask - to ja jestem Sanctus manipulantus, beatus!
Panowie nie robcie se jaj (przepraszam). Nie sa to, co prawda knoty, ale
wielka architektura nie jest to zadna miara, no chyba, ze z uwagi na tzw.
genius loci (czyli miejsce w Warszawce). Wiecej rozwagi panowie dziennikarze
z GW. Powiecie de gustibius non e disputandum est? Nie zgodze sie. W Krakowie
postawiono po prostu lepsze rzeczy, a siedziba BRE w Bydgoszczy ma te
warszawskie blaski niestety pod soba.
Obserwuj wątek
    • Gość: jjs mi najbardziej podoba sie : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:37
      1. Stary Browar w Poznaniu,
      2. Budynek BRE Banku w Bydgoszczy,
      to budowle mające chrakter, wspaniale wpisaly sie w krajobraz, a zarazem sa
      bardzo nowoczesne!!

BRAWO
      WIECEJ TAKICH PROJEKTOW I REALIZACJI !!!
      a nie budowli sztucznych zimnych i bez charakteru
      pozdro
      • evka Re: mi najbardziej podoba sie : 19.05.06, 22:44
        a mi podoba sie seminarium w krakowie
    • Gość: boberek Re: Ikony architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:53
      Czy ty masz jakis kompleks Warszawy i GW ?? - a moze nie umiesz czytać ze
      zrozumieniem? - te budynki wybierało jury zlożone z najbardziej cenionych
      architektow w Polsce - a nie redakcja GW...
      pozatym nikt nie wartościuje tych realizacji w obrembie wybranej 20-tki -
      nigdzie nie stwierdzono który znich jewst najlepszy...

A w Krakowie poza budynkami tu wybranymi niewiele wiecej niekonwencjonalneych
      budynków wybydowano bo kazda inwestycja tu jest z zasady oprotestowywana -
      zyjemy pod terrorem "zabytków" - wg pogladow niektorych Kraków powinien byc
      nakryty wielkim kloszem i pozostawiony jedynie do oglądania - bron Boże zeby tu
      coś zmieniać... choć musze stwierdzić że zamiast nagrodzonego domu pogrzebowego
      "Brama do świata umarłych" wybrałbym kaplice na cmentarzu salwatorskim - mały
      budynek ale o niesamowitej harmonijności swojej prostoty - ale to moje prywatne
      zdanie - podejrzewam ze ta 20tka kazdego znas wyglądałaby zupełnie inaczej...

A na marginesie - urzywanie łaciny wcale nie świadczy o twojej erudycji tylko o
      efekciarstwie i niskim poziomie meryrtorycznym twojej wypowiedzi...
      • konkretniekarol Re: Ikony architektury 25.05.06, 12:23
        Gość portalu: boberek napisał(a):

> A na marginesie - urzywanie łaciny wcale nie świadczy o twojej erudycji tylko o
        > efekciarstwie i niskim poziomie meryrtorycznym twojej wypowiedzi...

A o czym świadczy "urzywanie" polszczyzny w sposób "paraortograficzny"? Moze to
        też odmiana efekciarstwa (w dzisiejszych czasach...). Przepraszam, ale drażni
        mnie ignorancja połączona z lekkością w wypowiadaniu sądów.

> - te budynki wybierało jury zlożone z najbardziej cenionych
        > architektow w Polsce - a nie redakcja GW...

Wszelkie "jury zlożone z najbardziej cenionych architektow w Polsce" to jedna
        wielka kpina. Środowisko architektów w naszym kraju ma strukturę o charakterze
        mafijno-korporacyjnym, o skali i zasięgu zjawiska nie mniejszym, niż w branży
        prawniczej. Kilka "grubych ryb" na przemian głaszcze sobie wzajem grzbiety,
        przejmując większość poważnych konkursów i nagród. A pani Ewa
        Przestaszewska-Porębska, wraz ze swoim miesięcznikiem od lat konsekwentnie temu
        sekunduje, być może należałoby więc zmienić pisownię tytułu niniejszego artykułu
        na "Ikony <Architektury>".
    • Gość: f Re: Ikony architektury IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.05.06, 12:17
      > Jezeli wiezowiec poziomy Agory oraz biblioteka UW to najladniejsze domy w

Nie ma czegos takiego jak wiezowiec agory, i tak.. to najlepszy Biruowiec w
      polsce. To ze jest w Warszawie do ktorej odnosisz sie z pogarda znamionuje
      twoje chamstwo i nie ma wiekszego znaczenia, rownie dobrze moglby byc w
      Olsztynie lub Koszalinie.
      • bart_lex Re: Ikony architektury 20.05.06, 18:05
        Cieszę się, że BRE jest od lat docenianie. Wspaniale prezentuje się w nocy,
        odbijając się od rzeki, w towarzystwie pałacu Lloyda. Nabrzeże, jak za dawnych
        czasów - drewnianie klepki. Fajnie miejsce na wieczorna nasiadówkę miejską...
    • matheus.baere A nie lepiej pozytywnie? 20.05.06, 21:25
      Lepiej chyba się cieszyć, że nie wszystkie budynki wyglądają identycznie zamiast
      narzekać, że mogłyby wyglądać inaczej. Owszem, narzekać jest łatwiej - ale
      myślenie pozytywne daje lepsze rezultaty - chyba każdy woli marchewkę od kija...
    • Gość: ar Re: Ikony architektury IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.05.06, 17:20
      na wszystkich prezentowanych zdjeciach niebo jest biale... (kto robil te
      fotki?).
    • Gość: drhc przykre jest to, ze budeole w stylu wspanialego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 22:48
      browu w Hamburgu stoją na pośredniej dzislnicy. Uwżam, że browar jest na
      prawdękapitalny architektonicznie. Szkoda, że Większość, tego co u nas powstaje
      to jedna wielka kupa. choć fakt idzie ku lepszemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka