Dodaj do ulubionych

Dramat z dotacjami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 10:53
W ramach programu "Patriotyzm jutra" teatry niech sobie do offu przejdą i
przestaną marudzić. Artysta powinien być głodny, szczególnie aktor. Karnawał
się skończył, teraz trzeba zawalczyć o widza i jego drobne w kieszeni. Teatr
dotowany to teatr zakopany.
Obserwuj wątek
    • Gość: dramat z dramatami Dramat z dotacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 18:11
      NIe ma żadnego powodu, żeby ministerstwo finansowało premiery polskich sztuk z
      kieszeni podatników, wiele z nich prezentuje dramatycznie niski poziom i
      zajmuje się problematyką, która przemawia do bardzo wąskiej grupy ludzi i w
      istocie nie ma wymiaru uniwersalnego.
      Osobiście mam dość tej sieczki i wolę obejrzeć Słowackiego czy Becketta!
    • Gość: mm Brawo, grafoman Wojcieszek przestanie wreszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 23:36
      być dotowany z moich podatków!
    • Gość: Lena Dramat z dotacjami IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.08.06, 01:02
      To jest okropne, że nie ma tu jednej jasnej zasady, która mówiłaby komu
      przyznac pieniądze, a komu nie. Źle się dzieje, że polska kultura teatralna
      poupada, bo brak na nią finansów, a przecież teatr jest piękny i nalezy go
      wspierać. Pieniądze powinno się przeznaczać głownie na premiery teatralne w
      ubozszych miastach, gdzie jest większe bezrobocie. Np. Warszawa jeszcze
      znajdzie jakieś środki na spektakl,ale taka Nowa Huta nie ma skąd ich
      wziąć.Wszyscy obywatele powinni mieć jednakowy dostęp do dóbr kultury. To jest
      zamykanie drogi aktorom i widzom z mniejszych i biedniejszych miejscowości.
    • Gość: Asia Dramat z dotacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 17:46
      Zgadzam sie w pełni z wypowiedzią "Gościa". Ostatnia- jaką widziałam-, dobra
      sztuka teatralna polskiego autora to "Scenariusz dla trzech aktorów" BOGUSŁAWA
      SCHAEFFERNA a na eksperymenty teatralne jest miejsce w tzw "offie".
    • konop Dramat z dotacjami 29.08.06, 15:17
      Górą Daniec!
    • Gość: lara Dramat z dotacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:19
      Wygląda na to, że Wojcieszek znalazł się na czarnej liście Ministerstwa. Warto
      zapytać by o powód takiegop stanu rzeczy samego ministra.
    • fjmurau Dramat z dotacjami 04.09.06, 22:57
      w teatrach generalnie powinny byc narodowe jaselka, apele, widowiska o jozefie
      pilsudskim, wspolne spiewanie roty etc..

a urzednikom tylko sie wydaje ze uznaniowo rozdzielac dotacje moga eliminowac z
      polskich scen elementy obce ideowo jak sztuki wojcieszka.. bo jesli nawet je
      wyeliminuja to i tak tworcy znajda milion sposobow na wysmianie wladzy(vide
      Tartuffe) pytanie tylko czy nie mogloby byc tak ze obok siebie sa teatry
      grajace klasyke i miejsca, w ktorych na warsztat bierze sie teksty wspolczesne
      czyli tak jak bylo do tej pory... widac nie...
      ps tak na marginesie (co zabawne) pisowskie wladze warszawy daja gruba kase na
      TR a taki krzysztof warlikowski wkrotce planuje wystawienie Angels in America...
      Tartuffe sie przy tym chowa jesli chodzi o liczbe ewentualnych odniesien do
      milosciwie nam panujacej wladzy.. nie wiem jak on sie do tej pory uchowal,
      zwazywszy na to ze trelinskiego wysiudali.. a jeszcze chca mu dac teatr studio
    • Gość: anonim Dramat z dotacjami IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.09.06, 01:00
      Jestem za MUCHĄ. Widz, kilent, głosuje swoja kieszenią. Kiedy widziałem dobry
      polski film od 15 lat... Krytyka? Awersja, Karykatura? Gdzie sa symbole naszej
      kultury? A feE. Kij w mrowisko wbiła mucha.T
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka