nomina
28.11.09, 19:10
Drodzy forumowicze! Mój wątek wprawdzie dotyczy rosyjskiej muzyki baardzo pośrednio, ale widzę, że zarówno wiedzę, jak i zainteresowania macie rozległe

.
Piszę książkę związaną z Wysockim (beletrystyka, ale WW jest jej istotnym bohaterem) i potrzebuję informacji związanych z Moskwą w 1980 roku i dzisiaj. Niestety, nie miałam jeszcze przyjemności zobaczyć miasta na własne oczy, a z racji spraw niezależnych ode mnie jestem od prawie dekady zupełnie oderwana od, powiedzmy oględnie, kultury rosyjskiej - a to wystarczająco długi czas, żeby moja szczątkowa wiedza zdążyła się jeszcze bardziej zeszczątkowić.
Potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań:
- jak wyglądała Moskwa 25.07.1980 roku (wiem, że z powodu olimpiady władze zadbały, by miasto było ludnościowo przerzedzone),
- czym jeździła milicja i jak wyglądał typowy moskiewski patrol milicyjny w tym dniu,
- jak wyglądała kwestia dodzwonienia się do pogotowia, czekania na karetkę i transportu (również na własną rękę) na oddział położniczy (gdzie?),
- jaka była pogoda tego dnia wczesnym rankiem (między 4.30 a, powiedzmy, 6.30),
- jak wyglądało typowe moskiewskie mieszkanie (z wyposażeniem) wtedy, a jak wygląda przeciętne mieszkanie dzisiaj (wiem, że to dość oględne pytanie, ale chodzi mi o pewne trendy),
- ubiór mieszkańców wtedy i dzisiaj - typowe mody,
- obecny wygląd (zdjęcia?) cmentarza Wagańkowskiego od wejścia do grobu Wysockiego,
- jak wygląda obecnie Moskwa: sklepy, samochody, reklamy, fasady domów itd. (możliwie najaktualniejsze zdjęcia by mi się przydały).
Wiem, że te pytania mogą wydawać się infantylne, ale ja naprawdę nie wiem, a informacje są bardzo istotne dla fabuły. Dziękuję za wszelkie linki, wspomnienia, relacje

!