Dodaj do ulubionych

historia RockN´Rolla...

12.01.07, 11:19
i juz wiem o niej wszystko - duzo halasu i malo tresci... i tak juz zostanie -
zrobil sobie drugi rmf Metz,wyszlo z niego prawdziwe.
Obserwuj wątek
    • tmieti Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 11:21
      Wg mnie bardzo intersująca audycja. Fakt, bardziej to zabawa niż poważna
      historia, ale świetna realizja i dynamika audycji. No i kapitalna muzyka.
      Pozdrawiam
      • deana Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 11:26
        W pierwszej chwili miałam negatywne odczucia,ale już po pół h jestem jak
        najbardziej za!Piotr Metz wykonał dobrą robotę,już się cieszę na te 50 audycji.
    • zbyszu Posłuchaj uważniej 12.01.07, 11:30
      Jak widać słuchasz bardzo nieuwaznie. Ten odcinek (jak i również ten za
      tydzień) to taki skrót tego, co w audycji usłyszymy. Mówił o tym Metz na
      początku audycji. Zapewne za 2 tygodnie usłyszymy więcej szczeg., ale tempo
      zapewne nie spadnie.
      Słucham z zaciekawieniem (choć pora na taka audycje trochę niezręczna). Moze
      warto, kiedyś w tygodniu zorganizowac powtórke?

Do nasłuchania
      • zbyszu Teks powyższy jest do "Drrrrr" 12.01.07, 11:30
        T
        • drrrrrr Re: 12.01.07, 11:59
          50 audycji? O zgrozo...laczymy sie z radiem rmffm na antenie Trojki.Istotnie
          nie sluchalem pierwszych 10 sekund audycji w ktorych Piotr Metz cos
          zapowiedzial...Ale nie chce sie wsluchiwac w kogos nie wiedzac kto to jest i na
          jaki temat mowi.Powklejane jakies kawalki wypowiedzi,tu ktos z moskwy zagada,tu
          jakis rozzalony student chce uciekac,tu jakies kciuki lamac...podtym wszystkim
          podklady przebojow niby z tych samych lat ale teraz bylo Sunday Bloody Sunday w
          71 roku dlatego ze w Irlandii jakies zamieszki wybuchly...nie wiem po co to
          komu potrzebne...Nie musze sluchac kolejnych audycji bo wiem jakie
          beda.Sluchalem tego typu historii Led Zeppelin i Rolling Stones itd. wg Metza w
          Rmffm w 94 roku kiedy nie odbieralem chwilowo Trojki.Trzeba bylo dobrze
          zapamietac glosy poszczegolnych muzykow bo potem juz nie wiadomo kto i o czym
          mowi,posklejane wyrwane z kontekstu wypowiedzi,byle szybciej i glosniej i tym
          szybciej i glosniej tlumaczyl Metz niby zlany potem bo ciezko nadazyc za szybko
          sobie posklejal...Mysle ze to jest wlasnie pokaz jak slicznie mozna nalozyc na
          siebie ilosc sciezek,ladnie posklejac,dzisiaj o wiele latwiej w technice
          cyfrowej,ja sobie moge na komputerze posklejac w 60 minut 1000 utworow z
          historii rockn´rolla i na to nalozyc jakies ludzkie odglosy...tez bedzie
          swietnie!...ale po co to komu potrzebne
          • zbyszu ...więc nie męcz już się więcej... 12.01.07, 12:04
            Jak widać Tobie zupełnie niepotrzebne. Nie pozostaje Ci nic innego jak
            przestawić stacje. Masz ogromnyyyyyyy wybór. Pozdrawiam i do nasłuchania
            • drrrrrr Re: ...więc nie męcz już się więcej... 12.01.07, 12:22
              nie bede przelaczal,bo nie mam ogromneeeeego wyboru :).Niestety,zreszta juz
              teraz Tonacja.
          • tmieti Braki wiedzy... 12.01.07, 13:09
            sorry, ale wydaje mi się, że "momenty" historii były tak wymowne, że naprawdę
            średnowykształcona osoba bez trudu powinna rozpoznać kto jest bohaterem i
            jakich wydarzeń to dotyczy.
            pozdrawiam
    • xk Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 12:12
      ta audycja mnie zaszokowała....zaszokowała bardzo im plus!
    • beret_z_moheru Re: historia RockN´Rolla... 12.01.07, 21:26
      Ta audycja nawiązuje do prezentowanej w 1999 roku w RMF FM audycji "Koniec
      Wieku", która była naprawdę warta posłuchania i był to kawał dobrej radiowej roboty.

Zanosi się, że "Rock'n'roll Historia Powszechna" będzie równie dobra i równie
      warta posłuchania.
      • ducat Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 14:35
        Metz nigdy nie nasyci głodnych słuchaczy starego programu trzeciego polskiego
        radia. "Rock&Roll..Historia..." w Trójce to "Koniec Wieku" - prgram
        przygotwywany przez Tomasza Limanowskiego, Piotra Rzepkę i Piotra Metza.
        Emitowany był od stycznia 1999 do początku 2001 roku. Próba przeniesienia tego
        prgramu do Trójki - to swieteny pomysł. Niestety zagorzałych zwolenników
        klasycznyie produkowanych audycji słowno - muzycznych z polskiego radia - ten
        program nie porwie z uwagi na zbyt duże tempo i jak to mniej więcej powiedział -
        drrrrr- zbyt wiele głosów nałożonych na siebie...
        Cieszę się, że mogę znów posłuchać tego programu - uważam, ze to najlepszy
        program jaki kiedykolwiek powstał w komercyjnych rozgłośniach.
        • imagistyk Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 18:15
          Rzeczywiście wyrosło już pokolenie,które ma nikłe pojęcie o historii i to nie tylko rocka.Dlatego Metz powinien być mniej lakoniczny i przynajmniej jedno zdanie dodać więcej.Ale tak w ogóle ten program to bomba ! Rock był( i jest zresztą) ważną częścia naszej rzeczywistości i bardzo dobrze,że Metz tak właśnie prezentuje jego historię.
    • k.a.r.o.l Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 21:36
      Witam,

Niestety przegapiłem audycję :-(

Pamiętam jej " RMF'owską " wersję. Bardzo mi się podobała.

Czy ma ktoś " Trójkową " wersję nagraną?

Jeśli tak - proszę o kontakt: k.a.r.o.l@gazeta.pl
      • webdude Re: historia RockN´Rolla... 13.01.07, 22:42
        Program jest do pobrania stąd:

www.filesend.net/download.php?f=15ee310e4d394aafd5bd68d1fe7cdf9f
        Gdyby "złamało" link, proszę go skleić. W linku nie ma żadnych spacji, jest jednym ciągiem.
        Audycja jest świetna. Pamiętam ją z RMF FM i uważam za najlepszy program jaki pojawił się w ostatnich latach w polskiej radiofonii.
        • drrrrrr Re: historia RockN´Rolla... 15.01.07, 14:29
          No to jest dokladnie to o co mi chodzilo...Zerzniety w calosci pomysl audycji z
          rmffm ,wlaczam Trojke i mam Rmf - co to za sztuka? To tak jakby Niedzwiedz
          przechodzac do Rmf-u prowadzil ichnia Liste (tam jest jakas chyba codzienna
          nawet) w ten sam sposob jak w Trojce - bezsensu,nie mialoby to prawa bytu.Inne
          radio,inny charakter,inni sluchacze.Nie po to wlaczam Trojke zeby mi graly
          jakies audycje robione specjalnie dla sluchaczy innego radia,tymbardziej Rmffm.
        • homo.sluchaczus Re: historia RockN´Rolla... 16.01.07, 00:14
          właśnie ściągnąłem i słucham. faktycznie, brzmi tak samo, jak w dawniej w RMFie.
          w tej wersji "historii powszechnej rock&rolla" lektorem jest Adam Ferency, w
          RMFie był Fronczewski. bardzo lubiłem tę audycję. i teraz słucham z wypiekami na
          twarzy. jestem całym sercem za tą audycją. nawet jeśli to odgrzewana rzecz. ale
          w Trójce wiele np. skeczy powtarzanych jest po latach. na tym polega ich urok.
    • tmieti Re: historia RockN´Rolla... 19.01.07, 11:36
      Naprawdę, szacunek dla autorów tej kapitalnej audycji. Dzięki
    • kcuf @webdude - wrzuc dzisiejsza audycje - PLEASE !!! 19.01.07, 14:00
    • theagata Re: historia RockN´Rolla... 20.01.07, 01:22
      posłuchałam i wiem już że tytuł tego wątku jest mylący; ta audycja to nie jest
      wcale historia Rock & Rolla; to jest to co zapisano na stronie Trójki: Rock &
      Roll Historia Powszechna a to jest zasadnicza różnica - usłyszałam lekcję
      historii powszechnej na tle pobrzmiewającej muzyki i nie do końca był to Rock &
      Roll bo w pewnym momencie wyraźnie jakiś niemal estradowy utwór się pojawił;
      szkoda bo miałam nadzieję na ciekawą audycję m u z y c z n ą ;(
    • fingoth Re: historia RockN´Rolla... 20.01.07, 15:58
      Odgrzewany kotlet z rmf'u, podobnie z Listą Osobistą. Pan Metz nie ma żadnych
      nowych pomysłów na programy. Na mojej liście nielubianych prezenterów zastąpił
      Rokosa. Wyprzedzając wszystkie posty napisze, że jak pan Metz nadaje to ja
      słucham Dwójki albo Biski.
      • astat5577 Re: historia 20.01.07, 22:36
        Hm, strasznie trudno odróżnić, czy raczej sklasyfikować klasę, innowacje
        przeróżne, powtarzalność i wspomnień czar, dobry dawny pomysł, nowe pomysły,
        odwagę eksperymentu albo poleganie na sprawdzonych wzorcach.

Pozostaje mi moja prywatna recepta, że jakość (młoda czy wcześniejsza) obroni
        się sama, ale coraz mniej w nią wierzę, w tę receptę (w jakość wierzę nadal i
        uparcie). Na szczęście obecna możliwość wyboru i dostępu i porównań daje
        jednak szanse ukształtowania sobie własnych gustów i opinii.
    • zbyszu ...ale to już było... 20.01.07, 20:23
      Szkoda, ze sluchacie tak nieuważnie.

Pan Metz już 2 tyg. temu powiedział, ze pierwsze dwa odcinki będą nieco inne
      niż pozostałe. Usłyszymy skrót wydarzeń, ktore póxniej, przez kolejnych 50
      odcinków bedzie omawial okraszajac zapewne większa porcją muzyki. Zresztą
      pisano o tym w tym wątku już 12 stycznia. Wystarczy poczytac. Jednak my wolimy
      marudzić, marudzić i jeszcze raz marudzić :-//

Wznawiam prośbę. Bardzo bym chciał, aby audycja była powtarzana któregos
      wieczoru, bo obecna pora (pt.; 11.00) jest bardzo niewygodna.

Zmykam na II połowę meczu w szczypiorniaka. Przynajmniej tutaj mozemy nawrzucać
      bramek Argentynie

Do nasłuchania
    • homo.sluchaczus Re: historia RockN´Rolla... 21.01.07, 22:21
      a czy drugi odcinek audycji jest już może dostępny w sieci? ktoś ma jakiś link?
      byłbym bardzo wdzięczny. niestety pora emisji nie pozwala mi słuchać audycji w
      radiu. wieczorne powtórki byłyby jak najbardziej na miejscu.
      • webdude Re: historia RockN´Rolla... 22.01.07, 00:33
        Rock&Roll Historia Powszechna, Przekrój, część 2.

www.filesend.net/download.php?f=7fd7ffa4e4979273d37388900db0c75a
        Przepraszam za spóźnienie, nie miałem w weekend możliwości wrzucenia tego.
        • homo.sluchaczus Re: historia RockN´Rolla... 22.01.07, 01:59
          dzięki serdeczne:-) pozdrawiam.
          • pefendorf Re: historia RockN´Rolla... 23.01.07, 00:32

www.trojka.net
            www.IThink.pl
            --------------------
    • zbyszu Rok 1955... 26.01.07, 11:50
      drrrrrr napisał:

> i juz wiem o niej wszystko - duzo halasu i malo tresci... i tak juz zostanie -
      > zrobil sobie drugi rmf Metz,wyszlo z niego prawdziwe.
      Mam nadzieję, ze po dzisiejszym odcinku "Historii..." również zabierzesz głos.
      Latałem z mopem po chałupie w rytm muzyki lat 50-tych. Świetnie sie słucha.

Do nasłuchania
      • drrrrrr Re: Rok 1955... 31.01.07, 00:44
        > Mam nadzieję, ze po dzisiejszym odcinku "Historii..." również zabierzesz głos.
        > Latałem z mopem po chałupie w rytm muzyki lat 50-tych. Świetnie sie słucha.

Latales z "wisz-mopem" czy na "wisz-mopie" ? ;) .Nie zabiore glosu bo tak jak
        powiedzialem nie slucham tego.I jest to dla mnie temat zamkniety.Pozatym nie
        marudzimy tylko wypowiadamy na forum,bo po to ono jest,swoja opinie.A jeszcze w
        zwiazku z powtorkami tej audycji to jeszcze mozna by powtorzyc w poniedzialki o
        23 dla drugiej zmiany i w srody o 3 dla nocnych markow.2 razy to za
        malo...Powtarzane sa w Trojce przewaznie skecze,jak sama dawna nazwa wskazywala
        to jest "Powtorka z rozrywki" ale zeby cala audycja nagrana byla powtarzana i to
        jeszcze dwukrotnie w tygodniu,takich rzeczy nie bylo.To troche naduzycie.Ale
        skoro cieszy sie taka popularnoscia to widocznie tak musi byc.Zycze wiec milego
        sluchania i nagrywania.
      • theagata dzisiaj rok 1956 02.02.07, 11:21
        nareszcie przewaga tematów muzycznych nad tematami politycznymi, Let`s Rock ;)
        • theagata Re: dzisiaj rok 1956 02.02.07, 11:25
          Elvis Presley wiecznie żywy ;)

everybody let`s rock!
    • zbyszu Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 26.01.07, 11:58
      Swietna wiadomosc. Program III powtarza cykl audycji "Rock & Roll Historia
      Powszechna" !!! W sobotę po 22.00 i w niedzielę po 6.00 mamy oakzję posłuchać
      raz jeszcze. Godziny troche bałaganiarskie, ale niech im bedzie ;-)

Do nasłuchania
      • mirwit Re: Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 31.01.07, 11:31
        Dla mnie to poprostu skrócenie najlepszej audycji muzycznej w Trójce z nową muzyką, więc z czego się cieszyć?? Po 23ej już nic bym nie mówił.
      • trojkofan.trojka.info Re: Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 31.01.07, 20:13
        Mnie się pomysł z powtarzaniem audycji absolutnie nie podoba. A dlaczego
        akurat "Rock&Roll historia powszechna" ma być powtarzana (i to aż dwukrotnie)?
        Bez sensu. Ja nie mam możliwości słuchania m.in. "Za a nawet przeciw"
        i "Akademii rozrywki" (i w związku z tym poproszę o potórzenie 4 wydań obu
        audycji po 22.00). "Nocy muzycznych pejzaży" też nie daję rady posłuchać, więc
        na pewno da się wygospodarować 4 godziny, np. zamiast "Listy osobistej".
        Również chętnie bym posłuchał jeszcze raz "Minimaksu", "Taniego grania", itp.
        Każdy z nas ma na pewno ulubione audycje, których ze względu na porę nadawania,
        czy też tryb pracy nie ma możliwości posłuchać. Ciekawi mnie, co jest takiego w
        audycji Piotra Metza, że trzeba ją powtarzać ("wałkować")? Czy ktoś mi może
        wyjaśnić, czemu akurat "Rock&Roll..." została wyróżniona?
        • theagata Re: Historia RockN´Rolla.. - są powtórki :-))). 02.02.07, 11:18
          niedobrze że kosztem Listy Osobistej; niby tu Metz i tu też a jednak szkoda.
    • puzoniho Re: historia RockN´Rolla... 31.01.07, 19:10
      Elvis Presley
    • administration Re: historia RockN´Rolla... 31.01.07, 19:27
      milowicz
      • drrrrrr Re: historia RockN´Rolla... 02.02.07, 12:06
        Elvis Presley w 56 roku....wystapil w show w bialym garniturze i towarzyszyl mu
        pies ,nawet zaszczekal w tle,moze tez byl bialy ale tego juz nie podano.Istotnie
        wazny przekaz.Tak wyszlo ze slucham dzis tej audycji i to wiem.A to ze w latach
        50-ych teksty rocknrollowe prowokowaly i ze za tym kryl sie calkiem inny przekaz
        ktorego dziaciaki nie rozumialy a nawet nie tylko dzieciaki - no to o tym
        zjawisku powiedzial Pat Boone.Zmarl towarzysz Bierut a Krolak wygral wyscig
        pokoju.Gomulka pojechal do Moskwy a w Stanach drecza murzynow.Elvis The Pelvis
        nagral Love Me Tender i sprzedal ponad milion plyt a dziewczyny szaleja,ale co
        on na to poradzi.Tak bylo - to historia powszechna,tylko nie Rock N´Rolla.
    • neandertalski to co teraz leci na trUjce... 02.02.07, 11:51
      to to o czym jest ta dyskusja?
      tego są jakieś odcinki, czy to w kółko jeden i ten sam odcinek?
      a młodym to się podoba?
      • theagata Re: to co teraz leci na trUjce... 02.02.07, 12:11
        neandertalski napisał:

> to to o czym jest ta dyskusja?

o audycji.

> tego są jakieś odcinki, czy to w kółko jeden i ten sam odcinek?

są odcinki, różne.

> a młodym to się podoba?

akurat dzisiaj po raz pierwszy mi się podobało ;)
        • neandertalski oldskul 02.02.07, 12:46
          aha więc to jednak to
          tak pytam bo czytałem sobie właśnie ten wątek i nagle słyszę, ze chyba
          powtarzają znowu :)
          audycja jak audycja moim zdaniem, jak się komuś podoba to nawet dobrze.
          Tylko nie daje mi spokoju co innego, mam wrażenie, ze od stycznia ruszyła jakaś
          ofensywa muzyczno/historyczna na trUjce, najpierw zdaje się każdy dzień to były
          inne lata 50te, 60te itd.
          Później jeden dzień w tygodniu to był i jest dzień jednego wykonawcy bitelsy,
          presleje itd.
          Teraz z kolei widzę, że jest jeszcze wersja pięćdziesięciu (?) odcinków
          jednorocznych.
          Nie ukrywam, ze do tej pory myślałem, ze mam do czynienia z jedną i tą samą
          akcją a tu okazuje się, ze to trzy różne - conajmniej trzy - nie wiem czy
          jeszcze jakieś zmasowane reminiscencje idą w eter bo jak widać nie słucham zbyt
          czujnie - choć przyznam, ze czasami jak słucham Andrusa po 13tej to też miewam
          wątpliwości - a i w popołudniowej jakiejś odświeżanki reportażowej nie ma
          przypadkiem? wczoraj trafiłem jak się nie mylę na audycję z 1965 roku o zamachu
          na Kutscherę.
          No i tak jak "starych" u laskowikowych nie było, to nie było ale z kolei jak
          teraz kombatanckich odcinków naszykowano to w zasadzie emeryten party nie ma
          końca. I pewnie jak zwykle się przypie..m i nie mam racji ale szczerze mówić
          co mi tu jednak "nie gra".
          Bardzo lubię kanał Kino Polska ale szczerze mówiąc nie chciałbym aby np. TVP1
          albo TVP2 zamieniano w Kino Polska. Tymczasem mam wrażenie, że PR.III idzie w
          kierunku takiego radiowego Kino Polska i jakoś specjalnie mnie to nie cieszy...
          • viking73 Re: oldskul 02.02.07, 12:57
            neandertalski napisał:
            - mam wrażenie, że PR.III idzie w kierunku takiego radiowego Kino Polska i
            jakoś specjalnie mnie to nie cieszy...

Następny, który usiadł do komputera i pod pier... nickiem pisze, że mu się nie
            podoba;)
            • neandertalski Re: oldskul 02.02.07, 14:11
              vikingu drogi mnie się wszystko podoba, tylko tak szczerze mówiąc zauważam po
              sobie, ze słuchając tych wszystkich audycji oldskulowych wcale nie zrobiłem się
              młodszy, przeciwnie - starszy się jeszcze poczułem jak do mnie dotarło ile lat
              to już minęło...
              stara trUjka to nie jest eliksir młodości, wprost przeciwnie i mnie jako
              emerytowanego słuchacza raczej dołuje ta akademia w domu starców niż wzrusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka