Gość: eva-monik IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 19:57 PODWOJNA MORALNOSC NIE POZWALA NA DYSKUSJE W W/W TEMACIE,ech Polacy-smieszni jestescie !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kk Re: ?????????? IP: *.business.auc.dk 09.10.03, 20:04 Przepraszam, co chcialas przekazac w swoim komentarzu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek A. Hampshire "Siostry Magdalenki" w kinach IP: *.gorilla.dialup.pol.co.uk 09.10.03, 20:06 Mieszkalem przez 10 lat w kamienicy przyleglej do klasztoru siostr Magdalenek. Bylem wtedy za mlody, aby cos wiedziec albo rozumiec o o ich bytowaniu czy celach spolecznych. Same siostry byly sympatyczne i uprzejme. Prowadzily piekarnie ktorej pieczywo konkurowalo z miejscowym piekarzem i gdzie mnie matka wysylala po swieze pieczywo na sniadanie. Znaly mnie i z widzenia i z imienia. Gdy we wrzesniu 1939 r. paru polskich zolnierzy wymknelo sie do nich z przyleglego do ogrodu zakonnego obozu jencow, skomunikowaly sie z moja matka, ojciec byl jeszcze na wojnie, aby ich jakos przeszwarcowac poza miasto Nb. wiedzialy ze jest zona wojskowego z miejscowego pulku piechoty. Rola wyprowadzenia ich poza miasto spadla na mnie, 10 letniego wyrostka. Trzech barczystych mezczyzn, czesciowo juz ubranych w cywilne lachy wyprowadzilem bocznymi ulicami, tuz przed godzina policyjna poza miasto do znajomej rodziny wojskowej. Jak sie pozniej dowiedzialem, tam przenocowali i nastepnego dnia udali sie w kierunku Warszawy. Jako pamiatke dostalem od jednego z nich czapke wojskowa, polowke z orzelkiem z ktorej bylem bardzo dumny. Siostry Magdalenki okazaly sie dobrymi patriotkami dajac mi szanse na moj wklad do wojny ze szwabami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr JAK ZA KOMUNY - OFICJALNA WYKLADNIA IP: 212.69.76.* 09.10.03, 20:19 dzis obowiazuje wspolny i jedyny swiatopoglad: film "siostry magdalenki" - be! film "ksiega diny" - be! a wyborcza i jej recenzenci to juz celuje w takich opiniach! wszystko co intelektualne musi byc zwiazane z katolicyzmem lub korzeniami chrzescijanskimi europy, i odwrotnie, wszystko co sie wiaze z kk, i papiezem, musi byc intelektualne. natomiast wszystko inne jest na cenzurowanym. dawniej wielkim bratem byl zsrr, dzis jest watykan. nic tylko pogratulowac sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powislak TO WSPANIALE, ZE FILM O MAGDALENKACH IP: *.oak.inreach.net 09.10.03, 21:06 pokazywany bedzie w Polsce. Marzylem o tym od razu, gdy wyszedlem z kina w Lafayette, Kalifornia. Kazdy katolik powinien zobaczyc ten film i umiec sie odniesc do spolecznego wymiaru opowiedzianej historii. Pamietam, jako katolickie dziecko (12 lat mialem wtedy) szorowalem siostrom na powislu schody, przez pare godzin. Taki gest dobrej woli - jak mi wmawiano. Liczylem na to, ze chociaz batonika zachodniego dostane za te harowke, bo widzialem, ze mialy kilka pudelek. Przeliczylem sie. Powiedzialy "bog zaplac" , i czy "moze kiedys indziej chcialbym przyjsc," poszorowac, bo dobra robote wykonuje. Przykro mi, ze tyle ludzi tak strasznie sie ludzi(chodzi mi o zludzenie) obludzie kosciola zawierza. Kto wlasnemu rozczarowaniu nie daje pola do popisu i w umysle przez tradycje schwytanym nie znajdue zadnych alternatyw, zawsze wpadac bedzie w zaklopotanie w obliczu zuniformizowanych adwokatow Jezusa. Przepraszam "prawdziwych Polakow" za jezyk i czcionke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeskJet Re: Rzeczywistosc rzadko bywa biala, lub czarna... IP: 129.81.192.* 09.10.03, 21:50 Gość portalu: powislak napisał(a): > pokazywany bedzie w Polsce. Marzylem o tym od razu, gdy > wyszedlem z kina w Lafayette, Kalifornia. Kazdy katolik powinien > zobaczyc ten film i umiec sie odniesc do spolecznego wymiaru > opowiedzianej historii. Pamietam, jako katolickie dziecko (12 > lat mialem wtedy) szorowalem siostrom na powislu schody, przez > pare godzin. Taki gest dobrej woli - jak mi wmawiano. Liczylem > na to, ze chociaz batonika zachodniego dostane za te harowke, bo > widzialem, ze mialy kilka pudelek. Przeliczylem sie. Powiedzialy > "bog zaplac" , i czy "moze kiedys indziej chcialbym przyjsc," > poszorowac, bo dobra robote wykonuje. > Przykro mi, ze tyle ludzi tak strasznie sie ludzi(chodzi mi o > zludzenie) obludzie kosciola zawierza. Kto wlasnemu > rozczarowaniu nie daje pola do popisu i w umysle przez tradycje > schwytanym nie znajdue zadnych alternatyw, zawsze wpadac bedzie > w zaklopotanie w obliczu zuniformizowanych adwokatow Jezusa. > > Przepraszam "prawdziwych Polakow" za jezyk i czcionke. ============================================================== Ja takze widzialem ten film w USA i tutaj ow film nie wzbudzil wiekszych emocji. Przynajmniej - tak mi sie wydaje... p.S. Wydaje sie, iz jeszcze dlugo w Polsce wszystko co laczy sie z dzialaniami (nie zawsze w pelni czystymi i w pelni moralnymi) kosciola katolickiego, papiezem, konkordatem, etc. bedzie nosnikiem duzych emocji i wrecz rodzajem "tabu". Niewiele wiec mozna spotkac w polskiej prasie wywazonych artykulow! Zazwyczaj dziennikarz musi byc w pelni "pro", lub w pelni "kontra", bialy albo czarny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A film by sie Polakom przydal.To kolejne dzielo z IP: *.server.ntli.net 10.10.03, 06:15 autoterapeutycznej serii irlandzkiej - Irlandczycy odcinaja sie od narodowych spustoszen psychicznych z winy tamtejszego kosciola. A przeciez do "free state" (zaledwie lata 20te tego wieku) bardzo swoj kosciol kochali. Bo wowczas pomagal. Potem zaczal rzadzic, panowac, dominowac, gnebic... Z niewoli brytyjskiej w niewole kosciola. Memento, Polacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justynka Re: TO WSPANIALE, ZE FILM O MAGDALENKACH IP: *.stereo.pl 11.10.03, 11:23 Gość portalu: powislak napisał(a): > pokazywany bedzie w Polsce. Marzylem o tym od razu, gdy > wyszedlem z kina w Lafayette, Kalifornia. Kazdy katolik powinien > zobaczyc ten film i umiec sie odniesc do spolecznego wymiaru > opowiedzianej historii. Pamietam, jako katolickie dziecko (12 > lat mialem wtedy) szorowalem siostrom na powislu schody, przez > pare godzin. Taki gest dobrej woli - jak mi wmawiano. Liczylem > na to, ze chociaz batonika zachodniego dostane za te harowke, bo > widzialem, ze mialy kilka pudelek. Przeliczylem sie. Powiedzialy > "bog zaplac" , i czy "moze kiedys indziej chcialbym przyjsc," > poszorowac, bo dobra robote wykonuje. > Przykro mi, ze tyle ludzi tak strasznie sie ludzi(chodzi mi o > zludzenie) obludzie kosciola zawierza. Kto wlasnemu > rozczarowaniu nie daje pola do popisu i w umysle przez tradycje > schwytanym nie znajdue zadnych alternatyw, zawsze wpadac bedzie > w zaklopotanie w obliczu zuniformizowanych adwokatow Jezusa. Hej, nie podoba mi się twój sposób myślenia: "nie dostałem kiedyś batonika od zakonnicy - wyciągam ostateczny wniosek: kler jest obłudny". A jakbyś dostał jako dzieciak w skórę od nauczyciela, to do końca życia będziesz twierdził, że szkoła istnieje tylko po to, żeby dręczyć niewinne dzieci? Wiesz ilu księży i zakonnic oddało swoje życie w służbie innym? Wolisz nie wiedzieć, wolisz pozostać małym, obrażonym chłopczykiem, tupać nóżką, "bo JA nie dostałem batonika". Człowieku, dorośnij (we własnym interesie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: TO WSPANIALE, ZE FILM O MAGDALENKACH IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.03, 21:52 To wstyd, ze Gazeta drukuje takie zenujace, prowincjonalne recenzje. Niestety w Polsce nie ma ani jednej gazety codzienniej na poziomie. Pan Sobolewski powinien przed zlapaniem za dlugopis zajrzec jezeli nie do biblioteki, to przynajmniej do prasy swiatowej, zeby przynajmniej sprawdzic fakty. Poza tym polecam ksiazke, na ktorej po czesci oparty jest fim o "Magdalenkach". Ksiazka ma tytul "The Magdalen" i napisana zostala przez irlandzka autorke Marite Conlon-McKenna (ksiazka wydana przez Bantam Books w 1999 r.) Ksiazka ta byla bardzo glosna jakies 3 lata temu na Wyspach Brytyjskich i w Ameryce Pn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: undead Re: JAK ZA KOMUNY - OFICJALNA WYKLADNIA IP: 62.233.204.* 10.10.03, 10:19 A pan Sobolewski jak zwykle nie radzi sobie z trudnymi tematami. Jak przychodzi taki moment, że pojawia się naprawdę mocny i dobrze zrealizowany film, kiedy powinno się coś powiedzieć nie zważając na to, że ktoś będzie miał problem z bolącym komentarzem do faktów, to okazuje się, że panu Sobolewskiemu po prostu brakuje jaj i zajmuje bezpieczne dla siebie stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: JAK ZA KOMUNY - OFICJALNA WYKLADNIA IP: *.nll.se 10.10.03, 15:03 Gość portalu: undead napisał(a): > A pan Sobolewski jak zwykle nie radzi sobie z trudnymi tematami. > Jak przychodzi taki moment, że pojawia się naprawdę mocny i > dobrze zrealizowany film, kiedy powinno się coś powiedzieć nie > zważając na to, że ktoś będzie miał problem z bolącym > komentarzem do faktów, to okazuje się, że panu Sobolewskiemu po > prostu brakuje jaj i zajmuje bezpieczne dla siebie stanowisko. --------------- Czlowieku nie chrzan! Film jest naprawde przecietny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingcrimson Do kin, Panie i Panowie! Do kin! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 21:11 Ciekawe, kto pierwszy napisze, że mu się podobało i że przemoc wobec jednostki wpisana jest w działanie wszelkich intytucji tatalitarnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Do kin, Panie i Panowie! Do kin! IP: *.nll.se 10.10.03, 15:06 Gość portalu: kingcrimson napisał(a): > Ciekawe, kto pierwszy napisze, że mu się podobało i że przemoc > wobec jednostki wpisana jest w działanie wszelkich intytucji > tatalitarnych... ------------ Film jest przecietny! Szkoda, ze w ksywce uzywasz nazwy - King Crimson - nalezacej do grupy nieprzecietnej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VOORHAUT Re: IP: *.3miasto.net / 192.168.71.* 09.10.03, 21:57 A CZY KTOŚ JESZCZE PAMIĘTA... HISTORIĘ BARBARY UBRYK Z PEWNEGO KLASZTORU NA PLANTACH KRAKOWSKICH... PRZED OK. 100 LATY? (VIS A VIS DZISIEJSZEGO KONSULATU ROSYJSKIEGO)? OTÓŻ TĘ NIESZCZĘSNĄ ZAKONNICĘ MIŁOSIERNE SIOSTRZYCZKI ZAMUROWAŁY ŻYWCEM W MAŁEJ CELCE I TAM TRZYMAŁY JĄ NAGĄ NA ... GNOJU, WRZUCAJĄC JAKIEŚ OCHŁAPY - TRWAŁO TO PRZEZ NAŚCIE LAT. ODKRYCIE TEGO BARBARZYŃSTWA (POŚRÓD PROFESJONALISTÓW MIŁOSIERDZIA OD 19 WIEKÓW) BYŁO SZOKIEM DLA BARDZO PRZECIEŻ KONSERWATYWNEGO KRAKOWA. GDYBY WSZYSCY KOLEJNI PAPIEŻE CHCIELI EKSPIACJI ZA NIEGODZIWOŚCI SWEGO KK DOKONANE NA CAŁYM ŚWIECIE, TO NIGDY BY W CZASIE SWYCH PONTYFIKATÓW NIE WSTALI Z KLĘCZEK, "CZYNIĄC POKUTĘ" - TYLE NIEGODZIWOŚCI SIĘ JUŻ NAZBIERAŁO. ALE PO 2000- TYSIĄCLETNIEJ INSTYTUCJI KK SPŁYWA TO CAŁE ZŁO JAK DESZCZ PO OWCY I JAK WIDAĆ, GOEBBELS MIAŁ RACJĘ, ŻE NIEPRAWDA POWTARZANA MILIONY RAZY STAJE SIĘ WRESZCIE PRAWDĄ (CZYLI: PRAKTYKOWANA NA CODZIEŃ HIPOKRYZJA STAJE SIĘ WZORCEM MORALNYM). "THE MAGDALENE SISTERS" JEST JEDYNIE LEKKIM WTRĘTEM W TEJ CAŁEJ HISTORII NIEPRAWOŚCI. CZY KIEDYKOLWIEK JAKIS REŻYSER PODEJMIE PROBLEM ALKOHOLIZMU I PRAWDZIWEJ "FALI" (JAK W POLSKIM WOJSKU) W ZAKONACH? CZY ZNAJDZIE SIĘ TAKI ODWAŻNY? ROZWÓJ "POWOŁAŃ" W POLSCE, DZIŚ W TENDENCJI SPADKOWEJ, BIERZE SIĘ CZĘŚCIOWO Z CHĘCI UCIECZKI PRZED BEZROBOCIEM, PRZED BEZNADZIEJNOŚCIĄ NAJCZĘŚCIEJ WIEJSKICH ŚRODOWISK, SKĄD WYWODZĄ SIĘ "POWOŁANI". TA MŁODZIEŻ NIE ZDAJE SOBIE SPRAWY, ŻE W WIELU PRZYPADKACH TRAFIA Z DESZCZU POD RYNNĘ, Z NĘDZY I BEZNADZIEJNOŚCI W OKOWY NAŁOGÓW, DEPRAWACJI I MORALNEGO ZŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: IP: *.sympatico.ca 09.10.03, 22:18 Gość portalu: eva-monik napisał(a): > PODWOJNA MORALNOSC NIE POZWALA NA DYSKUSJE W W/W TEMACIE,ech > Polacy-smieszni jestescie !!! Bardzo madry komentarz.Naprawde jestem pod wrazeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe z Teksasu Re: Wizja swiata pana Sobolewskiego IP: 5.3.1R* / *.ext.ti.com 10.10.03, 14:23 Czytajac recenzje pana Sobolewskiego sadzilem, ze pisze on o innym filmie niz ja widzialem. Teraz mysle, ze inaczej widzimy swiat. Pisze on "Margaret została zhańbiona przez swego kuzyna" gdy ja uwazam, ze kuzyn ja zgwalcil. W efekcie ja uwazam, ze kuzyn powinien pojsc do wiezienia, podczas gdy pan Sobolewski przesuwa ciezar winy na Margaret. Nie pisze wprewdzie otwarcie, ze zasluzyla ona na dozywotne roboty w klasztorze Magdalenek, ale daje odczuc czytelnikowi, ze jest to akceptowalne rozwiazanie. Pisze, ze "Magdalenki" rozczarowują ... zbyt demagogiczne". W innym miejscu pisze "klasztorny przytułek dla tzw. upadłych dziewcząt". Wiem, ze 100 lat temu "upadle kobiety" byl to normalnym zwrotem jezykowym. Nie sadzilem, ze w 21 wieku ciagle uzywa sie takiego jezyka w jednej z najlepszych gazet polskich podczas gdy np. w Szwecji ponad 50% par mieszka ze soba i ma sex bez slubu. Nic dziwnego, ze Sobolewskiego film rozczarowuje, bo "krytykuje Kościół" pdczas gdy ja widzialem jedynie pokazanie swiatu prawdy o jednej z instytucji koscielnej w Irlandii. Potwierdzeniem ,ze byla to prawda jest placenie przez rzad Irlandii odszkodowan dla kobiet - ofiar dlugoletnich przymusowych prac w klasztorach-wiezieniach siostr Magdalenek. Reasumujac - dawno nie czytalem tak stronniczej recenzji, tak znieksztalcajacej wymowe filmu, napisanej z prokatolickiej i anykobiecej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wizja swiata pana Sobolewskiego IP: *.nll.se 10.10.03, 15:10 Gość portalu: Joe z Teksasu napisał(a): > Czytajac recenzje pana Sobolewskiego sadzilem, ze pisze on o innym filmie niz > ja widzialem. Teraz mysle, ze inaczej widzimy swiat. Pisze on "Margaret została > > zhańbiona przez swego kuzyna" gdy ja uwazam, ze kuzyn ja zgwalcil. W efekcie ja > > uwazam, ze kuzyn powinien pojsc do wiezienia, podczas gdy pan Sobolewski > przesuwa ciezar winy na Margaret. Nie pisze wprewdzie otwarcie, ze zasluzyla > ona na dozywotne roboty w klasztorze Magdalenek, ale daje odczuc czytelnikowi, > ze jest to akceptowalne rozwiazanie. Pisze, ze "Magdalenki" rozczarowują ... > zbyt demagogiczne". W innym miejscu pisze "klasztorny przytułek dla tzw. > upadłych dziewcząt". Wiem, ze 100 lat temu "upadle kobiety" byl to normalnym > zwrotem jezykowym. Nie sadzilem, ze w 21 wieku ciagle uzywa sie takiego jezyka > w jednej z najlepszych gazet polskich podczas gdy np. w Szwecji ponad 50% par > mieszka ze soba i ma sex bez slubu. > Nic dziwnego, ze Sobolewskiego film rozczarowuje, bo "krytykuje Kościół" > pdczas gdy ja widzialem jedynie pokazanie swiatu prawdy o jednej z instytucji > koscielnej w Irlandii. Potwierdzeniem ,ze byla to prawda jest placenie przez > rzad Irlandii odszkodowan dla kobiet - ofiar dlugoletnich przymusowych prac w > klasztorach-wiezieniach siostr Magdalenek. > Reasumujac - dawno nie czytalem tak stronniczej recenzji, tak > znieksztalcajacej wymowe filmu, napisanej z prokatolickiej i anykobiecej > pozycji. > -------------- Czlowieku, chrzanisz! Recenzja jest wywazona! Czy nalezy zalowac, ze nie utrafila w Twoj gust? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Wizja swiata pana Sobolewskiego IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 18:07 > Pisze on "Margaret została > > zhańbiona przez swego kuzyna" gdy ja uwazam, ze kuzyn ja zgwalcil. W efekcie > ja uwazam, ze kuzyn powinien pojsc do wiezienia, podczas gdy pan Sobolewski > przesuwa ciezar winy na Margaret. Bzdurzysz. Ja tego tak nie odczulam. Wprost przeciwnie. Kat jest bezkarny, a ofiara cierpi podwójnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neversleeps Lepsza recenzja jest w "Przekroju" IP: 213.241.37.* 09.10.03, 23:22 Przeczytajcie koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: jeju co za recenzja IP: *.ols.vectranet.pl 10.10.03, 00:00 wszystko co związane z kk jest cacy co przeciw jest be. i po co było pisać tak długo wystarczyło jedno zdanie. na marginesie trzeba być nieżle trzepniętym w mózg żeby zostać zakonnicą. Takie rzeczy działy się nie tylko u Magdalenek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: jeju co za recenzja IP: *.nll.se 10.10.03, 15:11 Gość portalu: kot napisał(a): > wszystko co związane z kk jest cacy co przeciw jest be. i po co > było pisać tak długo wystarczyło jedno zdanie. na marginesie > trzeba być nieżle trzepniętym w mózg żeby zostać zakonnicą. > Takie rzeczy działy się nie tylko u Magdalenek. ------------ Skad wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: "Siostry Magdalenki" w kinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 00:02 PEwnie możemy się spodziewać protestów Ligi Polskich Rodzin, wniosków do prokuratury itp., ale w recenzji film jest krytykowany nie za treść czy przesłanie tylko za formę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel COS NIE PO LINII "WYBORCZEJ" TA RECENZJA IP: *.CHCGILGM.covad.net 10.10.03, 00:47 dziwie sie ze w tak bezstronnej "tubie" nie pieja z zachwytu nad tym filmikiem. powinni wydrukowac jakas relame w stylu: "PIELEGNUJ NIENAWISC DO KLERU - IDZ NA NIEGO KONIECZNIE!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nie zauwazyles, ze od paru dni Agora LPR po palcu IP: *.server.ntli.net 10.10.03, 06:22 w tylek zdaje sie wlazic? Zmiana ekipy rzadzacej w kraju czy lapanie kazdego czytelnika przez biedniejaca Rapaczynski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . PS: to nie pierwsze "nie po linii"; juz pare razy IP: *.server.ntli.net 10.10.03, 06:24 staralem sie zwrocic uwage forumowiczow na to "cudowne nawrocenie" Wybiorczej. Moze chce odkupic "Trwam" od Rydzyka? Jakby nie bylo ten ma koncesje w reku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: COS NIE PO LINII IP: *.nll.se 10.10.03, 15:13 Gość portalu: daniel napisał(a): > dziwie sie ze w tak bezstronnej "tubie" nie pieja z zachwytu nad > tym filmikiem. powinni wydrukowac jakas relame w > stylu: "PIELEGNUJ NIENAWISC DO KLERU - IDZ NA NIEGO > KONIECZNIE!!!" ----------------- Nie potrzeba drukowac reklamy! Wystarczy poczytac wypowiedzi niektorych matolow powyzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czech Szkoda słów IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 06:31 Tak tendencyjnej recenzji jeszcze nie czytałem. Może wreszcie ten wywołany antyklerykalizm nabierze rumieńców, i zamiast gnębić emerytów, odebrane zostaną Kk nienależne profity. Tego daj Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szkoda słów IP: *.nll.se 10.10.03, 15:15 Gość portalu: czech napisał(a): > Tak tendencyjnej recenzji jeszcze nie czytałem. Może wreszcie > ten wywołany antyklerykalizm nabierze rumieńców, i zamiast > gnębić emerytów, odebrane zostaną Kk nienależne profity. Tego > daj Boże. ------------ Spodziewaz sie, ze tak jak kiedys bolszewicy, "profity" KK przypadna Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . "Magdalenki" kontra polski deficyt budzetowy. IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.03, 09:18 Trzeba czyms zyc..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klamers Skoro taki dziadowski film, to po co taki duży artykuł IP: *.acn.pl 10.10.03, 09:59 Przypomina mi się denny film "Ksiądz". Lansowany był tak nachalnie, jak teraz CKOD i Masłowska (no dobra - trochę mniej, bo Masłowska przebiła wszystko od czasów Stalina). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako Re: IP: *.chello.pl 10.10.03, 10:53 AJAJAJ JAK WY LUBICIE TAKIE TEMATY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAKO R e: a juz zaraz zacznie sie szabas cicho sza. IP: *.chello.pl 10.10.03, 10:55 troche kultury i pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yawokim@gazeta.pl szmatlawa recenzja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 11:53 pan sobolewski nie chcial rozgniewac pana papieza czy cos? chodzi o to zeby minusy nie przeslonily plusow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK1 Re: szmatlawa recenzja! IP: *.apcc.com 10.10.03, 13:04 Generalnie film mnie przygnebil, gdy go obejrzalem kilka miesiecy temu...ale to zostalo napisane i nakrecone w oparciu o fakty...i przerazilo mnie to... Nie lubie KK i sie nie bede tego wypieral ALe teraz tylko czekam na efekty reklamowe tych rozmodlonych sie staruszek i dziadkow - to bedzie najlepsza reklama dla tego filmu - tak samo jak bylo z filmem "Ksiadz" , na ktory poszedlem tylko i wylacznie bo przed kinem stalo kolko rozancowe::))) Odpowiedz Link Zgłoś
caperucita Ale recenzja! 10.10.03, 13:56 Recenzja jak sprawozdanie z Watykanu odpowiednio ocenzurowane. Argumenty, że takich instytucji jest więcej (wojsko, więzienia) jakoś mnie nie przekonuje, bo one nie maja miłości bliźniego na sztandarach. Ej, przydałoby się w Polsce trochę bardziej trzeźwego spojrzenia na Kościół (jako instytucję). A GW życzę trochę ciekawszych recenzentów. Bo stracę o niej dobre zdanie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czerwony Kapturek Do antykatolikow IP: *.dyn.optonline.net 10.10.03, 14:07 Ja wiem ze agresywny antykatolicyzm pozwala wam odreagowac kompleksy i poczuc sie jak herosi w walce ze zlem, ale jak myslicie, dlaczego ludzie dalej chodza do kosciola i daja na tace? Dlatego ze kosciol gnebi narod i wysyla szwadrony smierci do tych co nie chodza i nie daja? Potrzeba duchowosci istnieje w nawet najbardziej zlaicyzowanych spoleczenstwach, i to stanowi i sile tej instytucji. Nikt nikogo nie zmusza do religijnosci. To co opisuje film stanowi wyjatek, a nie regule. Nie spotkalem jeszcze zakonnicy/zakonnika ktory nie poszedlby do klasztoru dobrowolnie i ktory nie moglby go dobrowolnie opuscic. caperucita napisała: > Recenzja jak sprawozdanie z Watykanu odpowiednio ocenzurowane. > Argumenty, że takich instytucji jest więcej (wojsko, więzienia) > jakoś mnie nie przekonuje, bo one nie maja miłości bliźniego na > sztandarach. Ej, przydałoby się w Polsce trochę bardziej > trzeźwego spojrzenia na Kościół (jako instytucję). A GW życzę > trochę ciekawszych recenzentów. Bo stracę o niej dobre zdanie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reno Re: Do antykatolikow IP: 212.160.129.* 10.10.03, 14:12 T. Sobolewskiemu scena apelu nasuwa porównanie obozowe... Sobolewski zapomina, że w obozie ofiary w Bogu upatrywały swoją nadzieję. Tu oprawcy występują w roli przedstawicieli Boga. To w zasadniczy sposób zmienia pozycję ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
caperucita Jako antykatolik 10.10.03, 14:14 To że ktoś chodzi do kościoła i daje na tacę (nie ważne czy ja to robię czy nie) nie oznacza, że nie ma prawa widzieć nieprawidłowości w Kościele (a szeczególnie jeżeli go współfinansuje). To jak można wystąpić z zakonu po ślubach wieczystych albo przestać być księdzem, skoro nawet nie można się rozwieść??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Do antykatolikow IP: *.fe.internet.bosch.de / 10.4.14.* 10.10.03, 14:31 Gość portalu: Czerwony Kapturek napisał(a): > Ja wiem ze agresywny antykatolicyzm pozwala wam odreagowac > kompleksy i poczuc sie jak herosi w walce ze zlem, ale jak > myslicie, dlaczego ludzie dalej chodza do kosciola i daja na > tace? Dlatego ze kosciol gnebi narod i wysyla szwadrony > smierci do tych co nie chodza i nie daja? > > Potrzeba duchowosci istnieje w nawet najbardziej zlaicyzowanych > spoleczenstwach, i to stanowi i sile tej instytucji. Nikt > nikogo nie zmusza do religijnosci. To co opisuje film stanowi > wyjatek, a nie regule. Nie spotkalem jeszcze > zakonnicy/zakonnika ktory nie poszedlby do klasztoru > dobrowolnie i ktory nie moglby go dobrowolnie opuscic. > > caperucita napisała: > > > Recenzja jak sprawozdanie z Watykanu odpowiednio > ocenzurowane. > > Argumenty, że takich instytucji jest więcej (wojsko, > więzienia) > > jakoś mnie nie przekonuje, bo one nie maja miłości bliźniego > na > > sztandarach. Ej, przydałoby się w Polsce trochę bardziej > > trzeźwego spojrzenia na Kościół (jako instytucję). A GW życzę > > trochę ciekawszych recenzentów. Bo stracę o niej dobre > zdanie ;-) Mowisz o religii a myslisz tylko o katolicyzmie. Duchowni - tylko ksieza katoliccy. Kosciol - tylko kK. Taca - tylko taca kK. Czy i ty jestes dzieckiem ksiedza katolickiego, ze poza ta raligia nie znasz innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Do antykatolikow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 01:36 a moze poprostu obca mi jest instytucja, gdzie nie ma duchowosci a jest dogmat i nic wiecej. gdzie sa godziny przyjec interesantow i gdzi pracuje facet na etacie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proxy A Złotego Lwa to głupcy dali??? Propaganda GW IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 14:11 I to jak za starych dobrych lat.Kolega przyjaciel Jaruzelski Tez tak uwaza panie Adamie?? Dno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: A Złotego Lwa to głupcy dali??? Propaganda G IP: *.nll.se 10.10.03, 17:10 Gość portalu: Proxy napisał(a): > I to jak za starych dobrych lat.Kolega przyjaciel Jaruzelski Tez > tak uwaza panie Adamie?? Dno ------------- A bo to pierwszy i ostatni raz glupcy, glupcom, daja nagrody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupaszko Re: IP: 195.116.190.* 10.10.03, 14:35 "Drewniany różaniec" Natalii Roleczek czytałem po raz pierwszy w wieku chyba 10 lat.Było to w połowie lat 60-tych. Przeżyłem szok.W drugiej połowie lat 70-tych zakonnice kupiły dom w którym mieszkaliśmy. Opiekowały się upośledzdzonym bratem jednej z nich.Co tam się często wyprawiało. Żal było patrzeć i słuchać. Kiedy patrzyłem na tę miłość bliźniego ... Pomagaliśmy mu jak mogliśmy, za co i nam się obrywało. Do redakcji: zatrudnijcie recenzenta z własnym zdaniem, który nie jest uległy bieżącym trendom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse tse te... IP: 217.153.173.* / 192.168.1.* 10.10.03, 14:42 są stałymi pacjentkami gabinetów lekarskich wiadomo jakich . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ RECENZJA IP: 193.95.186.* 10.10.03, 14:49 taa... pan redaktor widac nie odrobil pracy domowej... przed napisaniem mogl chociaz zajzec do gazet irlandzkich (nawet dzisiejszej) poczytac sobie w jakie aurze powstawal ten film... mysle ze wtedy te wypociny bylyby troche inne. przeslanie tego filmu wyglada troche inaczej z Irlandii anizeli z Polski. wystarczy poczytac irl prase z ostatnich lat _ procesy przeciw zakonom (przewaznie meskim) o molestowanie 20, 30 lat temu w szkolach zakonnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: nuuuuda IP: *.physd.amu.edu.pl 10.10.03, 14:52 Znowu seks, znowu perwersja ... nuuuuda! Zeby chociaz jeszcze rezyser dorzucil kanibalizm do weksploatowanych ze szczetem watkow, ale tak... nuuudaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grez Re: IP: 217.153.116.* 10.10.03, 16:23 znowu jakiś cienias chce zabłysnąć i produkuje takie "dzieło". Głąby biją pianę, oszołomy się kłócą, a kasa leci ;-)))) Inne gamonie dają mu za to nagrodę, że niby taki odważy film popełnił, itp... I kasa dalej leci. A że wszystko wyssane z palca i obliczone na prowokację, to sprawa wtórna - ważne że jest sławny I KASA LECI.... DNO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna BRAWO FILM!!!! IP: 65.166.254.* 10.10.03, 17:59 Tylko takich wiecej. Szczerosc kole w oczy. Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: BRAWO FILM!!!! IP: *.sepolno-krajenskie.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 19:50 Po recenzji w gazecie straciłem apetyt na obiad.Po twoich slowach kolacji też nie rusze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: BRAWO FILM!!!! IP: 65.166.254.* 10.10.03, 23:45 Bardzo dobrze. Przynajmniej nie bedziesz mial zlych snow i zmaz nocnych. Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Andrzej na posterunku! IP: *.glusk.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 23:45 W całym, zawierającym 50 listów wątku gość: Andrzej IP: *.nll.se napisał: < Czlowieku nie chrzan! Film jest naprawde przecietny! > < Film jest przecietny! Szkoda, ze w ksywce uzywasz nazwy - King Crimson - nalezacej do grupy nieprzecietnej! > < Czlowieku, chrzanisz! Recenzja jest wywazona! Czy nalezy zalowac, ze nie utrafila w Twoj gust? > < Skad wiesz? > < Nie potrzeba drukowac reklamy! Wystarczy poczytac wypowiedzi niektorych matolow powyzej... > < Spodziewaz sie, ze tak jak kiedys bolszewicy, "profity" KK przypadna Tobie? > < A bo to pierwszy i ostatni raz glupcy, glupcom, daja nagrody? > Dobry człowieku, Andrzeju! To jasne, że jak sie za psa najmiesz, to musisz szzczekać. Tylko czy koniecznie tak monotonnie i banalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soundtrack listing Re: Andrzej na posterunku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 22:51 on to robi w ramach prezentu na cwiercwiecze panowannia Papy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h taki zły? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 10:49 W wakacje byłam w Irlandii i wiele rozmawiałam na temat roli kościoła w tym kraju i jego wpływie na całe społeczeństwo... Ten film to nie była bajka, jak twierdzi autor recenzji. Oczywiście, niektóre elementy były przerysowane, ale film, który coś krytykuje nie może być zarazem obiektywny! Co z tego, ze dwa wieki temu kobiety mogły być poniżane?! Czy to znaczy, że fakt, e na nowo "odkrywamy" tę prawdę sprawie, że nie jest ona już dla nas taka ciekawa/wstrząsająca? No bo w sumie o II wojnie światowej widzieliśmy już dużo filmów, czemu np. "Pianista" ma nas wzruszać, czy wojna trojańska nie była równie okrótna?! Mam wrażenie, że w tej recenzji myli się 2 sprawy: warstwe fabularną i przesłanie tego filmu, dlatego "zpłaszcz" one jedo i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś