Dodaj do ulubionych

Program III Polskiego Radia

25.05.07, 19:42
Szanowna Dyrekcjo Trójki!

Chciałbym z tego miejsca (bo osobiste maile nic nie dały) zapytać się, kiedy
wreszcie wróci oficjalnie nazwa "Program III) zamiast to okropne Trójka.
Polskie Radio? i czy zakazuje się mówienia znowu, jak za Laskowskiego tej
pięknej nazwy? Pan Wojtek Mann dzisiaj już nie mówił Program III, serwisanci
też przestali
Obserwuj wątek
    • xk Re: Program III Polskiego Radia 26.05.07, 01:08
      chciałbym zauważyć, że lansowanie nazwy Trójka zamiast Program 3 jest głupie
      nawet z marketingowego punktu widzenia - mi słowo Trójka kojarzy się nie tylko
      z tym wspaniałym radiem - oznacza ono także np. numer szkoły czy linii
      tramwajowej!
      Natomiast Program Trzeci Polskiego Radia jest tylko jeden - i tylko ta nazwa
      niesie za sobą te wartości, które dla słuchaczy stacji są najważniejsze

Nazwa Program 3 królowała na antenie przez kilka tygodni i ani razu nie
      wywołało to wśród słuchaczy oburzenia czy dezaprobaty. Jak sądzę, większość
      cieszyła się, że radio to znów było sobą. Czemużby nie miało być tak już na
      stałe zwłaszcza, że inne programy PR nie wahają się uzywać swoich oficjalnych
      nazw??
      • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 26.05.07, 01:17
        E, niekoniecznie. Trujka była przeciwstawieniem się odebraniu nam wielu rzeczy,
        ale w sumie sens to miało, przecież jak rozmawiamy między sobą albo mówimy do
        kogoś to 'przerzuć na trójkę'.
        A wartości niesie treść, nie forma.
        • xk Re: Program III Polskiego Radia 26.05.07, 01:54
          astat5577 napisała:
          > E, niekoniecznie. Trujka była przeciwstawieniem się odebraniu nam wielu
          rzeczy,
          >
          > ale w sumie sens to miało, przecież jak rozmawiamy między sobą albo mówimy do
          > kogoś to 'przerzuć na trójkę'.
          > A wartości niesie treść, nie forma.

Cicho! Forma wynika z treści i trudno sobie wyobrazić treść mercedesa w formie
          malucha. Ale Polsce wiele rzeczy trzeba uswiadamiać ludziom nie od początku,
          lecz od końca, od końca, od końca....
          • g8g5 Jestem za programem trzecim! 26.05.07, 06:25
            Popieram! "Tu program trzeci Polskiego Radia" brzmi zdecydowanie piękniej
            od "Tu Trójka, Polskie Radio"! "Program trzeci" bardzo dobrze pasuje do
            publicznej stacji. Szkoda, że tak już nie nazywają tej stacji, a tak było
            pięknie 31 maja i 1 kwietnia... ;-(
    • onda Re: Program III Polskiego Radia 26.05.07, 14:53
      a dlaczego nie nazwa tak juz Programu III?
    • xk a tu cisza.... 29.05.07, 00:59
      Swego czasu, w środku nocy, po wieeelikm kocercie, w pewnym radiu dwaj
      jegomoście stoczyli pogawędkę....pogawędkę o radiu. Gdy jeden z nich - żywa
      legenda tego radia - powiedział drugiemu, że nie może uwierzyć, że wciąż
      jeszcze może być TAKIE radio, ten drugi - legenda niemniejszego formatu -
      odparł, ze może, że TAKIE radio jest potrzebne i że już wkrótce znów to
      słuchacze i redaktorzy, a nie dział marketingu będą decydowali jakie TO radio
      powinno być. Minęło sporo czasu i tak jakby z dnia na dzień wspomniane radio
      piękniało, stawało się coraz bliższe dla uszu spragnionych słuchaczy. Aż tu
      nagle pewnego dnia znów ku uciesze serc to radio stało się TAMTYM radiem! Świat
      stał się jakby piękniejszy, pełniejszy, radośniejszy, po prostu ludzki.
      Niestety cuda są tak piękne, bo rzadkie i nastepnego dnia czar prysł, a wraz z
      nim zniknęło TAMTE radio, a powrócił taki erzac TAMTEGO,taki mały falsyfikat,
      taka mała fałszywka. Mijają dni, a naiwny słuchacz coraz rzadiej włącza owe
      radio, bo uświadomił sobie, że Trujka. Polskie Radio choćby nie wiem jak się
      starała, nie może być niczym innym jak tylko falsyfikatem PROGRAMU TRZECIEGO
      POLSKIEGO RADIA!!!
      • g8g5 Dzisiaj Program III 02.06.07, 16:17
        Dzisiaj cały czas Benjamin Filip zaczyna serwis słowami 'Tu Polskie Radio,
        Program III'. NIECH TAK ZOSTANIE! NIE ZMIENIAC TEGO!
        • artuditu.szczecin Re: Dzisiaj Program III 02.06.07, 21:26
          g8g5 napisał:

> Dzisiaj cały czas Benjamin Filip zaczyna serwis słowami 'Tu Polskie Radio,
          > Program III'. NIECH TAK ZOSTANIE! NIE ZMIENIAC TEGO!

Zgadzam się!
          • diem28 Re: Dzisiaj Program III 03.06.07, 00:04
            ja takze popieram
            • artuditu.szczecin Program III 05.06.07, 08:37
              Na antenie Wojciech Mann i Piotr Baron reklamują "Program III z Krakowa". Ale
              redaktorzy Zd3 i serwisanci nadal mówią "Trójka. Polskie Radio". Mogli by już
              przestać.
              • g8g5 Re: Program III 05.06.07, 10:03
                artuditu.szczecin napisał:
                Ale
                > redaktorzy Zd3 i serwisanci nadal mówią "Trójka. Polskie Radio". Mogli by już
                > przestać.

Właśnie ja tego nie pojmuję, dlaczego tak?! Oprócz Trójki sporadycznie słucham
                też Jedynki i jedynkowi serwisanci zawsze mówią "Polskie Radio, Warszawa,
                Program I". Czemu tak pięknie nie może być w Trójce? Mnie to "Trójka. Polskie
                Radio" się nie podoba i już!
                • astat5577 Re: Program III 05.06.07, 11:38
                  A mnie podoba. I mamy problem:)
                  Trujka mi się nie podoba i może tego się trzymajmy.
                  Różnic między trujką a trójką.
                  • nierozpoznawalny Re: Program III 05.06.07, 15:32
                    na oficjalnej stronie polskiego radia mamy przeciez jedynka dwójka trójka
                    bis - nazwy marketingowe, czyli jakas dwoistosc oficjalnie istnieje i kto chce
                    to zapowiada tak albo siak :)

• g8g5 Re: Program III 05.06.07, 16:43
                      astat5577 napisała:

> A mnie podoba. I mamy problem:)

Myślę, że zadowolonych z "Programu III" byłoby jednak więcej niż
                      niezadowolonych.

nierozpoznawalny napisała:

> na oficjalnej stronie polskiego radia mamy przeciez jedynka dwójka trójka
                      > bis - nazwy marketingowe, czyli jakas dwoistosc oficjalnie istnieje i kto chce
                      > to zapowiada tak albo siak :)
                      >

Dlaczego w Programie I nikt w takim razie nie zapowiada tak albo siak, tylko
                      zawsze "Tu Polskie Radio, Program I"? W Programie II jest tak samo.
                      Marketingowość mnie nie obchodzi. Wolałbym zapowiedzi oficjalne - "Tu Polskie
                      Radio, program III".
                    • td2003 Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 16:47
                      Ale pamiętajcie, że nazwa "Trójka" pojawiała się na antenie także przed
                      "reformami" Olszańskiego i Laskowskiego, tyle, że wtedy to było po prostu zwykłe
                      zdrobnienie oficjalnej nazwy Program Trzeci, którym posługiwali się zarówno
                      słuchacze jak i dziennikarze (tak jak Jedynka, Biska, Zetka itp).
                      Niestety, wprowadzenie przez Laskowskiego nazwy "Trójka" jako jedynej
                      obowiązującej uczyniło krzywdę owemu trójkowemu zdrobnieniu, bo dla starych
                      słuchaczy stało się ono synonimem chały jaka na antenie pojawiła się po 2000r.

Ja nie mam specjalnie żadnych obiekcji przed mówieniem na antenie "Trójka"
                      zamiast "Program Trzeci". Pod warunkiem, że zdrobnienie to nie jest nadużywane.
                      • artuditu.szczecin Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 18:05
                        Sama Trójka jako nazwa potoczna to coś innego niż koślawe językowo oficjalne
                        "Trójka. Polskie Radio". Dlatego właśnie PR1 i PR2 wróciły do tych nazw po
                        zmianie prezesa. A Skowrońskiemu, przy całym szacunku do jego pozytywnej roboty
                        dla Trójki jakoś to nie przeszkadza. Oficjalny powrót (bo używanie tego przez
                        niektórych dziennikarzy tym nie jest) do nazwy Program III byłby dopełnieniem
                        tych wszystkich zmian. A w zasadzie od tego się powinno zacząć.
                        • open_air Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 19:21
                          > Oficjalny powrót (bo używanie tego przez niektórych dziennikarzy tym nie
                          jest) do nazwy Program III byłby dopełnieniem tych wszystkich zmian. A w
                          zasadzie od tego się powinno zacząć <

Zabawne PiS też stwierdził, że najlepiej jest zacząć od ustalenia nazwy i mamy
                          (wg PiSu) IV RP. CZy zauważyliście, żeby cokolwiek w naszym otoczeniu w
                          jakikolwiek sposób zmieniło się odkąd to niby obudziliśmy się w IV RP? Ja nie.
                          Nie widzę też żadnej zależności pomiędzy tym czy dana trójkowa audycja wydaje
                          mi się ciekawa a tym że słyszę przed nią: "tu Trójka..." czy "tu polskie radio
                          program III". Ludzie napradę to jest dla Was taki problem? CZy Wy żyjecie w
                          jakiejś krainie wiecznej szczęśliwości - Arkadii i naprawdę nie macie
                          prawdziwych, kłopotów, zmartwień, dylematów. Gdzie tak jest? Gdzie Wy żyjecie?
                          Przestańcie przywiązywać tak wielką wagę do formy a zacznijcie do treści.
                          • addictedtoradio Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 19:49
                            A co za różnica? Mi też się bardziej podoba nazwa Program III, ale "tu Trójka"
                            mnie nie razi. Dla mnie ważna jest treść, ważne jest to o czym się w radiu mówi,
                            co się gra itp. Ważne jest czy serwis jest obiektywny, czy jest dobrze
                            przygotowany i czy daje mi obraz tego co się dzieje. A to, jak kto go zapowiada,
                            to już jest sprawa trzeciorzędna. Podyskutujmy o treści, forma jest ważna, ale
                            czy Trójka to taki skandal?
                            Pozdrawiam serdecznie,
                            Tomek
                            • g8g5 Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 20:04
                              open_air napisał:

> Przestańcie przywiązywać tak wielką wagę do formy a zacznijcie do treści.

addictedtoradio napisał:

> Podyskutujmy o treści, forma jest ważna, ale
                              > czy Trójka to taki skandal?
                              >

Tak, DLA MNIE SKANDAL!
                              Do open_air i addictedtoradio: szanuję wasze (odmienne) poglądy, ale
                              przestańcie mi mówić, do czego mam przywiązywać wagę i o czym dyskutować!
                              • astat5577 Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 20:14
                                Dopóki nie łamiesz prawa możesz robić co chcesz.
                              • open_air Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 21:10
                                Odmienność mojego poglądu polega tylko i wyłącznie na tym, że dla Ciebie
                                kwestia nazewnictwa jest sprawą największej wagi i jak słyszysz w radiu "tu
                                Trójka..." to masz cały dzień zwalony i nic co już potem usłyszysz w ogóle Ci
                                sie nie podoba. Ja natomiast nie dostrzegam problemu w nazewnictwie stacji
                                radiowej, której lubię słuchać. Przecież to cały czas ta sama stacja. Słuchacze
                                Biski chcieliby mieć taki "problem" czy ich radio to Bardzo Inna Stacja, Radio
                                BIS czy po prostu Biska...
                                • g8g5 Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 21:32
                                  open_air napisała:

> Odmienność mojego poglądu polega tylko i wyłącznie na tym, że dla Ciebie
                                  > kwestia nazewnictwa jest sprawą największej wagi i jak słyszysz w radiu "tu
                                  > Trójka..." to masz cały dzień zwalony

Ze zwalonym całym dniem przesadzasz, ale bardzo nie lubię nazewnictwa "Tu
                                  Trójka. Polskie Radio". W PR1 czy PR2 takiego nazewnictwa nie ma i dobrze, bo
                                  uważam podobnie, jak artuditu_szczecin, że jest koślawe językowo. Dla mnie ma
                                  bardzo ogromne znaczenie, czy będę słuchał w głośniku radia piękne, ładne
                                  nazewnictwo typu "Program I", "Program III", czy koślawe językowe dziwolągi.
                                  Dla mnie nazewnictwo "Tu Trójka. Polskie Radio" jest SKANDALEM! I piszę tu co
                                  myslę, bo jest wolność słowa i myśli. Dlatego apel, bym przestał robić z tego
                                  problem, do mnie nie trafia, bo dla mnie to jest problem!
                                • diem28 Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 21:33
                                  Mysle ze nie byłoby tak dynamicznej dyskusji nad formą zapowiedzi stacji
                                  radiowej, gdyby nie niosła one oczywiste treści. Jak się wydaje forma Program
                                  III sankcjonuje i ukierunkowuje zmiany programowe w oczywistym kierunku. Trójka
                                  natomiast, niekoniecznie. Tak mogą zachodzić i zachodzą bardzo pozytywne zmiany
                                  w radiu, przypominające coraz bardziej Program II sprzed 2001 r, ale mogą być to
                                  zmiany ograniczone, ze spojrzeniem także komercyjnym Trójki. Kurs zapewne został
                                  obrany, ale mało zdecydowanie, dlatego wdciąż pojawia się forma "Trójka".
                                  Pojawienie sie "Program III" będzie uważam oznaczać wiecej niż zmiana formy. Oby
                                  tak się wkrótce stało
                                  pozdrawiam wszystkich kibicującym zmianom
                                  • astat5577 Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 22:04
                                    Zlikwidować media rządowe.
                              • addictedtoradio Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 22:55
                                g8g5 napisał:

> Tak, DLA MNIE SKANDAL!
                                > Do open_air i addictedtoradio: szanuję wasze (odmienne) poglądy, ale
                                > przestańcie mi mówić, do czego mam przywiązywać wagę i o czym dyskutować!

A Ty co właśnie robisz? Mówisz nam o czym mamy mówić, a o czym nie. Na tym
                                polega forum, że każdy może wyrazić swój pogląd nie obrażając innych (np. taki,
                                że dany wątek dyskusji jest mniej ważny od innego).
                                A tak na temat:
                                g8g5, czy nie drażnią Cię audycje Klub Trójki, Trójkowo Filmowo... itd? Mnie nie
                                rażą, zwłaszcza tę pierwszą chętnie słucham. Ale może byłyby jeszcze lepsze
                                gdyby nazywały się: Klub Programu III, Trójkowo Trzecio-Programowo... Hmmm,
                                warte przemyślenia ;)

I jeszcze jedno: ja też lubię nazwę Program III Polskiego Radia! Też nie lubię
                                Laskowskiego i jego ekipy oraz cieszę się z aktualnych zmian z Trójce/Programie
                                III.
                                Pozdrawiam serdecznie
                                • addictedtoradio Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 22:59
                                  Miało być oczywiście Trzecio-Programowo Filmowo. Tak już to Trójkowo weszło w
                                  umysł ;) Ach przeklęty redaktor Jaźwiński, jak on mógł taką nazwę wprowadzić (i
                                  to jeszcze przed erą Laskowskiego)... ;/
                                  • g8g5 Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 05.06.07, 23:30
                                    addictedtoradio napisał:

> A Ty co właśnie robisz? Mówisz nam o czym mamy mówić, a o czym nie.

Nie. Mówcie o czym chcecie, ale nie podoba mi się "nakaz" kierowany do mnie i
                                    innych broniących nazewnictwa "Program III" w stylu "Przestańcie"! Czy ja komuś
                                    mówię, żeby przestał wyrażać swoje upodobania do obecnego nazewnictwa lub
                                    obojętność na nazewnictwo?

> g8g5, czy nie drażnią Cię audycje Klub Trójki, Trójkowo Filmowo... itd?

I "Zapraszamy do Trójki"? Nie. Widzę, że nadal się nie rozumiemy. Razi mnie
                                    nazewnictwo "Tu Trójka. Polskie Radio" - dokładnie takie! I przeciwko temu tu
                                    się protestuje, a nie przeciwko audycjom z "Trójką" w tytule.

Dla mnie "Tu Trójka. Polskie Radio" jest skandalem z czasów Laskowskiego i
                                    powinno być TYLKO "Tu Program III", tak jak w PR1 jest TYLKO "Tu Polskie Radio,
                                    Program I" lub "Tu Program I Polskiego Radia", a w PR2 tylko "Tu Program II
                                    Polskiego Radia". Dla mnie to ma ogromne znaczenie, ponieważ nie chcę słyszeć z
                                    radia czegoś, co jest koślawe językowo i mnie drażni.
                                    • addictedtoradio Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 06.06.07, 00:04
                                      No to w jednym się zgadzamy: "Tu Program 3" brzmi ładnie, faktycznie lepiej niż
                                      "Tu Trójka.PolskieRadio".
                                      Niemniej, po pierwsze primo: Bez dodatku .PolskieRadio to już nie jest koślawe;
                                      po drugie primo w jedynce też często słychać Słuchają Państwo Jedynki, po
                                      trzecie primo i tak moim zdaniem nie jest to najważniejszy problem Programu
                                      3/Trójki czy jak to inaczej nazwać; po czwarte primo: a czy nie razi Ciebie, gdy
                                      na przykład Piotr Metz nie zwraca się do słuchaczy per Państwo tylko Wy? (mnie
                                      trochę na początku drażniło, ale sie przyzwyczaiłem i nie przeszkadza mi to w
                                      żadnym stopniu słuchać jego audycji)
                                      I to chyba tyle w tej dyskusji, bo ja się wcale nie obrażę (a nawet UWAGA
                                      ucieszę się z tego), jeżeli będę od dzisiaj słyszał Tu Program III Polskiego
                                      Radia. Nie uznam też, że teraz Trójka jest już idealna, kiedy przestanie się w
                                      niej mówić Tu Trójka.
                                      A teraz "idę" posłuchać redaktora Owczarka MARIUSZA ;)
                                      Pozdrawiam serdecznie ;)
                                      • g8g5 Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 06.06.07, 06:45
                                        addictedtoradio napisał:

>
                                        > Niemniej, po pierwsze primo: Bez dodatku .PolskieRadio to już nie jest
                                        koślawe;

Z tym się zgadzam...

> po drugie primo w jedynce też często słychać Słuchają Państwo Jedynki,

Jedynki! Bez dodatku. W PR1 nie mówią "Tu Jedynka. Polskie Radio"!

> trzecie primo i tak moim zdaniem nie jest to najważniejszy problem Programu
                                        > 3/Trójki

Pozwolę jednak pozostać przy swoim zdaniu.

> a czy nie razi Ciebie, gd
                                        > y
                                        > na przykład Piotr Metz nie zwraca się do słuchaczy per Państwo tylko Wy? (mnie
                                        > trochę na początku drażniło, ale sie przyzwyczaiłem i nie przeszkadza mi to w
                                        > żadnym stopniu słuchać jego audycji)

Razi i nie umiem się do tego przyzwyczaić, nie mam zamiaru. Nie słucham radia w
                                        soboty po 19:00.

> Nie uznam też, że teraz Trójka jest już idealna, kiedy przestanie się w
                                        > niej mówić Tu Trójka.
                                        >

Na pewno jest wiele do poprawienia w Trójce, nie wszystko jest idealne. Z racji
                                        wieku nie znam PR3 sprzed lat, ale wiem, że teraz w porównaniu z dawnymi
                                        czasami nie jest idealnie. Ja na przykład chciałbym, żeby jedna z moich
                                        ulubionych audycji "Trzy Kwadranse Jazzu" była wcześniej. Ale kiedy przestanie
                                        się mówić "Tu Trójka. Polskie Radio", zawsze o jeden problem będzie mniej. :-)
                                      • artuditu.szczecin Re: Nieśmiała próba uporządkowania tematu 06.06.07, 08:46
                                        addictedtoradio napisał:

> No to w jednym się zgadzamy: "Tu Program 3" brzmi ładnie, faktycznie lepiej niż
                                        > "Tu Trójka.PolskieRadio".
                                        > Niemniej, po pierwsze primo: Bez dodatku .PolskieRadio to już nie jest koślawe;
                                        > po drugie primo w jedynce też często słychać Słuchają Państwo Jedynki, po
                                        > trzecie primo i tak moim zdaniem nie jest to najważniejszy problem Programu
                                        > 3/Trójki czy jak to inaczej nazwać;

Nikt tu nie neguje mówienia na antenie "Słuchają Państwo Trójki". Chodzi o to,
                                        że o pełnej godzinie, przed serwisem powinna być oficjalna nazwa "Program III".
                                        Ta nazwa to stara, uznana marka, a tego się nie zmienia (to tak jakby zmienić
                                        oficjalnie nazwę Coca - Cola na "Kolka" czy cuś w tym stylu.

Poza tym nawet stacje komercyjne tego nie stosują. Mówi się np. Zetka ale czy o
                                        pełnej godzinie ktoś tam mówi "Słuchacie Zetki" czy "Radia Zet"?
                                        • xk tak naprawdę to rozsierdziło nas co innego 06.06.07, 10:49
                                          gdyby "ktoś" z szanownej dyrekcji nie zakazał części serwisantów mówić "Program
                                          3", a stało się tak kilka tygodni temu, to ten wątek na forum pewnie w ogóle by
                                          nie powstał!
                                          • open_air Re: tak naprawdę to rozsierdziło nas co innego 06.06.07, 15:32
                                            xk napisał:

> gdyby "ktoś" z szanownej dyrekcji nie zakazał części serwisantów
                                            mówić "Program 3", a stało się tak kilka tygodni temu, to ten wątek na forum
                                            pewnie w ogóle by nie powstał!
                                            >

Niezła spiskowa teoria dziejów :)
                                            • artuditu.szczecin Re: tak naprawdę to rozsierdziło nas co innego 06.06.07, 16:35
                                              open_air napisała:

> xk napisał:
                                              >
                                              > > gdyby "ktoś" z szanownej dyrekcji nie zakazał części serwisantów
                                              > mówić "Program 3", a stało się tak kilka tygodni temu, to ten wątek na forum
                                              > pewnie w ogóle by nie powstał!
                                              > >
                                              >
                                              > Niezła spiskowa teoria dziejów :)

Żadna spiskowa teoria dziejów tylko fakt: decyzją dyrekcji stopka serwisu
                                              (przynajmniej na razie) ma brzmieć "Trójka. Polskie Radio"
    • barti84 Re: Program III Polskiego Radia 05.06.07, 23:42
      Powiem tylko tyle, że o wiele przyjemniejsze dla ucha jest Program III
      Polskiego Radia niz Trójka.

Często słucham PR I i bardzo mi się podoba, że mówią tam Tu Polskie Radio
      Warszawa, Program Pierwszy. Jest w tym klasa, szyk...

Trójka brzmi jak eremef, eska, zet... :/ Nie mówie o zawartości PRIII.
      • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 06.06.07, 00:13
        A ja tak krakowsko dorzucę, bo zdaje się temat w PRIII teraz aktualny.
        Nic nie mam wspólnego ani z zespołem ani z autorami strony, więc bezkorupcyjnie
        mogę reklamować:)

Kroke zagra z Orkiestrą Polskiej Filharmonii "Simfonia Baltica" pod dyrekcją
        Bohdana Jarmołowicza. Koncert odbędzie się w Sali Koncertowej na Ołowiance. Jak
        zapowiada Organizator, Polska Filharmonia Bałtycka im. Fryderyka Chopina w
        Gdańsku: "Jest to projekt muzyczny łączący różne światy i style muzyczne, wśród
        nich muzykę klasyczną, klezmerską i jazzową. W koncercie usłyszymy
        najpopularniejsze kompozycje z repertuaru zespołu w wersji symfonicznej
        zaaranżowane przez Bohdana Jarmołowicza, wśród nich m.in. słynną,
        spopularyzowaną przez Kroke i Nigela Kennedy’ego, serbską melodię ludową 'Ajde
        Jano'".
        Jednak najbardziej elektryzującą wiadomością jest informacja, że program
        zaprezentowany podczas koncertu jest zapowiedzią nowej płyty zespołu wraz z
        orkiestrą symfoniczną.
        Bilety do nabycia w kasach Filharmonii Bałtyckiej i Opery Bałtyckiej oraz
        poprzez stronę internetową Filharmonii Bałtyckiej.

PS. Viking idź i mi opowiedz!
        To Ci opowiem jak tam moja Progresja się trzyma i inne riversajdy oraz łosie:)
        • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 06.06.07, 00:34
          Cholerny świat. Jak zwykle pokręciłam, ale byłam pewna, że o Kraków chodzi.
          Wszystkich gdańszczan (-ów?) przepraszam.
          Ale no tak jakoś z Krakowem mi się skojarzyło niepotrzebnie:)
          Podrzucam adres ślicznej strony:
          www.kroke.home.pl/spamer
          Muzyki słuchać - będziesz wielki.
          • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 06.06.07, 00:50
            To prawidłowy link:
            www.kroke.home.pl/
            Spamerem chciałam się podpisać. Już lepiej nic nie będę pisać.
            Indirko, masz rację co do mnie.
            Ale strona warta zajrzenia.
            • indirka Re: Program III Polskiego Radia 06.06.07, 15:15
              astat5577 napisała:

> To prawidłowy link:
              > www.kroke.home.pl/
              > Spamerem chciałam się podpisać. Już lepiej nic nie będę pisać.
              > Indirko, masz rację co do mnie.

Rzeczywiscie wyreczylas mnie calkiem :-)))
              Ale tym razem to tylko zwykla pomylka. Jak z przesoleniem zupy. Jak bardzo
              zalezy - to sie przesoli, o czym moze zaswiadczyc pewien redaktor :-P

Strona ladna.
              • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 06.06.07, 21:05
                Hm...
                Ale ja Ci dam 'tym razem'! Mogłabyś przynajmniej przyznać, że uczę się na
                błędach. I nie ukrywam, dzięki Tobie też. A może przede wszystkim dzięki Tobie.
                Nie tak łatwo poruszać się osobie z zewnątrz w tym Waszym medialnym świecie.
                Lepiej słuchać i się nie mądrzyć. A przynajmniej łatwiej.
                Ale i tak będę:)
                Cieszę się, że Ci się podobała strona.
                • artuditu.szczecin Re: Program III Polskiego Radia 15.06.07, 07:46
                  A Pan Wojtek dziś znowu nie mówi "Program III" :(
                  • xk A ja powoli przestaje słuchać serwisów 3..... 16.06.07, 14:00
                    po prostu słuchanie słów "Tu TrUjka.Polskie Radio" zbyt mocno działa na mnie
                  • un1 Re: Program III Polskiego Radia 16.06.07, 15:05
                    Sie czepiacie, sami mówimy Trójka a innym zabraniamy? Znowu jest to Tr jka
                    przez ó, a że Polskie Radio? To konieczne dla odróżnienia od TVP 3 i trójek
                    Giertycha:-).
                    • g8g5 Re: Program III Polskiego Radia 16.06.07, 22:58
                      un1 napisał:

> Sie czepiacie, sami mówimy Trójka a innym zabraniamy? Znowu jest to Tr jka
                      > przez ó, a że Polskie Radio? To konieczne dla odróżnienia od TVP 3 i trójek
                      > Giertycha:-).

Taka jest tradycja, że o pełnej godzinie mówi się "Tu Program III". Pewnych
                      rzeczy się nie zmienia. Dyrektor Laskowski się odważył zmienić, niestety. Mnie
                      to "Tu TrUjka, Polskie Radio" też denerwuje. Jakoś w PR 1 nikt nie mówi "Tu
                      Jedynka, Polskie Radio"!
                      • behemot87 Re: Program III Polskiego Radia 16.06.07, 23:08
                        g8g5 napisał:

> un1 napisał:
                        >
                        > > Sie czepiacie, sami mówimy Trójka a innym zabraniamy? Znowu jest to Tr jk
                        > a
                        > > przez ó, a że Polskie Radio? To konieczne dla odróżnienia od TVP 3 i trój
                        > ek
                        > > Giertycha:-).
                        >
                        > Taka jest tradycja, że o pełnej godzinie mówi się "Tu Program III". Pewnych
                        > rzeczy się nie zmienia. Dyrektor Laskowski się odważył zmienić, niestety.
                        Mnie
                        > to "Tu TrUjka, Polskie Radio" też denerwuje. Jakoś w PR 1 nikt nie mówi "Tu
                        > Jedynka, Polskie Radio"!

Ale między Jędrzejewskim a Wolskim mówili (a w zasadzie było to puszczane "z
                        puszki") Jedynka - Polskie Radio...
                      • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 17.06.07, 00:22
                        g8g5 napisał:

> un1 napisał:
                        >
                        > > Sie czepiacie, sami mówimy Trójka a innym zabraniamy? Znowu jest to Tr jk
                        > a
                        > > przez ó, a że Polskie Radio? To konieczne dla odróżnienia od TVP 3 i trój
                        > ek
                        > > Giertycha:-).
                        >
                        > Taka jest tradycja, że o pełnej godzinie mówi się "Tu Program III". Pewnych
                        > rzeczy się nie zmienia. Dyrektor Laskowski się odważył zmienić, niestety.
                        Mnie
                        > to "Tu TrUjka, Polskie Radio" też denerwuje. Jakoś w PR 1 nikt nie mówi "Tu
                        > Jedynka, Polskie Radio"!

Jak wiemy, wyszkoleni Barejowo, jest tradycja i ekstradycja.
                        Ale przecież bez sensu dyskusja, mogą sobie mówić i trojaczki, i bliźniaki, i
                        single, byle to wszystko szło w dobrym kierunku.
                        A ciągle nie idzie.

Mnie się naprawdę marzą media _publiczne_.
                        A samymi hasłami sprawy się nie załatwi.
                        • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 17.06.07, 02:05
                          Oj,no wiem, znowu odpowiadam samej sobie, indirko tak już mam:)
                          Ale zaczęłam szukać sobie po tym polskim radiu i trafiłam na takie coś:
                          www.europa21.pl/Article9209.html
                          Czy ktoś z radiowców byłby skłonny odpowiedzieć mi, czy to wszystko prawda czy
                          propaganda, czy polityczne rozgrywki, bo ja już zaczęłam naprawdę się gubić.
                          • g8g5 Re: Program III Polskiego Radia 17.06.07, 11:08
                            astat5577 napisała:

> Mnie się naprawdę marzą media _publiczne_.
                            > A samymi hasłami sprawy się nie załatwi.

Cieszę się, że hasła są ci obojętne i nie robią najmniejszej różnicy, ale
                            mnie "Trójka Polskie Radio" WKURZA i podobnie, jak xk, niechętnie słucham
                            serwisów. Od czasu do czasu nawet lubię włączyć PR 1 i usłyszeć na odtrutkę
                            piękne hasło "Tu Polskie Radio, Program I"!
                            • astat5577 Re: Program III Polskiego Radia 17.06.07, 12:33
                              Ok, zrozumiałam. Chyba.
                              Uff, trudno mi to wszystko pojąć. naprawde jak na krze się czuję.
                              A tak sobie człowiek kiedyś spokojnie i bezmyślnie słuchał radia:)

Hm, w sumie dopiero sobie uświadomiłam, że radiowcy bardziej związani niż
                              lekarze w kwestii zastrajkowania. Lekarz ma wyłącznie dylemat moralny, bo jakoś
                              głupio umierającemu albo rodzącej kobiecie nie pomóc, ale przynajmniej mają
                              teraz opcję wyjechać. Nie wnikam w szczegóły, ale już całe oddziały dostają
                              takie propozycje. A w radiu muszą ludzie jednak robić, co im się każe, strajk
                              nie wchodzi w rachubę, no bo jak, eter zamilknie? I co dalej? Ale może i tak
                              trzeba?
                              No ale ich nikt tak całymi oddziałami nie przyjmie zagranicznie. A żyć trzeba...
                              No ale coś trzeba zrobić.
                              To ja przeprowadzę swój wywód obywatelski.
                              1. jeśli publiczne media nadal będą rządowe, to dalej będziemy mieć takich
                              wyborców jak mamy a kraj w związku z tym podobny
                              2. jeśli się odetniemy od mediów i zastosujemy self service, to już całkiem ten
                              kraj nam zacznie pietruszką itd.
                              3. wszyscy nie wyjadą, ktoś musi te psie gówienka sprzątać, bo niedługo
                              obudzimy się nie powiem gdzie, bo mnie ojciec dyrektor pozwie do sądu
                              4. no to trzeba walczyć
                              5. media dziś najsilniejszą bronią (co zreszta widzą nasze polityki udzielające
                              się bardziej medialnie niż pracowo)
                              6. czyli dziennikarze stali się bardziej odpowiedzialni za los tego kraju niż
                              ktokolwiek inny
                              7. no jeszcze może szkoły, ale tamci niepełnoletni i nie głosują
                              8. no więc zróbcie państwo coś a nie wieczne uleganie naciskom z miliona stron
                              9. strajk, bo niuanse językowe i próby przemycenia czegoś to za mało.
                              10. wizja całkowitej ciszy medialnej bardzo przypadła mi do gustu, jak sobie
                              wyobraziłam:)
                              A serio, no to trzeba coś zrobić a mają państwo jednak najwięcej do
                              powiedzenia. To już nie czwarta władza a pierwsza.
                            • addictedtoradio Re: Program III Polskiego Radia 18.06.07, 18:31
                              Ooo, widzę, że temat znowu podbity ;) No więc i ja dam głos, tym bardziej, że
                              g5g8 (z którym mi w tym temacie nie po drodze) kolejną złotą myśl rzucił;) Może
                              nagrać Tobie za pomocą Messera parę serwisów informacyjnych "Z kraju i ze
                              świata", żebyś sobie w kółko słuchał "Tu Polskie Radio Program Pierwszy" ;)?
                              Jakby co to służę plikami mp3 ;)
                              A tak na serio, to ostatnio na zmianę słyszę zapowiedzi "Tu Trójka.Polskie
                              Radio" i "Tu Program Trzeci". Moim zdaniem nie ma żadnego prikazu, bo różni
                              serwisanci i prezenterze robią różnie. Więc myślę, że nie ma się czym martwić-
                              ewentualnie słać e-maile do serwisantów, z prośbą o Program III.

No a tak na marginesie to ja jak mantrę powtórzę: mnie interesuje to, aby
                              wiadomości były obiektywne i wyczerpująco oraz atrakcyjnie podane (np. żeby
                              czytający nie plątał się, ale też nie czytał za szybko tak, że nie można
                              nadążyć). A to czy jest to Serwis Trójki, czy serwis Programu III (a o ile
                              pamiętam, to zawsze był Serwis Trójki- nawet kiedy o Laskowskim nikt nie
                              słyszał) to już jest sprawa mało istotna.
                              Jest taka dziedzina matematyki, która zajmuje się estetyką zapisu wyrażeń
                              matematycznych. Jej użyteczność dla rozwoju matematyki jest chyba podobna jak
                              tej dyskusji dla poziomu Programu III.
                              Ale pozdrawiam wszystkich słuchaczy serdecznie! Bardzo serdecznie! g5g8 także!
                              • g8g5 Re: Program III Polskiego Radia 18.06.07, 18:42
                                addictedtoradio napisał:

mnie interesuje to, aby
                                > wiadomości były obiektywne i wyczerpująco oraz atrakcyjnie podane (np. żeby
                                > czytający nie plątał się, ale też nie czytał za szybko tak, że nie można
                                > nadążyć).

MNie też zależy na obiektywności i na treści, ale widzisz, Tobie wszystko
                                jedno, czy serwisant przedstawia PR 3 jako "Trójka, Polskie Radio",
                                czy "Polskie Radio, Program III", a mnie nie jest! Dla mnie liczy się i treść i
                                forma! Ale jestem bardzo wymagający, nie ukrywam. ;-)

I jeszcze raz powtórzę, w PR 1 NIE MA zamiennego używania nazw "Tu Polskie
                                Radio, Program I" i "Tu Jedynka, Polskie Radio". Zawsze w serwisach jest ta
                                pierwsza nazwa. To co z tego, że jest "Serwis Trójki"? W PR 1 też
                                są "Wiadomości Jedynki", a nie "Wiadomości Programu I". Ale nie o nazwy audycji
                                mi chodzi, a o nazwy anteny podawane przez serwisantów! WKURZA mnie "Tu Trójka,
                                Polskie Radio" i nic na to nie poradze. Coraz bardziej mam dosyć serwisów w
                                PR3. To tyle i aż tyle.

Pozdrawiam wszystkich słuchaczy. addictedtoradio też!
                                • addictedtoradio Re: Program III Polskiego Radia 18.06.07, 18:56
                                  To fakt, w PR1 nie ma na zmianę. A w Trójce jest, to też fakt. I fakt, że może
                                  Cię to wkurzać, a mnie może nie wkurzać. No to walcz o swoje, pisz maile, apeluj
                                  (ale bardziej do serwisantów, niż do dErekcji)- jak wywalczysz- tylko plus dla
                                  Ciebie! Mi cogodzinne "Tu Polskie Radio Program III" przeszkadzać na pewno nie
                                  będzie!
                                  Pozdrawiam!
                              • artuditu.szczecin Re: Program III Polskiego Radia 18.06.07, 22:31
                                addictedtoradio napisał:

> A tak na serio, to ostatnio na zmianę słyszę zapowiedzi "Tu Trójka.Polskie
                                > Radio" i "Tu Program Trzeci". Moim zdaniem nie ma żadnego prikazu, bo różni
                                > serwisanci i prezenterze robią różnie. Więc myślę, że nie ma się czym martwić-
                                > ewentualnie słać e-maile do serwisantów, z prośbą o Program III.

Swego czasu (po urodzinach Programu III) zacząłem taką akcję pisania maili do
                                serwisantów (i nie tylko), pomagali mi w tym ludzie z tvpmaniak.fora.pl
                                początkowo akcja odniosła sukces, Program III przed serwisem zaczęli mówić
                                Beniamin Filip, Agnieszka Drozd, Małgorzata Spór. Trwało to tak kilka tygodni
                                ale pewnego dnia się skończyło. Na moje pytanie dlaczego? dostałem od jednej z
                                osób odpowiedź, że taka jest NA RAZIE decyzja dyrekcji i tyle. Pan Beniamin
                                czasem się "pomyli" i powie Program III, pozostali wrócili do "Trójka. Polskie
                                Radio". Nadzieję daje to "na razie", podejrzewam, że będzie się to wiązać ze
                                zmianą oprawy dźwiękowej serwisu, ale od zapowiedzi tegoż minęło już kilka
                                miesięcy i nadal nic nie wiadomo.
                                Ale zawsze można spróbować znów mailować do serwisantów, Dyrekcji, Kantereita,
                                Marcela...
                                • xk Re: Program III Polskiego Radia 19.06.07, 12:10
                                  > Ale zawsze można spróbować znów mailować do serwisantów, Dyrekcji, Kantereita,
                                  > Marcela...

dyrekcję bardziej na razie pasjonuje to, czy słuchacze nie czytają czasem
                                  normalnych, tj. antykaczych powieści na antenie, a nie jakaś tam oprawa
                                  muzyczna serwisu....przykre to, ale dyrekcja powoli traci u mnie resztki
                                  szacunku!
    • xk Re: Program III Polskiego Radia 14.07.07, 01:22
      problem trwa, wątek podbijamy
      • homo.sluchaczus Re: Program III Polskiego Radia 14.07.07, 15:17
        o, matko. wielki problem! :-/
        • g8g5 Re: Program III Polskiego Radia 14.07.07, 17:19
          Bardzo dobrze, że ktoś podbił ten wątek, bo problem nadal istnieje i ten wątek
          powinien być zawsze na górze, zawsze o tym problemie przypominać, dopóki nie
          zniknie to skandaliczne "Trójka, Polskie Radio" przed i po serwisach i nie
          wejdzie na stałe "Tu Polskie Radio, Program Trzeci"!
          • artuditu.szczecin Re: Program III Polskiego Radia 14.07.07, 18:06
            To może zrobimy grafik, kto w danym tygodniu podbija temat ;)
            • g8g5 Re: Program III Polskiego Radia 14.07.07, 19:15

> To może zrobimy grafik, kto w danym tygodniu podbija temat ;)

Dobry pomysł! ;)
              • artuditu.szczecin Re: Program III Polskiego Radia 21.07.07, 15:32
                Beniamin Filip znów zaczął często mówić "Polskie Radio, Program III" a i ten
                nowy serwisant też co najmniej raz tak powiedział! Jakby tak wszyscy zaczęli
                tylko w ten sposób mówić. Ostatnio Piśko też tak powiedział przy Skowrońskim. Ja
                się tak zastanawiam, o co im na górze chodzi?
                • rerywo Re: Program III Polskiego Radia 21.07.07, 18:52

> Beniamin Filip znów zaczął często mówić "Polskie Radio, Program III" a i ten
                  > nowy serwisant też co najmniej raz tak powiedział! Jakby tak wszyscy zaczęli
                  > tylko w ten sposób mówić. Ostatnio Piśko też tak powiedział przy Skowrońskim. J
                  > a
                  > się tak zastanawiam, o co im na górze chodzi?

Zastanow się lepiej czy wziąłeś dzis wszystkie przepisane medykamenty, bo jak
                  czytam cio piszesz... Co to jest za problem, Matko Boska? Wiadomo: to jest
                  Program Trzeci Polskiego Radia w skocie Trojka i tyle. Tu nie ma co sie
                  zastanwaiac. Salon Polityczny Programu Trzeciego to brzmi cokolwiek dziwnie, W
                  tonacji Programu Trzeciego, Klub Programu trzeciego... patrz wyżej. Skoro to
                  radio uciekło spod formatu, to pozwólmy mu być sobą (jakkolwiek dziwnie to
                  brzmi). To że Internet jest dla wszystkich nie oynacza, że powinno się tu
                  epatować swoimi skrzywieniami.
                  Jeśli lubisz jak coś Cię nurtuje, to wymyśl sobie i obwieść nam Lepiej co zrobić
                  żeby media publiczne nie były prorządowe, bo są (jedne mniej inne bardziej). To
                  jest problem.
                  Pewnie Cie obraziłem w swojej napastliwości, ale zęby bolą jak się czyta to co
                  napisałeś. Na wszelki wypadek przepraszam.
                  • g8g5 Re: Program III Polskiego Radia 21.07.07, 19:02
                    rerywo napisał:

>
                    > Zastanow się lepiej czy wziąłeś dzis wszystkie przepisane medykamenty, bo jak
                    > czytam cio piszesz... Co to jest za problem, Matko Boska? Wiadomo: to jest
                    > Program Trzeci Polskiego Radia w skocie Trojka i tyle.

To ty powinieneś coś wziąć, jeśli nie rozumiesz, o co w tym wszystkim chodzi.
                    Problem w tym, że w skrócie nie jest "Trójka", jak nam sugerujesz, tylko
                    potwortne koszmarne "Trójka Polskie Radio", a to wielka różnica! Jeżeli taki
                    skrót popierasz, to zmieniamy tytuły audycji na "Klub Trójki Polskiego
                    Radia", "Zapraszamy do Trójki Polskiego Radia" itp. Naprawdę nie widzisz
                    różnicy, czy może jesteś specem od prowokacji?
                    • wojtekl2 Re: Program III Polskiego Radia 21.07.07, 20:17
                      Moim zdaniem wszystkie stacje PR powinny powrócić do podstawowych nazw, czyli
                      Polskie Radio Warszawa Program 1, Polskie Radio Warszawa Program 2, Polskie
                      Radio Warszawa Program 3, Polskie Radio Warszawa Program 4 - Radio Bis. W
                      zapisach koncesyjnych KRRiT używane są właśnie takie nazwy i te nazwy powinny
                      być używane też na antenie. A nie jakieś Jedynki, Trójki, Biski. Jak to
                      brzmi "słucham Jedynki Polskiego Radia" albo "w Trójce Polskiego Radia". To
                      nawet nie jest poprawne gramatycznie.
                      • homo.sluchaczus Re: Program III Polskiego Radia 22.07.07, 11:57
                        wobec tego proponuję zmiany nazw audycji - "Zapraszamy do Programu Trzeciego
                        Polskiego Radia", "Puls Programu Trzeciego Polskiego Radia", "Klub Programu
                        Trzeciego Polskiego Radia";]

a jeszcze co do nazewnictwa - czy BBC nazywa swoje stacje np. First Program of
                        BBC? albo jeszcze lepiej - First Program of British Broadcasting Company? nie. i
                        myślę, że wbrew K. Skowrońskiemu, któremu PiS dał pobawić się w kierowanie
                        radiem, nazwy Jedynka, Trojka na stałe wejdą do obiegu.

a tak poza tym, to temat jest fajny. przynajmniej na forum coś się dzieje:D
                        • homo.sluchaczus Re: Program III Polskiego Radia 22.07.07, 12:06
                          PS. nie oceniam, czy obecna Trójka jest lepsza, czy gorsza od Trójki
                          Laskowskiego. z pewnością ma więcej "Plusów dodatnich" niż poprzednia, ale ma
                          też sporo antenowych wpadek (m.in. właśnie Cejrowski lub wypowiedzi
                          Skowrońskiego w programie Manna na temat taśm Beger). muzyka to też nie jest
                          ideał - wciąż grają Varius Manx i podobny pop. i nie interesuje mnie częste
                          tłumaczenie, że "kiedyś też tak było". skoro było, to nie znaczy, że było dobrze.

poza tym chyba dla wszystkich jest jasne, że nie przypadkowo K. Skowroński,
                          popierający w rozmaitych wywiadach PiS, został szefem publicznej anteny... za
                          rządów PiS.
                      • g8g5 Filip - tak trzymać!!! 22.07.07, 12:01
                        Benjamin Filip już trzeci dzień zapowiada serwisy słowami: 'Tu Polskie Radio,
                        Program Trzeci'! Jaki jestem z tego powodu szczęśliwy! To jest wspaniałe,
                        cudowne, fascynujące! Ale co z pozostałymi serwisantami??? Teraz odezwał się
                        Tomasz Ławnicki i gdy usłyszałem "Tu Trójka, Polskie Radio", odrazu wyłączyłem
                        radio ;-)
    • g8g5 Ławnicki !!! 22.07.07, 13:02
      Co się stało!!! ;-) Ławnicki o 13:00 powiedział: "Program III Polskiego Radia",
      hura hura hura!!!!!!!!
      • g8g5 Znowu :-) 22.07.07, 14:00
        Znowu "Program III Polskiego Radia". Brawo, panie Tomaszu! ;)
        • xk Re: Znowu :-) 22.07.07, 15:29
          facet ma wyczucie rzeczywistości: bardzo poważne tematy dzisiejszych
          wiadomości, więc trzeba bardziej formalnie zacząć...
          • pirazydrzwi4 Re: Znowu :-) 22.07.07, 15:50
            I ja bym chciał, coby tak zawsze było
            • g8g5 Re: Znowu :-) 22.07.07, 16:01
              pirazydrzwi4 napisała:

> I ja bym chciał, coby tak zawsze było

Ja też mam nadzieję, że tak już pozostanie! Teraz znowu Ławnicki i "Program III
              Polskiego Radia"! ;-) O 15:00 też tak było!
              • wojtekl2 Re: Znowu :-) 22.07.07, 18:19
                homo.sluchaczu napisał:
                "a jeszcze co do nazewnictwa - czy BBC nazywa swoje stacje np. First Program of
                BBC? albo jeszcze lepiej - First Program of British Broadcasting Company? nie. i
                myślę, że wbrew K. Skowrońskiemu, któremu PiS dał pobawić się w kierowanie
                radiem, nazwy Jedynka, Trojka na stałe wejdą do obiegu"

Nie wiem jak tam jest w BBC, ale tu jest Polska i Polskie Radio z Warszawy!
                Dlaczego zawsze musimy brać przykład od innych.
                • g8g5 Re: Znowu :-) 22.07.07, 18:37
                  wojtekl2 napisał:

>
                  > Nie wiem jak tam jest w BBC, ale tu jest Polska i Polskie Radio z Warszawy!
                  > Dlaczego zawsze musimy brać przykład od innych.

Zgadzam się z Wojtkieml2. BBC ma swoje tradycje, radio w Rosji ma swoje
                  tradycje, radio w Japonii ma swoje tradycje... Ale Polskie Radio ma swoje i
                  niech ich się trzyma! Przez kilkadziesiąt lat to były "Program
                  Pierwszy", "Program Drugi", "Program Trzeci" i tak ma pozostać!
                  • artuditu.szczecin Re: Znowu :-) 22.07.07, 19:04
                    Tomasz Ławnicki nie skusił się do tej pory na używanie nazwy "Program III",
                    nawet wtedy gdy wysyłałem do serwisantów maile aby mówili Program III. Może coś
                    się na górze zmieniło?
                    • artuditu.szczecin Re: Znowu :-) 22.07.07, 21:02
                      Pani Justyna niestety mówi "Trójka. Polskie Radio" :(
                      • xk jutro żałoba narodowa 22.07.07, 22:24
                        i zarazem test dla dyrekcji oraz pracowników Trójki - zobaczymy, czy przy
                        żałobie będzie Ich stać na odejście od niepoważnego "Trójka. Polskie Radio"
                        • artuditu.szczecin Re: jutro żałoba narodowa 25.07.07, 17:19
                          niestety nie, Tomasz Ławnicki przeszedł na jasną stronę mocy, Wojciech Szymański
                          (ten nowy) też. Ale najbardziej to "Trójka. Polskie Radio" wkurza mnie w
                          wykonaniu Kentereita. Najbardziej zaś zasmuca w wykonaniu Marcela - bo w sumie
                          to go lubię.pana
                          • g8g5 Re: jutro żałoba narodowa 25.07.07, 21:01

> Ale najbardziej to "Trójka. Polskie Radio" wkurza mnie w
                            > wykonaniu Kentereita.
                            Mnie też. On od zawsze ma manierę przedłużania "Tu", i oto słyszymy: "Tuuuuuu
                            Trójka, Polskie Radio".

> Najbardziej zaś zasmuca w wykonaniu Marcela - bo w sumie
                            > to go lubię.pana

A ten to od kilku miesięcy mówi zawsze: "Tu Trójka, Tu Polskie Radio". Ale
                            głupio! ;-( Wkurza mnie "Trójka, Polskie Radio" tak naprawdę w wykonaniu
                            każdego.

Ale teraz, o 21:00, Tomasz Ławnicki znowu powiedział: "Program Trzeci Polskiego
                            Radia". Braaawo!!! Jak się słyszy takie zapowiedzi, to aż chce się
                            żyć!!! :D :D :D
                            • artuditu.szczecin Re: jutro żałoba narodowa 25.07.07, 21:07
                              g8g5 napisał:

> A ten to od kilku miesięcy mówi zawsze: "Tu Trójka, Tu Polskie Radio".

I dlatego na forum tvpmaniaka mówią na niego "TUTU Łukawski" ;)
                              • marmots Re: jutro żałoba narodowa 25.07.07, 21:43
                                o róznych fetyszach słyszałem, ale ten Wasz jest najdziwniejszy. Grupa
                                dorosłych ludzi podnieca się i odnotowuje kto i kiedy powiedział " Tu program
                                Trzeci Polskiego Radia". Czy w tym momencie przeżywacie coś w rodzaju zbiorowej
                                ekstazy zsynchronizowanej w czasie? co na to Wasze żony czy mężowie? Czy wiedzą
                                o tym pikantnym upodobaniu? Profesor Lew - Starowicz mógłby to jakoś
                                zdiagnozować. Proponuję trochę luzu, dystansu do siebie i świata.
                                A tak na marginesie, aby wyprzedzić Wasz łatwy do przewidzenia atak na mnie,
                                powiem, że mam 33 lata, wyższe wykształcenie, nie lubię durnego popu i od 20
                                lat słucham Trójki (ojej jakie wulgarne to słowo), a słuchając jej nie gotuje
                                mi sie w głowie. Prosze więc nie piszcie, żebym słuchał Zetki, Eski czy innych
                                tam RMFów. Pozdrawiam wszystkich słuchaczy Trójki.
                                • artuditu.szczecin Re: jutro żałoba narodowa 25.07.07, 21:47
                                  marmots napisał:

> o róznych fetyszach słyszałem, ale ten Wasz jest najdziwniejszy. Grupa
                                  > dorosłych ludzi podnieca się i odnotowuje kto i kiedy powiedział " Tu program
                                  > Trzeci Polskiego Radia". Czy w tym momencie przeżywacie coś w rodzaju zbiorowej
                                  >
                                  > ekstazy zsynchronizowanej w czasie? co na to Wasze żony czy mężowie? Czy wiedzą
                                  >
                                  > o tym pikantnym upodobaniu?

Dobre!

> A tak na marginesie, aby wyprzedzić Wasz łatwy do przewidzenia atak na mnie,
                                  > powiem, że mam 33 lata, wyższe wykształcenie, nie lubię durnego popu i od 20
                                  > lat słucham Trójki (ojej jakie wulgarne to słowo), a słuchając jej nie gotuje
                                  > mi sie w głowie. Prosze więc nie piszcie, żebym słuchał Zetki, Eski czy innych
                                  > tam RMFów. Pozdrawiam wszystkich słuchaczy Trójki.

Ja też od prawie 20 lat słucham Trójki, aczkolwiek na jakiś czas jej słuchać
                                  przestałem, bo zamiast niej grała "TrUjka. Polskie Radio"
                                  • g8g5 Re: jutro żałoba narodowa 25.07.07, 23:01
                                    marmots napisał:

> o róznych fetyszach słyszałem, ale ten Wasz jest najdziwniejszy. Grupa
                                    > dorosłych ludzi podnieca się i odnotowuje kto i kiedy powiedział " Tu program
                                    > Trzeci Polskiego Radia". Czy w tym momencie przeżywacie coś w rodzaju
                                    zbiorowej
                                    >
                                    > ekstazy zsynchronizowanej w czasie? co na to Wasze żony czy mężowie? Czy
                                    wiedzą
                                    >
                                    > o tym pikantnym upodobaniu? Profesor Lew - Starowicz mógłby to jakoś
                                    > zdiagnozować. Proponuję trochę luzu, dystansu do siebie i świata.
                                    > A tak na marginesie, aby wyprzedzić Wasz łatwy do przewidzenia atak na mnie,
                                    > powiem, że mam 33 lata, wyższe wykształcenie, nie lubię durnego popu i od 20
                                    > lat słucham Trójki (ojej jakie wulgarne to słowo), a słuchając jej nie gotuje
                                    > mi sie w głowie. Prosze więc nie piszcie, żebym słuchał Zetki, Eski czy
                                    innych
                                    > tam RMFów. Pozdrawiam wszystkich słuchaczy Trójki.

Przeczytałem dokładnie. Skomentuję ciebie bardzo krótko: MARNA PROWOKACJA! :D

A ja dalej odnotowuję kto, kiedy i co powiedział. A więc o 22:00 Ławnicki znowu
                                    niestety powiedział: "Tu Trójka, Polskie Radio". O 23:00 powiedział tylko, że
                                    jeszcze przez godzinę jest środa, 26 czerwca. W sumie lepsze to niż "Tu Trójka,
                                    Polskie Radio"...
                                • xk czytanie ze zrozumieniem 25.07.07, 23:20
                                  mam wrażenie, że kilka osób nie rozumie lub nie chce rozumieć, że ja (i na
                                  szczęście nie tylko ja) nie
                                  protestuję przeciwko nazywaniu PR 3 Trójką, lecz przeciwko oficjalnemu
                                  promowaniu paskudnej formy językowej "Trójka (może być też Jedynka, Dwójka
                                  etc...). Polskie Radio"

Szkoda, bo zawsze sądziłem, że słuchacze Programu Trzeciego nie powinni mieć
                                  takich problemów....

• astat5577 Re: czytanie ze zrozumieniem 25.07.07, 23:42
                                    A nie rozumiesz, że to jest nieistotne po prostu?
                                    Niech mówią kukuryku. Co zaś dalej mówią, jak i dlaczego - jest naprawdę
                                    bardziej ważne. A nawet bardzo ważne.
                                    Misja to nie jest namolne podkreślanie tu program trzeci. Jakość i treść a
                                    formą można wypchać misia na miarę naszych czasów.
                                    • xk Re: czytanie ze zrozumieniem 26.07.07, 00:14
                                      astat5577 napisała:

> A nie rozumiesz, że to jest nieistotne po prostu?

Być może. Mimo to wolałbym kupić samochód marki "Mercedes-Benz", a nie auto
                                      marki "Merc".

> Niech mówią kukuryku. Co zaś dalej mówią, jak i dlaczego - jest naprawdę
                                      > bardziej ważne. A nawet bardzo ważne.

Czemu masz mnie za idiotę? Czemu insynuujesz, że gdyby w laskowitkowej Trójce
                                      mówiono tylko i wyłącznie "Program Trzeci" to dla mnie byłaby ona ok. Otóż nie
                                      byłaby!

> Misja to nie jest namolne podkreślanie tu program trzeci. Jakość i treść a
                                      > formą można wypchać misia na miarę naszych czasów.

Nie jest jednak dorym sposobem realizowania misji zmienianie nazwy, loga i
                                      charakteru stacji po to tylko, by sprzedać więcej reklam.
                                      • marmots Re: czytanie ze zrozumieniem 26.07.07, 00:39
                                        mnie bardziej przeszkadza, że moje ulubione radio stało sie radiem rządowym.
                                        Czemu nie protesujecie przeciwko temu? Czy audycje muzyczne powoduja swoistą
                                        relatywizację poglądów na temat Naszego radia i nie zwracacie już uwagi na to
                                        co się w tym radiu mówi? W tym czasie zajmujecie się nazwą.... To takie
                                        typowo " polskie", "nasze" - gdzie indziej najpierw stawia sie solidny dom, a
                                        potem wymysla szyld,a Wy chcecie odwrotnie najpierw szyld, a potem dom....
                                        Włączając to radio czuje się ostatnio jakbym otwierał drzwi Świadkom Jehowy.
                                        Oni też pytaja czy myśle o rajskich ogrodach, a chca wcisnąć religijna
                                        doktryne, PR3 też mnie pyta czy chcę muzycnych audycji moich ulubionych i
                                        uznanych radiowych autorytetów,a po cichu wciska polityczną ideologię. To jest
                                        problem, a nie nazwa. Akurat PR3 nie zasługuje na to aby stać się tuba
                                        propagandową, a niestety ze smutkiem stwierdzam, że tak ostatnio jest. Będę
                                        szczery, chciałbym aby pan Skowroński skończył juz swoja "misję".
                                        • g8g5 Re: czytanie ze zrozumieniem 26.07.07, 06:56
                                          astat5577 napisała:

> A nie rozumiesz, że to jest nieistotne po prostu?
                                          > Niech mówią kukuryku.

Nieistotne. DLA CIEBIE. Dla mnie jest istotne, czy słyszę poprawną
                                          nazwę "Polskie Radio, Program Trzeci", czy paskudne "Trójka, Polskie Radio".
                                          Tak samo, jak jest istotne, czy słyszę na powitanie "Dzień dobry państwu", czy
                                          paskudne "Elo ziomale". Dla ciebie nieistotne, w porządku. Dla mnie "Trójka,
                                          Polskie Radio" to wkurzający skandal coraz bardziej zniechęcający do słuchania
                                          serwisów - i tyle!

marmots napisał:

> mnie bardziej przeszkadza, że moje ulubione radio stało sie radiem rządowym.
                                          > Czemu nie protesujecie przeciwko temu?

To jest wątek o nazwie, a nie o rządowości radia. Chcesz pisać akurat tutaj o
                                          tym, jakie ono jest rządowe i robić śmietnik - proszę bardzo. Ja będę się
                                          trzymał omawianego tematu jednak! O upolitycznieniu radia były już wątki...
                                        • funthomas44 Re: czytanie ze zrozumieniem 26.07.07, 09:06
                                          marmots napisał:

> mnie bardziej przeszkadza, że moje ulubione radio stało sie radiem rządowym.

mi też to przeszkadza. szkoda, bo Trójka zawsze była taką "oazą wolności". nawet
                                          za PRL.
                                          a wątek jest odpowiedni - w końcu temacie jest "Program III Polskiego Radia".
                                          czyli wszystko na temat naszej ulubionej rozgłośni.
                                      • astat5577 Re: czytanie ze zrozumieniem 26.07.07, 13:12
                                        oj no.
                                        Nie robię z nikogo idioty, po prostu ulegamy naszej wadzie narodowej,
                                        rozmienianie się na drobne i tematy zastępcze.
                                        Mogłabym odwrócić Twoje zarzuty, uważasz, że gdzieś mam poprawną polszczyznę
                                        albo nie drażni mnie 'państwo wiecie widzicie rozumiecie'? Drażni i
                                        przeszkadza. Ale uważam, że trzeba jakieś priorytety ustalać, bo zagubimy się w
                                        gąszczu drobiazgów.
                                        • xk Re: czytanie ze zrozumieniem 26.07.07, 23:40
                                          astat5577 napisała:

> Ale uważam, że trzeba jakieś priorytety ustalać, bo zagubimy się w
                                          >
                                          > gąszczu drobiazgów.

No, zatem wymuśmy na władzach stacji aby "aż" 20 razy na dobę, bo tyle jest
                                          Serwisów Trójki, spikerzy mówili "Program 3" i ...po drobiazgu.
                                          Jeszcze raz powtórzę: Szanowna dyrekcjo Trójki, to naprawdę jest drobiazg, tu
                                          naprawdę nie ma po co iść w zaparte.
                                          • astat5577 Re: czytanie ze zrozumieniem 27.07.07, 10:27
                                            Wymuszanie zdaje się jest karalne:)
                                            A jeśli już, to wolałabym wymusić, żeby niekoniecznie bagatelizować taśmy
                                            Begerowej i różne takie kwiatki mi się nie podobają jak np. KRRiTv.
                                            Co do PR Trzeciego to podpisuję się pod neandertalskim.
    • neandertalski ło matko 26.07.07, 14:28
      to tu cały wątek jest o tym programie czecim zamiast o trUjce :-)
      no to ja tylko dla porządku, żeby nie było że jestem obojętniak zagłosuję w tym
      auditele i oddam głos na opcję: wisi mi to jak kilo kitu
      dziękuję za uwagę
      :-)
      • g8g5 Re: ło matko 27.07.07, 13:03
        astat5577 napisała:

> Wymuszanie zdaje się jest karalne:)

Ale do 2002 roku nie było karalne! I był "Program Trzeci"!

A dzisiaj Benjamin Filip znowu mówi "Program Trzeci" i to jest piękne! ;-)

O taśmach się nie wypowiadam, bo od samego początku wątek dotyczy nazwy i tego
        się będę trzymał.
    • xk "Misja" 27.07.07, 15:16
      wiele razy w tym wątku i na tym forum padło to magiczne słowo...czym zatem jest
      owa misja?
      1 czy "misją" jest robienie z mediów państwowych (zwanych eufemistycznie
      publicznymi) tuby propagandowej rządu?
      2 czy "misją" są "wybryki antenowe" dyrektorów programowych?
      3 czy "misją" jest eliminowanie kultury z anteny (jak robiono swego czasu w PR
      III, lub jej kodowanie, jak w TVP 1) albo "spychanie" jej z pasm dziennych na
      głęboką noc?

Tu wszyscy jednym głosem odpowiedzieliby: "Straszne! Ależ to skandal!".
      Tymczasem zastanówmy się:

1 czy "misją" jest zabijanie markowych nazw i wprowadzanie w ich miejsce
      marketingowych tworów, np. likwidacja radiowej Trójki, czyli Programu 3 na
      rzecz "Trójki. Polskiego Radia"?
      2 czy "misją" jest wydawanie kroci na "kampanie wizerunkowe" przy jednoczesnym
      pobieraniu od wszystkich tzw. abonamentu, na zasadzie "chcesz? niechcesz?
      zapłacisz!"
      3 czy "misją" jest uprawianie kryptoreklamy na antenie (patrz wątek: "LOTność
      marketingu Trójki" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=483&w=65621724)

I najważniejsze:

czy można walczyć o misję mediów publicznych, jeżeli akcentuje się tylko część
      z tych problemów, a na resztę odpowiada: "wisi mi to"???
      • astat5577 Re: "Misja" 27.07.07, 16:57
        No cóż, ile ludzi, tyle definicji.
        Dla mnie misją jest przyzwoite i uczciwe wywiązywanie się ze swoich obowiązków
        bez - za przeproszeniem - patrzenia wyłącznie na własny interes, jak to Gomułka
        zdaje się sprytnie wymyślił albo Gierek czy któryś tam.

Równowaga między treścią a formą trudna jest do ustalenia, ale czasem nie warto
        kruszyć kopii o drobiazgi, jeśli ważne sprawy leżą odłogiem. No te takie nie
        czas żałować róż.
        Stąd o priorytetach mówię.
        Ale te też kazdy ma inne, zamiast więc misji pozostaje chyba tylko jakiś cień
        zdrowego rozsądku. Niestety, towar deficytowy.
        • xk Re: "Misja" 27.07.07, 17:29
          astat5577 napisała:

> Ale te też kazdy ma inne, zamiast więc misji pozostaje chyba tylko jakiś cień
          > zdrowego rozsądku. Niestety, towar deficytowy.

Właśnie zdrowy rozsądek nakazuje nie zmieniać tego, co sprawdza się od
          kilkudziesięciu lat. Właśnie zdrowego rozsądku zabrakło temu, kto zabronił
          używać nazwy Program 3 na antenie. Właśnie zdrowy rozsądek nakazywałby nie
          wywoływać konfliktów w tej sprawie, a stało tak się kiedy któregoś dnia
          serwisanci jak jeden chór, wskutek wybitnie niezdroworozsądkowej decyzji swoich
          szefów, wrócili do formuły Trójka. Polskie Radio

A kruszenia kopii o drobiazgi tutaj nie widzę. Widzę natomiast małe
          zainteresowanie forumowiczów wieloma ważnymi sprawami. Zresztą, cóż od nas,
          maluczkich, zależy???
          • artuditu.szczecin Re: "Misja" 03.08.07, 20:07
            Program III jest sponsorem przeróżnych wydarzeń, w reklamach wtedy podawana jest
            informacja: "patronat medialny: Trójka. Polskie Radio". Przed chwilą wyemitowano
            reklamę pewnego wydarzenia - nie wychwyciłem, jakiego - a na imprezę zaprasza
            Program III Polskiego Radia :) Powoli, bo powoli (ach, dlaczego nas tak
            męczycie!), ale jednak ta nazwa wchodzi. No i dzisiaj Balonik prowadzi Listę
            Przebojów PROGRAMU III.
            • g8g5 Re: "Misja" 11.08.07, 17:06
              To co, przeżywamy coś w rodzaju "zbiorowej ekstasy zsynchronizowanej
              w czasie"? ;-) Małgorzata Spór powiedziała "Program Trzeci"!!! Jest
              postęp!!! Oby tak dalej!!!
              • artuditu.szczecin Re: "Misja" 11.08.07, 17:19
                g8g5 napisał:

> To co, przeżywamy coś w rodzaju "zbiorowej ekstasy zsynchronizowanej
                > w czasie"? ;-) Małgorzata Spór powiedziała "Program Trzeci"!!! Jest
                > postęp!!! Oby tak dalej!!!

Powiem tak: warto pisać do redakcji ;)
                • artuditu.szczecin Re: "Misja" 11.08.07, 20:28
                  Rozwinę wątek:
                  pisanie do redakcji daje często pozytywne efekty :)
                  A poza tym to post nr 100 w tym wątku :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka