Gość: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 00:22 Bo przecież nie ma nic gorszego niż obywatel, który miałby możliwość zainwestowania i przemieszczania kapitału bez kontroli rządu(ów)... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: franek Skąd ty jesteś, mój diamenciku? IP: *.icpnet.pl 02.02.07, 02:16 IDIOTO... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Monopolizacja rynku 02.02.07, 09:22 Dlatego w 2003 r. społeczność międzynarodowa zdecydowała się ograniczyć handel diamentami z niewolniczych kopalni, tworząc tzw. Proces Kimberley. Jego działania mają zapobiegać przedostawaniu się diamentów o niewiadomym pochodzeniu na legalny rynek międzynarodowy. ********************************* Mają przed wszystkim zapobiegać obniżaniu cen diamentów przez zwiększanie podaży. Mało kogo interesuje, ile istnień kosztuje każdy karat. Grunt, by nie staniał. Czy kontrola jest w stanie ukrócić proceder? W żadnym wypadku. Wręcz ułatwi. Szacowny handlarz, wprowadzający dodatkowe diamenty na rynek jest poza podejrzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
praptak O prawdziwej wartości tych kamyków 02.02.07, 09:37 Poniżej wkleiłem link do ciekawego artykułu (po angielsku, uczta się języków) o tym, skąd się bierze wysoka cena diamentów. W skrócie: z monopolu i z marketingu. www.edwardjayepstein.com/diamond.htm Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek O prawdziwej wartości tych kamyków 02.02.07, 10:26 praptak : >Poniżej wkleiłem link do ciekawego artykułu (po angielsku, uczta się języków) o >tym, skąd się bierze wysoka cena diamentów. W skrócie: z monopolu i z >marketingu. A po co analizy "skąd się bierze", dla tego rynku liczy się, że są frajerzy, którzy chcą toto kupować. Jeśli jeszcze frajerzy godzą się sprawdzać skomplikowanymi testami, czy diament nie jest przypadkiem rosyjski z wysokociśnieniowych wytwórni diamentów, to ich sprawa. Sam wpisałem się przed ślubem w listę frajerów, ale potem konsekwentnie działam w imieniu "wzrostu racjonalizmu ludzkiego" (co nie znaczy, że nie kupuję żonie żadnych prezentów). P.S. Wszelka "kontrola" wprowadzania diamentów może conajwyżej sprawić, że "nielegalny dostawca" dostaje cenę 20, 30, 50% niższą. Za to pośrednikowi "legalizującemu" wzrasta zysk dziesiątki razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr Do darr.darka IP: *.ch.uj.edu.pl 02.02.07, 11:48 Frjerzy? Równie dobrze możesz apytać skąd się biorą frajerzy kupujący Fiata Punto (mam nadzieję, że się do nich zaliczasz ;-). Co Ci do tego kto co kupuje? Cena diamentów zależy ściśle od praw rynkowych a jako, że są rzadkie (mówię o jubilerskich a nie technicznych) to cena jest wysoka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Skąd ty jesteś, mój diamenciku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:47 Oglądałam ten film. Ludzie w Somalii zyją w piekle. Plemiona biją się niby o idee a jak zwykle chodzi o kasę, tutaj diamenty. Normalnie po obejrzeniu tego filmu nigdy nie kupię diamentu. To jest dopiero straszna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Skąd ty jesteś, mój diamenciku? IP: *.eranet.pl 02.02.07, 14:13 Jezeli na reku kobiety widzisz brylantowy pierscionek to znaczy w 90% przypadkow iz jej mezczyzna jest idiota i mieczakiem dajacym soba manipulowac. Po pierwsze - pozwolil swojej kobiecie wmowic iz diament jest najlepszym z mozliwych podarunkow. Po drugie - poddal sie indoktrynacji wmuszajacej facetom obdarowywanie kobiet drogimi prezentami (tylko idioci tak robia - pokazuja w ten sposob kobiecie ze ich towarzystwo jest nic nie warte w zwiazku z czym kobieta musi cos od nich dostac 'w zamian' za stracony czas) Po trzecie - pokazal ze nie ma jaj i nie potrafi sie sprzeciwic swojej kobiecie. Jestem dosyc dobrze sytuowany ale nie planuje nigdy zadnej kobiecie kupowac pierscionkow. Chce nosic - niech sama kupuje. Odnosnie filmu - ciesze sie ze ktos to w koncu nakrecil - niech babsztyle zobacza ile krwi jest zwiazanych z tym swiecidelkiem na ich palcu. Bede ten film reklamowal wszystkim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Skąd ty jesteś, mój diamenciku? IP: *.ppath.umn.edu 03.02.07, 00:43 to moze kup zonie futro? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_dreptak Skąd ty jesteś, mój diamenciku? 03.02.07, 08:33 Panie KR$ pan to chyba z pissu jesteś, że chcesz zakazywać ludziom wydawać ich (nie twoje) pieniądze na to na co mają ochotę, każdy kupuje sobie takie zabawki jakie lubi i nikomu nic do tego, ja dla przykładu na poprawienie humoru kupiłem sobie kolejny motocykl a moja małżonka dla równowagi pierścionek, z brylantem, a jakże, dla mnie to oczywiście sensu w tym (pierścionku) nie ma ale razem jakoś sobie zarabiamy to razem wydajemy, każdy na to co lubi Odpowiedz Link Zgłoś