Dodaj do ulubionych

"Matysiakowie" zagrażają PiS !!!

07.07.07, 16:25
Ponawiam wątek, ale w innym aspekcie. Kwestia wymowy ideologicznej
słuchowiska jest jasna. Partia rządząca nie może tolerować żadnych reliktów
minionych epok, gdyż uleganie sentymentom, zwłaszcza w przypadku Matysiaków,
może poważnie zagrozić umacnianiu jedności partii rządzącej. To przecież
oczywiste. Partia rządząca znakomicie poradzi sobie z tym problemem, gdyż do
realizacji likwidacji słuchowiska wydelegowała obok prezesów, zastępców itd.
także pana Fredrę. Zapewne on we współpracy z ABW znakomicie przeprowadzą
akcję pod kryptonimem "Wielki członek do małych interesów".
Obserwuj wątek
    • pancwynar Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 27.07.07, 17:40
      Pomijając polityczne wątki powyższego wpisu mam pytanie:
      primo - Kto słucha Matysiaków?
      secundo - Czy jeśli dzisiejsze władze TVP zdecydują się zdjąć Klan też podniesie się raban i pojawią się głosy o politycznym kontekście decyzji?
      I uwaga.
      Może wpisać jeszcze Matysiaków czy 'insze' Jeziorany obok np. Wielkiej Gry jako dowody wycinania wszystkiego co dobre z mediów przez naszą władzę? Z pewnością w blasku tego ostatniego radiowe tasiemce zyskają... tylko czy są tego warte?
      • august.bw Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 27.07.07, 17:55
        pancwynar pisze nie na temat. "Matysiakowie" to jedna z najstarszych w świecie
        audycji radiowych, "Klan" to w miarę młoda telenowela. Znam bardzo dużo osób
        słuchających "Matysiaków". Jeżeli panucwynarowi to przeszkadza, to niech nie
        słucha. Zapewne woli Dodę z Margaryną... A obecnej władzy to chyba wszystko
        kojarzy się z polityką. Nawet zdjęcie majtek...
        • wojtekl2 Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 27.07.07, 18:35
          Kto słucha "Matysiaków"? Zdziwiłbyś się chłopie ile ludzi słucha tego
          słuchowiska. Ja również słucham.
        • pancwynar Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 27.07.07, 19:52
          > Jeżeli panucwynarowi to przeszkadza, to niech nie
          > słucha.

Nie słucham, a jeśli będzie dalej nadawane - płakać i drzeć szat nie będę. Pytam tylko o co ta wojna? Klany też oglądają miliony... Czy będzie to strata dla Kultury Narodowej gdy zniknie jedno i drugie? Obie to audycje dla kucharek.
          A wymawianie się tradycją i wieloletnią obecnością? Co to ma do rzeczy? Słuchowisko radiowe może prezentować różny poziom - od wybitnych adaptacji po niestrawne wypociny. I szkoda, że w dobie dominacji TV w radio publicznym właściwie przetrwały tylko te drugie, tak jak ww. Bo tu mamy doczynienia ze zwykłym tasiemcem puszczanym "do magla". I sensu w obronie tego ustrojstwa nie widzę większego niż w obronie klanów...

> Zapewne woli Dodę z Margaryną...

no... porażający argument. Gdy nie mam zamiaru bronić matysiaków (właśnie ze względu na poziom jaki to 'cóś' reprezentuje) to słucham Mandaryn. Bajeczna konstatacja.

> A obecnej władzy to chyba wszystko
          > kojarzy się z polityką. Nawet zdjęcie majtek...

możliwe, ale to już inna bajka;
          PR III akurat pod obecną władzą złapał drugi oddech...
          • jedzoslaw Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 28.07.07, 14:02
            Ja też nie jestem fanem "Matysiaków" czy innych "Jezioran", ale z drugiej strony
            to nie wygląda za dobrze. Jeśli za tym stoją istotnie względy polityczne to co
            kolejnego pójdzie pod nóż? Wykasują wszystko, co zaczęło się w czasach PRL-u?
            Mam mieszane uczucia.
      • jureek Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 28.07.07, 20:55
        pancwynar napisał:

> Pomijając polityczne wątki powyższego wpisu mam pytanie:
        > primo - Kto słucha Matysiaków?

Ja slucham. Dodam, ze kucharka nie jestem. A Ty jesli nie sluchasz, to na jakiej
        podstawie porownujesz z Klanem?
        Jura
        • pancwynar Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 28.07.07, 21:21
          bo nie żyję pod kloszem;
          nie trzeba słuchać regularnie aby wyrobić sobie zdanie

to może ja odwrócę pyt.:
          a czym się to różni od klanów?
          Dla mnie to taka sama maniera opowiadania o "problemach dniach codziennego przeciętnego Kowalskiego" komplikowanych do potęgi n-tej przez 3-rzędnych scenarzystów.
          • jureek Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 28.07.07, 21:54
            pancwynar napisał:

> bo nie żyję pod kloszem;
            > nie trzeba słuchać regularnie aby wyrobić sobie zdanie

W ten sposob wyrobione zdanie moze opierac sie na stereotypach, nie uwazasz?

> to może ja odwrócę pyt.:
            > a czym się to różni od klanów?

Podstawowa roznica jest taka, ze sluchajac Matysiakow moge np. wykonywac jakies
            nudne prace, a ogladajac Klan (czy cokolwiek w telewizji nie za bardzo). Wiecej
            roznic nie wymienie, bo Klanu nie ogladam, wiec nie bardzo moge sie wypowiadac.

> Dla mnie to taka sama maniera opowiadania o "problemach dniach codziennego prze
            > ciętnego Kowalskiego" komplikowanych do potęgi n-tej przez 3-rzędnych scenarzys
            > tów.

I znowu wylaza stereotypy. Jakos w Matysiakach tych komplikacji do potegi n-tej
            nie zauwazylem, a slucham ich z przerwami od lat czterdziestu. A gdyby nawet, to
            dlaczego taka forma nie mialaby miec racji bytu w programie radiowym? Przeciez
            to tylko pol godziny w tygodniu. Jestes pewien, ze wlasnie tej pol godziny
            brakuje dla jakiegos programu na wysokim artystycznym poziomie? Mysle, ze gdzie
            indziej tez daloby sie te pol godzinki wykroic, zamiast zabierac ludziom cos, do
            czego sie przywiazali.
            Jura
            • pancwynar Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 28.07.07, 22:28
              Zacznę od końca.
              Jak wyżej napisałem, to czy słuchowisko zostanie, czy zniknie jest mi obojętne. Z pewnością jest multum gorszego sortu propozycji radiowych, które bardziej zasługują na krytykę (a przede wszystkim na zapomnienie).
              Tu rozstrzygamy kwestię "politycznych podstaw" decyzji o zakończeniu emisji - dla mnie chybionych. A powody podałem.

> nie trzeba słuchać regularnie aby wyrobić sobie zdanie
              >
              > W ten sposob wyrobione zdanie moze opierac sie na stereotypach, nie uwazasz?

Ok, jak wygląda typowy odcinek matysiaków?

Rozmawiają np. dwie sąsiadki o codziennych problemach (wciągająca rozmowa). Nagle słyszymy, jak do pomieszczenia wbiega zdyszany pan.
              Jedna z pań głosem pełnym przerażenia: "Panie kochany! Co się stało?! Gdzie Pan tak biegł!?"
              Pan: "Nie uwierzy Pani co się dziś stało! Ach, brak słów" Pan widać musi złapać oddech... Dramatyczna pauza...
              Pani: "Panie Kazimierzu! No niech że Pan mówi!"
              Sąsiadka: "Jezus Maria! Pewnie nieszczęście jakieś..."
              Pan...

itd. itp.

Coś się zmieniło?
              Może inne stereotypy?
              I najważniejsze - jak dalece różni się to od wenezuelszczyzny (oprócz przyprawienia rodzimą cepelią)?

> Podstawowa roznica jest taka, ze sluchajac Matysiakow moge np. wykonywac
              > jakies nudne prace, a ogladajac Klan...

no tak...
              • jureek Re: "Matysiakowie" zagrażają PiS !!! 28.07.07, 22:43
                pancwynar napisał:

> Zacznę od końca.
                > Jak wyżej napisałem, to czy słuchowisko zostanie, czy zniknie jest mi obojętne.
                > Z pewnością jest multum gorszego sortu propozycji radiowych, które bardziej za
                > sługują na krytykę (a przede wszystkim na zapomnienie).
                > Tu rozstrzygamy kwestię "politycznych podstaw" decyzji o zakończeniu emisji - d
                > la mnie chybionych. A powody podałem.

Pamietam, ze pare tygodni temu mowiono w Matysiakach o Rospudzie nie za bardzo
                po mysli rzadu, ale za to mundurki Giertycha ciesza sie w Matysiakach pelnym
                poparciem. Mysle, ze jesli to prawda o zdjeciu Matysiakow, to chociazby szacunek
                dla sluchaczy wymaga, zeby poinformowac ich oficjalnie o powodach takiej
                decyzji. Na stronie www.polskieradio.pl/matysiakowie/ tymczasem nic nie
                ma. Moze to tylko plotka? Mam taka nadzieje.

> > nie trzeba słuchać regularnie aby wyrobić sobie zdanie
                > >
                > > W ten sposob wyrobione zdanie moze opierac sie na stereotypach, nie uwaza
                > sz?
                >
                > Ok, jak wygląda typowy odcinek matysiaków?
                >
                > Rozmawiają np. dwie sąsiadki o codziennych problemach (wciągająca rozmowa). Nag
                > le słyszymy, jak do pomieszczenia wbiega zdyszany pan.
                > Jedna z pań głosem pełnym przerażenia: "Panie kochany! Co się stało?! Gdzie Pan
                > tak biegł!?"
                > Pan: "Nie uwierzy Pani co się dziś stało! Ach, brak słów" Pan widać musi złapać
                > oddech... Dramatyczna pauza...
                > Pani: "Panie Kazimierzu! No niech że Pan mówi!"
                > Sąsiadka: "Jezus Maria! Pewnie nieszczęście jakieś..."
                > Pan...
                >
                > itd. itp.
                >
                > Coś się zmieniło?
                > Może inne stereotypy?
                > I najważniejsze - jak dalece różni się to od wenezuelszczyzny (oprócz przyprawi
                > enia rodzimą cepelią)?

Nie odpowiem. Nie ogladam wenezuelszczyzny. W ogole malo ogladam. Wole
                posluchac. Mozesz polecic jakies inne seriale radiowe na wyzszym poziomie niz
                Matysiakowie?

> > Podstawowa roznica jest taka, ze sluchajac Matysiakow moge np. wykonywac
                > > jakies nudne prace, a ogladajac Klan...
                >
                > no tak...

Ano tak. Wlasnie dlatego, jesli juz cala uwage poswiecam na ogladanie, to
                wymagam wiecej, a jezeli slucham niejako przy okazji, to wystarczy mi taki
                poziom jak Matysiakow. Chociaz nie powiem, zebym sie pogniewal na lepsze
                propozycje. Ale niestety sluchowisk w polskim radio w ogole nie za wiele. Nie to
                co np. w niemieckich stacjach publicznych.
                Pozdrawiam
                Jura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka