Dodaj do ulubionych

Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 22:17
Jak w tytule. Od dzisiaj kretyński Świat na Topie (przy całym szacunku dla
autorskiego Stelmacha) od 22.10-24.00 (z przerwą na "To był dzień" od 23.00-
23.20), tak można wierzyć Dyrekcji.
Ta audycja jest bez sensu, a jej nadawanie po liście przebojów jest sprzeczne
z zasadami radia. I niestety tutaj Stelmi przekracza granice których
przekroczyć nie wolno, eraz leci jakaś chała dyskotekowa.
I tak powoli wszystkle lementy PR3 będą eliminowane.
A Teatrzyk Zielone Oko był pomysłem Dyrekcji (jego przywrócenie) i był to
jeden z niewielu dobrych pomysłów.
Na pohybel Laskowskiemu i Co.
Obserwuj wątek
    • Gość: Teresa Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.03, 22:27
      Gość portalu: koliber napisał(a):

> Jak w tytule. Od dzisiaj kretyński Świat na Topie

Rzeczywiście kretyński, bo wyłączyłam radio z bezsilności i z nadzieją , że
      włączę przed północą.W tej sytuacji jednak będę słuchać dopiero po północy.
    • tomektorunski Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko 09.05.03, 23:08
      Po usłyszeniu tej wiadomości napisalem do P.S ("czy z anteny zniknie
      Teatrzyk?") i dostalem odpowiedz:

"na to sie zapowiada pozdrawiamS"

a wiec wszystko jasne, tak sie traktuje (truje) słuchaczy.
      Tak komuś zależy na Nas :(
      smutne, szkoda pisać.

pozdrawiam
      tomek torunski
      • Gość: Greg F. Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 10.05.03, 00:24
        tomektorunski napisał:

> Po usłyszeniu tej wiadomości napisalem do P.S ("czy z anteny zniknie
        > Teatrzyk?") i dostalem odpowiedz:
        >
        > "na to sie zapowiada pozdrawiamS"
        >
        > a wiec wszystko jasne, tak sie traktuje (truje) słuchaczy.
        > Tak komuś zależy na Nas :(
        > smutne, szkoda pisać.
        >
        > pozdrawiam
        > tomek torunski

Dyrekcji oczywiście "bardzo pięknie dziękuję" ;). Proces przeobrażania dawnego
        Programu 3 w Radio Złote Przeboje nadal trwa.
    • Gość: Teresa Wejście Smaku !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.03, 00:10
      Włączyłam zaniepokojona o 00.05 , ale na szczęście jeszcze jest. Boję się
      jednak, że zniknie , jak Teatrzyk. Na stronie internetowej jeszcze jest, ale
      widocznie zapomnieli o takim drobiazgu.
      • Gość: Lesiek Re: Wejście Smaku !!! IP: *.tdmedia.pl / 10.10.19.* 10.05.03, 06:40
        Hmm... pewnie dyrekcja przeczytała sobie, które zmiany uważamy za pozytywne i
        postanowiła wyciągnąć wnioski :).
        • Gość: Teresa Re: Wejście Smaku !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.03, 08:31
          Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> Hmm... pewnie dyrekcja przeczytała sobie, które zmiany uważamy za pozytywne i
          > postanowiła wyciągnąć wnioski :).

Poraziło mnie Twoje poczucie humory nawet o tej porze, za wczesnej jak dla mnie
          po NMP , chociaż tylko do 3.30.
      • Gość: koliber Re: Wejście Smaku !!! IP: 149.156.12.* 13.05.03, 16:02
        Gość portalu: Teresa napisał(a):

> Włączyłam zaniepokojona o 00.05 , ale na szczęście jeszcze jest. Boję się
        > jednak, że zniknie , jak Teatrzyk. Na stronie internetowej jeszcze jest, ale
        > widocznie zapomnieli o takim drobiazgu.
        Już zmieniono. Ale żadnej informacji dlaczego było i nie ma.

• Gość: Filip Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: 217.153.51.* 10.05.03, 12:41
      No po prostu ... wszystko opada, nie tylko ręce.
      Ile to - niewiele ponad rok temu (coś koło połowy kwitnia 2002, o ile dobrze
      pamiętam), Dyr. J. ... tj. W. Laskowski (pamiętacie jeszcze ten gag - ajk,
      gdzie jesteś ;-D ???) w wypowiedzi chyba dla PAPu mówił, że TZO wróci na pewno.
      Po jakimś czasie rzeczywiście wrócił. I było fajnie. Jeszcze niedawno ogłaszano
      nawet konkur dla tych, o chcieliby sami napisać sztukę, która mogłaby zostać
      wystawiona.
      Ile wytrzymał nowy TZO? Gdzieś z rok. To już nawet o 23:30 w piątek jest za
      ambitnie i trzeba na ten czas przedłużać "Świat na płocie" ??? A ja myślałem,
      że wszystkie porządne dresy w tym czasie siedzą w klubo-dyskotekah, są już po
      kilku dawkach ecstasy i nie w głowie im słuchanie Trójki. Okazuje się, że
      trzeba dla nich przedłużyć "Płot", bo chyba przestali chodzić i zaczęli słuchać
      radia.
    • Gość: martka Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: 80.51.244.* 10.05.03, 13:08
      Ja mam jedno pytanie: czym właściwie różni się Świat na topie od Popowej
      soboty? Bo to, że prowadzącym, to wiem:) Ale czy idea tych dwóch audycji jest
      zbliżona czy tylko mi się tak wydaje?

Bo jeżeli jest, to ja mam jeszcze parę pomysłów jak by tu ramówkę uatrakcyjnić
      np. "Pop na świecie" i "Tropem światowego popu" po trzy godzinki każda. Mógłby
      np. jedną z nich mój (tu znaczące chrząknięcie) ulubiony Tomasz Żąda
      poprowadzić, bo się chłopisko marnuje ostatnio, a drugą... kogoś by się
      wymyśliło.

Przepraszam za zgryźliwość, czasem mnie nachodzi...
      • Gość: Janusz Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: 217.153.90.* 12.05.03, 09:18
        Gość portalu: martka napisał(a):

> Ja mam jedno pytanie: czym właściwie różni się Świat na topie od Popowej
        > soboty? Bo to, że prowadzącym, to wiem:) Ale czy idea tych dwóch audycji jest
        > zbliżona czy tylko mi się tak wydaje?

No, Świat na topie to audycja misyjna. Przybliża tryndy światowe, informuje.:))
        A poważnie, nie różnią się niczym, jedna i druga ma za zadanie prezentowanie
        plejlisty i tyle. Nic ponad.
        TrUjka zachowuje pozory audycji autorskich, ale to tylko pozory. Równie dobrze
        w soboty mógłby siedzieć zamiast Kostrzewy jakiś kolejny wynalazek zwolniony z
        zetki i wstawiać swoim basowym głosem kretyńskie teksty w stylu Rokosa. Nic by
        to nie zmieniło, i tak się tego nie da słuchać. Stawiam piwo że audycji typu
        plejlista + didżej będzie coraz więcej, dla niepoznaki wszystkie się będą jakoś
        nazywały. W wakacje powróci pewnie Więcej świata, o podróżach. Trzy godziny z
        czego treści najwyżej pół, reszta wiadomo...

• Gość: hirurg75 Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.crowley.pl 13.05.03, 13:45
          cholera, szkoda. starałem sie zawsze w piatek o 23:20 słuchać przedstawień.
          czasem nawet nagrywałem. teraz to juz czekam kiedy liste niedzwiedzkiego
          przemianuja na chop-bęc. pozdrawiam fanów TZO.
          • viking73 Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko 13.05.03, 13:53
            Gość portalu: hirurg75 napisał(a):

czekam kiedy liste niedzwiedzkiego przemianuja na chop-bęc.

Lista Hop-Bęc już jest w krakowskim Radiu Region (krakowska rozgłośnia-córka
            RMFu, dawne Blue FM), więc ta nazwa dla tego typu audycji pewnie już
            zastrzeżona:)
    • Gość: astat Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 15:01
      A kto wie czy i pan Sulek z pania Eliza nie podziela losu TZO...
      • viking73 Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko 13.05.03, 15:05
        Bardzo możliwe. Pan Marek groził, że wybierają się na dłuższy urlop.
    • Gość: Dawid Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 19:46
      Gość portalu: koliber napisał(a):

> Jak w tytule. Od dzisiaj kretyński Świat na Topie (przy całym szacunku dla
      > autorskiego Stelmacha) od 22.10-24.00 (z przerwą na "To był dzień" od 23.00-
      > 23.20), tak można wierzyć Dyrekcji.
      > Ta audycja jest bez sensu, a jej nadawanie po liście przebojów jest sprzeczne
      > z zasadami radia. I niestety tutaj Stelmi przekracza granice których
      > przekroczyć nie wolno, eraz leci jakaś chała dyskotekowa.
      > I tak powoli wszystkle lementy PR3 będą eliminowane.
      > A Teatrzyk Zielone Oko był pomysłem Dyrekcji (jego przywrócenie) i był to
      > jeden z niewielu dobrych pomysłów.

Po raz pierwszy nie zgadzam się z decyzjami Dyrekcji.
      • Gość: Jureek Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: 212.185.202.* 13.05.03, 19:57
        Gość portalu: Dawid napisał(a):

> Po raz pierwszy nie zgadzam się z decyzjami Dyrekcji.

To znaczy, z którymi decyzjami dyrekcji nie zgadzasz się? Z tymi sprzed dwóch lat przywracającymi Teatrzyk Zielone Oko, czy tymi obecnymi zdejmującymi z anteny tę audycję?
        Jurek

P.S. Już nie będę niczego chwalił w trUjce, bo jak okazuje się, co pochwalę, to zaraz zdejmują. Podobała mi się Grakuchnia - zdjęli, niedzielny Mann z kobietkami - zdjęty, a Teatrzyk Zielono Oko dopiero co pochwaliłem parę dni temu, gdy ktoś pytał o pozytywy w trUjce.
        • Gość: Paweł Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 20:28
          Gość portalu: Jureek napisał(a):

> P.S. Już nie będę niczego chwalił w trUjce, bo jak okazuje się, co pochwalę,
          to
          > zaraz zdejmują. Podobała mi się Grakuchnia - zdjęli, niedzielny Mann z
          kobietk
          > ami - zdjęty, a Teatrzyk Zielono Oko dopiero co pochwaliłem parę dni temu,
          gdy
          > ktoś pytał o pozytywy w trUjce.

No to może pochwal jakieś badziewie:
          "świat na płocie" albo co innego :-)).
        • Gość: mk Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.ltk.com.pl 13.05.03, 21:52
          Gość portalu: Jureek napisał(a):
          > Już nie będę niczego chwalił w trUjce, bo jak okazuje się, co pochwalę, to
          > zaraz zdejmują. Podobała mi się Grakuchnia - zdjęli, niedzielny Mann
          > z kobietkami - zdjęty, a Teatrzyk Zielono Oko dopiero co pochwaliłem
          > parę dni temu, gdy
          > ktoś pytał o pozytywy w trUjce.

Moze bys pochwalil np. Muzyczna poczte UKF? Blagam...
          Tak chcialbym znowu w soboty posluchac Trojki...

mk
          • Gość: Jureek Re: do mk i Pawła IP: 212.185.202.* 16.05.03, 11:07
            Przepraszam, że nie spełnię Waszych oczekiwań, ale jakoś nie potrafię chwalić audycji, które mi się nie podobają.
            Chociaż tak właściwie Swiat na Topie nie jest taki zły, byle nie w nadmiarze. Dzięki tej audycji dowiedziałem się np. o istnieniu radia Bigos w Darmstadt.
            Jurek
      • Gość: koliber Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: 149.156.12.* 13.05.03, 21:11
        Gość portalu: Dawid napisał(a):

>
        > Po raz pierwszy nie zgadzam się z decyzjami Dyrekcji.
        Gratuluję. De gustibus. Ale jeszcze może będą z Ciebie ludzie.
        Tylko, że ta decyzja Dyrekcji pokazuje jej niekonsekwencję.
    • Gość: Filip Na prośbę Elwiry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.03, 10:29
      Niejaka/niejaki Elwira bardzo się martwił/a, co z wątkiem Kolibra o likwidacji
      TZO. Chyba nie mógł/mogła go odnaleźć, więc jemu/jej pomogę i pchnę wątek do
      góry. Może dojrzy ... ;-P
      • Gość: koliber Re: Na prośbę Elwiry IP: 149.156.12.* 16.05.03, 10:34
        Świat na topie a misja radia publicznego.
        • Gość: Greg F. To w końcu jest ten Teatrzyk, czy nie? IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 16.05.03, 19:35
          W ramówce nie zostało po nim śladu, ale na stronie głównej TrUjki nadal go
          reklamują - co jest grane? Znowu webmajstrowie się popisali?
          • Gość: Teresa Re: To w końcu jest ten Teatrzyk, czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.03, 20:05
            Gość portalu: Greg F. napisał(a):

> W ramówce nie zostało po nim śladu, ale na stronie głównej TrUjki nadal go
            > reklamują - co jest grane? Znowu webmajstrowie się popisali?

Teatrzyku nie będzie, podobno, przez jakiś czas.
            • Gość: Greg F. Re: To w końcu jest ten Teatrzyk, czy nie? IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 16.05.03, 22:10
              Gość portalu: Teresa napisał(a):

>
              > > W ramówce nie zostało po nim śladu, ale na stronie głównej TrUjki nadal go
              >
              > > reklamują - co jest grane? Znowu webmajstrowie się popisali?
              >
              > Teatrzyku nie będzie, podobno, przez jakiś czas.

Może to tylko sezonowa zmiana ramówki (taka jak w zeszłym roku, gdy Muzyczną
              Pocztę UKF nadawano również wieczorami w ciągu tygodnia) i Teatrzyk powróci
              dopiero jesienią? Tylko że chyba jeszcze za wcześnie na takie zmiany, wszak to
              dopiero połowa maja.
      • Gość: Jureek Re: Na prośbę Elwiry IP: 212.185.202.* 16.05.03, 11:03
        Gość portalu: Filip napisał(a):

> Niejaka/niejaki Elwira bardzo się martwił/a, co z wątkiem Kolibra o likwidacji
        > TZO. Chyba nie mógł/mogła go odnaleźć, więc jemu/jej pomogę i pchnę wątek do
        > góry. Może dojrzy ... ;-P

Myślę, że Elwirze chodziło o ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=6046151Jurek

P.S. A Teatrzyku Zielone Oko (misyjnego, czy nie misyjnego) szkoda.
        • Gość: obi chyba likwidują dalej... IP: *.icpnet.pl 20.05.03, 10:51
          Albo jestem głuchy, albo zlikwidowane...

Słyszę trUjkę przed południem (przy okazji - konkurs europejski to niezły
          kabaret...), a tu brak wstawki "Co by było gdyby" i brak "Sławonia u
          księgarza". Sytner i Dobroń jeszcze są.

Znaczy się derekcja stwierdziła, że książki to naprawdę przeżytek, a i
          historią nie ma co zawracać głowy targetowi.

Może ktoś to potwierdzić? Zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa w ciągu tych
          paru kolejnych dni powinienem był usłyszeć chociażby jedną z tych wstawek
          (Sytner, Dobroń, księgarz, co-by-było), a dziwnym trafem słyszę tylko te dwie
          pierwsze...

Tak czy inaczej - na pohybel trUjczanym decydentom.
          • Gość: Filip Re: chyba likwidują dalej... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 11:23
            Gość portalu: obi napisał(a):

> Albo jestem głuchy, albo zlikwidowane...
            > a tu brak wstawki "Co by było gdyby" i brak "Sławonia u
            > księgarza". Sytner i Dobroń jeszcze są.

Też mi tego brakuje, ale myślę, że to jest spowodowane nowym konkursem.
            Paweł Homa ma kilk(naście???) wejść w ciągu tych trzech godzin, to coś musieli
            wyciąć.
            Na razie wstrzymuję się z ocenianiem tego, do zakończenia konkursu.
            Może Sławoń i "co by było" wróca od przyszłego tygodnia???
            • Gość: obi Re: chyba likwidują dalej... IP: *.icpnet.pl 20.05.03, 12:01

> Też mi tego brakuje, ale myślę, że to jest spowodowane nowym konkursem.
              > Paweł Homa ma kilk(naście???) wejść w ciągu tych trzech godzin, to coś
              musieli
              > wyciąć.

Każdy powód jest dobry, aby wyciąć coś, dzięki czemu target mógłby stać się
              przypadkiem mądrzejszy od derekcji. I tak myślę, że za dużo było już
              tej "edukacji" w TŚ. :-(((

> Na razie wstrzymuję się z ocenianiem tego, do zakończenia konkursu.
              > Może Sławoń i "co by było" wróca od przyszłego tygodnia???

Ja w to szczerze wątpię... przecież równie dobrze można było "zawiesić" panią
              Dobroń na przykład...
              Pamiętam jednak, że właśnie "Co by było gdyby" i " Sławoń" były tymi
              fragmentami TŚ, które podobały się forumowiczom. Zatem rozumując tak jak
              derekcja rozumuje ("myśleć!!! myśleć!!! uuuaaaaaaaahhhhhh!!!!), to tak miało
              się stać - zdejmują to, co się podoba, aby program nie był za ambitny...
              • Gość: Filip Re: chyba likwidują dalej... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 12:48
                Gość portalu: obi napisał(a):

> Każdy powód jest dobry, aby wyciąć coś, dzięki czemu target mógłby stać się
                > przypadkiem mądrzejszy od derekcji. I tak myślę, że za dużo było już
                > tej "edukacji" w TŚ. :-(((

No, a zwłaszcza edukacji w wykonaniu Pana Rokosa (Czechosłowacja, we Wiedniu,
                3+2=1) ;-PPP

> Pamiętam jednak, że właśnie "Co by było gdyby" i " Sławoń" były tymi
                > fragmentami TŚ, które podobały się forumowiczom. Zatem rozumując tak jak
                > derekcja rozumuje ("myśleć!!! myśleć!!! uuuaaaaaaaahhhhhh!!!!), to tak miało
                > się stać - zdejmują to, co się podoba, aby program nie był za ambitny...

- "Myśleć" - hę??? - zapytała dyrekcja ;-PPP

To może zacznę chwalić Pana Rokosa, to go zdejmą ... ;-)
                Dobry M.R., dobry ... ;-)))
                • Gość: Lesiek Re: chyba likwidują dalej... IP: 195.205.139.* 20.05.03, 14:10

> No, a zwłaszcza edukacji w wykonaniu Pana Rokosa (Czechosłowacja, we Wiedniu,
                  > 3+2=1) ;-PPP

Formy "we Wiedniu" czepiasz się bezpodstawnie. W dużej części Polski się tak po
                  prostu mówi i ta forma nie jest ZTCW potępiana przez językoznawców.
                  • Gość: Filip Re: chyba likwidują dalej... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 14:44

> Formy "we Wiedniu" czepiasz się bezpodstawnie. W dużej części Polski się tak
                    > po prostu mówi i ta forma nie jest ZTCW potępiana przez językoznawców.

W niektórych częściach Polski mówi się także "tutej" albo "przyszłem", co nie
                    znaczy, że jest to poprawne.

Co do "we Wiedniu":
                    Polecam słownik Pana Miodka pod hasłem "Wiedeń" (jak ktoś nie ma, to można w
                    księgarni obejrzeć).
                    Czarno na białym stoi, która forma jest poprawna, a która nie jest.

Czyli mam podstawy do czepiania się, a zarzut bezpodstawności wobec mnie jest
                    bezpodstawny ;-)))
                    • Gość: Lesiek Re: chyba likwidują dalej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.03, 18:45

> W niektórych częściach Polski mówi się także "tutej" albo "przyszłem", co nie
                      > znaczy, że jest to poprawne.

Nie mieszaj regionalizmów z formami niepoprawnymi. ("Przyszłem" się mówi w
                      całej Polsce chyba).

Nie znam słownika Miodka. Ani Doroszewski, ani (bodajże) Szymczak nie
                      _potępiali_ form "we wodzie / we Wiedniu", traktując je jako krakowskie
                      regionalizmy, rzadsze, ale dopuszczalne. Nie sądzę, żeby coś się zmieniło -
                      nawet jeśli jeden słownik twierdzi inaczej. Nadal uważam, że jest tyle
                      istotnych powodów do krytykowania PR3 i Rokosa w szczególności, że nie musimy
                      wyszukiwać ich na siłę.

PS. Jak już pisałem, IMO trochę czepiacie się też tego Arcziwa.
                      • Gość: Filip Re: chyba likwidują dalej... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 08:34

> Nie mieszaj regionalizmów z formami niepoprawnymi. ("Przyszłem" się mówi w
                        > całej Polsce chyba).

Co nie zmienia faktu, że nie jest to poprawne.

> Nie znam słownika Miodka. Ani Doroszewski, ani (bodajże) Szymczak nie
                        > _potępiali_ form "we wodzie / we Wiedniu", traktując je jako krakowskie
                        > regionalizmy, rzadsze, ale dopuszczalne.

A ja wolę bazować na fachowcu, za jakiego mam Pana Miodka. A on napisał jasno,
                        że formy "we Wiedniu" nie można uznać za poprawną.

A nawet gdyby w regionie krakowskim była to forma poprawna, to:
                        1. Trójka jest radiem ogólnopolskim, dla wszystkich Polaków, i w dodatku
                        nadawanym z Warszawy (a nie z Krakowa). Więc mogę wymagać, aby używano formy
                        poprawnej dla ogólnie obowiązujących zasad j.polskiego.
                        2. Czy zgodziłby się Pan, aby na stronach internetowych Trójki można było
                        pisać "po góralsku" lub "po kaszubsku"? Zapewne byłoby to też "poprawne", ale
                        za to dla wielu Polaków z innych regionów kraju niezrozumiałe.
                        3. Tego programu słuchają i te strony czytają także dzieci. Niech one się uczą
                        ogólnie obowiązującego języka, a regionalizmy zostawią sobie na inną okazję.
                        4. Akurat Pan Miodek, chociaż mieszka we Wrocławiu, to pochodzi chyba z Górnego
                        Śląska. Kiedyś słyzałem, jak pięknie mówił "po ślunsku". Więc pewnie "umysł ma
                        otwarty" na regionalizmy i nie napisałby, że coś jest niepoprawne, tylko
                        zaznaczyłby, że w niektórych regionach kraju jest to poprawne.

> Nie sądzę, żeby coś się zmieniło -
                        > nawet jeśli jeden słownik twierdzi inaczej.

Nie chce mi się teraz szukać po innych słownikach, nie mam czasu. "Miodka"
                        podałem, bo jego akurat pamiętam. Natomiast pamiętam, że w innych słownikach
                        także zwracano na to uwagę, a kiedy chodziłem do LO, to te konkretne sprawy
                        omawialiśmy na lekcjach.
                        Mogę więc odwrócić kota ogonem i napisać, że skoro dwa podane przez Pana
                        słowniki twierdzą inaczej, to nie sądzę, aby się coś w tej sprawie zmieniło.

Nadal uważam, że jest tyle
                        > istotnych powodów do krytykowania PR3 i Rokosa w szczególności, że nie musimy
                        > wyszukiwać ich na siłę.

Ja nie wyszukuję się niczego na siłę, wypraszam sobie. Ja opisuję to, co mnie
                        razi i nikt mi tego nie zabroni. Skoro Pana razi co innego, to nikt nie broni
                        tego opisać.
                        • Gość: astat we środę IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 08:54
                          Eeee, we Wiedniu to trochę tak jak Maryja, moze wychodzi z użycia, ale
                          niepoprawne nie jest. Trąci też myszką, jak inteligiencja...
                          Zgadzam się z Leszkiem, drobiazgów nie warto się czepiać, za dużo ważniejszych
                          spraw, niestety...
                        • Gość: Lesiek we Wiedniu IP: 195.205.139.* 21.05.03, 09:36

> Co nie zmienia faktu, że nie jest to poprawne.
                          >
                          > > Nie znam słownika Miodka. Ani Doroszewski, ani (bodajże) Szymczak nie
                          > > _potępiali_ form "we wodzie / we Wiedniu", traktując je jako krakowskie
                          > > regionalizmy, rzadsze, ale dopuszczalne.
                          >
                          > A ja wolę bazować na fachowcu, za jakiego mam Pana Miodka. A on napisał >
                          jasno, że formy "we Wiedniu" nie można uznać za poprawną.

Proszę o źródło. Rozumiem przy okazji, że Doroszewskiego i Szymczaka za
                          fachowców nie masz?

> A nawet gdyby w regionie krakowskim była to forma poprawna, to:
                          > 1. Trójka jest radiem ogólnopolskim, dla wszystkich Polaków, i w dodatku
                          > nadawanym z Warszawy (a nie z Krakowa).

To, że jest nadawane z Warszawy, nie powinno mieć nic do rzeczy, skoro jest
                          radiem ogólnopolskim. Skoro jest radiem ogólnopolskim, to w równym stopniu
                          powinna stosować język, jakiego się używa w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu.

Kiedyś zresztą zróżnicowanie regionalne języka (nie mówię o gwarach, tylko o
                          regionalizmach: warszawska butelka vs krakowska flaszka np.) było o wiele
                          większe niż teraz. Proces jego wyrównywania to jest kwestia ostatnich
                          kilkudziesięciu lat i trudno tego nie wiązać z powstaniem i upowszechnieniem
                          ogólnopolskich mediów. Ogólnopolskich mediów nadawanych z Warszawy, w związku z
                          czym upowszechniły (i nadal upowszechniają) się oczywiście regionalizmy
                          mazowieckie (ciekawe, czy razi Cię forma "dzieciak" na przykład?), a inne
                          zaczynają być uważane za błędy językowe.

> 2. Czy zgodziłby się Pan, aby na stronach internetowych Trójki można było
                          > pisać "po góralsku" lub "po kaszubsku"? Zapewne byłoby to też "poprawne", ale
                          > za to dla wielu Polaków z innych regionów kraju niezrozumiałe.

Może najpierw przeczytaj sobie - u Miodka czy gdziekolwiek indziej - o różnicy
                          pomiędzy regionalnymi odmianami _literackiej_ polszczyzny a gwarą.

> 4. Akurat Pan Miodek, chociaż mieszka we Wrocławiu, to pochodzi chyba z
                          Górnego Śląska. Kiedyś słyzałem, jak pięknie mówił "po ślunsku". Więc
                          pewnie "umysł ma otwarty" na regionalizmy i nie napisałby, że coś jest
                          niepoprawne, tylko zaznaczyłby, że w niektórych regionach kraju jest to
                          poprawne.

Szczerze mówiąc, zważywszy na (moim zdaniem zbyt duży) liberalizm Miodka,
                          dziwię się jego potępieniu formy "we Wiedniu". W każdym razie - wielu
                          językoznawców z wielkim autorytetem tej formy nie potępiało.
                          • Gość: maro Re: we Wiedniu IP: *.bogucicka7.com.pl 21.05.03, 10:02
                            Mam taką prośbę:
                            - Czy moglibyście Państwo przenieść swoje dociekania na
                            jakieś inne forum, lub otworzyć specjalny wątek. Tracę
                            czas na otwieranie tego wątku w nadziei na nowe
                            wiadomości o TZO, a tu znowu o tym Wiedniu.

PS.
                            Urodziłem się we Wrocławiu, miałem wykłady z prof
                            Miodkiem, z Wiedniem natomiast nie mam nic wspólnego.

Pozdrawiam
                            maro
                            • Gość: astat Re: we Wiedniu IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 10:43
                              Gość portalu: maro napisał(a):

> Mam taką prośbę:
                              > - Czy moglibyście Państwo przenieść swoje dociekania na
                              > jakieś inne forum, lub otworzyć specjalny wątek. Tracę
                              > czas na otwieranie tego wątku w nadziei na nowe
                              > wiadomości o TZO, a tu znowu o tym Wiedniu.
                              >
                              > PS.
                              > Urodziłem się we Wrocławiu, miałem wykłady z prof
                              > Miodkiem, z Wiedniem natomiast nie mam nic wspólnego.
                              >
                              > Pozdrawiam
                              > maro

Sorry, tak ze staropolczyzną wyjdę naprzeciw:))
                              Teatrzyku nie będzie, niczego nie będzie, bo i po co? Ani się nie opłaca, ani
                              target nie chce. I durne takie w ogóle.
                              Takie kiedyś były w dawnych czasach słowa, jak odpowiedzialność, misja,
                              przyzwoitość, poczucie honoru i humoru. Ale były i się zmyły. Jak TZO. I nie
                              tylko. Oby nie przywyknąć.
                          • Gość: Filip Re: we Wiedniu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 12:29

> > > Nie znam słownika Miodka. Ani Doroszewski, ani (bodajże) Szymczak nie
                            > > > _potępiali_ form "we wodzie / we Wiedniu", traktując je jako krakowskie
                            > > > regionalizmy, rzadsze, ale dopuszczalne.
                            > >
                            > > A ja wolę bazować na fachowcu, za jakiego mam Pana Miodka. A on napisał
                            > jasno, że formy "we Wiedniu" nie można uznać za poprawną.
                            >
                            > Proszę o źródło. Rozumiem przy okazji, że Doroszewskiego i Szymczaka za
                            > fachowców nie masz?

Żle Pan rozumie - ja tego nie napisałem, a to jest tylko Pana nadinterpretacja
                            (ciekawe w jakim celu).
                            Napisałem, że wolę Pana Miodka. to wszystko.

Co do źródła - proszę bardzo:
                            "Jan Miodek, Słownik Ojczyzny Polszczyzny, Wydawnictwo Europa, Wrocław 2002 r."
                            hasło "Wiedeń" - strona 745,
                            hasło "w, we" - strona 729.

A przy okazji, to tenże słownik wydany był pod patronatem medialnym m.in.
                            radiowej Trójki. Nie został im tam chociaż jeden egzemplarz dla tych, co piszą
                            bzdury na stronach Trójki ???

> > A nawet gdyby w regionie krakowskim była to forma poprawna, to:
                            > > 1. Trójka jest radiem ogólnopolskim, dla wszystkich Polaków, i w dodatku
                            > > nadawanym z Warszawy (a nie z Krakowa).
                            >
                            > To, że jest nadawane z Warszawy, nie powinno mieć nic do rzeczy, skoro jest
                            > radiem ogólnopolskim. Skoro jest radiem ogólnopolskim, to w równym stopniu
                            > powinna stosować język, jakiego się używa w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu.

No właśnie o to mi chodziło. Czyli powino stosować formę "w Wiedniu", która
                            jest poprawna w całej Polsce, a nie "krakowską" formę "we Wiedniu", prawda???

> > 2. Czy zgodziłby się Pan, aby na stronach internetowych Trójki można było
                            > > pisać "po góralsku" lub "po kaszubsku"? Zapewne byłoby to też "poprawne",
                            > > ale za to dla wielu Polaków z innych regionów kraju niezrozumiałe.

> Może najpierw przeczytaj sobie - u Miodka czy gdziekolwiek indziej - o
                            > różnicy pomiędzy regionalnymi odmianami _literackiej_ polszczyzny a gwarą.

Tak, wiem, ale nie o to mi chodziło.
                            Widział Pan kiedyś "pisany kaszubski" ???

> > 4. Akurat Pan Miodek, chociaż mieszka we Wrocławiu, to pochodzi chyba z
                            > > Górnego Śląska. Kiedyś słyzałem, jak pięknie mówił "po ślunsku". Więc
                            > > pewnie "umysł ma otwarty" na regionalizmy i nie napisałby, że coś jest
                            > > niepoprawne, tylko zaznaczyłby, że w niektórych regionach kraju jest to
                            > > poprawne.
                            >
                            > Szczerze mówiąc, zważywszy na (moim zdaniem zbyt duży) liberalizm Miodka,
                            > dziwię się jego potępieniu formy "we Wiedniu". W każdym razie - wielu
                            > językoznawców z wielkim autorytetem tej formy nie potępiało.

Będę złośliwy: "rozumiem, że Pana Miodka za autorytet Pan nie ma" ;-PPP ???
                            Nie mam pojęcia o liberaliźmie bądź jego braku u Pana Miodka i nie będę się na
                            ten temat wypowiqdał, bo to nie ma związku.
                            ---------
                            Panie Maro, przepraszam, ale musiałem odpowiedzieć.
                            Jeżeli Pan Lesiek nie odpowie, to ja też już nic więcej na ten temat tutaj nie
                            powiem.
                            Ale Jeżeli Pan Lesiek chce odpowiedzieć, to proponuję dyskusję przenieść na
                            wątek "Pan Rokos chce wyjechać z Warszawy", gdzie onegdaj poruszyłem ten temat.
          • Gość: koliber Re: chyba likwidują dalej... IP: 149.156.12.* 20.05.03, 12:06
            Akurat "Przychodzi Sławoń do księgarza" było żenujace.
            "co by było gdyby" szkoda.
            ale i tak TŚ nie słucham (poza czasem Niedźwieckim)
          • Gość: ciocia Hela ranking IP: *.acn.waw.pl 20.05.03, 14:45
            Chłopcy,

Jak już tak jesteście zgodni co do wyjątkowo marnej jakości Trzeciego Śniadania
            i tyle już wspólnie psów na nim powiesiliście, to proponuję wam teraz ranking
            na naprawdę najlepszą "krótką formę radiową" tego pasma.

To będzie szczyt perwersji! mniam!
            • Gość: Filip Re: ranking IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 14:49
              Gość portalu: ciocia Hela napisał(a):

> proponuję wam teraz ranking
              > na naprawdę najlepszą "krótką formę radiową" tego pasma.
              > To będzie szczyt perwersji! mniam!

Najlepszą i najkrótszą radiową formą TŚ jest, jak Pan Rokos mówi: "żegnam
              Państwa bardzo gorąco, do usłyszenia" ;-D
    • Gość: koliber Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 11:40
      Dla xxx. Obudziłeś się dosyć późno.
      • Gość: xxx Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: 62.233.183.* 06.08.03, 14:29
        Nie obudzilam sie tylko bylam zajeta. Jeszcze po swietach wielkanocnych
        sluchalam teatrzyku, a potem mialam inne zajecia w tym czasie. Czekalam, raz,
        drugi i w koncu sie nie doczekalam. Za watek dziekuje.
    • Gość: Kubva Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.radio.com.pl 06.08.03, 17:14
      ała
      • Gość: obi Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.icpnet.pl 06.08.03, 18:02
        Gość portalu: Kubva napisał(a):

> ała

O, może pan Ała Kubva z *.radio.com.pl zechce nam tu wyjaśnić, dlaczego z
        Trójki wyeliminowano kulturę i zastąpiono ją nędzną mieszanką najlepszych (a
        jakże) przeboików?
        Czy też owo "ała" jest wszystkim, na co w chwili obecnej stać Polskie Radio?
    • Gość: mk Re: Likwidacja Teatrzyku Zielone Oko IP: *.lublin.mm.pl 06.09.03, 22:12
      Teatrzyk Zielone Oko właśnie leci w Jedynce :))

mk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka