Dodaj do ulubionych

Hurrra, KOZA znika :)

04.07.08, 16:02
Przez przypadek włączyłem za wcześnie Program Trzeci i usłyszałem,
że potworek o nazwie "KOZA" nie będzie nadawany przez całe 3
miesiące :) Ufff, może w związku z tym nie będę bał się włączyć
Trójki w piątki o godzinie 15.10 :) Mam nadzieję, że "KOZA" zabłądzi
i nie trafi już na Myśliwiecką 3/5/7.
Obserwuj wątek
    • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 04.07.08, 17:38
      O tej w piątek porze będzie jeszcze jedno wydanie audycji "Trójka Przekracza
      Granice". Ja uwielbiam "Kozę", życzę panu Nejmanowi udanych wakacji i do
      usłyszenia po nich!
      • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 04.07.08, 19:20
        A tak w ogóle moim zdaniem 50 minut bez radia (15:10-16:00) to nie jest koniec
        świata. Ja też w piątki muszę wyłączać naszą ukochaną Trójeczkę, ale o trochę
        innej porze, między 13:05 a 15:00 ("Muzyczną Pocztę UKF" lubię, ale nie trawię
        Tomasza Żądy i ubolewam, że Stelka już nie prowadzi). I nic, jakoś te dwie
        godziny przeżywam bez bólu serca. Jest trochę czasu na przesłuchanie płyt, na
        które zwykle nie mam czasu, bo nałogowo słucham ukochanej Trójeczki. Więc nie
        jest tak źle. I nie uważam, że Trójeczka musi mi się podobać 24 godziny na dobę,
        7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Godzę się na wyłączanie radia raz na jakiś
        czas, na godzinkę albo dwie. Nie lubię Tomka Żądy, ale OK, na pewno ktoś inny go
        lubi i nie marzę o zwolnieniu go z Trójeczki. Trochę tolerancji...
        • un1 Re: Hurrra, KOZA znika :) 04.07.08, 19:42
          Trójeczka, pieniążki, masełko.
          • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 04.07.08, 19:47
            un1 napisał:

> Trójeczka, pieniążki, masełko.

O pieniądzach i maśle nie wyrażam się tak pieszczotliwie, ponieważ nie kocham
            ich tak bardzo jak Trójkę.
            • radioholik Re: Hurrra, KOZA znika :) 04.07.08, 22:27
              Do Mrzesia!
              Jako osoba, która również uważa Trójkę za swoje ulubione radio, radio na którym
              się wychowałem i które jak dla mnie nie ma sobie równych - doskonale rozumiem
              Twoje uwielbienie dal Trójki. Jednak czytając Twoje posty, chciałem zauważyć, że
              u Ciebie przeradza się to w niebezpieczny związek emocjonalny. Nie chcę Cię
              obrazić, ale sposób w jaki piszesz ( a niestety często powtarzasz te swoje
              dogmaty, o słuchaniu radia, o wyłączaniu go na krótko i o tym, że każdy może tak
              zrobic jak coś mu się w radiu nie podoba) sprawił, że na początku myślałem, że
              to jakaś prowokacja, że ten Jegomość (czyli Ty) robi sobie żarty ze słuchaczy
              PR3, bo przejaskrawia swoje uwielbienie do radia, bo pisze niemal erotyczne
              poematy na temat Trójki. Co drugie słowo to:kocham, uwielbiam, to moje życie,
              jest mi smutno gdy jej nie ma, bez Balonika to już nie ten świat.
              Jeśli naprawdę taki jesteś, to bez sarkazmu powiem Ci, że potrzebujesz jakiejś
              pomocy, jakiej- nie wiem.... Może znajdź sobie dziewczynę (nie wiem, która
              wytrzyma konkurencję z PR3), napisz dla niej coś ładnego, spróbuj zauważyć, że
              istnieje też świat obok Trójki, a Trójka go tylko od wielu lat upiększa,wnosząc
              w nasze (jej słuchaczy) życie dobrą jakość i raczej jako radio inteligenckie
              otwiera nasze umysły na świat, a nie przytłacza i nie zastpuje naszego
              normalnego życia.
              • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 04.07.08, 23:52
                radioholik napisał:

> Może znajdź sobie dziewczynę

Nie, raczej nie będę sobie szukał dziewczyny, bo jestem już żonaty i jest mi
                dobrze z moją żoną. No i z Trójeczką też.
                • un1 Re: Hurrra, KOZA znika :) 05.07.08, 09:49
                  Z wyjątkiem tej nielubianej czwóreczki z Trójeczki.
    • sm0k Re: Hurrra, KOZA znika :) 07.07.08, 11:48
      :))) trojkofan nie tylko Ty sie cieszysz :DDD
      • xxx131 Re: Hurrra, KOZA znika :) 07.07.08, 16:03

Mogliby wyrzucić też wszystkie audycje o "społecznej gospodarce rynkowej"... KOZA była w porządku.
        • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 07.07.08, 16:16
          xxx131 napisał:

>
          > KOZA była w porządku.

I będzie nadal, po wakacjach. :-) A Trójkofan i inni antyfani będą o tej porze
          wyłączali radio. :-) :-) ;)
          • jedzoslaw Re: Hurrra, KOZA znika :) 08.07.08, 12:29
            "Koza" może błyskotliwym i lekkim humorem nie porażała, ale i tak ją wolę
            bardziej, niż przerywniki pana Kraszewskiego.
            • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 08.07.08, 12:58
              Lubię zarówno Kozę, jak i Kraszewskiego.
            • pawelbozek Re: Hurrra, KOZA znika :) 08.07.08, 14:00
              A to Pan Kraszewski jeszcze coś gdzieś przerywa
              na nieszczęście?

Na szczęście w porach chyba, w kórych albo śpię
              albo jadę do pracy.
          • trojkofan.trojka.info Re: Hurrra, KOZA znika :) 08.07.08, 13:07
            Niestety, jeżeli ta "audycja" wróci na antenę, będę wyłączał radio :( Co, jako
            zadeklarowanego fana Programu Trzeciego, mnie nie cieszy.
            • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 08.07.08, 14:09
              trojkofan.trojka.info napisał:

> Niestety, jeżeli ta "audycja" wróci na antenę, będę wyłączał radio :( Co, jako
              > zadeklarowanego fana Programu Trzeciego, mnie nie cieszy.

Ale Ty masz problemy!!!!!!!!!!!!!
              Też jestem wiernym, fanatycznym fanem Trójki, kocham ją miłością namiętną i
              zadeklarowałem już dawno, że nigdy w życiu nie zdradzę mojej kochanej Trójeczki
              z żadną inną stacją radiową! Ale, mimo to czasami chcę poczytać książkę,
              posłuchać płyt, obejrzeć dobry film, pójść na jakąś imprezę itp. I w tym
              momencie moją kochaną Trójeczkę wyłączam!!!
              A jeśli Ty nie widzisz świata poza słuchaniem Programu Trzeciego i tak cię smuci
              konieczność wyłączenia radia na niecałą godzinę, to... to ci szczerze
              współczuję!!!! Bo ja na twoim miejscu wykorzystałbym ten czas na coś innego,
              równie pożytecznego.
              • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 08.07.08, 14:10
                pawelbozek napisał:

> A to Pan Kraszewski jeszcze coś gdzieś przerywa
                > na nieszczęście?
                >
                > Na szczęście w porach chyba, w kórych albo śpię
                > albo jadę do pracy.

Tak, na MOJE szczęście przerywa w piątki około 18:50!
                • pawelbozek Re: Hurrra, KOZA znika :) 08.07.08, 15:13
                  Uff, to na szczęście nie grozi mi natknięcie
                  się na ten pseudorozrywkowy przerywnik.
                  Ktoś jednak pomyślał, że poranki to nie miejsce
                  na smutek.
                  -
            • sm0k Re: Hurrra, KOZA znika :) 09.07.08, 09:04

> Niestety, jeżeli ta "audycja" wróci na antenę, będę wyłączał radio :( Co, jako
              > zadeklarowanego fana Programu Trzeciego, mnie nie cieszy.

Widzisz, jesteś prawdziwym fanem trojki, nie jakim forumowym szczekaczem, cenie
              Twoje zdane i ciesze się, ze w tej kwestii mamy podobne przemyślenia.
              A jeśli chodzi o resztę, uwielbiającą audycję- nikt Wam nie broni jej lubić,
              uszanujcie tylko opinie innych, którym ta audycja nie pasuje. Mnie się ona nie
              podoba i jej nie polubię nawet, gdyby 100 osób weszło tu na forum i przekonywało
              o tym,(...) niektórym ciężko się pogodzić z faktem, że ludzie maja odmienne
              zdania na różne kwestie...
              • mrzes Re: Hurrra, KOZA znika :) 09.07.08, 10:56
                sm0k napisała:

>
                > uszanujcie tylko opinie innych, którym ta audycja nie pasuje.

To niech ci, którym ta audycja nie pasuje, też uszanują fakt, że są słuchacze,
                którym ta audycja pasuje i nie domagają się jej usunięcia!!! A takich słuchaczy
                nie jest mało, wystarczy posłuchać audycji, żeby się o tym przekonać. A jeśli
                dla kogoś wyłączenie radia na 50 minut jest taką wielką tragedią, a słuchanie
                radia jest jedynym celem w życiu, to uważam, że powinien się zwrócić o pomoc do
                psychatry... Tyle!
                • mrzes dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 11:09

Jak tu radioholik słusznie napisał, Trójka powinna upiększać nasze życie, a nie
                  przytłaczać i zastępować je! Trójkofanowi najwidoczniej zastępuje... Jest
                  nielubiana audycja, trzeba wyłączyć radio - jest tragedia, rozpacz, koniec
                  świata, pora umierać!!!!!!!!!! Bo w żaden inny sposób nie można spędzić tych 50
                  minut, tak?! Współczuję, po prostu współczuję ludziom, którzy poza słuchaniem
                  radia nie mają żadnego życia i muszą słuchać radia 24 godziny na dobę 7 dni w
                  tygodniu! A jak trzeba wyłączyć na 50 minut w tygodniu, to już świat się zawali!
                  • sm0k Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 11:17
                    Masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem tekstu? Przykro mi bardzo, przeczytaj
                    moją wypowiedź, szanuje opinie tych co lubią tę audycję, o co ci chodzi
                    człowieku? Nie szczekaj przyjmij do wiadomości fakt, że jej nie lubię jak ja
                    przyjmuję, że Ty ją lubisz. Jeszcze czegoś nie rozumiesz?
                    • mrzes Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 11:40
                      sm0k napisała:

> Masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem tekstu? Przykro mi bardzo, przeczytaj
                      > moją wypowiedź, szanuje opinie tych co lubią tę audycję, o co ci chodzi
                      > człowieku? Nie szczekaj przyjmij do wiadomości fakt, że jej nie lubię jak ja
                      > przyjmuję, że Ty ją lubisz. Jeszcze czegoś nie rozumiesz?

Nic do twojej wypowiedzi nie mam, ani do tego, że nie lubisz audycji.
                      Przepraszam za zamieszanie. Ale gdybyś też czytał ze zrozumieniem, doczytałbyś
                      się, że mój wpis nie był kierowany do ciebie, tylko do Trójkofana, który nie
                      tylko nie lubi, ale ma nadzieję na zlikwidowanie tej audycji. Ot taki egoista,
                      pies ogrodnika, co sam nie słucha i chciałby, żeby inni też nie mogli słuchać.
                      • un1 Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 11:45
                        Mrzes, czy dobrze rozumiem, że program Trójki jest dany raz na
                        zawsze i żadna audycja nie może być zastąpiona inną?
                        • mrzes Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 12:33
                          Audycja może być zastąpiona inną, ale to dyrekcja o tym decyduje, kiedy i co
                          trzeba zastąpić, a nie trójkofan. Słuchacze nie są od układania ramówki
                          radiowej, dlatego, że ilu słuchaczy tyle opinii, a Trójka nie jest od tego, żeby
                          podobała się 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu 365 dni w roku tylko jednej
                          osobie, ale od tego, żeby było różnorodnie i każdy mógł coś dla siebie znaleźć.
                          A jeśli ktoś ma nadzieję, że któraś audycja zostanie usunięta, bo on musi
                          słuchać radia 24/7/365, a ta audycja nie trafia w jego gust, to jest psem
                          ogrodnika, a takie zachowanie nie będzie przeze mnie tolerowane, nawet proszę
                          tego ode mnie nie oczekiwać. Ja też mam w Trójce kilka audycji i prowadzących,
                          których nie lubię, ale nie piszę, że powinny one zniknąć, bo wiem, że mają
                          swoich stałych słuchaczy. A dlatego trójkofanowi tak trudno jest uszanować fakt,
                          że "KOZA" też ma swoich słuchaczy i tak bardzo chce, żeby po wakacjach nie
                          wróciła, to już nie rozumiem. Tłumaczę to zwyczajnym egoizmem.
                          • un1 Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 12:39
                            Ach, czyli jak dyrekcja usunąć program to dobrze a jak słuchacz
                            domagać się usunięcia - źle?
                            Dziadek mój mawiał: wół pierdzi, obora słucha.
                            • mrzes Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 12:58
                              un1 napisał:

> Ach, czyli jak dyrekcja usunąć program to dobrze a jak słuchacz
                              > domagać się usunięcia - źle?

Dokładnie tak.
                              • un1 Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 09.07.08, 15:07
                                Sapienti sat, jak mawiają sapientes.
                              • pawelbozek Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 10.07.08, 09:55
                                mrzes napisał:

> un1 napisał:
                                >
                                > > Ach, czyli jak dyrekcja usunąć program to dobrze a jak słuchacz
                                > > domagać się usunięcia - źle?
                                >
                                > Dokładnie tak.

A niby dlaczego ramówka ma być budowana wg widzimisię
                                jednego człowieka zasiadającego akurat na stołku
                                a nie na podstawie opinii słuchaczy? Dodajmy - wieloletnich
                                słuchaczy.

Już był taki jeden co budował wg centralnych dyrektyw.
                                Na szczęście pan Laskowski jest już historią.

Uprzedzając Twoją argumentację - ani wtedy ani teraz
                                nie słucham radia 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu,
                                365 dni w roku, 25 lat w ćwierćwieczu. Różnica jest taka,
                                że wtedy słuchałem 2 godziny dziennie, teraz słucham
                                2-3 + 8 w pracy. Nie widzę powodu dla którego
                                miałbym co godzina wstawać zza biurka i włączać, bądź
                                wyłączać odbiornik. Na powyższej podstawie twierdzę,
                                iż mamy prawo sugerować dyrekcji co należy usunąć
                                z programu aby uniknąć drastycznego obniżania poziomu
                                nadawanych audycji. Dyrekcja nie musi, ale może i raczej
                                powinna brać tego typu głosy pod uwagę.
                                • mrzes Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 10.07.08, 10:22
                                  pawelbozek napisał:

>
                                  > A niby dlaczego ramówka ma być budowana wg widzimisię
                                  > jednego człowieka zasiadającego akurat na stołku
                                  > a nie na podstawie opinii słuchaczy? Dodajmy - wieloletnich
                                  > słuchaczy.
                                  >

Dlatego, że ilu słuchaczy tyle gustów i chyba każda audycja znalazłaby swoich
                                  przeciwników. Dlaczego dyrekcja ma brać pod uwage opinie przeciwników "KOZY", a
                                  nie na przykład przeciwników Manna, Andrusa czy Stelmacha? Uważam, że to
                                  dyrekcja według własnego widzimisię powinna decydować, co i kiedy zlikwidować a
                                  co zostawić. Problem tylko w tym, że dyrekcja musi mieć tak zwane wyczucie
                                  radiowe, którego Laskowski nie miał, ale Skowroński już jak najbardziej ma!
                                  • pawelbozek Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 10.07.08, 10:43
                                    Dyrekcja ma brać pod uwagę uargumentowane opinie przeciwików
                                    i KOZY i Manna, to oczywiste.
                                    I na tej podstawie wyciągać wnioski.
                                    Mann ma więcej zwolenników niż przeciwników
                                    a KOZA dokładnie odwrotnie.
                                    • mrzes Re: dopełnienie do poprzedniej wypowiedzi 10.07.08, 10:58
                                      Lubię "KOZĘ" i chcę jej nadal słuchać bez względu na to, ilu ma przeciwników.
                                      Uważam,że w publicznym radiu w przeciwieństwie do komercyjnych nastawionych na
                                      masy, powinno być miejsce także na takie niszowe audycje, jak "KOZA".
                                      • trojkofan.trojka.info Re: "KOZA" niszowa?! 10.07.08, 11:52
                                        Spotkał mnie niesamowity zaszczyt, poniewaaż tyle razy byłem przez Ciebie
                                        wzywany do odpowiedzi, że nie mogę Cię zlekceważyć i milczeć.

Dziękuję za współczucie, ale jest mi ono zupełnie zbędne... Wyobraź sobie, że
                                        widzę świat poza Program Trzecim. Mam jednak to szczęście, że mogę słuchać
                                        Trójki także w pracy, z czego skwapliwie korzystam. Także nie pisz, że w tym
                                        czasie mógłbym się zająć czymś pożytecznym... OK, być może jestem egoistą, ale
                                        według mnie Polskie Radio przez 365 dni w roku i przez 24 godziny na dobę
                                        każdego dnia powinno realizować misję. A jaką misję realizuje tak lubiana przez
                                        Ciebie audycja? Jakie wartościowe treści przekazuje? Tutaj od razu Cię uprzedzę:
                                        w audycjach rozrywkowych misja także może być realizowana (patrz "Akademia
                                        rozrywki"). Dla takich potworków jak "KOZA", moim zdaniem, idealnym miejscem są
                                        rozgłośnie komercyjne. Uważam, że słuchacz Programu Trzeciego oczekuje czegoś
                                        więcej, niż "dowcipu" pana Nejmana.

Czy możesz mi wytłumaczyć co jest niszowego w "KOZIE"? Może ja inaczej rozumiem
                                        definicję słowa "niszowy"?
                                        • mrzes Re: "KOZA" niszowa?! 10.07.08, 12:02

>
                                          > Czy możesz mi wytłumaczyć co jest niszowego w "KOZIE"? Może ja inaczej rozumiem
                                          > definicję słowa "niszowy"?

To jest niszowe, że nie jest to audycja trafiająca do każdego i nie każdemu musi
                                          odpowiadać. Owszem "KOZA" realizuje misję! Porusza ciekawe tematy w lekki
                                          przystępny sposób, ale wysoki poziom przy tym jest zachowany i nie uważam, żeby
                                          było w audycji coś takiego, przez co nie nadawałaby się ona do emisji w
                                          publicznym radiu. Niektórzy na koniec roboczego tygodnia chcieliby odpocząć przy
                                          takiej lżejszej audycji i nie rozśmieszajcie mnie z tym radiem komercyjnym. :-)
                                          Do radia komercyjnego nadaje się tylko muzyczka umpc-umpc-umpc 24 godziny na
                                          dobę. "KOZA" dla radia komercyjnego byłaby za ambitna...
                                          • pawelbozek Re: "KOZA" niszowa?! 10.07.08, 14:04
                                            Koza niszowa? No proszę....

Oczywiście, ze Trójka potrzebuje lekkości.
                                            Trójka ją zawsze miała, przy czym ta lekkość rodziła
                                            się w sposób spontaniczny, dzięki błyskotliwości
                                            i inteligencji prowadzących. Kiedyś znakomicie
                                            bawił Wałek (z powodzeniem zastępowany teraz przez
                                            Marcela). Jeszcze wcześniej znakomicie można było
                                            się rozerwać przy poważnej bądź co bądź audycji
                                            Zapraszamy Do Trójki. Może i jestem starej daty,
                                            ale do dzisiaj pamiętam atmosferę tych popołudniowych
                                            spotkań prowadzonych przez Miecugowa,Sianeckiego
                                            (jak ktoś nie wie o czym mówię niech sobie luknie
                                            na Szkło Kontaktowe) Zegarłowicza, Reszczyńskiego.
                                            Audycja Nejmana przypomina mi śmiech z offu podkładany
                                            pod sitcomy. Na zasadzie - uwaga, proszę Państwa, teraz
                                            się śmiejemy.
                                            Niestety dobry żart wymaga spontaniczności. Pamiętam
                                            jaką furorę zrobił Marek Walkuski zadając pytanie
                                            "dlaczego kura przeszła przez jezdnię".

Formułę audycji o jakiej piszesz, czyli ciekawy temat
                                            podany w lekki sposób spokojnie może realizować
                                            pasmo 16-19 (w piątek może być od 15.00), przy czym
                                            potrzeba kreatywniejszych prowadzących.

Wszystko co się robi na świecie, robi się na dwa sposoby:
                                            albo dobrze albo źle. Muzykę można robić dobrą
                                            (i tej słuchamy) można robić kiepską (wspomniane
                                            przez Ciebie umc-umc-umc). To samo dotyczy audycji
                                            rozrywkowych. Nie krytykuję samego pomysłu na KOZĘ.
                                            KOZĘ zapewne można robić dobrze, można źle.
                                            Nejman robi to po prostu źle.
                                            I tyle.
                                            • mrzes Re: "KOZA" niszowa?! 10.07.08, 14:45
                                              pawelbozek napisał:

>
                                              > KOZĘ zapewne można robić dobrze, można źle.
                                              > Nejman robi to po prostu źle.

I takie jest twoje zdanie. A ja uważam inaczej i pozostańmy przy swoich
                                              zdaniach. Ja kończę tę jałową dyskusję, bo nie prowadzi do niczego.
              • trojkofan.trojka.info Re: Hurrra, KOZA znika :) 10.07.08, 11:58
                Bardzo dziękuję za miłe słowa. Też się cieszę, że mamy takie samo zdanie
                dotyczące tej audycji. Co do Twojej wypowiedzi - nic dodać, nic ująć. Na mnie
                też można krzyczeć, ubliżać, itd., ale nic i nikt nie zmusi mnie do słuchania
                programu p. Nejmana.
    • eridan KOZA może być - bez Nejmana 24.07.08, 11:41
      Facet jest zupełnie pozbawiony charyzmy radiowej (w telewizji w
      podobnym programie "kulturalnym" prezentował te same słabe
      umiejętności. Brakuje mu przede wszystkim naturalnego humoru w
      połączeniu z erudycją. To sprawia wrażenie, że słuchamy
      dziennikarza, który co prawda wie cóś na dany temat ale bardzo
      kiepsko potrafi to przekazać innym ludziom. Jest on jak niektórzy
      goście usiłujący opowiadać dowcipy z których nikt się nie śmieje.
      Raczej nie widzę przyszłości tego nieciekawego programu a na pewno
      Nejmana w roli prowadzącego na antenie Trójki, podobnie jak
      przemądrzałej "instrukcji obsługi człowieka", wynurzeń
      pseudoekonomicznych Legowicza albo "programu alternatywnego". Ten
      ostatni, nie wiedzieć dlaczego, trwa o kilka godzin za długo.
      --
      "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy."
      • mrzes Re: KOZA może być - bez Nejmana 24.07.08, 16:29
        eridan napisał:

> Raczej nie widzę przyszłości tego nieciekawego programu a na pewno
        > Nejmana w roli prowadzącego na antenie Trójki, podobnie jak
        > przemądrzałej "instrukcji obsługi człowieka", wynurzeń
        > pseudoekonomicznych Legowicza albo "programu alternatywnego". Ten
        > ostatni, nie wiedzieć dlaczego, trwa o kilka godzin za długo.
        > --

Z tego wszystkiego mogę się zgodzić tylko z tym, że programu alternatywnego jest
        za dużo, ale sam program jest bardzo dobry i jak najbardziej potrzebny. W
        mniejszej ilości.
      • morven Re: KOZA może być - bez Nejmana 07.08.08, 10:17
        Od Legowicza proszę się odpierwiastkować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka