Gość: Kmicic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 23:35 Patriotyzm śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joanna Piotrowska statystyka IP: 80.50.228.* 27.09.06, 09:01 Dlaczego nie zalozyc ze te wlasnie pomysly sa jak najbardziej oddolne? Skoro jest ich najwiecej i nie sa wymyslone w Warszawie, tylko w Warce, Przemyslu, Rzeszowie. Zalozenie, ze wszystkie zostaly wymyslone tylko po to, zeby zdobyc pieniadze jest brakiem szacunku dla pomyslodawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za tym że 27.09.06, 09:11 Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za tym żeby szkoła uczyła, że patriotą jest ten kto wzmacnia pozycję własnego kraju wśród innych a więc potrafi z innymi współpracować, rozmawiać, nawet jeśli są problemy, dąży do dobrych relacji z sąsiadami czy dalszymi krajami, potrafi patrzeć w przyszłość i nie zapomina o historii ale kieruje się przede wszystkim sytuacją bieżącą. Patriota nie chowa głowy w piasek i nie chowa się w kibelku ale śmiało podejmuje dialog, nawet z tymi, których nie lubi. Patriota nie izoluje się ale działa aktywnie w międzynarodowych organizacjach, w sposób demokratyczny i z poszanowaniem prawa, wywiązując się z umów. Patriota w szkole nie zmienia obowiązujących reguł gry według własnego widzimisię: zdana matura to zdana matura a niezdana matura to niezdana matura. Patriota nie używa przemocy wobec ludzi o innych poglądach, nie kłamie, nie oczernia, szanuje godność każdego człowieka i każdy naród, inne rasy czy inne religie, bo patriota to ktoś, kto poważnie traktuje tekst polskiej Konstytucji. Patriota to człowiek silny i inteligentny a więc potrafiący zareagować na satyrę celnym dowcipem lub eleganckim milczeniem a nie straszyć prokuratorem. Patriota nie występuje wobec innych z pozycji moralnej wyższości ale potrafi być skromny. Patriota systematycznie i profesjonalnie pracuje, bez kombinowania, przekrętów, łapówek, kupowania podróbek czy kradzionych fantów. Myślę, że jak na pierwszą lekcję wystarczy. Po jej odrobieniu, służę za jakieś 50 lat, dalszymi propozycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Patriotyzm wczoraj IP: *.aster.pl 27.09.06, 09:25 Wiem coś na ten temat... Pracowałem przy czymś takim. Jest to najzwyklejszy "skok na kasę" i nie ma kryterów w otrzymaniu pieniędzy innych niż kryteria towarzyskie. Trzeba znać się z tym kto te pieniądze rozdaje, albo miec poparcie aktualnej władzy. Nie swoi kasy nie dostana, choćby były to najlepsze pomysły. I to działa w dwie strony. Władza się zmienia i potem na podobne imprezy, może nie tak przasne, ale również "oddolne" dostaja inni. A To Polska Właśnie! Pozdrawiam wszystkich P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera mity kompensacyjne IP: 62.111.139.* 27.09.06, 10:10 Problem tegoż przaśnego patriotyzmu, to problem nazwany przez Miłosza w "Traktacie teologicznym" mitami kompensacyjnymi - charakterystycznymi dla narodów zakompleksionych. Najjaskrawszym przykładem narody arabskie żyjące wciąż w micie kalifatu, a to przecież XII wiek/!/. Edward Said /Palestyńczyk!/ wylicza cztery najważniejsze cechy krajów postkolonialnych: ubóstwo, afrykański pesymizm, konieczne wymysły i kulturalizm. Trzecia z nich - konieczne wymysły to właśnie tworzenie mitologii własnej przeszłej wielkości. No cóż, jesteśmy państwem postkolonialnym, potwornie zakompleskionym, niepotrafiącym się wyzwolić ze stereotypu obrazu własnego jak i obcego. Kiedyś to się zmieni, ale kiedy...? Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk10 Patriotyzm wczoraj 01.10.06, 04:37 Tylko patrzec jak obywatele Jedwabnego, Wizny i Radzilowa zaczna urzadzac jakis marsze partiotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEOspasmin normy IP: *.aster.pl 01.10.06, 19:44 Hej, napisz prosze jak powinni dzis zyc mieszkancy Wizny,Jedwabnego czy Radzilowa? Czy sa Polakami czy moze z racji grzechow dziadow nie bardzo? Czy maja prawo do tozsamosci(historii/patriotyzmu) czy czyny dziadow im to odebraly? Odpowiedz Link Zgłoś