iberelka1 08.08.06, 15:00 Wspanialy pisarz, odwazny czlowiek. Jeden z najwiekszych Polaków (przez bardzo duze P) w naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemelarz Re: Stryjkowski, mój przyjaciel 09.08.06, 10:34 Czyżby "Wybiórcza" kasowała wszystkie posty o tym najwiekszym Polaku przez duże "P", który, gdy PRL upadł, wyznał, że za ojczyznę uważał zawsze Izrael? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Stryjkowski, mój przyjaciel 12.08.06, 23:30 Julian Stryjkowski byl i Polakiem, i Żydem. Odkrywal Polakom Żydów galicyjskich, ich zycie i obyczaje, pisal takze na inne tematy. Byl politycznie bardzo odwazny, a osobiscie nade wszystkio pamietam Go - jako bardzo dobrego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
janzkatowic Re: Stryjkowski, mój przyjaciel 13.08.06, 15:20 Zgadzam się ze stwierdzeniem, że pisarzem był wybitnym. Niestety nie znam zbyt wiele Jego "rzeczy", ale z życiorysu nakreślonego w Gazecie wynika, że musiał być niezbyt "lotnego" umysłu. Był bezkrytycznym raz w jedną stronę, a raz w drugą.Ciekawiło by mnie co dzisiaj by Go "oczarowało". Odpowiedz Link Zgłoś