Gość: drx IP: 212.160.232.* 09.09.03, 13:25 też chciałbym umrzeć we śnie a WY? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.icpnet.pl 09.09.03, 13:30 genialna kobieta iiiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.amwaw.edu.pl 10.09.03, 08:13 nareszcie spotka się z Hitlerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustav Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 13:35 o tym samym pomyslalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.kopernet.org 09.09.03, 13:37 Gość portalu: gustav napisał(a): > o tym samym pomyslalem myslales o smierci podczas snu czy o tym ze byla genialna?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.acn.pl / 10.69.4.* 09.09.03, 13:36 Na jej potrzeby robione były duble z egzekucji. Potem się wyparła, że ona tylko filmowała... Teraz niektórzy dziennikarze też chcieliby mieć "ładne ujęcia" z wojny. Cywilizacja idzie jej drogą, ale czy można jej przynać rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzarnoBiały Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: 217.153.152.* 09.09.03, 13:55 Gość portalu: pawcio napisał(a): > > Na jej potrzeby robione były duble z egzekucji. Potem się > wyparła, że ona tylko filmowała... Możesz podać jakieś konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berenika Hitlerówka do szpiku kości i do ostatniego oddechu IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 13:39 A redakcja uprzejmie pisze "odrzucała oskarżenia". I co wy chcecie czytelnikom przez to powiedzieć? To jej postać była największym przykładem faustowskiego "zaprzedania duszy". Zamiast rąbnąć na ten temat jakiś uczciwy esej, to wy traktujecie to tak, jakby poświęcenie życia i twórczości idei która kosztowała życie milionów ludzi i po dziś dzień zbiera owoce nienawiści i pogardy do człowieka - jakby to była słodka bułka z masłem. A jakiś kretyn powyżej dopisuje "wspaniała kobieta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: Hitlerówka do szpiku kości i do ostatniego od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 13:48 widzisz to nie jest tak do konca jak mowisz. gosciowi ktory sie wypowiedzial na samym poczatku zapewne chodzilo o to ze byla wielka artystka kinematografii. nie ona pierwsza (i nie ostatnia) oddala talent na uslugi zbrodniczego rezimu - tak samo przeciez zrobil Eisenstein. Tego, ze "Pancernik Potiomkin" (ktory ze swoim bolszewickim przeslaniem jest filmem wielce oddzialywujacym na ludzi, zwlaszcza w przeszlosci) jest dzielem genialnym - przez lata uwazany za najlepszy film jaki kiedykolwiek zrobiono nikt przeciez dzisiaj nie kwestionuje. no i wlasnie tu pojawia sie przy tej kwestii pytanie. jak nalezy podchodzic do dziel takich tworcow, czy nalezy je oddzielac od biografii? uwazam ze tak. mozna oczywiscie dzielo analizowac przez pryzmat czlowieka, ale (tylko mnie zle nie zrozumcie) nie nalezy umniejszac jego artystycznego mistrzowstwa dlatego ze zrobione zostalo przez nazistowska rezyserke czy bolszewickiego rezysera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo CO TAKIEGO GENIALNEGO ZROBILA TA ..... IP: *.12.220.203.acc09-dryb-mel.comindico.com.au 09.09.03, 14:09 HITLEROWA, ZE POROWNUJESZ JA Z EISENSTEINEM ?... NIEMIECKIE WIELKIE PROPAGANDOWE GOWNO!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: CO TAKIEGO GENIALNEGO ZROBILA TA ..... IP: 212.160.72.* 09.09.03, 14:37 no gratuluje kolega mówi o oddzieleniu człowieka od jego dzieł a ty nadal swoje no i co z tego że robiła propagandówke... tylko gdzie byłoby kino bez ich pomysłów nadal byś oglądał przyjazd na stacje lokomotywy młotku gdyby nie nowatorskie pomysł realizacji filmów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Pamietaj MLOTKU,ZE CZLOWIEKA NIE MOZNA IP: *.12.220.203.acc09-dryb-mel.comindico.com.au 09.09.03, 15:44 DZIELIC NA POLOWKI I CWIARTKI,CZLOWIEK RODZI SIE W JEDNYM I NIEPODZIELNYM EGZEMPLARZU i jako taki odpowiadaza za to , co zrobil.Jej gloryfikacja NAZIZMU przekresla jej dokonania w kinomatografii,ktore byly zreszta czysto techniczne.Producentem jej 'dziel' byl sam ADOLF HITLER, BEZ JEGO POPARCIA I PIENIEDZY NIC BY NIE ZROBILA. Nie robmy z niej wielkiej rezyserki filmowej, bo nia nie byla. To TYLE , MLOTKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: Pamietaj MLOTKU,ZE CZLOWIEKA NIE MOZNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 17:42 widze ze nadal nie rozumiesz. tu nie chodzi o zadne dzielenie czlowika na kawalki tylko odzielenie przy analizie (pod katem artystycznym) dziela od tworcy. odpowiedzialnosc jest zupelnie inna kwestia ktorej tutaj nie poruszylismy. i dlaczego deprecjonujesz osiagniecia techniczne, bardzo wiele innowacji w kinie polegalo wlasnie na technice, bo ta sztuka jest dzieckiem techniki. idac Twoim tropem mozna by powiedziec ze osiagniecia Eisensteina w dziedzinie montazu to nic albo niewiele, bo tylko techniczne. dzieki rozwojowi jezyka filmu mozna dzis o wiele wiecej i subtelniej oraz doskonalej powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo OK, Swastyka na fladze III RZESZY jest bardzo IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 09.09.03, 20:43 dobrze opracowanym znakiem graficznym. Wedlug ciebie mam wyrazic uznanie dla tej roboty graficznej,majac pelna swiadomosc tego, co za tym znakiem sie kryje i czemu ta praca grafika sluzyla.Gdzie podziala sie etyka calej tej zabawy w sztuke? Srodki wyrazu nie mozna oddzielac od calosci obrazu ,ktoremu one sluza. Po co sie oklamywac,filmy tej pani nie byly abstrakcyjne ani fantastyczne,sluzyly zlu, przekletemu zlu.To ,ze teraz w Polsce obchodzi sie 'rok przyjazni z Niemcami', nie powinno miec na to wplywu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: OK, Swastyka na fladze III RZESZY jest bardzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 22:06 > dobrze opracowanym znakiem graficznym. Wedlug ciebie mam wyrazic > uznanie dla tej roboty graficznej,majac pelna swiadomosc tego, > co za tym znakiem sie kryje i czemu ta praca grafika > sluzyla. zeby nie byc goloslownym podaje rodowod znaku graficznego jakim jest swastyka: "Jako symbol pomyślności i szczęścia szeroko rozpowszechniona w starożytnym i we współczesnym świecie. Swastyka pojawiała się już w sztuce wczesnochrześcijańskiej i bizantyńskiej, nadal jest powszechnie stosowana jako symbol pomyślności w hinduizmie, dżinizmie i buddyzmie." za encyklopedia WIEM. takze zanim zaczela sluzyc temu o czym mowisz sluzyla znacznie innym celom. oczywiscie jej rodowod nie zmieni tego z czym sie dzisiaj powszechnie kojarzy. >Gdzie podziala sie etyka calej tej zabawy w sztuke? > Srodki wyrazu nie mozna oddzielac od calosci obrazu ,ktoremu one sluza. Po co sie oklamywac,filmy tej pani nie byly abstrakcyjne ani fantastyczne,sluzyly zlu, przekletemu zlu.To,ze teraz w Polsce obchodzi sie 'rok przyjazni z Niemcami', nie powinno miec na to wplywu. mylisz uznanie dla dziela z uznaniem i podzielaniem tresci jakie ze soba niesie. to ze podoba mi sie triumf woli, bo jest swietnie nakrecony to nie znaczy ze popieram nazizm i z radoscia przegladam albumy ze zdjeciami z Oswiecimia. tak samo, wiadomo ze Hitler byl mowca jakich malo (jest to mistrzowstwo w swojej dziedzinie), ale wiadomo ze to co przekazywal bylo zle. dyskusja wokol jej geniuszu kreci sie wokol zagadnien estetycznych a nie moralnych. nie wiem ale ciagle do Ciebie to nie dociera. nikt z dyskutujacych nie pisze o tym ze to dobrze ze sie z Hitlerem kumplowala, ale o tym ze jej dziela sa wybitne (same dziela, a nie jej postawa moralna). mozna zrobic piekny formalnie film o produkcji nawozow, ale tez mozna nakrecic genialny film o nazizmie (mozna temat tez zepsuc). cala rzecz polega na mistrzowstwie FORMY. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Anton, a wiec przejdz do meritum: CO nowatorskiego 10.09.03, 04:59 jest w DOKUMENTACH Leni? Niewatpliwie miala dobrych operatorow - ujecia sa celowo ustawione na gloryfikacje Rzeszt i "niwego czlowieka" Rzeszy. A moze ty powiesz cos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Juz przechodze do meritum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 09:37 gabrielacasey napisała: > jest w DOKUMENTACH Leni? Niewatpliwie miala dobrych operatorow - ujecia sa > celowo ustawione na gloryfikacje Rzeszt i "niwego czlowieka" Rzeszy. A moze ty > powiesz cos wiecej? ano powiem. zaczne od tego ze trudno mowic o genialnosci bez pokazania konkretnych przykladow z filmu. zeby zbytnio sie nie rozwodzic bede pisal od myslnikow. co bylo takiego nowatorskiego i genialnego w filmach ktore tworzyla (na przykladzie Triumfu Woli); kolejnosc przypadkowa: - warto zwrocic uwage ze w czasie calego filmu nie pada ani jedno slowo spoza kadru majace przekonac widza do slusznosci ukazanego przekazu, cala moc idzie z obrazu. - dzięki odpowiedniemu zmontowaniu fragmentów przemówień mozliwe bylo wyeksponowanie tego co roznorodne w dosyc monotonnych przemowieniach hitlerowskich notabli w taki sposob, ze widz nie ulega znużeniu i nie ma wrażenia monotonii. - uzyto zaczerpnieta z filmow fabularnych naczelną zasade organizacji filmu jaka jest ujęcie-przeciwujęcie. Tutaj tworzy sugestię więzi i porozumienia między dwoma bohaterami - jednostkowym i zbiorowym. - film znakomicie ilustruje jak wola przywodcy koncentruje i zmienia poglady mas. - uzycie leitmotivu, w tym wypadku sa to obrazy orla - godla III Rzeszy i swastyki - dzieki ukazaniu integracji mas (kolejno poszczegolni mezczyzni mowia z jakiego regionu pochodza np. Pomorze, Slask, Bawaria itp oraz liczne inne sceny) widz może poczuć się cząstką mas spogladajacych na Fuhrera. w ten sposob zostaje zmniejszony dystans miedzy nadawca, a widzem. - znakomity montaz i praca kamery. bardzo malo statycznych ujec, a za to liczne jazdy i panoramy (zdjecia z samolotow, samochodow i specjalnych dzwigow). Riefenstahl umieszczała kamery w nieprawdopodobnych miejscach, by podkreślić wielkość oraz dynamikę zjazdu. - wiele filmowcow zapozyczalo w swej karierze rozwiazania stylistyczne z jej filmow. krytycy wskazuja na niektore filmy Lucasa, Spielberga czy Scotta. jezeli nie przekonuje Cie to co napisalem to odsylam do prac najlepszej polskiej filmoznawczyni, pani Alicji Helman (i nie tylko jej), ktora Triumf woli i Olimpiadę zalicza do najlepszych filmów dokumentalnych-propagandowych jakie kiedykolwiek zrealizowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: Pamietaj MLOTKU,ZE CZLOWIEKA NIE MOZNA IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 09.09.03, 22:24 Gość portalu: anton napisał(a): > widze ze nadal nie rozumiesz. tu nie chodzi o zadne dzielenie > czlowika na kawalki tylko odzielenie przy analizie (pod katem > artystycznym) dziela od tworcy. odpowiedzialnosc jest zupelnie > inna kwestia ktorej tutaj nie poruszylismy. > i dlaczego deprecjonujesz osiagniecia techniczne, bardzo wiele > innowacji w kinie polegalo wlasnie na technice, bo ta sztuka > jest dzieckiem techniki. idac Twoim tropem mozna by powiedziec > ze osiagniecia Eisensteina w dziedzinie montazu to nic albo > niewiele, bo tylko techniczne. dzieki rozwojowi jezyka filmu > mozna dzis o wiele wiecej i subtelniej oraz doskonalej > powiedziec. W dokumentalnych obrazach pani Leni jest doslownosc, hold skladany III Rzeszy i samemu Hitlerowi,filmy Eisensteina to filmy fabularne oparte na wydarzeniach historycznych ( 'Pancernik Potiomkin', ' Iwan Grozny').Chociaz sa takze propagandowe i sluza gloryfikacji 'najlepszego w dziejach swiata systemu spolecznego',nie sa tak drastyczne w odbiorze jak te niemieckie dokumenty.Duzo latwiej przy ich ogladaniu mozna przejsc do analizy warsztatu filmowego rezysera. W filmach pani Leni, nawet w tym z Olimpiady w Berlinie, uwage rozprasza postac 'glownego aktora', na ktorego zamowienie byly te filmy zrobione. TO FILMY O NIM I NA JEGO CZESC - i jakie by one nie byly nowatorskie od strony czysto filmowej,pozostana one na zawsze skazone tematem. Tego nie da sie juz odkrecic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: CO TAKIEGO GENIALNEGO ZROBILA TA ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 15:37 mam na koncie "triumf woli" i "olimpie" ktorych Ty pewnie na oczy nie widziales. zrobily na mnie wrazeni, choc momentami moga wydawac sie nuzace (a moze to sprawa kiepskiego dnia kiedy ogladale:), ale niezaprzeczalny jest jej wklad w sposob budowy dziela, montazu, oddzoialywania na widza. dziwne ze sie do eisensteina nie przyczepiles. rownie dobrze mozna by powiedziec,ze pieprzony bolszewik byl z niego. bo byl, facet walczyl w czasie rewolucji, a caly pozniejszy talent oddal na potrzeby rezimu ktory pochlanal na calym swiecie 100 milionow ofiar. i co? i uwaza sie go za geniusza filmu. tacy ludzie jak goebbels byli pod wrazeniem jego dziel - stwierdzil nawet ze "pancernik potiomkin" jest tak niebezpiecznym filmem ze nieprzygotowany czlowiek po jego obejrzeniu moze sie stac bolszewikiem. trzeba byc geniuszem zeby czego takiego dokonac, a on byl jednym z tych rezyserow ktorzy to potrafili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: CO TAKIEGO GENIALNEGO ZROBILA TA ..... IP: *.12.220.203.acc09-dryb-mel.comindico.com.au 09.09.03, 16:33 Gość portalu: anton napisał(a): > mam na koncie "triumf woli" i "olimpie" ktorych Ty pewnie na > oczy nie widziales. zrobily na mnie wrazeni, choc momentami moga > wydawac sie nuzace (a moze to sprawa kiepskiego dnia kiedy > ogladale:), ale niezaprzeczalny jest jej wklad w sposob budowy > dziela, montazu, oddzoialywania na widza. > dziwne ze sie do eisensteina nie przyczepiles. rownie dobrze > mozna by powiedziec,ze pieprzony bolszewik byl z niego. bo byl, > facet walczyl w czasie rewolucji, a caly pozniejszy talent oddal > na potrzeby rezimu ktory pochlanal na calym swiecie 100 milionow > ofiar. i co? i uwaza sie go za geniusza filmu. tacy ludzie jak > goebbels byli pod wrazeniem jego dziel - stwierdzil nawet > ze "pancernik potiomkin" jest tak niebezpiecznym filmem ze > nieprzygotowany czlowiek po jego obejrzeniu moze sie stac > bolszewikiem. trzeba byc geniuszem zeby czego takiego dokonac, a > on byl jednym z tych rezyserow ktorzy to potrafili. Jej filmy widzialem i to pewnie duzo wczesniej niz ty.MONUMENTALIZM I PATOS, A POZA TYM JEDNO WIELKIE NADMUCHANE NIC!Jej filmy ,podobnie jak malarstwo ,rzezba i architektura tworcow III Rzszy to sztuka chorego systemu , podobnie jak tworczosc socrealistyczna w ZSRR. Sztuka III Rzeszy i ZSRR nie rozni sie niczym. Totalitaryzm potrzebuje takich samych srodkow wyrazu. Ja za taka sztuka nie przepadam,jest dla mnie nieludzka i obca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: CO TAKIEGO GENIALNEGO ZROBILA TA ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 17:54 > MONUMENTALIZM I PATOS, A POZA TYM JEDNO WIELKIE NADMUCHANE NIC! bez urazy, ale moze ich poprostu nie rozumiesz i nie potrafisz dostrzec mistrzowskiej reki? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Zastap ETYKIETKI filmoznawczymi konkretami! Nie z 10.09.03, 05:04 nami te polskie numery, Bruner! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Czlowieku: a widziales propagandowki sowieckie z 10.09.03, 05:02 tego samego okresu? Dokladnie ta sama stylistyka! Nb. nie chwal sie, ze ogladales: BBC emitowala wszystkie filmy Leni, film o Leni etc. I w Polsce z satelity mozna to bylo ogladac, ze o innych panstwach nie wspomne - roo jest z Australii, a wiec z nieograniczonym dostepem do BBC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Hitlerówka do szpiku kości i do ostatniego od IP: *.centrala.kbsa / 10.146.129.* 09.09.03, 16:52 Taaak... I jej filmy o rybkach i pigmejach też były hitlerowskie? Jak ktoś ma umysł lewaka i wiadome pochodzenie to wszędzie tylko węszy obecność faszystów i hitlerowców. I nie przemawia do tępej lewackiej łepetyny, że Leni Riefenstahl naprawdę dokonała przełomowych odkryć w dziejach kina i to dlatego że była genialna a nie dlatego że kręciła film dla Hitlera. Ciekawostka że np. takiego oburzenia nie wywołał np u lewackich odbiorców absolutnie nieprawdziwy historychnie i tendencyjny film "Frida" w którym jeden z najkrwawszych potworów rewolucji bolszewickiej Lejb Bronsztajn zwany lepiej pod pseudonimem Lew Trocki przedstawiony jest jako dobrotliwy staruszek i filozof ukrywający się nie wiadomo dlaczego w Meksyku. Podobnie jak pojawiający się w tle tego filmu prez. Cardenas przyjaciel Diego Ribeiry winny masowych mordów księży, zakonników i tysięcy innych ofiar które oddały swoje życie w obronie wiary zgładzone przez lewacko-żydowski eksperyment w Meksyku. I nie dociera do tępego lewactwa, że taki np.Gorbaczow wymiękł dopiero jako komunista kiedy jako Gensek dotarł do archiwum leninizmu i poczytał sobie OSOBISTE dopiski Lenina typu "rozstrzelać" lub "powiesić dla przykładu" Obowiązuje nadal stereotyp że o bolszewikach mówi się zawsze jako o wzniosłych ideologach bezczelnie pomijając 100 mln. ofiar przy których ofiary Hitlera to naprawdę małe piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubeł Re: Hitlerówka do szpiku kości i do ostatniego od IP: *.uwoj.wroc.pl 15.09.03, 10:38 Z całym szacunkiem jednego dziadka rąbneli mi NKWDowcy, Babcie - hitlerowcy. Za ten tekst że ofiary hitlera to było małe piwo masz u mnie gosciu w pysk. Gratuluję ci zdolnosci wartosciowania milionów trupów. Jedne lepsze, drugie gorsze?! Jestes chory idx sie leczyc, zanim bedziesz sobie chłoptasiu dorabiał ideologie prawciwowa czy lewacka do mordów. Nie ulega dla mnie watpliwosci ze Hitler, Pol Pot, Stalin, Lenin, Ho Chi MIn, Mao, byli masowymi mordercami. Gowno mnie obchodzi ktora z chorych ideologii wyznawali. I sadze, ze tym ktorzy gineli tez bylo wszystko jedno. Chcieli zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.p.lodz.pl 09.09.03, 13:51 Tworzyła dla Hitlera a mimo to nie miała żadnych wyrzutów sumienia. Gdyby miała to pewnie żyłaby krócej. W ogóle to długowieczni są ci hitlerowcy - taki Hess żył chyba z 90 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 14:00 Prosze nie obnosic sie z bizuteria i paciorkami.. A w ogole te nawiazania do Pan i np koloru brazowego sa nie na miejscu, nawet jesli zabawne.. Wszechwiedzacych prosze o spytanie sie samego Hitlera- on pewnie wiedzial kto byl lojalny a kto nie. I nie robmy z kota myszki.. To wychodzi tylko na filmach Disney´a z tym zoltym ptaszkiem.. NIgdy za nim nie przepadalam zreszta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIG Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: 195.116.180.* 09.09.03, 13:57 Jedni mówią: - On jest nasz! Drudzy mówią: - On jest nasz! A ja jestem tylko twój, jedyna. Jedni mnie kuszą na Wschód, drudzy ciągną mnie na Zachód, a ja wolę, po wypłacie, z tobą iść do kina. Jednych mi i drugich źal, na film Leni Riefenstahl ileż milej niż do czyśćca lub do piekła! Od lat ośmiu przytuleni, dobrze nam na filmie Leni, chałwę jemy i patrzymy na ten ekran. Pion moralny? Nie ucz nas, mój staruszku, co dzień las, sosny uczą nas pionu w firmament; na dziękczynność i na troski litania do Częstochowskiej złoci się... z książki... po mamie. A ty jesteś dla mnie: Rzym i Bizancjum, blask i dym, nurt Mozarta i krucjata pełna chwały; a ty jesteś ognie pstre, święta Wisła, lecz i Ren, pieśń pogańska, Pater Goethe doskonały. Z Teofilem zgadzam się: bez monarchii będzie źle, właśnie przez to zaczynamy wciąż od nowa. Jestem mimo wszelki świat ein polnischer Monarchist, bo ty jesteś właśnie moja cesarzowa. Konstanty Ildefons Gałczyński 1939 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Zabraklo tylko IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 14:03 talentow rysunkowych - to cos jak u Hitlera.. BArdzo nad tym ubolewal (cholera skad ja to wiem - przeciez nie moglam go znac) i moze stad byla Wielka druga Krieg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theodor Eicke "Triumf woli" - genialny film. IP: 62.181.161.* 09.09.03, 13:58 Bez niego ciezko byloby zrozumiec fenomen narodowego socjalizmu. Szkoda Leni! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wlasnie, faszysto: Leni swym obledem dala dowod 10.09.03, 05:08 ogolnonarodowego niemieckiego obledu - upojenia moca. Moca...bezwolnej, zautomatyzowanej masy. I tu wlasnie tkwi ta roznica pomiedzy nia i Eisensteinem: ten tez pokazuje moc bezwolnej zdyscyplinowanej masy - schody, szereg soldatow z bagnetami, kruszacy wszystko jak sztormowa fala. Ale on te bezwolna karna mase POTEPIA. Leni ja gloryfikuje Odpowiedz Link Zgłoś
effa Re: Wlasnie, faszysto: Leni swym obledem dala dow 10.09.03, 08:01 gabrielacasey napisała: > (...). Ale on te > bezwolna karna mase POTEPIA. Leni ja gloryfikuje POTĘPIA??? z całym szacunkiem, czy Ty widziałaś jego filmy??? E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: Wlasnie, faszysto: Leni swym obledem dala dow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 08:42 gabrielacasey napisała: > ogolnonarodowego niemieckiego obledu - upojenia moca. Moca...bezwolnej, > zautomatyzowanej masy. I tu wlasnie tkwi ta roznica pomiedzy nia i > Eisensteinem: ten tez pokazuje moc bezwolnej zdyscyplinowanej masy - schody, > szereg soldatow z bagnetami, kruszacy wszystko jak sztormowa fala. Ale on te > bezwolna karna mase POTEPIA. Leni ja gloryfikuje no jasne ze potepia bo zolnierze w filmie sa ukazani jako wrogowie jedynie slusznej rewolucji ludu. jak ma nie potepiac carskich zolnierzy skoro krecil film z okazji rewolucji 1905??? eisenstein zawsze popieral i gloryfikowal ideologie ktorej sluzyl. "spisek bojarow" to nic innego jak pochwala dla wladzy silnej jednostki jaka byl niewatpliwie Stalin. wiec gdzie tu roznica miedzy nim a Leni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: Leni Riefenstahl w końcu zeszła IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 14:03 Co to z chrzanienie o twórczości i kamieniach milowych, to była zakłamana nazistowska .... (kazdy sobie może wstawic co chce). Każdy naprawdę zdolny twórca, który dostał by takie środki materialne jak ona za nazistów też bylby odkrywczy i genialny. Genialna to ona była ale chyba na posmarowanie diabelskiej patelni na której teraz sie smarzy. Wreszcie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: Leni Riefenstahl w końcu zeszła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 15:39 wydaje mi sie ze nie wiesz o czym mowisz. kwestia talentu nie zalezy od pieniedzy, mozna zrobic wielkie dzielo majac grosze. przykladow w historii kina jest na to mnostwo! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie masz racji: Leni nie byla zaklamana. Ona byla 10.09.03, 05:10 SZCZERZE WIERZACA NAZISTKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Mówcie sobie co chcecie... IP: 213.25.91.* 09.09.03, 14:04 ...ja nie jestem "Hitlerówką", ale też widziałam "Triumf woli" i "Olimpię" i uważam, że są to genialnie zrobione filmy, jedne z najlepszych w historii kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka NIe wiem po co ta dyskusja IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 14:16 Skoro ta Pani i tak juz nie zyje. Najwyrazniej jakos uciekla przed Haga..(Jaga czy Jagiem - baba) Los czasem z nas drwi i nie trzeba sie wcale do tego przyczyniac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roos Do Pauli- biedna, to naprawe sprawa smaku... IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 15:16 ale nikt mi nie powie, że kultura i sztuka pozbawione sa moralności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Przecież nie wspomniałam słowem o tematyce... IP: 213.25.91.* 09.09.03, 15:32 ...mówiłam o sposobie kręcenia filmu jako takiego. Pewnie, że "Triumf woli" jest filmem propagandowym jak diabli, ale robienia zdjęć mogliby się od Leni Riefenstahl uczyć nawet dzisiejsi studenci filmówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo A ja ci mowie : ty nie znasz historii kina !!!!!! IP: *.12.220.203.acc09-dryb-mel.comindico.com.au 09.09.03, 16:45 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey W innym miejscu dorzucilam swoje 3 grosze do sporu 10.09.03, 05:12 z Antonem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17&w=7877097&a=7891106 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looker Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 14:32 Chwała TWÓRCOM i GENIUSZOM !!! Leni - byłaś wielka..., a Twe dzieła pozostaną po wsze czasy przełomowymi osiągnięciami w histori kinematografi ! 8 czerwca - niech to będzie dzień Twej pamięci (oczywiście tylko dla mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looker 8 czerwca... IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 14:40 Gość portalu: looker napisał(a): > 8 czerwca (...) 8 września, oczywiście (ach ta skleroza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym_czas Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.09.03, 14:38 "Olimpijskie filmy "Święto narodów" i Święto piękności" do których prawo do rozpowszechniania ma od niedawna Międzynarodowy Komitet Olimpijski" zakamuflowani Hitlerowcy z M. Komitetu Olimijskiego przygarniają swoje dzieła sztuki :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Czas IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 14:49 prosi o oddech. I nierozpowszechnianie. (tzn. ja nie wiem - ale pewno tak by powiedziala ta ´hitlerowka´). Dziela sa marne jak i ich podmiot - juz lepsze to zdjecie owej kontrowersyjnej Pani tu w Gazecie. Generalnie pozdrowienia dla wszystkich pracujacych (prawicowo) i dla leni (choc po namysle).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Czas IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 15:05 Pamietacie Kutza?Tego od "Sol ziemi czarnej czy "Perla w Koronie") itp?Dla mnie Slazaka to sprzedawczyk Komunista i 100% Polak.I taki zrobil kariere "slaskimi" filmami.Och ,wy Polacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka GAz IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 15:32 tez pamietam. A w zyciorysie polakow nie ma sie do czego dogrzebac. W tym problem i sek.. A wiec kotow nie da sie leczyc. Szkoda.. Dlaczego jestem kobieta... A najsmieszniejsze jest to ze banda szakali atakuje biedna i slaba kobietke.. To rzeczywiscie wzruszajace i wielkie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABALA BIEDNA, SLABA KOBIETKA IP: 68.147.110.* 10.09.03, 00:56 Gość portalu: ANka napisał(a): A najsmieszniejsze jest to ze > banda szakali atakuje biedna i slaba kobietke.. To > rzeczywiscie wzruszajace i wielkie... KOYOTY, SZKALE I INNE COUGARY ATAKUJA TYLKO SLABE SARENKI. GRIZZLY NIE DOTYKAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: 217.97.130.* 09.09.03, 15:01 Pozazdrościć takiego życiorysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula najbardziej zazdroszczę Jej tego, że... IP: 213.25.91.* 09.09.03, 15:07 dożyła takiego wieku z jasnym umysłem i że jednocześnie przeżyła kawał historii. Niewiele już jest takich osób na świecie. Też bym tak chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.zsi.pl / 192.168.44.* 09.09.03, 15:52 Ja również jestem śmiertelnym wrogiem nazizmu ale obiektywnie muszę przyznać, że Leni Riefenstahl była genialną artystką a jej filmy należą do najwspanialszych pomników światowej kinematografii! Osobiście uważam, że kobieta miała pecha rozpoczynając karierę w nazistowskiej rzeczywistości, gdyby urodziła się w Rosji robiłaby filmy o Stalinie, gdyby urodziła się w Hiszpanii to o generale Franco, w Polsce o Piłsudskim. Dano jej szansę rozwoju, zamówiono film a Ona zrobiła go jak potrafiła najlepiej. I robiła to za pieniądze a nie z powodów ideowych - w końcu to był jej zawód. Słynny "Triumf Woli" nakręciła we wrześniu 1934 kiedy nikt na świecie nie słyszał ani o zagładzie Żydów, ani o obozach koncentracyjnych, ani tym bardziej o okropnościach II Wojny Światowej. Nie ona jedna uległa wpływowi NSDAP a Hitler w tym czasie nie krzyczał o wojnie tylko o pracy, porządku, o walce z bezrobociem, wzroście znaczenia Niemiec - czyli o tym wszystkim o czym Niemcy chcieli słyszeć. I błagam, nie piszcie bzdur o powtarzaniu ujęć jakiś egzekucji na potrzeby Jej filmów bo to tylko świadczy o waszej nieznajomości tematu. Zgadzam się, że jej filmy przepełnone są propagandą nazizmu ("Triumf Woli" do dzisiaj jest w Niemczech zakazany) i z uwagi na swoje przesłanie nie powinny być emitowane w telewizji po "Wiadomościach" ale trzeba przyznać, że wniosła wiele do światowej kinematografii i zapewniła sobie miejsce w jej historii. Tak jak podziwiamy twórczość wielkiego Siergieja Eisensteina (stalinowskie "Pancernik Potiomkin" czy "Aleksander Newski") tak powinniśmy docenić talent Leni Riefenstahl. Urodzili się w złych czasach aby tworzyć "bez skazy", tak jak np. kompozytor Dymitr Szostakowicz, czy dyrygent Herbert von Karajan. Tym jakoś szybciej wybaczono ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka NIe obchodzi mnie zadna Leni IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 16:06 Bo ona nie zyje. Obchodzi, ze ktos grzebie w moim kompie i to ktos z tej GAzety... Zrobcie ze soba co chcecie. Ale to jest zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Lepiej bym tego nie ujęła... IP: 213.25.91.* 09.09.03, 16:15 Ja tez nie dziwię się Leni Riefenstahl, że była zafascynowana człowiekiem, który udowodnił Niemcom, iż dzięki ciężkiej pracy można wydźwignąc ten kraj z gigantycznego kryzysu, w jakim znalazł się po I wojnie światowej, a w parę lat po dojściu do władzy zrobił z niego liczące się mocarstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Droga Pani :) IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 16:17 Licza sie zarowno cele jak i srodki.. I to dotyczy wszystkich.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: Lepiej bym tego nie ujęła... IP: *.12.220.203.acc09-dryb-mel.comindico.com.au 09.09.03, 17:10 Gość portalu: Paula napisał(a): > Ja tez nie dziwię się Leni Riefenstahl, że była zafascynowana człowiekiem, > który udowodnił Niemcom, iż dzięki ciężkiej pracy można wydźwignąc ten kraj z > gigantycznego kryzysu, w jakim znalazł się po I wojnie światowej, a w parę lat > po dojściu do władzy zrobił z niego liczące się mocarstwo... ZAPOZNAJ SIE DOKLADNIEJ Z TEMATEM : EKONOMIA I GOSPODARKA III RZESZY,A NIE BEDZIESZ KLEPALA GLUPSTW.Wojna byla jedynym sposobem wyjscia z trudnej sytuacji gospodarczej III Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad Re:roo IP: *.socantel.net 09.09.03, 22:31 .. a także rozwiązaniem problemu kwestii żydowskiej. Statystyczny czytelnik polskiej lektury nie jest odzwierciedlić stanu zagrożenia dopminacji zydowskiej. W czasie rewolucji Żydzi na podobną skale, porównywalną do Rosji, dokonali komunizację Niemiec. Resorty były już opanowane przez Żydów. Brakowało tylko ostatniego pociągnięcia, zresztą skutecznie zablokowanego przez Piłsudskiego. Następna próba, została udaremiona przez Hitlera. Narody oceniają zasługi swych wodzów po wykazaniu bałości o dobro swego narodu, a nie po zaprzedaniu swojego kraju Żydom. Nasz naród też ma obowiązek zadbać o prawdziwą Polskę i skutecznie odpierać zakusy jej rozbioru, czy akcje jej osłabienia. Musimy usunąć wszystkie szkodliwe elementy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ty jestes owladniety ANTYSEMITYZMEM. I nie smiej 10.09.03, 05:21 nawet wmawiac i mnie, i roo, chowanych na literaturze anglojezycznej, ze owa "dominacja zydowska" pojawia sie gdziekolwiek poza pismami samych nazistow! Oraz ich pogrobowcow, do ktorych i sam najwyrazniej nalezysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scierwo Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 23:27 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Słynny "Triumf Woli" > nakręciła we wrześniu 1934 kiedy nikt na świecie nie słyszał > ani o zagładzie Żydów, ani o obozach koncentracyjnych, ani tym > bardziej o okropnościach II Wojny Światowej. owszem, nikt nie slyszal o obozach koncentracyjnych, ale przeciez wszyscy niemcy byli swiadomi chociazby hitlerowskiej Teorii Ras, bowiem Mein Kampf zostal wydany ZANIM Hitler doszedl do wladzy. we wrzesniu 1934 ksiazka ta bila w III Rzeszy rekordy popularnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Gdzie Riefenstahl a gdzie Szostakowicz IP: *.telia.com 10.09.03, 08:43 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Urodzili się w złych czasach aby tworzyć "bez > skazy", tak jak np. kompozytor Dymitr Szostakowicz, czy > dyrygent Herbert von Karajan. Tym jakoś szybciej wybaczono ... Jak mozesz w jednym zdaniu wymieniac umeczonego, genialnego, tragicznego Szostakowicza razem z dwoma nazistowskimi karierowiczami? Nie masz wstydu albo nie masz wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacMac Heil Hitler suko! IP: 195.117.130.* 09.09.03, 17:42 Heil Hitler suko! Smaż się w piekle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piaskowy dziadek ty juz umarles w moim snie. IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 18:57 Gość portalu: drx napisał(a): > też chciałbym umrzeć we śnie a WY? ty juz umarles w moim snie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *<:o) A kiedy kolej na Erikę Steinbach??? IP: *.acn.pl 09.09.03, 20:01 ...kurwe jedną! Odpowiedz Link Zgłoś
lord_jack Re: Leni Riefenstahl nie żyje 09.09.03, 20:51 Czytam te wszystkie posty i się zastanawiam gdyby Hitler nie zabił tylu ludzi to pewnie nikt by się nie czepiał Leni i byłaby poprawna politycznie i wporządku a tak jest zła , a liczy się panowie sztuka czy jest dobra lub zła a o egzekucjach pierwsze słyszę może jakieś udokumentowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retoryk Leni Riefenstahl nie żyje, ale żyje jej duch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 21:16 w niemczech, to jest chyba najgorsze. Doszukiwać się wartości artystycznych w dokumentach dziś już historycznych wykonywanych pod potrzeby III Rzeszy to teraz w Niemczech modne. Tak to u nich już jest , że w raz z pojawiającym się kryzysem ekonomicznym odżywają duchy przeszłości.Duch Riefenstahl powinien straszyć we wszystkich szkołach filmowych przyszłych dokumetalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad Re: Leni Riefenstahl nie żyje, ale żyje jej duch IP: *.socantel.net 09.09.03, 22:36 Retoryk! Szczególnie tam, gdzie ciągle rozwija się propaganda. Tylko po odejściu Hitlera zapomiano o szacunku do prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: 80.51.247.* 10.09.03, 00:12 LENI RIEFENSTAHL * 1901 + 2003 R. I. P. Zmarła wybitna artystka, uwikłana w politykę. To żenujące, że po Jej śmierci nadal wielu na nią pluje. Ilu artystów w XX wieku uległo fascynacji ideologiami, których praktyczna realizacja prowadziła do zbrodni - z komunizmem na czele? Szkoda czasu na wypisywanie litanii nazwisk zachodnich intelektualistów (Ch. Chaplin, G. B. Shaw, J. P. Sartre i wielu, wielu innych...), którzy pomimo to są cenieni i traktowani jak autorytety moralne... przesłuchiwania przed komisją McCarthy'ego traktuje się jak prześladowanie... Leni Riefenstahl nie chciała już kręcić filmów propagandowych, gdy zobaczyła rozstrzeliwanie cywilów w Końskich (woj. kieleckie). Była zaszokowana tym, co widziala. Niestety, nie miała możliwości odwrotu. Co miała robić? Próbować ucieczki z III Rzeszy? Trwała już wojna. Opór przeciwko Hitlerowi oznaczał śmierć. Zestawia się Leni z też wybitną, lecz za to politycznie poprawną Marlene Dietrich. We wszystkich textach o niej brakuje mi jednak refleksji - czemu ani słowa krytyki wobec przyjętej przez nią postawy narodowej apostazji? Osobiście czuję niesmak, kiedy pomyślę, że M. Dietrich występowała dla żołnierzy amerykańskich, którzy potem bombardowali niemieckie miasta... Jeżeli już opuściła Niemcy, powinna zachowywać neutralność, a nie popierać wrogów własnego kraju. P.S. Nie popadajmy w przesadę w drugą stronę - należy potępiać równo Hitlera i Stalina, zbrodnie Hitlera to nie "małe piwo" przy zbrodniach Stalina; nie relatywizujmy czynów tych największych katów XX-wiecznej Europy. I nie róbmy z meksykańskiej rewolucji "żydowskiej roboty", to już przegięcie pały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubeł Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.uwoj.wroc.pl 15.09.03, 10:53 Nie, no rewolucje w meksyku nazywac zydowska robota może tylko ktos kto w Meksyku nie był i nie widział- nawet teraz - jak wygladaja przedmiescie Mexico City, chociazby San Sebastian. A wartosciowanie ofiar nazizmu i komunizmu jest doprawdy obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jędrzej Re: Leni Riefenstahl nie żyje IP: *.chello.pl 10.09.03, 00:19 Gość portalu: drx napisał(a): > też chciałbym umrzeć we śnie a WY? Zaraz kładę się spać! Odpowiedz Link Zgłoś