drrrrrr 12.01.07, 11:19 i juz wiem o niej wszystko - duzo halasu i malo tresci... i tak juz zostanie - zrobil sobie drugi rmf Metz,wyszlo z niego prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tmieti Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 11:21 Wg mnie bardzo intersująca audycja. Fakt, bardziej to zabawa niż poważna historia, ale świetna realizja i dynamika audycji. No i kapitalna muzyka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deana Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 11:26 W pierwszej chwili miałam negatywne odczucia,ale już po pół h jestem jak najbardziej za!Piotr Metz wykonał dobrą robotę,już się cieszę na te 50 audycji. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszu Posłuchaj uważniej 12.01.07, 11:30 Jak widać słuchasz bardzo nieuwaznie. Ten odcinek (jak i również ten za tydzień) to taki skrót tego, co w audycji usłyszymy. Mówił o tym Metz na początku audycji. Zapewne za 2 tygodnie usłyszymy więcej szczeg., ale tempo zapewne nie spadnie. Słucham z zaciekawieniem (choć pora na taka audycje trochę niezręczna). Moze warto, kiedyś w tygodniu zorganizowac powtórke? Do nasłuchania Odpowiedz Link Zgłoś
drrrrrr Re: 12.01.07, 11:59 50 audycji? O zgrozo...laczymy sie z radiem rmffm na antenie Trojki.Istotnie nie sluchalem pierwszych 10 sekund audycji w ktorych Piotr Metz cos zapowiedzial...Ale nie chce sie wsluchiwac w kogos nie wiedzac kto to jest i na jaki temat mowi.Powklejane jakies kawalki wypowiedzi,tu ktos z moskwy zagada,tu jakis rozzalony student chce uciekac,tu jakies kciuki lamac...podtym wszystkim podklady przebojow niby z tych samych lat ale teraz bylo Sunday Bloody Sunday w 71 roku dlatego ze w Irlandii jakies zamieszki wybuchly...nie wiem po co to komu potrzebne...Nie musze sluchac kolejnych audycji bo wiem jakie beda.Sluchalem tego typu historii Led Zeppelin i Rolling Stones itd. wg Metza w Rmffm w 94 roku kiedy nie odbieralem chwilowo Trojki.Trzeba bylo dobrze zapamietac glosy poszczegolnych muzykow bo potem juz nie wiadomo kto i o czym mowi,posklejane wyrwane z kontekstu wypowiedzi,byle szybciej i glosniej i tym szybciej i glosniej tlumaczyl Metz niby zlany potem bo ciezko nadazyc za szybko sobie posklejal...Mysle ze to jest wlasnie pokaz jak slicznie mozna nalozyc na siebie ilosc sciezek,ladnie posklejac,dzisiaj o wiele latwiej w technice cyfrowej,ja sobie moge na komputerze posklejac w 60 minut 1000 utworow z historii rockn´rolla i na to nalozyc jakies ludzkie odglosy...tez bedzie swietnie!...ale po co to komu potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszu ...więc nie męcz już się więcej... 12.01.07, 12:04 Jak widać Tobie zupełnie niepotrzebne. Nie pozostaje Ci nic innego jak przestawić stacje. Masz ogromnyyyyyyy wybór. Pozdrawiam i do nasłuchania Odpowiedz Link Zgłoś
drrrrrr Re: ...więc nie męcz już się więcej... 12.01.07, 12:22 nie bede przelaczal,bo nie mam ogromneeeeego wyboru :).Niestety,zreszta juz teraz Tonacja. Odpowiedz Link Zgłoś
tmieti Braki wiedzy... 12.01.07, 13:09 sorry, ale wydaje mi się, że "momenty" historii były tak wymowne, że naprawdę średnowykształcona osoba bez trudu powinna rozpoznać kto jest bohaterem i jakich wydarzeń to dotyczy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 12:12 ta audycja mnie zaszokowała....zaszokowała bardzo im plus! Odpowiedz Link Zgłoś
beret_z_moheru Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 21:26 Ta audycja nawiązuje do prezentowanej w 1999 roku w RMF FM audycji "Koniec Wieku", która była naprawdę warta posłuchania i był to kawał dobrej radiowej roboty. Zanosi się, że "Rock'n'roll Historia Powszechna" będzie równie dobra i równie warta posłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
ducat Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 14:35 Metz nigdy nie nasyci głodnych słuchaczy starego programu trzeciego polskiego radia. "Rock&Roll..Historia..." w Trójce to "Koniec Wieku" - prgram przygotwywany przez Tomasza Limanowskiego, Piotra Rzepkę i Piotra Metza. Emitowany był od stycznia 1999 do początku 2001 roku. Próba przeniesienia tego prgramu do Trójki - to swieteny pomysł. Niestety zagorzałych zwolenników klasycznyie produkowanych audycji słowno - muzycznych z polskiego radia - ten program nie porwie z uwagi na zbyt duże tempo i jak to mniej więcej powiedział - drrrrr- zbyt wiele głosów nałożonych na siebie... Cieszę się, że mogę znów posłuchać tego programu - uważam, ze to najlepszy program jaki kiedykolwiek powstał w komercyjnych rozgłośniach. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 18:15 Rzeczywiście wyrosło już pokolenie,które ma nikłe pojęcie o historii i to nie tylko rocka.Dlatego Metz powinien być mniej lakoniczny i przynajmniej jedno zdanie dodać więcej.Ale tak w ogóle ten program to bomba ! Rock był( i jest zresztą) ważną częścia naszej rzeczywistości i bardzo dobrze,że Metz tak właśnie prezentuje jego historię. Odpowiedz Link Zgłoś
k.a.r.o.l Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 21:36 Witam, Niestety przegapiłem audycję :-( Pamiętam jej " RMF'owską " wersję. Bardzo mi się podobała. Czy ma ktoś " Trójkową " wersję nagraną? Jeśli tak - proszę o kontakt: k.a.r.o.l@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
webdude Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 22:42 Program jest do pobrania stąd: www.filesend.net/download.php?f=15ee310e4d394aafd5bd68d1fe7cdf9f Gdyby "złamało" link, proszę go skleić. W linku nie ma żadnych spacji, jest jednym ciągiem. Audycja jest świetna. Pamiętam ją z RMF FM i uważam za najlepszy program jaki pojawił się w ostatnich latach w polskiej radiofonii. Odpowiedz Link Zgłoś
drrrrrr Re: historia RockN´Rolla... 15.01.07, 14:29 No to jest dokladnie to o co mi chodzilo...Zerzniety w calosci pomysl audycji z rmffm ,wlaczam Trojke i mam Rmf - co to za sztuka? To tak jakby Niedzwiedz przechodzac do Rmf-u prowadzil ichnia Liste (tam jest jakas chyba codzienna nawet) w ten sam sposob jak w Trojce - bezsensu,nie mialoby to prawa bytu.Inne radio,inny charakter,inni sluchacze.Nie po to wlaczam Trojke zeby mi graly jakies audycje robione specjalnie dla sluchaczy innego radia,tymbardziej Rmffm. Odpowiedz Link Zgłoś
homo.sluchaczus Re: historia RockN´Rolla... 16.01.07, 00:14 właśnie ściągnąłem i słucham. faktycznie, brzmi tak samo, jak w dawniej w RMFie. w tej wersji "historii powszechnej rock&rolla" lektorem jest Adam Ferency, w RMFie był Fronczewski. bardzo lubiłem tę audycję. i teraz słucham z wypiekami na twarzy. jestem całym sercem za tą audycją. nawet jeśli to odgrzewana rzecz. ale w Trójce wiele np. skeczy powtarzanych jest po latach. na tym polega ich urok. Odpowiedz Link Zgłoś
tmieti Re: historia RockN´Rolla... 19.01.07, 11:36 Naprawdę, szacunek dla autorów tej kapitalnej audycji. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: historia RockN´Rolla... 20.01.07, 01:22 posłuchałam i wiem już że tytuł tego wątku jest mylący; ta audycja to nie jest wcale historia Rock & Rolla; to jest to co zapisano na stronie Trójki: Rock & Roll Historia Powszechna a to jest zasadnicza różnica - usłyszałam lekcję historii powszechnej na tle pobrzmiewającej muzyki i nie do końca był to Rock & Roll bo w pewnym momencie wyraźnie jakiś niemal estradowy utwór się pojawił; szkoda bo miałam nadzieję na ciekawą audycję m u z y c z n ą ;( Odpowiedz Link Zgłoś
fingoth Re: historia RockN´Rolla... 20.01.07, 15:58 Odgrzewany kotlet z rmf'u, podobnie z Listą Osobistą. Pan Metz nie ma żadnych nowych pomysłów na programy. Na mojej liście nielubianych prezenterów zastąpił Rokosa. Wyprzedzając wszystkie posty napisze, że jak pan Metz nadaje to ja słucham Dwójki albo Biski. Odpowiedz Link Zgłoś
astat5577 Re: historia 20.01.07, 22:36 Hm, strasznie trudno odróżnić, czy raczej sklasyfikować klasę, innowacje przeróżne, powtarzalność i wspomnień czar, dobry dawny pomysł, nowe pomysły, odwagę eksperymentu albo poleganie na sprawdzonych wzorcach. Pozostaje mi moja prywatna recepta, że jakość (młoda czy wcześniejsza) obroni się sama, ale coraz mniej w nią wierzę, w tę receptę (w jakość wierzę nadal i uparcie). Na szczęście obecna możliwość wyboru i dostępu i porównań daje jednak szanse ukształtowania sobie własnych gustów i opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszu ...ale to już było... 20.01.07, 20:23 Szkoda, ze sluchacie tak nieuważnie. Pan Metz już 2 tyg. temu powiedział, ze pierwsze dwa odcinki będą nieco inne niż pozostałe. Usłyszymy skrót wydarzeń, ktore póxniej, przez kolejnych 50 odcinków bedzie omawial okraszajac zapewne większa porcją muzyki. Zresztą pisano o tym w tym wątku już 12 stycznia. Wystarczy poczytac. Jednak my wolimy marudzić, marudzić i jeszcze raz marudzić :-// Wznawiam prośbę. Bardzo bym chciał, aby audycja była powtarzana któregos wieczoru, bo obecna pora (pt.; 11.00) jest bardzo niewygodna. Zmykam na II połowę meczu w szczypiorniaka. Przynajmniej tutaj mozemy nawrzucać bramek Argentynie Do nasłuchania Odpowiedz Link Zgłoś
homo.sluchaczus Re: historia RockN´Rolla... 21.01.07, 22:21 a czy drugi odcinek audycji jest już może dostępny w sieci? ktoś ma jakiś link? byłbym bardzo wdzięczny. niestety pora emisji nie pozwala mi słuchać audycji w radiu. wieczorne powtórki byłyby jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
webdude Re: historia RockN´Rolla... 22.01.07, 00:33 Rock&Roll Historia Powszechna, Przekrój, część 2. www.filesend.net/download.php?f=7fd7ffa4e4979273d37388900db0c75a Przepraszam za spóźnienie, nie miałem w weekend możliwości wrzucenia tego. Odpowiedz Link Zgłoś
homo.sluchaczus Re: historia RockN´Rolla... 22.01.07, 01:59 dzięki serdeczne:-) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pefendorf Re: historia RockN´Rolla... 23.01.07, 00:32 www.trojka.net www.IThink.pl -------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszu Rok 1955... 26.01.07, 11:50 drrrrrr napisał: > i juz wiem o niej wszystko - duzo halasu i malo tresci... i tak juz zostanie - > zrobil sobie drugi rmf Metz,wyszlo z niego prawdziwe. Mam nadzieję, ze po dzisiejszym odcinku "Historii..." również zabierzesz głos. Latałem z mopem po chałupie w rytm muzyki lat 50-tych. Świetnie sie słucha. Do nasłuchania Odpowiedz Link Zgłoś
drrrrrr Re: Rok 1955... 31.01.07, 00:44 > Mam nadzieję, ze po dzisiejszym odcinku "Historii..." również zabierzesz głos. > Latałem z mopem po chałupie w rytm muzyki lat 50-tych. Świetnie sie słucha. Latales z "wisz-mopem" czy na "wisz-mopie" ? ;) .Nie zabiore glosu bo tak jak powiedzialem nie slucham tego.I jest to dla mnie temat zamkniety.Pozatym nie marudzimy tylko wypowiadamy na forum,bo po to ono jest,swoja opinie.A jeszcze w zwiazku z powtorkami tej audycji to jeszcze mozna by powtorzyc w poniedzialki o 23 dla drugiej zmiany i w srody o 3 dla nocnych markow.2 razy to za malo...Powtarzane sa w Trojce przewaznie skecze,jak sama dawna nazwa wskazywala to jest "Powtorka z rozrywki" ale zeby cala audycja nagrana byla powtarzana i to jeszcze dwukrotnie w tygodniu,takich rzeczy nie bylo.To troche naduzycie.Ale skoro cieszy sie taka popularnoscia to widocznie tak musi byc.Zycze wiec milego sluchania i nagrywania. Odpowiedz Link Zgłoś
theagata dzisiaj rok 1956 02.02.07, 11:21 nareszcie przewaga tematów muzycznych nad tematami politycznymi, Let`s Rock ;) Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: dzisiaj rok 1956 02.02.07, 11:25 Elvis Presley wiecznie żywy ;) everybody let`s rock! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszu Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 26.01.07, 11:58 Swietna wiadomosc. Program III powtarza cykl audycji "Rock & Roll Historia Powszechna" !!! W sobotę po 22.00 i w niedzielę po 6.00 mamy oakzję posłuchać raz jeszcze. Godziny troche bałaganiarskie, ale niech im bedzie ;-) Do nasłuchania Odpowiedz Link Zgłoś
mirwit Re: Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 31.01.07, 11:31 Dla mnie to poprostu skrócenie najlepszej audycji muzycznej w Trójce z nową muzyką, więc z czego się cieszyć?? Po 23ej już nic bym nie mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
trojkofan.trojka.info Re: Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 31.01.07, 20:13 Mnie się pomysł z powtarzaniem audycji absolutnie nie podoba. A dlaczego akurat "Rock&Roll historia powszechna" ma być powtarzana (i to aż dwukrotnie)? Bez sensu. Ja nie mam możliwości słuchania m.in. "Za a nawet przeciw" i "Akademii rozrywki" (i w związku z tym poproszę o potórzenie 4 wydań obu audycji po 22.00). "Nocy muzycznych pejzaży" też nie daję rady posłuchać, więc na pewno da się wygospodarować 4 godziny, np. zamiast "Listy osobistej". Również chętnie bym posłuchał jeszcze raz "Minimaksu", "Taniego grania", itp. Każdy z nas ma na pewno ulubione audycje, których ze względu na porę nadawania, czy też tryb pracy nie ma możliwości posłuchać. Ciekawi mnie, co jest takiego w audycji Piotra Metza, że trzeba ją powtarzać ("wałkować")? Czy ktoś mi może wyjaśnić, czemu akurat "Rock&Roll..." została wyróżniona? Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 02.02.07, 11:18 niedobrze że kosztem Listy Osobistej; niby tu Metz i tu też a jednak szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
drrrrrr Re: historia RockN´Rolla... 02.02.07, 12:06 Elvis Presley w 56 roku....wystapil w show w bialym garniturze i towarzyszyl mu pies ,nawet zaszczekal w tle,moze tez byl bialy ale tego juz nie podano.Istotnie wazny przekaz.Tak wyszlo ze slucham dzis tej audycji i to wiem.A to ze w latach 50-ych teksty rocknrollowe prowokowaly i ze za tym kryl sie calkiem inny przekaz ktorego dziaciaki nie rozumialy a nawet nie tylko dzieciaki - no to o tym zjawisku powiedzial Pat Boone.Zmarl towarzysz Bierut a Krolak wygral wyscig pokoju.Gomulka pojechal do Moskwy a w Stanach drecza murzynow.Elvis The Pelvis nagral Love Me Tender i sprzedal ponad milion plyt a dziewczyny szaleja,ale co on na to poradzi.Tak bylo - to historia powszechna,tylko nie Rock N´Rolla. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski to co teraz leci na trUjce... 02.02.07, 11:51 to to o czym jest ta dyskusja? tego są jakieś odcinki, czy to w kółko jeden i ten sam odcinek? a młodym to się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: to co teraz leci na trUjce... 02.02.07, 12:11 neandertalski napisał: > to to o czym jest ta dyskusja? o audycji. > tego są jakieś odcinki, czy to w kółko jeden i ten sam odcinek? są odcinki, różne. > a młodym to się podoba? akurat dzisiaj po raz pierwszy mi się podobało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski oldskul 02.02.07, 12:46 aha więc to jednak to tak pytam bo czytałem sobie właśnie ten wątek i nagle słyszę, ze chyba powtarzają znowu :) audycja jak audycja moim zdaniem, jak się komuś podoba to nawet dobrze. Tylko nie daje mi spokoju co innego, mam wrażenie, ze od stycznia ruszyła jakaś ofensywa muzyczno/historyczna na trUjce, najpierw zdaje się każdy dzień to były inne lata 50te, 60te itd. Później jeden dzień w tygodniu to był i jest dzień jednego wykonawcy bitelsy, presleje itd. Teraz z kolei widzę, że jest jeszcze wersja pięćdziesięciu (?) odcinków jednorocznych. Nie ukrywam, ze do tej pory myślałem, ze mam do czynienia z jedną i tą samą akcją a tu okazuje się, ze to trzy różne - conajmniej trzy - nie wiem czy jeszcze jakieś zmasowane reminiscencje idą w eter bo jak widać nie słucham zbyt czujnie - choć przyznam, ze czasami jak słucham Andrusa po 13tej to też miewam wątpliwości - a i w popołudniowej jakiejś odświeżanki reportażowej nie ma przypadkiem? wczoraj trafiłem jak się nie mylę na audycję z 1965 roku o zamachu na Kutscherę. No i tak jak "starych" u laskowikowych nie było, to nie było ale z kolei jak teraz kombatanckich odcinków naszykowano to w zasadzie emeryten party nie ma końca. I pewnie jak zwykle się przypie..m i nie mam racji ale szczerze mówić co mi tu jednak "nie gra". Bardzo lubię kanał Kino Polska ale szczerze mówiąc nie chciałbym aby np. TVP1 albo TVP2 zamieniano w Kino Polska. Tymczasem mam wrażenie, że PR.III idzie w kierunku takiego radiowego Kino Polska i jakoś specjalnie mnie to nie cieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: oldskul 02.02.07, 12:57 neandertalski napisał: - mam wrażenie, że PR.III idzie w kierunku takiego radiowego Kino Polska i jakoś specjalnie mnie to nie cieszy... Następny, który usiadł do komputera i pod pier... nickiem pisze, że mu się nie podoba;) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: oldskul 02.02.07, 14:11 vikingu drogi mnie się wszystko podoba, tylko tak szczerze mówiąc zauważam po sobie, ze słuchając tych wszystkich audycji oldskulowych wcale nie zrobiłem się młodszy, przeciwnie - starszy się jeszcze poczułem jak do mnie dotarło ile lat to już minęło... stara trUjka to nie jest eliksir młodości, wprost przeciwnie i mnie jako emerytowanego słuchacza raczej dołuje ta akademia w domu starców niż wzrusza. Odpowiedz Link Zgłoś